چرخش در ایده و مدل کسب و کار از طریق گوشی
تحقیقات نشان داده است که کسب و کارهای تغییرپذیر از احتمال موفقیت بیشتری برخوردارند. برای مثال اگر شما یک ایده فروشگاه اینترنتی کفش داشتید و بعد از مدت زمانی به این نتیجه رسیدید که محصول شما در روند کاری شما اختلال ایجاد میکند بهتر است تعصب را کنار بگذارید و محصولتان را تغییر دهید.
برای اینکه بهتر متوجه شوید؛ فرض کنید یک پیج اینستاگرامی در ابتدا همین کفش را برای فروش انتخاب میکند اما در میانه مسیر به این نتیجه میرسد که سایزبندی خاص کفش نسبت به دیگر محصولات مشکلات زیادی را برای مشتریان ایجاد میکند و بسیاری از افرادی که این محصول را خریداری کردهاند مجبور به بازگشت دادن محصول میشوند.
خب این شخص در این مرحله اگر روحیه تغییرپذیری داشته باشد مجدداً تحقیقات خود را شروع میکند و مثلاً به محصول جدیدی مانند کیف میرسد که دردسر سایزبندی ندارد. حال در ادامه مسیر و با گسترش کسب و کار میتواند کفش را هم اضافه کند. اما اگر همان ابتدا این محصول را تغییر نمیداد، اینقدر دردسر تحمل میکرد تا از انجام این کار منصرف شود.
برای کسب و کارهای اینترنتی با موبایل (کسب درآمد با گوشی) در ایران این نکته را هم در نظر داشته باشید که در شروع کار قرار نیست خودتان را درگیر موضوعات اداری و مجوز کنید. معمولاً دریافت مجوز از کسب و کارهای اینترنتی پس از بزرگ شدن آنها صورت میگیرد و در شرایط عادی نیازی به اخذ مجوزهای رنگانگ کسب و کاری نیست.
بهعلاوه این نکته را هم در نظر داشته باشید که اگر برای کار اینترنتی با گوشی خود، نمادهای مختلف را اخذ کنید و درگیر ثبت شرکت و این موارد بشوید ممکن است پس از مدتی کسب و کار شما سوددهی نداشته باشد و برای منحل کردن شرکت مجبور به صرف هزینه های سنگین شوید.
همچنین اگر نماد اعتماد الکترونیکی و دیگر مجوزهای مربوطه را اخذ کنید مجبور میشوید تا از همان روزهای اول مالیات و ارزش افزوده و دیگر موارد مالی را پرداخت کنید که اصلاً اتفاق خوشایندی برای یک کسب و کار نوپا نیست.
البته ممکن است بعد از مدت زمانی بخواهید تا با شرکت پست قرارداد ببندید و یا برای مثال بتوانید تسویهی هزینه مرسوله را بعد از تحویل به مشتری انجام دهید که در این موارد نیاز به اخذ مجوزهای مشخص دارید اما در شروع کار نیازی به این مجوزها نیست.
چرا کار اینترنتی با گوشی؟
وقتی دسترسی به تلفن همراه راحتتر از دسترسی به هر چیز دیگری در دنیا است، بهتر است موضوع کسب درآمد از آن را جدی بگیریم. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، روزانه چند ساعت از وقت خود را با تلفن همراه خود میگذرانیم، آن را همیشه و همه جا با خودمان داریم.
در واقع این وسیله کوچک بسیاری از کارهای ما را راحت کرده است. ما پرداختهای خود را به کمک گوشیمان انجام میدهیم؛ همچنین تماس، ارسال پیامک، ارسال و دریافت ویدئوهای خانوادگی و کاری و مدیریت شبکههای اجتماعی از دیگر کارهایی است که روزانه با تلفن همراه انجام میشوند. مطمئناً راههایی برای پول درآوردن با گوشی هوشمند وجود دارد که با آگاهی به آنها، ما نیز میتوانیم به کمک این وسیله درآمد ایجاد کنیم.
اگر موفق شویم، استفاده روزانه ما از گوشیمان، چند برابر ارزش پیدا میکند. البته هماینک افراد زیادی هستند که کسبوکار اصلی آنها بر پایه تلفن همراه و گوشیهای اسمارت قرار دارد.
ممکن است شما بخواهید در ابتدا یک کار پارهوقت با این وسیله راهاندازی کنید، اما اگر بتوانید به شاهراههای کسب درآمد گوشی وصل شوید، کسبوکار پارهوقت شما تبدیل به یک شغل تمام عیار خواهد شد. اگر هنوز هم پاسخ سوال چگونه با گوشی درامد داشته باشیم را نگرفتهاید بهتر است با ما همراه باشید.
همچنین به عنوان یک نکته در نظر داشته باشید که برخی روشهای پول درآوردن با گوشی مانند (کسب درآمد با نصب نرم افزار، نرم افزار کسب درآمد ایرانی رایگان، کسب درامد از طریق نصب اپلیکیشن، بهترین اپلیکیشن کسب درآمد با دیدن تبلیغات) روشهای مطمئنی نیستند و حتی بسیاری از آنها ابزارهای کلاهبرداری هستند.
مقاله کامل درباره مدل کسب و کار پلتفرمی ، معرفی انواع کسب و کار پلتفرمی
مدل کسب و کار پلتفرمی یک رویکرد استراتژیک است که در حال حاضر در صنعتهای مختلف به عنوان یک شاخصه اصلی برای ایجاد ارزش و رقابتپذیری شناخته میشود. پلتفرمها، زیرساختهایی هستند که امکان اتصال کاربران و ارائهدهندگان خدمات را در یک بستر مشترک فراهم میکنند.
این مدل کسب و کار بر اساس دو عنصر اصلی تشکیل شده است: ابتکار کسب و کار و شبکه کاربران. در مدل کسب و کار پلتفرمی، شرکت سازنده پلتفرم به عنوان میزبان عمل میکند و بستری را فراهم میکند که کاربران و ارائه دهندگان خدمات بتوانند در آن به صورت مستقل فعالیت کنند و به تبادل اطلاعات، خدمات و محصولات بپردازند.
بطور کلی، مدل کسب و کار پلتفرمی امکان تعامل و همکاری بین افراد و ارائهدهندگان خدمات را تسهیل میکند و این امر به ایجاد شبکههای کاربری، رشد سریع و افزایش ارزش میانجی میشود. مزایای کسب و کار پلتفرمی شامل این است که به شرکتها امکان میدهد تا درآمدهای پایدار و استقلال مالکیت را تجربه کنند، هزینههای راهاندازی و نگهداری را کاهش دهند و به سرعت به بازار جدید وارد شوند.
علاوه بر این، کاربران نیز از انعطاف بیشتر، دسترسی به خدمات گستردهتر و تجربه کاربری بهتر بهرهمند میشوند. با توجه به رشد روزافزون فناوری و تغییرات نوآورانه، کسب و کار پلتفرمی به عنوان یک راهبرد مهم در زمینه کسب و کارهای آینده مطرح است و بسیاری از شرکتها از این مدل برای ایجاد ارزش و رشد استفاده میکنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با این نوع کسب و کار به طور کامل آشنا شوید.
پلتفرم چیست؟
پلتفرم یک ساختار یا محیط است که به کمک آن، نرمافزارها، سرویسها و تکنولوژیهای دیگر میتوانند اجرا، توسعه و تعامل کنند. پلتفرمها میتوانند شامل سختافزار، نرمافزار، پروتکلها، رابطها و خدماتی باشند که امکان توسعه و اجرای برنامهها و سرویسها را فراهم میکنند. به طور مثال، پلتفرمهای سختافزاری شامل سرورها، کامپیوترها، تلفنهای همراه و دستگاههای IoT هستند. پلتفرمهای نرمافزاری شامل نرمافزارها، کتابخانهها، ابزارها و سرویسها هستند که توسعهدهندگان از آنها برای ایجاد و اجرای برنامهها استفاده میکنند.
پلتفرمها معمولاً به عنوان محلی برای تعامل بین توسعهدهندگان، کاربران و سرویسها عمل میکنند و امکاناتی مانند رابطهای برنامهنویسی (API) را فراهم میکنند تا ارتباط و تبادل داده بین اجزای مختلف را سهل سازند. این پلتفرمها از توسعه نرمافزار، ارائه خدمات آنلاین، تجارت الکترونیک و برنامههای ابری تا اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در زمینههای مختلف کاربرد دارند.
پلتفرم ها چگونه فعالیت می کنند؟
پلتفرمها عموماً با ایجاد یک بستر و محیطی برای تعامل بین مخاطبان خود، فعالیت میکنند. آنها امکان اجرای برنامهها و سرویسها را بر روی خود فراهم میکنند و به توسعهدهندگان اجازه میدهند تا برنامههای خود را بر این پلتفرمها بسازند و اجرا کنند. پلتفرمها نقش میانجی را در تبادل اطلاعات و ارتباط بین اجزای مختلف دارند. آنها ابزارها، رابطها، وب سرویسها و APIها را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهند تا بتوانند با پلتفرم تعامل کنند و از قابلیتها و خدمات آن بهرهبرداری کنند.
به عنوان مثال، پلتفرم اپل برای توسعه برنامههای iOS ابزارها و رابطهایی مانند Xcode و iOS SDK را فراهم میکند. توسعهدهندگان میتوانند از این ابزارها استفاده کنند و برنامههای خود را بر روی دستگاههای iOS اجرا کنند. پلتفرمها همچنین اکوسیستمهایی را برای توسعهدهندگان و کاربران ایجاد میکنند. آنها میتوانند فروشگاههای برنامه، بازارهای آنلاین و جوامع توسعهدهندگان را فراهم کنند تا تعاملات و تبادل داده بین اعضای اکوسیستم را تسهیل کنند.
کسب و کار پلتفرمی چیست؟
مدل کسب و کار پلتفرمی یک نوع مدل کسب و کار است که فعالیتها و تعاملات بین گروههای مرتبط از جمله مشتریان و تامینکنندگان یا سرویسدهندگان را تسهیل میکند. این مدل کسب و کار با ایجاد یک بستر مشترک برای این گروهها و مشاوره کسب وکار، ارزش افزوده به وجود میآورد و تعاملات را بهبود میبخشد. در این مدل، پلتفرم به عنوان واسطهای عمل میکند که به تامینکنندگان و مشتریان امکان میدهد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و تعامل داشته باشند. انواع کسب و کار پلتفرمی عبارتند از:
- پلتفرمهای دو وجهی
- پلتفرمهای چند وجهی
انواع کسب و کار پلتفرمی
اصول راه اندازی کسب و کار، به صورتهای مختلف وجود دارد؛ که هر کدام ویژگیها و راههای خلق ارزش منحصربهفردی دارند. در زیر برخی از رایجترین انواع آنها را بررسی میکنیم.
پلتفرم های دو وجهی
این نوع پلتفرمها تعاملات بین دو گروه متمایز مانند خریداران و فروشندگان را تسهیل میکنند. آنها با دریافت کارمزد یا کمیسیون از تراکنشهای موجود در این ارتباطات، درآمد ایجاد میکنند. به عنوان مثال، Uber، Airbnb و eBay از این نوع پلتفرمها هستند.
پلتفرم های چند وجهی
مدل کسب و کار پلتفرم چندوجهی تعامل بین گروههای متعدد را تسهیل میکنند و هر کدام ارزش پیشنهادی متمایز خود را دارند. به عنوان مثال، یک پلتفرم که نویسندگان آزاد را با شرکتها و اپراتورهای پلتفرم که به دنبال خدمات تولید محتوا هستند، متصل میکند. این پلتفرم با دریافت کارمزد یا کمیسیون از تراکنشهای بین این گروهها، درآمد ایجاد میکند.
چگونه مدل کسب و کار پلتفرمی پیاده سازی کنیم؟
توانایی مدل کسب و کار پلتفرمی در فراهم کردن امکانات و خدمات متنوع، ایجاد شبکهها و جوامع، پرداختهای آنلاین و مدیریت تراکنشها و چرخه کسب و کار باعث میشود تا ارزش افزوده برای هر دو طرف به وجود آید. مدل کسب و کار پلتفرم به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، از جمله خدمات اینترنتی، تجارت الکترونیک، حمل و نقل، ارتباطات، خدمات مالی و بسیاری دیگر. این مدل کسب و کار به عنوان یک راهکار استراتژیک برای ایجاد امکانات جدید، رشد سریع و تبدیل شدن به یک اکوسیستم گسترده استفاده میشود.
انواع مدل های کسب و کار پلتفرمی
در دنیای مدل کسب و کار پلتفرمی، نوعهای مختلفی از انواع کسب و کار وجود دارند که هر کدام ویژگیها و راههای خلق ارزش خاص خود را دارند. در ادامه، به برخی از رایجترین انواع پلتفرمها اشاره میکنیم:
مدل کسب و کار پلتفرمی مبتنی بر پرداخت
ساختار کسب و کار پلتفرمی مبتنی بر پرداخت یک نوع از مدل کسب و کار پلتفرمی است که از طریق تسهیل تراکنشها بین خریداران و فروشندگان درآمد ایجاد میکند.
- بازارهای آنلاین: این نوع پلتفرمها مانند آمازون، eBay، Etsy و Shopify معاملات بین خریداران و فروشندگان را تسهیل میکنند. آنها امکان فروش محصولات فیزیکی یا دیجیتال را به فروشندگان میدهند و به خریداران امکان میدهند از یک بازار گسترده انتخاب و خرید کنند.
- فروشگاههای اپلیکیشن: اپ استورهایی مانند اپل اپ استور و گوگل پلی استور، توسعهدهندگان برنامه را قادر میسازند تا برنامههای خود را به کاربران تلفن همراه بفروشند. این پلتفرمها امکان دسترسی به برنامههای مختلف را برای کاربران فراهم میکنند و توسعهدهندگان را قادر میسازند درآمدزایی کنند.
- شبکههای پرداخت: شرکتهایی مانند ویزا، مسترکارت و پیپال از این دسته هستند. این پلتفرمها با اتصال مصرفکنندگان، بازرگانان و صادرکنندگان کارت، فرآیند پرداخت را تسهیل میکنند. آنها به کاربران امکان میدهند به راحتی پرداختهای آنلاین را انجام دهند و تراکنشهای مالی را سریعتر و آسانتر بسازند.
مدل های کسب و کار پلتفرمی مبتنی بر نوآوری
کسب و کار مبتنی بر پلتفرم و نوآوری مانند iOS و Android با دریافت هزینه دسترسی و دریافت سهمی از درآمد، کسب درآمد میکنند. اپل، سالانه 99 دلار هزینه اشتراک را از توسعهدهندگان برنامههای اپلیکیشن دریافت میکند و 30 درصد از درآمد برنامهها را کاهش میدهد. این سیاست به اپل این امکان را میدهد تا به عنوان پاداشی برای ایجاد فرصتهای نوآورانه عمل کند. در زیر، به برخی از نمونههای این نوع پلتفرمهای نوآورانه اشاره میکنم:
- سیستمعاملهای موبایل: iOS و Android از این دسته هستند. این پلتفرمها به توسعهدهندگان کمک میکنند تا برنامهها و ابزارهای مکمل را برای دستگاههای همراه بسازند. آنها به توسعهدهندگان امکان میدهند برنامههای خود را به دستگاههای مختلف منتقل کرده و از امکانات پیشرفته سیستمعامل بهره ببرند.
- کنسولهای بازی: پلیاستیشن، ایکسباکس و نینتندو از این دسته هستند. این پلتفرمها به توسعهدهندگان بازی اجازه میدهند تا بازیهای خود را برای کاربران کنسول بهروزرسانی و ارائه دهند. آنها توسعهدهندگان را قادر میسازند تا از قدرت سختافزاری و ابزارهای منحصربهفرد کنسولها بهرهبرداری کنند.
- ابزارهای توسعهدهنده: ابزارهایی مانند GitHub، Docker و Twilio از این دسته هستند. این پلتفرمها به توسعهدهندگان اجازه میدهند تا روی پلتفرمهای اصلی، برنامهها و ابزارهای خود را ایجاد کنند. آنها امکان همکاری، مدیریت کد، توسعه برنامهها و ارائه خدمات متنوع را به توسعهدهندگان میدهند.
مدل های کسب و کار پلتفرمی یکپارچه ساز
در این مدل کسب و کار پلتفرمی مانند AWS، عمدتاً از هزینههای استفاده برای تولید درآمد استفاده میکنند. AWS، برای منابع محاسباتی که توسط توسعهدهندگان برای ساخت برنامههای کاربردی در بالای زیرساخت خود استفاده میشود، هزینه دریافت میکند. هرچه فعالیت بیشتری در سرویسهای AWS انجام شود، درآمد آن افزایش مییابد. در زیر، به برخی از نمونههای این نوع پلتفرمهای یکپارچهسازی اشاره میکنم:
- زیرساخت ابری: AWS، Azure و GCP از این دسته هستند. این پلتفرمها منابع محاسباتی اولیه را برای توسعهدهندگان فراهم میکنند. آنها امکاناتی مانند سرورهای مجازی، ذخیرهسازی ابری و سرویسهای شبکه را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهند تا بتوانند برنامههای خود را بر روی زیرساخت ابری اجرا کنند.
- سیستمعاملهای تعبیهشده: اندروید، QNX و VxWorks از این دسته هستند. این پلتفرمها به سازندگان دستگاهها اجازه میدهند بر روی سیستمعاملهای جاسازیشده خود برنامهها را ایجاد کنند. سازندگان میتوانند برنامههای مختلف را برای دستگاههای خود توسعه داده و از قابلیتها و ویژگیهای منحصربهفرد سیستمعاملهای جاسازیشده بهرهبرداری کنند.
- شبکههای بلاکچین: اتریوم، پولکادوت و کاسموس از این دسته هستند. این پلتفرمها پروتکلهای اساسی را برای برنامههای غیرمتمرکز فراهم میکنند. آنها به توسعهدهندگان امکان میدهند برنامههای بر پایه بلاکچین را توسعه داده و از خصوصیات و قابلیتهای شبکههای بلاکچین استفاده کنند.
مدل های کسب و کار پلتفرمی مبتنی بر ارتباطات
کسب و کار هوشمند پلتفرمی ارتباطی مانند فیسبوک و لینکدین، بر اساس مدل کسب و کار خود، به طور قابل توجهی به تبلیغات وابسته است. با جذب کاربران و ایجاد تعامل بیشتر، آنها قادرند مکانهای تبلیغاتی با ارزش بالا را برای فروش فراهم کنند. در زیر، به برخی از نمونههای این نوع پلتفرمهای ارتباطی اشاره میکنم:
- شبکه های اجتماعی: پلتفرهایی مانند فیسبوک، توییتر، لینکدین و اسنپ چت، به کاربران امکان اتصال و تسهیل اشتراکگذاری را میدهند. آنها میتوانند کاربران را به یکدیگر متصل کنند و امکان اشتراکگذاری محتوا و اطلاعات را فراهم سازند. با جلب توجه کاربران و افزایش تعاملات، این پلتفرمها مکانهای تبلیغاتی با ارزش بیشتری را به تبلیغدهندگان به فروش میرسانند.
- پیامرسانی فوری: مانند واتساپ، مسنجر، وی چت و اسلک. این پلتفرمها ارتباط بلافاصله و بلادرنگ را فراهم میکنند. با امکان ارسال پیامهای فوری و برقراری ارتباط مستقیم با دیگران، آنها به تبلیغدهندگان اجازه میدهند پیامهای تبلیغاتی را به طور مستقیم و به موقع به کاربران ارسال کنند.
- چت های تصویری: پلتفرمهای مانند زوم، اسکایپ و گوگل میت، میزبانی کنفرانسها و رویدادهای تصویری را فراهم میکنند. آنها به کاربران امکان میدهند کنفرانسها و جلسات تصویری را برگزار کنند و به تبلیغدهندگان امکان میدهند در این نوع رویدادها تبلیغات خود را نمایش دهند.
مدل های کسب و کار پلتفرمی همسان ساز
Business Platform همسانساز مانند اوبر و ایربنب، کمیسیونی از تراکنشهای فعال بین گروهها دریافت میکنند. به عنوان مثال، اوبر بین ۲۰ تا ۲۵ درصد از کارمزد سفر را به عنوان کارمزد سواری بین رانندگان و مسافران دریافت میکند. برخی از مثالهای دیگر از این پلتفرمها عبارتند از:
- تاکسی آنلاین: اوبر، لیفت، اولا. این پلتفرمها باعث مطابقت بین رانندگان و مسافران میشوند.
- اشتراک گذاری خانه: ایربنب، ویآربو، بوکینگ.کام. این پلتفرمها به مسافران امکان مطابقت با صاحبان ملک را میدهند.
- بازارهای فریلنسری: آپورک، فایور، فریلنسر. این پلتفرمها به کسب و کارها امکان متصل شدن به فریلنسرها را میدهند.
نمونه هایی از موفقترین کسب و کارهای پلتفرمی خارجی و ایرانی
موفقترین مدل کسب و کار پلتفرمی خارجی عبارتاند از:
- اوبر (Uber): پلتفرمی برای سرویس سواری درخواستی که در بیش از ۶۰۰ شهر جهان فعالیت دارد.
- ایربنب (Airbnb): پلتفرمی برای اشتراکگذاری مسکن که به مسافران اجازه میدهد ملکهای موجود را رزرو کنند.
- اوبر ایتس (Uber Eats): پلتفرمی برای سفارش و تحویل غذا از رستورانها و فروشگاهها.
- ایتچ (Hitch): پلتفرمی برای اشتراکگذاری سفر با خودروی شخصی که در چین فعالیت دارد.
- آمازون (Amazon): یکی از بزرگترین پلتفرمهای تجارت الکترونیکی که محصولات مختلف را به مشتریان ارائه میدهد.
موفقترین کسب و کارهای پلتفرمی ایرانی عبارتاند از:
- دیجیکالا: یکی از بزرگترین پلتفرمهای تجارت الکترونیکی در ایران که محصولات متنوع را به مشتریان ارائه میدهد.
- سنترال: پلتفرمی برای خرید و فروش محصولات الکترونیکی و لوازم خانگی.
- اسنپ فود: پلتفرمی برای سفارش و تحویل غذا از رستورانها و فروشگاهها در شهرهای مختلف ایران.
توجه داشته باشید که این فقط چند نمونه از موفقترین کسب و کارهای پلتفرمی خارجی و ایرانی هستند و در هر دستهبندی بسیاری از کسب و کارهای دیگر نیز وجود دارد.
مزایا مدل کسب و کار پلتفرمی چیست؟
ویژگیهای مدل کسب و کار پلتفرمی نسبت به مدلهای کسبوکار سنتی عبارتند از:
- کارایی: پلتفرمها قادرند به طور قابل توجهی هزینههای تراکنش و هماهنگی بین گروههای مختلف را کاهش دهند. این امکان را فراهم میکنند تا ارزش افزودهای برای همه گروهها ایجاد شود و به عنوان میزبان معاملات، میتوانند مقداری از ارزش را برای خود تحت کنترل داشته باشند.
- اثرات شبکهای: پلتفرمها به دلیل اثرات شبکهای خود به سرعت رشد میکنند. وقتی که تعداد کاربران آنها افزایش مییابد، پلتفرم برای کل اکوسیستم ارزشمندتر میشود، اما در عین حال آنها نیز آسیبپذیرتر و در برخی موارد جایگزینی آنها سخت میشود.
- نوآوری بالا: برخی از پلتفرمها نوآوری را تحریک میکنند. به عنوان مثال، پلتفرمهایی مانند iOS یا ویندوز، توسعه برنامهها را آسانتر میکنند و استانداردهایی را برای توسعهدهندگان ایجاد میکنند که ارائه محصولات جدید را برای شرکتکنندگان در این پلتفرمها آسانتر میسازد.
- مقیاسپذیری: پلتفرمها میتوانند به صورت تصاعدی با هزینههای حاشیهای کم مقیاس شوند. به عنوان مثال، یک پلتفرم با ۱۰۰ میلیون تعامل کاربری به راحتی میتواند ۵۰۰ میلیون تعامل را مدیریت کند و درآمد را پنج برابر افزایش دهد در حالی که هزینهها به میزان اندکی افزایش مییابد. این امر با پویایی بالقوه برنده میشود و به پلتفرمها امکان میدهد تا به حاشیه سود بسیار بالاتری دست یابند و از آن برای خارج کردن رقبای بالقوه از بازار استفاده کنند.
- بینش end-to-end: پلتفرمها به دلیل مدیریت و ضبط تمام دادههایی که بین گروهها مبادله میشود، بینش دقیقی در مورد رفتار و نیازهای کاربران دارند. این اطلاعات به آنها کمک میکند تا خدمات و محصولات خود را بهبود بخشند و به مشتریان خود پیشنهادهای بهتری ارائه دهند. این بینش پایان به انتها به پلتفرمها اجازه میدهد تا به طور مداوم بازخورد بگیرند و فرآیندهای خود را بهبود بخشند.
- پتانسیل بالای درآمدزایی: پلتفرمها میتوانند ارزش اقتصادی قابل توجهی ایجاد کنند. آنها از طریق درآمدزایی از تراکنشها، تبلیغات، سرویسهای اشتراکی و سایر راههای درآمدزایی، سود قابل توجهی به دست میآورند. همچنین، پلتفرمها میتوانند رقبای جدید را از بازار خارج کنند و به عنوان یک بازار تکنولوژیکی درآمدزایی کنند.
معایب مدل کسب و کار پلتفرمی چیست؟
مدل کسب و کار پلتفرمی هم با معایب و چالشهای خاص خود همراه است. در ادامه به برخی از معایب این مدل کسب و کار پرداخته میشود
- سرمایه گذاری اولیه بالا
- نیاز به سرمایه گذاری قابل توجه در فناوری، زیرساخت، بازاریابی و سایر منابع
- حاکمیت و مقررات
- مواجه شدن با چالشهای قانونی و قانونهای مرتبط با حریم خصوصی دادهها، ایمنی کاربر، حقوق مالکیت معنوی و غیره
- اثرات شبکه می تواند از بین برود
- آسیب پذیری پلتفرمها در برابر از دست دادن کاربران
- اثرات آبشاری که می تواند باعث از بین رفتن اعتماد و رقابت شود
- کاهش بیش از ۵۰ درصدی درآمد
- عدم تعادل قدرت
- کنترل ارائهدهنده پلتفرم بر کانالهای کلیدی برای کاربران
- دسترسی به دادههای کاربران و ارتباط تنها از طریق پلتفرم
- عدم تقارن اطلاعاتی
- داشتن دادههای گسترده در مورد شرکت کنندگان در اکوسیستم
- پرسشها در مورد شفافیت و انصاف
- اصطکاک فرهنگی
- مشکلات شرکتهای قدیمی در انتقال به مدلهای پلتفرم باز و مشارکتی
- تجمیع بازار
- واسطهگری پلتفرمها و صرفهجویی در مقیاس
- ادغام شدن بازار و فشار بر کسبوکارهای کوچکتر
مدل کسب و کار پلتفرم در مقابل مدل کسب و کار پایپ
مدل کسب و کار پلتفرمی تعاملات بین گروههای مختلف را تسهیل میکند و به ایجاد ارتباط و تبادل اطلاعات بین خریداران و فروشندگان، ارائهدهندگان خدمات و مشتریان، یا سازندگان محتوا و مصرفکنندگان کمک میکند. این مدل کسب و کار از طریق دریافت کارمزد یا کمیسیون در تراکنشهایی که روی پلتفرم انجام میشود، درآمد ایجاد میکند. هدف اصلی این مدل کسب و کار، ایجاد یک اثر شبکه است که با افزایش تعداد کاربران و مشارکت آنها، ارزش پلتفرم افزایش مییابد. همچنین، این مدل بر انعطافپذیری، مقیاسپذیری و سازگاری با شرایط متغیر بازار یا نیازهای کاربران تأکید دارد. به عنوان مثال، شرکتهای معروفی مانند Uber، Airbnb، Amazon و Facebook مدل کسب و کار پلتفرم را به خوبی نمایندگی میکنند.
مدل کسب و کار پایپ بر تولید و ارائه محصولات یا خدمات از طریق یک توالی خطی از فعالیتها متمرکز است. در این مدل، درآمد اصلی از فروش مستقیم محصولات یا خدمات به مشتریان حاصل میشود. این مدل کسب و کار بر کارایی، بهینهسازی و کاهش هزینه برای بهبود سودآوری و رقابت تأکید دارد. برای موفقیت در این مدل، شرکتها باید انعطافپذیرتر و سازگارتر با شرایط متغیر بازار یا نیازهای مشتریان باشند. به عنوان مثال، شرکتهای تولیدی سنتی، فروشگاههای خردهفروشی و عمدهفروشی از این مدل کسب و کار استفاده میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله، ما با مدل کسب و کار پلتفرمی آشنا شدیم. مدل کسب و کار پلتفرمی یک رویکرد استراتژیک است که امروزه در صنعتهای مختلف به عنوان شاخصه اصلی برای ایجاد ارزش و رقابتپذیری شناخته میشود. پلتفرمها امکان اتصال کاربران و ارائهدهندگان خدمات را در یک بستر مشترک فراهم میکنند. این مدل کسب و کار بر اساس دو عنصر اصلی، یعنی ابتکار کسب و کار و شبکه کاربران، تشکیل شده است.
سوالات متداول
۱- انواع مدل کسب و کار پلتفرمی مبتنی بر پرداخت کدامند؟
بازارهای آنلاین، فروشگاههای اپلیکیشن و شبکههای پرداخت
۲- انواع کسب و کار پلتفرمی کدامند؟
کسب و کارهای پلتفرمی به دو دسته کلی پلتفرم های دو وجهی و چند وجهی تقسیم می شوند.
معرفی برترین سایت های فریلنسری و دورکاری ایرانی و خارجی
در سالهای اخیر پروژههای فریلنسری بسیار رونق پیدا کردهاند. افراد میتوانند از داخل یک کشور یا شهر دور افتاده برای شرکتهای بزرگ کار کنند و از آنها دستمزد بگیرند. فریلنسری به معنی این است که پروژههای مشخصی را از راه دور دریافت کرده و با انجام صحیح آن پروژهها، از بهترین سایتهای فریلنسری درآمد کسب کنید.
خوشبختانه امکان انجام این کار در کشورمان نیز از طریق بهترین سایت های فریلنسر خارجی و ایرانی انجام میشود. در این مطلب لیستی از سایت های فریلنسری خارجی و ایرانی را در اختیار شما میگذاریم تا اگر به دورکاری علاقمند هستید، بتوانید پروژههای مورد علاقه خود را از آنها دریافت کنید. پس با هم به بررسی این لیست میپردازیم:
در دنیای امروزی کسب و کارهای زیادی وجود دارد که هر کدامشان ویژگیهای مثبت و منفی زیادی دارند
بهترین سایت های فریلنسری خارجی
اگر شما به زبان انگلیسی تسلط داشته باشید یا به هر طریقی بتوانید با پروژههای خارجی ارتباط برقرار کنید، با فعالیت در سایتهای دور کاری خارجی، درآمدهای دلاری و یوروریی خواهید داشت. طبیعی است که با کاهش ارزش ریال، داشتن درآمدهای ارزی، منفعت بیشتری برای شما دارد. به همین خاطر ابتدا به سراغ معرفی بهترین سایت های فریلنسری خارجی برای ایرانیان میرویم تا به صورت مختصر با شیوه کاری آنها آشنا شویم:
سایت فریلنسری Upwork
از نمونه سایتهای فریلنسری خارجی میتوان آپورک را بستری برای ارائه بزرگترین پروژه های دورکاری دنیا در نظر گرفت. در این سایت فریلنسرها (افرادی که از راه دور کار میکنند) میتوانند براساس تواناییها و مهارتهای خود پروژه دریافت کنند. همچنین اخذ پروژههای کوتاه مدت، بلند مدت، سطح تخصصی پروژهها نیز توسط خود فریلنسر تعیین میشود. اگر از داخل ایران بتوانید با پشتیبانی این سایت ارتباط بگیرید و رزومه خوبی از تواناییهایتان بسازید، بهراحتی میتوانید از طریق این سایت درآمد کسب کنید.
سایت فریلنسری FlexJobs
سایت دور کار فلکس جاب نیز یکی دیگر از بهترین سایت فریلنسری خارجی و بستری مناسب برای یافتن مشاغل ریموت (دورکاری) و پارهوقت است که با ثبتنام در آن میتوانید پروژههای خوبی دریافت کنید. لازم به ذکر است که تمام کارهای فریلنسری این سایت، به صورتی کاملاً طبقه بندی شده و مرتب در دسترس دورکاران قرار میگیرند. اما برای اخذ برخی از مشاغل که بازار کاری خوبی دارند، باید هزینه اولیه اخذ این مشاغل به فلکس جاب پرداخت شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به بخش راهنمای سایت فلکس جاب (سایت های فریلنسری) مراجعه کنید.
سایت فریلنسری SolidGigs
سالیدگیگ سایت دیگری از سایت های خارجی فریلنسری است که میتواند در سریعترین زمان ممکن شما را به پروژههای موردنظرتان برساند. بعضاً پیش میآید که فریلنسرها وقت زیادی را برای پیدا کردن پروژهای موردنظر خود صرف میکنند؛ گاهی این جستجو چنان آنان را خسته میکند که دیگر نایی برای انجام پروژه ندارند. اما در این سایت هر پروژهای که به صورت یک هفته ای در آن قرار میگیرد، برای انجام به شما ارسال می شود.
شما تنها با تکمیل کردن اطلاعات کاربری و مهارتی خود میتوانید پروژه های متناسب را دریافت کنید. البته برای فعالیت در این سایت باید مبلغ اولیه دو دلار پرداخت شود.
سایت فریلنسری Fiverr
فایور نیز یکی از قدیمیترین فریلنسری در سایت های خارجی است که در آن دورکارها میتوانند مبلغ پیشنهادی خود را اعلام کنند. جالب است بدانید که در این سایت حتی میتوانید پروژههای ساده ای با مبلغ «۵ دلار» دریافت کنید. دستمزد پروژههای حرفه ای بالاتر خواهد بود. اما اخذ پروژههای ساده از سایت فایور، میتواند تجربه خوبی برای شما ایجاد کند تا با دنیای فریلنسری خارجی آشنا شوید.
شبکه فریلنسری LinkedIn
قطعاً لینکدین را میتوان حرفهایترین شبکه اجتماعی کسبوکار دانست که در آن میتوان پروژههای کوچک و بزرگ دورکاری را اخذ کرد و آن را جز بهترین سایت های اینفلوئنسری حساب کرد. همچنین افراد میتوانند یا مشاهده پُست کاری سایر کاربران، با شیوه کارهای فریلنسری آشنا شوند. بیشتر فعالیتهای شغلی در لینکدین، تمام وقت هستند، اما فعالیتهای پاره وقت را نیز میتوان در بین آنها پیدا کرد.
پنج مورد از بهترین سایت های فریلنسر جهانی را به شما معرفی کردیم. شیوه کار در بیشتر سایتهای دور کاری خارجی شبیه به هم است. یعنی اگر شما یاد بگیرید با یک سایت فریلنسری خارجی ارتباط برقرار کنید و از آن پروژه بگیرید، همین کار را میتوانید با تغییرات جزئی در مورد سایر سایتها انجام دهید. حالا به سراغ معرفی بهترین سایت های فریلنسری ایرانی میرویم:
شغلی که انتخاب میکنیم تأثیر مستقیم بر سبک زندگی ما دارد. با یک بررسی ساده میتوانیم به نتایج قابل توجهی برسیم. اگر انتخاب شغل صرفاً برای کسب درآمد باشد، با توجه به هدف که همان کسب پول بیشتر است، ممکن است به هر فعالیتی دست بزنیم و برایمان مهم نباشد که چه تأثیراتی روی خودمان یا دیگران دارد.
تا اینجای مقاله شما را با سایتهای فریلنسری خارجی آشنا کردیم، در ادامه با معرفی سایت فریلنسری ایرانی همراه ما باشید.
بهترین سایت های فریلنسری ایرانی
اگر به هر دلیلی، گرفتن پروژههای دور کاری خارجی برایتان سخت است یا علاقهای به انجام آن ندارید، میتوانید روی بهترین سایت های فریلنسری ایرانی حساب کنید. خوشبختانه سایت های دورکاری داخلی خوبی نیز وجود دارد که در حال حاضر پروژه های مناسبی را به دور کارها ارائه میکنند. پنج مورد از بهترین سایت های فریلنسر ایرانی به قرار زیر هستند:
سایت فریلنسری «پونیشا»
بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر در سایت پونیشا فعالیت فریلنسری انجام میدهند. صاحبان این سایت با هدف گردآوری متخصصین امور خاص و دورکارها پلتفرم خود را ایجاد کردهاند و معتقدند که فریلنسرها میتوانند دنیای بهتری برای زندگی خلق کنند. فعالیتهای دورکاری از رفت و آمدهای غیرضروری جلوگیری کرده و باعث میشود تا کارفرمایان و دورکارها در اسرع وقت به نتایج کاری مورد نظرشان دست پیدا کنند. پونیشا یکی از بهترین سایتهای فریلنسری ایران است.
از جمله پروژههایی که میتوان در پونیشا پیدا کرد، پروژههای برنامهنویسی، طراحی گرافیکی، طراحی اپلیکیشن، نویسندگی، اپراتوری، بازاریابی، مشاوره، حسابداری و …. است. پونیشا یکی از سایتهای فریلنسری برنامهنویسی در ایران است. عضویت در پونیشا و اخذ پنج پروژه اول از آن، کاملاً رایگان است.
سایت فریلنسری «انجام میدم»
«انجام میدم» یکی از بهترین سایت فریلنسر ایرانی است. فریلنسرهایی که در این سایت فعالیت میکنند، استعدادها، توانمندیها و مهارتهای خود را در قالب گزینهای به نام «کاره» در سایت ثبت می کنند و با رعایت اصول قیمت گذاری، برای انجام پروژه های متناسب با توانایی خود، نرخ تعیین میکنند. آنگاه کارفرمایان با جستجو در میان گزینههای «کاره»، پیشنهاد کاری خود را برای فریلنسر موردنظرشان ارسال میکنند. عضویت و دریافت اشتراک ماهیانه در سایت «انجام میدم» رایگان است. اما حدود ۲۰ درصد از درآمد فریلنسرها به «انجام میدم» برمیگردد.
سایت فریلنسری «تایپیران»
(سایتهای فریلنسری تایپ) سایتهای فریلنسر تایپ زیادی در سطح کشور وجود دارند که تایپیران یکی از بهترین این سایتها است. در این سایت کلیه فعالیتهای مبتنی بر تایپ، طراحی اسلاید در پاورپوینت، پروژههای Spss، صفحه آرایی، ورود اطلاعات به اکسل، تایپ فایلهای صوتی، مقالهنویسی، تحقیق و … انجام میشود. تایپیران با استفاده از برگزاری آزمونهای آنلاین و دیگر آزمونهای اعتبارسنجی، بهترین فریلنسرها را شناسایی کرده و همواره در جهت بهتر انجام شدن پروژهها گام برمیدارد.
سایت فریلنسری «پارسکدرز»
دیگر سایت فریلنسر ایرانی (بهترین سایت های فریلنسر ایرانی)، پارسکدرز است که با گرو گذاری وجوه کارفرماها، امنیت کاری فریلنسرها را تضمین میکند. این سایت حدود ۱۱ سال است که به صورت حرفهای فعالیت میکند و در حال حاضر، بالغ بر ۱۰۰ هزار متخصص در آن مشغول به کار هستند.
طراحی وب، گرافیک های دو و سه بعدی، رفع اشکالات درسی، سئو، تایپ، ترجمه و …. از جمله فعالیتهایی هستند که بیشتری تعداد انجام را در پارسکدرز دارند. این سایت نیز مانند دیگر سایت های فریلنسری داخلی، رابط کاربری آسانی دارد و شما با کمی جستجو، میتوانید به تمام گزینههای فریلنسری پارسکدرز دسترسی داشته باشید.
سایت فریلنسری «کاریشه»
کاریشه یکی از بهترین سایت های فریلنسری ایرانی است که در آن کلیه خدمات و فعالیتها بر روی پروژههای تایپ و ترجمه، برنامه نویسی، بازاریابی، ساختمان، تعمیرات، موسیقی، گرافیک و …. انجام می شود. کاریشه رابط کاربری راحتی دارد و با ارائهی اپلیکیشن تحت موبایل خود، کار فریلنسرها را بیشتر از پیش راحت کرده است. در این سایت هر فریلنسر میتواند مهارتها و نمونه کارهای خود را ثبت کند تا بسته به مقدار تواناییاش، به او پروژه سپرده شود.
سایتهایی که معرفی کردیم، جز بهترین سایت های فریلنسر ایرانی بودند. البته به غیر از این موارد، سایتهای معتبر دیگری نیز در ایران وجود دارند که از جمله آنها میتوان سایت ای استخدام، ورکفا، دورکار، گودکو، سانتایپ، پارس فریلنسر و منکارتو را نام برد.
کسبوکارهای خانگی معمولاً از تعداد بسیار محدودی کارمند تشکیل شده است که معمولاً اعضای اصلی آن خانواده است در مقاله «کسب و کار خانگی» به انواع کاسبی در خانه پرداختیم که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید.
شرایط دورکاری در سایت های خارجی چگونه است؟
برای دریافت پروژه از بهترین سایت فریلنسر خارجی، باید رزومه مرتب و قابل قبولی را ارائه دهید. این سایتها بر ارزش کپی رایتینگ بسیار تأکید دارند و اگر متوجه شوند که کار شما کپی برداری است، از دادن پروژه به شما خودداری خواهند کرد. با توجه به تحریم بودن بانکهای ایرانی، در صورت انجام کار، دستمزد خود از چنین سایتهایی را میتوانید از راههای زیر دریافت کنید:
- از طریق ویزا کارت (VisaCard)
- از طریق مستر کارت (MasterCard)
- از طریق حساب بینالمللی پیپال (PayPal)
- از طریق کیفپول الکترونیکی ارزهای دیجیتال مانند «بیتکوین» و «اتریوم»
گاهی برای فعالیت در سایتهای فریلنسری خارجی، باید آی پی خود را تغییر دهید، البته برخی از سایتها هستند که با آی پی ایران هم میتوان در آنها فعالیت کرد. توصیه میشود که برای کار در هر سایت خارجی، حتماً در قسمت راهنمای آن سایتها، کلیه قوانین را مطالعه کنید تا بعدها به خاطر ناآگاهی از یک گزینه، زحمات و وقت ارزشمند شما به هدر نرود.
شرایط دور کاری در سایت های ایرانی چگونه است؟
شرایط دور کاری در سایتهای ایرانی بسیار راحتتر از کار در سایتهای خارجی است. اما این دلیل نمیشود که رزومهای نامرتب برای سایتهای فریلنسری ایرانی ارسال کنید.
خودتان را جای کارفرماها بگذارید، اگر شما پروژهای برای واگذاری داشتید، آن را به کدام فریلنسرها میسپردید؟! بنابراین سعی کنید در کار با هر سایتی اعم از ایرانی و خارجی، حتماً کار خود را به خوبی پیگیری کنید و رزومه قابل توجهی ارائه دهید. شما هر توانایی داشته باشید، با معرفی و پرزنت درست آن مهارت، میتوانید نظر کارفرماها را جلب کنید؛ حتی اگر تنها مهارت شما «تایپ کردن» باشد!
معمولاً کمیسیون سایتهای داخلی برای انجام هر پروژه توسط فریلنسرها، بین ۱۰ تا ۲۰ درصد است. گرفتن اولین پروژهها در بیشتر سایتهای ایرانی رایگان است، اما گرفتن پرژوههای خاص، به ارتقا حساب کاربری و پرداخت هزینه بیشتر توسط فریلنسرها نیاز دارد. سایتهای دور کاری ایرانی، دستمزد فریلنسرها را به شمارهحساب یا شماره کارت آن ها واریز می کنند.
جمع بندی
در این مقاله سعی بر آن شد که بهترین سایت های فریلنسر ی خارجی و ایرانی را به شما معرفی کنیم . شما میتوانید با کسب درآمد از سایتهای فریلنسری خارجی به درآمدهای دلاری دسترسی پیدا کنید. سایتهای فریلنسری برنامهنویسی زیادی وجود دارد که شما با توجه به تخصص و مهارتهای خود میتوانید بهعنوان فریلنسر ایرانی از آنها بهره ببرید.
سایت فریلنسری ایرانی با سایتهای فریلنسری خارجی تفاوت چندانی ندارند عمده تفاوت آن را تسلط نسبی به زبان انگلیسی برای کار کردن با سایتهای فریلنسری خارجی میتوان عنوان کرد.
برخی از سؤالات رایج
۱.بهترین سایتهای فریلنسر خارجی کدامند؟
- سایت فریلنسری Upwork
- سایت فریلنسری FlexJobs
- سایت فریلنسری SolidGigs
- سایت فریلنسری Fiverr
- شبکه فریلنسری LinkedIn
۲.بهترین سایتهای فریلنسر ایرانی کدامند؟
- سایت فریلنسری «پونیشا»
- سایت فریلنسری «انجام میدم»
- سایت فریلنسری «تایپیران»
- سایت فریلنسری «پارسکدرز»
- سایت فریلنسری «کاریشه»
۳. شرایط دورکاری در سایتهای ایرانی چگونه است؟
معمولاً کمیسیون سایتهای داخلی برای انجام هر پروژه توسط فریلنسرها، بین ۱۰ تا ۲۰ درصد است. گرفتن اولین پروژهها در بیشتر سایتهای ایرانی رایگان است، اما گرفتن پرژوههای خاص، به ارتقا حساب کاربری و پرداخت هزینه بیشتر توسط فریلنسرها نیاز دارد. سایتهای دورکاری ایرانی، سایتهای دورکاری خارجی، دستمزد فریلنسرها را به شماره حساب یا شماره کارت آنها واریز میکنند.
مقاله کامل بوم مدل کسب و کار ، معرفی نمونه های بوم مدل کسب و کار
یکی از اصلیترین ارکان هر کسب و کاری اینترنتی، بوم کسب و کار است که اگر با دقت و حوصله چیده شود میتواند خطی مشی مشخصی برای آن کسب و کار به وجود بیاورد. بوم مدل کسب و کار در حقیقت یک ابزار مدیریتی و بصری است که اهداف و جزییات آن کسب و کار را به خوبی مشخص میکند.
حتی بزرگترین شرکت های استارت آپی هم از بوم کسب وکار استفاده میکنند و این بوم در بازه های زمانی مشخصی آپدیت میشود تا هدفها و تارگتهای جدید نیز در بوم گنجانده شود. مدل بوم کسب و کار ایرانی در سطح اینترنت موجود است اما برای راحتی بهتر بوم کسب و کار ۳۵ استارت آپ را در این مقاله بررسی کردهایم.
بخش های مهم بوم مدل کسب و کار
اگر صاحب کسب و کاری هستید که هنوز بوم کسب و کار ندارد و به دنبال نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده برای مثال نمونه تکمیل شده بوم کسب و کار دیجی کالا هستید حتما تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. انواع بوم مدل کسب و کار فروشگاه اینترنتی قسمتهای یکسان و مشخصی دارد که در ادامه هر کدام از قسمتهای بوم را به شکل کامل بررسی میکنیم.
اگر صاحب یک رستوران هستید میتوانید به مقاله بوم کسب و کار کافی شاپ مراجعه کنید و اطلاعات دقیقتری از بوم رستوران به دست بیاورید و همچنین برای کسب و کارهاری اینترنتی به بوم مدل کسب و کار اینترنتی مراجعه کنید.در ادامه به مبحث بوم کسب و کار با مثال و بوم کسب و کار دیجی کالا و اسنپ (نمونه تکمیل شده بوم کسب و کار دیجی کالا) می پردازیم پس با ما همراه باشید.
۱ـ بخش مشتریان
اولین بخش کسب بوم مرکز خدمات بخش مشتریان است که قسمت های مختلف مشتریان را بر اساس نیازها و خواستههایشان دستهبندی می کند. در بخش مشتریان میتوانید انواع خریدار محصولات یا خدمات مشتریان را مشاهده کنید. این قسمت یکی از مهمترین قسمت های بوم مدل کسب و کار است که اگر به درستی هدفگذاری نشود می تواند مشکلات زیادی برای آن کسب و کار ایجاد کند.
برای مثال مشتریان یک آتلیه عکاسی به چند دسته تقسیم می شوند؛ عروس و دامادها، کودکان و افرادی که میخواهند عکس آتلیه داشته باشند. بخش مشتریان کمک زیادی میکند تا کسب و کار متناسب با نیاز مشتریان خدمات و محصولات ارائه دهد.
۲ـ ارزش پیشنهادی
ارزش پیشنهادی درست همان ارزشی است که به کاربرانتان در یک کسب بوم مرکز خدمات ارائه می کنید. برای مثال یک شرکت خدمات دهنده اینترنت، اینترنت را به کاربران ارائه میدهد اما ارائه خدمت یا محصول شما باید به قدری جذاب و اصولی باشد که مشتری را ترغیب به خرید کند در غیر این صورت رقیبان شما پیروز هستند. ارزش پیشنهادی در حقیقت می تواند به برگ برنده شما در برابر رقیبهایتان تبدیل شود. معمولا ارزش پیشنهادی بوم مدل کسب و کار شرکت های بزرگ مخفی نیست و می توانید از آنها استفاده کنید تا ایده بگیرید.
۳ـ کانال توزیع
کانالهای توزیع همان راه ارتباطی شما با مشتریانتان است، برای مثال یک شرکت تولید مواد خوراکی از طریق فروشگاه های زنجیرهای و سوپرمارکت ها با مشتریان ارتباط دارد و محصولاتش را از طریق این ۲ کانال به دست مشتریان میرساند.
۴ـ ارتباط با مشتریان
ارتباط با مشتریان یکی دیگر از قسمت های کسب بوم مرکز خدمات است که معمولا بوم مدل کسب و کار شرکت های بزرگ که بدنبال برندسازی هستند ارزش زیادی برای آن قائلاند اما این موضوع معمولا از طرف کسب و کارهای کوچک چندان جدی گرفته نمی شود.
۵ـ جریان درآمدی
جریان درآمدی هم درست همان روش پول درآوردن شما است، هر کسب و کاری روش خاص خود را دارد اما اهمیت این بخش به قدری زیاد است که اگر روش درستی برای درآمد شرکت نداشته باشید احتمال شکست شما بسیار بیش تر می شود.
۶ـ منابع اصلی
منابع اصلی در حقیقت همان منابعی هستند که برای ارزش آفرینی ضروری هستند و جز مهمترین ارکان شرکت به حساب میآیند. منابع اصلی شما میتوانند دستگاه ها، نیروهای انسانی و سرمایه شرکت باشند.
۷ـ فعالیتهای اصلی
مهم ترین فعالیت های شرکت شما را شامل می شود.
۸ـ شرکای کلیدی
شرکای کلیدی نیز همان شرکای تجاری شما هستند که شما به منظورهای مختلفی با آنها تعامل دارید.
۹ـ ساختار هزینهها
در این قسمت از کسب بوم مرکز خدمات هم باید هزینه های مختلف تیم و کسب و کارتان را به شکل درستی پیش بینی کنید از هزینه های مربوط به تیم گرفته تا هزینه آموزش تیم و اجاره دفتر و…
انواع بوم مدل کسب و کار برای بیزینس مختلف
زمانی که به فکر شروع کسبوکاری هستید، ایدهها اولین موردی است که به آن فکر میکنید. در این موقعیت ایده را میتوان مانند بذری در دل خاک تشبیه کرد که برای رشد به عواملی نیاز دارد.
این عوامل را میتوان با یک بوم کسب و کار بررسی کرد که زوایای مختلف راهاندازی کار را در دنیای پر رقابت تجارت میپردازد. بوم مدل کسب وکار با نوشتن بر روی کاغذی شروع میشود که اطلاعات واضحی بر روی آن ثبت میشود.
بوم کسب وکار از نظر شباهت مانند waze یا map میباشد که در نهایت به شما کوتاهترین مسیر را برای رسیدن به مقصد نشان میدهد. بوم مدل کسب و کار انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
بوم مدل کسب و کار صنایع دستی
صنایعدستی نماد فرهنگ و هنر در هر کشوری است. در ایران نیز باتوجهبه قدمت تاریخی، صنایعدستی مختلفی دارد که در بخش صادرات ارزآوری زیادی برای کشور دارد. باتوجهبه سودآوری این حوزه، شما میتوانید با طراحی بوم کسب و کار تمامی نکات مهم در فروش و رقبای خود را طراحی کنید.
همچنین کانالهای فروش و مزیت رقابتی خود را مشخص میکنید که در افزایش عرضه صنایعدستی به مشتریان بسیار مؤثر است.
بوم کسب و کار تولیدی کفش
حوزه پوشاک بهخصوص کفش همیشه طرفداران زیادی داشته است یکی از نکات مثبت در فروش این اقلام، مصرفی بودن و طول عمر کوتاه آنها است. در طراحی بوم کسب و کار تولیدی کفش، باید به شناسایی رقبا، مزیت رقابتی و مهمتر از همه کانالهای فروش پرداخته شود.
بوم کسب و کار باشگاه ورزشی
حفظ سلامتی در همه جوامع از اهمیت ویژهای برخوردار است. در کشور ما نیز چند سالی است با رشد فرهنگ ورزشکردن برای سلامت بودن، باشگاههای ورزشی زیادی تأسیس شده است
که به یکی از کسبوکارهای پرطرفدار تبدیل شده است.
از همین رو، طراحی بوم کسب وکار قبل از تأسیس باشگاه ورزشی به موفقیت در این حوزه ختم میشود. در طراحی بوم مدل کسب وکار باید به زوایای مختلفی مانند مکانسنجی، موقعیت جغرافیایی، جمعیتشناسی بسیار توجه شود.
بوم کسب و کار تولیدی لباس
طراحی لباس و بالتبع تولید آن از حوزههای پردرآمد در همه کشورهای دنیا است. بهطورکلی حوزه لباس همیشه طرفداران زیادی دارد و اکثر صاحبان این مشاغل از فعالیت در این بستر بسیار راضی هستند.
طراحی بوم کسب وکار تولیدی لباس به جزئیات مزیتهای رقابتی، کانالهای فروش، روشهای ارسال و همچنین بازار رقابتی فشرده پرداخته میشود.
بوم کسب وکار مرکز خدمات
یکی از مراکز سودآور از نظر کسبوکار، مرکز خدمات است. ازآنجاییکه در سالهای اخیر همه افراد به دنبال انجام کارهایشان بهصورت سریع هستند، تأسیس این مراکز بسیار رواج یافته است.
مراکز خدماتی زیرمجموعههای زیادی دارد. به طور مثال شرکتهای خدمات منازل و خدمات فناوری از مهمترین انواع این نوع مراکز هستند. در بوم کسب وکار مرکز خدمات به بررسی موقعیت جغرافیایی، جمعیتشناسی و مزیت رقابتی باید توجه ویژهای داشت.
بوم کسب و کار اسنپ
چند سالی است که سیستم حملونقل کشور دچار تحول عظیمی شده است. این تحول در سیستم حملونقل شهری با روی کارآمدن تاکسیهای اینترنتی مانند اسنپ بهوضوح دیده میشود.
امروزه اسنپ به بزرگترین و شناختهترین شدن روش جابهجایی مسافران در همه شهرهای کشور تبدیل شده است. در طراحی بوم مدل کسب وکار اسنپ باید به رقبای آن مانند تاکسیهای شهری، تپسی و غیره بهصورت بسیار دقیق پرداخته شود و مزیت رقابتی آن مشخص شود.
بوم کسب و کار معماری
معماری در همه دنیا جز مشاغل مهیج و البته ثروت ساز است. در سراسر جهان انواع سبکهای معماری باعث شده تا افراد زیادی به این حرفه گرویدهاند. در بوم مدل کسب وکار معماری در درجه اول باید به مزیت رقابتی آن و برتری خدماتی که ارائه میدهید، پرداخته شود.
بوم مدل کسب و کار گردشگری
یکی از کسبوکارهای جالب گردشگری است که شاخههای مختلفی دارد. گردشگری در کشور ما به علت وجود ابنیههای تاریخی و مناطق طبیعی، طرفداران حوزه گردشگری بسیار بیش از گذشته شدهاند.
در بوم کسب و کار گردشگری باید به مهمترین بخش آن یعنی رقبای کلیدی توجه نمود تا با همکاری آنها بتوانید بهترین خدمات را ارائه دهید.
بوم مدل کسب و کار بانک
یکی از انواع بوم کسب وکار برای بانکها است. در طراحی بوم کسب وکار بانک معمولاً به مزیتهای رقابتی مانند وام بیشتر، تسهیلات ویژه و همچنین رقبای کلیدی باید پرداخته شود. همچنین نکاتی مانند موقعیت جغرافیایی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
بوم مدل کسب و کار شیرینی فروشی
یکی از مشاغل پردرآمد، قنادی است. ازآنجاییکه بیشتر افراد علاقه شدیدی به خوردن شیرینی و کیکهای مختلف دارند؛ این شغل برای کسانی که به دنبال راهاندازی کسبوکار هستند، بسیار مناسب است.
در طراحی بوم مدل کسب وکار شیرینیفروشی باید به مزیت رقابتی بسیار توجه کرد. به طور مثال خدماتی مانند تولید کیکهای سفارشی، سفارش اینترنتی، تحویل سریع و تهیه شیرینیهای رژیمی از مهمترین مزیتهای رقابتی محسوب میشود.
بوم کسب و کار اینترنتی همچون اینستاگرام
اینستاگرام محبوبترین پلتفرم اجتماعی در ایران است که به گفته کارشناسان دیجیتال مارکتینگ بیشتر فروش را برای کاربران خود به همراه دارد. در اینستاگرام خریدوفروش زیادی صورت میگیرد که باتوجهبه رشد اعتماد در این رسانه اجتماعی به بزرگترین مرکز فروشهای اینترنتی تبدیل شده است.
در طراحی بوم کسب و کار اینترنتی اینستاگرام باید به رقبای کلیدی توجه شود. همچنین مهمترین نکته در افزایش خریدوفروش این پلتفرم، مزیت رقابتی ارائه شده توسط صاحبان فروشگاههای اینترنتی است.
بوم کسب و کار خیاطی
خیاطی یکی از مشاغل مناسب برای خانمهای خانهدار و البته در شکلی بزرگتر بهعنوان تأسیس مزون است. شغل خیاطی جز مشاغلی است که نیا به لوازم چندانی ندارد و با سرمایه اندکی میتوان آن را شروع کرد.
در طراحی بوم کسب وکار خیاطی باید به کانالهای فروش دقت زیادی شود تا بتوان روشهای تبلیغات و در نتیجه افزایش مشتری را در آن گستر داد.
بوم مدل کسب و کار پوشاک
بحث راهاندازی پوشاک همیشه در همه کشورها از جمله ایران داغ بوده است. توجه به نیاز جامعه و تنوعطلبی باعث شده است این شغل، افراد زیادی را به خود جذب کند. در تولیدی پوشاک انواع مختلف لباس مانند لباس رسمی، لباس مدرسه، لباس عروس و غیره انجام میشود.
در طراحی بوم مدل کسب وکار باید به مزیت رقابتی مانند قیمت مناسب، جنس باکیفیت توجه کرد و همچنین کانالهای توزیع و رقبای کلیدی نیز باید بهتفصیل نوشته شود.
بوم کسب و کار لوازم آرایشی
لوازم آرایشی از پرفروشترین اقلام در کشورهای خاورمیانه و ایران است. در همین راستا فروش لوازم آرایشی از شغلهای پردرآمد است که با کمی برنامهریزی و طراحی بوم کسبوکار میتوان آن را شروع کرد.
در طراحی بوم کسبوکار لوازم آرایشی باید به کانالهای توزیع و رقبا به طور مفصل پرداخته شود.
بوم مدل کسب و کار گلخانه
تولید محصولات کشاورزی در همه فصول سال، سودآوری زیادی دارد. به طور مثال میوههایی که در زمستان در کشت سنتی رشد نمیکنند؛ اما در گلخانهها تولید میشوند، بسیار سودآور هستند.
در مدل بوم مدل کسب وکار گلخانه کانالهای توزیع و رقبای کلیدی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بوم کسب و کار رستوران
تهیه غذا و تأسیس کترینگ و رستوران از مشاغل زودبازده در ایران است. بازار رستورانها در چند سال اخیر آنقدر داغ شده که در کمتر جایی یکی از این مراکز تهیه و سرو غذا نمیبینیم.
در طراحی بوم کسب وکار رستوران باید به رقبا توجه خاصی داشت؛ زیرا رقابت در این حوزه بسیار نزدیک است.
طراحی بوم کسب و کار
طراحی بوم کسب و کار یا Business Model Canvas به برنامهریزی و طرحریزی برای کسبوکارها تعلق دارد. امروزه اگرچه الگوهایی مختلفی برای طراحی کسبوکار وجود دارد، اما بی شک بوم کسب و کار از رایجترین و شناختهشدهترین این الگوها است.
نخستینبار بوم مدل کسبوکار را الکساندر استروالدر در کتاب خلق مدل کسبوکار طراحی کرد و پس از آن بهسرعت در سراسر جهان فراگیر شد.
برای طراحی بوم مدل کسب و کار خود بر اساس فیلد کاری خود، میتوانید با دکتر ویز تماس بگیرید.
۳۵ نمونه بوم مدل کسب و کار (نمونه پر شده بوم کسب و کار)
همانطور که در قسمت ابتدای مقاله هم اشاره شد در این مقاله قصد داریم تا ۳۵ نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده مختلف را بررسی کنیم تا آشنایی بهتری با بوم مدل کسب و کار فروشگاه اینترنتی (بوم کسب و کار فروشگاه اینترنتی) پیدا کنید.
۱ـ ویرگول
- بخش مشتریان: ارائه دهنده محتوای فارسی، خوانندگان محتوای فارسی
- ارتباط با مشتریان: کمپینهای وبلاگ نویسی، همکاری با سلبریتیهای حوزه محتوا، افزایش امکانات و کیفیت بالای نگهداری سرویس، جذب کاربران جدید، خبرنامه
- کانال توزیع: توییتر، ایمیل، اینفلوئنسرها
- ارزش پیشنهادی یکتا: بهتر و بیشتر دیده شدن، نسبت به وبلاگ و سایت شخصی در درازمدت، زمان و هزینه راه اندازی کاهش مییابد(برای نویسنده)، دستیابی سریعتر و راحتتر به محتوای تخصصی با کیفیت مورد علاقه خود
- فعالیتهای اصلی: استخدام نیروی انسانی و مدیریت آنها، توسعه پلتفرم نرم افزاری سمت وب و سمت اپلیکیشن، بهینه سازی سرورها، مدیریت بازار و تبلیغات، فراهم کردن محیطی برای سهولت کار تیمی، تهیه تجهیزات نرم افزاری و سختافزاری مناسب، بررسی مسائل حقوقی کسب و کار و جلوگیری از چالش ها
- منابع اصلی: نیروی انسانی (برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور، کامپیوتر و…، یک سری حق امتیازها (مثل کافه بازار)، پلتفرم برای هماهنگی اعضا
- شرکای کلیدی: آژانسها و تیمهای کانتنت مارکتینگ
- جریان درآمد: رایگان، عضویت
- ساختار هزینه: حقوق برنامه نویس، هزینه سرور، هزینه زیرساخت، هزینه مکان و تجهیزات اداری، حقوق تیم توسعه و تحقیق و بازاریاب
۲ـ پول تیکت
- بخش مشتریان: علاقه مندان به تفریحات و ورزشهای آبی در بوم کسب و کار باشگاه ورزشی، افراد نیازمند به آب درمانی، مدیران و مالکان مجموعه آبی، مربیان شنا، ماساژورها
- ارتباط با مشتریان: عودت پول کاربر در صورت عدم مراجعه به مجموعه، پشتیبانی و ضمانت خدمات برگزاری انواع جشنوارهها
- کانال توزیع: وب سرویس، پنل سازمانی، مجموعههای آبی طرف قرارداد، وبلاگ، شبکههای اجتماعی، سایت، اپلیکیشن
- ارزش پیشنهادی یکتا: تسهیلسازی فرایند برنامه ریزی و رزرو مجموعههای آبی برای علاقه مندان به شنا در بوم مدل کسب و کار گردشگری، افزایش درآمد برای ارائه دهندگان خدمات تفریحی و بوم مدل کسب و کار گردشگری، تبلیغات، بازاریابی و جذب مشتری، توسعه سایت و اپلیکیشن، استخدام نیروی انسانی و مدیریت آنها، فراهم کردن محیطی برای سهولت کار تیمی، تهیه تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری، بررسی مسائل حقوقی کسبوکار و جلوگیری از چالشها
- منابع اصلی: نیروی انسانی (برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور و کامپیوتر، پلتفرم برای هماهنگی اعضا و کار گروهی (ترلو، گوگل داک و…)
- شرکای کلیدی: استخرها، پارکهای آبی، مراکز ارائهدهنده خدمات و تفریحات آبی
- جریان درآمد: دریافت کمیسیون فروش از بلیط و خدمات ماساژ حمام ترکی و آموزش شنا…، تبلیغات در بوم مدل کسب و کار گردشگری، مشاوره ساخت و مدیریت استخر و پارک آبی، تأسیسات مجموعههای آبی، فروشگاه لوازم شنا
- ساختار هزینه: حقوق کارمندان اداری و نیروهای فنی، هزینه تبلیغات و بازاریابی در بوم مدل کسب و کار فروشگاه اینترنتی، هزینه اجاره سرور، هزینه توسعه پلتفرم، هزینه تولید محتوا، اجاره مکان و..
۳ـ پست پین
- بخش مشتریان: کاربران شبکههای اجتماعی به خصوص تلگرام، مدیران کانالها، صاحبان کسب و کارهای مختلف جهت تبلیغات در شبکههای اجتماعی
- ارتباط با مشتریان: دریافت بازخورد مستمر از مشتریان و ارائه فیچرهای جدید مورد نیاز آن ها، تبلیغات در شبکههای اجتماعی، تبلیغات و قرارگرفتن در برترین های مارکتهای اپلیکیشن، جذب مشتری از طریق سئو، جذب مشتریان خاص(افراد تأثیرگذار) از طریق صحبت کردن، بازاریابی دهان به دهان
- کانال توزیع: سایت، اپلیکیشن، کنترل پنل ویژه صاحبان کسب و کار، کنترل پنل ویژه مدیران کانالها
- ارزش پیشنهادی یکتا: سهولت جست وجوی هوشمند محتوای کانالهای تلگرام و سایر شبکههای اجتماعی(کاربر)، درآمدزایی، دیده شدن بهتر (مدیر کانال)
- فعالیتهای اصلی: بهبود و توسعه الگوریتم جست و جو، استخدام و مدیریت منابع انسانی، توسعه پلتفرم نرم افزاری وبسایت و اپلیکیشن پست پین، توسعه پلتفرم برای دیگر شبکههای اجتماعی
- جریان درآمد: الگوریتم ویژه جست وجو، نیروی انسانی (برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات ماند سرور، کامپیوتر و…، پلتفرم برای هماهنگی اعضا
- ساختار هزینه: هاست، دامین و سرور، حقوق برنامه نویسی برای توسعه و نگهداری، هزینه تبلیغات، هزینه اجاره مکان، هزینه تجهیزات
۴ـ جواب کو
- بخش مشتریان: افرادی که در زمینه شخصی نیاز به تجربه متخصصین دارند، متخصصین در زمینههای مختلف که میخواهند تجربیاتشان را به اشتراک بگذارند، سازمانهایی که محصولاتشان به صورت مستقیم با مصرفکننده ارتباط دارد.
- ارتباط با مشتریان: ایجاد جلسات سؤال و جواب با متخصصان شناخته شده، ارتباط مؤثر از طریق بات تلگرام، سیستم گیمیفیکشن، اضافه کردن فیچرهای جدید به تدریج و اطلاع رسانی به کاربران، ارائه مطلب برای وبلاگ ها و وبسایتهای خبری که استارتاپهارا پوشش میدهند، کاربران موجود دوستانشان را دعوت کردند.
- کانال توزیع: معرفی دهان به دهان، موتورهای جست وجو، متخصصان (به واسطه دنبال کنندگانشان)
- ارزش پیشنهادی یکتا: سادهترین راه اشتراکگذاری دانش و تجربیات به زبان فارسی، یافتن بهترین جوابها برای هر سؤال به زبان فارسی، دسترسی به متخصصان شناخته شده در زمینههای مختلف (برای اشخاص)، راحتترین راه برای جمع آوری و پاسخگویی سوالات متداول مصرف کنندگان (برای سازمانها)
- فعالیتهای اصلی: صحبت با کاربران، توسعه سایت، ساختن تیم و فرهنگ جواب کو
- منابع اصلی: نیروی انسانی ( برنامه نویسان، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور، کامپیوتر و…
- شرکای کلیدی: سرمایه گذاران، در این لحظه جواب کو هنوز شریک کلیدی ندارد اما تا کنون ۳ سرمایه گذار علاقه به سرمایه گذاری با مدلهای مختلف یر روی جواب کو هستند که به احتمال زیاد جواب کو با یکی از آن ها از نظر استراتژیکی برای جواب کو مفیدتر است، جلو خواهد رفت.
- جریان درآمد: فعلا مدل رایگان است
- ساختار هزینه: هزینه سرور، هزینه دامنه، تاکنون تنها هزینهای که برای جواب کو انجام دادهایم ۴۰ دلار در ماه بابت سرور و ۲۴ دلار برای دامنه بوده. بزرگ ترین هزینه وقتی بود که برای پیاده سازی و جا انداختن جواب کو صرف شده است.
۵ـ دادسان
- بخش مشتریان: افرادی که نیاز به خدمات حقوقی دارند: مؤسسان استارتاپها، صاحبان کسب و کارهای کوچک و متوسط (گروه اول)، وکلا (گروه دوم)
- ارتباط با مشتریان: حضور در شبکه های اجتماعی، سادهسازی در ارائه خدمات، ایجاد بسترهای معرفی به دوستان، تولید محتوا، بازاریابی محتوایی(content marketing چیست)، همکاری با سایتهایی که مخاطبهای تقریباً مشابهی دارند، میکرواینفلوئنسرها
- کانال توزیع: وبسایت و اپلیکیشن موبایل، شبکه های اجتماعی (اینستاگرام، تلگرام، لینکدین و توییتر)
- ارزش پیشنهادی یکتا: کاهش زمان وهزینه یافتن یک وکیل متناسب با موضوع پرونده (گروه اول)، ایجاد درآمد بیشتر برای وکلا و برندسازی (گروه دوم)
- فعالیتهای اصلی: ارائه خدمات حقوقی (مشاوره، قرارداد، وکالت و امور ثبتی)، جذب وکیل، بازاریابی، طراحی وبسایت، طراحی اپلیکیشن
- منابع اصلی: اعضای تیم، دفتر استقرار، تجهیزات فنی از جمله کامپیوتر و سرور
- شرکای کلیدی: وکلا، شتابدهندهها، مراکز رشد
- جریان درآمد: رایگان (گروه اول)، دریافت کمیسیون بابت معرفی وکلا (گروه دوم)
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی اولیه، حقوق کارمندان، هزینه توسعه پلتفرم، هزینه سرور، هزینه تجهیزات، هزینه اجاره مکان، هزینه تبلیغات و بازاریابی
۶ـ استودیو بازی سازی پایاتا
- بخش مشتریان: بازیکنان تفننی بازی های موبایل اندرویدی در مارکتهای کوچک داخلی، کامیونیتی گیمرها
- ارتباط با مشتریان: شبکههای اجتماعی مختلف، قسمت نظرات در بازیها
- کانال توزیع: اپ استوریهای داخلی و خارجی که اپهای بازی ما ازطریق آنها در دسترس است.
- ارزش پیشنهادی یکتا: بومی بودن، جذابیت و کیفیت بالای بازی های طراحی شده متناسب با ذائقهی مخاطبان ایرانی
- فعالیتهای اصلی: تولید بازی های ویدئویی، استخدام و پرورش نیروهای انسانی متخصص مورد نیاز، نگهداری و بهینهسازی سرورها، طراحی و بهبود مدلهای طراحی بازی، روابط عمومی
- منابع اصلی: فناوری بومی باز یهای موبایل، سرمایه، دفتر، بسترهای نرم افزاری توسعه داده شده تا کنون
- شرکای کلیدی: مارکتهای عرضه محصولات نرم افزاری، سرویسدهندگان اینترنتی، رسانههای خبری تخصصی، سرویسهای تبلیغاتی، ارائه دهنده خدمات هاستینگ ایرانی
- جریان درآمد: رایگان با محصولات درون برنامهای (آیتمهای کمکی یا تجهیزات اضافه داخل بازی)، تبلیغات ویدئویی (ویدئو مارکتینگ) و بنری
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی اولیه، حقوق کارمندان، اجاره مکان و هزینههای جاری ، هزینه سرور، هزینه استفاده از پلتفرمهای آنلاین توسعه بازی، هزینه تبلیغات، هزینه نگهداری و آپدیت
۷ـ سبکتو
- بخش مشتریان: افرادی که مشغله دارند و زمان زیادی برای مطالعه ندارند، افرادی که کتاب خواندن را دوست دارند اما به دلیل تغییر عادت های مطالعهشان نمیتوانستند ازمطالعه لذت ببرند.
- ارتباط با مشتریان: برگزاری میزگرد مجازی، همکاری با پلتفرمهای ایرانی مانند طاقچه، کتابراه و فراکتاب برای انتشار میکرو کتاب ها، انتشار میکروکتابهایی مطابق با نیاز آنها، انتشار روزانه میکرومقاله و پادکست درموردسبک زندگی موفق، ایجاد باندلهای فروش (مجموعه ترکیبی از محصولات قابل عرضه) و تخفیفات در خرید
- کانال توزیع: اپلیکیشن، وبسایت سبکتو، پلتفرمهای کتاب الکترونیک مثل طاقچه و فیدیبو
- ارزش پیشنهادی یکتا: صرفه جویی در زمان مطالعه، افزایش بهره وری مطالعه (دستیابی به چکیده آموزهها)، صرفه جویی در هزینه، ارتقای دانش و کسب آگاهی به روشی نوین
- فعالیتهای اصلی: توسعه پلتفرم سبکتو، تولید و انتشار هر چه بیشتر میکروکتابها، تولید و انتشار میکرومقالهها، فعالیتهای بازاریابی محتوایی، پیدا کردن شرکای استراتژیک و مذاکره
- منابع اصلی: نیروی انسانی (فریلنسرها و توانیابها)، پلتفرم نرم افزاری، محتواهای تولید شده (اکثراً توسط خود اعضا هست)، سرمایه
- شرکای کلیدی: پلتفرمهای انتشار کتاب مثل فیدیبو و طاقچه، سرمایهگذارها، تولیدکنندگان محتوای ارزشمند (نویسندگان جوان)، استدیوهای ضبط صدا، گویندگان
- جریان درآمد: اشتراک ماهیانه ۱۵ هزار تومان و سالیانه ۹۹ تومان، فروش میکروکتاب با میانگین قیمت ۲۰۰۰ تومان
- ساختار هزینه: هزینه توسعه پلتفرم، هزینه کارمندان، هزینه تولید هرمیکروکتاب صوتی، هزینه تولید هر میکروکتاب نوشتاری، هزینههای سرورها، هزینههای بازاریابی
۸ـ اسکای روم
- بخش مشتریان: شرکتهای خصوصی با مخاطبین گسترده در کشور، فعالان حوزه آموزش (دانشگاهها، مؤسسات آموزشی، کسب و کارها)، سازمانهای دولتی با شعب متعدد در کشور، اشخاص فعال در حوزه آموزش (اساتید دانشگاهها، متخصصان و…)
- ارتباط با مشتریان: پشتیبانی قوی، توسعه مداوم محصول و بهبود امکانات، سیاست های فروش در حمایت از منافع مشتری، بهینه سازی موتور های جست و جو
- کانال توزیع: وب سایت، کنترل پنل سازمانی
- ارزش پیشنهادی یکتا: بومی بودن متناسب با زیر ساختار اینترنتی کشور، هزینه مناسب، حذف کردن محدودیت های آموزش سنتی، تکنولوژی بهتر و به روزتر نسبت به رقبای موجود
- فعالیتهای اصلی: توسعه محصول و بهبود امکانات، بهینه سازی سرورها و زیرساخت فنی، تولید محتوا جهت افزایش آگاهی مخاطبین، مارکتینگ – استخدام نیرو های انسانی و مدیریت آن ها، تحلیل رفتار کاربر، فراهم کردن محیطی برای سهولت کار تیمی، بررسی مسائل حقوقی کسب و کار و جلوگیری ازچالش ها
- منابع اصلی: فناوری بومی تولید شده، نیروی انسانی (برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور، کامپیوتر و…، پلتفرم برای هماهنگی اعضا و ارتباطات آنلاین
- شرکای کلیدی: دیتاسنترها، شرکتهای بزرگ نرم افزاری جهت مشارکت درفروش
- جریان درآمد: دریافت هزینه ماهانه سرویس، فروش قطعی لایسنس، تبلیغات، فروش سخت افزار
- ساختار هزینه: هزینه نیرو فنی (برنامه نویس، طراح و…)، هزینه بازاریابی (تبلیغات و…)
۹ـ اپریویو
- بخش مشتریان: افرادی که گوشی اندروید دارند، توسعه دهندگان بازی و اپلیکیشنهای اندرویدی
- ارتباط با مشتریان: برنامههای بازاریابی تلفنی و ایمیلی، اجرای خدمات با بهترین کیفیت، هزینه مناسب خدمات
- کانال توزیع: وب سایت اپریویو، بخش ویژهای در اپ کافه بازار با عنوان در رسانههای کافه بازار
- ارزش پیشنهادی یکتا: جذب کاربر بیشتر برای تولیدکنندگان نرم افزار، کمک به افراد در تصمیم گیری خرید یک اپ مناسب، ایجاد اعتماد در مصرف کنندگان
- فعالیتهای اصلی: توسعه پلتفرم اپریویو، طراحی خدمات جدید بر اساس نیاز کاربران، فعالیتهای بازاریابی، تولید محتوا
- منابع اصلی: نیروی متخصص، وبسایت و پلتفرم نرم افزاری، برند اپریویو
- شرکای کلیدی: کافه بازار
- جریان درآمد: فروش خدمات تولید محتوا نقد و بررسی، ارائه خدمات مشاوره و تبلیغات
- ساختار هزینه: هزینه توسعه پلتفرم، حقوق کارمندان، سرور، اجاره مکان
۱۰ـ رایچت
- بخش مشتریان: کسب و کارهای آنلاینی که به مشتری مداری و افزایش فروش اهمیت می دهد
- ارتباط با مشتریان: با یک جامعه آماری کوچک از دوستان نزدیک معرفی اولیه را شروع کردیم، بعد از آنها خواستیم که برروی سایت هایشان نصب کنند و بازخوردهارا به ما بگویند. بعد از آن هم در کامیونیتیهای آی تی و استارتاپی شبکه ارتباطاتی دوستانمان معرفی شدیم، که به تدریج باعث جذب مشتریان شد و هر کدام از مشتریان نصب میکردند این سرویس را به چند نفر دیگر هم معرفی میکردند.
- کانال توزیع: وب سایت، شبکههای اجتماعی
- ارزش پیشنهادی یکتا: افزایش نرخ تبدیل بازدیدکنندگان به کاربران سایت، ارتباط موثر و ایجاد تجربهای خوشایند برای کاربران با هزینه ای معقول، سادگی و سهولت نصب و راه اندازی، صرفه جویی در هزینه حفظ و نگهداری مشتری و تبدیل بازدیدکننده به مشتری
- فعالیتهای اصلی: استخدام نیروی انسانی و مدیریت آنها، توسعه پلتفرم، بررسی توزیع پذیر کردن و مقیاس پذیری سرورها، ارائه خدمات بر اساس نیاز کاربران، بازاریابی
- منابع اصلی: ارتباطات، تیم فنی متخصص با ویژن هم راستا، پلتفرم نرم افزاری ساخته شده، پول
- شرکای کلیدی: شرکت های هاستینگ، سرمایه گذارها
- جریان درآمد: فریمیوم، پریمیوم، فروش مستقیم
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی اولیه، حقوق کارمندان، سرور و لایسنس ها مورد نیاز
۱۱ـ نشریار
- بخش مشتریان: مترجمان، شاعران، نویسندگان جوان، اساتی دانشگاه
- ارتباط با مشتریان: مذاکره رو در رو و تبلیغات ( جذب)، خدمات اختصاصی شده پیوسته در مدیریت چرخه نشر (نگهداری)، برگزاری رویدادهای مخصوص معرفی مشتریان سابق (مشتریان ما، نشریار را به دوستانشان معرفی میکنند)
- کانال توزیع: وب سایت
- ارزش پیشنهادی یکتا: امکان انتشار توسعه نویسنده، درآمد بیشتر، صرفهجویی زمانی، تسهیل و مشاوره در امور اخذ مجوز و دریافت فیپا برای کتاب
- فعالیتهای اصلی: تبدیل انواع محتوا به محصول آماده نشر، بازاریابی، توسعه پلتفرم نرم افزاری
- منابع اصلی: سامانه کتاب ساز، شبکه متخصصین، سرمایه، دفتر کار
- شرکای کلیدی: شبکه متخصصان، چاپخانهها، سامانههای فروش و پیش فروش آنلاین کتاب
- جریان درآمد: فروش مستقیم خدمات در قالب پریمیوم و خدمات ویژه
- ساختار هزینه: نگهداری پلتفرم، دستمزد متخصصین، بازاریابی، اجاره
۱۲ـ سی فایو
- بخش مشتریان: مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط در تمام اصناف و مشاغل، شرکتهای اسمال آفیس که میخواهند با هزینه کم فروشگاه آنلایت گوناگون راه بندازند، طراحان و وبمسترهایی که سفارش طراحی سایت میگیرند ولی فرصت طراحی سایت ندارند با سی فایو میتوانند سایت مشتریانشان را طراحی کنند و خودشان مبلغ بیشتری از مشتری نهایی بابت محتوا دهی بگیرند
- ارتباط با مشتریان: کارگاههای آموزشی آنلاین، ارائه خدمات اختصاصی رایگان برای پشتیبانی قوی، تولید محتوا و بهینهسازی جهت جذب ترافیک ارگانیک، وایرال کردن محتوا تولید شده در انجمنها و سوشیالها، دیجیتال مارکتینگ و بهینهسازی نرخ تبدیل، حضور در شبکههای اجتماعی، طراحی کمپین تبلیغاتی
- کانال توزیع: وب سایت اصلی، سایت ساز سی فایو، ربات تلگرام سایت ساز
- ارزش پیشنهادی یکتا: کاهش هزینه زمانی و مالی برای راه اندازی یک وبسایت حرفهای، تنها سرویس سایت ساز با بیش از ۱۰۰ نمونه مدل کسب و کار قالب واکنشگرا با هاست و منابع مستقل
- فعالیتهای اصلی: برنامه نویسی و پیاده سازی پلتفرم، ارتباط مستمر با مشتری و شنیدن صدای مشتر، تلاش برای هماهنگ سازی محصول با پرسونای مشتری، طراحی و بازبینی مشتریان تولید محتوا، حضور در شبکههای اجتماعی، بهینه سازی فرایندهای پشتیبانی و نگهداری از مشتری
- منابع اصلی: نیروی انسانی(برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرورف کامپیوتر و..، یک سری حق امتیازها(مثل برند کافه بازار)، پلتفرم برای هماهنگی اعضا
- شرکای کلیدی: شبکههای تبلیغاتی که از آنها رسانه خریدیم، دیتا سنتر سرور های سی فایو، سرمایه گذار و اسپانسر تبلیغاتی، شرکت که مسئول سئو کردن وبسایت را به عهده گرفتهاند.
- جریان درآمد: کسب درآمد فروش عضویت سالانه بسته ها، کسب درآمد از فروش پشتیبانی، کسب درآمد از بهینهسازی سایت مشتری، نصب و تنظیم افزونه، کسب درآمد از پلتفرم فروشگاه افزونه و امکانات جانبی سی فایو
- ساختار هزینه: راه اندازی اولیه تیم سازی و آموزش پرسنل، توسعه و بهینه سازی پلتفرم، حقوق پرسنل، کمپین و تبلیغات دیجیتال مارکتینگ، تامین سرورهای میزبانی، بکاپها، نگهداری و مدیریت سرورها
۱۳ـ پونیشا
- بخش مشتریان: برنامه نویسان و طراحان وب، مترجمان، سایر ارائه دهندگان خدمات آنلاین (به طور کلی فریلنسر ها)
- ارتباط با مشتریان: افیلیت مارکتینگ، پشتیبانی خوب مشتریان، سعی میکنیم در همه رویدادهای مرتبط حضور داشته باشیم، کارفرمایان بیشتری را با پونیشا آشنا کنیم و میزبان موفقیت در انجام پروژه ها را بالا ببریم.
- کانال توزیع: وب سایت با قابلیت ریسپانسیو برای موبایل
- ارزش پیشنهادی یکتا: ایجاد اطمینان در انجام پروژهها از طریق پرداخت امن، کاهش هزینه، صرفه جویی زمانی، دسترسی به انواع پیمانکاران (مطالعه مقاله «حسابداری پیمانکاری چیست»نیز می تواند مفید باشد.)
- فعالیتهای اصلی: توسعه نرم افزار، توسعه بازار کار آنلاین، بازاریابی، برنامه نویسی
- منابع اصلی: نیروی فنی و برنامه نویس، نیروی انسانی ( برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور، کامپیوتر و…
- شرکای کلیدی: فریلنسرها
- جریان درآمد: حق عضویت، دریافت ده درصد از فریلنسر و پنج درصد از کارفرما (از مبلغ توافق شده) در هنگام تأیید پروژه، دریافت هزینه برای ایجاد، محرمانه کردن، برجسته کردن، فوری کردن، تمام وقت بودن پروژه
- ساختار هزینه: حقوق کارمندان، هزینه های بازاریابی، هزینه سرور و سایر خدمات اجاره ای
۱۴ـ ایران فا
- بخش مشتریان: عموم مردم که عالاقه مند به رویدادهای فرهنگی هنری هستند، مخاطبان تخصصی در زمینه رویدادهای فرهنگی هنری، کارگزاران و تهیه کنندگان رویدادهای فرهنگی هنری، هنرمندان و صاحبان مراکز فرهنگی هنری
- ارتباط با مشتریان: کمپینهای وبلاگ نویسی، همکاری با سلبریتیهای حوزه تولید محتوا، افزایش امکانات و کیفیت بالا، خبرنامه، تبلیغات آفلاین در محل اجرای برنامههای فرهنگی هنری و اسپانسر شدن درآنها، بازاریابی دهان به دهان، ارسال نامه و گفت و گویحضوری با کارگزاران رویدادهای فرهنگی هنری، اسپانسر شدن در برنامه های مرتبط
- کانال توزیع: وب سایت ایران فا، وبسایت اصفهان فا، شبکههای اجتماعی ایران فا در اینستاگرام و تلگرام
- ارزش پیشنهادی یکتا: بستر رایگان برای معرفی رویدادهای فرهنگی هنری، بستر رایگان برای معرفی هنرمندان و مراکز فرهنگی هنری، جذب مخاطب بیشتر، دسترسی آسان به رویدادهای مورد علاقه
- فعالیتهای اصلی: گردآوری و اطلاع رسانی یکپارچه رویدادهای فرهنگی هنری ایران، پوشش تصویری رویدادهای فرهنگی هنری و تولید محتوای متنی، اطلاعرسانی به روز برنامه های سینمایی کشور، طراحی وبسایت، تهیه برنامه بازاریابی، استخدام نیروهای مورد نیاز، مذاکره با مشاوران و تشکیل تیم مشاوران
- منابع اصلی: نیروی فنی و برنامه نویس، نیروی انسانی ( برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور، کامپیوتر و…
- شرکای کلیدی: سامانه ایونت سنتر به عنوان مجموعهای که در امر فروش بلیط رویداد به مجموعه ما کمک میکند، گالریهای هنری و نگارخانهها، تالارها و مجموعههایی که درآن برنامههای فرهنگی هنری برگزار میگردد، آموزشگاههای فرهنگی هنری، سامانه تیکیمو
- جریان درآمد: رایگان، ویژه کردن رویدادها و دریافت هزینه، رپورتاژ و پوشش تصویری رویدادها، ویژه کردن هنرمندان، ویژه کردن مراکز فرهنگی هنری، تبلیغات
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی وب سایت، هزینه نیروی انسانی، هزینه گروه مشاور برای انتخاب هنرمندان، هزینه زیرساختهای مجموعه، اجاره سرور، هزینههای جاری، هزینه تبلیغات (آنلاین و آفلاین)، هزینه مشاوران
۱۵ـ مانیشن
- بخش مشتریان: مشاورین املاک، متقاضیان ملک، فروشندگان ملک
- ارتباط با مشتریان: استفاده از روشهای آنلاین مارکتینگ و قرارهای حضوری (جذب)، خدمات باکیفیت و گیمیفیکیشن (نگهداری)، جشنوارههای مختلف، تخفیفات فصلی، خدمات خوب و تبدیل کردن مشتریان به هوادار و استفاده از تبلیغات دهان به دهان
- کانال توزیع: وب سایت
- ارزش پیشنهادی یکتا: دسترسی سریع به اطلاعات و گزینههای مختلف، معرفی بهتر و مؤثرتر گزینههای فروش، دسترسی به پروندههای فروش و اجاره و جذب مؤثرتر مشتریان، مقایسه خیلی راحت و سریع مکانها
- فعالیتهای اصلی: بازاریابی و جذب مشاورین املاک، توسعه پلتفرم نرم افزار، مذاکره با سرمایه گذار و جذب سرمایه، رشد در سطح کشور، آموزش به مشاورین املاک، پیگیریها، رسیدن به درآمد مورد نظر در زمانی مشخص، بهبود ارزش طول عمر مشتری، تبدیل مشاورین جدید به مشتری
- منابع اصلی: پلتفرم نرم افزاری، تیم فنی بازاریابی، دفتر، سرور، سرمایه جذب شده، شبکه انسانی مرتبط
- شرکای کلیدی: سرمایه گذاران، سازندهها، اتحادیههای املاک، شرکتها مهندسی فروش
- جریان درآمد: حق عضویت از مشاور
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی اولیه، حقوق کارمندان، اجاره مکان و هزینههای جاری ، هزینه تبلیغات، بازاریابی
16ـ مهرآراد فیدار
- بخش مشتریان: بیماران دیابتی، بیمارانی که از دردهای ناشی از پا رنج میبرند، بیمارانی که دارای مشکلات خارپاشنه هستند، کسانی که در روز باید زمان زیادی را یه صورت ایستاده باشند، همه کسانی که به سلامتی پای خو اهمیت میدهند
- ارتباط با مشتریان: ارائه محصول در مراکز ارتوپدی برای آشنایی بیماران با محصول، تبلیغات تلویزیونی و تبلیغ در شبکههای مجازی، ارائه محصول در نمایشگاهها، جشنوارهها و تخفیفات ویژه
- کانال توزیع: کانال تلگرام، وبسایت، اینستاگرام، دیجی کالا و دیگر سایتهای فروش و تبلیغ اینترنتی، مراکز ارتوپدی، داروخانهها و کلینیکهای مراکز درمان دیابت
- ارزش پیشنهادی یکتا: قیمت و کیفیت مناسب محصول در مقایسه با نمونه های دیگر کفی های موجوددر بازار، این کفی طبی این قابلیت را دارد که به صورت خود به خودی مطابق با هندسه پای فرد شود، کاهش بیش از ۴۰ درصد فشار در کف پای فرد در حالت ایستاتیک و دینامیک
- فعالیتهای اصلی: استخدام نیروی انسانی و مدیریت آنها، توسعه محصولات نوین، بهبود محصولات، تثبیت بازار، توسعه کانالهای فروش
- منابع اصلی: نیروی انسانی، دفتر برای استقرار تیم، پول، هزینه قالب و مواد اولیه
- شرکای کلیدی: سرمایه گذاران، پزشکان، ارتوپد ها، داروخانه ها
- جریان درآمد: فروش مستقیم کالا
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی اولیه، هزینه مربوط به کارمندان، هزینه بازاریابی محصول، هزینه برای واحد تحقیق و توسعه
۱۷ـ آچاره
- بخش مشتریان: افراد نیازمند به خدمات عمومی که با تکنولوژی هم آشنایی دارند، ارائه دهندگان خدمات
- ارتباط با مشتریان: تبلیغات آنلاین، افلاین و محیطی، جبران خدمات برای کاربرانی که عدم رضایت از سرویس دارند، پشتیبانی ۲۴ساعته،همکاری بت دیگر استارتاپها
- کانال توزیع: اپلیکیشن، وب سایت، شبکههای مجازی
- ارزش پیشنهادی یکتا: گستردگی در ارائه خدمات در چندین شهر ایران، تضمین کیفیت ارائه خدمات، امنیت در ارائه خدمات
- فعالیتهای اصلی: بازاریابی، گسترش و توسعه کسب و کار ارائه خدمات، ثبت شرکت، تهیه دفتر کار، تولید و بازاریابی اپلیکیشن ها و سامانههای پلتفرمی برای توسعه سیستمهای سنتی
- منابع اصلی: سامانه نرم افزاری، دفتر کار، نیروی انسانی متخصص، پول، تجهیزات
- شرکای کلیدی: شرکتهای ارائه دهنده تبلیغات
- جریان درآمد: دریافت کمیسیون و حق عضویت ماهانه از متخصصان
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی و مخارج دفتر کار، نیروی انسانی، تبلیغات
۱۸ـ مهمه:
- بخش مشتریان: شهروندان، سازمان های مردم نهاد، سازمانها و شرکتهای دولتی
- ارتباط با مشتریان: ایجاد پلتفرمی شامل اپلیکیشن و وبسایت، پوشش تمامی مناطق و شهرهای ایران، استفاده ازرسانههایی که قبلاً ایجاد شده و صدها هزار مخاطب دارد.
- کانال توزیع: وبسایت، اپلیکیشن، پنل مدیریت ویژه سازمانها، شبکههای اجتماعی
- ارزش پیشنهادی یکتا: کاهش هزینههای برگزاری کمپین، ارائه یک چارچوب مشخص و سیستماتیک برای برگزاری کمپین، افزایش اثر بخشی کمپینها، تسهیل برگزاری کمپین، دسترسی به جامعه آماری
- فعالیتهای اصلی: توسعه پلتفرمی شامل اپلیکیشن، وبسایت و شبکههای اجتماعی، داده کاوی، آموزش واستخدام نیروی انسانی مجرب، بازاریابی و فروش، جذب سرمایه گذار
- منابع اصلی: پلتفرم نرم افزاری، نیروی فنی، سرمایه، تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری، نام تجاری، پلتفرم، نیروی انسانی، دادهها
- شرکای کلیدی: سازمانهای مردم نهاد، سازمانهای دولتی، شرکتهای خصوصی، سرمایه گذاران
- جریان درآمد: هزینه ماهیانه و یا سالیانه برای ویژگیهای بیشتر، هزینه اجرای کمپین برای شرکتها و سازمانها، مشارکت در فروش
- ساختار هزینه: هزینه راه اندازی اولیه، نیروی انسانی، توسعه پلتفرم، اجاره مکان، تجهیزات، سرور، تبلیغات
۱۹ـ همیاب ۲۴
- بخش مشتریان: مالباختگان کالاهای دیجیتال درسراسر کشور، فروشگاه و خریداران کالاهای دیجیتال دست دوم در کشور، یابندگان کالاهای دیجیتال در سراسر کشور
- ارتباط با مشتریان: پشتیبانی قوی۲۴ساعته، رعایت اصول مدیریت ارتباط مشتریان با تمامی بازیگران اصلی(دفاتر پیشخوان و فروشگاه های سراسر کشور)
- کانال توزیع: وبسایت و شبکههای اجتماعی
- ارزش پیشنهادی یکتا: افزایش احتمال پیدا شدن کالاهای سرقت شده و امکان جست وجوی پیشرفته
- فعالیتهای اصلی: استخدام نیروی انسانی و مدیریت آنها، توسعه پلتفرم نرم افزاری سمت وب و سمت اپلیکیشن، بهینه سازی سرورها، مدیریت بازار و تبلیغات و تحلیل رفتار کاربر، تهیه تجهیزات نرمافزاری و سختافزاری مناسب، بررسی مسائل حقوقی کسب وکار وجلوگیری ازچالش ها
- منابع اصلی: نیروی انسانی ( برنامه نویسان، مدیران، بازاریابان، پشتیبانی)، دفتر برای استقرار تیم، پول، تجهیزات مانند سرور، کامپیوتر و…، پلتفرم برای هماهنگی اعضا
- شرکای کلیدی: اپراتور های مخابراتی، صدا و سیما، کلانتریها، دفاتر پیشخوان
- جریان درآمد: استعلام کالای دیجیتال قبل از خرید رایگان، دریافت هزینه برای بیمه کالای دیجیتال در بوم مدل کسب و کار بیمه، دریافت هزینه برای ثبت کالای دیجیتال مفقودی یا سرقتی در سامانه
- ساختار هزینه: هزینه نیروی فنی، هزینه بازاریابی، هزینه زیرساخت،هزینه مکان و اجاره
۲۰- تیزلند
- بخش مشتریان: مادران، دانش آموزان تیزهوش و پیشرو
- ارتباط با مشتریان: سئو، تلگرام
- کانال توزیع: وبسایت، تلگرام، بازاریابی دهان به دهان
- ارزش پیشنهادی یکتا: محتوای آموزشی کامل و باکیفیت تولید شده و ارائه شده توسط متخصصین توانمند
- فعالیتهای اصلی: تیم، ارتباط با تولیدکنندگان محتوای آموزشی، تولید محتوای آموزشی با کیفیت و تمرکز بر ویدئو و صوت، طراحی و راهاندازی وب سایت،پیادهسازی سامانه بی آی برای بهرهمندی از دانش حاصل از اطلاعات ذخیره شده، توسعه قطره چکانی هسته مرکزی در طول زمان و مهارت رویکرد محور
- منابع اصلی: معلمان، مشاوران تحصیلی، ناشران، تیم فنی برای تولید محتوا، برنامه نویسان
- شرکای کلیدی: معلمان، مشاوران تحصیلی، مشاوران روانشناسی کودک و نوجوان، مشاوران خانواده، مترجمین، ناشران کتابهای کمک آموزشی
- جریان درآمد: فروش کتاب و دورههای آنلاین، درآمد مبتنی بر تحلیلهای مبتنی بر داده و تحلیل رفتار مصرفکننده، درآمدهای مبتنی بر پیش بینی ترندها،
- ساختار هزینه: حقوق ومزایاس کارمندان، پرداخت هزینه و سرور، طراحی سایت، اجاره دفتر
۲۱ـ علی بابا
- بخش مشتریان: کسانی که قصدسفرتفریحی یا کاری دارند، توریستها، گردشگران، آژانسهای هواپیمایی، کسانی که قصد خرید بلیتهای چارتری و ارزان قیمت را دارند، افرادی که قصد رزرو هتل و اقامتگاههای داخلی را دارند، کسانی که میخواهند بلیت و هتل را باهم رزرو کنند، کسانی که با سایتهای خارجی برای رزرو اقامتگاههای خارجی آشنایی ندارند، کسانی که بخاطر مشغله فرصت رجوع به آژانسهای هواپیمایی را ندارند، دانشجویانی که درشهرهای دیگر درس میخوانند.
- ارتباط با مشتریان: پشتیبانی تیکتی و ایمیلی، پستیبانی ۲۴ ساعته، ارائه کد تخفیف به شرکتها، سازمانها و مسافران پرسفر علی بابا، خرید بلیت به صورت اعتباری تسویه حساب دورهای برای سازمانها وشرکتها
- کانال توزیع: وبسایت علی بابا، اپلیکیشن علی بابا، گوگل پلی، فرودگاهها، نمایندههای تلفنی ایمیلی، ایمیل مارکتینگ
- ارزش پیشنهادی یکتا: رزرو سریع وآسان، صرفهجویی دروقت و زمان برای خرید بلیت، امکان خرید بلیطهای ترکیبی، ارائه خدمات جانبی
- فعالیتهای اصلی: توسعه فنی، توسعه بازار، تأمین نیروی انسانی، دریافت مجوزها و رفع چالشهای حقوقی، مارکتینگ، خدمات تبلیغات، جذب ترافیک برای سایت
- منابع اصلی: دفتر، دانش فنی، سامانه پرداخت، ایرلاینها، هتلها، شبکهای از همکاران شرکتهای وابسته، قراردادها
- شرکای کلیدی: شبکه همکاران علی بابا، ایرلاینها، قطار رجا، فدک و…، هتل ها، درگاههای بانکی، آژانس ها
- جریان درآمد: کمیسیون از تراکنشهای انجام شده، فروش مستقیم سایر خدمات گردشگردی
- ساختار هزینه: سرور و تجهیزات سخت افزاری، توسعه فنی، نیروی انسانی، بازاریابی، اخذ مجوزهای پشتیبانی
۲۲ـ الوپیک
- بخش مشتریان: موتورسوارانی که به دنبال درآمد پارهوقت بیشتر هستند، موتورسواران شاغل در پیکهای موتوری، کسبه و افرادی که بسته یا مرسوله برای جابجایی دارند، رانندههای وانت
- ارتباط با مشتریان: تبلیغ بنر در سایتهای پر بازدید، فعالیت در آپارات، فعالیت در اینستاگرام، ساختن ویدئوی تبلیغاتی، ارائه ۵هزار تومان اعتبار اولیه در هنگام ثبت نام
- کانال توزیع: وب سایت، اپلیکیشن، دفتر استخدام پیک تهران
- ارزش پیشنهادی یکتا: جابجایی سریع و به صرفه مرسوله در سطح شهر، اطمینان بالاتر نسبت به پیک های سنتی، قیمت مناسبتر
- فعالیتهای اصلی: برنامه نویسی، نگهداری و رفع باگ اپلیکیشن وب سایت، پیدا کردن سفیر های جدید و آموزش به آنها، رسیدگی به شکایات مشتریان
- منابع اصلی: نیروهای پشتیبانی مشتریان و کارشناسان، برنامه نویس و تیم فنی، تیم مدیریتی، دفتر برای استخدام پیک
- شرکای کلیدی: ادارات، رستورانها، دفاتر تبلیغاتی، دفاتر اسناد رسمی، درگاه بانکی
- جریان درآمد: اخذ کمیسیون ۲۰% از سفیران (الان، در بهار ۹۷) به موتورسوارانی کمتر از ۳ درخواست در طول روز انجام داده باشد کمیسیونی تعلق نمیگیرد.
- ساختار هزینه: اجاره دفتر برای استخدام پیک، اجاره دفتر برای انجام کارهای فنی و مدیریتی، هزینههای توسعه، بازاریابی و زیر ساخت
۲۴ـ ای نتورک
- بخش مشتریان: برندهایی که میخواهند تبلیغ خود را در سایتهای مختلف نمایش دهند، وبسایتهای پر بازدید یا موضوعی که میخواهند تبلیغات در سایت خود درج کنند
- ارتباط با مشتریان: تماس و پشتیبانی تلفنی، نمایش واترمارک در گوشه تبلیغات بنری، تبلیغات دهان به دهان
- کانال توزیع: وب سایت، اپلیکیشن
- ارزش پیشنهادی یکتا: ایجاد یک تعرفه واضح و مشخص برای هر دوطرف، تضمین کیفیت نمایش تبلیغ گیرندگان (به متخلفین اخطار و یا قطع همکاری داده میشود)، پیدا کردن بی دردسر تبلیغ گیرنده برای تبلیغ دهنده و بالعکس، هدفمندی هرچه بیشتر تبلیغات
- فعالیتهای اصلی: توسعه فنی، بازاریابی، پشتیبانی هر چه بیشتر از تبلیغ دهندگان و تبلیغ گیرندگان، حسابداری و مدیریت مالی
- منابع اصلی: بستر نرم فزاری، زیرساخت فنی، منابع انسانی، مجوزها، دفتر کار
- شرکای کلیدی: سایتهای پر بازدید مثل: خبرآنلاین، نیک صلحی، قطره، سافت گذر، یک پزشک و..
- جریان درآمد: گرفتن درصدی از درآمد نمایش دهندگان تبلیغات
- ساختار هزینه: زیرساخت فنی، منابع انسانی، بازاریابی و تبلیغات، اجاره و غیره
۲۵ـ آپارات
- بخش مشتریان: کاربران اینترنت که به مشاهده ویدئو علاقهمند هستند، آژانسهای تبلیغاتی، صاحبان کسب وکار، وبمسترها، حوزههای بازی
- ارتباط با مشتریان: شبکههای اجتماعی، سئو، بقیه سایتهای مجموعه صبا ایده مثل: کلوب، بلاگ، فیلیمو، تولید محتوا، تولید برنامههای ویدئویی
- کانال توزیع: سایت آپارات، اپلیکیشن آپارات، اینستاگرام، کانال تلگرام، فیسبوک
- ارزش پیشنهادی یکتا: آپلود و به اشتراک گذاری رایگان ویدئو، تبلیغات و برندینگ مؤثر به شیوه نوین ویژه صاحبان کسب و کار
- فعالیتهای اصلی: مارکتینگ، ساختن و نگهداری پلتفرم، ایجاد ترافیک برای وبسایت و اپ، مدیریت ترافیک، ممیزی کردن ویدئوهای نامناسب و خلاف قوانین آپارات، توسعه محصول، تحقیق و توسعه
- منابع اصلی: تولید کنندگان محتوا، پلتفرم آپارات، واحد تبلیغات، الگوریتم و پیشنهاد ویدئوهای مشابه، نیروی فنی و برنامه نویس، دفتر کار، بخش حقوقی و کپی رایت
- شرکای کلیدی: صبا ایده، شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت، برندهای معروف، آژانسهای تبلیغاتی و خبری
- جریان درآمد: اخذ هزینه در ازای افزایش بازدید، اخذ هزینه برای نمایش لینک دلخواه هنگام نمایش ویدئو، اخذ هزینه در ازای نمایش باکس اخر ویدیو، تبلیغات بنری، بر اساس میزان ترافیکی که هر ماهه در حال مصرف توسط این سرویس است، هزینههای قابل توجهی را از زیر ساخت و یا شرکتهای اسپانسر دریافت میکند.
- ساختار هزینه: هزینه توسعه و نگهداری پلتفرم، هزینه دیتا سنتر، هزینه کپی رایت، هزینه بازاریابی، هزینههای حقوقی و قضایی، کارمندان، هزینه دفتر و تجهیزات، مالیات
۲۶ـ دیجیاتو
- بخش مشتریان: افراد عاشق تکنولوژی روز و اخبار و رویدادهای مربوط به آن، گیگهای کامپیوتری، بازیخورها و گیمرها، طرفداران خودرو و اخبار و رویدادهای مربوط به آن، صاحبان کسب و کارهای دیجیتال که علاقه به تبلیغ ودیده شدن دارند
- ارتباط با مشتریان: حضور در نمایشگاه های تخصصی فناوری و مرتبط، فیسبوک (۹۸ هزار فالوور)، اینستاگرام (۱۱۰هزار فالوور)، تلگرام (۶۰۰۰۰فالوور)، توییتر (۱۳۶۰۰ فالوور)، کانال آپارات (۵۲۰۰ فالوور)
- کانال توزیع: سایت دیجیاتو، اپلیکیشن اندروید، شبکههای اجتماعی دیجیاتو
- ارزش پیشنهادی یکتا: بیطرفی و دستری به جدیدترین رخدادها و اخبار معتبر فناوری، تبلیغات هدفمند و با کیفیت، ویژه صاحبان کسب و کارهای دیجیتال
- فعالیتهای اصلی: تولید خبر، گزارش آنلاین رویدادهای خاص، هماهنگی و استخدام نویسندگان و مترجمان، مدیریت شبکههای اجتماعی، مدیریت سرورها و زیرساخت فنی
- منابع اصلی: دفتر، سرمایههای انسانی، بستر نرم افزاری، زیرساخت سخت افزاری وفنی، پول، سرمایه
- شرکای کلیدی: گوگل پلی، بازار
- جریان درآمد: تبلیغات بنری، رپورتاژ آگهی
- ساختار هزینه: حقوق مترجمان و نویسندهها، هزینه دفتر، هزینه ساخت کلیپهای بررسی گجتها، هزینههای نیروی انسانی
۲۷ـ دیجی کالا
- بخش مشتریان: صاحبان برندها، واردکنندگان، توزیع کنندگان، افراد علاقهمند به کالای دیجیتال، افرادی که به خرید اینترنتی اعتماد دارند و رمز دوم دارند، افراد بین ۲۰ تا ۳۰ سال، افرادی که در شهرستانها هستند و دسترسی به خیلی از کالاها ندارند و سفر به شهر های دیگر برای آن ها سخت و هزینه بر است، افراد پرمشغله که زمان کافی برای خرید مستقیم از فروشگاهها یا مغازهها ندارند. بوم کسب و کار دیجی کالا چیست؟
- ارتباط با مشتریان: کمپینهای مناسبتی، پیشنهادهای شگفتانگیز، باشگاه مشتریان، جشنوارهها، ارائه جوایز قرعهکشیها، سرویس دیجی بن، پشتیبانی خوب مشتریان
- کانال توزیع: وب سایت، اپلیکیشن، ایمیل
- ارزش پیشنهادی یکتا: ارائه نقدوبررسی های خوب و کاربردی برای محصولات در بوم کسب و کار دیجی کالا، امکان مقایسه محصولات، ۷ روز ضمانت بازگشت، ضمانت اصل بودن کالا، تضمین بهترین قیمت، تنوع محصولات و برندها
- فعالیتهای اصلی: توسعه زیرساخت فنی و استیبل نگه داشتن سایت، بازاریابی، جذب تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و واردکنندگان در بوم کار دیجی کالا، استخدام نیروهای انسانی، تهیه تجهیزات اداری و زیر ساختی
- منابع اصلی: زیرساخت و تکنولوژی فنی، منابع انسانی، نیروهای پشتیبان مشتریان و کارشناسان، سرمایه، دفتر، انبار برای محصولات، تیم بازاریابی، تجهیزات
- شرکای کلیدی: بانک ها در بوم مدل کسب و کار بانک، سرمایه گذار، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، وارد کنندگان
- جریان درآمد: فروش مستقیم، اخذ کمیسیون از کسب و کارهایی که محصولاتشان را در دیجی کالا به فروش می رسانند.
- ساختار هزینه: هزینههای نیروی فن، پشتیبانی، هزینههای محل استقرار، بازاریابی، تبلیغات، هزینههای زیر ساخت
۲۸ـ دیوار
- بخش مشتریان: افرادی که به دنبال خرید کلا یا خدماتی خاص هستند، افراد که کالا یاخدماتی برای فروش دارند، افرادی که به دنبال کار میگردند
- ارتباط با مشتریان: پشتیبانی تیکتی و ایمیلی، تبلیغات دهان به دهان، سیستم چت آنلاین، پشتیبانی تلفنی
- کانال توزیع: وب سایت دیوار، اپلیکیشن دیوار
- ارزش پیشنهادی یکتا: کاهش هزینه معامله، سادگی، معماری اطلاعاتی مناسب، سرعت بالا، تسهیل چانه زنی، تسهیل پیدا کردن کار و نیروی کار
- فعالیتهای اصلی: توسعه فنی، بازاریابی، پشتیبانی، فراهم کردن بستر و پروسههای پرداخت
- منابع اصلی: بستر نرم افزاری، زیرساخت سخت افزاری و فنی، سرمایه های انسانی، مجوز ها، دفتر کار، سرمایه، تخصص
- شرکای کلیدی: کافه بازار (به عنوان یک شریک استراتژیکی)
- جریان درآمد: فروش مستقیم، آگهی ویژه۶۰۰۰ تومان، سرویس نردبان ۵۰۰۰ تومان، درج آگهی در بخش استخدام۱۵۰۰۰تومان، درج لینک وب سایت در آگهی ۲۰۰۰۰تومان، تمدید آگهی۱۰۰۰ تومان
- ساختار هزینه: زیرساخت فنی، حقوق سرمایههای انسانی، بازاریابی و تبلیغات، اجاره دفتر
۲۹ـ فرانش
- بخش مشتریان: افرادی که علاقه به یادگیری مهارتهای به روز و کاربردی متناسب با بازار کار و مدل بوم کسب و کار دارند، افرادی که تولیدکننده محتوای ارزشمند و کاربردی هستند و قصد دارند از محتوای خود کسب درآمد کنند، سازمانهایی که علاقهمند به آموزش و به روز رسانی منابع انسانی خوب با هزینه و کیفیتی مناسب هستند
- ارتباط با مشتریان: ارائه کدهای تخفیفات مناسبتی، برگزاری مسابقه، امکان هدیه دادن دوره به دوستان، ارائه محتوای آموزشی
- کانال توزیع: وب سایت فرانش
- ارزش پیشنهادی یکتا: آموزشهای با کیفیت، کاربردی و متناسب با نیازهای روز با قیمتی مناسب، ایجاد درآمد از محتوا و دانش کاربردی برای ارائه دهندگان محتوا، افزایش رضایت بهرهوری کارمندان سازمان، افزایش سطح دانش و مهارت با آسان کردن دسترسی به محتوای آموزشی
- فعالیتهای اصلی: بازاریابی، توسعه ونگهداری زیرساخت فنی، پیگیری مسائل قانونی و مجوزها، جذب مدرسان، چک کردن و انتشار ویدئوهای مدرسان
- منابع اصلی: سرمایه مالی، منابع انسانی و تیم فنی و بازاریابی، پلتفرم ارائه دوره، دفتر کار، محتوای تولید شده ویدئویی
- شرکای کلیدی: تولیدکنندگان محتوا
- جریان درآمد: فروش مستقیم دورهها، فروش اشتراک و حق عضویت، فروش نسخههای سازمانی، رایگان برای محتوای رایگان، شارژ کیف پول، اخذ درصد از مدرسان
- ساختار هزینه: هزینه نیروی انسانی، اجاره، هزینه سرور و نگهداری و توسعه زیرساخت فنی، تبلیغات و بازاریابی، هزینه تولید محتوای سفارشی
۳۰ـ فیدیبو
- بخش مشتریان: کاربران دارای گوشی همراه که به مطالعه در تبلت و موبایل علاقه مند هستند و حمل کتابهای حجیم و سنگین برای آنها سخت است، افرادی که زمان های کوچک و کوتاهی دارند برای مطالعه مثلاً مترو، اتوبوس، تاکسی و…، ناشران، افرادی که به دلیل بالا بودن قیمت کتابهای چاپی قادر به تهیه آن نیستند.
- ارتباط با مشتریان: ارائه کد تخفیف هنگام عضویت، کارت هدیه، برگزاری کمپینهای کتاب خوانی با دیجیکالا، ساختن تیزرهای تبلیغاتی ویدئویی، دعوت از کاربران برای معرفی اپ به دوستان، ارائه کتابهای رایگان به صورت روزانه در اپ، ارائه کد تخفیفهای مناسبتی، راه اندازی کمپین من دزد کتاب نیستم، ایمیل مارکتینگ
- کانال توزیع: سایت، سایت دیجی کالا
- ارزش پیشنهادی یکتا: ارائه ورژن الکترونیکی کتابها با قیمت ارزان تر از حداقل۵۰% قیمت واقعی ارائه چندین هزار جلد کتاب و مجله فقط در گوشی موبایل به (صورت قانونی)، امکان خواندن کتاب الکترونیکی از فایلهای پی دی اف.
- فعالیتهای اصلی: برنامه نویسی، نگهداری و رفع باگ اپلیکیشن و سایت، طراحی و اجرای کمپینهای بازاریابی و تبلیغاتی، متقاعد کردن و قرارداد بستن با ناشران، آمادهسازی متن کتابها برای واردسازی به اپلیکیشن، مدیریت منابع انسانی حسابداری و مدیریت مالی، پشتیبانی
- منابع اصلی: نیروهای پشتیبانی مشتریان و کارشناسان، برنامه نویس و تیم فنی، تیم مدیریتی، دفتر برای استقرار تیم فنی و مدیریتی
- شرکای کلیدی: دیجی کالا، ناشرها
- جریان درآمد: ۳۰ الی ۴۰ درصد کمیسیون
- ساختار هزینه: اجاره دفتر برای انجام کارهای فنی و مدیریتی، هزینه تبلیغات، بازاریابی، هزینه نیروی انسانی، سرورها و زیرساخت فنی
۳۱ـ فیلیمو
- بخش مشتریان: افرادی که علاقهمند به فیلم و سریال هستند و فیلم و سریال یکی از مهمترین سرگرمیهای آنهاست، تولیدکنندگان محتوا و سازندگان فیلم که دغدغه کپی رایت و افزایش فروش دارند، افرادی که در خارج از ایران زندگی میکنند نمیتوانند فیلم و سریالهای ایرانی را به صورت فیزیکی تهیه کنند، کسانی که فرصت تهیه فیلم و سریال از مراکز فروش را ندارند، افرادی که در شهرستانها دسترسی محدودی برای تهیه فیلم و سریال به صورت فیزیکی دارند.
- ارتباط با مشتریان: کمپینهای مناسبتی، تخفیفهای ویژه، امکان انتخاب هدایایی مثل تخفیف دیجی کالا، اسنپ فود، اسنپ تریپ و..، کارت هدیه فیلیمو
- کانال توزیع: وب سایت، اپلیکیشن، تلوزیون هوشمند، اپلیکیشن اندروید
- ارزش پیشنهادی یکتا: دسترسی به فیلمهای دلخواه در هر زمان و مکان با قیمت مناسب، بازاریابی و درآمدزایی بیشتر از فیلمهای تولید شده برای تولیدکنندگان، بدون کم شدن حجم اینترنت خودت فیلم ببین
- فعالیتهای اصلی: توسعه زیر ساخت فنی، فراهم کردن زیرساخت تماشای ویدئو و بهینه سازی آن، بازاریابی، جذب تولیدکنندگان و سازندگان فیلم و سریال، پیگیری مباحث قانونی و کپی رایت
- منابع اصلی: زیرساخت و تکنولوژی، فنی ، منابع انسانی، تکنولوژی بومی، سرمایه، دفتر، مجوزها، محتوا، ریویو و نظرات کاربران، فیلم و سریالها
- شرکای کلیدی: شرکتهای تولیدکننده فیلم، شرکتهای پخش تولیدات سینمایی، ارشاد، آپارات
- جریان درآمد: حق اشتراک
- ساختار هزینه: نیروی فنی، نیروی انسانی، اجاره، هزینه مجوزها، بازاریابی، تبلیغات، هزینه حقوقی، هزینه زیرساخت فنی، هزینه اجاره یا خرید حق پخش وی او دی آثار ویدئویی
۳۲ـ نت برگ
- بخش مشتریان: صاحبان کالا و خدمات مانند پزشکان، آرایشگران، فروشندهها، رستورانها، مراکز تفریحی و هنرمندان، سازمانها، افراد جوان که بودجه کمی دارند، مصرف کننده خدمات و کالا به تفکیک شهر، کسبوکارها
- ارتباط با مشتریان: پشتیبانی ۲۴ ساعته در تمام مراحل، ارائه طیف وسیعی از تخفیفها، ارائه تخفیفهای باور نکردنی دورهای در روزهای خاص
- کانال توزیع: وبسایت نت برگ، اپلیکیشن نت برگ، ایمیل مارکتینگ و خبرنامه، اینستاگرام نت برگ
- ارزش پیشنهادی یکتا: خرید ارزانتر و بدون واسطه، صرفهجویی در زمان و هزینه، تضمین کیفیت خدمات، در معرض بازدید قرار دادن خدمات و کالاها در جهت افزایش خرید
- فعالیتهای اصلی: توسعه پلتفرم نرم افزاری وب و موبایل، آنالیز عرضه و تقاضا، فراهم کردن شرایط برای افزایش تعداد دفعات خرید، معرفی حضوری نت برگ به کسب و کارها
- منابع اصلی: پلتفرم، نیروی انسانی، برند، دفتر، واحد تبلیغات، تجهیزات سخت افزاری
- شرکای کلیدی: ارائه دهندگان کالا و خدمات کسب و کارها
- جریان درآمد: دریافت کمیسیون
- ساختار هزینه: هزینه توسعه و نگهداری پلتفرم، هزینه بازاریابی، هزینه سرور و تجهیزات، هزینه دفتر و تجهیزات، حقوق کارمندان، مالیات
۳۳ـ شیپور
- بخش مشتریان: افرادی که به دنبال خرید کالا یا خدماتی خاص هستند، افرادی که کالا یا خدماتی برای فروش دارند.
- ارتباط با مشتریان: پشتیبانی ایمیلی، نصب بیلبورد در کلان شهرها، پشتیبانی ۲۴ ساعته تلفنی، تبلیغ تلویزیون
- کانال توزیع: وب سایت شیپور، اپلیکیشن شیپور
- ارزش پیشنهادی یکتا: کاهش هزینه معامله، سادگی، سرعت بالا، تسهیل چانه زنی، تسهیل پیدا کردن کار و نیروی کار
- فعالیتهای اصلی: توسعه فنی، بازاریابی، پشتیبانی، تأمین منابع انسانی
- منابع اصلی: بستر نرم افزاری، زیرساخت سخت افزاری و فنی، سرمایههای انسانی، مجوزها، دفتر کار، منابع مالی
- شرکای کلیدی: گوگل پلی، سیب اپ
- جریان درآمد: در حال حاضر کسب و کار شیپور هیچ درآمدی ندارد و فقط قصد دارد تا سهم بازار بیشتری کسب کند.
- ساختار هزینه: زیرساخت فنی، حقوق سرمایه های انسانی، بازاریابی و تبلیغات، اجاره دفتر
۳۴ـ اسنپ فود
- بخش مشتریان: سفارش دهندگان غذای حاضری، ارائه دهندگان خدمات غذایی مانند رستورانها
- ارتباط با مشتریان: کوپنهای تخفیف،جشنوارههای مناسبتی، بنهای ویژه، سیستم امتیاز و اعتبار
- کانال توزیع: اپلیکیشن، وب سایت اسنپ فود
- ارزش پیشنهادی یکتا: صرفهجویی در وقت و زمان در سفارش غذا، هزینه کمتر، انتخاب بهتر و سریع تر از بین رستورانهای فراوان و متنوع، افزایش فروش و تبلیغات برای رستوانها
- فعالیتهای اصلی: توسعه زیر ساخت فنی، توسعه بازار، تبلیغات، پشتیبانی، جذب رستورانها و ارائه دهندگان خدمات
- منابع اصلی: زیرساخت فنی، منابع انسانی، برنامه بازاریابی، سیستم پشتیبانی، سرورها، دفتر مرکزی و دفاتر محلی
- شرکای کلیدی: مجموعه اسنپ، رستوران دارها
- جریان درآمد: دریافت کمیسیون تراکنشها، تبلیغات
- ساختار هزینه: هزینه نیروی انسانی، بازاریابی و تبلیغات، زیرساخت فنی و سخت افزاری، اجاره دفتر
۳۵ـ ترب
- بخش مشتریان: فروشگاههای اینترنتی با شرایط خاص مثل دارای نماد الکترونیکی بودن، دارابودن رتبه مناسب در میان سایتهای ایرانی، کیفیت مناسب سرویس از لحاظ زیبایی طراحی ظاهری، هماهنگ بودن اطلاعات سایت با انبار، کیفیت مناسب در ارائه خدمات و نحوه ارسال کالا، افرادی که به دنبال مناسبترین قیمت برای خرید آنلاین هستند.
- ارتباط با مشتریان: جذب کاربر از طریق کافه بازار، تبلیغات، کانالهای تلگرام،
- کانال توزیع: وبسایت، افزونه مرورگر، اپلیکیشن
- ارزش پیشنهادی یکتا: تضمین یافتن مناسبترین قیمتها، جامعیت و جست وجو در تمام فروشگاههای معتبر
- فعالیتهای اصلی: بررسی و رتبه بندی درخواستهای ثبت شده توسط صاحبان فروشگاهها، پشتیبانی پلتفرم، استخدام نیروی انسانی و مدیریت آن ها، توسعه پلتفرم نرم افزاری سمت وب و اپلیکیشن، بهینه سازی سرورها، مدیریت بازار و تبلیغات، فراهم کردن محیطی برای سهولت کار تیمی، انعقاد قرارداد همکاری با فروشگاهها
- منابع اصلی: اعضای تیم، دفتر استقرار، تجهیزات فنی و سرور، سرمایه، بستر نرم افزاری، فناوری جست و جو
- شرکای کلیدی: فروشگاههای اینترنتی برتر بر حسب رتبه بندی الکسا (دیجی کالا، مدیسه، مقداد آی تی، کیمیا آنلاین، تهران کالا، آل دیجیتال، شیکسون، بانه کالا، بایکس و فینال)، فروشگاههای فیزیکی که پروانه کسب دارند.
- جریان درآمد: اخذ هزینه از صاحبان فروشگاهها به ازای کلیکهای انجام شده روی محصولات، اخذ هزینه در ازای تبلیغات
به موارد مشترک در بومهای مدل کسب و کار دقت زیادی داشته باشید
اگر انواع بوم کسب و کار را با دقت مطالعه کرده باشید متوجه شدهاید که همه بومهای کسبوکار نقاط مشترکی دارند. برای مثال همه آنها بهخوبی مشتریان خود را مشخص کردهاند و دقیقا میدانند که چگونه باید محصولات و خدماتشان را به مشتریان عرضه کنند. همچنین اگر به مزیت رقابتی این کسبوکارها هم نگاه کنید متوجه میشوید که بیشتر آنها مزیتهای هوشمندانهای نسبت به رقبایشان در نظر گرفتهاند.
بوم مدل کسب و کار در بسیاری از کسب و کار بهصورت دورهای تغییر میکند و بخشهای هرچند ریز از آن دچار تغییر میشود. برای مثال ممکن است در بازههای زمانی مشخصی، مشتریان شما بیشتر شوند و شما متناسب با این موضوع خدمات و محصولات بیشتری ارائه دهید.
برای اینکه بتوانید بیشتری استفاده را از یک نمونه بیزینس مدل (یک نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده) داشته باشید باید از یک مشاور یا متخصص کسب و کار کمک بگیرید تا در سریعترین زمان ممکن به پیشرفت برسید. بسیاری از صاحبان کسب و کارها میخواهند خیلی سریع یک بوم کسب و کار طراحی کنند و همین موضوع باعث میشود تا بوم آنها به اندازه کافی کاربردی نباشد.
اگر بوم شما دقیق نباشد ممکن است مسیر کسب و کار شما به اشتباه به سمتوسویی خاص برود اما به کمک یک نقشه راه مشخص میتوانید با اطمینان خاطر به موفقیت برسید. انواع بوم کسب و کار چیست؟
همچنین بوم کسب و کار باید تا حدی انعطافپذیر باشد اما این انعطاف نباید موجب گستردگی بیشاز حد بوم شود. آماده کردن یک بوم کسب و کار خوب شاید زمان بسیار زیادی ببرد اما در نهایت میتواند ضامن موفقیت شما باشد. برای آمادهسازی یک بوم سعی کنید روی مشتریان و خدمات اصلیتان دقت زیادی داشته باشید تا سریعتر به موفقیت برسید.
چگونه بوم کسب و کار بسازیم؟
اگر یک ایده تجاری جدید دارید و یا این که دوست دارید تا کسب و کار فعلی خود را رشد دهید؛ با کمک یک بوم مدل کسب و کار میتوانید اهدافی را که برای تجارت خود در نظر دارید به راحتی و با کمک این مدلها توصیف کنید. یک مشاوره کارآفرینی می تواند به شما در انتخاب ایده های برتر و یا توسعه ایده کمک کند و یک مشاور کسب و کار در زمینه پیاده سازی بوم کسب و کار قطعا به شما راهنمایی می دهد.
حال اگر مایلید تا بدانید که یک مدل تجاری منطقی چگونه ساخته و پرداخته میگردد؛ خواندن این بخش از مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم. یک بوم مدل کسب و کار به شما این امکان را میدهد که بتوانید ایدهها و مدل تجاری خود را به شیوهای مؤثرتر با کارمندان، سرمایهگذاران و یا شرکایتان به اشتراک بگذارید.
حال اگر یک سازمان از یک کتاب بوم کسب و کار غیرمناسب و یا غیر حرفهای استفاده کند؛ در نهایت در زمینه برقراری ارتباطات با زیردستان خود و یا هدف گذاریهای کسب و کارش با شکست بزرگی روبهرو خواهد شد. شرکتهای بزرگی مانند مایکروسافت و یا مسترکارت و حتی ناسا جزء شرکتهای موفقی در سراسر دنیا هستند که از یک بوم مدل کسب و کار حرفهای استفاده میکنند.
به طور کلی اگر قصد دارید تا بهتر مدل کسب و کار خود را درک کنید استفاده از این نوع بومها میتواند خیلی واضحتر و بهتر برنامه تجاری شما را برای دیگران توصیف کند و سبب صرفهجویی در وقت و همکاری گردد. علاوه بر این برای ساخت یک بوم مدل کسب و کار مؤثر و حرفههای شما به مهارتهای اولیهای مثل سازماندهی، ارتباطات و کار تیمی احتیاج دارید.
چرا بوم مدل کسب و کار مهم است؟
بوم مدل تجاری در واقع چهارچوبی برای چگونگی ارزش آفرینی یک شرکت است. ایجاد یک مدل کسب و کار ضروری است حال چه شما در حال شروع یک کار جدید باشید و یا به فکر گسترش تجارت قبلی خود باشید؛ یا اینکه میخواهید فقط استراتژی حضور خود در بازار را تغییر دهید. شاید دلیل اصلی مهم بودن این مبحث این باشد که شما میتوانید با استفاده از یک بوم مدل کسب و کار تمامی فرضیهها و تصمیمات اساسی مورد نظر خود در مورد یک موقعیت تجاری را در یک مکان تعیین کنید و در راستای رسیدن به آن تلاش نمایید.
باید بدانید که انواع مختلفی از بوم مدلهای تجاری وجود دارد. هر یک از آنها بسته به نوع سازمان و شیوه استفاده، میتوانند کاربردی متفاوت برای شما به همراه داشته باشند. به عنوان مثال یک شرکت تولید کننده باید مدل بسیار متفاوتتری از یک آژانس تبلیغاتی داشته باشد. این تفاوت تنها محدود به مشاغلی نمیشود که تفاوت فاحشی با یکدیگر دارند؛ بلکه حتی در یک صنعت خاص هم مدلهای تجاری میتوانند نسبت به هم خیلی متفاوت باشند. میتوانید با مطالعه نمونه کتاب بوم کسب و کار اطلاعات بیشتری در این خصوص کسب کنید.
شما با ساخت یک بوم مدل تجاری در حقیقت طرحی را برای چگونگی رسیدن به چشم اندازهای مورد نظرتان ایجاد میکنید. این طرح در واقع استراتژی یک شرکت یا یک سرمایه گذاری جدید را مشخص میکند و چارچوبی را برای مسیری که باید در راه رسیدن به پیشرفت طی کند را معین میسازد.
ایجاد یک فایل ورد بوم کسب و کار اولیه نیاز به تفکر و تحلیل عمیق دارد. شرکتها و سازندگان محصولات باید با تمرکز بر نیازهای بازار و آنچه این روزها بیشترین اهمیت را برای مشتریان دارد، در راستای طراحی این بوم فکر کنند. پس از ساختن و منتشر کردن این بوم دیگر هدف شما مشخص است و این باعث میشود که همه نسبت به کارهایی که باید انجام دهند آگاهی بیشتری داشته باشند.
شرکتها چگونه از یک بوم مدل کسب و کار استفاده میکنند؟
شرکتها در هر صنعتی و در هر مرحلهای از رشد کسب و کارشان، موظف به استفاده از از مدلهای تجاری هستند. برخی از این شرکتها اقدام به تهیه بومهایی با اهداف طولانیتر میکنند و مدلهای پیچیدهای برای خود میسازند؛ در حالی که برخی دیگر از شرکتها و موسسات سعی میکنند از ایجاد هرگونه پیچیدگی اضافی فرار کنند و سریعاً به بیان اصول خود بپردازند.
استفاده از فایل ورد بوم کسب و کار سبب ایجاد نظم و انضباط در روال کاری یک شرکت میشود که در نهایت سبب میگردد تا دستیابی به اهداف نهایی سریعتر میسر شود.
برای شرکتهای تقریباً قدیمی یک مدل کسب و کار حکم یک چهارچوبی را دارد که هر ساله بر اساس تغییرات رخ داده در جامعه و همچنین در مشتریان، کارمندان و بازار آپدیت میشود و با قوانین روز منطبق میگردد. اما بوم مدل کسب و کار برای شرکتهایی که جدید هستند و یا به تازگی در حال وارد شدن به بازارهای جدیدند میتواند کمک کند تا شروع صحیحتری داشته باشند.
شما میتوانید نمونه بوم اولیه خود را به صورت فایل ورد بوم کسب و کار دربیاورید تا هر زمان که خواستید بتوانید آن را ویرایش کنیدتا به یک نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده برسید.
معرفی ابزارهای طراحی بوم مدل کسب و کار
امروزه در مقایسه با گذشته دیگر ابزارهای متنوعی در دسترستان است که به شما کمک میکنند تا بتوانید حرفهای تر و سریعتر مدل کسب و کار خود را بسازید و با همکارانتان به اشتراک بگذارید.
شما با استفاده از ابزارهای تخصصی در زمینه طراحی بوم مدل کسب و کار میتوانید با استفاده از افزونههای آنها مدل تجاری دلخواه خود را به شیوهای بسیار حرفهای و به روزتر طراحی کنید. همچنین میتوانید به دانلود بوم کسب و کار قابل ویرایش (دانلود نرم افزار بوم کسب و کار) بپردازید و آنها را از اینترنت دانلود کنید؛ سپس ایدهها و پلنهای خود را در آنها جایگذاری نمایید.
از آن جایی که ساخت یک بوم مدل تجاری بخشی از یک استراتژی کسب و کار معنادار تلقی میشود؛ مستلزم تفکر عمیق در مورد ارزش گذاریهای یک شرکت و مشخص کردن نحوه کار تیمی به منظور دستیابی به اهداف بالاتر است؛ به همین دلیل لازم است اندکی در خصوص طراحی این بوم وقت بگذارید. نرم افزارهای اندرویدی و یا ios زیادی وجود دارند که با توجه به نوع سیستم خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید و با رعایت اصول اقدام به تهیه یه مدل تجاری نمایید.
توجه داشته باشید شما با استفاده از یک قلم و خودکار نیز میتوانید این مدل بوم کسب و کار را خلق کنید و حتما به برنامه خاصی نیاز ندارید. اگر تبحر خاصی در این زمینه ندارید میتوانید با دانلود بوم کسب و کار قابل ویرایش (دانلود نرم افزار بوم کسب و کار) کار خود را راحتتر کنید.
چرا در تجارت خود به یک بوم مدل کسب و کار نیاز داریم؟
BMC یا همان بوم مدل کسب و کار به ما یک مرور کلی از خواستهها، آرمانها و اهداف تجاری ارائه میدهد؛ همچنین در مقایسه با برنامه تجاری سنتی که در گذشته از آنها استفاده میشد عاری از هرگونه جزئیات غیرضروری است.
ماهیت بصری بوم مدل کسب و کار به گونهای است که درک خواستهها و اهداف تجاری شما را برای هر کسی آسان میکند. شما میتوانید خواستههایتان از کارمندان به راحتی و با استفاده از یک بوم تجاری به اشتراک بگزارید.
از این بوم مدل کسب و کار می توان حتی برای شرکتهای بزرگ و همچنین استارتاپهای کوچکی که فقط چند کارمند دارند نیز استفاده کرد.
آسان سازی که این قبیل بومها (BMC) از اهداف تجاری ما انجام میدهند سبب میشود تا برقراری ارتباط میان بخشهای مختلف یک تجارت خیلی راحتتر شکل گیرد.
فعالیت های کلیدی در بوم کسب و کار
در جواب به سوال بوم مدل کسب و کار شرکت های بزرگ به چه صورت باید بگوییم ، توجه داشته باشید که شما با به خاطر سپردن نکاتی که ما در زیر ذکر کردهایم، استارت یک طراحی تجاری جامع و شفاف را برای تجارت خود میزنید. این کار میتواند در نهایت شما را به سمت موفقیت هدایت کند. شاید بتوان دلیل اصلی شکست خوردن بسیاری از استارتاپهای نوپا را این دانست که کارآفرینان تمام حواس خود را روی ایده پردازی محصولات خود میگذارند و اهمیتی به طراحی بوم کسب و کار نمیدهند.
در این بخش از مقاله در خصوص طراحی یک بوم مدل کسب و کار به معرفی عواملی میپردازیم که سبب میشوند طراحی بوم شما حرفهایتر به نظر برسد:
- تعیین کردن مخاطبان هدف
اگر شما قصد داشته باشید تا مخاطبان گستردهای را هدف خود قرار دهید ممکن است نتوانید مشتریان واقعی خود را پیدا کنید. به هنگام طراحی یک مدل کسب و کار (مدل بوم کسب و کار) باید تنها چند دسته خاص از مخاطبان مورد نظر را هدف قرار دهید. همچنین باید مشخصات آنها، علایقشان، نیازهایشان و سایر موارد این چنینی را لحاظ کنید.
برای مثال شما باید در نظر بگیرید که با توجه به نوع تجارت و کسب و کارتان بهتر است مشتریان هدف خود را گروه سنی جوانان قرار دهید و یا افراد مسن تر را. تهیه جدول بوم کسب و کار به شما کمک میکند تا سریعتر بتوانید به اهداف تعیین شده خود در بوم مدل کسب و کار برسید. زمانی که شما دقیقا مشتریان تجارت خود را بشناسید دیگر قادر خواهید بود تا با ارائه خدماتی مناسب با نوع نیازهای آنها تجارت نو پای خود را مدت کوتاهی موفق سازید.
- نوع تجارت خود را بشناسید
قبل از این که اقدام به گرفتن هر گونه تصمیم در زمینه طراحی یک بوم مدل کسب و کار کنید بهتر است ابتدا به درک درستی از نوع فعالیتهای تجاری که قرار است انجام دهید برسید. شما موظفید تا بعد از درک نوع فعالیت تجاری خود فعالیتهای اصلی را که باید آنها را ستون کار خود قراردهید تعیین کنید.
- فعالیتهای کلیدی تجارت خود را بشناسید
منظور ما از فعالیتهای حیاتی و یا کلیدی این است که شرکت شما برای انجام فعالیتهای روزمره خود باید بداند به چه فاکتورهایی نیاز دارد. این فاکتورها باید در راه رسیدن به اهداف تجاری معین شده باشد. برای همین باید قبل از طراحی یک بوم تجاری منابع حیاتی و کلیدی برای تجارت خود را مشخص نمایید تا بتوانید با توجه به آن طراحی حرفه ایتر داشته باشید.
یک کارآفرین موفق در مدل تجاری خود به معرفی فعالیتهای کلیدی مجموعه خود میپردازد. این فعالیتهای کلیدی در حقیقت مهمترین فرایندهایی هستند که سبب اثربخشی کسب و کار شما میشوند. همچنین با درآمد شما در آینده ارتباط کاملاً مستقیمی دارند.
- دلیل ارزشمندی تجارت خود را معین کنید
شما باید قبل از هرگونه طراحی مشخص کنید که چه ویژگی توانسته شما را از رقبایتان متمایز سازد. آیا موفق به ارائه یک سرویس کاملا خلاقانه شدهاید؟ و یا اینکه یک محصول خیلی خاص تولید کردهاید؟
تعیین کردن عاملی که شما را از سایر رقبایتان متمایز ساخته است، آغاز ارائه یک رزومه قدرتمند در طراحی بوم مدل کسب و کار است.
- شرکای اصلی خود را معرفی کنید
هنگام طراحی یک مدل کسب و کار شما باید شرکای اصلی و یا اسپانسرهای خود را مشخص کنید. انجام این عمل در همین ابتدای کار باعث میشود تا بتوانید برای کارمندان همه چیز را روشن سازی کنید.
- استراتژی خاص خود را داشته باشید
یکی از لازمههای طراحی مدل کسب و کار در یک نمونه بیزینس مدل موفق ، ثبت نوع استراتژی است. توجه داشته باشید که تا زمانی که برای شرکت خود یک استراتژی ثابت انتخاب نکردهاید نمیتوانید به اهداف معین شده برای تجارتتان دست یابید.
شما باید در زمینههایی مانند آگاهی از برند و اطلاع رسانیهای خود استراتژی مخصوصی داشته باشید و کارمندان خود را موظف به رعایت آن نمایید.
بوم کسب و کار اسنپ چیست؟
مهمترین نکته در طراحی جدول بوم کسب و کار این است که ابتدا نمونه بیزینس مدل های زیادی را ببینیم. اگر نگران تطابق دادن طراحی بوم کسب و کار با کشور و عقاید خود هستید نگران نباشید؛ زیرا نمونه کارهای زیادی از بوم کسب و کار (جدول بوم کسب و کار) خارجی و ایرانی در سطح اینترنت وجود دارد.
گذشته از نمونهها و مثالهای زیادی که از طراحی بوم کسب و کار در سطح اینترنت موجود است؛ میتوان با قطعیت گفت که در حال حاضر اسنپ و دیجی کالا بسیار حرفه ایتر در این زمینه فعالیت کردهاند؛ اما اصلاً بوم کسب و کار اسنپ چیست؟
اسنپ را میتوان اولین مجموعه تاکسی اینترنتی موفق در سطح ایران دانست. توجه کنید که هیچ موفقیتی اتفاقی نیست. موفقیت این مجموعه تنها با استفاده از عوامل و کادر بسیار حرفهای آنها به دست آمده است.
به طور مثال بوم کسب و کار اسنپ از بخشهایی با عنوان ارزش پیشنهادی استفاده کرده است.در طراحی بوم کسب و کار اسنپ ارزش پیشنهادی باعث میشود دیگر رانندگان را مجبور به برگشت به محل اولیه خود نباشند. (همانند سایر تاکسیتلفنیها)
تعامل با مشتری حسن دیگر مجموعه اسنپ است؛ در بوم کسب و کار اسنپ بر پایه همین تعامل اسنپ تاکنون مشتریان وفادار زیادی را به خود جذب کرده است. علاوهبر موارد ذکر شده در این بخش، قصد داریم تا سایر عواملی را که سبب موفقیت مجموعه تاکسیرانی آنلاین اسنپ شدهاند به شما معرفی کنیم.
ثبت نام حضوری، اپلیکیشن، پشتیبانی تلفنی، نیروی انسانی، بازاریابی قوی، توسعه نرمافزار و زیرساختها، پورسانت، راههای جذب مشتری، شبکههای پرداخت و غیره جزء این عواملاند. همانطور که مشاهده میکنید عوامل زیادی در این موفقیت در دخیلاند. پس اگر قصد طراحی یک بوم کسب و کار را دارید خوب است این عوامل را نیز در نظر بگیرید.
برخی از سوالات رایج
بوم مدل کسب و کار چیست؟
بوم مدل کسب و کار در حقیقت یک ابزار مدیریتی و بصری است که اهداف و جزییات آن کسب و کار را به خوبی مشخص میکند.
اولین بخش بوم مدل کسب و کار چیست؟
اولین بخش بوم مدل کسب و کار بخش مشتریان است که قسمتهای مختلف مشتریان را بر اساس نیازها و خواستههایشان دستهبندی میکند.
زیر شاخه های یک بوم کسب و کار آماده کدامند؟
- بخش مشتریان
- ارزش پیشنهادی
- کانال توزیع
- ارتباط با مشتریان
- جریان درآمدی
- منابع اصلی
- فعالیتهای اصلی
- شرکای کلیدی
- ساختار هزینهها
استراتژی بازاریابی و مدل کسب و کار B2G
مدل کسب و کار B2G که مخفف عبارت Business to Government است، در واقع یک مدل کسب و کار نوآور مابین تجارت و دولت است. تجارت الکترونیک نقش فزاینده و مهمی در اقتصاد دیجیتال پلتفرمهای مختلف کسب و کار ایفا میکند. نرخ جهانی تجارت الکترونیک به سرعت در حال افزایش است که پیامدهایی برای اقتصاد دیجیتال دارد و به شدت خود را در حوزه اقتصاد خرد نشان میدهد. در این مقاله به بررسی یکی از مدلهای کسب و کار الکترونیک یعنی مدل کسب و کار B2G میپردازیم.
مطالعه سیستماتیک تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات جدید و نوآوری برای افزایش و حفظ رقابت پذیری شرکتها ضروری است. همه نوآوریها و فناوریها با رقابتپذیری و رشد اقتصادی مرتبط نیستند. علیرغم تلاش برای ایجاد چارچوبهای مفهومی برای تجزیه و تحلیل روابط بین فناوری، نوآوری، کارایی کسب و کار، رقابتپذیری و توسعه اقتصادی هنوز مشکلاتی وجود دارد. منابع مطالعاتی در دسترس برای استقبال از پلتفرمهای تجاری در رابطه با توسعه تجارت الکترونیک، پتانسیل نوآوری و ویژگیهای اقتصاد کلان هنوز به اندازه کافی وجود نداشته است.
مدل کسب و کار B2G چیست؟
مدل B2G گونه ای از مدل کسب و کار اینترنتی B2B است. وب سایتهای B2G توسط دولتها برای تجارت و تبادل اطلاعات با سازمانهای تجاری مختلف ایجاد میشوند. چنین وبسایتهایی توسط دولت معتبر هستند و خدماتی نظارت شده را ارائه میدهند. تجارت به دولت (B2G) یک مدل کسب و کار است که به مشاغل مختلف در زمینه فروش محصولات، خدمات یا اطلاعات اشاره دارد.
بازاریابی کسب و کار به دولت (B2G) مدل بازاریابی است که به سازمانها و برنامههای دولتی هدایت میشود. مدل کسب و کارB2G یک همتای کمتر شناخته شده برای کهن الگوهای بازاریابی سنتیتر B2B و B2C محسوب میشود. بازاریابی B2G مشابه بازاریابی بخش عمومی است و برخی از بزرگترین کمپینهای بازاریابی در این صنعت را به خود اختصاص میدهد.
برنده شدن در یک قرارداد دولتی اغلب پیچیدهتر و زمانبرتر از سایر حوزههای بازاریابی است و تنها درصد کمی از شرکتها قادر به مقابله با این چالش هستند. با این حال، راههای هوشمندانه و سادهای وجود دارد که میتوانید پای خود را وارد بازی B2G کنید و از پتانسیل مدل کسب و کار B2G استفاده کنید.
شاید بپرسید ساز و کار بازاریابی دولتی دقیقا به چه صورت است و چگونه شرکتهای کوچک میتوانند با شرکتهای بزرگتری که قبلا با دولت قرارداد دارند، رقابت کنند؟ نگران نباشید هنوز فرصت خوبی برای مشاغل کوچک وجود دارد. دولت موظف است با تعداد معینی از مشاغل کوچکتر کار کند، به این معنی که اگر چیزی دارید که آنها می توانند استفاده کنند، مانند نرمافزار یا رایانه، ممکن است این فرصت را داشته باشید که با آنها کار کنید.
با این حال، پیمایش در بازار مدل کسب و کار B2G آسان نیست. دولت هنگام جستجوی قراردادهای جدید، چرخههای طولانی تدارکات و بودجه های در حال نوسان، الزامات بسیار خاصی را در نظر میگیرد. اگرچه بازاریابی برای دولت ممکن است اولین استراتژی شما نباشد، اما ارزش امتحان کردن را دارد. اختصاص بخش کوچکی از بودجه بازاریابی خود به بخش دولتی در نهایت گاهی میتواند نتیجههای طلائی و فوق و العادهای داشته باشد.
محدودیت در بازاریابی B2G را فراموش نکنید. قبل از اینکه شروع به ایدهپردازی استراتژی بازاریابی B2G کنید، باید فرآیند و حلقههای زیادی را که قبل از بستن قرارداد، درک کنید. برخلاف بازاریابی B2B و B2C که در آن شما اولین کسی هستید که با مشتری ارتباط برقرار میکنید و خدمات خود را ارائه میدهید، مدل کسب و کارB2G با مقبولیت ابتدایی از طرف دولت شروع میشود که باید اولین حرکت را انجام دهد.
هنگامی که پروژهای را پیدا کردید که با ساز و کار تجارت شرکت شما مطابقت دارد، میتوانید یک پیشنهاد همکاری ارائه دهید. در طول این مناقصه، شما باید در چارچوب پارامترهای تعیین شده توسط دولت، از جمله تأییدیهها، احراز هویت و سیاستهایی به نسبت سختگیرانه کار کنید. با کار در چارچوب این محدودیتها و اجرای نکات ارائه شده، میتوانید هنگام بازاریابی برای دولت به منظور تضمین آن قرارداد، از رقبای خود پیشی بگیرید.
در مدل کسب و کار B2G دولت میخواهد مطمئن شود که شما قبل از بستن قرارداد، میدانید دقیقا چه کاری را به چه صورت تحت چهارچوب و ظرفیتهای تعیین شده انجام میدهید. به نتیجه شروع این همکاری به عنوان یک رزومه خلاقانه فکر کنید که باید در پایان ارائه دهید تا به آنها اطمینان دهید باید شما را نسبت به رقبایتان ترجیح دهند و همکاری با شما را انتخاب کنند. برای انجام این کار، باید محتوای ارزشمندی ارائه دهید که تخصص و دانش شما را در به خوبی برجسته کند.
اقلامی مانند:
- ارائه فیلمها با محتوای ارزشمند اطلاعاتی
- نشر پستهایی در وبلاگ و شبکههای اجتماعی
- ارائه پادکستها در صورت مصاحبهها انجام شده
- ارائه اینفوگرافیک
- ارسال کاتالوگ و خبرنامه به صورت ایمیل
کسانی که تصمیم میگیرند در مدل کسب و کارB2G فعالیت کنند، میخواهند شرکتی را ببینند که خلاق باشد، محتوای قانع کنندهای برای ارائه داشته باشد و در کاری که انجام میدهد متخصص و حرفهای باشد. هنگام درخواست همکاری از دولت، نحوه درخواست خود را بیشتر حرفهای بیان کنید تا احساسی! در واقع در نظر داشته باشید علاوه بر منافع مالی، شما برای کسب تجربه و مهارت جدید در دنیای تجارت تصمیم به این همکاری جدید گرفتهاید. یافتن تعادل مناسب کلید شکست دادن سایر شرکتهایی است که برای همان قرارداد درخواست همکاری میکنند.
اهداف مدل کسب و کار دولتی چیست؟
در بسیاری از موارد هدف این مدل کسب و کاری به این صورت است که سازمانهای دولتی با قراردادهای از پیش مذاکره شده کار میکنند. دولت با هدف دستیابی به یک همکاری سودمند و مداوم جهت تامین خدمات یا محصولات مدنظر خود، مناقصههایی را برگزار میکند که شرکتها برای آنها پیشنهاد میدهند. مناقصه گذاشتن به این معنی است که از شرکتها بخواهید که به طور رسمی بگویند چقدر برای یک پروژه هزینه میکنند.
انواع فروشندگان B2G
مشاغلی که کار در حوزه فروش محصولات، خدمات و یا اطلاعات فعالیت دارند میتوانند در دسته فروشندگان احتمالی مدل کسب و کار B2G قرار بگیرند. به عنوان مثال شرکتی که در زمینه تولید سیم و کابل فعالیت دارد میتواند در زمینه تامین متریال مورد نظر مخابرات با دولت همکاری کند. شرکتی که تولید مصالح را انجام میدهد، میتواند با سازمانهای مرتبط به راه و ساختمان در پروژههای دولتی مشارکت کند.
انواع خریداران B2G
خریداران در این مدل کسب و کاری، ارگانهای دولتی هستند. در واقع طرف حساب شرکتها و تجار نمایندگانی در بخشهای دولتی متعدد میباشند، نتیجه تنظیم قرارداد منجر به تامین خواسته خریداران دولتی با هدف اجرا و پیشبرد پروژههای دولتی خواهدبود.
بازار هدف بازاریابی دولتی چه کسانی هستند؟
بسته به خدمات و یا محصولاتی که در حال حاضر ارائه میدهید، بازار هدف شما مشخص خواهدشد. برخی از تولیدات ممکن است همه شمول باشد. به عنوان مثال کالایی مثل مانیتور سیستمهای کامپیوتری، میتواند محصول مورد نیاز بسیاری از بخشهای دولتی باشد. اگر خدمات خاصی مثل تولید پوشاک و فرم اداری را در نظر بگیریم، شما میتوانید در مدل کسب و کارB2G ارگانهای نظامی، ارگانهای بهداشت و درمان و مواردی از این قبیل را به عنوان بازار هدف در نظر بگیرید.
برای موفقیت در پیاده سازی مدل کسب و کار B2G از چه تکنیک هایی استفاده کنیم؟
لازم است رقبای خود را شناسایی کنید. تحقیق کنید که بازار هدف شما نیازهای خود را در حال حاضر از چه طریقی و با تقبل چه میزان از هزینه ها تامین میکند. تعهد شما برای همکاری همتراز با رقبا و یا ارائه خدمات محصولات و خدمات بهتر میتواند موفقیت شما را تضمین کند. بهینهسازی کسب و کار آنلاین و توسعه دیجیتال مارکتینگ میتواند در معرفی شما مفید واقع شود.
انواع مدل کسب و کار B2G چیست؟
در این مدل کسب و کاری شرکت تجاری میتواند خدماتدهنده، فروشنده محصول و یا تولیدکننده باشد. خدماتدهی نیاز به کنترل و نظارت مستقیم دارد. همکاری مداوم بوده و تا پایان قرارداد موظف به نظارت و پشیبانی خواهیدبود. به عنوان فروشنده ممکن است بتوانید کالایی را تامین کنید که از طرق روابط تجاری خود با شرایط و بهای مناسبی تهیه و توزیع میشود.
اگر تولیدات شرکت شما متمایز و انحصاری باشد و هدف سازمان دولتی از فراهمسازی بستر همکاری، دریافت مستقیم محصولات باشد، نوع همکاری شما متفاوت خواهدبود. قطعا متغیرهایی وجود دارد که لازم است در نظر گرفتهشود. از جمله نوسان قیمت تولیدات نهایی به جهت تامین متریال و یا مواد مورد نیاز در طول مدت همکاری باید برآورد شود تا سود و زیان از ابتدا برای شما شفاف باشد.
استراتژی مدل کسب و کار B2G چیست؟
این همکاری همانطور که گفته شد بر پایه مناقصه صورت میگیرد. قطعا هدف اصلی پس از این که از یک فیلتر اولیه گذر میکنید، دریافت خدمات مطلوب و یا محصولات درجه یک با هزینه مناسب جهت یک همکاری دو سر سود خواهد بود. در نتیجه استراتژی دولت شفاف است. از طرفی تجار نیز به دنبال کسب اعتبار و انجام معاملات کلان هستند.
در مدل کسب و کار B2G هر سازمان دولتی با انتظارات، قوانین، مقررات و اهداف متفاوت مایل به همکاری با شما خواهدبود. کمپین خود را با شرایط پیش روی خود تطبیق دهید. مطمئن باشید در این مدل کسب و کاری هم، درست همانطور که با یک مشتری در مدل B2B یا B2C فعالیت میکنید، موفق خواهیدشد. اگر در حال مطالعه این مطلب هستید، شما میخواهید مخاطبان دولتی خود را از طریق تحقیق و انجام مطالعات، شناسایی و درک کنید.
به شما اطمینان خاطر میدهیم طرفهای تجاری شما آنچه را که دوست دارند، با شما اشتراک میگذارند و در نهایت مصرف میکنند. جای نگرانی وجود ندارد. هرچه اطلاعات بیشتری جمعآوری کنید، بهتر میتوانید پیشنهاد خود را مطرح کنید و در نهایت همکاری بین شما صورت بگیرد. ایجاد اعتماد و اعتبار را در مدل کسب و کار B2G فراموش نکنید! در کنار ارائه محتوایی که ثابت میکند شما در زمینه کاری خود متخصص هستید، باید با ارائه مطالب اضافی مانند توصیفات مشتری و مطالعات موردی مرتبط با پروژهای که در آن مناقصه میکنید، اعتبار ایجاد کنید.
همچنین میتوانید روی پروژههای عمومی در زمینه مرتبط کار کنید. به عنوان مثال، اگر میخواهید روی پروژههای مدارس دولتی کار کنید، به دنبال مشارکت در بخش خصوصی برای ایجاد اعتبار باشید. هر چه تجربه و مطالعات موردی بیشتری بتوانید کسب کنید و به آنها اشاره کنید، برای پروژه دولتی واجد شرایط و کاندیدای بهتری به نظر میرسید. هر گونه محدودیتی که پروژه ممکن است در مورد قوانین داشته باشد را در نظر داشتهباشید زیرا اغلب قوانین و چهارچوبهای خاصی پیرامون آنها وجود دارد.
در مدل کسب و کار B2G مانند بسیاری از انواع بازاریابی، رسانههای اجتماعی یک جزء اصلی و تاثیرگذار به شمار میآیند. بازاریابی رسانههای اجتماعی یک روش آسان و موثر برای سازمانهای دولتی جهت تعامل با مردم است. ایجاد حضور آنلاین برای شرکت شما در گسترش آگاهی از برند مهم است.
فقط قرار دادن نام شرکت شما در رادار دولت میتواند به افزایش محبوبیت شما نسبت به یک رقیب همتا کمک کند. محتوای اصلی و خلاقانه را ارسال کنید که نشاندهنده کاری باشد که برند شما انجام میدهد و توضیح دهد شما چه کسی هستید. سعی کنید محتوا معتبر و اطلاعاتی باشد در عین حال معرف شما در میان عموم و بهخصوص دولت باشد.
پس میتوانید نتیجه بگیرید که مدل تجارت به دولت (B2G) یک مدل کسب و کار است که به مشاغل فروش محصولات، خدمات یا اطلاعات اشاره دارد که به دولتها یا سازمانهای دولتی مرتبط است. همچنین از طریق وبسایتهای امن تحت نظارت دولت، چرخه فعالیت این شبکه صورت میگیرد. در نهایت تمامی این دیتاها در بوم مدل مورد بررسی و استفاده قرار میگیرد.
مدل کسب و کار B2G در بازاریابی سنتی
معمولا روال کسب و کار تجارت الکترونیک با شکل سنتی بازاریابی متفاوت است ولی اشتراکاتی هم دارند. به عنوان مثال کانکشنهایی که اشخاص با یک دیگر به واسطه سوابق و همکاریهای گذشته دارند، در جلب اعتماد و کسب اعتبار موثر خواهد بود. به نوعی تبلیغات دهان به دهان همچنان موثر است. برای تنظیم قراردادها قطعا مذاکراتی صورت میگیرد که نمیتوان به عنوان چانهزنی آن را تعبیر کرد، اما توانایی برقراری ارتباط مطلوب بین نمایندگان دو طرف جهت شرح روال کاری و تکلیف تعهدات در این مدل نیز موثر است.
مدل کسب و کار B2G در بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ، در این مدل کسب و کاری به این صورت است که شما میتوانید از انواع بسترهای موجود استفاده کنید. قطعا سوابق شما و هر فضایی که بتواند تصویرگر و گویای نحوه ارائه خدمات و یا فروش محصولات شما باشد، دورنمای شفافتری ارائه خواهدکرد. در نتیجه نماینده هر سازمان دولتی با بررسی اعتبار شما و چگونگی روند ارائه خدمات و یا تولید و فروش محصولات، میتوانید کسب اعتبار کنید.
فرآیندهای مدل کسب و کار دولتی یا B2G
ابتدا لازم است آمادگی خود برای برداشتن گام پیاده سازی مراحل بازاریابی B2C بسنجید. اگر پیش از این در بخشهای خصوصی فعالیت داشتید قطعا چهارچوبها و انتظارات متفاوتی پیش روی شما خواهدبود که با تحقیق و مطالعه میتوانید این چالشها را بررسی کنید. دوم اطلاع از نحوه همکاری هم صنفهای خود با دولت خواهدبود. بررسی کنید بازار هدف شما پیش از این چگونه و از کجا رفع تقاضا میشده و علت تداوم یا عدم همکاری با تجارتهای مشابه با شما چه بوده است. میتوانید این چند مرحله را در نظر بگیرید.
- تهیه بوم مدل کسب و کار
- شناسایی انواع خریداران
- شناسایی انواع فروشندگان
- طراحی استراتژی و بیزینس پلن
- بازاریابی دیجیتالی
- ارسال پیشنهاد
- شرکت مناقصهها
- تنظیم قرارداد و شروع همکاری
ابزارهای مدل کسب و کار و بازاریابی B2G
- داشتن وبسایت قوی و شبکههای اجتماعی فعال
- تبلیغات هدفمند
- بازاریابی دیجیتال از طریق انتشار انواع محتوا
- شرکت در کنفرانسها
- انجام مصاحبهها مطبوعاتی
مدل کسب و کار دولتی چه چالشهای دارد؟
فاکتورهایی مانند قیمت، قابلیتهای فنی، عملکرد شما در گذشته و انطباق ارزیابی از طرف دولت مورد بررسی قرارمیگیرد. اگر بتوانید این موارد را در نظر بگیرید و شرایط مطلوب را فراهم کنید سایر موارد و اصول شفاف است. قطعا چالشهایی همچون رعایت بندهای تنظیم شده در قرارداد و عمل به تعهدات، در کنار انجام فعالیت در چهارچوبهای تعیین شده همچون حریم خصوصی دادهها و حفظ اطلاعات، رعایت پروتکلهای امنیتی، تابعیت از قوانین کار و در نظر گرفتن مقررات زیست محیطی برای شما آسانتر خواهد بود. کافیست بر اساس بوم کسب و کار خود عمل کنید.
جمع بندی
بازاریابی مدل کسب و کارG2B پتانسیل زیادی برای کسب و کارهای کوچکی دارد که مایل به انجام کارهای بزرگ و کسب تجربههای جدید هستند. به یاد داشته باشید، هر بخش دولتی قوانین و مقررات متفاوتی خواهد داشت و اگرچه ممکن است کمی ورود به این عرصه زمانبر باشد، برنده شدن در یک قرارداد دولتی میتواند موفقیت بزرگی برای تجارت و آینده شما باشد.