تاسیس شرکت دانش بنیان ، آموزش مراحل ثبت شرکت
احتمالا شما هم بارها و بارها عنوان شرکت دانش بنیان را از زبان افراد گوناگون شنیدهاید و نسبت به این کلمه کنجکاو شدهاید. هدف ما از نوشتن این مقاله این است که اطلاعات شما را درباره شرکتهای دانش بنیان افزایش دهیم. همچنین میخواهیم درباره تاثیری که این شرکتها بر رشد اقتصادی میگذارند آگاهی پیدا کنیم.
قبل از شروع میخواهیم بدانیم که منظور از شرکت دانش بنیان چیست؟ شرکتهای دانش بنیان، شرکتها و موسسات تعاونی هستند که در راستای کسب درآمد از علوم نوپا مانند اختراعات و اکتشافات ایجاد میشوند. برای کسب آگاهی بیشتر و اطلاع از نحوهی ثبت یک شرکت دنش بنیان با ما همراه باشید.
دانش بنیان به چه معناست؟
منظور از دانش بنیان بودن فرهنگی است که در آن علم، دانش و فناوری در کنار یکدگیر قرار میگیرد. بنابراین شرکتهایی که در زیر گروه دانش بنیان قرار میگیرند، باید دائما نیازهای روز را شناسایی کنند و برای این نیازها راه حل مناسبی داشته باشند. از طرفی یک شرکت دانش بنیان باید بتواند اتفاقات آینده را پیشبینی کند تا زمانی که با آنها مواجه شد راه حلی مناسب برای حل مسائل را داشته باشد. بروز بودن یکی از مهمترین اصلهای یک شرکت دانش بنیان است.
شرکت دانش بنیان چیست؟
شرکتهای دانش بنیان شرکتهای خصوصی و یا عمومی هستند که با هدف گسترش علم و افزایش ثروت تاسیس میشوند. همچنین این شرکتها در ابتدای تاسیس خود از حمایت مالی برخوردار میشوند و در ادامه عامل کسب درآمد و افزایش دارایی میشوند. دو عنصر علم و دانش بخش جدایی ناپذیر شرکتهای دانش بنیان هستند. شرکتهای دانش بنیان برخلاف شرکتهای تجاری نیاز زیادی به سرمایه اولیه، تجهیزات تولید، زمین و… ندارند. افرادی اقدام به تاسیس شرکت در زمینه دانش میکنند که خود محقق بوده و یا در زمینه علمی و فناوری مشغول به تحقیق میباشند.
تعریف دانش بنیان از نگاه قانون
شرکتها و موسسات دانش بنیان، شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانشمحور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرمافزارهای مربوط تشکیل میشود.
شرکتهای دانش بنیان چه نوع فعالیتی دارند؟
در واقع شرکتهای دانش بنیان واسطهای میان ایدههای تجاری و تولید و توسعه این ایدهها میباشند. به بیان دیگر ایدههای نو و قابل پیاده سازی که توسط دانشمندان و محققان ایجاد میشوند، در شرکتهای دانش بنیان به واقعیت تبدیل میشوند. به این دلیل است که در ابتدای مقاله بیان کردیم که شرکت دانش بنیان مانند سایر شرکتهای تجاری نمیباشد و سرمایه آن غیرملموس و فکری میباشد.
تامین سرمایه یک شرکت دانش بنیانی به چه صورت است؟
تمام شرکتهایی که تاسیس میشوند یک دغدغه مشترک دارند و آن هم تامین سرمایه میباشد. یک شرکت بدون داشتن سرمایه پولی کافی نمیتواند دوام بیاورد و روز به روز به ورشکستگی نزدیکتر میشود. شرکتهای دانش بنیان نیز در این مورد استثنا نیستند.
راهی که یک شرکت دانش بنیان برای تامین سرمایه خود در نظر میگیرد با شرکتهای تجاری متفاوت است. شرکتهای دانش بنیان از طریق توسعه علمی و تحقیقی و ارتقا فناوریهای پیچیده اقدام به کسب ثروت و درآمد میکنند. به عبارت دیگر شرکتهای دانش بنیان با هدف تجاریسازی وسودآوری برای واحدهای دانشگاهی و علمی پژوهشی تاسیس میشوند. افرادی که در این شرکتها فعالیت میکنند، تلاش میکنند تا ایدههای نو و جدید علمی را به واقعیت تبدیل کنند و آن را گسترش دهند. بنابراین تامین سرمایه و کسب درآمد شرکتهای دانش بنیان از این طریق میباشد.
شرکتهای دانش بنیان در چه زمینههایی تاسیس میشوند؟
تا اینجای مقاله متوجه شدید که شرکتهای دانش بنیان در چه زمینه و چه رشتههایی فعالیت میکنند. در حالت کلی شرکتهای دانش بنیان در حوزه تحقیقاتی، فنی و تخصصی، توسعه فناوری، کنترل و نظارت بر تحقیقات پژوهشی فعالیت میکنند. عمده حوزههایی که شرکتهای دانش بنیان در آن فعالیت دارند به شرح زیر میباشد:
- فناوریهای زیستی و پزشکی
- تحقیقات بر روی فناوریهای کشاورزی و تغذیهای
- حوزه مواد و پلیمر
- فعالیتهای مربوط به مخابرات
- فعالیتهای مربوط به برق قدرت
- فعالیتهای مربوط به سختافزارهای رایانهای
- تجهیزات پیشرفته پالایش نفت و گاز
- تولید داروهای پیشرفته
- ساخت فناوریهای پیشرفته هوافضایی
شرکت دانش بنیان و انواع آن
شرکتهای دانش بنیان انواع مختلفی دارند که میتوان آنها را در دو دسته و با چندین زیر گروه دسته بندی کرد. دسته اول شرکتهایی هستند که مالکان آنها تنها اعضای هیئت علمی هستند ولی شرکتهایی که در دسته دوم قرار میگیرند، مالکان آنها علاوه بر اعضای هیئت علمیه دانشگاهها افراد دیگری نیز میباشند. از طرفی دیگر این شرکتها از طریق مزایا و نوع فعالیتی که دارند نیز دسته بندی میشوند که این مزایا به شرح زیر است:
شرکتهای دسته اول (دسته بندی بر اساس مزایا)
-
شرکت دانش بنیان نوپا از نوع اول
طبق ماده یک آیین نامه شرکتهای دانش بنیان نوپا که در دسته نوع اول قرار میگیرند فاقد اظهارنامه مالیاتی هستند و نیاز نیست تا فعالیتهای مالی یکساله خودشان را جهت پرداخت مالیات به اداره امور مالیاتی ارسال کنند. همچنین این شرکتها برای اینکه جزو دسته اول قرار بگیرند باید کیفیت محصولاتشان در حد نمونههای آزمایشگاهی با کیفیت و با فناوری بسیار بالا رسیده باشد. نکتهای که باید در ارتباط با شرکتهای نوع اول بگوییم این است که، شرکتهای دانش بنیان نوپایی که درآمدی ندارند نیز در این دسته قرار میگیرند.
-
شرکت دانش بنیان نوپا از نوع دوم
این شرکتها نیز مانند نوع اول از پرداخت مالیات معاف هستند و درآمدی ندارند. شرکتهای نوع دوم از جهات زیادی شبیه به شرکتهای نوع اول هستند و تنها تفاوت آنها در سطح فناوری و محصولات میباشد. محصولات شرکتهای دانش بنیان نوپا نوع دوم باید از فناوری بسیار بالایی برخوردار باشند تا بتوانند در این گروه قرار بگیرند.
-
شرکتهای دانش بنیان تولیدی از نوع اول
این شرکتها حداقل ۲۵ درصد از درآمد خود را که از طریق تولید و فروش محصولات کسب کردهاند باید برای پرداخت مالیات به حساب اداره امور مالیاتی واریز کنند. همچنین برای اینکه این نوع از شرکتها بتوانند جایگاه خود را در سطح یک حفظ کنند باید سطح فناوری مورد نیازشان برای تولید محصولات بسیار بالا باشد.
-
شرکتهای دانش بنیان تولیدی از نوع دوم
منظور ما از شرکتهای دانش بنیان تولیدی نوع دوم شرکتهای صنعتی هستند که کیفیت محصولات آنها به نمونه آزمایشگاهی رسیده است. این محصولات باید علاوه بر اینکه طراحی مبتنی بر تحقیقات و پژوهش داشته باشند، از سطح فناوری بالایی نیز برخوردار باشند. نوع دیگری از شرکتها هستند که محصولات آنها به مرحله تولید انبوه رسیده و یا کیفیت محصولات آنها در حد نمونه آزمایشگاهی ساخته شده است. محصولات این نوع شرکتها نیز باید از سطح فناوری بسیار بالا برخوردار باشد تا بتوانند جزو دسته اول قرار بگیرند.
شرکتهای دسته دوم (دسته بندی بر اساس نوع فعالیت)
شرکتهای دانش بنیانی که در دسته دوم قرار میگیرند با توجه به نوع فعالیتشان دستهبندی میشوند. دسته بندی این شرکتها به شرح زیر است.
-
شرکتهای دانش بنیان با فعالیت تجاری
این شرکتها با نوع فعالیتی که دارند باعث میشوند تا شرکتهای دانش بنیان دیگر بتوانند به کمک شرکتهای تجاری وارد مسیر تولید و رونق کسب و کار خود شوند.
-
شرکتهای دانش بنیان نرم و هویت ساز
این نوع شرکتها باید در کسب و کار خود از خلاقیت زیادی بهرهمند باشند تا بتوانند در دسته دوم قرار بگیرند. همچنین حیطه فعالیتی شرکتهای دانش بنیان نرم و هویت ساز در حوزه فرهنگی میباشد.
-
شرکتهای دانش بنیان با فعالیت خدماتی
این شرکتها محصولاتی تولید میکنند که در حیطه دانش بنیانی نیست؛ اما محصولات آنها باید از تجهیزات و فرآیندهایی ساخته شده باشد که طبق شرایط آییننامه ارزیابی و تشخیص باشد.
-
شرکتهای دانش بنیان در حوزه پروژههای مهندسی، تدارکات و اجرا
شرکتهای دانش بنیان و اهدافی که دنبال میکنند
شرکتهای دانش بنیان برای اهداف مختلفی تاسیس شدند که برخی از این اهداف به شرح زیر میباشد.
- زمینه توسعه و رشد توانمندیهای دانشگاهها را افزایش میدهد.
- افراد متخصص، مخترع، نوآور و اعضای هیات علمی دانشگاهها را ترغیب میکنند تا نیازهای جامعه را شناسایی و آنها را در حد امکان رفع کنند.
- افزایش و ارتقا فرهنگ عمومی کارآفرینی در کشور.
- جذب ایدههای جدید و نو و تبدیل آنها به محصول.
- تجاری کردن نتایج تحقیقات علمی.
- بالا رفتن میزان درآمد دانشگاهها و مراکز پژوهشی از طریق تحقیقات علمی.
شرایط لازم برای ثبت شرکت
شرکتهای دانش بنیانی که ارائه دهنده خدمات تجاریسازی هستند، باید درآمد عملیاتی در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته آنها ثبت شده باشد؛ ولی شرکتهایی که فضای کار اشتراکی دارند و در نوآوری فعالیت دارند نیاز نیست تا درآمد عملیاتی در اظهارنامه مالیاتی سال گذشته ثبت شده باشد.
شرایط لازم برای ثبت شرکتهای دانش بنیانی که در حوزه سرمایه گذاری فعالیت میکنند به این صورت است که این شرکتها تنها باید اظهارنامه مالیاتی سال گذشته خود را داشته باشند. حتی اگر در این اظهارنامه درآمد عملیاتی ثبت نشده باشد. همچنین حسابرسان رسمی باید صورتهای مالی سال گذشته این شرکتها را تائید کنند.
مدارک لازم برای ثبت شرکت دانش بنیان
- تصویر آخرین اظهارنامه مالیاتی که به اداره امور مالیاتی ارسال شده است.
- اقرارنامه.
- تصویر کالا و یا محصولی که شرکت تولید میکند.
- تصویر تاییدیه کالا و محصولات.
- شرکتهای متقاضی موظف به ارایه تعهدنامه دارا بودن نظام نامه مالی می باشد.
- اگر بعد از ارسال مدارک بالا و طی شدن مراحل ارزیابی، شرکت به عنوان شرکت دانش بنیان تایید شود، لازم است تعهدات مالی و حسابداری و تعهدات مربوط به معافیت مالیاتی را (اگر موظف به پرداخت مالیات باشید) را ارائه کنید.
نحوه ثبت شرکت دانش بنیان
برای ثبت شرکت بعد از آنکه گزینه ثبت نام را انتخاب کردید نیاز است تا گزینه اطلاع از تعهدات و قوانین شرکت دانش بنیان را تایید کرده و نام شرکت، شناسه ملی شرکت، پست الکترونیکی مخصوص شرکت را وارد کنید. لینکی که برای فعالسازی نیاز دارید و همچنین فرم سامانه به آدرس ایمیل شما ارسال میشود. برای تکمیل فرم شرکت دانش بنیان که به ایمیل شما ارسال شده باید در آن اطلاعاتی مانند نام شرکت، نوع شرکت، شماره ثبت، شماره تلفن ثابت، شماره تلفن همراه و آدرس سایت اینترنتی یا آدرس ایمیل شرکتتان را وارد کنید.
در بخش دوم فرم ،شما باید نام کالا یا خدمات و کاربردی که دارد و زمانی که شما به این نوآوری دستیابی پیدا کردید را وارد کنید. همچنین باید جایگاه کالا یا خدمات خود را در چرخه فناوری از میان موارد مطالعات اولیه، مطالعات تکمیلی، نمونه کارگاهی، نمونه آزمایشگاهی و نمونه صنعتی انتخاب کنید. بعد از اینکه فرآیند ثبت شرکت تکمیل شد، نام کاربری به پست الکترونیکی که در سامانه ثبت کردید ارسال میگردد. شما ۵ ساعت زمان دارید تا نام کاربری خودتان را در سامانه ثبت کنید. اگر این ۵ ساعت منقضی شود، نام کاربری از سیستم حذف میشود و متقاضی باید مجددا برای ثبتنام اقدام کند.
نکته: بعد از اینکه اطلاعات شرکت را در سامانه ثبت کردید، حتما بر روی گزینه ذخیره کلیک کنید تا تمام عملیات شما در سامانه ذخیره شود.
مراحل ثبتنام در سامانه شرکت
پس از اینکه اطلاعات شرکت و نام کاربری خود را در سامانه ثبت کردید، حال زمان آن است که در سامانه شرکت دانش بنیان ثبتنام کنید. مراحل ثبتنام به شرح زیر میباشد.
در ابتدا متقاضی باید در سامانه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان ثبتنام کند. سپس دبیرخانه کارگروه پس از اینکه مدارک شرکت را بررسی کرد، در صورت کامل بودن آن را به کارگزار جهت ارزیابی ارسال میکند. شرکت متقاضی توسط کارگزار بررسی و ارزیابی میشود و کارگزار اطلاعات خود را در سامانه دبیرخانه کارگروه بارگذاری میکند.
پس از آن فرایند ارزیابی و صحت اطلاعات و تطبیق آن با آیین نامه توسط دبیرخانه کارگروه بررسی میشود و نتیجه آن به کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان ارائه میشود. پس از ارسال پرونده به کارگروه ارزیابی و تشخیص، پرونده شرکت در آنجا بررسی میشود و نتیجه ارزیابی به دبیرخانه اعلام میشود. در آخر نتیجه بررسی دانش بنیان بودن شرکت در کارتابل شرکت و در سامانه مشخص میشود.
فرایند ارزیابی و ثبت شرکت دانش بنیان با ثبت نام در سامانه آغاز میشود و ۹۰ روز زمان میبرد تا کالا یا خدمات شرکت در سازمانها بررسی و ارزیابی شود. در صورت تایید شرکت، اطلاعات شرکت دانش بنیان در سامانه منتشر میشود.
خدمات شرکتهای دانش بنیان
- انجام پژوهشهای کاربردی و توسعهای
- ارایه خدمات تخصصی و مشاورهای
- تولید محصولات با فناوری نوین
- انجام خدمات نظارتی بر پروژههای پژوهشی، اجرایی و مشاورای
- خدمات توسعهی کارآفرینی
- بوجود آوردن مراکز رشد و خدمات
- ایجاد و توسعهی کسبوکار
- ارائه خدمات توسعهی محصول جدید
- مشخص کردن فرصتهای کارآفرینی
- خدمات توسعهی فناوری
- انجام خدمات برای ورود کسبوکارها به بازار بینالملل و جهانی کردن آنها
- برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه ی کارآفرینی در سطوح ملی، منطقهای و محلی
تفاوت شرکتهای دانش بنیان با شرکتهای استارت آپی
منظور از استارتآپ سازوکاری نو است که به یکی از نیازهای ما پاسخ میدهد. مانند اقدامی که دیجی کالا انجام داد و بجای آمازون در ایران فعالیت میکند و یا آپارات که همانند یوتیوب در ایران فعالیت دارد. بنابراین استارت آپ با یک ایده نوآورانه همراه است. ولی شرکت دانش بنیان به قصد پیوند بین علم و بازار تاسیس میشود و شرکتهای دانش بنیان تلاش میکنند تا از طریق علم، اقتصاد را رونق دهند. از طرف دیگر دولت شرکتهای دانش بنیانی را حمایت میکند و آنها را از پرداخت مالیات معاف میکنند.
افرادی که شرکت دانش بنیان ثبت کردهاند، اگر آقا باشند از سربازی معاف میشوند. تفاوت دیگر آنها در میزان بودجه مورد نیاز برای تاسیس است. برای اینکه بتوان یک شرکت استارت آپی را تاسیس کرد نیاز به بودجه زیادی نیست؛ اما برای تاسیس شرکت دانش بنیانی نسبتا به بودجه زیادی نیاز است. بنابراین شرکتهای دانش بنیان و استارت آپی شاید از یکسری جهات شبیه به هم عمل کنند ولی تفاوتهای اساسی نیز با هم دیگر دارند.
آموزش وبلاگ نویسی ، صفر تا صد ساخت وبلاگ
وبلاگ نویسی یکی از جذابترین فعالیتهایی است که میتوانید در بستر اینترنت انجام دهید. تا قبل از اینکه اینستاگرام به فضای مجازی ورود پیدا کند، وبلاگ نویسی یکی از پرمخاطبترین فعالیتهایی بود که افراد انجام میدادند. اگر بخواهم وبلاگ نویسی را در یک خط تعریف کنم باید بگویم وبلاگ بستری است که یک و یا گروهی از افراد در آن مطالبی را منتشر میکنند.
در ادامه با انواع وبلاگ و راههای کسب درآمد از آن آشنا میشوید. بنابراین اگر میخواهید به جمع وبلاگ نویسان بپیوندید برای کسب اطلاعات بیشتر همراه ما باشید.
تاریخچه وبلاگ
برای اولین بار بود که از وبلاگ در سال ۱۹۹۴ رونمایی شد. به عبارتی دیگر اولین وبلاگ توسط شخصی بنام جاستین هال در سایت links.net ساخته شد. این ایده آنقدر برای مخاطبین جذاب بود که آنها نیز تصمیم گرفتند به سمت ساخت وبلاگ قدم بردارند. این افراد تمایل داشتند تا در وبلاگ خود گوشهای از زندگی و یا خاطرات خود را به نمایش بگذارند. یکی از این افراد جورن بارگر نام داشت. جورن بارگر کسی بود که کلمه وبلاگ را برای فعالیت در این سایتها انتخاب کرد. به عبارت دیگر جورن به دلیل اینکه افراد برای اولینبار وارد دنیای وب شده بودند و در آن خاطرات و اتفاقات روزانه خود را مینوشتند، این نوع فعالیت را وبلاگ نام گذاری کرد.
وبلاگ از دو جهت معنی میدهد logging web (ورود به وب) و weblog (رخدادهایی که در وب بارگذاری می شوند). با افزایش مخاطبان وبلاگ، وبلاگنویسی به مرور زمان پیشرفت کرد و به جایی رسید که اکنون هست.
تایم لاین پیشرفت و توسعه وبلاگ
- سال ۱۹۹۴: ساخت اولین بلاگ توسط جاستین هال
- سال ۱۹۹۷: نام گذاری وبلاگ توسط جورن بارگر
- سال ۱۹۹۹: راه اندازی open diary
- سال۲۰۰۲: وبلاگ به بلاگ تبدیل شد و لقب بلاگر به افرادی که از وبلاگ استفاده میکردند داده شد. همچنین بلاگ com توسط فردی راهاندازی شد که در آن تجربههای فرزندپروری سایر مادران نوشته میشد.
- سال۲۰۰۳: سایت تبلیغاتی AdSense گوگل همراه با پلتفرمهای wordpress و TypePad راهاندازی شدند.
- سال۲۰۰۵: پس از راهاندازی یوتیوب جایگاه وبلاگهایی که ویدئو آپلود میکردند مستحکمتر شد.
- سال۲۰۰۶: پس از راهاندازی توییتر میکروبلاگینگ توسط توییتر معرفی شد.
- سال۲۰۰۷: راهاندازی Tumbrl و ادامه روند میکروبلاگینگ
- سال۲۰۰۹: خانه سفید آمریکا اولین بلاگ خودش را ساخت.
- سال ۲۰۱۱: گوگل الگوریتم خود را تغییر داد و بلاگهایی که محتوای بیارزش و یا تکراری داشتند را جریمه کرد.
- سال ۲۰۱۲: پلتفرم Medium که یک پلتفرم جدید وبلاگنویسی بود و همچنین Puls پلتفرم لینکدین راهاندازی شد.
- سال ۲۰۱۶: wordpress دامنه blog را راهاندازی کرد.
وبلاگ نویسی چیست؟
سایتهای زیادی وجود دارند که افراد میتوانند از طریق ثبت نام در آنها وبلاگ نویسی را آغاز کنند. وبلاگ نویسی یک فعالیت در بستر اینترنت است که افراد با به اشتراک گذاشتند دیدگاه، سبک زندگی و یا هر موضوعی که به آن علاقهمند هستند، مخاطبان زیادی را به خود جذب میکنند. بنابراین هرچه موضوع و دکور وبلاگ جذابتر باشد مخاطبان بیشتری جذب وبلاگ شما میشوند.
چگونه موضوعی جذاب برای وبلاگ نویسی پیدا کنیم؟
شاید تا این نقطه از مقاله وبلاگ نویسی برایتان جالب شده باشد. چیزی که در وبلاگ نویسی مهم است این است که شما حتما خود واقعیتان باشید و سعی کنید با طرز فکر و سلیقه خود اقدام به تولید محتوا در بلاگ کنید. بیشتر مخاطبین دوست دارند افرادی را پیدا کنند تا بتوانند به آنها آنچه که هستند را بدون نقاب نشان دهند. بنابراین زمانی که محیط بلاگ شما صمیمی باشد افراد زیادی را میتوانید جذب بلاگ خود کنید.
همینطور که در ابتدا اشاره کردیم در این بخش از مقاله قرار است به شما موضوعاتی را جهت راهاندازی وبلاگ پیشنهاد بدهیم. علاوه بر موضوعات زیر برای اینکه بتوانید علایق خودتان را پیدا کنید، سعی کنید تا بهتر به موضوعی که بیشتر اوقات به آن فکر میکنید و یا درباره آن صحبت میکنید دقت کنید. اینگونه باعث میشود علایق واقعی خودتان را کشف کنید.
- وبلاگ با موضوع مد و فشن
- وبلاگ با موضوع غذا
- وبلاگ با موضوع مسافرتی
- وبلاگ با موضوع موسیقی
- وبلاگ با موضوع سبک زندگی
- وبلاگ با موضوع تناسب اندام
- وبلاگ با موضوع ترفند(DIY)
- وبلاگ با موضوع ورزشی
- وبلاگ با موضوع مالی
- وبلاگ با موضوع سیاسی
- وبلاگ با موضوع تربیت فرزندان
- وبلاگ با موضوع تجاری
- وبلاگ با موضوع شخصی
- وبلاگ با موضوع سینمایی
- وبلاگ با موضوع خودرو
- وبلاگ با موضوع خبری
- وبلاگ با موضوع حیوانات خانگی
- وبلاگ با موضوع گیمینگ
- وبلاگ با موضوع نقد و بررسی (کتاب، فیلم و…)
- وبلاگ با موضوع نقاشی
- وبلاگ با موضوع خیاطی
درباره ایدههای وبلاگ نویسی
موضوعات بالا مواردی هستند که در زندگی شخصی خود از آنها بسیار استفاده میکنیم. برای مثال افرادی که علاقه زیادی به تماشای فیلم و انیمیشن و سریال دارند میتوانند با بیان نظرات خود درباره موضوع فیلم و سریال و انیمیشن و تحلیل برخی از سکانسها به افراد زیادی در جهت انتخاب و یا عدم انتخاب فیلم و… کمک کنند. این موضوع برای کتاب نیز کاربرد دارد. افرادی که تمایل زیادی به کتاب خواندن دارند میتوانند با بیان خلاصه کتاب و یا احساسی که پس از خواندن آن کتاب بدست آوردند در وبلاگ خود درباره آنها بنویسید. یا برای موضوع ترفند شما میتوانید درباره ترفندهایی که برای خانهداری، تعمیر ماشین، نجاری و… استفاده میکنید در وبلاگ خود بنویسید. وبلاگ نویسی یک دنیای بیانتهاست که شما میتوانید گوشهای از آن را از آن خود کنید.
تفاوت وبلاگ با وبسایت چیست؟
چیزی که وبلاگ را از وبسایت متمایز میکند نوع فعالیت آنهاست. وبلاگ در ابتدا برای نوشتن خاطرات روزانه و اتفاقاتی که در طول روز برای افراد رخ میداد طراحی شد. ولی وبسایت در ابتدا با هدف ارائه خدمات آنلاین وارد بستر وب شد. از طرف دیگر وبلاگها تحت نظر سایتهایی که خدمات ساخت وبلاگ انجام میدهند ساخته میشوند. درحالی که وبسایتها هاست و دامنه مستقلی دارند و به هیچ سایتی وابسته نیستند.
نکات مهم برای شروع وبلاگ نویسی
از این قسمت تا انتهای مقاله قرار است به شما ساخت وبلاگ را آموزش دهم. اولین و مهمترین مورد در وبلاگ نویسی داشتن ایده برای تولید محتواست. وبلاگهای زیادی در گوگل وجود دارند که محتوای خاصی ندارند و تنها از سایر وبلاگها مطالب را کپی میکنند و داخل وبلاگ خودشان قرار میدهند. این نوع فعالیت بسیار برای سئو سازی وبلاگ نامناسب است و شما نمیتوانید وبلاگ خودتان را در معرض دید سایر افراد قرار دهید. بنابراین تلاش کنید تا وبلاگ شما مختص به سبک خودتان باشد و از افکار و قوه تخیل خود برای ساخت وبلاگ کمک بگیرید.
دومین نکته در ساخت وبلاگ، داشتن کامپیوتر و آگاهی داشتن از نحوه کار با کامپیوتر است. شما باید از طریق ورد آفیس محتوای خودتان را بنویسید و اشتباهات آن را رفع کنید. سپس باید از طریق گوگل عکس و فیلمهای مناسبی را برای محتوای خودتان پیدا کنید(البته بدون عکس هم میشود تولید محتوا کرد ولی جذابیت زیادی برای مخاطب نخواهد داشت).
نکتهی دیگر این است که شما بتوانید قالب مناسب وبلاگ خودتان را پیدا کنید و در وبلاگ بارگذاری کنید. برای پیدا کردن قالب مناسب پمیتوانید از سایتهایی کمک بگیرید که اقدام به طراحی قالب وبلاگ میکنند. تعداد زیادی قالب وجود دارد که بصورت رایگان در اختیار افراد قرار داده شدهاند. شما میتوانید برای شروع از قالبهای رایگان استفاده کنید. پس از اینکه وبلاگ و محتوای شما آماده شدند، میتوانید فعالیت در وبلاگ خودتان را آغاز کنید.
اولین گام برای وبلاگ نویسی
بعد از یافتن ایده، اولین گام ساختن وبلاگ است. برای اینکه بتوانید وبلاگ بسازید نیاز است تا از سایتهای وبلاگ ساز ایرانی کمک بگیرید. در ادامه چند سایت به شما معرفی میکنم که میتوانید از طریق آنها وبلاگ خودتان را بسازید.
- بلاگفا
- بلاگ اسکای
- رز بلاگ
- نینی وبلاگ
- پارسی بلاگ
آموزش قدم به قدم ساخت وبلاگ
برای اینکه بتوانید وبلاگ نویسی را شروع کنید نیاز است تا نکاتی را رعایت کنید:
- نکته اول: در بخش نام کاربری باید از اسامی یونیک و لاتین استفاده کنید. در اصل شما نمیتوانید نام کاربری تکراری برای خودتان انتخاب کنید. برای این کار نیاز است تا چندین نام مختلف را با اعداد ترکیب کنید تا بتوانید نام کاربری خود را بسازید.
- نکته دوم: در بخش کلمه عبور باید از رمزی استفاده کنید که حدس زدن آن راحت نباشد. همچنین در رمز خود سعی کنید از حروف بزرگ لاتین و اعداد استفاده کنید.
- نکته سوم: آدرس سایت شما ترکیبی از نام کاربری و آدرس سایتی است که در آن قرار است وبلاگ درست کنید. پس سعی کنید نام کاربری مرتبط با موضوع وبلاگ باشد.
- نکته چهارم: برای ثبتنام به یک ایمیل فعال که به صندوق پیامهای آن (inbox) دسترسی دارید، نیاز دارید. به این دلیل که پس از اتمام ثبتنام نیاز است تا از طریق ایمیل وبلاگ خود را فعال کنید.
اکنون پس از اینکه از طریق ایمیل وبلاگ خود را فعال کردید میتوانید فعالیتتان را شروع کنید.
چگونه از طریق وبلاگ نویسی کسب درآمد کنیم؟
برای اینکه بتوانید از طریق وبلاگ نویسی کسب درآمد کنید در ابتدا باید محتوای جذاب و یونیکی تولید کنید. برای اینکه بتوانید از عهدهی این کار با موفقیت برآیید باید برای تمام محتواهایی که قرار است در وبلاگ خود منتشر کنید برنامه داشته باشید. به عبارت دیگر باید تقویم محتوایی داشته باشید. همچنین نکتهی دیگری که به شما کمک میکند تا مطالب جذاب و یونیکی داشته باشید این است که درباره موضوعاتی تولید محتوا کنید که ذهن مردم را مشغول به خود میکند. برای مثال ما در سایت پول یابی درباره موضوعاتی از قبیل انواع روشهای بازاریابی، انواع استراتژیک، مسائل مالی، روشهای کسب درآمد و… بطور ساده و کامل صحبت کردهایم. بنابراین هرفردی که تمایل داشته باشد کارآفرینی کند، سایت ما یک مشاور مناسب برای او به حساب میآید.
همچنین نکتهی مهمی که باید رعایت کنید این است که سعی کنید از کلمات کلیدی مناسب و متناسب با موضوعی که درحال فعالیت در آن هستید استفاده کنید. کلمات کلیدی مناسب باعث میشوند تا درهنگامی که افراد راجع به موضوعی که در حیطه موضوع وبلاگ شما هست در گوگل جستوجو کنند، وبلاگ شما به آنها از طرف گوگل پیشنهاد شود.
نکتهی مهم دیگری که باید قبل از تصمیم به کسب درآمد از وبلاگ، رعایت کنید این است که مخاطبان خودتان را دعوت به گفت و گو و یا call to action کنید. زمانی که مخاطبان شما برای شما نظرات خودشان را کامنت میکنند و زمانی که شما به این کامنتها پاسخ میدهید یک رابطه صمیمی بین شما و مخاطب شما ایجاد میشود. در اصل شما اعتماد مخاطب خود را جذب کردهاید.
ایدههایی برای کسب درآمد از وبلاگ
یکی از مهمترین راههای کسب درآمد از طریق بستر اینترنت، نوع تبلیغ و توضیحاتی است که ما از یک محصول در وبسایت و یا وبلاگ خود ارائه کردهایم. بنابراین افرادی که تولید محتوای قوی انجام میدهند و همیشه وبلاگ آنها بروز است میتوانند از طریق همکاری در فروش اقدام به کسب درآمد کنند.
روش دیگری که میتوان از طریق وبلاگ کسب درآمد کرد داشتن لینک شخصی است. منظور از لینک شخصی این است که شما در سایتهایی مانند آپلود بوی، اوپیزو و امثال این سایتها ثبت نام کنید و با تبدیل هر نوع از فایل به لینک اختصاصی خودتان کسب درآمد کنید. برای مثال شما یک فایل موسیقی را تبدیل به لینک شخصی خود میکنید و هر فردی که از طریق این لینک موسیقی را دانلود کند برای شما یک درآمد حساب میشود.
همچنین میتوانید ویدئوهایی را در وبسایت آپارات آپلود کنید و لینک آن را در وبلاگ خودتان قرار دهید. زمانی که تعداد بازدید ویدئوی شما به یک حد نصاب برسد آپارات به شما مبلغی را پرداخت میکند. همچنین اگر وبلاگ شما بازدید بالایی داشته باشد، شما میتوانید از طریق تبلیغات کسب درآمد کنید. بصورت کلی ایدههای کسب درآمد از طریق وبلاگ نویسی به شرح زیر است:
- تبلیغات: تبلیغات بنری، تبلیغات کلیکی،لینکهای متنی، تبلیغات پادکستی و…
- بازاریابی پورسانتی: برنامههای خصوصی پورسانتی و تبلیغ خرید کالا از فروشگاه اینترنتی مثل دیجیکالا
- فروش محصولات
- ارائه خدمات مثل مشاوره و…
چگونه یک وبلاگ جذاب داشته باشیم؟
چیزی که در ابتدا و در نگاه اول یک وبلاگ را جذاب و ترغیب کننده میکند مطالب آن نیست بلکه نوع چیدمان و رنگی است که وبلاگ شما دارد. باید مخاطب در لحظه اول با وبلاگ شما احساس راحتی کند و این احساس را پیدا کند که میتواند به راحتی به تمام مطالب وبلاگ شما دسترسی داشته باشد. همچنین نکتهی دیگری که باعث میشود وبلاگ شما بسیار جذاب شود استفاده از رنگ در پس زمینه و سایر نقاط وبلاگ است.
البته ذکر این نکته ضروری است که رنگ به همان میزانی که باعث جذب مخاطب است، میتواند مخاطب را به همان میزان دفع کند طوری که سایه مخاطب نیز از وبلاگ شما عبور نخواهد کرد. استفاده از رنگهای تیره و با کنتراست بالا باعث میشود که چشمان مخاطب اذیت شود و تمایلی برای ماندن در وبلاگ شما نداشته باشد. همچنین سعی کنید از بنرهای تبلیغاتی به تعداد بالا استفاده نکنید؛ زیرا به مخاطب خود این احساس را میدهید که وبلاگ شما صرفا برای نشان دادن تبلیغات ساخته شده است و هدف دیگری ندارد.
آموزش کسب و کار دستورالعملی برای موفقیت پیوسته بیزینس شما
آیا شما هم دوست دارید کسب و کار خود را شروع کنید؟ قبل از هر اقدامی باید بدانید که شروع کسب و کار نیز مانند هر فعالیت دیگری نیازمند آموزش میباشد. در هنگام گذراندن آموزش کسب و کار باید بدانید بهترین زمان برای آغاز کسب و کار شما چه زمانی میباشد؟ باید بیاموزید که در صورت شکست در هرجای مسیر چه واکنشی باید نشان دهید. علاوه بر این موارد لازم است آگاه باشید با توجه به منطقهای که در آن زندگی میکنید و منابعی که در اختیار دارید بهترین کسب و کار مناسب شما چیست و چگونه میتوانید پرسودترین کسب و کار ممکن را آغاز کنید؟
تمام این سؤالات گوشهای از تمام نگرانیهایی است که همه افراد هنگام آغاز کسب و کار خود دارند. اگر بدون آموزش کسب و کار و پاسخ دقیق به این سؤالات شروع کنید، احتمال شکست شما در این راه بسیار است. اگر اولین بار است که میخواهید کسب و کار مخصوص خود را آغاز کنید باید بگویم ترس و دلهره شما کاملاً عادی میباشد.
مسیری که پیش روی شماست، مسیر تاریکی است که احساس میکنید نمیتوانید بر آن تسلط بیابید و یا حرکات خود را در تاریکی کنترل کنید. شما میتوانید با آموزش قبل از هر اقدامی ترس و دلهره خود را کاهش دهید و با پاسخ دقیق به سؤالات پیش از اقدام، بر تسلط خود بر مسیر بیفزایید. در این مقاله میخواهیم به موضوع آموزش کسب و کار بپردازیم و به برخی سؤالات شما در این باره پاسخ دهیم. ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
تجربه؛ فانوسی در مسیر کسب و کار
همان طور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، اگر برای نخستین بار میخواهید کسب و کار خود را آغاز کنید، احساس ترس و نگرانی موضوعی کاملاً عادی میباشد. یکی از مهمترین کارهایی که باید قبل از آغاز هر اقدامی انجام دهید این است که با افراد با تجربه در آن مسیر همکلام شوید و از تجربیات آنها بهره ببرید. تجربه در مسیر تاریکی که هیچ شناختی از آن دارید همچون فانوس برای شما عمل میکند و راه را برای شما روشن خواهد کرد.
آموزش کسب و کار هنگامی که توسط افراد با تجربه در این مسیر انجام شود همانند این است که این فانوس را به دست شما میدهد. در ادامه قرار است مرحله به مرحله در کنار هم قدمهایی را که باید برای راه اندازی کسب و کار خود بردارید مرور کنیم. این مقاله آموزش کامل کسب و کار نیست؛ اما میتواند راه را برای شما روشن کند و از ترس و دلهره شما بکاهد.
مروری بر مراحل آموزش کسب و کار
این که میخواهید کسب و کار اول خود را از ابتدا شروع کنید و یا این که این دهمین کسب و کاری است که آغاز کردهاید تفاوتی ایجاد نمیکند. در هر دو صورت لازم است در آغاز ایده یابی انجام دهید. از طریق آموزش کسب و کار بتوانید برنامهای جامع و کامل برای کسب و کار خود بچینید و بیزینسی را که آغاز کردهاید به صورت دقیق اعتبارسنجی کنید. بنابراین به شما پیشنهاد میکنم مطالب این مقاله را با دقت بخوانید و راه را برای خود روشنتر کنید.
۱. یافتن ایده اولین مرحله از آموزش کسب و کار
هر دورهای آموزش کسب و کار را خریداری کنید، بدون شک در اولین مرحله به شما آموزش میدهند که چگونه ایدهای مناسب برای آغاز کسب و کار خود پیدا کنید. ایده یابی را میتوان پررنگترین، مهمترین و همچنین اولین قدمی دانست که برای آغاز هر کسب و کاری باید برداشته شود. میتوانید با همکلام شدن با افراد باتجربه در حوزه کسب و کار ایدههای بسیار خوبی را برای آغاز پیدا کنید. اما در این جا میخواهیم نکات بسیار مهمی را که هنگام ایده پردازی باید آنها را در نظر بگیرید برای شما شرح دهیم. لازم به ذکر است که اگر از قبل ایده مشخصی برای آغاز کسب و کار خود پیدا کردهاید، نیاز نیست این مرحله را بخوانید و میتوانید وارد مرحله بعدی شوید.
اگر میخواهید ایدهای پیدا کنید که کاملاً با شرایط شما تطبیق دارد و برای شما مناسب است، چند سؤال مهم و اساسی وجود دارد که قبل از هر قدمی ابتدا باید به آنها پاسخ دهید. پاسخ دادن به این دسته سؤالها شما را راهنمایی میکند که در قدم اول بتوانید ایدهای را پیدا و انتخاب کنید که درآمدزایی خوبی برای شما دارد و در قدم بعدی گوشهای از مشکلات مردم را به صورت واقعی برطرف میکند.
سؤالهایی که برای ایده پردازی لازم است از خود بپرسید
در این قسمت سؤالهایی که لازم است درباره پاسخ آنها در جهت ایده پردازی تفکر کنید را برایتان آوردهایم:
- چه مسئلهای در زندگی وجود دارد که مردم و یا من را آزار میدهد؟ بهعنوانمثال مسائلی مانند بالا بودن هزینه حمل و نقل و همچنین دسترسی سخت و اندک مردم به تاکسیها باعث شد که ایده تاکسیرانی اینترنتی برای اولین بار شکل بگیرد.
- چه موضوع و یا تکنولوژی جدیدی در راه است؟ بهعنوانمثال میتوان به VR و یا هوش مصنوعی اشاره کرد. از تکنولوژیهایی که قرار است به زودی همه گیر شوند، برای ایده پردازی و یا پیشرفت کسب و کار خود استفاده کنید.
- آیا موضوعی وجود دارد که شما بتوانید آن را بهبود ببخشید؟ بهعنوانمثال فردی تصمیم گرفت که موتورسیکلتها را بهبود ببخشد به همین خاطر ایده دوچرخههای برقی به ذهنش رسید.
- تقاضای مردم بیشتر در چه زمینهای است؟ اطرافیان شما به چه حوزهای بیش از همه علاقه و توجه نشان میدهند؟ آیا احساس میکنید که میتوانید تقاضا و نیاز آنها را در این حوزهها برطرف کنید؟
- چه ایدههایی در کشورهای پیشرفتهتر وجود دارد که هنوز در کشور ما اجرایی نشده است؟ این سؤال بسیار میتواند به ایده پردازی کمک کند. احتمالاً میدانید که اسنپ در کشور ما خود ایدهای است که از روی ایده خارجی در کشورهای پیشرفته به نام UBER کپی شده است.
با پاسخ دادن به همین چند سؤال ساده قول میدهم که میتوانید به حداقل پنج ایده جذاب و عملی برای آغاز کسب و کار خود برسید. پس از این که لیستی از ایدههای خود درست کردید حال میتوانید با توجه به شرایط، منابع و علایق خود ایدهای که مناسب شماست را انتخاب کنید.
اعتبار سنجی ایده؛ قدمی مهم در آموزش کسب و کار
در این مرحله که اعتبارسنجی نام دارد، باید مشخص کنید که ایده انتخابی آیا واقعاً ایدهای مناسب است؟ میتواند برای شما درآمدزا باشد؟ آیا واقعاً قادر هست که مشکلات مردم را برطرف کند؟ در این مرحله از آموزش کسب و کار، ما سه قدم را طی میکنیم تا متوجه شویم ایده انتخابی ما مناسب است یا خیر! در ادامه سه سؤال را بررسی میکنیم. تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بمانید.
-
ایدهای که انتخاب کردهاید به چه اندازهای میباشد؟
کسانی که تازه میخواهند کسب و کاری را آغاز کنند و تجربه زیادی در حوزه کسب و کار ندارند به طور معمول نسبت به بازارهای کوچک بی اهمیت میشوند. آنها بر این باورند که بازارهای کوچک درآمدزایی مناسبی ندارند به همین دلیل به آنها بی توجهی میکنند. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که هرچقدر بازار بزرگتر باشد به این معنا نیست که برای شما مناسبتر است و یا درآمدزایی بهتری برای شما خواهد داشت. شما باید اندازه بازاری که انتخاب میکنید و فرصتهایی که در آن بازار وجود دارد را بررسی کنید و مطمئن شوید که با آن چه از کسب و کار خود میخواهید تطابق دارد.
بهعنوانمثال ممکن است شما ایدهای را در سر خود داشته باشید که در کشوری دیگر دارای بازار بسیار بزرگی میباشد؛ اما پس از این که بررسیهای لازم را انجام میدهید، متوجه میشوید که این ایده در منطقه شما تقاضای زیادی ندارد. علاوه بر این موضوع باید به حاشیه سود نیز توجه کنید ممکن است یک ایده با این که تقاضای زیادی برایش وجود نداشته باشد؛ اما حاشیه سود بالایی داشته باشد و همین موضوع باعث شود ایده بسیار درآمدزایی به حساب بیاید و یا برعکس این مثال! امکان این موضوع نیز وجود دارد که حاشیه سود ایدهای پایین باشد؛ اما چون متقاضی برای آن همیشه وجود دارد منجر به سوددهی بالایی برای شما گردد. به همین دلیل همه جوانب را باید در نظر بگیرید و فقط بر اساس یک فاکتور نتیجه گیری نکنید.
-
بازار انتخابی شما رو به نزول و یا روبهرشد است؟
در هر آموزش کسب و کار یاد میگیرید که برای اعتبار سنجی ایده خود باید بدانید بازاری که انتخاب کردهاید بازاری در حال رشد است و یا نه در سالهای بعدی رو به نزول خواهد بود؟ در واقع این سؤال نشان میدهد که اگر بازار انتخابی شما در حال حاضر بازار بزرگی نیست در آینده میتواند رشد کند و بزرگتر شود یا خیر! پاسخ این سؤال نشان دهنده راهی است که پیش روی شما قرار میگیرد. بگذارید برایتان مثالی بیاورم تا این موضوع را بهتر درک کنید.
فرض کنید به خاطر سرعت پایین اینترنت در یک شهرستان کوچک، مردم آن جا استقبال مناسبی از تاکسیهای اینترنتی نداشتند. ممکن است این ایده به ذهن شما خطور کند که شاید شروع کسب و کار تاکسیرانی تلفنی در این شهرستان میتواند فکر مناسبی باشد و سوددهی بالایی نیز داشته باشد. اما باید به این نکته توجه کنید که این کسب و کار در دراز مدت دچار نزول میشود و نه رشد! به این علت که حتماً در آیندهای نزدیک سرعت اینترنت در آن شهرستان ارتقا پیدا میکند و مردم دیگر سمت تاکسیرانی تلفنی نمیروند. همین مثال ساده نشان میدهد که چگونه نزول بازار میتواند یک کسب و کار را به طور کلی از بین ببرد.
-
مزیت رقابتی شما نسبت به سایر کسب و کارها چیست؟
سؤال سومی که در آموزش کسب و کار درباره ایده از شما پرسیده میشود، این است که ایدهای که میخواهید آغاز کنید چه مزیت رقابتی نسبت به سایر کسب و کارها در همان حوزه دارد؟ اگر قرار است وارد بازار کار خاصی شوید و همانند سایر فعالان آن بازار به فعالیت بپردازید، قطعاً با پایان خوبی در کسب و کار خود مواجه نخواهید شد. به همین دلیل لازم است در همان ابتدای کار قبل از این که کسب و کار خود را آغاز کنید، مزیتی رقابتی برای خود تعیین کنید تا بتوانید به وسیله آن مزیت متقاضیها را به سمت خود جذب کنید.
۲. انتخاب نام کسب و کار قدم دوم در آموزش کسب و کار
معمولاً کسانی که تصمیم میگیرند کسب و کار خود را آغاز کنند، زمان بسیار زیادی را صرف این میکنند که برای کسب و کار خود نامی دلخواه برگزینند. این صرف زمان طولانی اصلاً موضوع خوبی نیست. به همین دلیل دانشگاه کسب و کار به شما پیشنهاد میدهد که تنها دو روز را برای این که بتوانید نامی دلخواه انتخاب کنید کنار بگذارید. زیرا صرف زمان طولانی باعث میشود که زمانهای طلایی خود را از دست بدهید و همچنین آغاز کسب و کار خود را دائم به عقب بیندازید. اما نکتههایی برای انتخاب نام مناسب وجود دارد که باید به آنها توجه کنید.
اول این که نامی که برای برند خود انتخاب میکنید حکم نماینده شما را در بازار دارد. هنگامی که تصمیم میگیرید کسب و کار خود را تبلیغ کنید این نام قرار است استفاده شود. زمانی که میخواهید بازاریابی کنید و مشتری جذب کنید نام کسب و کار شما اولین چیزی است که مخاطب شما میشنود. مخاطب با شنیدن نام کسب و کار شما، خدمات و یا محصولاتی را که ارائه میدهید در ذهنش تصور میکند. برای این که دقیقتر بتوانید نام کسب و کار خود را انتخاب کنید باید توجه داشته باشید که نام انتخابی شما دارای ویژگیهای مهم زیر باشد:
- کوتاه باشد.
- به سادگی بتوان آن را تلفظ کرد.
- ساده باشد.
- یکتا باشد تا کسب و کار شما با کسب و کار دیگری اشتباه گرفته نشود.
- بتواند در ذهن مخاطب ماندگار شود.
- برای ایجاد سایت، دامنه آن در اینترنت موجود باشد.
۳. نوشتن برنامه؛ قدم سوم در آموزش کسب و کار
نکته جالبی که در اغلب کسب و کارهای شکست خورده به چشم میآید این موضوع است که هنگامی که از صاحبان این کسب و کارها درباره بیزینس پلن و یا همان برنامه کسب و کارشان سؤال میکنید، آنها حتی نمیدانند برنامه کسب و کار چیست! به همین دلیل است که باید در آموزش کسب و کار به خوبی درباره بیزینس پلن مطالعه کنید و سعی کنید عضوی از گروه این افراد نباشید. برنامه کسب و کار خود را باید قبل از شروع کسب و کار بنویسید نه بعد از آن! پیشنهاد تیم دانشگاه کسب و کار این است که در ابتدا اندکی زمان بگذارید تا بیزینس پلنی کامل برای کسب و کار خود بنویسید.
این کار دو مزیت برای شما به همراه دارد. اول این که احتمال شکست کسب و کار شما را کاهش میدهد. دومین مزیت این که کمک میکند راهی که باید در ماجراجویی کسب و کار خود طی کنید را برای شما روشنتر میکند. برنامهای که برای کسب و کار خود مینویسید نه باید خیلی طولانی باشد و نه خیلی کوتاه! چند صفحه برای نوشتن برنامهای که برای کسب و کار خود دارید کافی میباشد. در قسمت زیر سؤالهایی را برای شما آوردهایم که پیشنهاد میکنیم پاسخ آنها را در برنامه کسب و کار خود بنویسید.
سؤالهایی که در قدم سوم باید پاسخ دهید
در ادامه سؤالهایی آمده است که لازم است در برنامه کسب و کار خود به آنها پاسخ دهید:
- بازار هدف شما چه کسانی هستند؟ چه کسانی قرار است از محصول و یا خدمات شما استفاده کنند؟
- پس از گذشت شش ماه از کسب و کار خود انتظار چه میزان پیشرفتی را دارید؟
- اهداف شما برای یک سال آینده کسب و کارتان چیست؟
- چگونه میتوانید از نظرات مختلف مخاطبان محصول و یا خدمات خود بهرهمند شوید؟
- از چه راهی میخواهید درباره مشتریان و یا خدمات و محصولی که ارائه میدهید اطلاعات کسب کنید؟
- نقاط قوت و یا ضعف رقیبان بازاری که در آن فعالیت میکنید را مشخص کنید.
- شما چه مزیتی نسبت به رقبای خود دارید که منجر به جذب مشتری میگردد؟
- نقاط ضعف خود را مشخص کنید.
- سرمایه اولیه شما برای شروع کسب و کار چقدر است؟ چه مقدار سرمایه اولیه نیاز دارید؟
برای شروع کسب و کار خود همین که به این چند سؤال پاسخی دقیق و روشن بدهید کفایت میکند. اما پس از گذشت حدوداً یک ماه از آغاز کسب و کارتان لازم است بیزینس پلنی جامع و دقیق برای کسب و کار خود بنویسید. دورههای مختلفی برای آموزش کسب و کار چه به زبان فارسی و چه انگلیسی حتی به صورت رایگان در اینترنت وجود دارد که میتوانید بهره کافی را از آنها ببرید.
کسب و کار پولساز و پردرآمد پرورش قارچ
آیا تا کنون برای شما هم سؤال شده است که چگونه میتوانید کسب و کار پرورش قارچ راه بیندازید؟ به نظر شما با چه سرمایه اولیهای میتوانید وارد این بازار کار شوید؟ چه راههایی وجود دارد که میتوان از طریق آنها وارد این حوزه شد و از پرورش و یا فروش قارچ درآمد خوبی کسب کرد؟ در این مقاله میخواهیم به موضوع کسب و کار پرورش قارچ بپردازیم و به پاسخ همه سؤالهایی که در ذهنتان دارید برسیم.
کلاسهای مختلف آموزشی وجود دارند که به علاقهمندان ورود به این حوزه آموزشهای لازم را ارائه میدهند. شما میتوانید با شرکت در این کلاسها با اطلاعاتی مفید به فعالیت در این کسب و کار بپردازید. همان طور که میدانید قارچ یکی از مواد غذاییای میباشد که به دلیل خواص منحصر به فرد و بسیار خوبی که دارد مورد تقاضا و علاقه مردم میباشد. در حال حاضر در سبد غذایی اکثر افراد جامعه قارچ وجود دارد. از خود قارچ میتوان به عنوان یک غذای کامل نام برد. به همین دلایل این ماده غذایی از بازار مصرف بسیار زیاد و خوبی برخوردار است. خیلی از افراد به کسب و کار پرورش قارچ به عنوان یک شغل جانبی در کنار فعالیت اصلی شغلی خود نگاه میکنند. در ادامه با تمامی راههایی که میتوانید از طریق آنها وارد این حوزه کاری شوید آشنا میشویم. ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
نحوه پرورش و تولید قارچ
شما برای شروع و راه اندازی هر کسب و کاری که در ذهن خود دارید باید از قبل درباره آن مطالعه کرده و دانش ضروری ورود به آن حوزه کاری را فرا بگیرید. علاوه بر دانش مورد نیاز آن کسب و کار لازم است که مهارتهای مورد نیاز آن کسب و کار را نیز داشته باشید. فراموش نکنید که در این راه علاقه نیز بسیار موضوع مهمی است. تحمل کردن دشواریهای راه هر کسب و کاری فقط با علاقه به آن میسر میشود. خبر خوب این است که پرورش قارچ کسب و کاری میباشد که شما میتوانید آن را در هر ابعادی تأسیس کنید.
پرورش قارچ شما میتواند به بزرگی یک مزرعه باشد و یا میتواند بخش کوچکی از خانهای که در آن زندگی میکنید باشد. اما نکته اصلی این جا است که در هر صورت لازم است اطلاعات و دانش مورد نیاز این کسب و کار را فرا بگیرید. خوشبختانه در حال حاضر کلاسهای مختلف آموزشی در این زمینه برگزار میشود که شما میتوانید به صورت حضوری و یا مجازی در آنها شرکت کنید. هر فردی با هر دانش و تحصیلاتی امکان حضور و شرکت در این دورهها را دارد و میتواند پس از فراگیری دانش مورد نیاز برای پرورش قارچ، کسب و کار خود را در هر مکانی که در نظر دارد آغاز کند
دورههای آموزشی کسب و کار پرورش قارچ
در این دورههای آموزشی مطالب مختلفی که برای شروع این کسب و کار لازم است به صورت عملی و کاربردی تدریس میشود. از جمله این مطالب میتوانیم به موضوعاتی چون روش و چگونگی کاشت بذرهای قارچ، نحوه تنظیم کردن تهویه و همچنین رطوبت هوای پرورش قارچ، فضای مورد نیاز پرورش و تولید قارچ، روشهای نگهداری از قارچها، مقدار کمپوست مورد نیاز برای کاشت اولیه قارچ و … اشاره کرد. در ادامه این مقاله به اختصار به توضیح هر یک از این موضوعها میپردازیم. تا انتهای این مقاله تیم دانشگاه کسب و کار را همراهی کنید.
-
چه فضایی برای پرورش و تولید کردن قارچ مناسب است؟
برای پرورش و تولید قارچ ما از اسپورها استفاده میکنیم. برای رشد مناسب اسپورها لازم است که آنها در محیطی قرار بگیرند که مناسب آنها میباشد. از معروفترین و پرکاربردترین بسترهایی که برای رشد و پرورش اسپورها استفاده میشود میتوان به خاک اره اشاره کرد. هنگامی که اسپورها در خاک اره قرار میگیرند قارچ برای رشد خود به خوبی میتواند از مواد مغذی که در چوب قرار دارد بهره ببرد و به خوبی رشد کند. بسیاری از فروشگاههایی که میتوانید به آنها مراجعه کنید سعی میکنند اسپورها را همراه با مخلوط خاک اره به فروش برسانند.
خرید مخلوط اسپور با خاک اره گزینه مناسبی برای شروع کسب و کار پرورش قارچ است؛ زیرا مقرون بهصرفهتر برای شما میباشد. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که از فروشگاهی خرید کنید که اسپورهای مرغوبی را به فروش میرساند. اگر اسپوری که خریداری کردهاید از مرغوبیت برخوردار نباشد نمیتوانید آن را پرورش دهید و قارچ شما رشد نخواهد کرد. اگر میخواهید خود اسپورها را بر بستر خاک اره پرورش دهید باید توجه کنید که قبل از قرار دادن اسپورها بر روی خاک اره، بستر را به صورت کامل ضدعفونی کنید.
یکی از راههایی که میتوانید به وسیله آن خاک اره را ضدعفونی کنید قرار دادن آن درون ماکروویو و داغ کردن آن است. پس از عملیات ضدعفونی کردن میتوانید اسپورها را به خوبی با خاک اره ضدعفونی شده مخلوط کنید. اگر شرایط مناسب پرورش قارچ مانند خنک بودن فضا، رطوبت کافی، بدون نور بودن محیط و… را به خوبی برقرار کرده باشید پس از گذشت بیست و یک روز شاهد رشد به مرور قارچهای خود خواهید بود.
-
با چه سرمایه اولیهای میتوان کسب و کار پرورش قارچ انجام داد؟
شما برای شروع هر کسب و کاری که در ذهن خود دارید لازم است مقداری سرمایه اولیه داشته باشید. هزینه اولیه کسب و کار پرورش قارچ نیز صرف تهیه فضایی مناسب برای تولید قارچ، دستگاه رطوبتی برای مرطوب نگه داشتن محیط پرورش، قفسهها برای نگهداری قارچها، نایلون و… خواهد شد. فضایی که برای پرورش قارچ خود در نظر گرفتهاید باید هیچ درزی نداشته باشد که حشرات بتوانند وارد آن شوند. همچنین باید کاملاً تمیز باشد و به صورت بسیار پاکیزه نگهداری شود. برای این کار ابتدا سعی کنید فضای انتخابی خود را به صورت کامل تمیز کنید و سپس تلاش کنید با نایلون همه دیوارهای فضا را بپوشانید و هیچ درزی باقی نگذارید.
علت پلاستیک کشی فضا این است که زمانی که دستگاه رطوبت ساز کار میکند و رطوبت تولید میکند، رطوبت تولید شده از فضا خارج نشود. پس از این که فضا را به خوبی پلاستیک کشی کردید، لازم است که از قفسههای آلومینیومی که ضد زنگ هستند و یا قفسههایی از جنس چوب استفاده کنید. فضا را به خوبی قفسه بندی کنید و سپس نایلونهایی را که حاوی کمپوستها هستند بر روی این قفسهها نگهداری کنید. وسایل لازمی که برای پرورش قارچ نام برده شد همه باید با توجه به فضایی که انتخاب کردهاید و متناسب با آن خریداری شود.
-
چگونه میتوان کسب و کار پرورش قارچ را در خانه آغاز کرد؟
زمانی که تصمیم میگیرید محصولی را تولید کنید و یا پرورش دهید در مرحله بعدی لازم است که درباره فروش آن محصول نیز تفکر کنید. برای این کار باید ابتدا با همه راه و روشهایی که میتوانید محصول را به فروش برسانید آشنا باشید. توجه کنید که پرورش قارچ یک کسب و کار به شدت پر ریسک است. علت این موضوع این است که قارچ خیلی سریع میتواند خراب شود و نگهداری آن بسیار سخت است. به همین دلیل است که شما نمیتوانید قارچهای تولیدی خود را صادر کنید. تنها راهی که برای فروش قارچها تولیدی خود دارید عرضه و فروش آنها در بازارهای محلی میباشد.
همان طور که از قبل اطلاع دارید قارچ را باید به صورت فصلی پرورش داد. در خیلی از فصلها بازار تقاضا برای محصول قارچ بسیار زیاد است؛ اما در مقابل در بعضی فصلها نیز تقاضای زیادی برای خرید قارچ وجود ندارد. به همین دلیل است که باید حتماً به این نکته توجه کنید و زمانبندی عرضه محصولات پرورشی خود را به بازار رعایت کنید تا درآمد بهتری را کسب کنید. برای فروش قارچهای تولیدی خود میتوانید با خیلی از فروشگاههایی که این محصول را عرضه میکنند قرارداد ببندید.
علاوه بر این، این امکان وجود دارد که قارچهای پرورشی خود را در صفحات مجاری خود به فروش برسانید و یا در فروشگاههای آنلاین فعالیت کنید. تعدادی از افرادی که در این حوزه مشغول به کار هستند قارچهای پرورشی خود را به صورت مستقیم به رستورانها، کافهها و یا فستفودهایی که بسیار به قارچ احتیاج دارند میفروشند. با استفاده از این روش میتوانید به درآمد بسیار خوبی برسید.
-
میزان سود کسب و کار پرورش قارچ چه میزان است؟
احتمالاً میدانید سودی که در انتهای فعالیت در این کسب و کار نصیب شما میشود نسبت به کسب و کارهای دیگر بسیار زیاد است. اگر میخواهید به صورت حرفهای در این کسب و کار به فعالیت بپردازید لازم است کارگاهی بزرگ را بدین منظور در نظر بگیرید. با رعایت همه اصولی که در پرورش قارچ لازم است، این امکان برای شما وجود دارد که هر رو ماه یک بار از قارچهای پرورشی خود برداشت کنید. با این حساب شما میتوانید در پایان یک سال حدود پنج بار برداشت از قارچهای پرورشی خود داشته باشید. شاید دانستن این نکته برایتان جالب باشد که پس از هر برداشت پنجاه درصد پولی که از فروش قارچها به دست میآورید سود شما خواهد بود.
باقی پولها صرف هزینههایی میشود که برای پرورش قارچ خود لازم دارید. اگر یک سالن صد متری را برای کسب و کار پرورش قارچ خود در نظر بگیرید و سالانه پنج بار برداشت داشته باشید، در نهایت به صورت ماهیانه میتوانید به درآمدی حدود ۱۲ میلیون برسید. حتی در برخی ماهها که بازار تقاضای قارچ بسیار زیاد خواهد بود میتوانید درآمد خیلی بیشتری نیز به دست آورید. سعی کنید برای شروع این کسب و کار ابتدا فضای کوچکتری را در نظر بگیرید. به این علت که در ابتدا چندان با روشهای عرضه قارچ آشنا نیستید این امکان وجود دارد که مجبور شوید محصولات خود را برای جلوگیری از خراب شدن آنها بسیار زیر قیمت به فروش برسانید. اما اگر فضای کوچکتری را انتخاب کنید قیمت بالاتری بر روی آنها میگذارید و سود بیشتری نصیب شما میشود.
معرفی بیزینس کوچینگ ، مزایای مشاوره و کوچینگ کسب و کار
بیزینس کوچینگ چیست؟ کوچینگ کسب و کار در حقیقت روندی است که طی آن افرادی که به آنها مربی میگویند و در زمینه مهارتهای نرم و سخت کسب و کارهای مختلف و مدیریت، تبحر و تسلط لازم دارند، به فعالان تجاری مشاوره میدهند. مربی کوچینگ به مالک فعالیت تجاری مشاوره میدهد تا او به اهداف تجاری مدنظر خود برسد.
مربی کسب وکار به کار آفرینان کمک می کند که شناخت دقیقی نسبت به خود پیدا کند. بیزینس کوچ صاحبان کسب و کار و کارآفرینان را راهنمایی می کند که نقاط قدرت خود را تقویت کنند و ضعف و کاستیهای خود را برطرف کنند.
یک مربی کوچ روی نحوه مدیریت کسب و کار توسط کار آفرینان و متخصصان تمرکز میکند تا نکاتی که باعث عقب ماندگی کسب و کار و فعالیت تجاری میشود را شناسایی کند. زمانی که در کسب وکاری با مشکل مواجه میشوید کوچ کسب و کار نسبت به تمام بخشهای یک فعالیت تجاری دید کامل دارد و به شما کمک می کند نقاط ضعف خود را ببینید و آنها را برطرف کنید.
بیزینس کوچینگ چیست؟
بیزینس کوچینگ شامل فرآیندی است که در آن یک کسب وکار از محل فعلی آن به وضعیتی که کارآفرین تمایل دارد هدایت می شود. پس از آن که فردی کسب وکار خود را مشخص می کند بیزینس کوچینگ به او کمک می کند که اهداف خود را تعیین کند و این اهداف را برای پیشرفت بیزینسش رده بندی کند. به زبان دیگر در بیزینس کوچینگ، کار آفرین از مربی کسب و کار در تمام مراحل بازاریابی، چگونگی خرید و فروش و برنامه ریزیهای کلی راهنمایی و مشاوره میگیرد.
شما برای داشتن یک کسب و کار موفق به بیزینس پلن، بیزینس مدل و بیزینس استراتژی نیاز دارید و کوچینگ کسب و کار نیزبه شما کمک میکند تا کسب و کار خود را به قله موفقیت برسانید؛ زیرا کوچ کسب وکار، سود و در آمد حاصل را افزایش می دهد و باعث میشود افرادی که در آن فعالیت اقتصادی سهیم هستند احساس ارزشمند بودن داشته باشند.
بیزینس کوچینگ از کجا آمده است؟
پیشینه بیزینس کوچینگ به توماس لئونارد و افکارش در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ برمی گردد. قبل از این تاریخ کوچینگ بیشتر شامل به فعالیتهای ورزشی مربوط میشد و برای پیشبرد اهداف ورزشی و کمک به ورزشکاران کاربرد داشت.
این روش در ابتدا بر اساس اصول روانشناسی شکل گرفت و در بین محققان کشور آمریکا گسترش پیدا کرد. اولین موسسه کوچ حرفه ای به وسیله توماس لئونارد در ۱۹۹۵ پایه گذاری شد. این موسسه خصوصی برای تقویت مهارتهای مربیهای بیزینس راه اندازی شد.
حرفه اصلی لئونارد حسابداری بود؛ بنابراین در شکل دادن یک کسب و کار مستقل، فرد با تجربهای بود. او در کوچینگ شخصی از اصول و قواعد روانشناسی استفاده میکرد. که بعدها پایه و اساس رشد بیزینس کوچینگ شد.
روش کار توماس لئونارد پی درپی سوال کردن و گوش کردن به پاسخ سوالهای مطرح شده بود. او از این سوال و جوابها به نقاط ضعف پی میبرد؛ در نتیجه کاستیهای مراجع را از بین میبرد.
در سال ۱۹۹۵ نیز کوچینگ بین المللی تاسیس شد. لئونارد اعتقاد داشت کوچینگ شخصی قادر نیست بیماری فرد را برطرف کند اما با کمک به اشخاص سالم آنها را به افرادی برجسته و متفاوت تبدیل میکند.
انواع کوچینگ کسب و کار
در کوچینگ روش گفتگوی کوچ یا مربی به دو دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
- کوچینگ مستقیم ( دستوری)
- کوچینگ غیر مستقیم ( غیر دستوری)
در روش دستوری نقش کوچ در گفتگو بسیار زیاد است و مربی هدایت کننده گفتگو است. در این شیوه این مربی است که راه حل را بیان می کند و توقع دارد که مراجع از آن اطاعت کنند.
در روش غیر مستقیم، کوچ راهحل ارائه نمیدهد بلکه کمک می کند که مراجع تمرکز و دقت بیشتری داشته باشد و نسبت به موقعیت مورد نظر دید بهتری پیدا کنند.
کوچینگ مستقیم ( دستوری)
این شیوه مزیت های خاص خود را دارد و در بعضی مواقع نیز به کار گیری آن لازم است؛ به عنوان مثال در مواقعی که مهارتها بهصورت ساده آموزش داده میشوند استفاده ازاین شیوه مفید است.
به عنوان مثال اگرمن بدانم شیوه کار مخلوط کن چگونه است و شما در این مورد اطلاعی نداشته باشید، پرسیدن سوال برای مطلع شدن از افکار شما، باعث خوشحالی شما نمیشود؛ زیرا شما میخواهید با طرز کار هر کدام از دکمههای مخلوط کن آشنا شوید.
گاهی اوقات کوچ نباید در گفتگو خنثی باشد و یک واکنش ملایم مفیدتر از سوالهای پی درپی برای کشف احساسات طرف مقابل است.
برای مفید بودن یک کوچ گاهی بهتر است یک مشاهده عرضه کند. وقتی مربی به اهداف مدنظر مراجع پایبند باشد و مشاهده دارای هدف باشد، نتیجه موثری به دنبال دارد.
کوچینگ غیرمستقیم ( غیردستوری )
در این روش مراجع از خود میآموزند. مراجع از اینکه مورد توجه مربی قرار می گیرند احساس رضایت دارند و از تلاش مربی خود تشکر میکنند. در این نوع گفتگو که بر اساس برابری است اعتماد دو طرف افزایش پیدا میکند.
مربی ادعا نمیکند که همه چیز را میداند و مراجع در پیدا کردن راهحل حس میکند که فرد مفیدی است. راه حل هایی که ارائه میشود بر پایه درک وفهم فرد تجربهگر موقعیت است. آگاهی وبصیرت با مراجع متناسبتر است؛ در نتیجه فرد در قبال اقداماتی که انجام میدهد و نتایجی که به دست میآید خود را بیشتر مسئول میداند.
اگر ایده، نتیجه مطلوب نداشته باشد همچنان مراجع در مواجه با آن احساس مسئولیت میکنند؛ بنابراین برای به دست آوردن نتیجه بهتر، دست از تلاش برنمیدارند.
بیزینس کوچ کیست؟
بیزینس کوچ یک مربی است که وظیفه هدایت یک کسب و کار را دارد تا بتواند آن را به نتایج مطلوب برساند. البته منابعی هم بهصورت کتبی و آنلاین وجود دارد که فرد بتواند با استفاده از آنها دانش خود را افزایش دهد؛ اما این منابع تئوری هستند، در صورتی که برای داشتن یک کسب و کار موفق علاوه بر داشتن اطلاعات لازم، تجربه نیز نقش کلیدی دارد.
در واقع این مربی، همان مالک کسب و کار است که توانسته است از سد مشکلات بگذرد وبه موفقیت های بزرگ دست پیدا کند؛ بنابراین مشکلات و موانع کسب و کارها را به خوبی میشناسد.
وظایف مربی کسب و کار چیست؟
وظایف یک کوچ کسب و کار دامنه وسیعی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- کمک به مشتریان در زمینه اهداف و ایدههای جدید و تازه
- ارتباط حضوری و تلفنی مداوم با مشتریان برای فهم درست اهداف آنها
- تقویت کردن نقاط مثبت مشتریان و از بین بردن نقاط ضعف
- گسترش دادن تجارت مشتریان با بهرهگیری از استعدادها و نقاط قوت آنها
- بررسی کردن میزان پیشرفت کسب و کار و ابداع شیوه هایی برای تقویت آن
- تحلیل شکستها و موفقیتهای شرکت
در جلسات بیزینس کوچینگ چه میگذرد؟
جلسه کوچینگ شامل یک سری از کارهایی که است که به وسیله مربی و مراجعه کننده انجام میشود. در این جلسات موضوعاتی مانند اقداماتی و کارهایی که انجام شدهاست، میزان پیشرفت کار، موانع و مشکلات و اهداف، مورد بحث و گفتگو قرار میگیرند و تمرکز روی ارتقای موقعیت فعلی مراجعه کننده است.
در این جلسات سوالهایی پرسیده می شود تا ویژگی های و خصوصیات فرد مشخص شود و با توجه به این ویژگی ها، برای چالشها و مشکلات کاری، راه حل در نظر گرفته میشود.
بیزینس کوچینگ چه کمکی به کسب و کارها میکند؟
برخی افراد به اشتباه تصور میکنند که بیزینس کوچینگ فقط برای کمک به کسب و کارهایی است که مشکل دارند؛ در صورتیکه کوچینگ کسب و کار محیطی را فراهم میکند که مشکلات تبدیل به فرصتی برای بهبود کسب و کار شوند.
کار آفرینان به دنبال راهنمایی و مشاوره های تخصصی هستند تا بینشی واقعی تر نسبت به آینده شغلی شان داشته باشند و برای حل موانع و کاستیها راه حلی موثر پیدا کنند.
مزایای جلسات مشاوره و کوچینگ کسب و کار
کوچینگ راه را برای رسیدن به اهدافتان آسانتر می کند؛ یعنی شما را راهنمایی میکند که برای رسیدن به اهدافتان، اقدامات مفیدتر و موثرتری انجام دهید. از مهمترین فواید کوچینگ کسب و کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای دستیابی به اهدافتان برای شما نقشه طراحی میکند.
- این روش استخدام کارکنان مفید را برای شما آسانتر می کند.
- فضای پیشرفت و ترقی شما را مهیا می کند.
- • شناخت باورها و عللی که آن را کمرنگ میکند را تسهیل میکند.
- بینش و بصیرت صاحب کسب و کار را افزایش میدهد.
- افزایش بازدهی و کارآیی کارکنان
- تقویت و ایجاد مهارت خود رهبری
بیزینس کوچینگ مناسب چه کسانی است؟
روش کوچینگ برای همه افراد مناسب نیست برخی از افراد خود را عقل کل می دانند و برای افزایش دانش و ارتقا عملکرد خود تلاشی نمیکنند. بعضیها نیزبه پیشرفت امیدی ندارند و برای کسب ثروت و ترقی مقاومت میکنند. آموزش کوچینگ برای این افراد فایدهای ندارد.
کوچینگ برای افرادی سودمند است که برای رشد و پیشرفت آماده هستند و با توجه به ویژگیها و تواناییهای خود و از طریق ایدههایی جدید و تازه میتوانند در کسب و کار خود ترقی کنند.
معیارهای انتخاب یک بیزینس کوچ خوب
- بیزینس کوچی را انتخاب کنید که سابقه راهاندازی یک کسب و کار موفق را داشته باشد.
- یک مربی کسب وکار موفق حرفهای شما را به خوبی میشنود.
- یک کوچ خوب تمام دانش خود را درزمینه پیشرفت کسب و کار در اختیار گروه شما قرار میدهد.
- داشتن ذهنیت و نگرش مثبت
- یک مربی خوب همیشه با مشتری خود در ارتباط است و دسترسی به او همیشه امکانپذیر است.
- یک مربی موفق مسئولیت خود را بهخوبی میشناسد و به آن متعهد است.
- کوچ کسب و کار علم و دانش خود را بهروز نگه میدارد و همیشه به افزایش مهارت و معلومات خود علاقمند است.
سوالات متداول
۱- چرا بیزینس کوچینگ؟
بیزینس کوچینگ با برنامهریزی دقیق و مشاورههای کاربردی و حتی تعیین راهبردهای کاری، راه را برای رسیدن به اهداف کسبوکار آسانتر میکند.
۲- تفاوت بیزینس کوچینگ و منتورینگ چیست؟
بیزینس منتورینگ یا استاد کسب و کار با کوچینگ یا مربی، همانطور که از لحاظ لغوی شبیه هستند؛ از لحاظ کاربردی نیز تا حدی مشابهاند؛ اما منتورینگ به این معناست که مدیر یا مسئول یک کسب و کار در کنار شخصی که قبلا آن کار را انجام داده قرار گرفته و از وی آموزش میبیند. منتورینگ عموما یک فرآیند بلندمدت است.
۳- دلایل اهمیت کوچینگ کسب و کار چیست؟
بیزینس کوچینگ با طراحی صحیح برنامهریزی و استفادهی کاربردی از ابزارها، بازدهی را بالاتر خواهد برد و در ترقی کسبوکارها موثر خواهد بود.
مفهوم بیزینس ، معرفی انواع کسب و کار و شناخت بیزینس من
کسب و کاری که در حوزه فعالیتهای تجاری یا صنعتی انجام میانجام میشود و در راستای پیشبرد اهداف اقتصادی اشخاص است، را بیزینس میگویند. هر کسی که کسب و کار خرد یا کلان خود را دارد و در حوزه اقتصادی فعالیت میکند، یک بیزینس من است. بیزینس من میتواند کسب و کار خودش را داشته باشد یا در یک مجموعه در حال فعالیت باشد.
معنی بیزینس چیست؟
یک نظام اقتصادی که برای کسب درآمد شکل میگیرد و در آن خدمات یا کالاهای خود را به فروش میگذاریم و در قبال آن پول دریافت میکنیم. برای اینکه یک کسب و کار با تولید درآمد داشته باشیم نیازمند حداقل سرمایه هستیم. با این سرمایهگذاری که بیزینس نامیده میشود میتوان با فروش خدمات یا کالا کسب سود و درآمد کرد؛ چه به صورت خصوصی چه به شکل دولتی.
مراحل ایجاد یک کسب و کار موفق
برای اینکه بتوانیم در هر کاری موفق شویم باید بدانیم دقیقا چه میخواهیم. هر کسب و کار موفقی برای شروع نیاز به ایده دارد؛ با داشتن ایده مشخص در ابتدای کار میتوانید برنامهریزی مشخصی هم داشته باشید. مرحله بعد داشتن انگیزه کافی برای شروع کردن است؛ انگیزه مثل موتور محرک عمل میکند. از دیگران مشورت بگیرید تا به توسعه ایده شما کمک کنند. بازار هدف یکی از مهمترین مراحل ایجاد یک کسب و کار موفق است، آن را فراموش نکنید.
مراحل زیادی برای ایجاد یک کسب و کار وجود دارد که ما در اینجا به چند مورد مهم آن اشاره کردیم.
زمینه و صنعتی که در آن تخصص و به آن علاقه دارید را انتخاب کنید
برای راهاندازی بیزینس خود به مسیری پا بگذارید که در آن تخصص دارید. تخصص و علاقه یکی از شروط موفقیت در هر کاری است. اگر در زمینه مورد علاقه خود شروع به کار کنید قطعاً سختیهای مسیر برایتان کمتر میشود.
هدف خود را از راهاندازی بیزینس مشخص کنید
قبل از شروع هر کاری در ابتدا باید اهداف خود را از انجام آن کار مشخص کنیم. بدون تعیین هدف مشخص طبیعتاً نتایج خوبی هم بهدست نمیآید. معمولاً برای شروع یک بیزینس موفق ۳ هدف کلی درنظر گرفته میشود:
۱- اقتصادی: همه ما برای کسب درآمد و زندگی بهتر تلاش میکنیم. راهاندازی یک بیزینس میتواند به ما کمک کند تا به اهداف مالی خود نزدیک شویم. این هدف ممکن است برای افزایش درآمد، جایگزینی درآمد جدید یا یک درآمد مکمل برای سایر امور اقتصادی ما باشد.
۲- شخصی: ما توجه به بااهمیت بودن پول در زندگی، باید خاطرنشان کنیم که پول گاهی رضایت خاطر اشخاص را بهطور کامل بهدنبال ندارد. مردم در برخی مواقع خواستار آزادی هستند؛ یعنی دلشان نمیخواهد برای کسی کار کنند، میخواهند کسب و کار خودشان را داشته باشند.
اگر کار فقط برای کسب مال باشد نمیتواند باعث خشنودی شود، مردم برای اینکه در کنار پول درآوردن بتوانند لذت هم ببرند باید از کاری که انجام میدهند راضی و خشنود باشند. در کنار همه این مسائل با راهاندازی بیزینس خود میتوانیم استعدادهای خود را رشد دهیم، و حتی حرفهای شویم.
۳- بازنشستگی: آیندهنگری جزوی از اهداف افراد برای کار کردن و کسب درآمد است. برای زندگی راحت در سنین پیری نیازمند پول هستیم. تأمین آینده و داشتن امنیت مالی برای ادامه زندگی، نیازمند یک برنامهریزی درست در شروع هر بیزینسی میباشد.
مشتریان هدف کسب و کار خود را شناسایی کنید
در قسمت مراحل ایجاد کسب و کار به شناسایی هدف اشاره کردیم؛ با شناسایی بازار هدف خود میتوانید بیزینس خود را در راستای هدف تعیین شده و با درنظر گرفتن علایق و سلیقه مشتریان خود پیش ببرید، و رضایتخاطر مشتریان را کسب کنید، که همین امر به پیشرفت شما کمک شایانی میکند.
یک تیم حرفهای و متخصص گردآوری کنید
در ابتدا باید بدانید چه تخصص یا مهارتی را برای بیزینس خود نیاز دارید. با توجه به مهارت و تخصص افراد، بهترین اشخاص را برای همکاری در تیم انتخاب کنید. افراد یک تیم باید بتوانند به خوبی با هم تعامل داشته باشند. برای تیم خود یک ر هبر انتخاب کنید؛ رهبر تیم علاوهبر اینکه از دیگر افراد حرفهایتر است، فردی است که توانایی مدیریت افراد و شرایط را دارد و میداند از هر کسی در کجا و چطور استفاده کند.
تعیین بودجه برای کار، اهداف و دستورالعمل تیم، تهیه برنامه زمانی مدون، مشخص شدن وظیفه هر شخص در تیم و همکاری افراد تیم با یکدیگر، از دیگر عملکردهای یک تیم حرفهای میباشد.
هزینهها و درآمدهای بیزینس را مشخص کنید
مهمترین بخش قبل از شروع بیزینس موفق، محاسبه هزینههایی است که یک کسب و کار در ابتدا به آن نیاز دارد. برای کسب درآمد در ابتدا نیاز هست که سرمایهگذاری صورت بگیرد؛ این هزینهها شامل: اجاره مکان موردنظر، دستمزد کارکنان، هزینه اولیه خدمات یا کالای مورد عرضه و … .
محاسبه درآمد هر بیزینسی با یک فرمول ساده امکانپذیر میباشد؛ هزینه را از درآمد بهدست آمده کم کنیم، نتیجه حاصل شده سود خالص بیزینس است.
معرفی انواع کسب و کار
کسب و کارها براساس نیاز و اهداف مختلفی که از راهاندازی آن مدنظر داریم به انواع متفاوتی تقسیم میشوند؛ منجمله: بیزینس شخصی، خانوادگی و تیمی، که در زیر به چند نوع از این کسب و کارها اشاره میکنیم:
کسب و کارهای خدماتی
در کسب و کارهای خدماتی ما با کالا و محصولات قابل لمس طرف نیستیم، بلکه خدمات در زمرهی راههای درآمدی هستند که فرد در ازای ارائهی مهارت و تخصص خود پول دریافت میکند؛ خدمات شامل: مهارتهای آموزشی، تعمیر کردن، مشاوره، آرایشگاه، بانک و شرکتهای حقوقی میشود.
کسب و کارهای تولیدی
در کسب و کارهای تولیدی برخلاف خدماتی ما با کالا در ارتباط هستیم. بیزینسهای تولیدی کالای خام اولیه را تهیه میکنند و با انجام دادن کارهایی بر روی کالای اولیه آن را تغییر میدهند و به یک محصول جدید تبدیل مینمایند. مانند کارخانجات لوازم خانگی که با مونتاژ کردن قطعات یک محصول جدید بهوجود میآورند.
کسب و کارهای خردهفروشی
خردهفروشی یک نوع از کسب و کار است که تولیدکننده محصول نهایی را مستقیم برای فروش به مشتری ارائه میدهد و محصولات در خردهفروشی مصرفی هستند. محصولات میتوانند به فروشگاهها، فروشگاههای اینترنتی یا مستقیم به خود مشتری عرضه شود.
۲ روش ایجاد بیزینس
با تحقیق در بازار برای انتخاب یک بیزینس و با درنظر گرفتن مهارت و تخصص و علاقهی خود، میتوانید کسب و کار خود را شروع کنید. برای راهاندازی یک بیزینس میتوان از ۲ روش متفاوت بازار سنتی یا کسب و کار اینترنتی استفاده کرد.
کسب و کارهای اینترنتی
هر خدمت یا محصولی که از طریق اینترنت عرضه شود را کسب و کار اینترنتی مینامند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و هر چه ساده و راحتتر شدن کارها، افراد به کسب و کارهای اینترنتی و خریدهای آنلاین روی آوردهاند. برای ایجاد یک کار اینترنتی نیاز به مهارت و تجربه در کنار تلاش دار یم. برای کسب درآمد میتوان از این روش به عنوان یک راه درآمدزایی با ایدههای خود استفاده کنیم.
کسب و کار در بازار سنتی و به صورت حضوری
کسب و کارهای حضوری در بازار سنتی از دیرباز یکی از راههای کسب درآمد بهشمار میروند؛ اما امروزه با روی کار آمدن گرفتن بیزینسهای اینترنتی، کسب و کارهای سنتی از رونق افتادهاند. در بازار سنتی مشتری و فروشنده رودررو معامله میکردند که این امر موجب اعتماد مشتری میشد، اما در فضای آنلاین این اعتماد به دلیل حضور نداشتن ارائه دهنده خدمات و کالا، کاهش یافته است.
از طرفی در کسب و کار سنتی با محدودیت مکان و زمان طرف هستیم و با مشکل محدودیت مشتری مواجه میشویم، که این مورد در کسب و کار اینترنتی صدق نمیکند.
دستهبندی بیزینسها براساس اندازه
براساس اهداف تعیین شده برای بیزینس و بازار هدف مشخص و نوع خدمت یا محصولی که بیزینس من ارائه میدهد، بیزینس به ۳ دسته کلی تقسیم میشود: ۱- کسب و کارهای خرد. ۲- شرکتهای متوسط. ۳- کسب و کارهای بزرگ؛ در زیر به معرفی هر کدام به اختصار میپردازیم:
کسب و کارهای خرد
هر بیزینسی براساس نیاز و هدف مالک آن شکل میگیرد. کسب و کارهای خرد در موقعیتهای جغرافیایی و در زمانهای مختلف با هم تفاوتهایی دارند و تعاریف آنها با هم فرق میکند؛ اما بهطور کلی به کسب و کاری که کارکنان آن کمتر از ۱۰۰ نفر و در مواردی حتی کمتر از ۵۰ نفر میشود، میگویند که اصولاً مالک آن فقط یک نفر است.
کسب و کارهای خرد در حوزههای گوناگونی فعالیت میکنند، منجمله: صنعت، کشاورزی، کسب و کارهای کوچک خانگی و خانوادگی و غیره.
یکی از ویژگیهای کسب و کارهای خرد، کارآفرین بودن آن میباشد. رابطه صمیمی مدیر با کارکنان، افزایش تولیدات داخلی، ریسک به نسبت پایین نسبت به سرمایهگذاریهای کلان و انعطاف با تغییرات اقتصادی جامعه از دیگر ویژگیهای منحصربهفرد کسب و کارهای خرد است. از طرفی صنایع بزرگ به این کسب و کارها وابسته هستند.
شرکتهای متوسط
همانطور که سایر بخشهای کسب و کار در کشورها و زمانهای مختلف با هم متفاوت هستند، شرکتهای متوسط نیز در مکانهای جغرافیای تعاریف مختلفی دارند؛ اما در نهایت در هر موقعیتی اهمیت این شرکتها را در چرخه اقتصاد کشور نباید نادیده گرفت.
شرکتهای متوسط هم مانند کسب و کارهای خرد به اشتغالزایی در کشور کمک بهسزایی میکنند. تعداد کارکنان و درآمدها و هزینهها در شرکتهای متوسط قابل کنترل و تنظیم است. صنایع و کارخانجات بزرگ به این نوع از شرکتها وابسته هستند و درواقع اقتصاد کشور بدون وجود آنها فلج میشود.
کسب و کارهای بزرگ
به ارائهی خدمات و کالا به منظور کسب درآمد بهصورت کلان به مشتریان که اکثراً غیرمستقیم انجام میشود، کسب و کار بزرگ میگویند. برای راهاندازی یک کسب و کار بزرگ تحصیلات خاص دانشگاهی مدنظر نیست، اما به مهارت و تخصص نیازمند است. تعیین اهداف و برنامهریزی و محاسبه هزینه در شروع کار امری اساسی بهشمار میرود.
در کسب وکارهای بزرگ، همانطور که از نام آن پیداست، سرمایهگذاری نقش مهمی ایفا میکند. ریسکپذیری بالایی دارد و اگر کارها با برنامه پیش نرود متأسفانه خطر از دست رفتن سرمایه وجود دارد. کارخانجات و صنایع تولیدکننده کشوری، که کارکنان زیادی دارد، شامل این بخش از کسب و کار میشوند.
مفاهیم رایج در بیزینس و کسب و کار
بحثهای مربوط به بیزینس نیز مفاهیم تخصصی خاص خود را دارند که آشنایی با این مفاهیم و عبارات، میتواند در فهم هر چه بهتر مطالب این حوزه، یاریدهنده باشد.
Business Plan (پلن بیزینس)
بیزینس پلن درواقع چشمانداز آینده کسب و کار است. به برنامههای مدون و بلندمدتی که قبل از شروع کار، که شامل: هزینهها، درآمد، استخدام نیرو، دستمزد کارکنان و اهداف راهاندازی بیزینس موردنظر میشوند، بیزینس پلن میگویند.
در راستای اهداف تعیین شده، بیزینس پلن مانند یک نقشه راهنما عمل میکند که به شما نشان میدهد چگونه به اهداف خود در کسب و کاری که راه انداختهاید، برسید. با داشتن یک بیزینس پلن حرفهای شما قارد خواهید بود رشد کسب و کار خود را نیز مشاهده کنید.
Business Model (مدل بیزینس)
مدل بیزینس همان نقشه راه پول درآوردن است. دقیقا همان چیزی است که به ما میگوید که برای چه و چطور یک بیزینس را راهاندازی کردهایم و قرار است در این راه چه چیزی بهدست آوریم. مدل بیزینس شامل برنامههای کوتاهمدتی است که وجودش برای هر کسب و کاری ضروری میباشد.
مدل بیزینس دارای ۳ بخش کلی است:
۱- چه چیزی قرار است تولید شود؟
۲- چطور میتوانیم فروش خوبی داشته باشیم؟
۳- چگونه مشتری را به سمت خرید سوق دهیم؟
Business Strategy (استراتژی بیزینس)
برای موفقیت در هر کاری نیاز به استراتژی خاصی داریم. تعیین استراتژی بیزینس به رشد کسب و کار ما کمک میکند. داشتن استراتژی برای کسب و کار بسیار حائز اهمیت است. تصمیمگیری درست در راستای رسیدن به اهداف با تخصیص منابع انسانی و هزینهها در بخشهای بهخصوص، از عملکردهای استراتژی میباشد، که میتواند منجر به پیشرفت کار شود.
بوم کسب و کار
بوم کسب و کار یا کانواس کسب و کار، برای مدیریت استراتژیک کار است. با داشتن بوم، موفقیت کسب و کارتان، بازار هدف، خدمات یا کالای ارائه شده و جزئیات امور مالی کسب و کار خود را در دست دارید.
بوم کسب و کار مزایای زیادی دارد، از جمله: تصویری از کلیت کار جلوی روی شما قرار میدهد – ارتباط بخشهای مختلف کسب و کارتان را به نمایش میگذارد – پیشنمایشی از مدل کسب و کار است که جزئیات غیرضروری در آن وجود ندارد – برای ارائه ایده خود در جلسات میتوان از آن برای نشان دادن طرح کلی کار استفاده کرد.
۵ راه برای کسب موفقیت در کسب و کار
زمانی که قدم در راهی میگذاریم، برنامههایی را مشخص میکنیم که به موفقیت بیانجامد. برای موفقیت در کسب و کار خود از هیچ تلاشی فروگذار نمینماییم. موفقیت در کسب و کار هم راههای مختلفی دارد، تمرکز کردن بر روی کاری که در حال انجام آن هستیم یکی از مهمترین و مطمئنترین گزینههای موفقیت است.
برای موفقیت در کسب و کار باید به موفقیت خود خوشبین باشیم، با برنامه پیش برویم، وقایع غیرقابل انتظار را پیشبینی کنیم، خودمان را بهروز کنیم و بسیاری از روشهای دیگر که در زیر به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
برای کسب و کار خود یک رهبر انتخاب کنید
موفقیت یا شکست یک کسب و کار با نحوه مدیریت آن رابطه مستقیمی دارد. برای اینکه بتوانیم یک کسب و کار موفق داشته باشیم، باید قبل از هر اقدامی برای شروع کار یک رهبر متخصص و ماهر انتخاب کنیم.
رهبر یک کسب و کار باید علاوهبر مهارت و تخصص لازم، حس مدیریتی و کنترل افراد تیم را داشته باشد. رهبر باید بداند که از چه کسی در کجا استفاده کند. اهداف کسب و کار را درنظر بگیرد و براساس اهداف تعیین شده استراتژی را پیاده کند. هر کار موفقی برای ساماندهی و نظم به یک رهبر نیاز دارد.
با مشتریان خود ارتباط مؤثر برقرار کنید
تصور عموم کسب و کارها این است که ارتباط با مشتریان وظیفهی فروشنده است؛ اما درواقع اگر بتوانید با مشتریان خود ارتباط مؤثری برقرار کنید قطعاً به رشد و محبوبیت کسب و کار خود کمک کردهاید.
یکی از راههای ارتباط با مشتری، نظرسنجیها هستند که نشان میدهند کسب و کارها قدرشناس مشتریان وفادار خود هستند.
با کارمندان خود ارتباط خوبی داشته باشید
یک کارفرما هر چقدر که بتواند با کارمندان خود ارتباط بهتری برقرار کند به همان اندازه اعتماد کارکنان به مجموعه و مدیر بیشتر میشود. جلب اعتماد و حس خوب کارکنان به ایجاد فضای صمیمی در محیط کار کمک میکند، که میتواند باعث رشد و ارتقای کسب و کار شود.
کارمندان باید بتوانند با محیط کار خود و همکاران ارتباط برقرار کنند. مدیران با برقراری روابط مؤثر با کارمندان خود باعث میشوند آنها انگیزه لازم برای کار و موفقیت در آن را بهدست بیاورند.
محصولات و خدمات باکیفیت ارائه دهید.
بحث کیفیت در قدیم و بازار سنتی مبتنی بر کفیت ظاهری محصولات بود، اما امروز مفهوم کیفیت تغییری اساسی کرده است؛ درجه رضایتمندی مشتری نسبت به خدمات یا محصولات ارائه شده کیفیت آن را نشان میدهد.
باید برای نظر و سلیقه مشتری احترام قائل شوید. با ارائه محصولات و خدمات باکیفیت میتوانید رضایت مشتری را بهدست آورید، که این امر باعث وفاداری مشتری به شما میشود.
انعطافپذیر باشید
با توجه به سرعت تغییرات در همه جوانب زندگی، کسب و کارها نیز باید با موج تغییرات همراه باشند و خود را آماده هرگونه تغییر و تحولی کنند؛ این یعنی انعطافپذیری در کسب و کار. اگر کسب و کارها نخواهند با تکنولوژی پیش بروند و خود را از مسیر پیشرفت دور نگه دارند، قطعاً با شکست مواجه خواهند شد.
بیزینس من کیست؟
بیزینس من یا بیزینس وومن به شخصی گفته میشود که کسب و کار خود را اداره میکند. حال این شخص میتواند کارمند یک سازمان یا شرکت تجاری یا خود صاحب آن کسب و کار باشد. اما در حالت کلی بیزینس من به کسی اطلاق میشود که کسب و کار مختص خود را راهاندازی کرده و اداره میکند.
برای راهاندازی بیزینس باید از خدمات بیزینس کوچینگ استفاده کنیم؟
کوچ به معنی مربی میباشد. اصطلاح کوچینگ از دیرباز در بیزینس بهوجود آمده است و بیشتر مردم دنیا از بیزینس کوچینگ برای کسب و کار خود استفاده میکنند. بیزینس کوچینگ به کسب و کارها و کارآفرینان کمک میکند تا مسیر موفقیت خود را ترسیم کنند تا بتوانند به اهدافی که برای تجارت خود مشخص نمودند، برسند. کسب و کارها از طریق شرکت در جلسات کوچینگ و مشورت با مشاوره کسب و کار میتوانند مهارت خود را افزایش دهند و تغییر نگرش خود را در زمینه کسب و کار داشته باشند.
سوالات متداول
۱- برای شروع بیزینس چه کارهایی باید انجام دهیم؟
برای اینکه بتوانیم در هر کاری موفق شویم باید بدانیم دقیقا چه میخواهیم. هر کسب و کار موفقی برای شروع نیاز به ایده دارد؛ میزان تخصص و مهارت در زمینهای که قرار است وارد شوید، بازار هدف و تعیین سود و هزینه، از مهمترین مواردی هستند که باید در آغاز یک بیزینس لحاظ شوند.
۲- بیزینس یعنی چه؟
بیزینس یک نظام اقتصادی است که برای کسب درآمد شکل میگیرد و در آن خدمات یا کالاهایی در قبال دریافت پول، عرضه میشوند.
۳- وظایف یک بیزینس من چیست؟
بیزینس من به کسی اطلاق میشود که کسب و کار مختص خود را راهاندازی کرده و اداره میکند. مدیریت کارمندان و ارتباط با مشتریان، از مهمترین وظایف یک بیزینس من محسوب میشوند.