معنای صدای برند و شیوه ایجاد صدای برند ، چند نمونه واقعی در برندهای ایران
امروزه بیشتر از همیشه افراد در جستوجوی برندهای قابل اعتماد هستند. برندهایی که مأموریت (mission)، صدا (voice) و لحن (tone) واضح و ثابت در طول زمان داشته باشند. توسعه این ویژگیها برای یک برند تأثیر زیادی بر دست یافتن و ارتباط با مخاطبانش دارد.
برندها داستان منحصر بهفرد و روش ویژهای برای ارتباطاتشان دارند که میتواند مدت زیادی به کار گرفته شوند. صدای برند نیز یکی از موضوعات مهم در رابطه با همین موضوع است که در ادامه توضیحات بیشتری در مورد آن دادهایم.
شرکتها مانند افراد اثرگذاری دارند و یک اثرگذاری خوب میتواند راه را برای بهبود روابط در کسب و کار هموار کند و در سطوح ذاتی و زیربنایی رفتاری که سازمانها دارند، تفاوت ایجاد کند.
تن و لحن ارتباطی برند با بازار هدف، خصوصاً در اشکال نوشتاری، نقشی کلیدی در اثرگذاری نام تجاری دارند. در این مقاله در مورد اهمیت صدا و لحن برندها چگونگی ایجاد آنها و ۱۰ نمونه واقعی صدای برند ایرانی را توضیح خواهیم داد.
صدای برند چیست؟
صدای برند بخشی از برند شناخته میشود. این مفهوم زمانی که قرار است از برند شما تولید محتوا صورت بگیرد بیشتر خود را نشان میدهد. درواقع میتوان گفت که صدای برند تمام المانهایی است که مشتری و مخاطب با دیدن آن به یاد نام تجاری شما بیفتد. به طور مثال میتوان به رنگ یا فونت استفاده شده در بیلبوردها اشاره کرد.
مثال دیگری از صدای برند را میتوان در گوشیهای تلفن همراه دید. آهنگ صدای نوکیا (زنگ تلفن) را به یاد داشتیم، داریم و خواهیم داشت. Ringtone این شرکت و سایر شرکتهای تولید گوشی تلفن همراه دارای آهنگ مخصوص و منحصر به برند خود هستند. اگر در خیابان راه میرفتید و این صدا را میشنیدید به سرعت نام تجاری نوکیا در ذهنتان نقش میبست.
این مفهوم غالباً از دید کسب و کارهای نوپا و یا تازه تأسیس جا میماند و این اتفاق اصلاً خوب نیست. اگر در ابتدای راه برندینگ خود هستید لازم است از همان ابتدا گامها را به درستی بردارید تا در نیمه راه مجبور به اصلاحات و تغییراتی که عموماً باعث ریزش مخاطبان میشود، نشوید.
صدای برند به عنوان وجه انسانی نام تجاری شما، با مخاطب و مشتری ارتباط برقرار میکند. این مورد به شما کمک میکند در فضای تخصصی و حوزه کاری خود، از سایرین متمایز شوید. مثلاً در صنعت دکوراسیون داخلی، میدانیم که برندهای مختلفی مشغول به فعالیتند.
در این بازار برندی میتواند موفق عمل کند که توانسته باشد ارتباط بهتری با مشتریان برقرار کرده باشد.
چگونه صدای برند خود را ایجاد کنیم؟
اجرای برندینگ در تمام اقسام بازاریابی، ممکن است ترسناک به نظر برسد استرسهای زیادی هم با خود به همراه دارد. این ترس و استرسها طبیعیست اما نباید تأثیر بدی روی شما بگذارد. کار پیچیدهای نیست و به آسانی میتوان آن را انجام داد. کافیست ادامه مطلب را بخوانید.
-
شرح رسالت کمپانی خود را بررسی کنید
شخصیت شما باید ارزشهای شما را منعکس کند و ارزشهای شما باید شرح رسالت شما را هویدا کند. اگر کمپانی شما دارای ارزش منحصر بهفردی است، باید یک نقطه شروع خوب برای محاسبه اینکه اقدامات بازاریابی شما چگونه میتواند آن ارزشها را به برند شما مرتبط کند، داشته باشد.
-
به پیام رسانی و محتوای کنونی خود رسیدگی کنید
اگر اکنون محتوا و رونوشتی که تهیه کردهاید را در اختیار دارید، زمان آن رسیده است که یک بررسی کوچک انجام دهید. داراییهای بازاریابی خود را بررسی کنید. این داراییها میتوانند موارد زیر باشند:
- وبسایت
- پست وبلاگ
- پست شبکههای اجتماعی
- ویدیو مارکتینگ
- وثیقهی چاپی
- نشانهای درون فروشگاهی
- برنامه تلویزیونی
- تبلیغات رادیویی
سپس هرگونه مضمون و یا نقطه مشترک در پیام و لحن را یادداشت کنید. آیا صدای شما متناسب با ارزشها و اهداف برند شما است؟ اگر نه، چطور میتوان آن را بهبود بخشید؟
به طور خاص به کارآمدترین بخشهای خود توجه کنید (پستهای وبلاگ، ویدیو، صفحات وب سایت، پستهای شبکههای اجتماعی و یا مطالب دیگر) این موارد میتوانند درباره چیزی که با مخاطب شما سازگاری دارد، بیشترین اطلاعات را ارائه دهد.
-
نظرسنجی انجام دهید
اگر شما مخاطبینتان در دسترس هستند، یک نظرسنجی ساده برپا کرده و از آنها سؤالهایی درمورد برند خود بپرسید. پرسشهای زیر را در نظرسنجی بیان کنید:
- چگونه برند ما را توصیف میکنید؟
- اگر کمپانی ما یک انسان بود، چه شکلی به نظر میرسید؟
- آیا فکر میکنید لحن ما مناسب است؟
نظرسنجی را با استفاده از شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید تا نظر دنبالکنندههای خود را درمورد کمپانی خود بدانید.
-
درمورد مخاطبان خود تحقیق کنید
یک روش ساده برای درک بهتر مخاطب خود، این است که نمونههایی از بهترین مشتریان فعلی خود را در نظر گرفته و درباره آنها تحقیق کنید:
- پنج تا از بهترین مشتریان فعلی خود را انتخاب کنید.
- نام هر کدام را در گوگل جستوجو کنید.
- فعالیت شبکه اجتماعی آنها را بررسی کنید تا موارد زیر را بیابید:
- تمایلات آنها ( به عنوان مثال، آیا آنها به نمایشهای کمدی علاقه دارند؟ اگر پاسخ مثبت است، ممکن است وجود کمی شوخطبعی در صدای برند شما،مناسب باشد)
- نحوه نوشتن آنها ( به عنوان مثال آیا رسمی هستند؟ اگر پاسخ مثبت است، صدای برند خود را کمی رسمیتر کنید.)
- منابع مورد علاقه آنها ( به عنوان مثال، آیا به داستانهای علمی تخیلی علاقه دارند؟ اگر اینطور است، صدای برند خود را به آن نزدیک کنید)
در همین حین فهرستی از کلماتی که به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید، هنگامی که این فرایند را برای هر فرد انجام دادید،هر فهرست را بررسی کنید و نقاط مشترک را بیابید.
برای مثال، یک شرکت نرمافزاری این روش را پیاده کرده بود و دریافت که:
- مخاطب هدف آنها غالباً زنانی هستند که به خرید، یوگا، کوهنوردی، تفریحات خارج از منزل (قایق سواری، پیادهروی، دوچرخهسواری) ورزشهای کلاسیک مثل بیسبال و به طور کلی، هر چیزی که مد روز باشد علاقه دارند.
- آنها غذاهای محلی یا بیرونی، شیرینیهای فانتزی، قهوه، کاپوچینو و همچنین نوشیدنیهای سرد را ترجیح میدهند.
- در آخر به مطالعه کردن درباره بهبود خود و سبک زندگی تمایل زیادی دارند.
این کار به این دلیل مفید است که صدای برند شما باید احساسی آشنا و مشابه نسبت به مخاطب شما داشته باشد. صدای شما باید با مخاطب همراه شده باشد این امر در ایجاد یک رابطه کارآمد متأثر است.
- روش (ما این هستیم نه آن )را اجرا کنید.
گاهی اوقات برای فهمیدن اینکه شما چی هستید باید کشف کنید که چی نیستید. سعی کنید جمله زیر را کامل کنید:
ما_________________ هستیم ولی ________________ نیستیم.
چندین با این کار را انجام دهید تا به سه یا چهار جمله برسید که به بهترین نحو، برند شما را توصیف میکند. به عنوان مثال:
- ما مغرور هستیم ولی خیلی جدی نیستیم
- ما شوخطبع هستیم ولی طعنهآمیز نیستیم.
- ما خودمانی هستیم ولی نادان نیستیم.
-
برای صدای برند خود نمودار ترسیم کنید
چهار کلمه را انتخاب کنید که به بهترین شکل برند شما را نمایش دهند. سپس جدولی را طراحی نمایید و آن را تکمیل کنید و توضیح دهید که چگونه هر ویژگی باید در بازاریابی شما نشان داده شود.
در جدول مشخصات برند خود را بنویسید سپس توضیح مختصری از هر ویژگی بدهید، دریکی از ستونها نحوه استفاده از این ویژگیها را شرح دهید.
-
با دستورالعملهای مکتوب و واضح، ثبات و پایداری ایجاد کنید
زمانی که اعضای تیم شما درحال تولید محتوا هستند، فراهم کردن درستورالعملهای واضحی که بتوانند به آن رجوع کنند مفید است.
این کار به شما کمک میکند تا اطمینان حاصل کنید که استانداردهای برند شما حفظ شدهاند و هر معامله مستقیم با مشتری که کمپانی شما انجام میدهد، به شکل یک برند واحد بنظر میرسد (حتی اگر شما اشخاص مختلفی در اختیار داشته باشید که محتوا و رو نوشت تولید میکنند)، همچنین این کار در آینده به توسعه برند شما بدون دغدغه کمک خواهد کرد
۱۰ نمونه واقعی در برندهای ایرانی
در این قسمت چند نمونه از صداهای برندهای ایرانی را مطرح کردهایم. این مجموعهها صدا و لحنی ثابت و واضح در طول زمان داشتهاندو توانستهاند ارتباط خوبی با مخاطبان خود برقرار کنند و اهداف کمپانی خود را سازگار با نیاز، علاقه و درخواست مخاطبان خود تغییر دهند.
-
دیجیکالا
همواره یکی از اولویتهای دیجیکالا، تولید و ارائه محتوای فنی مورد نیاز کاربران با بالاترین استانداردها، برای تسهیل در فرآیند پیش از خرید آنهاست.
برای دیجیکالا بسیار مهم است که میلیونها کاربر آن، کالای تخصصی مورد نیاز خود را به درستی و با دقت بالا و بیشترین سهولت انتخاب کنند. دیجیکالا از هرگونه تلاشی برای بالاتر بردن کیفیت خرید مشتریان خود دریغ نمیکند و همواره تلاش میکند تا در طول فرآیند خرید یعنی پیش، حین و پس از خرید، بیشترین ارزش را برای کاربران و مشتریان خود خلق کند.
تولید و ارائه محتوای ویدئویی آموزشی و تخصصی در زمینه معرفی و نقد و بررسی جدیدترین کالاهای دیجتال و فناوریهای این حوزه را آغاز کرد.
-
گاج
مجموعه گاج همواره در تلاش بودهاست تا پاسخگوی تمام سلیقهها باشد. احتیاج مخاطبان اصلی گاج یعنی طالبان علم و فرهنگ و هنر به لوازم التحریر موجب شد تا کالاهایی مانند مداد، خودکار، دفتر و … نیز به فهرست لوازم قابل خرید گاج اضافه شود.
مجموعه گاج در تلاش هستند تا در آیندهای نزدیک در فروشگاه آنلاین تمام نیازهای شما مثل لوازم ورزشی، بستههای آموزشی و اسباببازی نیز پاسخگو باشید. هدف گاج برقراری عدالت فرهنگی در زمینه کسب علم است.
-
میهن
شرکت میهن به بهبود مداوم و همه جانبه فعالیت تولیدی خود باور دارد و چالشی همیشگی برای بکارگیری بهترین و کارآمدترین روشها در تولیدات خود هست تا از این رهگذر به کیفیت و رضایتمندی هرچه بیشتر مصرفکنندگان دست یایند.
-
ایرانسل
ایرانسل سعی دارد تا در ارائه دنیایی از خدمات دیجیتالی جدید به مخاطبان خود پیشرو باشد. در همین راستا منابع خود را به روشنایی بخشیدن به افق زندگی مشتریان اخصاص دادهاست.
در این راه اهدافی پیش رو دارد که آنها را به ادامه راه امیدوار میکند. ارزشآفرینی و خلق تجربهای متفاوت برای مشتریانشان، بهبود مشتری مداری بخشهای خدماترسان و فعالیت براساس اصول و نوآوری در همه امور بخشی از دغدغههای آنهاست تا بتوانند همیشه بهترین خدمات را به مشتریان ارائه دهند.
-
اویلا
شعار و هدف مجموعه اویلا ماندگار، نوآور و ارزشآفرینی در زنجیره تولید مسئولانه محصولات روغنی در جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه است.
-
تپسی
مجموعه تپسی هدف خود را حفظ امنیت و جلوگیری از اتلاف وقت افراد میداند و همواره تلاش دارد تا رضایت افراد را بدست بیاورد و بهدنبال ارتقا و بروز رسانی خدمات خود است.
-
ایران خودرو
ایران خودرو بزرگترین تولیدکننده خودرو در ایران همواره میگوید ما در پی حفظ آرامش و ایجاد رفاه و راحتی بیشتر مردم کشورمان هستیم.
-
فرادرس
مجموعه فرادرس اعتقاد دارد که دانش ماندگارترین ابزار تغییر است و میخواهد با تمرکز بر گسترش سطوح دانشگاهی، نقش خود را در مسیر تغییر بازی کند.
فرادرس همان دانش دانشگاهی در دسترس همگان است و هدف ما رسیدن به روزی است که دانش دانشگاهی بدون واسطه، در دسترس همگان باشد. این مجموعه آغاز پایان آموزش سنتی در ایران و اولین قدمهای شروع تعریف آینده از آموزش دانشگاهی میداند که این را نه تنها فرادرس بلکه تمام ببیش از ۴۰۰ هزار دانشجوی دانشگاه آنلاین فرادرس باور دارند.
فرادرس پوست اندازی بزرگی را در قالب یک پروژه جامع آموزش دانشگاهی، تجربه میکند که هم زمان است به گسترش این پروژه به خارج از حوزه هوش مصنوعی و افزودن رشتههای دانشگاهی دیگر.
-
تبرک
مجموعه تبرک به تولید محصولات متنوعی برای برطرف کردن نیازهای و خواستههای مردم دست زده است. این مجموعه همواره در تلاش است تا با گسترش شرکت و خط تولید خود افراد بیشتری را به کار مشغول کند.
-
اسنپ
اسنپ اولین و بزرگترین تاکسی اینترنتی ایران است، پل ارتباطی میان کاربر مسافر و کاربر مسافر است و راهکاری سریع و ساده برای درخواست خودرو و موتور سیکلت به شمار میرود. هودف اسنپ سفری ایمن، راحت و مقرونبهصرفه است.
نتیجهگیری
همانطور که اشاره شد صدای برند شما نشاندهنده شخصیت برند شماست و این درحالیست که لحن شما در با توجه به شرایط و محیط ارتباطی شما بهتر است تغییر کند.
اگر دستورالعمل مناسبی برای صدا و لحن برندتان تهیه کنید و همیشه به آن پایبند باشید، برند شما ثابت، استوار و قابل اعتمادتر بنظر خواهد رسید.
همچنین دریافتید که برای موفقیت در حوزه برندینگ باید صدای برند خود را متناسب با ( علاقه، احساسات، خواستهها و نیازهای) مخاطبانتان تغییر دهید.
مفهوم یادآوری برند (Brand Recall)، روش های یادآوری برند در ذهن مشتری
برای درک بهتر مفهوم یادآوری برند بیاید یک موضوع را با هم بررسی کنیم. شاید اگر کسی از شما بپرسد که محبوب ترین نوشیدنی یا نوشابه مطرح در جهان کدام است؟ مطمئناً، حافظه شما حتی اگر طرفدار نوشابه هم نباشید، کوکاکولا را بخاطر خواهد آورد.
زیرا این برند تجاری تثبیت شده ترین و معروف ترین هویت بصری در بین مارک های جهانی را دارد. این شرکت به لطف ایجاد یک هویت بصری یا هویت برند قوی، توانسته با گذشت این همه سال هنوز هم در نوع خود بهترین و به یادماندنی ترین باشد.
این برند به لطف آرم متمایز، تولید جاسویچی ها، بطری های شیشه ای مختلف، قوطی های مختلف، اتوبوس های بزرگ این برند که در خیابان ها به منظور توزیع نوشیدنی به سوی مغازه ها میرفتند.
بنرهای بزرگ آن در سطح شهر، تولید و ارائه ی یخچال های کافه ای زیبا به کافه داران، فنجان ها و لیوان های مختلف و هزاران هزار تدبیر تبلیغاتی که این برند در طول این سالها به اجرا در تمام دنیا دراورده است تبدیل به معروفترین و به یاد ماندنی ترین نوشیدنی غیر الکلی دنیا تبدیل گردد. همچنین تیلیغات تلویزیونی بی نظیر این برند نوشابه را نیز نباید فراموش کرد.
آیا مردم به دلیل طعم خوشمزه آن، کوکاکولا را خریداری میکنند؟ شاید بتوانید هزاران نوشیدنی محلی را پیدا کنید که طعم آن ها بسیار بهتر از کوکاکولا است، اما به گفته کارشناسان، ثابت شده است که مردم کوکاکولا را به دلیل هویت بصری برند آن خریداری میکنند.
که بیش از ۱۳۰ سال مصرف کنندگان را متقاعد کرده است که کوکا کولا چیز کاملا متفاوتی است، واقعیت این است که کوکا کولا یک نوشیدنی شیرین مانند هر نوشیدنی دیگری است، اما مردم آن را می نوشند چون کوکاکولا است و نه به این دلیل که نوشیدنی خوشمزه ای است.
یادآوری یک برند مهمترین قسمت آن است و هدف از انجام این کار برجسته سازی ارزش برند است، بنابراین در این مقاله در مورد چگونگی یادآوری برند خود در ذهن مشتریان با شما صحبت خواهیم کرد. همچنین برای مطالعه بهتر مبحث برند توصیه میشود مقاله «برند یا نام تجاری چیست؟ + ۶ ویژگی حیاتی اسم برند» را مطالعه کنید.
یادآوری برند چیست:
یادآوری برند نقش مهمی در پایبندی بیشتر مشتریان به برند شما و همچنین خرید مداوم از تجارت شما دارد. هنگامی که شما به عنوان مشتری کالای خاصی را خریداری می کنید، پس از اتمام یا خراب شدن محصول، در صورت رضایت از جنس به طور غریزی دوست دارید تا دوباره از همان مارک خریداری کنید، زیرا تجربه ای که به شما ارائه داده خوشایند بوده است.
این همان چیزی است که مدیران برند آن را فراخوانی نام تجاری یا یادآوری برند می نامند. یادآوری نام تجاری که اغلب از طریق نظرسنجی یا مصاحبه های کاری مورد آزمایش قرار می گیرد، و به این صورت است که مصاحبه کننده با پرسیدن سوالاتی از شرکت کنندگان از قبیل “آیا می توانید توضیح دهید کلینکس چیست؟” میزان یاداوری برند ها را محک میزند.
در واقع مزیت پروسه ی یادآوری برند در مشتریانی نهفته شده است که می توانند نام تجاری شما را تا مدتها به خاطر بیاورند. معمولاً درصد یاداوری با ارسال نظرسنجی و بررسی نتایج پاسخ دهندگان محاسبه می شود. در به یادآوری مارک تجاری مشتری می تواند نام تجاری شما را از لیست برندهای رقیب شناسایی و تفکیک کند و در مواردی مثل کلینیکس یا کوکاکولا برند شما تنها برندی است که در ذهن مشتری پدیدار خواهد گشت.
استراتژی های یادآوری برند:
چگونه نام تجاری خود را به یاد ماندنی تر کنیم؟
یادآوری برند مفهومی است که براساس این ایده ساخته شده است که بهترین برند ها فراموش نشدنی هستند.
در واقع استراتژی های یادآوری نام تجاری باعث می شوند تا شما بتوانبد کوکاکولای نسل خود باشید.البته هیچ تضمینی وجود ندارد که صد درصد با استفاده از این استراتژی ها موفق گردید.اما می توانند به طرز چشمگیری باعث رشد و پیشرفت برند شما گردنند.
-
اهداف خود را بشناسید:
اولین چیزی که شما برای موفقیت در یاد آوری همیشگی برندتان نیاز دارید داشتن اهداف مشخص در ذهن تان میباشد. در واقع اگه شما نمی دانید که شرکت تان قرار است در چه چیزی مطرح شود پس چگونه انتظار دارید تا مخاطبینتان هیچگاه شما را فراموش نکنند. پس بهتر است با تیم تجاری خود و اعضای اصلی شرکتتان بنشینید و از خود بپرسید که دوست دارید چگونه مشتریان شما را توصیف کنند.
- میخواهید در چه صنعتی بیرقیب شوید
- سعی در جذب چه مشتریانی دارید
- در توصیف تجارت خود از چه کلماتی استفاده میکنید
-
احساسات مشتریان را تحریک کنید:
به برخی از خاطرات خوبی که داشته اید فکر کنید. با به یادآوری یک خاطره ی خوب احساساتتان را بیدار می کنید. این به این دلیل است که ما به طور طبیعی لحظاتی از زندگیمان را که در آن پاسخ عاطفی شدیدی را دریافت کردهایم را به خوبی در ذهنمان ثبت می کنیم.
استفاده از قدرت عواطف از طریق استراتژی های بازاریابی و خدمات مشتری می تواند به یادآوری بهتر برند کمک کند. در واقع روش های مختلفی وجود دارد که به واسطه ی آنها میتوانید مخاطبان خود را در مورد شرکت و برندتان احساساتی کنید.
برای مثال:
-
از تصاویر استفاده کنید:
چون ۹۰٪ از اطلاعاتی که به مغز شما می رسد بصری است. در بسیاری از مشتریان دیدن تصاویر و فیلم ها می توانند پاسخ های احساسی شدیدتری نسبت به متن دربر داشته باشد.
-
ایجاد ارتباط:
با گروههای مختلف جامعه و موسسات خیریهای که مشتریان شما به آنها اهمیت میدهند، شریک شوید تا نشان دهید شما به کارهایی که مشتریان انجام میدهند اهمیت میدهید.
-
از تکرار و ثبات استفاده کنید:
تکرار جنبه حیاتی مبحث یادگیری می باشد. هنگامی که شما یک استراتژی یادآوری برند را راه اندازی می کنید، اساساً به مشتریان خود یاد میدهید که آنها باید شما را با ایده، طرحی خاص یا نوع خدماتی که میدهید مرتبط کنند. این بدان معنی است که شما باید یک پیام تکراری که همان نام برندتان می باشد را در سیستم عامل های مختلف آنقدر تکرار کنید تا بتوانید به هدفتان که همان ایجاد شناخت شناسی برند است برسید.
در واقع تکرار باعث می شود تا پیام بازاریابی شما به یادماندنی تر گردد، اما همچنین باعث اعتبار و بالا رفتن ارزش برند شما هم می شود. به عنوان مثال، تصور کنید اگر یک بانک یا سوپرمارکت دائماً آرم خود را تغییر بدهد یا محصولات و خدماتی را که به مشتریان عرضه می کند را تعویض کند. آیا شما به عنوان یک مشتری می توانید به این بی ثباتی اعتماد کنید؟پاسخ سادست خیر.
برندی که در طول زمان ثابت بماند قویتر از رقیبان خود به نظر میرسد. پس تجارتتان را قربانی مشکلات نام تجاری متناقض نکنید. اطمینان حاصل کنید که تمام دارایی های برند تجاری شما ثابت بمانند، از جمله: لوگو یا آرم و موقعیت جدیدی در بازار ایجاد کنید
-
موقعیتهای جدید تجاری در بازار ایجاد کنید:
شرکت های منحصر به فرد در طول تاریخ مارک های به یاد ماندنی را ایجاد کردند. به همین دلیل است که تمایز دادن خود از رقبا بسیار مهم است. نشان دادن اینكه چیز خاصی برای ارائه به مشتریان خود دارید، به آنها كمك میكند تا با شركت شما ارتباط برقرار كنند و بفهمند که نمیتوانند در جای دیگری خدماتی نظیربرند شما را پیدا كنند.
به عنوان مثال کوکا کولا و کمپین ” Happiness ” را در نظر بگیرید. در حالی که مارک های دیگر نوشیدنی همواره بر روی مواردی مانند عطر و طعم تمرکز داشتند، کوکاکولا تصمیم گرفت با پیوند دادن خود به ایده خوشبختی، یادآوری برند خود را به سطح بعدی برساند.
این کار کوکاکولا به معنای ایجاد کمپین های تبلیغاتی بود که انواع مختلف شادی را به نمایش میگذاشت، این شادی از لحظات ناب در کنار دوستان گرفته تا خاطرات خوش با عزیزان را شامل میشد.
-
میزان نفوذ خود را توسعه دهید:
گاهی اوقات، اگر میخواهید مشتریانتان شما را با یک ایده یا احساس مرتبط کنند، به کمی کمک نیاز خواهید داشت. برای هر شرکت تازه کار دشوار است که نام برند خود را فوراً در بین مخاطبان به یاد ماندنی کند. با این حال، ارتباط برقرار کردن و متصل شدن به سازمان های دیگر که دارای ارزش های مشابهی با شما هستند، میتواند به تقویت استراتژی شناخت شناسی برند شما کمک کند.
برای مثال اگر شما یک برند و شرکت لوازم ورزشی دارید. منطقی خواهد بود که با شرکت هایی که قبلاً نفوذ زیادی روی مصرف کنندگان دارند شریک شوید و یا حداقل همکاری مشترکی داشته باشید.
به این ترتیب، مشارکت شما با شرکتی مانند آدیداس و نایک (البته برای مثال) نشان میدهد که شما تجربه گرا هستید و شرکت شما کالاهایی را در زمینهی لوازم ورزشی ارائه میدهد که ارزش خرید را دارند. شما حتی میتوانید در فضای رسانه های اجتماعی با شرکت ها و افراد تاثیرگذاری همکاری کنید که باعث معروفیت هر چه زودتر شرکت شما میشوند.
اندازه گیری شناخت شناسی برند به کمک نظرسنجی:
بنابراین اکنون که معنای کلی “یادآوری برند” را می دانید و حتی چند نکته در مورد چگونگی شروع استراتژی یادآوری آن در ذهن مخاطبان هم میدانید.شاید این سوال در ذهن شما ایجاد گردد که از کجا می توانم بفهمم که استراتژی های یادآوری نام برندی که انجام دادم موثر بوده یا نه؟
مانند هر چیز دیگری در دنیای مارک و بازاریابی، مهمترین چیز این است که بتوانید موفقیت کمپین های خود را بسنجید و میزان ان را به درستی ردیابی کنید.
پرسیدن تعدادی سوال از مخاطبین در جهت اندازه گیری میزان آگاهی مشتریان از برند شما مسئلهای است که به سادگی مشخص میشود.
اگر مردم بتوانند فوراً محصول شما را از یک محصول رقیب در زمینه ای که شما در آن فعالیت میکنید متمایز کنند، در این صورت است که شما یک امتیاز ویژه دارید زیرا در معرفی محصول موفق عمل کرده اید. اگر مشتریان شما هیچ ایده ای ندارند که چه چیزی شما را از رقبای خود متفاوت میکند، پس شما یک جای کار اشتباه کردهاید و روش های یادآوری برند را به درستی انجام نداده اید.
ساده ترین راه برای اندازه گیری یادآوری برند، نظرسنجی آن است. همانطور که حدس میزنید، این نظرسنجی تنها شامل یک پرسشنامه است که میتوانید برای افرادی که به گونه ای کاربر شما هستند ارسال کنید. با بررسی میزان یادآوری نام تجاری خود می توانید یادآوری برند خود را در دو سطح بررسی کنید:
- یادآوری بدون کمک: بر این اساس است که چه تعداد از افراد فوراً و بدون هیچ سوالی برند شرکت شما را تشخیص میدهند.
- یادآوری برند با کمک: بر این اساس سنجیده میگردد که چه تعداد از افراد میتوانند با دریافت مقداری اطلاعات و نکات برند تجاری شما را تشخیص دهند.
در واقع شما به هنگام پرسیدن سوالات در خصوص سنجش یادآوری برند بدون کمک در یک نظرسنجی، باید چنین سوالاتی را بپرسید:
- وقتی به کمک بازاریابی نیاز دارید، اولین شرکتی است که به آن فکر می کنید کدام است؟
- به نظر شما کدام برندها در صنعت بازاریابی محبوب ترین هستند؟
اگر مخاطبین مورد آزمایش شما از برندتان آگاهی بدون کمک داشتند، این مسئله به سادگی نشان میدهد که برداشت های تجاری که شما تا کنون انجام داده اید به اندازه کافی قوی بوده است تا شما را در ذهن مشتریانتان ثبت کند. یک روش خوب برای تقویت یادآوری در ذهن مشتریان این است که از مشتریان خود بپرسید: “چه چیزی این برند را به شما یادآوری کرد؟”
نتیجه گیری:
یادآوری برند پدیده ای را توصیف میکند که در آن افرادی که در طول زمان با مارکهای خاص زیادی سرو کار داشتهاند بتوانند صرفاً تنها با فکر کردن به یک محصول یا خدمات خاص، شما را به یاد بیاورند.
مثلا اگر بگویم “همبرگر” ،مهم نیست که آشپزی شما در چه سطح باشد، ممکن است مک دونالد، رالی و برگرکینگ را به یاد بیاورید یا اگر بگویم “تعطیلات” ممکن است دنیای دیزنی و خطوط دریایی کارائیب را به یاد بیاورید.
یادآوری برند همان چیزی است که اگر در تجارتتان به آن دست پیدا کنید می توانید همچون برند هایی چون کوکاکولا و یا نمونه های ایرانی ان چون چیتوز و میهن سالیان سال نه تنها بخاطر کیفیت خوبی که ارائه میدهید بلکه بخاطر سالها فعالیت و همچنین رعایت کردن استراتژی هایی توسعه برند و سایر که در این مقاله برایتان شرح دادم در ذهن مخاطب نقش ببندید.
البته این نکته را هم فراموش نکنید که یکی از مهمترین روش های به یادماندن شما در وهله ی اول ثابت قدم بودن شما در ارائه ی محصول و خدماتتان میباشد.
البته موفق شدن شما در این راه بسته به صبر و میزان تلاشی دارد که در این را از خود نشان میدهید تا نام شرکتتان را واقعاً نمادین کنید. همچنین این نکته را فراموش نکنید که فراموش نشدنی ترین مارکها آنهایی هستند که با پیشه کردن صبر در طول زمان در ذهن مخاطبان جاودان گشتند. البته این حرف به این معنا نیست که شما نمی توانید از روز اول انتظار به یادماندنی شدن برندتان را داشته باشید.
برخی از سوالات رایج:
۱. یادآوری برند را توضیح دهید؟
این اصطلاح درواقع به مفهومی می پردازد که مشتریان بعد از خرید اولیه از یک برند یا بعد از مدتی که از خریدشان گذشت دوباره به خرید از برند شما بپردازند و به محصول شما علاقمند شوند.
۲. چند مورد از برنامه های یادآوری برند را نام ببرید؟
۱. اهداف خود را بشناسید
۲. نیاز مشتری را بشناسید
۳. احساسات مشتری را تحریک کنید
۴. از تکرار استفاده کنید
۳. چگونه می توان برای تاثیرگذاری بیشتر در جهت یادآوری برند احساسات مشتری را تحریک کرد؟
۱. از تصاویر مناسب برای برند استفاده کنید
۲. ارتباط موثر و کافی با مخاطب برقرار کنید
برند شما شاید ارزشمندترین چیز در کسب و کار شما باشد. با توجه به همین موضوع، توسعه برند و ایجاد یک برند قویتر مهمترین وظیفه شما برای موفقیت یک کسب و کار است. برند یک ویژگی یا مجموعهای از ویژگیهاست که یک سازمان را از دیگری متمایز میکند. یک برند معمولاً از یک نام، شعار، لوگو، طراحی، صدای برند و … تشکیل شده است.
برند همچنین به تجربه کلی یک مخاطب در تعامل با یک کسب و کار اشاره میکند؛ این مخاطب میتواند مشتری، فالوئر شبکه اجتماعی یا یک خواننده مجله شما باشد.
اما برندینگ به چه چیزی اشاره میکند؟ برندینگ فرآیند تحقیق، توسعه و ایجاد یک یا چند ویژگی مشخص در کسب و کار شماست تا مخاطب شروع به تعامل با برند، محصولات و خدمات شما کند و در نهایت تبدیل به مشتری شما شود.
برندینگ یک فرآیند همیشگی است و نیازمند این است که شما قلب مخاطب و نیز سازمان خود را لمس کنید و آن را به خوبی بشناسید.
توسعه برندینگ یا همان توسعه برند چیست؟
توسعه برند فرآیند ایجاد و افزایش قدرت برند شماست. این فرآیند سه مرحله یا فاز مهم دارد:
- اولین مرحله توسعه یک استراتژی درست و منظم در جهت اهداف کسب و کار شماست.
- دومین مرحله توسعه ابزارهایی است که شما برای برقراری ارتباط برند نیاز دارید مانند لوگو، شعار (Tagline) و وبسایت
- در نهایت مرحله تقویت برند جدید یا بروزرسانی برند
استراتژی توسعه برند شما در واقع چگونگی انجام مراحل بالاست. برای سادگی انجام این مراحل، در این جا ۱۰ استراتژی عملی توسعه برندینگ را در راستای اجرای این سه مرحله به شما معرفی خواهیم کرد.
۱۰ استراتژی عملی توسعه برند
۱- استراتژی کلی کسب و کار خود را تعیین کنید
یک برند قدرتمند و متمایز، پیشرفت و رشد کسب و کار شما را سریعتر میکند. اما شما دقیقاً چه کسب و کاری میخواهید؟ دوست دارید این کسب و کار چگونه رشد کند، به صورت طبیعی یا سریع؟ استراتژی کلی کسب و کار شما سنگ بنای استراتژی توسعه برند شما خواهد بود. اگر برای شما مشخص باشد که کسب و کار شما چه اهدافی دارد و به کجا میخواهد برسد، برند شما کمک خواهد کرد که زودتر به اهداف خود برسید. برای این منظور می توانید از خدمات مشاوره کسب و کار دکتر ویز نیز بهره ببرید.
شاید بتوان گفت تعیین استراتژی کلی کسب وکار مهم ترین مرحله در طراحی و ساخت برند است. یا توجه به این موضوع لازم است در این مرحله نیازهای مخاطب را به خوبی بشناسید و براساس ان استراتژی کلی برند خود را کامل کنید.
شناخت نیاز مخاطب در این مرحله تاثیر زیادی در گسترس کسب و کار شما و همچنین جلب توجه مخاطب دارد، پس بهتر است با دقت و توجه کامل این مرحله را طی کنید.
۲- مخاطبان هدف خود را مشخص کنید
چه کسانی کاربران و مخاطبان هدف شما هستند؟ اگر جواب شما “همه افراد” است، اشتباه بسیار بزرگی را مرتکب میشوید. تحقیقات مختلف نشان داده است که رشد سریع و سود بالا زمانی به دست میآید که شما مخاطبان هدف خود را به طور دقیق مشخص کرده باشید. هر چقدر شما تمرکز دقیقتری بر روی شناخت مخاطبان خود داشته باشید، رشد سریعتری خواهید داشت.
هر چقدر مخاطبان شما متنوعتر و گستردهتر باشند، بازاریابی شما سطحیتر و بینتیجهتر خواهد بود.
در ادامه توضیح انواع توسعه برند میتوان گفت، شما با شناخت مخاطب هدف این فرصت را دارید که به بهترین شکل نظر انها را جلب کنید. شناخت مخاطب این شانس را به شما میدهد که پیشرفت چشمگیری در کسب و کار خود داشته باشید.
اما چگونه باید مخاطب هدف درستتری را انتخاب کنیم؟ در گام بعدی این موضوع را بیان میکنیم.
۳- بر روی مخاطبان هدف خود حسابی تحقیق کنید
کسب و کارها و بیزنسهایی که یک تحقیق سیستماتیک برای شناخت مخاطبان و مشتریان خود انجام میدهند رشد بسیار سریعتری خواهند داشت و سودهای سرشارتری را کسب خواهند کرد.
همچنین کسب و کارهایی که به دفعات بیشتر و به طور منظم این کار را انجام میدهند باز هم سریعتر رشد خواهند کرد. طبق تحقیقاتی که به تازگی توسط وبسایت بازاریابی هینگ (Hingemarketing) انجام شده است، بیزنسهایی که به طور مداوم مخاطب هدف خود را مطالعه میکنند، نسبت به کسب و کارهایی که اصلاً این کار را انجام نمیدهند، رشدی 12 برابری و سودی 2 برابری را به دست خواهند آورد.
مطالعه بر روی مخاطبان به شما کمک میکند تا نگرش، دیدگاه و اولویتهای آنها را بهتر درک کنید، نیازهای آنها را به صورت دقیقتری برطرف کنید و زبان پیامهای خود را برای ارتباط بهتر با آنها به خوبی مشخص کنید. این کار همچنین به شما خواهد گفت که دیدگاه کنونی آنها نسبت به برند شما چگونه است و قدرت شما را چگونه ارزیابی میکنند.
اما مهمترین دستاوردی که با انجام این کار به دست خواهید آورد، این است که شما ریسک بازاریابی خود را کاهش میدهید و در نتیجه هزینه کمتری را در راه توسعه برندینگ خود متحمل خواهید شد.
۴- ارزشها، کیفیت و مزایای متمایز و منحصر به فرد خود را تعریف کنید
به احتمال زیاد کسب و کارهای زیادی در حوزه فعالیت و صنعت کسب و کار شما وجود دارند. تمرکز بر روی رقابت با آنها بسیار ساده است و با تحلیل رقبا میتوانید این کار را انجام دهید، اما اجازه دهید ابتدا بر روی کسب و کار خودتان تمرکز کنیم.
کسب و کار شما چه چیزی دارد که بقیه ندارند یا نمیتوانند داشته باشند؟ بله، برند شما!
به همین دلیل شما باید اطمینان حاصل کنید که برند شما المانهایی دارد که تنها مختص شماست: ارزشهای شما، مزیتهای شما و کیفیتی که کسب و کار شما را منحصر بفرد میکند. زمانی را به تهیه یک لیست از مشخصاتی اختصاص دهید که برند شما را از برندهای رقیب متمایز میکند.
در اینجا در مورد ویژگیهای محصولات یا خدمات مثل شکل ظاهری، قابلیتها یا قیمت صحبت نمیکنیم، بلکه منظور ما این است که چگونه سرویس یا محصول شما زندگی مخاطب را بهبود میدهد و در رسیدن به هدفش به او کمک میکند.
تعیین موقعیت برند در این راستا بسیار مهم است. اعلامیه موقعیت برند از سه تا پنج جمله تشکیل شده است که اساس برند شما را تعیین میکند، موقعیت شما را نسبت به رقبا مشخص کرده و شما را از آنها متمایز میکند. اعلامیه موقعیت برند باید مبتنی بر واقعیت و الهامبخش باشد.
۵- استراتژی پیامهای خود را مشخص کنید
قدم بعدی شما تعیین یک استراتژی پیام است که موقعیت برند شما را برای مخاطبان هدف مختلف ترجمه کند. مخاطبان هدف شما معمولاً مشتریان احتمالی و بالقوه، کارکنان بالقوه، شرکای تجاری بالقوه و یا کسب و کارهای مختلف هستند که با هر کدام از آنها باید با زبان متفاوتی صحبت کزد؛ به گونهای که در جهت استراتژی و موقعیت برند شما باشد.
در حالی که موقعیت برند شما باید برای تمام مخاطبین یکسان باشد، هر مخاطب به جنبههای متفاوتی از آن علاقهمند است. زبان پیامهای شما به هر مخاطب مرتبطترین و جذابترین جنبههای اعلامیه موقعیت برند را در بر میگیرد. همچنین هر مخاطب نگرانیهای خاص خود را دارد که باید در نظر گرفته شوند، مخاطب باید مطمئن شود که به این نگرانیها پاسخ داده میشود.
۶- اسم، لوگو و شعار خود را مشخص کنید
برای بسیاری از شرکتها، تغییر نام یک امر ضروری است. اما اگر شما یک کسب و کار جدید دارید، با شرکتی دیگر ادغام شدهاید و یا نامی دارید که دیگر مناسب کسب و کار شما نیست، انتخاب نام جدید یا تغییر نام برند از اولویتهای شما خواهد بود. حتی اگر نام خود را هم نتوانید تغییر دهید، تغییر لوگو و شعار به صورتی که با موقعیت برند شما همخوانی داشته باشد، لازم است.
به این موضوع نیز توجه داشته باشید که اسم، لوگو و شعار شما یکی از مهمترین مولفه های رشد و پیشرفت شما است که میتوانید از توسعه برند pdf نیز استفاده کنید. در ادامه میتوان گفت برای جلب توجه بیشتر مخاطب نیاز است که در طراحی برند و انتخاب اسم لوگو باید نیاز های مخاطب را در نظر بگیرید.
درنظر گفتن نیازمخاطب باعث میشود که توجه بیشتری به برند شما داشته باشد و در طولانی مدت به گسترش کسب و کار شما کمک زیادی کند.
دقت کنید که نام، لوگو و شعار شما، برند شما محسوب نمیشوند بلکه بخشی از هویت برند شما هستند، ابزارهایی برای برقراری ارتباط و متمایز کردن برند شما. به یک نکته باید به طور ویژه دقت کنید:
این اشتباه را نکنید که لوگوی خود را به همه کارمندان خود نشان دهید تا همه با آن موافقت کنند. نام، لوگو و شعار برند برای شما نیست بلکه برای بازار هدف و مخاطبان شماست تا در مورد آنها و شیوه ارتباط برقرار کردن با آنها نظر دهند یا از آن خوششان بیاید.
۷- استراتژی بازاریابی محتوای خود را مشخص کنید
ما میتوانستیم نام این مرحله را به صورت “استراتژی بازاریابی خود را مشخص کنید” انتخاب کنیم اما این کار را نکردیم و بجای آن گفتیم استراتژی بازاریابی محتوای خود را مشخص کنید. اما چرا؟
بازاریابی محتوا یکی از مهمترین ارکان موفقیت یک کسب و کار در عصر اینترنت و ارتباطات است. بازاریابی محتوا تمام کارهایی که بازاریابی سنتی انجام میدهد را میتواند انجام دهد اما با کارایی و بازدهی بیشتر. این نوع بازاریابی محتوای آموزشی و با ارزشی تولید میکند که میتواند مخاطبان را جذب کند، پرورش دهد و تبدیل به مشتریان وفاداری کند.
بازاریابی محتوا را دست کم نگیرید، سعی کنید در جهت شناخت برند خود محتوای مفیدی تولید کنید. تولید محتوای مفید پلی است از شما به مخاطب. درواقع با تولید محتوای مناسب به مخاطب این اگاهی را میدهید که به نیاز های او توجه میکنید و در راستای نیاز های او قدم برمیدارید.
درنهایت میتوان گفت تولید محتوای مناسب شما را چند پله از سایر رقیبان جلو میاندازد.
قدرت برند شما به وسیله دیدگاه مثبت مخاطبان نسبت به شما و همچنین میزان دیده شدن شما ایجاد میشود. افزایش میزان دیده شدن یا Visibility بدون تقویت دیدگاه مخاطبان نسبت به شما یا Reputation به ندرت با موفقیت همراه میشود. به همین دلیل است که تبلیغات سنتی و اسپانسر شدن صرف برای افزایش آگاهی از برند عمدتاً به ناامیدی ختم میشود.
از سوی دیگر بازاریابی محتوا میزان دیده شدن شما را افزایش میدهد و همزمان باعث ایجاد دیدگاهی مثبت از سوی مخاطب خواهد شد.
بازاریابی محتوا همچنین روشی کامل برای ایجاد ارتباط با مخاطبان هدف شماست.
۸- وبسایت خود را توسعه دهید
برای هر نوع استراتژی بازاریابی و توسعه برند، وبسایت شما یک پایگاه مهم خواهد بود. وبسیات شما جایگاهی است که محتوای با ارزش و مفید شما در آن قرار میگیرد.
محتوای شما نقطه تمرکز حضور شما در موتورهای جست و جو و سئو (بهینه سازی موتورهای جست و جو) است. جایی که مخاطبان، مشتریان احتمالی، کارکنان احتمالی آینده و شرکای تجاری، شما را میبینند و میشناسند. محتوای آنلاین مرکز و نقطه ثقلی برای هرگونه استراتژی توسعه برند مدرن است.
وبسایت شما دو وظیفه اساسی را در توسعه برند شما انجام میدهد. اول این که وبسایت شما داستان شما را بازگو میکند، این که که هستید، چه خدماتی ارائه میدهید و چگونه آن خدمات را انجام میدهید. در یک کلام پیام برند شما را به گوش مخاطبان میرساند. وظیفه دوم وبسایت، جذب مخاطبان جدید و حفظ مخاطبان و مشتریان کنونی است.
۹- استراتژی بازاریابی خود را مشخص کنید
اکنون که مخاطبان هدف خود را میشناسید و اهداف و استراتژی کسب و کار خود را به درستی مشخص کردهاید، باید مشخص کنید که از طریق چه کانالهایی میخواهید بازاریابی را انجام دهید. مخاطبان هدف شما در چه کانالهایی حضور دارند و چه شیوههایی از بازاریابی سنتی یا دیجیتال میتواند مخاطبان بیشتر و مرتبطتری را جذب کنند.
در این راه نباید بازاریابی شبکههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، اس ام اس مارکتینگ و به طور کلی بازاریابی دیجیتال را فراموش کتید.
۱۰- اجرا کنید، نظارت کنید و بهینهسازی کنید
این مرحله از فرآیند توسعه برندینگ شاید یکی از مهمترین آنها باشد. واضح است که یک استراتژی توسعه برند موفق اگر اجرا نشود هیچ فایدهای نخواهد داشت. اما تعجب خواهید کرد اگر بگوییم بیشتر استراتژیهای توسعه برندینگ به همین سرنوشت دچار میشوند.
کسب و کار با آرزوها و اهداف بزرگ، یک استراتژی قوی توسعه برند طراحی میکند و شروع به اجرای آن میکند، اما زمانی که با واقعیت روبرو میشود، با مشکلاتی روبرو میشود و شروع به ارتباط با مشتریان میکند، استراتژی کنار گذاشته میشود و سپس فراموش میشود.
با توجه به این موضوع بهتر است تمام تلاش خود را برای نهایی کردن طراحی برند انجام دهید. به این موضوع توجه داشته باشید که مخاطب به خوبی تفاوت برندهای مختلف را متوجه میشود. اگر محصول مناسب با برند مناسب به مخاطب ارائه دهید، در نهایت مطمئن باشید در بازه زمانی مشخص به رشد و پیشرفت مناسبی در کسب و کار خود میرسید.
به همین دلیل است که نظارت بر اجرای دقیق استراتژی اهمیت پیدا میکند. شما باید هم نحوه اجرا و هم نتایج به دست آمده را به شدت نظارت کنید و آن را ارزیابی کنید.
آیا استراتژی شما مطابق برنامه اجرا میشود؟ اجرای برنامه چه تأثیری بر روی ترافیک موتورهای جست و جو و بازدیدکنندگان وبسایت دارد؟ چند لید و مشتری احتمالی، چه میزان فروش و چند قرارداد کاری بر اثر اجرای آن ایجاد شده است؟ تنها با اندازهگیری و نظارت بر فرآیند اجرای استراتژی است که شما میتوانید درستی آن را تشخیص دهید و در صورت لزوم آن را بهینهسازی کنید.
در اخر نیز به این موضوع توجه داشته باشید که صداقت مهمترین اصل در هر کسب وکاری است. با مخاطب ضادق باشید و نیاز های او را به خوبی درک کنید. از مسیر رسیدن به کسب و کارتان بگویید. با افراد ارتباط صمیمی و نزدیک بگیرید.
در ادامه میتوانید از چالشهایی که در مسیر دستیابی به موقعیت فعلی خود داشته اید بگویید. مخاطب به روایت کسب و کار شما علاقمند است و با توجه به این موضوع ارتباط صمیمی و سالمی با او برقرار میکنید و در نهایت به گسترش کسب و کار خود در اینده کمک زیادی میکنید.
سخن آخر
در این مقاله ما توسعه برند را تعریف کردیم و ۱۰ استراتژی توسعه برندینگ را معرفی کردیم که در عصر ارتباطات و بازاریابی مدرن مورد استفاده برندهای بزرگ قرار گرفتهاند. اگر این مقاله را تا انتها خواندهاید پس عزمی جذم برای توسعه برند خود دارید و باید به شما تبریک گفت. اما باید یادآور شویم که توسعه برند و تدوین یک استراتژی توسعه برند موفق نیاز به مطالعه و کار مداوم دارد.
در ادامه این موضوع میتوان گفت برای افزایش عملکرد خود نیاز به درک درستی از تعریف توسعه برند و توسعه برند های جهانی دارید. با توجه به مواردی که در این مقاله به ان اشاره شد، میتوان گفت باید زمان و انرژی زیادی در راستای جذب مخاطب بذارید.
در ادامه و برای توضیح برنامه توسعه برند سعی کنید به رقیبان در این مسیر نیز توجه داشته باشید. با توجه به برندهای مختلفی که در بازار وجود دارند بهتر است محصولی ارائه دهید که در قدم اول برای مخاطب مفید و کاربردی باشد و نیاز اساسی را از او برطرف کند که در مراجل به میزان زیادی باعث رشد و پیشرفت شما شود.
”]
بنابراین وقت را هدر ندهید و سریع دست به کار شوید، همان قدر که برنامهریزی و تفکر در مورد راه پیش روی کسب و کار اهمیت دارد، دقت و سرعت در اجرای استراتژی و برنامهها و تلاش و کوشش در جهت اجرای صحیح آن هم اهمیت دارد.
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم در مسیر رشد کسب و کار، کمکی هر چند کوچک به شما کرده باشیم. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. آیا تاکنون تجربه توسعه برندینگ داشتهاید؟ چقدر در اجرای آن موفق بودهاید؟ و اگر موفق نبودهاید دلیل آن را چه میدانید؟
برخی از سوالات رایج:
۱. مراحل توسعه برند چیست؟
۱. توسعه استراتژی درست و منظم در جهت کسب و کار خود
۲. فراهم کردن ابزارهای مورد نیاز در جهت هدف کسب و کار
۳. بروز رسانی برند
۲. استراتژی های مهم در جهت توسعه برند چیست؟
۱. استرانژی کلی کسب و کار را مشخص کنید.
۲. نیاز مخاطب را بشناسید.
۳. مخاطب هدف خود را مشخص کنید.
۳. استراتژی بازاریابی محتوایی به چه معناست؟
این نوع از تولید محتوا مطالب جدید و جذابی تولید می کند که هم نیاز مخاطب را به نمایش می گذارد و هم به فروش محصول کمک می کند.
شناخت مزیت رقابتی ، تحلیل چند نمونه مزیت رقابتی کسب و کارهای ایرانی
مزیت رقابتی چیست ؟ مزیت رقابتی یکی از عاملان موفقیت در کسبوکارهای کنونی است. با توسعه فناوری و هوشمند شدن مشتریان در انتخاب بهترین محصولات بازار، هر شرکت باید بتواند با ایجاد مزیت رقابتی، کسبوکار خود را سرپا نگه دارد. عبارت «مزیت رقابتی» ابتدا توسط کارشناسان غربی مطرح شد و سپس توسط مدیران غربی نیز به اجرا درآمد.
در کشورمان نیز از چندین سال پیش شرکتهای موفقی مطرح شدند که توانستند با به کارگیری مزیت رقابتی از رقبای خود پیشی گرفته و سهم اعظم بازار را از آن خود کنند.
در این مطلب قصد داریم به صورت کامل مزیت رقابتی را تعریف کرده و به ارائه مثالهای موفق ایرانی و خارجی در اجرای مزیتهای رقابتی بپردازیم. شما صاحب هر کسبوکاری که باشید با پی بردن به ماهیت مزیتهای رقابتی مربوط به کارتان، مشتریهای بیشتری پیدا کرده و در نهایت به درجه شغلی و مالی بالاتری دست پیدا خواهید کرد.
مزیت رقابتی چیست؟
مزیت رقابتی یا «Competitive Advantage» به مزیتها و ویژگیهایی گفته میشود که یک کسبوکار را نسبت به رقیبانش در اولویت قرار میدهد. اگر شما بتوانید محصولی که میفروشید را سریعتر به دست مشتریان برسانید یا آن را ارزانتر ارائه دهید، شما یک مزیت رقابتی ایجاد کردهاید.
شرکتها از آن جهت مزیت رقابتی ایجاد میکنند تا بتوانند جایگاه بهتری در بازار پیدا کنند؛ در این صورت مشتریان بیشتری به سراغشان خواهد رفت و افزایش فروش خواهند داشت. ایجاد مزیت رقابتی میتواند در هر زمانی اتفاق بیفتد؛ آنگونه نیست که این شگرد تنها مختص کسبوکارهای با سابقه بالا یا برندهای لوکس باشد. شما حتی اگر یک مغازه میوهفروشی کوچک هم داشته باشید، میتوانید در کار خود مزیت رقابتی ایجاد کرده و مشتریان خود را چند برابر کنید.
چند مثال برای مزیت رقابتی
تسلا
این شرکت بخش قابلتوجهی از منابع خود را روی تحقیق و توسعه سرمایهگذاری و به طور مستمر به آیندهی حملونقل شخصی نگاه میکند تا راهحلهای تازهای برای کنارگذاشتن نفت بهعنوان منبع اولیه انرژی در جهان بیابد و محصولات خود را نیز برای افزایش اتوماسیون بهروز میکنند.
اپل
نام تجاری، محصولات نوآورانه، زنجیره تامین یکپارچه قوی و استراتژی قیمتگذاری برتر، از مهمترین عواملی هستند که اپل را متمایز میکنند. یک اصل مزیت رقابتی برای هر شرکتی، توانایی تولید محصولات نوآورانه است بهطوریکه از سیستمعامل، نرمافزار و برنامههای یکسانی بهره ببرند مثل اپل که معتقد است تولید محصولاتی که مکمل یکدیگر باشند، باعث تقویت وفاداری مشتری شده و به ایجاد سدی مفید در رقابت کمک میکند.
یک نمونه مزیت رقابتی دیگری که اپل دارد، کنترل تولید، پیروی از استانداردهای بسیار سختگیرانه نرمافزار است. همچنین این شرکت قیمتهای برتر محصولات خود را تعیین میکند و تخفیف عمدهی فروش را به حداقل میرساند تا قیمتها در بازار ثابت باشد.
گوگل
این شرکت به دلیل چند اصل مزیت رقابتی مهم از جمله نوآوری، موقعیت بازار و تاثیر شبکه توانست از دیگر رقبای خود متمایز شده و پیشگام باشد.
این چند مثال برای مزیت رقابتی از چند شرکت بزرگ و صاحبنام، میتوانند الگوی خوبی برای کسبوکارهای جاهطلب و تلاشگری باشند که به دنبال پیشی گرفتن از رقبای خود هستند.
چرا مزیت رقابتی مهم است؟
شاید از نظر بسیاری از مدیران کسبوکارها هنوز هم مزیت رقابتی در اولویت نباشد. بهتر است بدانید کسبوکار شما در هر زمینهای که باشد باید مزیت خاص خود را برای مردم داشته باشید.
شما چه معلم باشید، چه فروشنده، طراح، بلاگر موفق یا صاحب هر کار دیگری که باشید برای موفقیت در آن کار باید مزیت رقابتی ایجاد کنید. با توجه به پیشرفتهای روزافزون فناوری و بیشتر شدن شغل و انسانهای شاغل، هر کسبوکاری باید بتواند برای جامعه هدف خود کارهای ارزشمندی انجام دهد.
”]
اگر نتوانید ارزش بیشتری برای مخاطبان یا مشتریان خود ایجاد کنید، دیر یا زود شاهد کمتر شدن تعداد مشتریان و زوال کارتان خواهید بود. شاید تصور کنید ایجاد مزیت رقابتی کار سختی است اما این تصور درست نیست. در ادامه این مطلب به ارائه راهکارهایی خواهیم پرداخت که به کمک آنها میتوانید مزیت رقابتی مخصوص خود را ایجاد کنید.
آنگاه شاهد توسعه کسب و کار خود خواهید بود. اگر طعم شیرین فروش بیشتر را بچشید، باز هم میخواهید مزیتهای بیشتری در کارتان ایجاد کنید و ارزشهای بیشتری به مخاطبین خود بدهید.
چکار کنیم تا در کار خود مزیت رقابتی ایجاد کنیم؟
به کسبوکارهای پیشتاز در زمینه کاری خود بنگرید و ببینید وجه تمایز آنها چیست که توانستهاند مشتریان بیشتری را به طرف خود بکشند. اگر پی بردن به این امر در ظاهر مشخص نیست، بهتر است به عنوان یک مشتری از آنها خرید کنید تا ببینید شما نسبت به آنها چه کم و کسرهایی در کارتان دارید.
این مقایسه به شما کمک میکند، مزیتهای رقابتی کنونی کسبوکار خود را بشناسید. اگر مقایسه انجام ندهید، ممکن است حتی در صورت ایجاد یک مزیت رقابتی خوب هم موفق نشوید، چراکه رقیبان شما ممکن است قبلاً آن مزیت را ایجاد کرده باشند.
بنابراین تمام مزیتهای حال حاضر زمینه کاری خود را پیدا کرده و یادداشت کنید. حالا فکر کنید و ببینید علاوه بر این مزیتها چه کار متمایزی میتوانید انجام دهید تا افراد بیشتری به شما رجوع کنند یا فروش بیشتری برای شما رقم بخورد.
با بررسی مزیتهای موجود جرقههای تازهای در ذهنتان زده خواهد شد. بنابراین ایجاد مزیت رقابتی به این شیوه را مانند یک بازی فکری در نظر بگیرید و هیچ نگرانی به خود راه ندهید.
شاخص های مزیت رقابتی
در واقع در هر زمینهای این شاخصها متفاوت هستند اما چند نمونه از مهمترین آنها شامل زمان تحویل، کیفیت، هزینه، مشارکت، اثرات زیستمحیطی و… میشود.
مزیت مشهود در مقابل مزیت نامشهود
مزیت رقابتی مشهود را بهصورت فیزیکی میتوان مشاهده کرد، مثل ماشینآلات و تجهیزات. اما مزیت رقابتی نامشهود، بهراحتی قابلدرک نیست و معمولا به طور فیزیکی مشاهده نمیشود و پشت عواملی مشخص پنهان است. مثل شیوه یادگیری کارکنان، فرهنگ سازمانی و… نکته بسیار مهم در مزیت رقابتی، حفاظت حداکثری است به طوری که کپیبرداری از آن تا جایی که امکان دارد غیرممکن باشد. این مهم باعث شده که ایجاد آن پیچیده باشد. بهطورکلی میتوانیم بگوییم که هرچقدر مزیتهای رقابتی یک سازمان مبتنی بر مزیتهای نامشهود باشد، امکان تقلید آن سختتر بوده و زمان بیشتری خواهد گرفت.
مزیت رقابتی، فقدانی بزرگ در شرکتهای ایرانی
بهطورکلی این شرکت است که در بازار حضوری مستقل داشته و با شناخت رقبای خود به سطوح بالایی از اثربخشی و کارایی دست پیدا میکند اما از طرفی هم دولت با سیاستگذاریهای مختلف در خلق مزیت در حیطهی اقتصاد نقش مهمی را ایفا میکند. هرچند سازمان است که در نهایت خالق اصلی مزیت محسوب میشود اما وظیفه دولت آن است که استعدادهای موجود در صنایع، رقابتهای درست و سازنده و امکان جهانیسازی صنایع را بررسی کرده و با انتخاب آن دسته از صنایعی که توانایی ایجاد مزیت رقابتی در خارج از مرزها را دارند و بهکارگیری سیاستهای درست، بهعنوان یک کاتالیزور در ایجاد مزیت رقابتی عمل کند.
۷ پیشنهاد برای ایجاد مزیت رقابتی در کسبوکارتان
راهها و استراتژیهای مدیریتی زیادی وجود دارند که برای ایجاد مزیت رقابتی در شغل خود میتوانید روی آنها حساب کنید. مواردی که در اینجا ارائه میکنیم، ترکیبی از استراتژيهای علمی و تجربیات کسبوکارهای موفق هستند.
بنابراین چاشنی زیر را اساس کار خود قرار دهید تا بتوانید در بازی فکری که برای ایجاد مزیت رقابتی خود فراهم کردهاید، به نتیجه مطلوبی برسید. این چاشنی به قرار زیر است:
-
قیمت ها را پایین بیاورید
قیمت پایین همیشه اهرم خوبی برای فروش بیشتر بوده است. این استراتژی از دیرباز مزیت رقابتی کسبوکارهای زیادی بوده است. البته منظور از پایین بودن قیمت، قیمت پایین محصولات بیکیفیت نیست؛ آنچه که در این مزیت رقابتی اهمیت دارد، عرضه محصولات مشابه محصولات رقبا با قیمت پایینتر است. در واقع نباید وقتی قیمت را پایین میآورید، کیفیت را هم کاهش دهید.
اگر این کار را انجام دهید، ضربه بزرگی به کسبوکار خود زدهاید. ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که: «چطور بدون کاهش کیفیت، قیمت را پایین بیاوریم؟» برای پاسخ به این سوال، جوابهای زیادی وجود دارد.
اولین و کاربردیترین روش برای کاهش قیمت محصولتان، خرید مواد اولیه ارزانتر است. اگر بتوانید واسط های خرید مواد اولیه را حذف کنید، همان مواد اولیه قبلی را با قیمت پایینتری تهیه خواهید کرد. آنگاه هزینههای تولید محصولتان کاهش یافته و قیمت فروش آن محصول هم پایینتر خواهد بود.
ممکن است حذف واسطهای خرید کمی سخت باشد و مواد اولیه شما از کشور دیگر یا جای دوری تأمین شود. پیدا کرده منابع نزدیکتر یا به صرفهتر هم میتواند دیگر گزینه کاهش هزینهها باشد که میتوانید روی آن حساب کنید.
تصور کنید که شما صاحب یک پوشاکفروشی هستید. اگر بتوانید با خرید از یک تولیدی دیگر یا ایجاد یک تولیدی مستقل، هزینههای خرید یا تولید پوشاک خود را کاهش دهید، ارائه ارزانتر محصولاتتان (با همان کیفیت قبلی) به مشتریان کار راحتی خواهد بود.
-
کاری را انجام دهید که بهتر از پس آن برمیآیید
اگر کسی بتواند خدمات مشابه رقبای خود را با کیفیت بالاتری ارائه دهد، مزیت رقابتی خوبی ایجاد کرده است. تخصص خود میتواند یک مزیترقابتی باشد. بنابراین اگر در کاری متخصص هستید و فکر میکنید آن را بهتر از هرکس دیگری انجام میدهید، شما همین حالا از یک مزیت رقابتی قوی برخوردار هستید.
بنابراین به فکر ارائه همان تخصص باشید و کارهای متفرقه را رها کنید. وقتی مشتریان از کار شما راضی باشند، باز هم به نزد شما باز خواهند گشت، همینطور افراد دیگری را نیز به شما ارجاع خواهند داد؛ هدف هر مزیت رقابتی هم همین است!
-
تکنولوژی را وارد کسبوکارتان کنید
دلیل اصلی اهمیت مزیت رقابتی در دنیای امروز نسبت به گذشته، توسعه فناوری و تکنولوژي است. بنابراین افرادی که در برابر تکنولوژیهای تازه مقاومت میکنند، نمیتوانند بر موج مزیتهای رقابتی مبتنی بر فناوریهای تازه سوار شوند.
امروزه بسیاری از کسبوکارها با معرفی و ارائه آنلاین محصولات و خدمات خود در شبکههای اجتماعی، به دنیای گستردهتری راه پیدا کردهاند که هیچ محدودیتی در آن وجود ندارد، بهخصوص محدودیت مشتری!
برخی دیگر از کسبوکارها به شبکههای اجتماعی راضی نبوده و خود اپلیکیشن مخصوص کاریشان را ایجاد کردهاند تا مشتریان راحتتر بتوانند خدمات ایشان را دریافت کنند. بنابراین ارائه گسترش خدمات و محصولات بهصورت آنلاین خود میتواند یک مزیت رقابتی باشد. هرچقدر بیشتر و بهتر از تکنولوژی بهره بگیرید، ارزشهای تازهتری به مشتریان خود ارائه میدهید.
-
اطلاعات کسب کنید
اگر هنوز نمیدانید که چگونه در کار خود مزیت رقابتی ایجاد کنید، از افراد متخصص مشورت بگیرید. اطلاع از آخرین اخبار مربوط به حوزه کاریتان و مشورت با افراد سرآمد یا مدرس آن کار میتواند شما را برای ایجاد مزیت رقابتیتان آماده کند.
بهتر است همیشه در فکر دریافت اطلاعات تازه باشید. کسب اطلاعات، مهمترین و بهترین روش برای دستیابی به مزیتهای رقابتی بزرگ است. میتوان گفت دیگر پیشنهادهای ایجاد مزیت رقابتی و تمام استراتژيهای ارائه شده برای این امر در گرو کسب اطلاعات درست و گسترده قرار دارد.
-
آپدیت باشید
آپدیت بودن برای بسیاری از صاحبان کسبوکار سخت است. فروشندگان ترجیح میدهند وقت خود را به کارهای دیگری اختصاص دهند تا اینکه هر روز در زمینه کاریشان خود را بروزرسانی کنند. افرادی که بهروز هستند، همیشه پیشتازند. آنها از آخرین دستاوردهای مربوط به کار خود آگاه هستند و از آنها در کار خود بهره میبرند.
آپدیت بودن خود میتواند یک مزیت رقابتی باشد. تصور کنید چقدر لذتبخش است وقتی مشتری به شما مراجعه میکند و میخواهد آخرین متد جهانی کارتان را به وی ارائه دهید، شما از پس این کار بربیایید.
حالا تصور کنید چقدر ضایع است اگر این مشتری آخرین متدها را بخواهد اما شما اصلاً خبر هم نداشته باشید که روش یا محصول جدیدی در حیطه کاریتان ارائه شده است. اگر تخصص جدیدی برای ارائه جدید خدماتتان لازم است، آن را حتماً کسبکنید.
اگر آپدیت نباشید یا هیچ مزیت رقابتی ایجاد نکنید، نه تنها مشتریان تازه پیدا نمیکنید، بلکه مشتریان فعلی خود را نیز از دست خواهید داد. یکی از اصول اولیه بازاریابی و فروش، جلب رضایت و حفظ مشتریان فعلی و سپس جذب مشتریان جدید است.
-
بازی و سرگرمی ایجاد کنید
اگر بتوانید خرید یا ارائه خدمت خود را برای مشتریانتان تبدیل به یک بازی یا سرگرمی کنید، یک مزیت رقابتی فوقالعاده ایجاد کردهاید. این مزیت از آن جهت اهمیت دارد، چون با ساختار ذهن انسان هماهنگ است؛ در واقع ذهن انسان عاشق بازی و سرگرمی است. اگر شما بتوانید این لذت را برای مشتریان خود فراهم کنید، افراد بیشتری به شما مراجعه خواهند کرد.
برای مثال میتوان به سالن پیرایشی اشاره کرد که برای پر کردن زمان معطل شدن مشتریان خود برای آنها یک فوتبالدستی و یک پلیاستیشن در سالن قرار داد تا وقت انتظار خود را با این بازیها سرگرم شوند.
مثال دیگر مربوط به یک پیتزافروشی است که در آن به هر مشتری یک جدول داده میشود، هربار که مشتری از پیتزافروشی خرید میکند یک خانه از جدول توسط کارکنان پیتزافروشی تیک میخورد. وقتی تمام خانههای جدول تیک بخورد، مشتری میتواند یک پیتزای رایگان دریافت کند.
-
به مشتریانتان احترام بیشتری بگذارید
احترام به مشتری نه یک مزیت رقابتی، بلکه یک ضرورت است و در هر کسبوکاری باید رعایت شود. شما هرچقدر بهتر و بیشتر به نیازهای مشتریان خود توجه کنید، در آنها حس بهتری ایجاد کردهاید.
وقتی مشتریها حس خوبی نسبت به شما داشته باشند، برای دفعات مکرر به شما مراجعه میکنند و به مشتریهای وفادارتان تبدیل میشوند. ضرورت احترام به مشتری را با دقت و کیفیت بالاتری ارائه دهید تا بتوانید شاهد پیشرفت کاری خود باشید.
۲۳ مزیت رقابتی کسبوکارهای ایرانی در عصر حاضر
کسبوکارهای جهانی پیشتاز استفاده از روشهای جدید فروش و ایجاد مزیتهای رقابتی قوی هستند. خوشبختانه در سالهای اخیر کسبوکارهای زیادی در داخل کشورمان نیز به کمک آخرین دستاودهای علم بازاریابی جهانی به موفقیت شغلی دست پیدا کردهاند که از جمله آنها میتوان به فروشگاههای زنجیرهای و اینترنتی موفق اشاره کرد.
کسبوکارهای ایرانی زیادی توانستهاند با تکیه بر توانایی و دانش روز، علاوه بر رسیدن به جایگاه مالی برتر، برای گروه عظیمی از جوانان کشور هم شغل ایجاد کنند. کسبوکارهای کوچک هم در کنار مزیتهای رقابتی دیگر به رونق و پیشرفت بیشتر دست پیدا کردهاند.
البته برخی از این موارد از قدیم برای کسبوکارها مزیت رقابتی بودهاند. نمونههای زیر به صورت تیتروار بخشی از این مزیتهای رقابتی جدید و قدیم را در کنار هم به شما نشان میدهد:
- ارائه اینترنتی خدمات و محصولات (مانند ایجاد صفحه کاری در انواع شبکه های اجتماعی)
- راهاندازی وبسایت در کنار فروشگاه (مانند انواع و اقسام فروشندههایی که به محض ورود توصیه میکنند وارد پیج ایسنتاگرامشان شوید تا از محصولات جدید آگاه شده و یا خریدهای بعدی خود را آنلاین سفارش دهند)
- انحصاری کردن خدمات (مانند ایرانخودرو)
- کاهش قیمت محصولات
- تخفیفهای گسترده (مانند فروشگاههای زنجیرهای همیشه تخفیف کوروش و رفاه)
- ارائه محصول جدید (مانند بستنی میوهایهای آیسپک)
- برگزاری مسابقه (مانند مسابقات آنلاینی که بهصورت دورهای و فصلی توسط پیجهای کاری اجتماعی برگزار میشود)
- برگزاری قرعه کشی
- تخصص محوری (امروزه بیشتر افراد به فکر کسب تخصص و ارائه آن هستند و افراد زیادی با انجام این کار به موفقیت رسیدهاند)
- ایجاد بازی و سرگرمی
- ارائه اشانتیون
- تولید محصولات جایزهدار (مانند جوایز موجود در برخی محصولات خوراکی و تنقلات که به یکباره فروش زیاد آن محصول را رقم میزنند)
- تخفیف در برابر خرید بیشتر (اگر سه تا بخری، ۵۰ درصد تخفیف میگیری)
- تخفیف در برابر معرفی محصول یا خدمت (اگر کس دیگری را به ما معرفی کنید، تخفیف میگیرید)
- برندسازی
- تغییر دکوراسیون (این مورد از جمله مواردی است که براساس ساختار ذهن انسان و بازاریابی عصبی صورت میگیرد. دکوراسیون جذاب مشتریهای بیشتری جذب میکند)
- ارائه خدمات پس از فروش باکیفیت
- ارائه مشاوره قبل از خرید
- فروش اقساطی
- فروش ویژه به افراد خاص (مثلاً فقط برای تازه عروس و دامادها یا فقط برای کارمندان)
- لبخند همیشگی (سادهترین مزیت رقابتی که از دیرباز باعث رونق کسبوکارها بوده است)
- ارائه پشتیبانی آنلاین
- پذیرایی از مشتریان
اگر شما خود صاحب کسبوکار مستقلی باشید، احتمالاً یکی یا چندتا از موارد فوق را در کار خود وارد کردهاید. اگر هم در جایی کارمند هستید، باز هم به احتمال زیاد چندین مورد از این لیست را در سیتسمی که در آن مشغول بهکار هستید یا در سیستمهای کاری دیگر مشاهده کردهاید. البته این هم ممکن است که برخی از این مزیتها را هرگز ندیده و نشنیده باشید.
به هرحال فکر کنید و ببینید شما چه مزیتهای دیگری را میتوانید به این لیست اضافه کنید. اگر فکر میکنید یکی از موارد عنوان شده میتواند به رونق کار کنونیتان کمک کند، بدون معطلی آن را اجرا کنید.
روشهای فروش و بازاریابی به سرعت نور در حال پیشرفت هستند؛ بنابراین هرچقدر سریعتر برای ایجاد مزیت رقابتی خود دست به کار شوید بهتر است. همین حالا که در حال خواندن این مقاله هستید، از تعداد زیادی از رقیبانتان جلو هستید؛ چراکه هنوز هم افرادی هستند که هیچ اعتقادی به ایجاد مزیت رقابتی یا دیگر روشهای رونق کسبوکار ندارند.
چگونه میتوان مزیت رقابتی پایدار ایجاد کرد؟
مزیت رقابتی پایدار ممکن نیست مگر اینکه بتوانید مانند آب روان و انعطافپذیر باشید. هرچقدر مزیت رقابتی بزرگی ایجاد کنید و سهم بزرگتری از بازار هدفتان را ازآن خود کنید، باز هم افرادی پیدا میشوند که با ارائه مزیتهای بزرگتر در گذر زمان از شما پیشی میگیرند.
بنابراین برای اینکه جایگاه خود را حفظ کنید و همیشه در اوج بمانید، باید بتوانید پویایی خود را حفظ کنید؛ بهطوریکه به ارائه یک مزیت راضی نشده و همواره در فکر گسترش کسبوکار خود باشید.
شرکتهایی مانند گوگل، اپل، تسلا و …. اگرچه فاصله زیادی با رقیبان خود دارند اما هرگز متوقف نمیشوند. آنها همواره در فکر ایجاد مزیتهای رقابتی بیشتری هستند. نمونه داخلی پویایی را میتوان در سایت بزرگ دیجیکالا مشاهده کرد. این سایت از همان ابتدا با ارائه محصولات، تخفیفها و خدمات ویژه به مشتریان خود در صدر سایتهای فروشگاهی کشور قرار گرفت.
پس از دیجیکالا، هزاران سایت فروشگاهی دیگر در کشورمان ایجاد شدند اما هنوز هم دیجیکالا پیشتاز است. دلیل این موضوع را میتوان در پویایی تیم کاری این شرکت جستجو کرد.
چراکه آنها همواره در فکر پیشرفت بیشتر و ارائه خدمات بهتر هستند. روزی که دیجیکالا از جستجو، کسب اطلاعات و ایجاد مزیتهای رقابتی تازه دست بکشد، مطمئناً در مدت کوتاهی از رقیبان کوچکش عقب میافتد.
بهتر است سوال چگونه مزیت رقابتی ایجاد کنیم را به «چگونه همواره مزیت رقابتی جدیدی ایجاد کنیم؟» تغییر دهیم. یادتان باشد مزیت رقابتی در کسب و کار چیزی نیست که تنها یکبار انجام شود؛ این کار باید در هر دوره زمانی (بسته به نوع کار شما) انجام شود. توصیه میکنیم مانند آب روان باشید و در برابر هیچ تکنولوژی تازه و فرصت جدیدی مقاومت نکنید تا بتوانید در نهایت با کسب اطلاعات درست به مزیتهای رقابتی بهتر و بیشتری دست پیدا کنید.
برخی از سوالات رایج:
۱. مزیت رقابتی چیست؟
مزیت رقابتی ویژگی است که به خریداران این امکان را می دهد تا بهترین محصول را انتخاب کنند و از طرفی به فروشندگان این فرصت را می دهد تا با داشتن یک ویژگی خاص محصول خود را بفروشند.
۲. چه شرکت هایی از مزیت رقابتی استفاده می کنند؟
۱. اپل
۲. تسلا
۳. گوگل
۳. راه های ایجاد مزیت رقابتی معقول چیست؟
۱. پایین آوردن قیمت
۲. دخیل کردن تکنولوژی در کا¬رها
۳. به روز رسانی اطلاعات
۴. ایجاد محیط مناسب برای تعامل با مشتری
اگر شما هم چنین سوالی در ذهن خود دارید و به دنبال پاسخ میگردید. باید به شما بگویم که پاسخ دادن به این سوال کار چندان آسانی نیست، چون دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی را میتوان عوامل متعددی دانست که مانع از سودآوری کسب و کار آنلاین آنها شده است و در نهایت تجارت آنها را با شکست روبرو کرده.در این مقاله دلایل اصلی شکست در کسب و کارهای اینترنتی را بررسی خواهیم کرد.
این عوامل ممکن است در یکسری نکات ساده مانند سنگین بودن رقابت، کمبود دانش و نداشتن تجربه لازم در زمینه ی بازاریابی اینترنتی دانست.
براساس برخی مطالعات که تا کنون توسط محققان انجام شده است، نشان داده که ۹۰٪ مشاغل آنلاین در چهار ماه اول شروع به فعالیتشان شکست میخورند. این یک آمار بسیار ناخوشایند برای کسانی است که به تازگی تصمیم گرفتند تا تجارت خود را به صورت آنلاین گسترش دهند.
اگر قصد فعالیت در زمینه ی کسب و کارهای اینترنتی را دارید،احتمالاً در ابتدای کارتان میخواهید هر چه در توان دارید را انجام دهید تا جزو ۱۰٪ افراد موفق در این نوع تجارت گردید.
بنابراین چه کاری میتوانید انجام دهید تا وب سایت تجارت الکترونیک یا تجارت آنلاینتان با شکست مواجهه نگردد؟ در این مقاله، برخی از رایج ترین عوامل شکست کسب و کار اینترنتی را بررسی خواهیم کرد، و چند روش برای جلوگیری از این مشکلات و هدایت تجارتتان در مسیر موفقیت را به شما خواهیم گفت. پس در ادامه با ما همراه باشید تا تسلط بیشتری روی دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی پیدا کنید.
دلایل شکست کسب و کارهای اینترنتی
-
عدم دانش پایه تجارت مهمترین دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی
پیشرفت علم و تکنولوژی و خدمات آنلاین باعث شده تا امکان کار کردن در یک فضای آنلاین برای همه امکانپذیر گردد. در واقع فضاهای مجازی و بستر های وب سایت ها این فرصت را برای شما به وجود آوردهاند، تا بتوانید محصولات خود را به صورت آنلاین بفروشید و یک کسب و کار اینترنتی برای خود ایجاد کنید.
البته ایده راه اندازی کسب و کارها ممکن است از چند ساعت تا چندین روز به طول بینجامد. در واقع اگر شما با اینترنت و html آشنایی داشته باشید ممکن است طی کردن این روند برای شما ساده تر گردد.
متاسفانه عدم داشتن دانش کافی از اصطلاحات اساسی این نوع کسب و کار ها ممکن است جزو عواملی باشد که باعث سقوط یک کسب و کار اینترنتی گردد.
میتوان از این مورد به عنوان مهم ترین عامل شکست کسب و کار اینترنتی نام برد. قطعا برای موفقیت در هر نوع فعالیتی نیاز به دانش مناسب و تجربه کافی در آن زمینه خاص داریم. در ایجاد و توسعه کسب و کارها، خصوصا کسب و کارهای اینترنتی، اهمیت این نکته دو چندان میشود.
در واقع اگر قصد دارید وارد همچنین کسب و کاری گردید باید بدانید که تنها تعداد کمی از کارآفرینان خوش شانس در این حرفه وجود دارند که که قادرند همزمان با یادگیری کسب و کار خود را پیشرفت دهند، اما فکر نکنید که این تفاق برای همه میافتد.
در واقع یادگیری همزمان با کار، یک اشتباه بزرگ میباشد و هنگامیکه کسب و کار اینترنتی شما در حال فعالیت است شما به جای یادگیری باید بر روی راه اندازی آن و توسعه دادن آن متمرکز کنید نه اینکه تازه یاد بگیرید چگونه آن را اداره کنید. برای اطلاع در مورد دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی تمام موارد این مقاله را با دقت مطالعه کنید.
-
فقدان هویت تجاری مشخص:
دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی، فقدان هویت تجاری و برندینگ است. قبل از اینکه کسب و کار اینترنتی خود را شروع کنید، باید بتوانید با اطمینان به این چند سوال ساده پاسخ دهید:
عامل موفقیت کسب و کار اینترنتی چیست؟
عامل شکست کسب و کار اینترنتی چیست؟
من دقیقا چه چیزی به مشتری عرضه میکنم؟
چرا محصولات و خدمات من مطلوب است؟
مشتری من کیست؟
این محصول یا خدمات چه فایده ای برای آنها دارد؟
اهداف من در بلند مدت چیست؟
اگر نمیتوانید به درستی به این قبیل سوالات اساسی پاسخ دهید، ممکن است در ادامه راه منجر به سقوط تجارت آنلاینتان گردند. به عنوان مثال، اگر “فقط چیزهایی را میفروشید که فکر میکنید باحال هستند”، این قصیه ی عدم شناخت دقیق محصول ممکن است در آینده به نحوی باعث زیان به شما گردد.
در واقع اگر میخواهید واقعاً از وبسایت ها یا رقیبان تجاری آنلاین خود پیشی بگیرید و کاملاً از آن ها متمایز گردید، باید بدانید چه هدفی دارید و شناخت جامعی بر محصولات خود داشته باشید.
-
نداشتن مهارت کافی در این زمینه دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی
حتی اگه شما صاحب یک شغل با تجربه موفقیت آمیز در زمینه فروش و تولید آجر و ملات باشید، احتمالاً پس از شروع یک کسب و کار اینترنتی به زودی خواهید فهمید که فروش آنلاین با فروش در فروشگاه به صورت فیزیکی کاملاً متفاوت است.
همانطور که در بالا تر برایتان توضیح دادم تقریباً هر کس قادر است تا به صورت آنلاین شغلی را راه اندازی کند، و همین دلیل باعث بالا رفتن رقابت در این زمینه کاری شده است.
پس اگر دوست دارید در کسب و کار اینترنتی خود پیشرفت کنید و جزو آن دسته از افرادی نباشید که پس از مدت کوتاهی فعالیت در این زمینه با شکست روبرو شده اند، پس بهتراست بسیاری از مفاهیم و اصطلاحات و مهارت های جدید در این زمینه را بیاموزید، مثلاً css یا html یکی از این موارد میباشد.
-
فروش کالای اشتباه:
قطعا انتخاب کالای نامناسب و فروش آن در فروشگاه اینترنتی شما، یک دلیل برای شکست کسب و کار اینترنتی شما خواهد بود.
هدف از فروش کالاها برطرف کردن نیازهای مشتریان است. هدف فروش اینترنتی، برطرف کردن نیازهای مشتریان در سریع ترین زمان ممکن و ارائه بهترین خدمات با بالاترین کیفیت است.
حالا فرض کنید کالای انتخابی شما تقاضایی در بازار نداشته باشد و نیازی را برطرف نکند. آن وقت همین کالا عامل شکست کسب و کار اینترنتی شما خواهد بود.
پس با انتخاب کالای مناسب و ارائه خدمات عالی به مشتریان خود، شانس موفقیت کسب و کارتان را افزایش دهید.
فروش کالا غیرمنطبق با خواسته مشتری نیز یک دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی است. یکی از اصلیترین دلایل شکست بازاریابی اینترنتی را میتوان فروش کالایی دانست که مردم آن را نمیخواهند، در چنین موقعیتی شما در همان ابتدای شروع کسب و کارتان در دنیای تجارت الکترونیکی با مشکل روبرو خواهید شد.
شما باید قبل از اینکه شروع کنید به فروش یک محصول باید معرفی محصول را در دستور کار خود قرار بدهید تا بتوانید آن را به خوبی به شمتریان معرفی نمایید.
-
قیمت گذاری:
همه ما تا به حال سایت ها و پیج های اینستاگرامی زیادی را دیده ایم، که میلیون ها تومان درآمد کسب میکنند. حتی بیشتر این اگر سایت ها از طراحی قوی و جذابی هم برخوردار نیستند.
اما این افراد توانسته اند به این دلیل موفق گردند که بهترین قیمت ها را ارائه دادند و البته اگر طراحی بهتر و استراتژی بازاریابی محکمتری هم داشته باشند، این سایت ها مسلما عملکرد بهتری هم خواهند داشت، اما این موضوع که قیمت های مناسبتری دارند بیشتر از طراحی سایتشان باعث جذب مشتری برایشان شده است.
زیرا قیمت یکی از مهمترین مبانی است که مشتری شما همیشه قبل از خرید آن را در نظر میگیرد.
-
نداشتن یک برنامه محکم بازاریابی:
یکی دیگر از عوامل شکست کسب و کار اینترنتی نداشتن برنامه بازاریابی میباشد. در واقع تعیین هدف بازاریابی اولین و مهمترین گام در این نوع کسب و کارهاست.
میتوان گفت که مهم ترین عامل شکست کسب و کار اینترنتی در زمینه فروش، عدم وجود برنامه بازاریابی مدون و مشخص است.
طراحی استراتژی بازاریابی خود نیازمند درک عمیقی از این زمینه و داشتن تجربه ای قابل اطمینان در کسب و کار میباشد.
برای موفق شدن کسب و کار اینترنتی خود، شما میبایست در ابتدا بهترین روش بازاریابی ممکن را برای خود و محصولاتتان انتخاب نمایید و سپس روشهای معامله در اینترنت را به خوبی یاد بگیرید. در صورتی که علاقمند به این موضوع می باشید پیشنهاد میکنیم مقاله ” مراحل بازاریابی چیست؟ ۱۸ مرحله +۳ مرحله مخصوص ایران! ” را مطالعه نمایید.
-
نداشتن رتبه بندی سایت در موتورهای جستجو دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی
برنامه شما باید تنظیم موتورهای جستجو یا آنچه به عنوان بهینه سازی موتور جستجوگر معروف است باشد. با رعایت نکاتی چون قرار دادن محتوای مناسب در سایت و انجام سئوی مناسب میتوانید رتبه خوب و قابل قبولی برای سایتتان در جستجوگر گوگل دریافت نمایید.
عدم وجود برنامه در زمینه تولید محتوا وبسایت یکی دیگر از دلایلی است که باعث عدم پیشرفت وبسایت در موتور های جست و جو میباشد. حقیقتا میتوان گفت که عدم وجود برنامه تولید محتوا با ارزش برای وبسایت، عامل شکست کسب و کار اینترنتی خواهد بود.
در واقع اگر بتوانید در نوع فعالیت خود جزوه بالاترین رده بندی های گوگل قرار بگیرید در نتیجه فروش شما به میزان خیلی چشمگیری در مدت زمان کوتاهی افزایش پیدا خواهد کرد. پس بهتر است در همین ابتدا که قرار است شروع به کار کنید این موضوع را نیز بسیار جدی بگیرید. این موضوع به شما کمک میکند تا سایت، محصولات یا خدماتتان بهتر از قبل دیده شوند.
-
داشتن طراحی مناسب برای فروشگاه اینترنتی:
یکی دیگر از عواملی که میتواند بسیار به شما در زمینه رونق کسب و کار اینترنتی تان کمک کند داشتن یک طرح یا قالب مناسب برای فروشگاه اینترنتی میباشد.
اگر شما در طراحی سایت خود از رنگ های زیبا و طرح هایی عوام پسند آن استفاده کنید میتوانید به راحتی سایت خود را از سایر رقیبان اینترنتیتان متمایز نماید همچنین این فرآیند باعث میشود تا کاربران محو زیبایی آن گردن و زمان بیشتری را در داخل فروشگاه آنلاین شما سپری نمایند.
همچنین نکته دیگر که میتواند شما را پیروز این میدان کند این است که به این سوال پاسخ دهید که آیا سایت شما در تلفن همراه عملکرد خوبی دارد. دانستن این جواب و تلاش برای رفع آن در صورت اشکال میتواند شما را چند پله به جلوتر هدایت کند.
شما باید سخت کار کنید تا طراحی سایت برای بازدید کننده شما راحت باشد و سایت در رایانه ها و دستگاه های تلفن همراه به خوبی کار کند. در ادامه به بررسی دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی میپردازیم.
-
داشتن محتوای مناسب:
ارتباط نزدیک و تنگاتنگی میان تولید محتوا مناسب و رتبه مناسب گرفتن در موتورهای جست و جو وجود دارد. به این معنا که هر قدر محتوای مناسب تولید کنید، به همان اندازه مورد توجه مثبت موتورهای جست و جو خواهید بود و هر قدر که محتوای نامناسب تولید کنید، به همان اندازه، مورد توجه منفی موتورهای جست و جو خواهید بود.
همان طور که قبلا در مورد ۷ گفته بودیم، عدم وجود محتوای مناسب قطعا عامل شکست کسب و کار اینترنتی خواهد بود.
یکی دیگر از اشتباهات غیر قابل قبولی که به طور حتم منجر به سقوط یک تجارت اینترنتی میگردد، داشتن یک محتوای بد و غیر مفید در سایت و شبکه های اجتماعی تان میباشد.
داشتن متن های طولانی که برای بازدیدکننده اصلاً مهم نیستند و هیچکس آنها را نمیخواند میتواند دلیل دیگر برای از بین بردن تعداد بازدید کننده شما باشد. شما میتوانید با داشتن محتوای خوب و مناسب در سایت تان باعث تسریع در تصمیم گیری مشتری در خرید محصولات و خدماتتان گردید.
با استفاده از یک محتوای مناسب میتوانید به خوبی جزئیات مربوط به محصولات و خدماتتان را با روشی جذاب به مخاطبین و بینندگان نشان دهید. بهتر است تا در نوشتن این متون از عباراتی استفاده کنید که فهم آن برای بیشتر مردم راحت باشد.
در واقع اگر شما بهترین محصول دنیا را هم در سایت یا اینستاگرام خود به مردم ارائه بدهید ولی نتوانید با استفاده از کلمات محصولتان را توصیف کنید، قطعاً تعداد کمیاز افراد پیدا میشوند که حاضر به خرید آن باشد.
-
تهیه تصاویر مناسب از محصولات:
دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی عدم داشتن تصویر مناسب است. تصاویری که از محصول خود تهیه میکنید و در وب سایت ها یا شبکه های اجتمائی قرار میدهید به نوعی معرفی کننده ی شما و محصولاتتان میباشند.همچنین این تصاویر باعث میشوند تا مشتری به شما اعتماد کند و انگیزه ی خرید آن محصول را در خود بیابد.
در اینجا تعدادی از نکات را که باید در هنگام عکاسی از محصولاتتان بدانید را برایتان اورده ایم:
- گرفتن عکس از زوایای مختلف
- استفاده از یک پس زمینه جذاب
- قرار دادن محصول در بهترین حالت ممکن
- داده های مربوط به هر محصول را در کنار آن نشان دهید
یا حتی اگر استفاده از عکس محصولی که تبلیغ آن را میکنید اندکی دشوار است، میتوانید به جای عکس از یک ویدیو در معرفی محصولتان استفاده نمایید.
-
بستری مناسب برای تجارت الکترونیکی خود انتخاب کنید:
شکی نیست که بازار تجارت الکترونیکی مملو از فروشگاه های مختلف است. اگر اندکی هم گشت و گذار در این فروشگاه ها انجام دهید، متوجه خواهید شد که از نظر ارائه کالا یا محصولات هیچ کمبودی ندارند. همچنین یکی از بدترین ضررهایی که ممکن است در این راه بکنید این است که از ابزارهای استفاده کنید که با مهارت شما در ارائه محصول و توسعه بستر آنلاین مطابقت نداشته باشد.
-
ارائه ی خدمات به مشتریان:
دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی ارائه نادرست خدمات به مشتریان است. در واقع اندازه وسعت شغل یا شرکت شما در ارائه خدمات به مشتری اصلاً مهم نیست.
ارائه خدمات به مشتریان، قبل یا بعد از فروش از مهم ترین عوامل برندسازی و توسعه کسب و کار اینترنتی شما خواهد بود.
با ارائه خدمات مناسب به مشتریان، حس ارزشمند بودن به مشتریان خود تقدیم میکنید و این نکته ای بسیار مهم و حیاتی است.
ارائه خدمات به مشتریان، آنها را نسبت به شما و نسبت به برند شما وفادار میکند.
با این کار نشان میدهید که مشتریان برای شما مهم هستند و در هر زمینه ای سعی دارید تا رضایت و خوشحالی مشتریان را در اولویت قرار دهید.
اگر فقط یک نقطه اشتراک بین تمام کسب و کارهای موفق در دنیا وجود داشته باشد، آن نکته همان ارائه خدمات به مشتریان در بالاترین و عالی ترین سطح ممکن است.
کسب و کارهای بزرگ و موفق در دنیا که از آنها به عنوان رهبران صنایع نیز یاد میشود، به اهمیت وجود مشتریان، حفظ مشتریان و وفاداری مشتریان واقف هستند و به همین دلیل هر اقدامی که باعث بالا رفتن ارزش مشتریان شود را عملی میکنند.
مهم ترین عامل در بالا رفتن ارزش مشتریان، قطعا ارائه خدمات به مشتری است.
شما بدون ارائه دادن خدمات مناسب به مشتری به منظور پاسخگویی به سوالات آنها و متوجه شدن اینکه آنها دقیقا به چه چیزی احتیاج دارند، هیچگاه نمیتوانید ارتباطی مناسب با مشتریان و کاربران خود برقرار کنید.در صورت عدم توجه کافی به این موضوع مشتریان به زودی به جای خرید از شما ما از رقیبانتان خرید خواهند کرد.
در واقع اگر مشتری با یکی از محصولاتی که از شما خریده مشکل پیدا کند و یا اینکه سایت تان مشکل داشته باشد و مشتری نتواند خرید خود را تکمیل نماید، باید راهی پیدا کند تا بتواند به واسطه آن با شما ارتباط برقرار کند.پس حتما به یان موضع توجه نمایید.
-
درباره ی رقبای خود مطالعه کنید:
اهمیت این کار در این است که شما با بررسی همه جانبه رقبایتان در زمینه کسب و کارهای اینترنتی میتوانید اولین قدم را در شناسایی مکانیسم مورد نیاز مشتریان تان بردارید.
پس از اتمام مرحله مطالعه و کسب اطلاعات دیگر نوبت آن میرسد تا به پرورش نقاط قوت و رفع ضعف های خود بپردازید. همچنین باید به دنبال اتخاذ یک استراتژی متفاوت تر و موثرتر از رقیبان خود باشید.
-
نداشتن آرم یا لوگوی مخصوص دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی
آرم ها یکی دیگر از عواملی هستند که میتوانند یادآور کیفیت محصولات و خدمات شما برای مشتریان باشند. اگر به آرم های شرکت های معروف تا کنون توجه کرده باشید متوجه میشوید که در طراحی آرم هایشان از نمادهای بسیار ساده استفاده کردند.
در واقع استفاده کردن از آرم یا لوگو یک ترفند برای جذب مشتریان ثابت و وفادار به محصولات و خدمات شما میباشد. داشتن یک آرم یا لوگوی منحصر به فرد میتواند به سرعت توجه کثیری از افراد را به کار شما جلب نماید.
-
نداشتن تیم مناسب:
یکی دیگر از دلایل شکست کسب و کارهای اینترنتی این موضوع میباشد که شما تیم مناسب خود را پیدا نکردید. در واقع این موضوع که بخواهید تمام مراحل تولید محتوا، انجام سئو، چرخاندن و مدیریت شبکههای اجتماعی، عکاسی و غیره را به تنهایی و با تکیه بر خود انجام دهید، امری است که ممکن است باعث شکست شما در کوتاه مدت گردد.
زیرا تمامی این کارهای ذکر شده در بالا تخصصی میباشند و یک فرد نمیتواند در تمام مراحل گفته شده تخصص کافی را در کوتاه مدت کسب نماید. به همین منظور تشکیل تیم مناسب شاید اولین گام مهم برای ایجاد یک کسب و کار اینترنتی پایدار باشد. همچنین کار کردن با یک تیم خلاق و مبتکر علاوه بر بالا بردن سرعت فرآیند کارهای شما میتواند منجر به خلق و پیدایش ایدههای ناب و جدید گردد.
-
نگرش غیرعادی:
دیگر دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی نگرش غیرعادی است؛ شما فقط سعی میکنید تا دنبال کنندگان خود را در فیس بوک و اینستاگرام افزایش دهید، اما به جای استفاده از تدبیر و داشتن استراتژی مناسب، تمام روزها را بی هدف تنها صزف افزایش فالور میکنید.
-
شما نمیدانید مشتریان هدف شما چه کسانی هستند و یا کجا میتوانید آنها را پیدا کنید:
شما با انجام تعدادی از پروژه های دیجیتال مارکتینگ به صورت کاملاً اشتباه انتظار دارید تا همانند سایت های رقیب تان که چندین سال است در این زمینه مشغول به کار هستند و به شهرت و معروفیت نسبی رسیده اند فروش داشته باشید.
اما شما علاوه بر اینکه مشتریان هدف خود را نمیشناسید حتی نمیدانید که چگونه باید آنها را پیدا کنید. خیلی خوب میشود تا در این زمینه بتوانید از افرادی که دارای تجربه کافی هستند کمک بگیرید.
-
نداشتن عزت نفس:
مقایسه کردن تجارت آنلاین خود با دیگران علاوه بر مزایای که میتواند برای شما به همراه داشته باشد، میتواند گاهی باعث خرد شدن اعتماد به نفس شما گردد.
نداشتن عزت نفس کافی در این راه میتواند باعث نگرانی و ایجاد شک و شبهه در شما گردد. داشتن شک و نداشتن عزت نفس کافی و پرسیدن سوالاتی چون
آیا من به اندازه کافی خوب نیستم؟ به اندازه کافی باهوش نیستم؟ یا آیا خیلی برای این کار پیر نیستم؟ میتواند باعث شکست تجارت شما گردد. این نکته را بدانید که اگر شما به خود و محصولات تان باور قلبی داشته باشید مشتریان نیز شما را باور خواهند کرد.
-
نداشتن تبلیغات:
تبلیغات خوب یکی دیگر از عواملی است که میتواند یک کسب و کار اینترنتی را به شدت موفق نماید. امروزه یکی دیگر از دلایل اصلی که مردم از یک فروشگاه آنلاین خرید میکنند، در وهله ی اول تبلیغات آن فروشگاه در سطح وسیع است.
برای مثال وقتی شما برای اجناس تان ۱۵% تخفیف تعیین کنید و تبلیغات تان را هم همزمان در سطح عالی انجام دهید، مطمئن باشید که فروش شما به نسبت قبل بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.
همچنین میتوانید در سایت خود روی برخی محصولات تان از استراتژی تایمر استفاده نمایید. توجه داشته باشید که تبلیغ تجارت تان در سطح گسترده میتواند نتیجه کار را به کلی تغییر دهد.
نتیجه گیری:
دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی این میباشد که بسیاری استارتاپ ها و مشاغل آنلاین، بسیاری از موارد اساسی در این صنعت را برنامه ریزی نمیکنند و اطلاعات بسیار کمی در مورد بازار هدف و مشتریان دارد. کسانی که در این صنعت شکست خورده اند کسانی هستند که برای برقراری ارتباط بصری معنادار با مشتریان تلاش کافی نکرده اند.
طبق برخی آمارها ۸۰ درصد از فروشگاه های آنلاین و نو ظهور در همان ابتدای آغاز به فعالیتشان با شکست روبرو میشوند. کوتاهی کردن در هر یک از موارد ذکر شده در این مقاله میتواند باعث از دست دادن مشتریان و واگذاری خرید های آنها به رقیبانتان شود.
پس قبل از شروع هر پروژه جدید لازم است تا دلایل شکست یا موفقیت کسانی را که در این زمینه پیش از شما مشغول به فعالیت شدند را به خوبی خوب مطالعه کنید و از تجارب موفقترین ها در این صنعت استفاده نمایید.
برخی از سوالات رایج:
۱. دلیل شکست کسب و کارهای اینترنتی چیست؟
۱. نداشتن اطلاعات کافی در مورد تجارت و بازارهای فروش اینترنتی
۲. عدم توجه به داشتن هویت تجاری معین
۳. اطلاعات کافی نداشتن از نیاز مخاطب
۲. مهارت های مهم در زمینه فروش اینترنتی چیست؟
این مهارت ها با توجه به هر کسب و کار متفاوت است اما یادگیری مهارت هایی مثل: Html وCss ضروری است.
۳. نکات مهم در عکاسی برای افزایش فروش اینترنتی چیست؟
۱. نشان دادن زوایای مختلف یک محصول
۲. استفاده از محیط مناسب
۳. استفاده از نور مناسب و کافی برای عکاسی از محصول
معرفی ۴۸ فروشگاه اینترنتی موفق ایرانی و غیرایرانی
برای فراهم شدن بستر مناسب جهت شناخت بهترین فروشگاه اینترنتی جهان لازم است تا به بررسی این فروشگاهها در داخل و خارج کشور بپردازیم. این شناخت مستلزم آگاهی از هر برند و پیدا کردن مسیری که تا رشد مطلوب طی کردهاند است و البته در ابتدا این مسیر آسان به نظر نمیرسد و اطلاعات واضح و روشنی از مسیری که هر برند طی کرده در دسترس قرار نمیگیرد بر همین اساس ما در ادامه این مقاله.
در این بخش لیستی را به شما ارائه میکنیم که در آن میتوانید ۴۸ فروشگاه آنلاین و موفق جهانی و ایرانی را در آن مشاهده کنید. این لیست ترتیب خاصی نداشته و به غیر از چند مورد اول آن، دیگر گزینهها بدون ترتیب در نظر گرفته شدهاند. هدف از ارائه این لیست، صرفاً آشنایی شما با بهترین فروشگاههای اینترنتی در ایران و جهان است.
-
سایت آمازون (Amazon)
فروشگاه اینترنتی آمازون در ابتدا کار خود را با کتابفروشی آنلاین ایجاد کرد اما کمکم به بزرگترین غول فروش آنلاین در جهان تبدیل شد. این سایت محصولات فیزیکی و آنلاین را در کنار هم به فروش میرساند. بخش مربوط به هر کشور در سایت آمازون جدا در نظر گفته شده است.
از آمازون آمریکا گرفته تا آمازون چین، هند، ترکیه، امارات و ….. را میتوانید در این سایت ببینید. فروشندگان عمده و خرده میتوانند بهصورت همکاری در فروش محصولات خود را از طریق این سایت به فروش برسانند. افراد زیادی هستند که از داخل کشومان نیز به فعالیت فروش در آمازون مشغول هستند.
-
سایت eBay
ایبِی بزرگترین و بهترین فروشگاه اینترنتی کلیکسیونی در جهان است. این سایت کار خود را در ابتدا با فروش یک نوع آبنبات شروع کرد و سپس توانست به درجات بالاتری ارتقا پیدا کند. سیستم فروش این سایت به صورت C2C بوده و افراد ضمن خرید، بهراحتی میتوانند خود به فروشنده نیز تبدیل شوند.
-
سایت Walmart
والمارت فروشگاهی است که هماکنون در ۲۷ کشور جهان، بیش از یازدههزار شعبه دارد. این فروشگاه با دارا بودن بیش از دو میلیون کارمند، رتبه بیشترین کارمند را در بین فروشگاههای برتر جهان دارد. فروشگاههای والمارت ابتدا بهصورت فیزیکی بودند اما بهمحض ورود به دنیای آنلاین هم توانستند یکی از بهترین سایتهای فروشگاهی آنلاین شوند.
-
سایت Alibaba
علیبابا نیز به نوبه خود بهترین فروشگاه آنلاین در این لیست است که توسط یک فرد چینی راهاندازی شد. شیوه کار این سایت به صورت B2B یا بنگاه به بنگاه است که در آن افراد میتوانند بهصورت عمده کالای موردنظر خود را خریداری کنند. علیبابا چندین سایت زیرمجموعه هم در محدوده کشورهای چین، ژاپن، تایوان و هنگکنگ دارد.
-
سایت Target
یکی از سایتهای خردهفروش مشهور در آمریکا، سایت تارگت است که سابقه فروشگاههای فیزیکی آن به یک قرن میرسد. یکی از مزیتهای فروشگاه آنلاین تارگت، مشتریان وفاداری است که تنها و تنها از تارگت خرید میکنند.
این شرکت پس از ورود به دنیای تجارت الکترونیک و فروش اینترنتی در مدت زمانی کمی توانست به موفقیت چشمگیری دست پیدا کند. هماکنون تارگت طیف گستردهای از انواع کالاها را به فروش میرساند و امکان اراسال به کشورهای زیادی را نیز فراهم کرده است.
-
سایت Bestbuy
بِستبای یک سایت فروشگاهی معتبر و بزرگ در زمینه فروش محصولات الکترونیکی مانند موبایل، لپتاپ، دوربین دیجیتال، تبلت، نرمافزار، بازی و … است. این سایت به غیر از فروش آنلاین، شعبههای فیزیکی متعددی هم در آمریکا، کانادا و مکزیک دارد. رسالت این سایت فروش با بهترین قیمت به مشتریان است. یکی از امتیازات و وجوه شهرت این سایت، ارائه قیمتهای رقابتی است.
-
سایت Etsy
بهترین سایت فروش محصولات دستساز در دنیا، سایت اِتسِی است. اگر چه این سایت به اندازه دیگر رقیبان خود مانند ایبی بازدیدکننده ندارد اما تمرکز آن بر روی فروش تخصصی لوازم دستساز، عامل موفقیت بزرگ آن است. افراد میتوانند در این سایت علاوه بر خرید محصول، زیرمجموعه فروشگاهی خود را در آن ایجاد کرده و محصولات دستساز خود را در آن به فروش برسانند.
-
سایت Groupon
سایت گروپون، اولین سایت در سطح جهان بود که ایده خرید گروهی را مطرح کرد. افراد میتوانند با خرید دستهجمعی از گروپون، تخفیفهای قابل توجهی بگیرند که گاهی این تخفیف تا ۵۰٪ هم میرسد. سایتهایی مانند تخفیفان و نتبرگ هم در ایران از شیوه کار همین سایت تقلید کرده و به موفقیت رسیدهاند.
-
سایت IKEA
سایت سوئدی ایکیا، بهترین و برترین سایت فروشگاهی در زمینه فروش مبلمان و لوازم چوبی است. فروش لوازم آشپزخانه و اکسسوریهای خانگی نیز دیگر فعالیت این سایت است که موفقیت آن را رقم زده است.
-
سایت دیجیکالا
دیجیکالا یکی از برترین سایتهای فروشگاهی ایرانی است که فعالیت گسترده آن توانسته است آن را به یکی از برترین و پرطرفدارین سایتهای جهان و خاورمیانه تبدیل کند. شما میتوانید هر محصولی که نیاز دارید را از طریق این سایت سفارش دهید.
ارائه خدمات برتر به مشتریان، ارسال سریع و کاربری راحت از دیگر امتیازات دیجیکالا است. شما اگر محصول خاصی برای فروش داشته باشید، بهراحتی میتوانید با طی کردن یک سری مراحل، آنها را در دیجیکالا برای فروش بگذارید که بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران است.
-
سایت دیجیاستایل
سایت فروشگاهی دیجیاستایل یکی از زیرمجموعههای سایت دیجیکالا است که در زمینه پوشاک فعالیت دارد. دیجیاستایل هم مانند دیجیکالا توانسته است رضایت کامل کاربران خود را فراهم کرده و به یکی از بهترین فروشگاههای آنلاین ایران تبدیل شود.
-
سایت Fimka Store
سایت ترکیهای فیمکاستور، یکی دیگر از سایتهای برتر در زمینه فروش پوشاک در ترکیه است. همانطور که میدانید پوشاک ترک در بین ایرانیان طرفداران زیادی دارند. افراد با مراجعه به این سایت میتوانند سفارشات خود را ثبت کرده و با روشهای خاص از طریق شبکه شتاب پرداخت خود را از داخل ایران هم انجام دهند.
-
سایت Turkopt
فروشگاه اینترنتی لباس تورکوپت یکی دیگر از سایت های معروف ترکیه در زمینه فروش پوشاک است. بزرگترین مزیت این سایت، فروش تخصصی پوشاک ترک است. ارسال سریع و سفارش آسان هم از دیگر ویژگیهای آن هستند.
-
سایت خانومی
سایت فروشگاهی خانومی یکی از بهترین سایتهای ایرانی در زمینه فروش لوازم آرایشی، بهداشتی، عطر و ادکلن است. خانومی در بین کاربران ایرانی طرفداران زیادی دارد و به موفقیتهای زیادی دست یافته است.
-
سایت بانهداتکام
بانهداتکام یکی از فروشگاههای برتر ایرانی در زمینه فروش لوازم خانگی است که بیش از هشت سال سابقه کاری درخشان دارد. شما بهراحتی میتوانید در این سایت هر برند از لوازم خانگی موردنظرتان را سفارش دهید.
سایتهایی که تا بهاینجا معرفی کردیم، جزو بهترین و معروفترین سایتهای جهانی و ایرانی بودند. شما با مراجعه به هرکدام از فروشگاههای فوق میتوانید تمام ویژگیهای بهترین فروشگاه آنلاین را تماشا کنید.
عامل موفقیت تمام این سایتها داشتن بیزنس پلن موفق، ایدهپردازی، خلاقیت، احترام به مشتری، خدمات برتر و گسترش محصولات و دامنه فروششان بوده است.
در ادامه این لیست سایر سایتهای داخلی و خارجی موفق را نام خواهیم برد:
- سایت آلیار
- سایت پول یابی
- سایت gearbest
- سایت dx
- سایت مدیسه
- سایت زنبیل
- سایت کیمیا آنلاین
- سایت banggood
- سایت اسنپمارکت
- سایت Flipkart
- سایت اُکالا
- سایت Taobao
- سایت مبیت
- سایت JD
- سایت پلازا
- سایت Suning
- سایت Tmall
- سایت تخفیفان
- سایت Dangdang
- سایت Reebok
- سایت نتبرگ
- سایت mavi
- سایت ECCO
- سایت Media Markt
- سایت ژاکت
- سایت Oysho
- سایت فودلی
- سایت شیکسون
- سایت Zara
- سایت موتنرو
- سایت زَرپَرون
- سایت Lacoste
- سایت Wish
- سایت بانیمُد
اگر قصد خرید از بهترین فروشگاه اینترنتی ایران یا جهان را دارید، سایتهایی که در این لیست معرفی کردیم، بهترین گزینههای موجود برای شما هستند. اگر قصد راهاندازی یک وبسایت فروشگاهی برتر را دارید، باز هم این نمونهها میتوانند الگوهای مناسبی برای شما باشند. در بین لیست فروشگاه های اینترنتی ایرانی هم میتوان گزینههای بسیار معروف و البته برتر را پیدا کرد.
اگر چه فروشگاههای آنلاین ایرانی در دهه اخیر موفقیتهای بسیار بزرگی کسب کردهاند اما متخصصان کسبوکار معتقدند که ایران هنوز هم پتانسیلهای آنلاین زیادی دارد. فروشگاه های اینترنتی جهان هر روز بیشتر از قبل به فکر توسعه کاری خود هستند. چیزی که آنها را در رأس تمام لیستهای بهترین فروشگاه آنلاین قرار داده، فعالیت و پیشرفت مستمر آنان است.