آموزش کسب و کار, کسب درآمد اینترنتی، استخدام، کنکور
آموزش کسب و کار, کسب درآمد اینترنتی، استخدام، کنکور
آموزش کسب و کار, کسب درآمد,کسب درآمد اینترنتی , استخدام، کاریابی، کنکور و دانشگاه

بازاریابی ، مراحل بازاریابی

بازاریابی چیست؟

بازاریابی، یکی از مهم‌ترین قسمت‌ های فروش موفق هر محصول یا خدمت است. مراحل بازاریابی اگر به ‌صورت اصولی انجام شوند احتمال فروش موفق محصول یا خدمت بیشتر می‌شود. بازاریابی اصولی باعث می‌شود شرکت شما در فروش خدمت یا محصول‌ های‌تان بسیار موفق عمل کند. حتماً برای شما جالب است که بدانید مفهموم بازاریابی برای اولین بار در سال ۱۹۳۵ توسط « انجمن اساتید بازاریابی کشور آمریکا» ارائه شد. هرچند این تعریف در سال‌های اخیر دچار تغییرات ریز و درشت زیادی شده است اما تا حد زیادی مفهوم آن بدون تغییر باقی مانده است.

بازاریابی در حقیقت کمک می‌کند تا شرکت شما با مشتریان‌تان ارتباط مؤثری برقرار کند. امروزه بازاریابی با شیوه‌های قدیمی دیگر کارساز نیست و هر روزه روش‌های جدید و موثری به میان می‌آیند و شرکت‌های بزرگ از آن‌ها استفاده می‌کنند تا بتوانند فروش بیشتری را برای محصولات و خدماتشان به‌ دست آورند. در ادامه توضیح خواهیم داد که چگونه بازاریابی را شروع کنیم .

 

البته این نکته را هم در نظر بگیرید که بسیاری از شرکت‌های کوچک و سنتی هم در حال بازاریابی برای محصولات‌شان هستند اما اگر از آ‌ن‌ها بپرسید که آیا از بازاریابی استفاده می‌کنند جواب منفی می‌دهند. علت این موضوع این است که با مفهوم بازاریابی به شیوه‌ی آکادمیک آشنایی ندارند و نمی‌توانند مفهوم آن را درک کنند اما در اصل در حال استفاده از آن هستند.

برای مثال بسیاری فروشگاه‌های بزرگ و قدیمی محل زندگی‌تان از بروشورهای تبلیغاتی و محلی استفاده می‌کنند و یا یک بنر را در قسمت پرتردد شهر نصب می‌کنند. همه‌ی این مجموعه کارها در زیر پرچم بازاریابی قرار می‌گیرد که ممکن است بعضی از آن‌ها را دیده باشید و یا از طرف دیگر، شاید هم اسم بعضی از انواع بازاریابی حتی به گوش‌تان هم نخورده باشد. در این مطلب سعی داریم مهم‌ترین نکاتی که در مورد بازاریابی باید بدانید را به‌صورت دسته‌بندی شده بیان کنیم.

انواع بازاریابی

انواع استراتژی های بازاریابی یکی از زمینه‌هایی است که با سرعت در حال توسعه است. در واقع شما با  گذراندن دوره‌ای از آموزش بازاریابی و داشتن اطلاعاتی راجب به این مبحث قادر خواهید بود تا هر چه بهتر برای ارتقای مارک و یا برند خود در زمینه‌های مختلف در اینترنت تلاش کنید.

در میان انواع بازاریابی که در حال حاضر وجود دارند، می‌توان به جرات گفت که بازاریابی الکترونیکی یکی از محبوب‌ترین آن‌هاست به گونه‌ای که ما هر روز در دنیای بازاریابی بیشتر و بیشتر شاهد استراتژی‌ها،‌ روش‌ها و استانداردهایی هستیم که هدف همه آن‌ها انجام بازاریابی الکترونیکی برای برندها در زمینه‌های مختلف است.

البته همان‌طور که به شما گفتیم انواع مختلفی از بازاریابی وجود دارد که در گذشته این بازاریابی‌ها شامل ابزارهایی سنتی چون تلویزیون، روزنامه، مجله و تبلیغات خیابانی بود که در طول سال‌های گذشته توسط بازرگانان و صاحبان مشاغل مورد استفاده قرار می‌گرفت اما امروزه کمتر از قبل شاهد استفاده از چنین بازاریابی‌هایی هستیم.

شاید بتوان گفت به دلیل تغییر علاقه‌ی امروزی مردم و گرایش بیشتر آن‌ها به استفاده از اینترنت، استفاده کردن از موتورهای جستجو و برقراری ارتباط از طریق سیستم عامل‌های مختلف رسانه‌های اجتماعی به جای استفاده از تلویزیون، روزنامه‌ها و مجلات برای تبلیغات و یا کسب اطلاعات در مورد مارک‌های تجاری بهترین انتخاب حال حاضر باشد.

اما همان‌گونه که برای شما شرح دادیم علاوه بر بازاریابی الکترونیکی انواع مختلف دیگری از بازاریابی وجود دارند که گذراندن آموزش بازاریابی آن‌ها نیز خالی از لطف نیست و به همین منظور در ادامه این مقاله ما مهم‌ترین و برجسته‌ترین اشکال بازاریابی را که ممکن است در آینده بتوانند کمک بسزایی به شما کنند را برایتان شرح خواهیم داد تا بتوانید مناسب‌ترین نوع بازاریابی را با توجه به اهداف، زمینه تجاری و استراتژی‌های خود انتخاب کنید. بهترین روش بازاریابی چیست؟

  1. بازاریابی دیجیتال

بازاریابی دیجیتال، بازاریابی الکترونیکی یا بازاریابی دوره‌ای یکی از مهمترین انواع بازاریابی امروزی محسوب می‌شود؛ زیرا بیشترین ارتباط را با مخاطبین برقرار می‌کنند. شما می‌توانید از طریق گذراندن آموزش بازاریابی دیجیتال و با استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی یا اینترنتی که مخاطبین همواره در حال استفاده از آن‌ها هستند به کسب درآمد مشغول شوید.

بازاریابی دیجیتال را می‌توان نقطه مقابل بازاریابی سنتی دانست. در این روش مشاغل با استفاده از کانال‌های دیجیتال مانند موتورهای جستجو، رسانه‌های اجتماعی، ایمیل و وب سایت‌ها سعی می‌کنند تا با مشتریان فعلی و یا احتمالی خود در آینده ارتباط برقرار کنند.

  1. بازاریابی موتور جستجو

حتماً این اصطلاح را تا به حال بین مردم زیاد شنیده‌اید که می‌گویند گوگل همه چیز را می‌داند. در واقع این اصطلاح زمانی شکل گرفت که دیگر موبایل‌های هوشمند همگی به موتور جستجوی گوگل مجهز بودن و مردم هر سوالی که داشتند ابتدا برای یافتن جوابی مناسب به گوگل مراجعه می‌کردند.

در حال حاضر نیز زمانی که ما می‌خواهیم معنی کلمه‌ای را بدانیم، مکانی جدید را برای پیاده روی جستجو کنیم و یا حتی زمانی که قصد داریم محصولی را خریداری کنیم ابتدا آن را در گوگل سرچ می‌کنیم و به این موضوع باور داریم که گوگل جواب همه سوالات را می‌داند.

شاید بتوان همین دلایل ذکر شده را اصلی‌ترین دلیل تبدیل شدن گوگل به یکی از مهم‌ترین انواع بازاریابی الکترونیکی دانست که می‌توان با استفاده صحیح از آن به بالاترین نرخ فروش و درآمد برای مارکت‌ها دست یافت؛ زیرا شما با استفاده از این ابزار می‌توانید با مخاطبینی که به دنبال شما و یا محصولات‌تان هستند ارتباط برقرار کنید.

بازاریابی موتور جستجو هم شامل دو تکنیک است که به شما در بازاریابی، ارتقا بخشیدن به تجارت، محصول یا خدماتی که دارید کمک می‌کند. اولین تکنیک در آموزش بازاریابی موتور جستجو تکنیک سئو یا بهینه سازی و تکنیک دیگر تبلیغات SEM یا پرداخت به ازای هر کلیک است.

  1. بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا ابزاری اساسی در بازاریابی ورودی و دیجیتال محسوب می‌شود؛ زیرا محتوا همان چیزی است که به مخاطبان و همچنین موتورهای جستجو مانند Google اجازه می‌دهد تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را در وب پیدا کنند.

رایج‌ترین مؤلفه‌های یک برنامه بازاریابی محتوا، شبکه‌ها و رسانه‌های اجتماعی، وبلاگ‌ها، محتوای بصری و ابزارها، کتاب‌های الکترونیکی یا وبینارها هستند. شما با استفاده از انواع بازاریابی محتوا از جمله تصاویر، فیلم‌ها و متن‌ها می‌توانید با ارائه اطلاعات مورد نیاز و پاسخ دادن به سؤالاتی که مشتریان می‌خواهند بدانند به راحتی با مردم ارتباط برقرار کنید. تمامی کارهای ذکر شده در بالا باعث می‌شوند تا مردم بتوانند بیشتر از قبل تجارت شما را بشناسند و شما تعامل برقرار کنند.

  1. بازاریابی از طریق شبکه‌های اجتماعی

شما از طریق گذراندن دوره‌های آموزش بازاریابی استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌توانید با استفاده از رسانه‌های اجتماعی مختلفی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، اسنپ‌چت، پینترست، لینکدین و واتس‌اپ نام تجاری و فعالیت خود را بیشتر به مردم معرفی کنید.

پس به هنگام تولید ‌محتوا برای شبکه‌های اجتماعی خود مخاطبین‌تان را به یاد بیاورید و با استفاده از انواع محتواهای مفید، آموزنده، سرگرم کننده و جذاب سعی در جذب آن‌ها به تجارتتان داشته باشید. همچنین محتواهای تولید شده از جانب شما باید متناسب با نوع پلتفرمی باشد که در حال اشتراک‌گذاری مطالب در آن هستید.

  1. بازاریابی اینفلوئنسر

یکی از معروفترین نوع بازاریابی که امروزه زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد بازاریابی اینفلوئنسر است. در این نوع بازاریابی شرکت‌ ها با ارسال نمونه‌ای از محصول و یا خدمات خود به یکی از این اینفلوئنسرهای شبکه‌های اجتماعی و یا افراد مشهوری که مشغول به این کار هستند تجارت خود را در سطحی گسترده تبلیغ می‌کنند. این کار باعث ایجاد انگیزه برای خرید در افراد می‌شود.

همچنین برای پیدا کردن یک اینفلوئنسر قابل اعتماد می‌توانید از طریق راه‌های گفته شده در زیر عمل کنید:

  • جستجوی دستی در شبکه‌های اجتماعی
  • استفاده از بستر بازاریابی اینفلوئنسر
  • کمک گرفتن از یک آژانس مرتبط برای انجام تحقیقات و اطلاع رسانی به شما
  1. بازاریابی سنتی

تبلیغات به واسطه تلویزیون یکی از مهم‌ترین اشکال بازاریابی سنتی است که  از همان ابتدای معرفی رویکرد بازاریابی به دنیا در جهت تبلیغات مورد استفاده قرار گرفته است.

شاید بتوان به سؤالی درباره اینکه چرا تلویزیون اصلی‌ترین زمینه برای بازاریابی سنتی بوده است این طور جواب داد که در گذشته تلویزیون تنها وسیله سرگرمی برای قشر زیادی از افراد محسوب می‌گشته است که در زمان خود توانسته بود به طرز چشمگیری به گسترش این نوع تبلیغات کمک کند و بالاترین میزان موفقیت در فروش و کسب درآمد را به دست آورد.

همان‌طور که در ابتدای مطلب گفته شد اولین بار مفهموم بازاریابی در سال ۱۹۳۵ مطرح شد و تعریف آن به‌صورت زیر بود:

«بازاریابی اجرای فعالیت‌هایی در فضای کسب و کار است که جریان کالا و خدمات را از تولیدکننده به سمت مصرف‌کننده هدایت می‌کند.»

این مفهوم رفته رفته شکل کامل‌تری به‌خود گرفت و البته در سال‌های ۱۹۸۵ و ۲۰۰۴ مورد بازبینی‌هایی قرار گرفت و در آخرین تعریف که در سال ۲۰۱۳ میلادی توسط «انجمن بازاریابی آمریکا» مطرح شد به تعریف زیر رسید:

«بازاریابی مجموعه‌ی نهادها، فعالیت‌ها و فرایندهایی است که به خلق، ارتباط [اطلاع‌رسانی و کسب اطلاع]، تحویل و تبادل پیشنهادها (Offerings) مربوطند. مبادله‌هایی که برای مشتریان، کارفرما، شرکا و در مقیاس بزرگتر، جامعه، ارزشمند محسوب می‌شوند.»

| تولیدات خانگی پر سود”]

پس با توجه به تغییر تعریف بازاریابی در سال‌های اخیر می‌توان این‌گونه گفت که بازاریابی به مجموعه‌ کارهایی گفته می‌شود که قرار است به تبادل بیشتر شما با مشتریان‌تان منجر شود که البته این فعالیت‌های بازاریابی برای مشتریان‌تان نیز بسیار ارزشمند است. در این مطلب از دکتر ویز سعی می‌کنیم مراحل بازاریابی را به شکل کامل توضیح دهیم. مراحل بازاریابی در هر سازمان و شرکت متناسب با حیطه‌ی کاری این شرکت می‌تواند متفاوت باشد.

 مراحل بازاریابی

بازاریابی در کسب‌ و کارهای مختلف انواع گوناگونی دارد که می‌تواند بسته به نوع هر کسب و کار کمی متفاوت باشد اما در بیشتر موارد این اصول به‌صورت یکسان هستند و داشتن درک کلی از اصول بازاریابی می‌تواند کمک زیادی به شما و کسب و کارتان داشته باشد تا بتوانید مراحل توسعه‌ی کسب‌وکارتان را سریع‌ تر و اصولی‌تر دنبال کنید. پیروی از این اصول باعث می‌شود شما و کسب و کارتان رشد سریعی را تجربه کنید و رقیبان سنتی خود را کنار بزنید. البته درنظر داشته باشید که برای گرفتن نتیجه، بهتر است تمامی این اصول در کنار هم و توأمان انجام شوند. بهترین روش بازاریابی چیست؟

البته اگر می‌خواهید در زمینه‌ی بازاریابی به‌روزترین اطلاعات را داشته باشید بهتر است وب‌سایت‌هایی مانند «هاب اسپات» و «مجله‌ی فوربز» را دنبال کنید تا اطلاعات شما دائم آپدیت شود و بیشترین بازده را در بازاریابی خود داشته باشید.

در ادامه، مراحل بازاریابی را به شکل مفصل توضیح داده‌ایم تا با استفاده از آن بتوانید کسب‌وکارتان را به پیشرفت چشم‌گیری برسانید.

۱ـ مشخص کردن هدف کسب و کار در بازاریابی

بعد از این‌ که تصمیم به شروع بازاریابی در سازمان گرفته شد قبل از هر کاری هدف و چشم انداز شرکت را از بازاریابی مشخص کنید تا بدانید دقیقاً به چه چیزی باید برسید؟!

هدف هر سازمان می‌تواند متفاوت و منحصربه‌فرد باشد؛ به‌طور مثال ممکن است هدف یک شرکت اپراتور که به‌تازگی وارد بازار شده است این باشد که تعدادی از کاربران، صرفاً با این اپراتور آشنایی اولیه پیدا کنند و اصلاً قرار نیست هیچ سود مادی را برای شرکت به‌همراه داشته باشند. اما در یک شرکت دیگر ممکن است بازاریابی به‌منطور فروش بیشتر یک محصول قدیمی شروع شود.

پس بهتر است در هر سازمان و شرکتی که فعالیت می‌کنید ابتدا هدف سازمان را بررسی و مشخص کنید و سپس متناسب با آن هدف، شروع به برنامه ریزی و صرف هزینه کنید. اگر قرار است کسب و کار شما رشد کند و به توسعه‌ی پایداری برسد باید هدف اصلی و هدف‌های جزیی آن مشخص باشند که اولین گام بازاریابی است. 

شاید از خود بپرسید که هدف‌های جزیی سازمان چیست؟! منظور از هدف جزیی سازمان، هدف‌هایی است که برای هر بخش به‌طور مجزا تعریف می‌شود و کارمندان آن بخش باید طی مدت زمانی خاص به آن دست یابند.

به‌عنوان مثال، برای واحد فروش این‌گونه هدف می‌گذاریم که تا ماه آینده باید تعداد فروش محصول نسبت به ماه قبل دو برابر شود. به این آماری که برای هر قسمت مشخص می‌شود در بازاریابی اینترنتی KPI می‌گویند که به معنای سنجش کارهای انجام شده است.

به عقیده‌ی کارشناسان بازاریابی اینترنتی، وجود KPI در بازاریابی سازمان می‌تواند مسیر رشد کسب و کار را هموارتر کند چراکه این داده‌های مشخص، هدف کسب و کار را به سادگی برای کارمندان شرح می‌دهند و آنان را برای رسیدن به آن هدف تشویق می‌کنند.

بهتر است در هر ماه جلساتی را مشخص کنید و از همه‌ی کارمندان بخواهید که در این جلسات شرکت کنند و داده‌های بدست آمده را به اشتراک بگذارید. این کار باعث تعامل بیشتر کارمندان در بازاریابی می‌شود و به کسب نتایج بهتر می‌انجامد.

۲ـ الویت بندی اهداف سازمان

بعد از آن که در سازمان اهداف‌تان را مشخص کردید بهتر است اولویت اهداف را نیز مشخص کنید. اگر شما به‌عنوان مدیر مجموعه فعالیت دارید قطعاً فرصت نمی‌کنید تمامی اهداف مشخص شده را بررسی کنید و برای آن‌ها برنامه‌ریزی کنید پس سعی کنید با مشورت از شخصی که بازاریابی مجموعه را به‌دست گرفته است، اهدافی را زیر ذره‌بین قرار دهید که اهمیت بیشتری برای شما و سازمان‌تان دارد. شاید با خود بگویید که پس تکلیف بقیه‌ی اهداف سازمان چه می‌شود و دقیقا چه کسانی و به چه شکلی می‌خواهند دیگر اهداف سازمان را ساماندهی کنند.

در مقاله اهمیت کار تیمی در وب‌سایت دکتر ویز بدین موضوع پرداختیم که اگر در شرکت و یا سازمان‌تان بتوانید کار تیمی را فرهنگ‌ سازی کنید مجبور نیستید که هر روز و هر ماه نگران‌های کار‌های عقب افتاده‌ی شرکت‌تان باشید این موضوع کمک می‌کند که کارمندان نیز وظایف‌شان را بهتر بشناسند و همچنین در حل مشکلات شرکت شما احساس وظیفه کنند. الویت بندی اهداف سازمان از گام های بازاریابی محسوب می‌شود. 

مراحل بازاریابی تعداد کاملاً مشخصی ندارد اما قرار است در ادامه‌ی مطلب ۴ مرحله‌ی دیگر از مراحل بازاریابی را برای شما بررسی کنیم که انجام همه‌ی این مراحل می‌تواند کسب و کار شما را به موفقیت برساند. بازاریابی اصولی و درست برابر است با فروش بیشتر محصولات و خدمات سازمان شما.

۳ـ تحقیقات بازار

شاید برای شما جالب است که بدانید حتی شرکت‌های بزرگی مانند اپل و سامسونگ قبل از شروع ساخت هر محصول جدیدشان، هزینه‌های زیادی می‌کنند تا تحقیقات بازار را به ‌درستی انجام دهند و در نهایت، نیاز واقعی بازار را طراحی کنند.

 

به گفته‌ی یکی از بزرگترین افرادی که در زمینه‌ی بازاریابی فعالیت می‌کند، کوچکترین خطا و بی‌دقتی در قسمت تحقیقات بازار باعث می‌شود تا سازمان محصولی را روانه‌ی بازار کند که نیاز اصلی بازار نیست و هر چقدر هم از تکنیکهای فروش در بازاریابی برای آن محصول استفاده شود، آن محصول یا خدمت به موفقیتی دست پیدا نمی‌کند.

البته شاید اولویت‌بندی اهداف سازمان کمی برای شما سخت باشد که توجه به موارد زیر می‌تواند این اولویت‌ها را برای شما واضح‌تر و مشخص‌تر کند.

  • وضعیت فعلی بازار هدف
  • نیاز بازار
  • بخش‌بندی مشتریان
  • نیازهای مشتریان
  • رفتار مشتریان و کاربران
  • تاریخ‌چه‌ی بازار هدف‌تان
  • ظرفیت و سرمایه‌ی شما در بازار هدف
  • نمونه‌های مشابه شما که با شکست مواجه شده‌اند
  • آنالیز رقیبان

دقت به تمامی این موارد می‌تواند چشم انداز روشنی را به کسب و کار شما ارائه دهد. اگر در مباحث بازاریابی محتوایی، دانش کمی داشته باشید متوجه می‌شوید که این موارد همان پرسونای مخاطبی است که در مباحث بازاریابی محتوایی به آن پرداخته می‌شود و بسیار ارزشمند است.

بعد از این‌که موارد بالا را بررسی کردید و محصول یا خدمتی را روانه‌ی بازار کردید، می‌بایست دقت داشته باشید که بازاریابی اصلی تازه شروع شده است و باید از روش بازاریابی حضوری و اینترنتی استفاده کنید تا فروش محصول یا خدمات‌تان راضی کننده باشد. یکی از مراحل بازاریابی بسیار مهم، بعد از انجام تحقیقات بازار، «نحوه‌ی معرفی محصول» است که در یک مقاله‌ی جدا به‌صورت کامل به آن پرداخته‌ایم و جدیدترین روش‌های آن را به شما گفته‌ایم.

تیم مارکتینگ شما باید تیم قدرت‌مندی باشد که توانایی اجر کردن کمپین‌های بازاریابی و تبلیغاتی را داشته باشد. این تیم بهتر است از مجموعه‌ افراد مجربی تشکیل شده باشد که تجربه‌ی موفقی در بازاریابی‌ دیجیتالی و اینترنتی داشته‌اند.

۴ـ شناسایی و یافتن کانال‌های بازاریابی

اگر قرار است به‌درستی مراحل بازاریابی را طی کنید این قسمت را جدی بگیرید. فرقی نمی‌کند که شما قصد دارید بیشتر بودجه‌ی بازاریابی‌تان را صرف بازاریابی سنتی کنید یا برای بازاریابی اینترنتی هزینه کنید. همه‌ی ما می‌دانیم که هزینه‌های بازاریابی کم نیستند و بسیار مهم است که این هزینه مدیریت شود و به‌درستی خرج شود.

امروزه کانال‌های زیادی برای بازاریابی وجود دارد و به شدت مهم است که این کانال‌ها را به‌درستی انتخاب کنید. کانال‌های انتخابی شما می‌توانند تأثیر بسیار زیادی بر روی موفقیت یا عدم موفقیت بازاریابی کسب‌وکار شما داشته باشد.

پس سعی کنید در ابتدای کار، سنتی بودن یا اینترنتی بودن بازاریابی خود را مشخص کنید و حتی اگر قرار است به هر ۲ شکل سنتی و اینترنتی، بازاریابی‌ خود را انجام دهید بهتر است مشخص کنید که هر کدام قرار است چند درصد از کل بودجه‌ی شما را به خود اختصاص دهند. پس سعی کنید شفافیت هزینه‌های مالی را برای خودتان و تیم مارکتینگ‌تان انجام دهید تا مشکلات شما به حداقل برسد.

شاید این کانال‌های بازاریابی برای شما هنوز به‌صورت واضح مشخص نشده‌اند برای همین چند مثال می‌زنیم تا به‌طور کامل این موضوع را متوجه شوید. فرض کنید شما یک مجموعه‌ی آموزشی دروس کنکور هستید که می‌خواهید در زمینه‌ی تولید ویدئوهای باکیفیت آموزشی فعالیت کنید.

پس با توجه به این‌که شما ویدئو تولید می‌کنید قطعاً قرار دادن بعضی از این ویدیوها در پیج‌های اینستاگرامی کمک می‌کند که شما بیشتر دیده شوید و حتی اگر تبلیغات زیادی هم در این شبکه‌ی اجتماعی انجام دهید ضرری نخواهید کرد و کانال مناسبی را برای بازاریابی خود انتخاب کرده‌اید. اما در مقابل فرض کنید که شما یک تولید کننده‌ی آرد باکیفیت هستید که می‌خواهید آرد خود را به نانوایی‌های شهرتان بفروشید؛ حالا به نظر شما اگر روش قبل استفاده کنیم و سراغ اینستاگرام برویم موفق می‌شویم؟

قطعاً جواب منفی است و با این کار فقط هزینه‌ی بازاریابی را دور ریخته‌ایم اما اگر برای فروش آرد به‌سراغ پیدا کردن شماره موبایل نانوایان شهر برویم و با یک پیامک جذاب آن‌ها را دعوت به خرید آرد کنیم به‌نظر شما احتمال موفقیت‌مان بیشتر نمی‌شود؟

البته چگونگی همین پیامک زدن نیز می‌تواند در میزان موفقیت ما نقش زیادی داشته باشد؛ برای مثال سعی اگر در پیامک خود یک ارزشی ارائه کنید(مثلاً ارائه آرد به‌صورت چکی) که شخص نانوا قانع شود که از شما آرد تهیه کند حتما در بازاریابی پیامکی‌تان موفق بوده‌اید.

برای راحتی شما در شناخت کلی کانال‌ها تعدادی از پرکاربردترین کانال‌های بازاریابی را برای شما آماده کرده‌ایم که می‌تواند بسیار مفید باشد.

  • تبلیغات تلویزیونی و رادیویی
  • ایمیل مارکتینگ
  • تبلیغات نیتو یا محلی
  • شبکه‌های اجتماعی
  • تبلیغات داخل اپ
  • اپلیکیشن موبایل
  • برگزاری وبینار یا سمینار

۵ـ‌ مشخص کردن بودجه‌ی اولیه بازاریابی یا مارکتینگ

اگر قصد بازاریابی برای محصول یا خدمات شرکت‌تان را دارید بهتر است قبل از شروع این کار مقدار بودجه‌ را مشخص کنید البته اگر شرکت کوچکی هستید بعد از مشورت با متخصصان مارکتینگ و بازاریابی متوجه خواهید شد که در بیشتر موارد بودجه‌ی زیاد و مناسب (به‌شرطی که درست خرج شود) در بازاریابی می‌تواند نقش ویژه‌ای برای میزان موفقیت کمپین بازاریابی شما داشته باشد.

برای مثال یکی از شرکت‌های موفق لبنیات ایران در تابستان ۹۸ در حدود ۱۰ میلیارد تومان هزینه‌ی بازاریابی برای یکی از کمپین‌های خود کرد که شاید این میزان از دارایی کل بسیاری از شرکت‌های دیگر بیشتر باشد اما هدف از این مثال این بود که بدانید هزینه‌های بازاریابی به هیچ وجه کم نیستند و شما به عنوان مدیر یک کسب  و کار فقط می‌توانید در بهینه کردن این هزینه‌ها نقش داشته باشید.

 

البته شاید برای شما جالب باشد که بدانید تیم مارکتینگ و بازاریابی باید برای جز هزینه‌هایی که انجام داده است دلیل موجهی داشته باشد و حتی شرکت‌هایی که هزینه‌های میلیارد دلاری را برای کسب و کارشان دارند، ریز هزینه‌ها را از تیم بازاریابی‌شان می‌خواهند. اتلاف هزینه‌های سازمان موضوعی است که می‌تواند باعث قطع همکاری سازمان با شخص یا تیم بازاریابی شود.

همچنین مشخص بودن بودجه‌ی بازاریابی کمک می‌کند که تیم بازاریابی شما بداند که قرار است با چه بودجه‌ای کار کند و در حین کار انتظار بودجه‌ی بزرگی را نداشته باشد. پس به‌عنوان مدیر مجموعه، تیم بازاریابی‌تان را به قطره چکانی خرج کردن عادت دهید.

۶ـ پیدا کردن تیم مناسب برای بازاریابی

اگر یک تیم خوب برای بازاریابی‌تان داشته باشید تقریباً خیال‌تان جمع است که هزینه‌هایی که برای بازاریابی می‌کنید به شکل درستی خرج می‌شود. جمع کردن یک تیم حرفه‌ای و کاربلد نه‌تنها کار سختی است بلکه ممکن است هزینه‌های زیادی را نیز به شما و شرکت‌تان وارد کند. در این مطلب از دکتر ویز سعی کردیم مراحل بازاریابی را به شکل کامل توضیح دهیم. مراحل بازاریابی در هر سازمان و شرکت متناسب با حیطه‌ی کاری این شرکت می‌تواند متفاوت باشد.




تاریخ: شنبه 18 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

بلاگر کیست و چه‌ کاری انجام می‌دهد؟

بلاگر شدن از مهم‌ترین موضوعاتی است که هر روز میلیون‌ها بار در سطح اینترنت مطالعه می‌شود. در این مقاله دکتر ویز این راهنما را به‌صورت گام به گام منتشر کرده‌ایم تا بتوانید با مراحل کامل بلاگر شدن در ایران آشنا شوید.

در جواب سؤال بلاگر کیست یا بلاگر چیست باید بگویم بلاگرها مطالب را در صفحات شبکه‌های اجتماعی یا وب‌سایت‌های خود می‌نویسند، ویرایش، پست و تبلیغات می‌کنند. آنها ایده‌ها را تولید و ارائه می‌ دهند.

اگر نگاهی به لیست پردرآمدترین شغل‌‌های جهان بیاندازید یکی از این شغل‌ها بلاگر بودن است. امروزه بلاگرها در دنیای مجازی درآمد بسیار بالایی دارند. در سال‌های اخیر بسیاری از جوانان به این شغل علاقه‌مند شده‌اند و به سمت بلاگر شدن در فضای مجازی رفته‌اند.

خوشبختانه در سال‌های اخیر قوانین جهانی در مورد بلاگرها به‌وجود آمده است و این حوزه به یک صنعت تبدیل شده است که البته در کشور ما هنوز این قوانین به شکل واضح و مشخصی وضع نشده است اما برای مثال خبرهایی شنیده می‌شود که در سال ۱۴۰۲ قرار است مالیات بلاگرها محاسبه شود.

ممکن است شما فکر کنید که بلاگر شدن کار آسانی است و در هر روز با کار بسیار کمی، پول خوبی به‌دست می‌آورید. البته این تفکر کاملا غلط است و نباید این‌گونه تصور کنید که بلاگر شدن کار ساده‌ای است.

بلاگرها در ایران چند سالی است که کسب و کارشان رونق گرفته است و تعداد آن‌ها در هر سال رو به فزونی است.

اگر می‌خواهید بلاگر شوید اما نمی‌دانید از کجا باید شروع کنید بهتر است ابتدا بدانید علاقه‌ی شما به چه موضوعی است؟ یک بلاگر موفق باید در زمینه‌ی مورد علاقه‌اش فعالیت کند در غیر این‌صورت نمی‌تواند در طول چند سال متوالی تولید محتوا کند و بر سر این شغل بماند. 

بهتر است قبل از انتخاب حیطه‌ی کاری‌تان، درآمد حوزه‌های بلاگری مختلف را نیز بررسی کنید تا بعداً نگویید کاش به سمت بلاگر شدن در فلان حوزه رفته بودم. البته مطمئن باشید درآمد بلاگر بودن در ایران نسبت به بسیاری شغل‌های دیگر بهتر است و به هیچ عنوان در هیچ کدام از حوزه‌هایش درآمد کمی ندارد اما به‌هرحال بهتر است میزان درآمد هر حوزه را به‌دست بیاورید و با دید باز به‌ سراغ حوزه‌ی مورد علاقه‌تان بروید.

بلاگرهای ایرانی بیشتر در اینستاگرام مشغول به فعالیت هستند چرا که این شبکه‌ی اجتماعی در کشور ایران طرفداران بسیار زیادی دارد و طبق اعلام فیس بوک، مردم ایران جز ۷ کشور پر استفاده‌ی اینستاگرام هستند. البته این موضوع به نفع شماست چون در کشورهای خارجی شخصی که می‌خواهد بلاگر شدن را آغاز کند غیر از آن‌که باید برای حوزه‌ی فعالیتش تحقیق کند و بداند حوزه کاری بلاگر چیست هم چنین باید به سراغ شبکه‌ی اجتماعی مورد فعالیتش نیز برود و ببیند که آیا فضای اینستاگرام مناسب است یا مثلاً پینترست؟! 

بهتر است ابتدا تحقیقاتی در مورد حوزه‌های مختلف بلاگر شدن کنید و سپس سعی کنید با توجه به علاقه‌ی شخصی و همچنین میزان درآمد، یک حوزه را برای خود انتخاب کنی

 اگر می‌خواهید یک بلاگر موفق در سطح اینترنت بشوید باید نکات زیادی را رعایت کنید و به تنهایی نمی‌توانید این کار را انجام دهید. اگر می‌خواهید بدانید برای blogger شدن چه باید کرد؟ باید بگوییم بلاگرهای موفق ایرانی مانند صدف بیوتی،‌ یک تیم تولید محتوا دارند که این تیم باید در شروع هر هفته، موضوعات پست‌ها و استوری‌ها را برای شخص بلاگر بفرستد و سپس گرافیست تیم به طراحی پست‌ها و استوری‌ها بپردازد.اگر می‌خواهید به یک بلاگر حرفه‌ای در سطح اینترنت تبدیل شوید می‌توانید از متخصصان  و مشاور کسب و کار دکتر ویز کمک بگیرید تا شما را در این مسیر همراهی کنند و در سریع‌ترین زمان شما به یک بلاگر حرفه‌ ای تبدیل شوید و از این طریق کسب درآمد کنید.

بلاگر شدن چه ابزاری نیاز دارد؟

در ادامه‌ی این مطلب راهنمای کامل بلاگر شدن، سعی می‌کنیم افرادی که برای یک تیم موفق نیاز دارید را بررسی کنیم. البته در همه‌ی جای دنیا از جمله کشور ایران بلاگر‌های محلی نیز به‌ وجود آمده‌اند به‌طوری‌ که این افراد فقط در منطقه و محله‌ی خاصی فعالیت دارند.

طبق تحقیقات انجام شده، این افراد کسانی بوده‌اند  که به خوبی از عهده این کار برآمدند؛ در ابتدا در سطح منطقه و محله‌ی جغرافیایی‌شان یک محبوبیت نسبی داشته‌اند و سپس با استفاده از آن توانسته‌اند یک پیج موفق در شبکه‌های اجتماعی راه اندازی کنند و تعدادی مخاطب جذب کنند. بسیاری از این افراد پس از موفق شدن در یک سطح کوچک توانسته‌اند به سراغ جامعه‌ی هدف بزرگ‌تری بروند و محبوبیت بیشتری به‌دست آورند.

همان‌طور که گفته شد داشتن یک تیم هدفمند شما را به موفقیت خواهد رساند. اگر چه باید بدانید مدیریت آن تیم کار آسانی نخواهد بود و ممکن است در اداره‌ی تیم و هماهنگی‌های مرتبط با آن تیم به مشکلاتی بربخورید؛ ما در تیم دکتر ویز این موضوع را به شکل کامل در مقاله‌ی کار گروهی چیست توضیح داده ایم. مطالعه‌ی آن برای مدیریت تیم‌تان بسیار ضروری و حائز اهمیت خواهد بود. 

چگونه بلاگر شویم؟

با توجه به مواردی که    گفتیم شاید برای‌تان سوال شود که چطور بلاگر شویم؟  چنان‏چه قصد دارید به یک بلاگر در شبکه های اجتماعی تبدیل شوید بایستی برای رسیدن به این هدف راه سختی را سپری کنید. 

برای موفقیت و پیشرفت در این زمینه باید به یک‌سری نکات کلیدی توجه نمایید که این کار نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد. علاوه‌بر این کسب درآمد در فضای شبکه اجتماعی متفاوت است و نیاز به داشتن صدها هزار فالور نیست تا بتوانید با برندهای مختلف همکاری نموده و درآمد داشته باشید. در حال حاضر برندهای بسیاری به سرمایه‌گذاری روی میکرواینفلوئنسرها نیز تمایل نشان می‎دهند.

برای بلاگر شدن از کجا شروع کنیم؟

در جواب به سؤال برای بلاگر شدن از کجا شروع کنیم و چطور بلاگر شویم باید گفت برای بلاگر شدن و شروع آن بهترین روش، آموزش و یادگیری در این رابطه است. چنان ‌چه به بلاگر اینستاگرام تمایل دارید، باید در دوره‌های بلاگری در اینستاگرام شرکت نمایید. در این دروه‏‌ها در رابطه با چگونگی تولید محتوا و ساخت بلاگ بحث می‌کنند. همچنین روش‌های درآمدزایی و ادامه دادن این مسیر برای داشتن درآمد را به صورت کامل برای شما شرح می‏‌دهند.

در ادامه کار می‎توانید شروع به تولید محتوا و پرداختن به سوژه‌‏های جذاب و مهم در زمینه کاری خود کنید. بنابراین باید نظر مخاطبین خود را جلب نمایید و برای حرفه‌ای شدن در حوزه تخصصی خود برحسب اصول و تکنیک‌های مرتبط محتوا تولید نمایید.

آموزش بلاگر شدن در اینستاگرام 

برای بلاگر شدن در اینستاگرام آموزش‏‌های مختلفی در بازار تحت عنوان آموزش بلاگری در اینستاگرام عرضه می‏‏‌شود. از به‌روزترین مسائل امروزه، یادگیری شیوه بلاگری است که مورد توجه بسیاری از کاربران در فضای مجازی قرار گرفته است. از آن‌جایی که معمولاً افراد بیشتر وقت خود را در شبکه‌های اجتماعی به ویژه اینستاگرام می‌‏‏گذرانند، در نتیجه کم‎ کم علاقه به بلاگری و یا ولاگری پیدا می‏‌کنند و مایل به آموزش بلاگری اینستاگرام می‌شوند.

بنابراین برای رسیدن به هدف خود به‌دنبال آموزش بلاگری اینستاگرام و یا آموزش blogger هستند. این افراد باید بدانند که چگونه کاربران خود را جذب کنند و در مقابل درآمد بالایی نیز داشته باشند. برای شروع یادگیری ابتدا موضوع مورد علاقه خودر ا مشخص کنید، که البته اصلی‏‏‏‌ترین مورد است.

برای تبدیل شدن به یک بلاگر موفق باید یک‌سری نکات مهم را رعایت نمایید؛ البته تمام این کارها به تنهایی صورت نمی‏‌گیرد. مدیگر نکات مهم آموزش بلاگری در اینستاگرام، نوشتن محصولات، معرفی محصولات و فروش محصولات است. به صورت کلی، تولید محتوا، تحقیق و توسعه، حسابداری، امورمالی، بازاریابی، فروش و خدمات مشتری به طور جزئی از وظایف یک بلاگر محسوب می شود.

گام‌های تبدیل شدن به یک بلاگر موفق

بعد از مبحث آموزش بلاگر شدن در ادامه ‌ی مطلب راهنمای کامل و مراحل بلاگر شدن توضیحات داده شده است که به کمک آن می‌توانید فعالیت خود را در این زمینه آغاز کنید

۱ـ طراحی ظاهری پیج

در ادامه مبحث آموزش بلاگر شدن باید بگوییم اگر می‌خواهید به یک بلاگر موفق تبدیل شوید نباید این مرحله را دست کم بگیرید. بلاگر شدن مراحل مختلفی دارد و اگر بخواهید در این حوزه به یک شخص واقعا موثر یا در اصطلاح اینفلوئنسر (Influencer) تبدیل شوید بهتر است تک‌تک نکاتی که گفته می‌شود را رعایت کنید. بعضی از این نکات مانند طراحی ظاهری وبلاگ ممکن است بیشتر به قسمت فنی تیم‌تان مربوط باشد و قرار نیست در این قسمت خودتان مهارت داشته باشید. 

البته می‌توانید این قسمت را در شروع کارتان خودتان به‌دست بگیرید اما بعد از این‌که در این عرصه شناخته شوید دیگری فرصتی برای طراحی صفحه یا پیج‌تان نخواهید داشت. اهمیت ظاهری صفحه‌تان اینقدر زیاد است که اگر به سراغ پیج بلاگرهای موفق بروید اهمیت این موضوع را به‌خوبی درک خواهید کرد.

شاید شما احساس کنید که محتوای پیج ارزشمندتر است اما حتی تحقیقات نیز ثابت کرده‌اند که اهمیت ظاهری یک پیج و یا یک سایت در اینترنت می‌تواند بسیار مهم‌تر از محتوای تولید شده در آن پیج یا سایت باشد. دیزاینرهای زیادی در سطح اینترنت وجود دارند که می‌توانند در این حوزه به شما کمک کنند.

حتی می‌توانید در شروع کار به‌صورت دورکاری یا در اصطلاح فریلنسری با آن‌ها کار کنید تا هزینه‌های شما کمتر شوند. پس در این قسمت از راهنمای کامل بلاگر شدن متوجه شدید که طراحی ظاهری وبلاگ تا چه حد می‌تواند برای مخاطب شما مهم باشد.

۲ـ عکس با کیفیت

همین حالا اینستاگرام خود را باز کنید و پیج تعدادی از بلاگرهای بزرگ خارجی و یا حتی ایرانی را بررسی کنید. آیا از کیفیت عکس‌های‌شان شگفت‌زده نشدید؟ کیفیت عکس‌های پیج یا سایت شما در ذهن مخاطبان بسیار تأثیرگذار است اما باید در نظر داشته باشید که شاید در شروع کار خرید یک دوربین خوب کمی غیرعقلانی باشد.

پس بهتر است با کمک گرفتن از دوربین تلفن‌ همراه‌تان یا یک دوربین ارزان‌ قیمت ‌تر عکاسی را شروع کنید و کیفیت عکس‌های‌تان را به‌صورت نرم‌افزاری بالا ببرید و به یک بلاگر هنری تبدیل شوید. ادیت عکس‌ها نیز در شروع کار می‌تواند کمی سخت باشد اما بعد از مدتی می‌توانید به کمک گرافیست‌تان عکس‌های بسیار با کیفیتی درست کنید و در صفحه‌تان به اشتراک بگذارید.

۳ـ حفظ پرسونال برندینگ باوجود بلاگر شدن

 

 حال که به خوبی می‌دانید چگونه یک بلاگر شویم باید به این نکته توجه کنید که حتی بعد از این‌ که به یک بلاگر حرفه‌ای در حوزه‌ی تخصصی‌تان تبدیل شدید بهتر است سعی کنید پرسونال برندینگ‌ را حفظ کنید تا بتوانید مانند بلاگرهای بزرگ، حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشید. اگر در سطح اینترنت پرسونال برندینگ خوبی داشته باشید می‌توانید در بین مخاطبان به یک شخص تأثیر گذار تبدیل شوید.

جالب است بدانید بسیاری بلاگرهای موفق در سطح اینترنت یک برند لوکس و قدرت‌مند برای خودشان دست و پا کرده‌اند و حتی بسیاری از آنان تولیدات بسیار موفقی نیز در حوزه‌ی مورد فعالیت‌شان داشته‌اند.

برای مثال یکی از افرادی که چند سال گذشته در حوزه‌ی لوازم آرایشی و بهداشتی مشغول به فعالیت بود توانست یک سرمایه‌گذار جذب کند و سرمایه‌گذار به او کمک کرد تا یک کارخانه‌ی تولید لوازم آرایشی و بهداشتی تأسیس کنند و اکنون بیشتر از آن‌که از بلاگر بودنش پول به‌دست بیاورد از کارخانه‌ی شخصی‌اش درآمد دارد.

اهمیت داشتن برند لوکس به همین جا خلاصه نمی‌شود و شما به کمک داشتن یک برند لوکس و موفق می‌توانید به یک فرد شناخته شده در حوزه‌ی مورد فعالیت‌تان تبدیل شوید.

چرا بلاگر شدن را شروع نمی کنید؟

از مهم‌ترین موانع شروع بلاگری میتوان عواملی چون استرس، ترس و عدم اعتماد به نفس را نام برد. شما باید بتوانید در مقابل برخی بازدارنده های ذهنی ایستادگی کنید تا به اهداف خود برسید.

ترس از نداشتن شانس در برابر دیگر بلاگرها

با توجه به  تعداد زیاد بلاگرهای فعال در شبکه‌های اجتماعی مشهوری مثل اینستاگرام، افراد زیادی از بلاگر شدن می‌ترسند. آن‌ها تصور می‌کنند که در برابر بلاگرهای مشهور شانسی برای دیده شدن ندارند. اما این ترس یک ترس موجه نیست. با در نظر گرفتن سلایق مختلفی که وجود دارد، هرکس خواستار طرفداری از نوع خاصی از بلاگرها است.

مسأله مهم میزان علاقه و توانایی شما در ارائه محتوای‌تان است. آیا به آن‌چه می‌خواهید در صورت بلاگر شدن درباره‌اش صحبت کنید ایمان دارید؟ آیا از اعتماد به‌ نفس کافی برای بلاگر شدن برخوردار هستید؟ چقدر باور دارید که بتوانید یک بلاگر موفق شوید؟ جالب است بدانید که کشور ایران جز هفت کشوری است که مردمش بیشترین استفاده را از اینستاگرام می‌کنند.

بنابراین شما با شروع کار بلاگری خود در برابر ۳۰ میلیون کاربر  ایرانی فعال اینستاگرام قرار می‌گیرید. در بین این تعداد حتی اگر حداکثر نزدیک به یک میلیون نفر هم طرفدار شما باشند، می‌توانید به درآمدهای فوق‌العاده‌ای دست پیدا کنید.

ترس از گذاشتن ویدئو از خود

افراد زیادی هستند که فوبیای دوربین دارند. این افراد نمی‌توانند به‌راحتی در برابر دوربین صحبت کنند. دریچه دوربین برای آن‌ها به اندازه یک جمع چند هزار نفری استرس ایجاد می‌کند.

علاوه بر این ترس، بعضی دیگر از افراد هستند که به دلیل فرهنگ حاکم بر جامعه یا خانواده‌شان نمی‌توانند فیلم‌های شخصی خود را در محیط اینترنت به اشتراک بگذارند. البته ممکن است شخصی این محدودیت‌ها را نداشته باشد اما ظاهر خود را آنقدر جذاب نداند که فیلم‌هایش را منتشر کند.

محتوای ویدئویی بهترین نوع محتواست و می‌تواند بیشتری مخاطب را برای شما ایجاد کند. اما بلاگر شدن از سایر راه‌ها هم امکان‌پذیر است. اگر به هر دلیلی نمی‌توانید ویدئوهای خود را در شبکه‌های اجتماعی بگذارید، می‌توانید محتوای آموزشی، صوتی، کلیپ و …. در صفحه خود قرار دهید.

البته اگر موضوع بلاگ شما، آشپزی، نقاشی، ساخت بدلیجات و وسایل تزئینی یا از این نوع فعالیت‌ها است، می‌توانید به جای گرفتن فیلم از خود، از کاری که در حال انجام آن هستید فیلم بگیرید.

ترس از شروع کردن بلاگری

نه تنها بلاگر شدن بلکه شروع هر کار تازه‌ای با ترس همراه است. بنابراین اگر شما نیز از شروع این کار می‌ترسید، تنها نیستید. برداشتن قدم اول می‌تواند این ترس را درمان کند. پس با تمام دلهره و ترسی که دارید دست به اقدام و بزنید و اولین محتوای خود را در صفحه‌تان منتشر کنید.

آن‌گاه می‌بینید که اولین محتوایتان هرچقدر هم ناقص و بی‌کیفیت باشد، توانسته است شما را از دست ترس‌هایتان رها کند. پس اگر می‌ترسید، همین حالا اقدام به اشتراک‌گذاری اولین محتوای خود کنید. اگر نمی‌دانید چه محتوایی بگذارید، می‌توانید از عکس‌نوشته استفاده کنید. روی تصویر خود یا یک تصویر جذاب دیگر جمله کوتاه و زیبایی بنویسید و سپس آن را برای مخاطبانتان بگذارید.

بهترین بلاگرهای ایرانی کدام‌ها هستند؟

از جمله موفق‌ترین، مشهورترین و بهترین بلاگرهای ایرانی در زمینه‌های طنز و سرگرمی، آرایشی، مد و استایل، آشپزی، تراول و نویسندگی می‌توان پیج‌های اینستاگرامی mohamadaminkarimpor، iz.mohsen، milad_khahhh، sadaf_beauty، __its.shaqayeq__، amir_food_review، loghme_،‌ hodarostami، asuhsworld، shahinkalantary، alighazinezam را نام برد.

شما می‌توانید با رصد کردن هریک از این پیج‌ها به نحوه کار، نوع خلاقیت و کار این افراد پی ببرید. پیشنهاد من تقلید نیست اما می‌توانید از صفحه مورد علاقه خود برای بهبود کارتان الگوبرداری کنید.

در واقع الگوبرداری از یک بلاگر موفق می‌تواند باعث بالا رفتن کیفیت کار ما نیز شود. بهرحال سلیقه متفاوت کاربران شبکه‌های اینترنتی و اجتماعی در پیدا کردن طرفدار دست ما را باز می‌گذارد. اگر محتوای خوب و مفیدی ارائه دهیم، به یقین می‌توانیم طرفداران زیادی پیدا کنیم.

رمز موفقیت بلاگرهای مشهور 

هر شهرت و محبوبیتی، مدیون شگرد خاصی است. بنابراین تمام بلاگرهای مشهور رمزهایی برای موفقیت در کار خود دارند. علاوه بر ظاهر گیرا و جذابی که باید یک بیوتی ‌بلاگر در ویدئوهای خود نشان دهد و بلاگری دیگر توانایی صدای خود را با بالاترین کیفیت در اختیار طرفدارانش قرار ‌دهد، اصول دیگری نیز وجود دارد که افراد موفق در زمینه بلاگ از آن‌ها استفاده می‌کنند.

در اینجا به ۵ مورد از این اصول اشاره می‌کنیم که می‌تواند در موفقیت بلاگرها نقش اساسی داشته باشد:

  • صداقت بی چون و چرا

۱- صداقت بی چون و چرا

با توجه به اینکه ذهن ناخودآگاه انسان می‌تواند هر چیز درست و غلطی را تشخیص دهد، بنابراین اگر شما بتوانید در کار خودتان صداقتی بی‌ چون‌وچرا داشته باشید، مخاطبان این صداقت را حس می‌کنند.

ممکن است در ظاهر چیز خاصی به نظر نرسد اما این موضوع فراتر از ظاهر قضایا است. در واقع به‌صورتی ناخودآگاه افراد می‌خواهند شما را پیگیری کنند. حتی ممکن است خود افراد از این تمایل به دنبال کردن شما متعجب شوند. این اتفاق به این دلیل می‌افتد که ناخودآگاه مخاطبان شما صداقت حقیقی موجود در محتوای شما را درک کرده‌اند.

بنابراین سعی کنید در هر زمینه‌ای که فعالیت می‌کنید، حتماً در کار خود صداقت داشته باشید. اگر کار شما از نظر ظاهر بی‌مورد باشد اما در پشت پرده ناخالصی یا مطالب دروغی داشته باشد، باز هم ناخودآگاه کاربران آن را تشخیص می‌دهد. در این‌صورت کاربران از اینکه علی‌رغم کیفیت محتوا اما تمایل به پیگیری شما ندارند، باز هم تعجب خواهند کرد.

۲- متمایز عمل کردن

وجه تمایزی که در کارتان برای خود در نظر می‌گیرد، می‌تواند مهم‌ترین عامل موفقیت شما باشد. انسان‌ها عاشق تفاوت‌ها هستند؛ بنابراین شما می‌توانید با ایجاد یک تفاوت در انجام یک کار همیشگی و خسته‌کننده، مخاطبان زیادی جذب کنید.

برای مثال، همه‌ی مردم روزانه از غذاهای سریع مانند نیمرو یا املت استفاده می‌کنند؛ اگر شما بتوانید این دو را با روش‌هایی متفاوت درست کنید که علی‌رغم حفظ سرعت، تنوع داشته باشد، مطمئنا مخاطبان از این تفاوت استقبال خواهند کرد. همین وجه تمایز عامل موفقیت تمام بلاگرهای مشهور بوده است و می‌تواند روزی رمز موفقیت شما نیز باشد.

۳- تولید محتوای باکیفیت و کاربردی

محتوای کاربردی که بتواند مورد استفاده مخاطبان قرار بگیرد، بیشتر از محتواهای سرگرم‌کننده اشتراک‌گذاری می‌شود. بنابراین سعی کنید ویدئوهای کوتاه آموزشی در صفحه بلاگ خود قرار دهید.

این آموزش‌های کوتاه باعث می‌شوند تا مخاطبان به پیج شما برگردند و شما را به دوستان خود نیز معرفی کنند. روزانه هزاران پست توسط کاربران به اشتراک گذاشته می‌شود که پست شما در صورت کاربردی بودن می‌تواند جز این هزاران مورد باشد. کیفیت عامل مهم دیگری است که چشم و ذهن عاطفی انسان‌ها را نوازش می‌کند.

در واقع افراد دوست دارند به تصاویر و فیلم‌های باکیفیت توجه کنند تا تصاویر و فیلم‌های بی‌کیفیت. پس با تولید محتوای کاربردی و باکیفیت، می‌توانید از دو عامل ترغیب کننده افراد برخوردار باشید.

۴- وجود تاچ‌پوینت Touch-Point مخصوص

تاچ‌پوینت در واقع مثل یک امضا می‌ماند. تیکه کلام نیز می‌تواند یک تاچ‌پوینت باشد. اگر شما به صفحات بلاگرهای مشهور نگاه کنید، خواهید دید که اکثر آن‌ها یک جمله مشخص در ابتدا یا انتهای فیلم یا کلیپ‌های خود بر زبان می‌آورند.

این جمله مخصوص خودشان است و بیشتر مخاطبان آن‌ها را با آن جمله می‌شناسند. شما نیز می‌تواند یک جمله یا حرکت خاصی در دست یا صورت خود داشته باشید که مختص شما بوده و در واقع تاچ‌پوینت شما باشد.

۵- ارزش دادن به طرفداران

همه انسان‌ها دوست دارند احساس ارزشمندی کنند. حتماً متوجه شده‌اید که انتقادات اگرچه مثبت و سازنده هم باشند اما به مزاج انسان‌ها خوش نمی‌آیند. این به آن خاطر است که انتقاد ارزشمندی انسان را کاهش می‌دهد.

وقتی یک بلاگر با گفتن جملات ارزشمند کننده، ارائه جوایز یا هر کاری که بتواند حس ارزشمندی در انسان‌ها ایجاد کند، می‌تواند باعث جذب آنها شود. راز موفقیت بسیاری از بلاگرهای مشهور این ارزش دادن به طرافداران است که باید حتماً با صداقت نیز همراه باشد.

تفاوت بلاگر با ویلاگر چیست؟

بلاگرها محدود به ویدئو نیستند و می‌توانند از انواع محتوا برای بلاگ خود استفاده کنند؛ این در حالی است که ویلاگر‌ها برای انتقال مفهوم موردنظر خود تنها از ویدئوها استفاده می‌کنند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که کسانیکه فقط از ویدئو بهره می‌گیرند، همان ویلاگرها هستند. اما افرادی که از سایر فرمت‌ها نیز در پست‌های بلاگ خود استفاده می‌کنند، بلاگر هستند.

در واقع بلاگرها برای تولید محتوا دستشان بازتر است اما یک ویلاگر تنها با ویدئو می‌تواند تولید محتوا داشته باشد. در نگاه اول بلاگر شدن آسانتر و قابل‌اجراتر به‌نظر می‌رسد اما ویلاگرها موفق‌تر از بلاگرها هستند چون مخاطبان ویدئو بیشتر از مخاطب سایر فرمت‌های تصویر یا صوت هستند. بنابراین اگر برای انتشار فیلم‌های خود محدودتی ندارید، می‌توانید به ویلاگر شدن فکر کنید.

ابزارهای لازم برای بلاگر شدن

تولید محتوای جذاب، باکیفیت و ارزشمند زمانی ممکن می‌شود که بتوانید از ابزارهای تولید و ویرایش ویدئو، کلیپ، صوت و تصویر استفاده کنید. اگر استفاده از نرم‌افزارهای تحت ویندوز برای شما امکان‌پذیر نیست، می‌توانید از اپلیکیشن‌های تحت موبایل استفاده کنید.

در اینجا هم نرم‌افزار و هم اپلیکیشن‌های ویرایش ویدئو و تصویر برای بلاگر شدن را به شما معرفی خواهیم کرد. بعضی از بلاگرها هستند که تنها به‌وسیله تلفن همراه خود تمام تصاویر و فیلم‌ها را هم گرفته و هم ویرایش می‌کنند.

اگر موضوعی که شما انتخاب کرده‌اید، یک موضوع کاربردی و آموزشی است، این روش می‌تواند برای شما نیز کاربرد داشته باشد.

اما در صورت فعالیت در زمینه‌های فشن و مد باید حتماً از دوربین‌های باکیفیت برای گرفتن تصاویر و فیلم‌های خود استفاده کنید. فشن‌بلاگر‌ها و بیوتی‌بلاگرها به ابزارهای بیشتری برای نشان دادن بهتر کار خود نیاز دارند.

بهترین نرم‌افزارهای ویرایش تصویر و ویدئو در ویندوز برای بلاگرها

حالا که می‌دانید بلاگر چیست (بلاگر کیست) یا بلاگر یعنی چی باید بدانید نرم‌افزارهای مشهور و کاربردی زیادی وجود دارند که می‌توانند تصاویر و فیلم‌های ساده شما را تبدیل به تصاویر و ویدئوهای حرفه‌ای و خلاقانه کنند. کسب مهارت کافی برای استفاده از یک یا چند مورد از این نرم‌افزارها می‌تواند شما را تبدیل به یک بلاگر موفق کند.

در صورت افزایش مخاطبان و بالا رفتن درآمدتان می‌توانید تولید تصویر و ویدئوهای صفحه‌تان را به شخص دیگری واگذار کرده و خودتان تنها بر عملکردش نظارت داشته باشید.

۱- نرم‌افزار فتوشاپ (Adobe Photoshop)

در بین نرم‌افزارهای ویرایش عکس، هنوز هم فتوشاپ از محوبیت بالاتری برخوردار است. این برنامه کاربردی می‌تواند تصاویر تیره، لک‌دار، قدیمی و بدردنخور را به تصاویری سالم، باکیفیت، روشن و خلاقانه تبدیل کند. استفاده از این نرم‌افزار محدودیتی ندارد. شما می‌توانید هرچقدر که مایل باشید تصاویرتان را با آن دستکاری کنید تا به طرح ایده‌آل خود برسید.

استفاده از فتوشاپ راحت است؛ در واقع شما با روزی چند ساعت آموزش، در عرض یک یا دو هفته می‌توانید یک فتوشاپیست آماتور یا متوسط شوید که توانایی ویرایش تمام تصاویر بلاگ خود را دارد. اگر چند ماه آموزش ببینید، شما می‌توانید حتی یک فتوشاپیست حرفه‌ای شوید.

هرچقدر توانایی شما در استفاده از این برنامه کاربردی و قدرتمند بیشتر باشد، می‌توانید تصاویر بهتری برای پست‌های خود و کاور ویدئوهایتان طراحی کنید. از جمله توانایی‌های این نرم‌افزار صنعتی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • پشتیبانی از تمام فرمت‌های تصویری رایج
  • قابلیت ارتباط با سایر نرم‌افزارهای گرافیکی شرکت ادوبی
  • قابلیت تولید اینوفوگرافیک، نقاشی دیجیتال و تصاویر هنری
  • قابلیت ترمیم تصاویر آسیب دیده
  • پشتیبانی از چندین نمونه رنگی (RGB – LAB- CMYK)
  • و ……

۲- نرم‌افزار پریمیر (Adobe Premiere)

پریمیر یکی دیگر از پروژه‌های موفق شرکت ادوبی است که در زمینه ساخت و ویرایش مالتی مدیا استفاده می‌شود. پریمیر به‌صورت تخصصی ویدئوهای شما را ویرایش می‌کند. شما می‌توانید با استفاده از این نرم‌افزار گرافیکی قدتمند، ویدئوهای بی‌‌نظیری بسازید. از جمله ویژگی‌های پریمیر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت سازگاری و برقراری ارتباط بین دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری
  • پشتیبانی از اکثر فرمت‌های رایج فیلم و صوت
  • توانایی تغییر واسط کاربری برای سرعت در ویرایش و تدوین فیلم‌ها
  • و …..

۳- نرم‌افزار کامتازیا (Camtasia)

کامتازیا یا کمتاژیا یکی دیگر از نرم‌افزارهای محبوب ویرایش ویدئو است. این نرم‌افزار به نسبت پریمیر، کاربری ساده‌تر و امکانات محدودتری دارد. اما می‌تواند یک ویدئوی تمیز و مرتب تحویل شما دهد.

بنابراین اگر فیلم‌های شما به تدوین و ویرایش‌های حرفه‌ای و گرافیکی سنگین نیاز ندارند، می‌توانید در مدت زمان کمی (چند روز)، استفاده از کامتازیا را فراگرفته و از آن برای تدوین و ویرایش ویدئوهای بلاگ خود استفاده کنید.  از جمله توانایی‌های این نرم‌افزار می‌توان موارد زیر را عنوان کرد:

  • توانایی جدا کردن صوت از تصویر
  • پشتیبانی از اکثر فرمت‌های رایج فیلم و صدا
  • قابلیت حذف تپق‌ها در فیلم
  • ایجاد تصاویر سریع و آرام
  • قابلیت اضافه کردن انیمیشن‌های ساده به ویدئو
  • و …..

سه نرم‌افزاری که معرفی کردیم، در واقع جزو بهترین نر‌م‌افزارهای ویرایش تصویر و فیلم برای سیتم‌عامل ویندوز هستند. علاوه بر این موارد می‌توانید از سایر نرم‌افزارهای ویرایش عکس مانند ایلوستریتور (Adobe illustrator)، کورل دراور (Corel Draw) یا نرم‌افزارهای ویرایش تصویر تحت وب رایگان استفاده کنید.

همچنین می‌توانید برای ویرایش ویدئوهای حرفه‌ای و ساخت تیزر نیز از سایر نرم‌افزارهای قدرتمند ویرایش فیلم مانند افتر افکت (After Effects) بهره ببرید.

بهترین اپلیکیشن‌های ویرایش تصویر و ویدئو در موبایل برای بلاگرها

با توجه به استفاده و کاربری قابل دسترس‌تر موبایل نسبت به پی‌سی و لپ‌تاپ‌ها، اکثر افراد ترجیح می‌دهند برای تولید محتوای صوتی و تصویری بلاگ خود تنها از تلفن همراه‌شان استفاده کنند.

همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، در صورتی که محتوای شما آموزشی است می‌توانید تنها تلفن همراه خود را وسیله کاری‌تان قرا دهید. اما اگر محتوای شما در زمینه فشن و بیوتی است، موبایل به تنهایی نمی‌تواند وسیله کاری شما باشد. در اینجا سعی کرده‌ایم تا بهترین اپلیکیشن‌های ویرایش تصویر و ویدئوی تحت موبایل را به شما معرفی کنیم:

۱- اپلیکیشن پیکس‌آرت (PicsArt Photo Studio)

پیکس‌آرت یکی از محبوب‌ترین اپ‌های ویرایش ویدئو در اندروید و آیفون است که با ۱۰۰ میلیون دانلود، رتبه برتر اپلیکیشن‌های ویرایش تصویر موبایل را به خود اختصاص داده است. این برنامه یک شبکه اجتماعی در داخل خود دارد که می‌توانید تصاویر ویرایش شده خود را در آن به اشتراک بگذارید. دانلود و استفاده از بیشتر قسمت‌های این اپلیکیشن رایگان است اما برای استفاده از امکانات حرفه‌ای آن لازم است تا هزینه اندکی را پرداخت کنید. از جمله ویژگی‌های این اپلیکیشن قدرتمند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت فتومونتاژ و اضافه کردن استیکرهای جذاب
  • دابل اکسپوژر و امکان شفاف‌سازی لایه‌های تصویر
  • امکان اضافه کردن متن به تصویر با قلم‌های متفاوت
  • داشتن دوربین داخلی و قابلیت اعمال افکت‌های لحظه‌ای
  • اعمال افکت‌های سریع با استفاده از هوش مصنوعی
  • و …..

۲- اپلیکیشن این‌شات (Inshot Video Editor)

اینشات جزو محبوب‌ترین اپ‌هایی است که قابلیت تدوین و ویرایش فیلم برای اینستاگرام را نیز دارد. اینشات را می‌توان هم برای اندروید و هم برای ios دانلود کرد. این اپلیکیشن کاربردی قابلیت‌های زیر را دارد:

  • قابلیت اضافه کردن جلوه‌های صوتی به فیلم‌ها
  • قابلیت اضافه کردن تم و جلوه‌های تصویری ویژه به ویدئو
  • قابلیت ایجاد ویدئوهای مربعی برای اینستاگرام
  • قابلیت اضافه کردن اموجی و استیکرهای زیبا به ویدئو
  • و ……

دو اپلیکیشنی که معرفی کردیم، جز‌ء کاربردی‌ترین و محبوب‌ترین اپلیکیشن‌های ویرایش عکس و فیلم در موبایل بودند. علاوه بر این دو مورد، اپ‌های دیگری نیز هستند که شما می‌توانید بسته به نیازی که صفحه بلاگ‌تان دارد از آن‌ها استفاده کنید. VivaVideo، PowerDirector، Clips، FilmoraGo و Quik از دیگر اپلیکیشن‌های محبوب و پرطرفدار ویرایش ویدئو در اندروید و آی‌او‌اس هستند.

 برخی از سوالات رایج

بلاگر چیست یا بلاگر کیست؟

بلاگر ها مطالب را در صفحات وب یا وب‌سایت های خود می‌نویسند، ویرایش می کنند، پست می‌کنند و تبلیغات می‌کنند. آنها ایده‌ها را تولید و ارائه می‌دهند.

بلاگر یعنی چی؟ (بلاگر یعنی چه؟)

قدم اول برای یک بلاگر موفق شدن چیست؟

یک بلاگر موفق باید در زمینه‌ی مورد علاقه‌اش فعالیت کند در غیر این‌صورت نمی‌تواند در طول چند سال متوالی تولید محتوا کند و بر سر این شغل بماند.

میزان درآمد یک بلاگر در ایران چقدر می باشد؟

بلاگر بودن در ایران نسبت به بسیاری شغل‌های دیگر بهتر است و به‌هیچ عنوان در هیچ کدام از حوزه‌هایش درآمد کمی ندارد.

آیا می‌توان به تنهایی یک بلاگر بزرگ شد؟

خیر. اگر بخواهید به یک بلاگر بزرگ تبدیل شوید می‌بایست یک تیم داشته باشید که مدیریت آن تیم کار آسانی نخواهد بود و نیاز به هماهنگی ها و برنامه ریزی های مختلف دارد.




تاریخ: شنبه 18 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM چیست؟ 

اگر در حوزه‌ی مدیریت بازاریابی فعالیت دارید و یا به این حوزه‌ علاقه‌مند هستید به احتمال زیاد به مفهموم مدیریت ارتباط با مشتری و یا ”CRM”  برخورد کرده‌اید. این مفهوم در صنعت بازاریابی از اوایل دهه‌ی ۹۰ میلادی به شکل جدی وارد عرصه‌ی بازاریابی شد.

در سال‌های ابتدایی دهه‌ی ۹۰، شخصی به اسم ”توماس سیبل”، شرکتی با عنوان ”سیبل سیستم” داشت. این شرکت نرم‌افزاری، برای ”اتوماسیون فروش” پیگیری و عرضه می‌کرد.

این اتوماسیون کارهای زیادی از جمله:‌ تماس با مشتریان، پیگری کردن سفارش‌ها ـ‌ خدمات و ثبت قراردادها را انجام می‌داد. شرکت ”سیبل” در جریان توضیحات این نرم اعلام کرده بود که کلیه خدمات مدیریت ارتباط با مشتری در چهارچوب این نرم افزار انجام می‌شود. به‌‌تدریج اصلاح ”مدیریت ارتباط با مشتری” و یا ”CRM” گسترش پیدا کرد و حتی سرفصل جداگانه‌ای با این نام در آموزش‌ها و کتاب‌های بازاریابی و رشته‌ی MBA به‌وجود آمد.

جالب است بدانید که شرکت ”سیبل” پس از کسب موفقیت‌های زیاد در سال ۲۰۰۶، و در حالی ‌که در حدود ۴۰۰۰ مشتری داشت، به قیمت ۶ میلیارد دلار توسط شرکت ”اوراکل” خریداری شد و کماکان اوراکل این نرم افزار را باعنوان ”اوراکل سیبل” به فروش می‌رساند.

زمانی که سی آر ام را به انگلیسی و فارسی جستجو می‌کنید، بیشتر از ۵۰ میلیون نتیجه را دریافت خواهید کرد، بنابراین می‌توان گفت یک تعریف کامل و مشخص از آن وجود ندارد؛ اما اکثر آن‌ها می‌توانند درک زیادی از این موضوع را به شما نشان دهند. وقتی سوال می‌شود که کاربرد نرم افزار crm چیست، ما به دو شکل می‌توانیم این مبحث را باز کنیم.

اول این که این سیستم به شرکت‌ها کمک می‌کند که با استفاده از انواع انواع استراتژی های کسب و کار ، ایده‌ها و عملکردهای خاص، روابط مستحکمی را با مشتریان خود برقرار کنند. از طرف دیگر این نرم‌افزار است که به مشاغل مختلف کمک می‌کند تا اهداف خود را در جلب رضایت مشتری محقق کنند.

 مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM  مخفف عبارت Customer Relationship Management  یا همان مدیریت ارتباط با مشتری است.

این عبارت در منابع بازاریابی بدین صورت تعریف می‌شود:

ارتباط با مشتریان به مجموعه کارهایی گفته می‌شود که برای ایجاد، توسعه، نگهداری، و بهینه سازی روابط طولانی با مشتریان انجام می‌شود.

CRM برای یک شرکت چه فایده‌ای دارد و اهداف آن چیست؟

سوالی که بسیاری از مراجعین مجموعه‌ی دکتر ویز دارند این است که وجود CRM در یک شرکت چه فایده‌ای دارد؛ آیا اصلا نیاز است که ما هزینه کنیم و یک CRM برای شرکت‌مان داشته باشیم؟ و یا این‌طور می‌گویند که شرکت ما خدمات و محصولات کمی دارد؛ آیا نیاز است که برای ایجاد CRM در سازمان هزینه کنیم؟ آیا اصلا به فروش بیشتر ما کمک می‌کند؟

 

طبق آخرین تحقیقات انجام شده، در ۲۰ سال اخیر، مرکز بازارهای جهانی، از فروشند‌ه‌ها به مشتریان، تغییر پیدا کرده است؛ پس نتیجه می‌گیریم در دنیای امروز مشتریان نسبت به فروشنده‌ها قدرت بیشتری دارند. اگر می‌خواهید بدانید که CRM و وجود آن چه فایده‌ای برای شرکت و سازمان دارد در ادامه‌ی این مقاله با دکتر ویز همراه باشید. به‌طور کامل CRM در شرکت‌های کوچک و بزرگ برای دسترسی به موضوعات زیر انجام می‌شود.

  • افزایش درآمد حاصل از فروش محصولات یا خدمات
  • افزایش درصد موفقیت در ارتباط با مشتریان
  • افزایش سود شرکت یا سازمان
  • افزایش مقدار رضایت مشتریان و کاربران از خدمات و محصولات
  • صرفه‌جویی در مقدار هزینه‌های اداری ـ بازاریابی ـ فروش
  • مدیریت تماس را افزایش می‌دهد.
  • باعث رشد کارایی و افزایش بهره‌وری خواهد شد.
  • باعث افزایش اعتماد مشتریان، رضایت و حفظ آن‌ها خواهد شد.
  • استفاده از این سیستم باعث سازمان‌دهی و همکاری تیمی می‌شود.
  • دقت گزارشگری و پیش‌بینی فروش را تسریع می‌کند.
  • این سیستم باعث رشد تجارت خواهد شد و از معیارهای فروش عمیق پشتیبانی می‌کند.
  • کاربرد CRM بینش داده‌ها را برای بازاریابی و توسعه معرفی محصول افزایش می‌دهد.

پس اگر شما هم به دنبال ایجاد تغییرات بالا در شرکت و یا سازمان خود هستید بهتر است به فکر پیاده سازی سیستم مدیریت ارتباط با مشتریان و یا همان CRM باشید؛ بهتر است بدانید پیاده سازی این سیستم در یک شرکت نیاز به زمانی حداقل ۳ ماهه دارد و در این پروسه نباید عجله کرد. البته این زمان متناسب با ابعاد سازمان و همچنین بخش‌های سازمان می‌تواند کم یا زیاد بشود.

اگر بخواهیم به شکلی تخصصی‌تر به مدیریت ارتباط با مشتر‌ی نگاه کنیم، در مجموع این عملیات به سه زیر شاخه‌ی مهم تقسیم می‌شود. در ادامه مقاله این سه عملیات توضیح داده شده است و مثال‌های خوبی برای هر کدام آورده شده است. پس انواع مدیریت مشتری به سه شکل زیر است.

  • عملیاتی
  • مشارکتی
  • تحلیلی
  • استراتژیک

انواع مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM

”پیتر دراکر” که به پدر کسب و کار نوین در جهان معروف است می‌گوید: ”هدف هر کسب و کاری، جذب و حفظ مشتریان جدید است.”امروزه در کسب و کارهای جدید و نوین، اصلی‌ترین عنصر در کسب و کار، مشتری است.

افزایش رضایت‌مندی مشتری، به‌صورت مستقیم باعث افزایش فروش و در نتیجه افزایش میزان سود شرکت و یا سازمان می‌شود. همان‌طور که گفته شد مدیریت ارتباط با مشتری، در اصل راهبردی تجاری است که برای کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد کاری از طریق ایجاد ارتباط عمیق با مشتریان، بدست می‌آید.

البته این مدیریت هدف‌مند می‌بایست اطلاعات لازم را از همه‌ی منابعی که در اختیار شماست، جمع آوری کند تا بتواند به یک شناخت کلی و جامع از تک‌تک مشتریان برسد و به هر کدام از مشتریان متناسب با نیازشان خدمات رسانی کند.

 

البته اگر در تعریف مدیریت ارتباط مشتری هنوز به جمع‌بندی مشخصی نرسیده‌اید نگران نباشید چون این موضوع فقط مشکل شما نیست؛ در این رابطه پرفسور ”فرانسیس باتل”، استاد بازاریابی و مدیریت ارتباط با مشتریان در دانشگاه مدیریت استرالیا می‌گوید:

”مدیریت ارتباط با مشتری یا همان CRM تعریف مشخصی ندارد که البته اهمیتی هم ندارد. اما آن‌چه در این بحث مهم است این است که مدیریت ارتباط با مشتری از سه جهت مختلف مورد بررسی قرار گرفته است: عملیاتی، مشارکتی، تحلیلی”

پس بیایید به کمک هم این سه مفهوم مهم در مدیریت ارتباط را در ادامه‌ی کار بررسی کنیم. لازم به ذکر است مطالعه و انجام دادن این موارد می‌تواند تاثیرات بسیار مثبتی را در فروش محصولات و خدمات شرکت یا سازمان شما داشته باشد.

در تمامی مراحل پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری به‌یاد داشته باشید که هر کدام از این ۳ مورد به‌تنهایی نمی‌توانند مدیریت ارتباطات مشتریان شما را تشکیل دهند اما وجود یک زنجیره‌ی مشخص و منطم در بین ۳ مورد، دید بسیار خوبی را برای CRM به شما و سازمان‌تان خواهد داد.

۱ـ تحلیلی

در این قسمت از مدیریت ارتباط با مشتری، اطلاعات و داده‌های گردآوری شده در فناوری CRM عملیاتی، با هدف دسته بندی مشتریان و جهت شناسایی شدن حداکثر میزان فروش بررسی می‌شود. این عملیات، فرآیندی مستمر و دائمی است و نباید درطول فرآیند، توسعه کسب و کار متوقف شود. در بهترین حالت، تصمیمات تجاری درطول زمان، براساس بازخوردهای دریافت شده مورد بررسی قرار می‌گیرند.

در این قسمت ممکن است با مفهمومی با نام داده کاوی مواجه شوید که به معنای شناسایی قسمتی از اطلاعات یا دانش تصمیم‌گیری در بدنه‌ی داده‌ها و استخراج آن‌ها است. از علم داده کاوی در مدیریت ارتباط با مشتری به ‌منظور پشتیبانی از تصمیم‌گیری، پیش‌بینی‌های کوتاه مدت و بلند مدت و به‌طور کلی تخمین‌، استفاده می‌شود.

۲ـ عملیاتی

در این قسمت به سراغ ارتباط مستقیم با مشتریان می‌رویم. از این بخش، قسمت‌های فروش، بازاریابی و خدمات پشتیبانی می‌شوند و همچنین وظیفه‌ی بررسی این فرآیندها برعهده‌ی مسئول عمیلیات شرکت یا سازمان است.

به ‌یاد داشته باشید که تمامی اطلاعات لازم برای ارتباط با مشتریان از طریق مسئول این بخش در اختیار آن‌ها قرار داده می‌شود و مسئول عملیات موظف است که از این اطلاعات به‌دست آمده در جهت بهینه کردن زمان و هزینه‌ی شرکت استفاده کند.

۳ـ مشارکتی

این بخش بیان‌گر تعامل بین سازمان و مشتریان است. این تعاملات شامل کلیه ارتباطات از جمله: نامه، تلفن، دورنگار، اینترنت، ایمیل و حتی ارتباطات فیزیکی و حضوری می‌شود. همچنین در این مدل هماهنگی‌های لازم بین کارمندان و مشتریان نیز بررسی و ارزیابی می‌شود. CRM مشارکتی، یک راه حل در اختیار سازمان قرار می‌دهد تا شرکت بتواند خدمات بهتری را به مشتریان ارائه دهد.

۴- استراتژیک

یکی از انواع crm، crm استراتژیک است که با crm تحلیلی به صورت مکمل عمل می‌کند. در این بخش مشتریان و کسب و کار آن‌ها در اولویت قرار داده می‌شوند و اطلاعات آن‌ها در جهت ارائه پیشنهادات ویژه مورد بررسی قرار می‌گیرد. این بخش از CRM برای کسب و کارهای مختلف اهمیت زیادی دارد چرا که رسیدگی به نیازها و ویژگی‌های رفتاری مشتریان می‌تواند اثر بسیار زیادی در میزان خریدی که انجام می‌دهند می‌گذارد.

در سال‌های قبل، بیشتر کسب و کارها بر عملیاتی بودن سازمان خود، مشارکت داشتند و سعی در استفاده از ابزارهای عملیاتی و مشارکتی داشتند؛ اما در سال‌های اخیر فضای کسب و کارها دچار تغییرات زیادی شد و شرکت‌ها به این نتیجه رسیدند که استفاده‌ از بعد تحلیلی، برای مشخص کردن استراتژی‌ها امری ضروری و لازم است.

 

هدف CRM عملیاتی چیست؟

این قسمت به شما و کسب و کارتان کمک‌ زیادی می‌کند تا بتوانید بین کانال‌های ارتباطی و فعالیت‌های بازاریابی و مشتریان‌تان، خدماتی ارائه دهید که برای هر مشتری و هر شخص کاملا منحصر به‌فرد باشد.

همچنین به شما کمک می‌کند تا بتوانید یک دید کامل و ۳۶۰ درجه نسبت به هر مشتری و انتظارات او پیدا کنید که بسیار ارزشمند است و به معنای واقعی می‌تواند نیاز مشتریان را شخصی سازی کند. بدین شکل کارکنان قسمت فروش و همچنین افراد فنی تیم می‌توانند دسترسی کاملی به تعاملات مشتری و سازمان داشته باشند و از این تعاملات در جهت بهینه‌سازی هزینه‌ها استفاده کنند.

برای سهولت در یادگیری شما به‌طور خلاصه، اهداف CRM عملیاتی را در این قسمت آورده‌ایم:

  • کمک به خودکار سازی مراحل فروش و پشتیبانی
  • کاهش زمان انجام فعالیت‌های مختلف در شرکت
  • کاهش هزینه‌های شرکت و سازمان در بحث فروش و بازاریابی
  • ایجاد قابلیت بررسی و ارزیابی هر کدام از کارکنان
  • افزایش حس مسئولیت پذیری در سازمان
  • و در نهایت افزایش رضایت مشتریان

شاخه‌های CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) عملیاتی

در این قسمت تمامی مراحل و ارتباطات با مشتری از مرحله‌ی بازاریابی گرفته تا خدمات پشتیبانی محصول، به‌شکل فرآیندهای مجزا و در عین حال به هم پیوسته در نظر گرفته می‌شود. در این قسمت مسئولیت هر کار به یک شخص سپرده خواهد شد.

به لحاظ فنی سطح عملیاتی CRM دارای قابلیت‌هایی است که شرکت و یا سازمان شما را در برابر تعهداتش نسبت به مشتریان مسئول می‌داند و اطمینان بیشتری به مشتری می‌دهد. طبق آمار منتشر شده، دانشگاه‌های آمریکا علت عدم موفقیت بسیاری از سیستم‌های CRT را عدم یکپارچگی قسمت‌های مختلف ارتباط با مشتریان می‌دانند.

CRM عملیاتی را بر اساس تعاریف مطرح شده می‌توان به شاخه‌های زیر تقسیم کرد.

  • خودکارسازی کادر فروش
  • خودکارسازی بخش بازاریابی سازمان
  • خودکارسازی فعالیت‌های پشتیبانی و خدمات مشتری

در ادامه‌ی مطلب با ما همراه باشید تا این ۳ موضوع را به‌طور جداگانه بررسی کنیم.

۱ـ خودکارسازی کادر فروش

اگر می‌خواهید از دردسرهای فروش خلاص شوید و کادر فروش به‌صورت خودکار وظایف خود را انجام دهد می‌بایست از این موضوع استفاده کنید. فرآیندهای اصلی که خودکار می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

مدیریت حساب‌های مشتریان، مدیریت تماس مشتری‌ها، مدیریت قیمت گذاری، پیش‌بینی‌ها و تخمین فروش.

 

اگر این بخش را در سازمان خود به ‌وجود بیاورید شما و سازمان‌تان قادر هستید که کلیه مشتریان و مشتریان منتخب را در زمان‌هایی خاص در چرخه‌ی فروش‌تان وارد کنید و به‌ این‌صورت فروش‌تان را بیشتر کنید.

درضمن با استفاده از اطلاعات حاصله از بازخورد این موضوع می‌توانید سازمان و شرکت را هدایت کنید و به کمک این اطلاعات، توسعه‌ی سازمان‌تان را به‌صورت منطقی و محاسبه شده‌تر انجام دهید. در این بخش اصطلاحاتی استفاده می‌شود که دانستن آن برای خودکار سازی کادر فروش لازم است.

گروه‌های مشتریان(Contacts): این اصطلاح، به گروهی از مشتریان شرکت گفته می‌شود که بازار هدف ما هستند.

مشتریان منتخب(Leads): این اصطلاح، به قسمتی از بازار گفته می‌شود که بازار هدف آن، مورد پذیرش‌ بیشتری قرار گرفته است و رابطه‌ی عمیق‌تری با شرکت حاصل شده است.

فرصت‌ها: منظور از فرصت‌ها دسته‌ای از مشتریان احتمالی است که یک گام به خرید  محصول یا خدمت نزدیک‌تر شده‌اند و برای شرکت می‌توانند سودآوری خوبی داشته باشند.

امروزه در رویکردهای نوین مدیریت ارتباط با مشتری، استفاده کردن از شبکه‌های گسترده‌ی اینترنتی، آموزش صحیح برای مشتریان و نیز اطلاعات کامل محصول را می‌توانید در اختیار مشتریان قرار دهید تا قدرت فروش شما افزایش یابد و بتواند رضایت‌مندی مشتری از شرکت را افزایش دهید. البته اگر می‌خواهید بهترین استفاده و بازده را از خودکارسازی کادر فروش داشته باشید بهتر است مطابق‌ با تغییرات شرکت و سازمان این بخش نیز مورد بازنگری قرار گیرد تا بتوانید بهترین بازده را در خودکارسازی فروش را تجربه کنید.

۲ـ خودکارسازی فعالیت‌های پشتیبانی و خدمات مشتری

این قسمت، بیشتر به کمک رسانی و پشتیبانی از مشتریان(تلفن زدن ـ پیامک) می‌پردازد. بعضی از سازمان‌های مختلف به جهت صرفه‌جویی در هزینه‌های خود از کارمندان مجازی یا همان سیستم‌های پاسخ‌گوی خودکار استفاده می‌کنند که در نهایت هزینه‌های کمتری برای شرکت به همراه دارند.

به غیر از کم شدن هزینه‌ها در سیستم‌های پاسخ‌گوی خودکار، این سیستم‌ها قادرند در طول ۲۴ ساعت شبانه روز و ۷ روز هفته به تمامی مشتریان و کاربران پاسخ دهند. نیازمندی‌های پایه‌ای و اساسی به جهت اجرا کردن این قسمت، شامل یک‌پارچه‌سازی کامپیوتر و تلفن است.

۳ـ خودکارسازی بخش بازاریابی سازمان

در این قسمت از بخش بازاریابی به جنبه‌ها و شیوه‌های اجرایی مدیریت تبلیغاتی و پیشروی در بازار پرداخته می‌شود. جنبه‌های تحلیلی و هوشمندسازی این قسمت شامل تجزیه و تحلیل و مدل‌سازی پیش‌بینی است. هدف از خودکارسازی بخش بازاریابی شرکت، برنامه ریزی و مدیریت تبلیغات چند جهته در سازمان است.

چرا مدیریت ارتباط با مشتری مهم است؟

مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM باعث می‌شود که روابط کسب و کار شما با شرکای تجاری‌تان و همکاران‌تان تقویت شود. همچنین از دیگر نکاتی که بر اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری می‌افزاید ایجاد تیم‌های متعدد و گوناگون در کسب و کار است.

مدیران و مراکز فروش می‌توانند از این طریق به اطلاعات قابل اطمینانی دست پیدا کنند و عملکرد تیم‌های فروش خود را مورد ارزیابی قرار دهند و آن‌ها در جهت افزایش بهره‌روی فروش سوق دهند.

مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) نرم افزار است یا سیستم؟

ممکن است در ابتدای این مطلب، این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که CRM یک سیستم است و یا یک نرم افزار؟ در واقع تکلیف CRM در این مورد مشخص نیست. افرادی که با فناوری اطلاعات و همچنین برنامه نویسی آشنایی دارند، مدیریت ارتباط مشتری یا سی‌آرام را مجموعه نرم افزاری تصور می‌کنند که در امور بازاریابی، فروش و خدمات مربوط به آن‌ها کمک می‌کند.

حال اگر به این افراد بگویید که قرار است در سازمان یا شرکت، یک سیستم مدیریت ارتباط با مشتری راه اندازی کنیم آن‌ها این‌طور برداشت می‌کنند که قرار است چند نرم افزار تهیه شود و به کمک آن‌ها سیستم ارتباط با مشتری نصب و راه اندازی شود.

اما دسته‌ی دیگر از افراد که دید بازتری نسبت به دسته‌ی قبلی دارند، پدید آوردن سیستم مدیریت ارتباط با مشتری را بسیار فراتر از خرید یک یا چند نرم افزار کامپیوتری می‌دانند.

لذا این دسته از اشخاص تاکید دارند که مدیریت ارتباطات با مشتریان یک رویکرد خاص و هدف‌مند در سازمان است که به دنبال ایجاد، حفظ، توسعه و عمیق کردن رابطه شرکت با مشتریان است. پس تا این‌جای کار دریافتیم که نقش تکنولوژی در مدیریت ارتباط با مشتری یک مسئله‌ی فرعی بوده و اصل مدیریت ارتباط با مشتری آن رویکرد و تفکر خاص درون سازمان است.

باتوجه به سوالی که در ابتدای این پاراگراف پرسیده شد بیابید تعریف نرم و افزار و سیستم را به‌صورت جداگانه بررسی کنیم:

”زمانی که صحبت از یک سیستم می‌شود در واقع منظور ما مجموعه‌ای از فعالیت‌ها، فرآیندها و زیرساخت‌های برند است که می‌بایست در یک سازمان مستقر شود. مانند استاندارد کیفیت ملی ایران”

”اما در مقابل زمانی‌ که از نرم افزار حرف می‌زنیم، منظور ما مجموعه‌ای از برنامه‌هایی است که روی کامپیوتر و یا تلفن‌های هوشمند نصب می‌شود.”

اگر قصد مطالعه در مورد مدیریت مشتریان را دارید و قرار است در این حوزه شروع به مطالعه کنید بگذارید یک مطلب را با شما در میان بگذاریم: متاسفانه کتاب‌هایی که در این حوزه چاپ و تالیف شده‌اند در بیشتر موارد یا صرفا از دید نرم افزاری به CRM نگاه کرده‌اند و یا فقط به شکل سیستمی.

در حقیقت تعداد زیادی از این کتاب‌ها، یا از نرم افزارها و تکنولوژی بسیار فاصله‌ گرفته‌اند و به پایه‌های اساسی و فکری CRM پرداخته‌اند و یا به شکلی نوشته شده‌اند که انگار قرار است کار با یک نرم‌ افزار رایانه‌ای را به شما یاد بدهند. پس سعی کنید در انتخاب منبع برای مطالعه بیشتر، به‌ سراغ کتاب‌هایی بروید که راه میانه را انتخاب کرده‌اند و هم به جوانب سیستمی پرداخته‌اند و هم به جوانب تکنولوژیک و نرم افزاری.

پس با توجه به توضیحات داده شده دریافتیم که مدیریت ارتباط با مشتری یکی از مراحل بازاریابی است و به مجموعه کارهایی که برای توسعه و نگهدای مشتریان انجام می‌شود، گفته می‌شود. اگر شما هم در این مورد سوالی دارید می‌توانید از دکتر ویز بپرسید تا در سریع‌ترین زمان ممکن مشاوران دکتر ویز به شما پاسخ دهند.

مقایسه ۱۳ سی آر ام در ایران و جهان

خودکارسازی و تنظیم چارچوب مناسب برای ارتباط کارآمد با مشتری، یکی از بهینه­ترین روش­ها برای پیشرفت در کسب و کار و رفع نیاز مراجعه‌کنندگان است. سیستم­هایی با نام CRM این وظیفه را برعهده دارند. اما CRM چیست؟ چنین سیستم­هایی از مجوعه­ای از راهکارها تشکیل شده­اند که برای خدمت­رسانی هرچه بیشتر در کنار یکدیگر فعالیت می­کنند. برای راحتی کار، فرآیندهای CRM به شکل نرم­افزار درمی­آیند، و در اختیار شرکت­ها قرار می­گیرند. در این مقاله، قصد داریم تا ضمن معرفی بهترین­ CRMهای ایران و جهان، مقایسه­ای نیز بین انواع CRM انجام دهیم.

انتخاب CRM مناسب

با قابلیت­های حیاتی و مهمی که CRM دارد، روشن است که چرا به یکی از گسترده­ترین راه­حل­های مورد استفاده در فناوری اطلاعات تجاری تبدیل شده است. انتظار می­رود که شرکت­ها خود را با شیوه­های جدید تطبیق داده، و از نرم­افزارهای  CRM برای هدف­ قرار دادن مشتری و حفظ آن­ها در بلندمدت استفاده کنند.

به این ترتیب، مشاغلی که تا به حال به شکل سنتی اداره می­شدند، وارد فاز جدیدی می­شوند. اما قبل از استفاده از این سیستم باید بدانیم که crm چیست؟ در بخش قبلی کمی درباره این که CRM چیست توضیح دادیم؛ اما به‌طور کلی می‌توان گفت در هسته مرکزی هر شرکت مشتری­مدار این سیستم حضور دارد.

CRMها به سرعت درحال تغییر هستند. این تغییر به سمتی است، که ویژگی­های مهم تجاری را پوشش داده و بازاریابی، فروش و مدیریت ارتباط با مشتری را بهبود می­بخشد. در این راهنما خواهیم گفت که دسته­های اصلی CRMچیست و بهترین نرم­افزارها را در هر دسته کدام‌اند.

سیستم های CRM سازمانی

سؤال سیستم­های سازمانی CRM چیست؟ این سوال چنین پاسخ داده می­شود که سیستمی است که ابزارهای قدرتمندی را برای تجزیه و تحلیل داده­ها در اختیار شما قرار می­دهد و می­تواند به مدیران در گرفتن حجم گسترده­ای از داده­های ذخیره ­شده، درک و استفاده از آن­ها کمک کند.

CRMهای سازمانی، شامل الگوریتم­های هوش ­مصنوعی و ماشین ­لرنینگ هستند و می­توانند با کمک آن­ها سطح کیفیت گزارش­ها و تجزیه‌وتحلیل خود از داده­ها را افزایش دهند. Salesforce، Oracle، SAP، Netsuite و Microsoft Dynamics از CRMهای سازمانی شناخته­ شده در جهان هستند 

  1. Salesforce

Salesforce یک سیستم مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) قابل تنظیم است، که به کسب و کارها کمک می­کند تا فروش خود را تسریع کنند­، وظایف را به صورت خودکار انجام دهند و با آگاهی بیشتری تصمیم بگیرند تا تجارت خود را سریع­تر گسترش دهند. اگر بپرسید که مزایای این CRM چیست؟ باید گفت که، کاربران Salesforce، رابط کاربری، در دسترس بودن ویژگی­ها و هماهنگی اجزای مختلف را به‌عنوان بزرگ‌ترین مزایای این سیستم معرفی کرده­اند.

سفارشی­ سازی نرم‌افزار آسان است و در عین حال طیف وسیعی از عملکردهای مورد نیاز مشاغل را نیز ارائه می­دهد. همچنین رایانش ابری باعث می­شود تا این CRM روان کار کند. برای مشاغلی که به تازگی استفاده از Salesforce را آغاز کرده­اند، کار با آن می­تواند طاقت‌فرسا باشد. اگرچه داشتن ویژگی‌های متنوع خوب است، اما این امر می­تواند درهنگام راه­اندازی دردسر ایجاد کند. 

  1. Oracle

این CRM قابلیت­هایی را در اختیار شرکت­ها قرار می­دهد که با استفاده از آن­ها می­توانند بازاریابی و فروش خود را مدیریت کرده و اثربخشی خدمات را افزایش دهند. شاید برای‌تان سوال باشد که مزایای این نوع از CRM چیست؟ پیکربندی انعطاف­ پذیر، قابلیت­های خاص هر صنعت و شغل و تجزیه‌وتحلیل گزارش­ها از مزایای این CRM است.

  1. SAP

این CRM، مبتنی بر تکنولوژی ابری است. SAP شامل برنامه­هایی برای اتوماسیون نیروی فروش، قابلیت فروش و تجزیه‌وتحلیل­های پیش­بینی شده­ است. از مزایای این CRM می­توان در استفاده، ابری بودن، پشتیبانی از مشتری، دارا بودن ویژگی اتوماسیون بازاریابی و به­روزرسانی در هر سه ماه اشاره کرد. این CRM فاقد امکان تطبیق با برنامه ­های شخص ثالث است و امکان ثبت و دریافت آفلاین سفارش را فراهم نمی­کند.

  1. Netsuite

این CRM، امکان مشاهده مشتری به­صورت آنی را می­دهد. Netsuite CRM جریان مداوم داده­ای را در طول تعامل با مشتری فراهم می­کند و به شما کمک می­کند، از اولین مراحل مدیریت تا تحقق و پشتیبانی پس از فروش، تجربه­ای استثنایی به مشتری ارائه دهید. این CRM مبتنی بر وب است و از قابلیت سفارشی ­سازی پشتیبانی می­کند. همچنین امکان مدیریت سفارش­ها و حساب­ها را نیز در اختیار قرار می­دهد. ماژول­های آن به صورت جداگانه قابل خرید نیستند. همچنین در تطبیق با موبایل دچار کمبود است.

  1. Microsoft Dynamics

Microsoft Dynamics CRM راه­حلی را ارائه می­دهد که فروش، مراقبت از مشتری، بازاریابی و فناوری را با روشی قابل تنظیم مهار می­کند. این CRM کاملاً قابل برنامه­ریزی و سفارشی­سازی است و به خوبی با موبایل قابل تطبیق است. همچنین با سایر محصولات مایکروسافت نیز ادغام می­شود. برای استفاده از این CRM، نیاز به آموزش بسیار است، و در نسخه­های مختلف آن واسط کاربری تغییر کرده­ است.

CRM برای مشاغل کوچک

یک بازار پر از «فروشنده های بزرگ» مانند Salesforce و Oracle می­تواند موجب ترس و وحشت کسب و کارهای کوچک که در صنایع مختلف کار می­کنند و بودجه محدودی دارند شود. برخی از این مشاغل به راحتی قادر به تهیه محصولی مانند Oracle نیستند. برخی دیگر مجموعه­ های بزرگ CRM سازمانی را برای نیازهای اساسی خود بسیار پیچیده یا غیرضروری می­دانند. خوشبختانه، طراحانی وجود دارند که سیستم­های CRMهایی که به طور خاص برای این مشاغل ساخته شده را ارائه می­دهند. در بین صنایعی مانند خرده فروشی، املاک و مستغلات و خدمات مالی، شرکت­های بسیاری هستند که به‌دنبال CRMهایی برای مشاغل کوچک خود هستند.

Infusionsoft، Zoho و Nimble از CRMهای سازمانی شناخته­ شده در جهان هستند.

  1. Infusionsoft

Infusionsoft یک نرم‌افزار مبتنی بر وب است، که به طور خاص برای مشاغل کوچک از کارآفرینان و شرکت­های نوپا گرفته، تا تیم­های بزرگتر، اعم از آنلاین و فیزیکی طراحی شده­است. سهولت کاربری، تقسیم‌بندی مشتریان، ترکیب با بازاریابی از طریق ایمیل یا ایمیل مارکتینگ، داشتن امکان آموزش، داشبورد قابل تنظیم و پاسخگویی خودکار از مزایای این CRM است. این CRM گزینه­های محدودی از جستجو را در اختیار قرار می­دهد که نسبت به قابلیت­هایی که ارائه می­دهد گران است و برخی از گزارش­های آن نیاز به اصلاح دارند.

  1. Zoho

Zoho CRM یک سیستم محبوب مدیریت ارتباط با مشتری از شرکت نرم­افزاری Zoho است. دفتر مرکزی شرکت زوهو در چنای هندوستان واقع شده و این شرکت دارای دفاتر دیگری در سراسر جهان است. این شرکت بیش از 25 محصول مختلف نرم­افزاری_تجاری تولید کرده ­است که همه آن‌ها با Zoho CRM ادغام می‌شوند. کاربران Zoho CRM شخصی‌سازی آسان، کیفیت و قیمت را به‌ عنوان بزرگ‌ترین مزایای این سیستم گزارش می­دهند. سایر برنامه­های Zoho به خوبی با Zoho CRM ادغام می­شوند، و تنظیمات آن­ها با سیستم­های شخص ثالث آسان است و به راحتی باهم کار می­کنند. این CRM دارای زمان بارگذاری بالا و قابلیت تنظیم محدود است.

  1. Nimble

این CRM در بین سایر سیستم­هایی که در مشاغل کوچک استفاده می­شوند، از تبه­بندی بهتری برخوردار است. مدیریت تماس، ارتباط با رسانه­ های اجتماعی، اتوماسیون بازاریابی و فروش هوشمند از ویژگی­های این سیستم است. Nimble دارای مزایای زیادی از جمله افزونه در گوگل کروم، قابلیت مدیریت حساب­های رسانه­ های اجتماعی، یک­پارچگی خدمات مشتری و قابلیت برچسب­ گذاری بر فرآیندها است. از معایب این CRM می­توان به پیچیدگی استفاده از منوها، عدم یک­پارچگی پیام­های فیس­بوک و عدم ردیابی ایمیل­ها اشاره کرد.

CRMهای ایرانی

 

  1. اورست

     سیستم اورست برپایه اصول Microsoft Dynamics طراحی شده ­است. این CRM دارای نسخه موبایل است، اما به جز نرم­افزارهای حسابداری سامیار با سایر سیستم­ها ادغام نمی­شود. همچنین این نرم­افزار به دلیل استفاده از چارچوب­های مایکروسافت ممکن است با مشکلات کپی­رایت مواجه شود. کاربری این سیستم مانند نسخه اصلی مایکروسافت، سازمانی بوده و مناسب برای مشاغل بزرگ است.

  2. پارس ویتایگر

    این سیستم ابزارهای زیادی را در اختیار کاربران خود قرار می­دهد و به دلیل متن­باز بودن با مشکلات کپی­رایت مواجه نیست. قیمت تهیه این محصول پایین است و مستندات بسیاری را ارائه می­دهد. با این وجود معایبی مانند نبود پست مشتریان و عدم وجود نسخه موبایل نیز دارد.

  3. پیام گستر

    این CRM در بین سایر سیستم­های ایرانی، بالاترین قیمت را دارد. اما با وجود هزینه­های بالا، از پشتیبانی خوبی برخوردار نیست. بنابراین به دلیل قیمت بسیار بالا و البته امکاناتی که ارائه می­دهد، در زمره CRMهای سازمانی قرار می­گیرد.

  4. دیدار

    دیدار، یک CRM ابری است که با کاربری ساده و قیمت مناسب، می­توان آن را در بین CRM های مناسب قرار داد. اما متأسفانه این محصول از امکان شخصی­سازی پشتیبانی نمی­کند.

  5. طلوع

    یکی دیگر از CRM­های ابری ایرانی، سیستم طلوع است. برای تهیه این نرم­افزار نیاز به پرداخت هزینه اولیه است و سپس در حین کار، برای استفاده از ماژول­های داخلی نیز هزینه جداگانه دریافت می­شود. از امکانات این سیستم می­توان به قابلیت اتصال به فروشگاه­های اینترنتی و تنظیم باشگاه مشتریان اشاره کرد.

کاربرد CRM در مارکتینگ

مصرف‌کنندگان امروزی به معنای واقعی کلمه با انواع پیام‌ها و پیشنهادهایی که از هر گوشه و کناری که به گوش می‌رسد، بمباران می‌شوند. برای لحظه‌ای فکر کنید، چندین بار در روز ایمیل‌های تبلیغاتی را از سامانه‌ای که در آن ثبت‌نام کرده‌اید را دریافت می‌کنید و مهم‌تر از همه چقدر واقعا آن را می‌خوانید؟! از آن‌جایی که این روزها همه به دنبال شیوه‌های نوین بازاریابی هستند، حفظ مشتریان هرگز تا این اندازه دشوار نبوده است.

همه در شبکه اجتماعی هستند، همه وبلاگ دارند، همه می‌توانند نظر دهند و آن را به اشتراک بگذارند، پس چنین شتاب اطلاعاتی نه تنها سرعت، بلکه نوعی درک بازاریابی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. با رونق سریع فناوری مدرن و گسترش کانال‌های رسانه‌های اجتماعی، مشتریان به طور فزاینده‌ای باهوش شده‌اند.

آن‌ها می‌دانند که چه می‌خواهند؛ زیرا انتخابات گسترده‌ای دارند و قرار نیست که فقط با یک چیز تغذیه شوند. به همین دلیل است که کاربرد CRM می‌تواند با چشم‌اندازها و مشتریان شما درگیر شود. این نرم‌افزار می‌تواند خواسته‌های مشتری را پیش‌بینی کرده و آن‌ها را با دانستن این که به چه چیزی علاقه دارند متعجب کند.

تاثیر CRM در مدیریت فروش کسب و کارهای ایرانی

تاثیر و مزایای CRM بر رضایت‌ مندی مشتری در سازمان‌های ایرانی بسیار بالا است؛ زیرا واحد فروش توسط CRM قادر خواهد بود تا فرآیند جاری فروش را به صورت سیستماتیک انجام دهد. نتیجه این کار افزایش فروش و کوتاه‌کردن زمان مراجعه خواهد بود به این صورت رضایت‌مندی بیشتر مشتریان سازمان کسب خواهد شد. برخی از امکانات CRM در حوزه مدیریت فروش عبارت‌اند از:

  • مدیریت مراکز استانی و سازمان­های زیرمجموعه

توسط CRM شما قادر خواهید بود عملکرد مراکز استان­ها و سازمان­ها را در سطح کشور پیاده سازی نماید.

  • مدیریت مشتریان

CRM شما را قادر می­سازد که نسبت به مشتریان و مشتریان بالقوه، دیدگاهی 360 درجه و تمام و کمال داشته باشید.

  • مدیریت اهداف فروش

با استفاده از CRM شما می­توانید اهداف فروش را در بازه­های زمانی مختلف و با شاخص­های متفاوت تعیین کنید و سازمان را در مسیر دستیابی به اهداف فروش کنترل نمایید. فروشگاه های اینترنتی و سازمان‌هایی که یه فروش خدمات یا محصولات مختلف می‌پردازند با استفاده از مدیریت صحیح، فروش خود را به صورت پله‌ای افزایش دهند.

  • مدیریت فعالیت­ها

CRM به سرپرستان فروش و مدیران ارشد در کسب و کارهای ایرانی اجازه می­دهد تا تمامی فعالیت­های سازمان را در حوزه مدیریت فروش، نظارت و مدیریت کنند.

  • مدیریت فرصت­های فروش

CRM به مدیران و کارشناسان فروش دیدگاهی 360 درجه درباره فرصت­های فروش می­دهد.

  • مدیریت استعلام، سفارش و صورتحساب

CRM شما را قادر می­سازد تا با استفاده از آن سفارشات مشتریان خود را دریافت کنید و قیمت­های پیشنهادی خود را ارائه دهید. در آخر این سیستم برای سفارشات مشتری صورتحساب صادر کرده و آن را ارسال می‌نماید. این بخش در فروشگاه‌های اینترنتی کاربرد فراوانی دارد.

  • رتبه بندی مشتریان

با استفاده از CRM شما می­توانید مشتریان خود را براساس معیارهای مختلف طبقه‌بندی کنید و لیست قیمت­ها و پیشنهادات خود را برای هر گروه داشته باشید.

  • ارزیابی عملکرد فروش

با استفاده از گزارش­های جامع، متنوع و تحلیلی CRM شما می­توانید میزان فروش خود را پیش‌بینی کرده و فعالیت­های صورت گرفته و بازدهی سیستم خود را ارزیابی کنید.

نقش CRM در مدیریت بازاریابی در کسب و کارهای ایرانی

سیستم CRM قابلیت جامع مدیریت بازاریابی در کسب و کارهای ایرانی را برای برنامه ‌ریزی درست بودجه‌بندی، اجرا و اندازه‌گیری موقعیت­ فعالیت­های بازاریابی فراهم می­کند. نقش CRM در مدیریت بازاریابی توانایی­های منحصربه‌فردی را در زمینه هدفگیری مشتریان ایجاد می­کند.

برخی از قابلیت­های CRM برای مدیریت بازاریابی کسب و کارهای ایرانی شامل موارد زیر می‌شود:

  • مدیریت برنامه ریزی بازاریابی

به کمک CRM داده­ های مشتریان به اطلاعاتی مناسب و قابل برنامه‌ریزی تبدیل می­شود.

  • بخش بندی مشتریان

تاثیر CRM بر دسته‌بندی مشتریان به این صورت است که به شما امکان می­دهد تا مشتریان و مشتریان بالقوه را با معیارهای مختلف دسته‌بندی کنید و امکان دسترسی سریع به دسته­ ها را داشته باشید.

  • طراحی و اجرای کمپین بازاریابی

تاثیر CRM در این بخش به این صورت است که شما می­توانید فعالیت­های بازاریابی را به سهولت طراحی، اجرا و مدیریت کنید.

  • تحلیل بازاریابی

تاثیر CRM در تحلیل بازاریابی به این صورت است که به شما امکان می­دهد تا با کنترل شاخص­های بازاریابی، تحلیل­های استراتژیک انجام داده و درک عمیقی از میزان عملکرد برنامه ­های بازاریابی و کمپین­ های تبلیغاتی به دست آورید.

  • ارائه پیشنهادات موثر

تاثیر CRM در این بخش به این صورت است که با درک کامل از نیازمندی­ها و علاقه‌مندی­های مشتریان نیازهای آتی‌شان را پیش‌بینی نمایند تا میزان فروش و وفاداری مشتریان را افزایش دهند.

  • مدیریت کانال­های ارتباطی

تاثیر CRM در این بخش به این صورت است که با یک‌پارچه‌سازی سیستم CRM با کانال­های ارتباطی، تعامل دو جانبه با مشتریان، مشتریان بالقوه و همکاران تجاری ارتباط برقرار نماید.

سخن پایانی

باتوجه به آن­چه که گفتیم، دیدیم که CRM چیست و چرا باید از آن استفاده کرد. همچنین براساس انواع آن، تا حدودی با روش انتخاب CRM مناسب آشنا شدیم. اگر شما گرداننده یک مجموعه بزرگ در ابعاد سازمانی هستید، از هزینه­کردن نترسید و یک CRM مناسب را برای عملیات سازمانی خود انتخاب کنید. اگر هم یک کسب و کار خانگی را اداره می­کنید، بدانید که استفاده از CRM یکی از راه­هایی است که به شما در توسعه و گسترش آن کمک می­کند.

برخی از سوالات رایج:

۱. مدیریت ارتباط با مشتری چیست؟

مدیریت ارتباط با مشتریان به فعالیت هایی از جمله توسعه، نگهداری، و بهینه سازی در ارتباط با مشتریان گفته می شود تا از این طریق به بهبود عملکرد در کسب و کار رسید. 

۲. مزیت مدیریت ارتباط با مشتری چیست؟

۱. افزایش درآمد از طریق سود بیشتر
۲. افزایش رضایت مشتریان
۳. افزایش سود حاصل از فروش محصولات 

۳. مدیریت ارتباط با مشتری به چه روش هایی انجام می شود؟

۱. تحلیلی
۲. عملیاتی
۳. مشارکتی




تاریخ: شنبه 18 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

آشنایی با اصول شراکت در کسب و کار ، نکات کلیدی قبل از اختلاف در شراکت کاری

انگیزه‌های ایجاد شراکت در کسب‌وکار از موضوعاتی است که از گذشته‌های بسیار دور بین مردم رایج بوده است.علت اصلی شراکت در کار ها این است که معمولاً طرفین به‌تنهایی توان انجام کار و یا تأمین هزینه‌های یک کسب و کار را به‌صورت کامل ندارند. در چنین شرایطی دو یا چند نفر بایکدیگر توافق می‌کنند که هرکس قسمتی از کار و هزینه را برعهده بگیرد و کسب و کارشان را به کمک هم آغاز می‌کنند.

شاید برای شما جالب باشد که بدانید کسب و کارهای بزرگ و کمپانی‌های بزرگ هم از این شراکت در شروع کارشان استفاده کرده‌اند. اپل را  استیون وزنیاک و استیو جابز پایه‌گذاری کردند و یا مایکروسافت را پل آلن و بیل‌گیتس پایه‌گذاری کردند که از قضا کمپانی‌های بسیار موفق قرن ۲۱ از آب درآمدند.

شراکت باید بر مبنای شایستگی و نیاز مهارت‌ها صورت گیرد و نه از روی سلیقه‌ی شخصی! شاید با دانستن موضوع شراکت در کسب و کار اپل و مایکروسافت این‌طور احساس کنید که به‌طور کلی شراکت موجب پیشرفت سازمان می‌شود اما باید از همین ابتدا بدانید که شراکتی که برمبنای اصول باشد می‌تواند سازمان را به موفقیت برساند.

بسیاری از شراکت‌ها به دلایل زیادی با شکست مواجه شده‌اند چون طرفین شراکت، متعهد نبوده‌اند و وظایف‌شان را به‌درستی نشناخته‌اند.

در ادامه‌ی این مقاله اصول شراکت و ویژگی‌های یک شریک کاری خوب را بررسی می‌کنیم. اگر در ابتدای مسیر کسب و کار هستید و یا توسعه‌ی کسب و کارتان را در برنامه‌ی کاری خود دارید این مقاله می‌تواند نقش مؤثری شراکت در کسب‌وکار شما داشته باشد. آیا شراکت در کار خوب است ؟ شرایط شراکت در کسب و کار چگونه است؟ قانون شراکت در کار چیست؟

۵ ویژگی لازم برای آن‌که شریک کاری خود را به‌درستی انتخاب کنید

اغراق نیست اگر بگوییم انتخاب یک شریک کاری (شراکت در کار) به اندازه‌ی انتخاب همسر مهم است و درست به همان اندازه در زندگی شما تأثیر می‌گذارد. شروع یک کسب و کار جدید و یا حتی توسعه‌ی آن، می‌تواند تأثیرات مثبت و منفی زیادی را در زندگی شما ایجاد کند.

بسیاری از کارآفرینان، زمانی که در مورد گذشته از آن‌ها سوال می‌شود، می‌گویند که اگر به گذشته بازگردم در انتخاب شریک کاری دقت بیشتری به‌خرج می‌دادم.

 

این موضوع به‌خاطر آن است که شما بعد از شراکت با یک شخص، تلاش، هزینه، وقت و بسیاری منابع دیگر زندگی خود را با آن شخص به اشتراک می‌گذارید. پس قطعاً اگر این شخص، فرد مناسبی نباشد می‌تواند به شما و زندگی‌تان صدمه‌ی بزرگی وارد کند و پول و وقت شما را به باد دهد.

از طرف دیگر، داشتن یک شریک کاری خوب می‌تواند شما را بسیار موفق‌تر از زمانی کند که به‌تنهایی کار می‌کردید. برای مثال فرض کنید شما یک کارگاه تولیدی تأسیس کرده‌اید و قرار است با شریک کاری‌تان تقسیم کار کنید.

اگر شما کارهای اجرایی را برعهده بگیرید و شریک‌تان مدیریت مواد اولیه و صندوق مالی را برعهده بگیرد و بتواند با تلاش خود، هزینه‌های شرکت را بهینه کند و درآمد را افزایش بدهد به‌طور خودکار سرمایه‌ی شما هم افزایش یافته است بدون آن‌که درگیر کارهای مالی و اداری بشوید.

پس اهمیت شراکت در کسب و کار را متوجه شدید اما این شراکت در گاهی اوقات مشکلاتی نیز دارد که در ادامه آن‌ها ‌را بررسی می‌کنیم.

اما سوال بسیاری از افرادی که به مجموعه‌ی ویزلند مراجعه می‌کنند این است که چه کسی و با چه ویژگی را به‌عنوان شریک کاری انتخاب کنیم؟

سوال این دسته از دوستان نیاز به بررسی‌های تخصصی دارد و برای هر کسب و کار، بسته به نوع آن متفاوت است. اما در دانشگاه کسب و کار هارواد تحقیقاتی انجام شده است که استفاده از نتایج آن، می‌تواند در پیدا کردن شریک کاری کمک به‌سزایی داشته باشد.

۱ـ وجود مهارت‌های تکمیلی

مهم‌ترین عامل موفقیت شراکت در کسب و کار، وجود مهارت‌های تکمیلی در تیم و داشتن بوم کسب و کار است. این مهارت به شما کمک می‌کند تا بتوانید نگرانی‌ای از بابت نبود متخصص در تیم‌تان نداشته باشید. بعضی کسب و کارها در شروع سعی می‌کنند این مهارت‌ها و کارهای مورد نیازشان را برون سپاری کنند که متحمل هزینه‌های زیادی در شروع کار می‌شوند و همین هزینه‌های زیاد می‌تواند یک کسب و کار نوپا را با مشکلات زیادی روبرو کند.

همچنین این کار می‌تواند تأثیر بدی روی کارمندان و دیگر اعضای تیم داشته باشد به‌ این خاطر که آن‌ها عادت می‌کنند که مشکلات و مهارت‌های مورد نیاز شرکت را از بیرون رفع کنند. این کار سازمان را با هزینه‌های زیادی روبرو می‌کند.

باید بدانید که بزرگترین ملاک برای کارآفرینانی مانند ایلان ماسک، وجود مهارت‌های تکمیلی در تیم است. شراکت در کار می‌بایست طبق اصول باشد و هر شراکتی خارج از این اصول انجام شود می‌تواند کسب و کار را با شکست مواجه کند.

در واقع داشتن یک تیم با مهارت‌های مکمل کمک می‌کند تا نقش‌های مختلف و تکمیل کننده در تیم‌تان ایجاد شود و مسولیت پذیری افراد بیشتر شود. علت افزایش مسئولیت پذیری پس از شراکت کار و سرمایه این است که شما انتظارات و وظایف مشخصی را از طرف مقابل‌تان دارید و با این کار می‌توانید ارزیابی‌های مناسبی را در موعدهای مقرر انجام دهید.

البته به‌یاد داشته باشید که تعادل در مهارت‌ها بسیار مهم و ضرروی است و اگر این موضوع به‌خوبی رعایت نشود شما را دچار ضررهای فراوانی می‌کند.

ویژگی‌های شریک مناسب

۲ـ‌ احترام متقابل برای شراکت در کسب و کار

در همه‌ی زمان‌ها این را به‌یاد داشته باشید که هم شما و هم شریک‌تان امتیازات و سهم‌های نسبتا مساوی در این کسب و کار دارید و به کمک مهارت‌های مکمل‌تان، توانسته‌اید به این مرحله از موفقیت برسید.

مادامی که احترام بین شرکای کاری برقرار باشد می‌توانید موفقیت شرکت و سازمان را ببینید. اما زمانی‌که کوچک‌ترین مشکلی اعم از اخلاقی، مالی و… بین شرکا پیش بیاید وضعیت سازمان متفاوت می‌شود و ادامه‌دار بودن این وضعیت می‌تواند کسب و کار را در سراشیبی سقوط قرار دهد.

اگر همین الان به فکر پیدا کردن یک شریک کاری هستید و یک نفر را در نظر دارید به شما تبریک می‌گوییم اما اگر احساس می‌کنید او به‌ اندازه‌ی شما کاری و باهوش نیست بهتر است از همین الان قید او را بزنید و فکر شخص دیگری باشید. کاری نبودن شریک در کسب و کار می‌تواند شما را در هر قسمت از مسیر دچار خستگی کند و احساس کنید که منابع شرکت در حال هدر رفت است.

 

اگر به اطراف‌تان دقت کنید شاید افرادی که مناسب شراکت در کار هستند به‌اندازه‌ی انگشتان دست‌تان نباشند اما بهتر است بدانید که فقط شما نیستید که این مشکل را دارید. در واقع در کنار هر شخصی تعداد افراد بسیار کمی هستند که می‌توانند برای شراکت در کار مناسب باشند.

بسیاری از کارآفرینان در اهمیت پیدا کردن شریک مناسب برای کسب و کار این‌گونه بیان می‌کنند که اگر در اطراف خود شخص مناسبی را برای شراکت کار و سرمایه پیدا نمی‌کنید بهتر است مدتی در یک سازمان کار کنید و از بین افرادی که همراه شما کار می‌کنند کسانی‌که ویژگی‌های مناسب برای شراکت دارند را پیدا کنید و با یکی از آن‌ها وارد شراکت در کسب و کار شوید.

۳ـ هم فکر بودن و اشتیاق شراکت در کسب و کار

هم‌فکر بودن برای شراکت در کسب و کار از موضوعاتی است که به‌راحتی نمی‌شود به آن پی برد. البته تست‌های مختلف روان‌شناسی طراحی شده‌اند که به این موضوع پرداخته‌اند اما بسیاری از کارآفرینان برطبق تجربه‌شان توصیه کرده‌اند برای این‌که بتوانید ویژگی‌های یک فرد را بهتر بشناسید بهتر است برای مدتی کوتاه، وارد یک تعامل دوستانه با او بشوید و سعی کنید در مورد موضوعات کاری با او هم‌صحبت شوید. این کار کمک می‌کند تا بهتر اخلاقیات و ویژگی‌ها او را بشناسید.

متعهد بودن طرفین شراکت در کار، بسیار مهم است تا جایی‌که می‌بایست هدف هر دو فرد نسبت به کسب و کار و اصول اولیه آن تاحد زیادی شبیه به‌هم باشد و در آن تفاهم داشته باشند.

راج‌دی‌دتا مؤسس یکی از ستارت‌آپ‌های موفق در سیلیکون‌ولی در مورد اهمیت اهداف مشترک در شراکت در کسب و کار این‌طور بیان می‌کند که: بیش‌تر ایده های استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های نوظهور، به علت اهداف مختلف افراد تیم، شکست می‌خورند. هرکس می‌خواهد کاری کند یکی می‌خواهد شرکت را بفروشد و یکی آن را گسترش دهد و یکی سهام آن را عرضه کند.

پس تا این‌جای کار، اهمیت هدف مشترک در شراکت را متوجه شدید و دانستیم که در شروع یک کسب و کار، باید اهداف شرکا یکسان یا حداقل نزدیک به هم باشد تا بتوانید در موعد مقرر کسب و کارتان را توسعه دهید و شراکت موفقی را داشته باشید.

شریک کاری

۴ـ اهمیت ذهن باز و قابل انعطاف در شراکت در کسب و کار

فرض کنید شما و شریک‌تان یک ایده کسب و کار اینترنتی داشته‌اید که به دلایلی در مراحل اولیه شکست می‌خورد. اما می‌دانید که با انجام کارهای کوچک و تغییراتی می‌توانید مجددا به بازار برگردید و کسب و کارتان را توسعه دهید.

در این ‌جا اگر شریک شما تعصب بی‌جا بر روی ایده داشته باشد و بخواهد شکست ایده‌ی قبلی را نپذیرد احتمالا شما دچار مشکلاتی خواهید شد که حل کردن‌ آن در برخی موارد کار چندان آسانی نیست.

پذیرش شکست برای بسیاری از کسب و کار و شرکت‌های کوچک آن‌قدر سخت است که آن‌ها، به‌جای شروع تغییرات، ترجیح می‌دهند بر روی ایده‌ و کسب و کار شکست‌ خورده‌شان باقی بمانند که این کار چیزی جز اتلاف منابع و زمان را برای آن‌ها نخواهد داشت.

همچنین اگر شراکت در کسب و کار شما به‌گونه‌ای باشد که نیاز به کسب مهارتی جدید لازم باشد باید هر دو طرف قابل انعطاف و آموزش‌پذیر باشند تا بتوانند زمانی را برای کسب مهارت جدید صرف کنند.

قابل انعطاف بودن در شرکت‌های تکنولوژی بسیار مهم‌تر از سایر شرکت‌ها است. شرکت‌هایی که در برابر علم روز انعطاف لازم به‌خرج نداده‌اند دچار شکست‌های بزرگ، و جبران‌ ناپذیری شده‌اند.

برای مثال شرکت نوکیا، روزگاری بزرگترین بازیگر صنعت تلفن همراه بود اما بخاطر عدم انعطاف پذیری شرکای تجاری و هیات مدیره‌اش، شکست بزرگی را تجربه کرد؛ شکستی که پس از سال‌ها هنوز موفق به جبران آن نشده است.

(لازم به‌ذکر است شرکت نوکیا در سال‌های ابتدایی ورود سیستم عامل اندروید، از توسعه آن امتناع کرد و سعی داشت سیستم عامل ویندوزفون را توسعه دهد که این موضوع باعث عدم استقبال مخاطبان از محصولات این شرکت شد.)

۵ـ سازگاری شخصیتی

شاید باورش سخت باشد اما بسیاری از افرادی که از شراکت در کسب و کار خود ناراضی هستند و به مجموعه دکتر ویز مراجعه می‌کنند علت نارضایتی خود از شراکت را، ناسازگاری شخصی و مشکلات شخصی با شریک خود می‌دانند.

البته این موضوع در سایر نقاط دنیا نیز به همین صورت است و مشکلات شخصیتی در بسیاری کسب و کارها باعث می‌شود تا روند رشد و پیشرفت سازمان با مشکلات زیادی مواجه شود. در این‌باره نکته‌ای وجود دارد که بیشتر کارآفرینان بزرگ به آن اشاره می‌کنند.

آن‌ها می‌گویند همیشه سعی کنید شراکت را با شخصی شروع کنید که در خارج از فضای کسب و کار بتواند دوست صمیمی برای شما باشد و بتوانید به‌صورت آزادانه مشکلات‌تان را با او درمیان بگذارید.

در حقیقت ساختن یک کسب و کار موفق نیاز به همفکری‌های زیادی دارد و به این‌صورت نیست که صرفاً با کار فیزیکی، یک کسب و کار موفق ساخته شود. طبق تحقیقات دانشگاه آکسفورد، یک شریک مناسب و همراه می‌تواند تا ۸۰ درصد از سختی‌های مسیر کارآفرینی را کم کند. شما باید به شریک‌تان اعتماد کاملی داشته باشید تاجایی که به‌صورت ناخودآگاه بتوانید به او اعتماد کنید.

ویژگی‌ های شریک خوب

بعد از شراکت در کسب و کار چه موضوعاتی را باید با شریک خود در میان بگذاریم؟

تا این‌جای کار دانستیم که شراکت در کسب و کار چه اصولی دارد و ویژگی‌های یک شریک خوب برای کسب و کار چیست. در ادامه‌ی مقاله مهم‌ترین موضوعاتی که می‌بایست با شریک کاری‌تان درمیان بگذارید را مشخص کرده‌ایم تا بتوانید روابطی اصولی‌تر داشته باشید.

موضوعات قابل اشتراک با شریک کاری‌تان ۶ مورد است که همگی مهم و حیاتی هستند و رعایت نکردن هر کدام‌شان می‌تواند اثرات منفی و مخربی را بر کسب و کار و روابط شما داشته باشد.

۱ـ مدیریت امور مالی

اگر سبک زندگی یکی از طرفین شراکت به‌گونه‌ای است که آن فرد بسیار بیشتر از دیگری هزینه می‌کند ممکن است در طول زمان، روابط‌ را دچار مشکلات جدی کند. پس بهتر است تمامی موضوعاتی که بر امور مالی تاثیر می‌گذارد را با شریک‌تان درمیان بگذارید تا دچار مشکل خاصی نشوید.

برای مثال اگر در سه‌ ماهه‌ی دوم سال به مسافرت رفته‌اید و هزینه‌های شما بیشتر از دیگر بازه‌های زمانی شده، بهتر است شریک کاری‌تان را در جریان قرار دهید تا میزان برداشتی شما برای او قابل توجیه باشد. مطمئن باشید که موفقیت شراکت در کسب و کار نیازمند رعایت همین نکات ریز است.

۲ـ حد و مرز روابط شخصی‌تان

اگر یک رابطه‌ی شخصی، با شریک کاری‌تان دارید بهتر است بدانید که زندگی و رابطه‌ی شخصی‌تان در همه‌ی وجه‌های کاری‌تان نیز اثر خواهد گذاشت. بسیاری از کارآفرینان در این قسمت توصیه می‌کنند که مرز زندگی شخصی و زندگی کاری‌تان را مشخص کنید و به رعایت آن پایبند باشید.

همچنین بهتر است در مواقع گفتگو مشخص کنید که صحبت‌تان کاری است و یا شخصی است. به‌طور کلی سعی کنید هیچ‌گاه زندگی کاری را با زندگی شخصی‌تان یکی نکنید.

اگر در سازمان‌تان یک یا چند رابطه‌ی شخصی دارید، بهتر است بدانید شراکت در کسب و کار می‌تواند موجب پیشرفت شما و سازمان‌تان بشود به‌شرطی که مرز رابطه‌ی کاری و شخصی را مشخص کنید و اجازه ندهید گذر زمان این مرز را از بین ببرد.

۳ـ خرید و فروش تمام یا قسمتی از سهم شریک‌تان

بهتر است از همان اول این موضوع را مشخص کنید. دیر یا زود ممکن است یکی از شرکا بخواهد سهم دیگری را بخرد و یا سهم خودش را بفروشد. پس سعی کنید شرایط شراکت و واگذاری سهم را مشخص کنید. توافق بر سر خرید یا فروش سهم شرکت نباید فقط به‌صورت لفظی باشد و بهتر است با نظر یک مشاور و یا حقوق‌دان این‌کار را انجام دهید.

شراکت در کسب و کار و یا خرید و فروش سهم باید به‌صورت قانونی انجام گیرد تا در آینده دچار مشکلات حقوقی و قضایی نشود. معمولا پس از توافق شراکت در کسب و کار اگر کسی از طرفین بخواهد سهم خود را بفروشد باید این درخواست، به‌صورت کتبی باجزییات کامل نوشته شود.

۴ـ انتظارات طرفین از هم دیگر

شاید شما در ذهن خود انتظاراتی از طرف مقابل‌تان دارید که او اصلاً از آن‌ها خبردار نیست. این موضوع دیر یا زود می‌تواند به روابط شما و شریک کاری‌تان لطمه بزند چون انتظارات‌شما شفافیت لازم ندارند. پس بهتر است برای جلوگیری از این اتفاقات قبل از شروع شراکت مفصلا در این باره صحبت کنید تا دچار مشکلات ریز و درشت نشوید.

۵ـ آینده شرکت را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

برنامه‌ریزی کردن برای سال‌های آینده یک شرکت کار آسانی نیست و شما پس از شراکت در کسب و کار، تنها تصمیم گیرنده‌ی آینده و سرنوشت شرکت‌ نخواهید بود. اگر تشابه فکری در بین شرکای کاری وجود نداشته باشد و یکی قصد ثابت نگه داشتن کسب و کار و دیگری قصد توسعه‌ی آن را داشته باشد قطعا در آینده‌ای نزدیک به مشکلات زیادی برخواهید خورد که حل کردن آن کار چندان آسانی نخواهد بود.

۶ـ شما و شریک‌تان دو عضو جدا نشدنی از یک خانواده‌اید

معمولاً در شرکت‌هایی که اصول کاری و شراکتی به‌درستی انجام می‌شود طرفین شراکت به‌قدری بایکدیگر صمیمی می‌شوند که تصورش در شروع کار کمی سخت و دور از انتظار است. در حقیقت انجام هرکاری از شما برطرف مقابل‌تان اثر می‌گذارد و برعکس. طبق گفته‌ی شرکای موفق و بزرگ مانند لری پیج و سرگی برین (موسسان شرکت گوگل)، شرکای کاری موفق به‌قدری به هم نزدیک می‌شوند که گویی از یک خانواده‌اند.

نکات حقوقی در رابطه با شراکت در کار

همان‌طور که اشاره کردیم نکات مهم برای شراکت کسب و کار وجود دارد که توجه به این موارد به شما این امکان را خواهد داد تا ضمن جلوگیری از بروز هرگونه اختلاف یا کشیدن کار به دادگاه کسب و کار خود را روز به روز قوی‌تر از قبل پیش ببرید. نکات حقوقی اهمیت بالایی در شروع یا پیش بردن بی عیب و نقص کسب و کارتان دارد و نقش مهم و اساسی را ایفا خواهد کرد که در ادامه به تمامی موارد در این رابطه خواهیم پرداخت.

تنظیم قراردادی رسمی و کامل

تنظیم قرارداد نقشی بسیار مهم در آغاز شراکت با شخص یا اشخاص حقیقی و حقوقی دارد. تنظیم قرار دادی کامل، که تمامی ابعاد موجود در کسب و کارتان و حق و حقوق کاری شما و شریک کاریتان را مشخص می‌کند، یک قدم مهم در رابطه با آغاز شراکت با شریک کاریتان محسوب خواهد شد.

تنظیم قرارداد این امکان را به شما و شریک کاریتان خواهد داد تا بتوانید در صورت انجام نشدن یا عمل نکردن به وظایف تعیین شده به صورت قانونی و با توجه به قوانین مدنی که در این رابطه موجود است، اقدامات لازم را در رابطه با محقق کردن حق و حقوقتان انجام دهید.

توجه داشته باشید که یکی از ملزومات نوشتن یک قرار داد حقوقی بین شرکا ذکر کردن مشخصات کامل، میزان سهم و مشارکت در کار می‌باشد. در صورتی که قرارداد کامل نباشد و کمی ابهام در آن وجود داشته باشد، در صورتی که در آینده مشکلاتی در کسب و کارتان پیش بیاید برای محقق کردن حق و حقوق خود ممکن است دچار مشکلات بزرگ و کوچکی شوید.

لازم است دو مرتبه به این موضوع اشاره کنیم که انتخاب شریک کاری واجد شرایط برای آغاز یک کسب و کار مشترک بسیار مهم بوده و یکی از اصول اولیه و مهم در آغاز یک کسب و کار نوپا به شمار می‌رود.

مشخص کردن نحوه تقسیم سود و زیان

نکته مهم دیگری که در رابطه با عقد قرارداد حائز اهمیت فراوانی می‌باشد، مشخص کردن میزان سرمایه اولیه هرکدام از طرفین و تقسیم سود و زیان حاصل از کسب و کار مشترکتان می‌باشد.

اگر بخواهیم به صورت ساده‌تر به این موضوع بپردازیم باید بگوییم که در همان ابتدا و در قرارداد اولیه‌ای که با شریک کاری خود منعقد می‌کنید، باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشید و از قبل نیز به نتایجی رسیده باشید و با رضایت طرفین نحوه و میزان تقسیم سود و زیاد حاصله از کسب و کارتان برای هر فرد کامل و به صورت واضح در قرارداد مشخص و قید شود.

توجه به موضوع جلوی بسیاری از مشکلات احتمالی را خواهد گرفت. پس نسبت به این مورد بی اهمیت نباشید و به حساب روابط شخصی نزدیک با شریک کاریتان این موضوع را نادیده نگیرید.

تعیین بازه زمانی

تاریخ شروع و پایان همکاری یکی دیگر از مسائلی می‌باشد که بسیاری از افراد با نادیده گرفتن آن متحمل ضرر‌های فراوانی شده اند. هر قرارداد کاری مربوط به شراکت در یک کسب و کار مشخص دارای تاریخ انقضا می‌باشد.

در قرارداد با شریک کاری خود، تاریخ شروع به همکاری و پایان همکاری را مشخص کنید و همان‌طور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم تاریخ انقضایی را برای قرارداد در نظر بگیرید.

توجه داشته باشید تعیین یک بازه زمانی مشخص به این منظور است که بعد از تمام شدن زمان مقرر شده قرارداد قابلیت استناد نخواهد داشت و به صورت خودکار فسخ خواهد شد و هیج ارزشی نخواهد داشت.

 

با توجه به توضیحاتی که خدمت شما ارائه شد در صورت بروز هرگونه مشکل با توجه به تمام شدن زمان قرارداد طرفین هیچگونه اقدام قانونی با استفاده از قرارداد نمی توانند انجام دهند.

ناگفته نماند که این ویژگی در بعضی از موارد برای فرد مزیت‌ها و معایبی را به همراه دارد، که جا دارد دو مرتبه به رعایت یکی از اصول اولیه شراکت یعنی انتخاب شریک کاری اشاره کنیم. همانطور که در قبل به آن اشاره داشتیم در صورتی که فرد نامناسبی را برای این امر در نظر بگیرید نه تنها در رابطه با این موضوع، بلکه در بسیاری از موارد دیگر برای شما دردسر‌های فراوانی را به همراه خواهد داشت.


دریافت پروانه کسب موقت یا دائم برای شراکت

یکی از مسائلی که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و در واقع یکی از اصول اولیه شروع یک کسب و کار حرفه‌ای به شمار می‌رود، داشتن پروانه کسب است.

پروانه کسب برای شروع شراکت و عقد قرارداد نیز یک امر ضروری محسوب می‌شود، زیرا در صورتی که مشکلی در کسب و کارتان پیش بیاید اگر پروانه کسب و مجوز‌های لازم را از سوی صنف کاری خود دریافت نکرده باشید نه تنها مشکلتان مرتفع نخواهد شد بلکه از نظر قاونی نیز مرتکب جرم شده اید و بدون مجوز‌های لازم اقدام به شروع کسب و کار حرفه‌ای کرده اید.

پس یکی دیگر از نکاتی که پیش از عقد قرارداد حقوقی باید به آن توجه داشته باشید اخذ مجوز‌های لازم و پروانه کسب می‌باشد و بعد از انجام و تکمیل تمامی این اقدامات، این امکان فراهم است تا قرارداد کاری به صورت قانونی بین طرفین منعقد شود.

متنی دقیق و فارغ از هرگونه ابهامات برای شروع شراکت تنظیم کنید

یکی دیگر از موارد بسیار مهمی که باید به آن توجهی ویژه داشته باشید تنظیم متن قراردادی شفاف و به دور از هرگونه ابهام می‌باشد. ابهام یا به اصطلاح دو پهلو بودن بعضی از بند‌های قرارداد می‌تواند برای شما دردسر ساز باشد.

سعی کنید قرارداد را زیر نظر یک وکیل تنظیم کنید تا فارغ از هر نوع ابهام یا نقص باشد و از نظر حق و حقوق به تمامی موارد و جزئیات پرداخته شود. در متن قرارداد از لفظ‌های حقوقی استفاده کنید و در قراردادی که منعقد می‌شود به صورت صریح و شفاف به تمامی وظایف و تعهدات طرفین اشاره شود.

کمک گرفتن از کارشناس یا وکیل برای تنظیم قرارداد شراکت

در پاراگراف‌های قبلی نیز به این موضوع اشاره داشتیم که یک قرارداد باید از هر حیث مورد بررسی قرار گیرد و از تمامی نظر‌ها تکمیل باشد. اگر تجربه‌ی اول شما در کسب و کارتان می‌باشد بهتر است برای تنظیم قرارداد از یک کارشناس یا وکیل پایه یک مشاوره‌های لازم را بگیرید چرا که این افراد به تمامی حق و حقوق طرفین آگاه بوده و می‌توانند با تنظیم یک قرارداد استاندارد و درست جلوی بسیاری از ابهامات و مشکلات احتمالی را بگیرند.

در واقع در عقد یک قرارداد کاری زوایای پنهانی وجود دارد که بعدها می‌تواند برای هر یک از طرفین مشکلاتی را به وجود بیاورد. بنابراین بهتر است جهت اطمینان خاطر از بی عیب و نقص بودن قرارداد و پیشگیری از هر نوع مشکل از یک کارشناس کمک و مشاوره‌های لازم را دریافت کنید.


جدا از تمامی نکاتی که در پاراگراف قبلی به آن اشاره کردیم، استفاده یا مشاوره گرفتن از وکیل یا کارشناس جهت عقد قرارداد باعث می‌شود تا قراردادی که بین دو طرف منعقد میشود ضمانت اجرایی داشته باشد و در صورت بروز هرگونه مشکل به راحتی و بدون بروز هیچ مسئله و اشکالی بتوان اقدامات قانونی را به جهت محقق کردن حق و حقوق طرفین انجام داد.

در صورتی که با یک وکیل یا کارشناس در رابطه با این امر مشاوره‌های لازم صورت نپذیرد می‌توان شاهد به مشکل خوردن و ایجاد ابهامات متعددی در رابطه با قرارداد کاری بود.

قرارداد را قبل از امضاء به خوبی و با دقت مطالعه کنید

بسیاری از افرادی که در رابطه با شراکت با شخص یا اشخاص، حقیقی یا حقوقی دچار مشکل می‌شوند ناشی از بی توجهی به متن قراردادی است که بین طرفین منعقد می‌شود.

بسیاری از افرادی که با شریک کاری خود اقدام به عقد قرارداد یا امضاء تفاهم نامه می‌کنند شناخت قبلی از یکدیگر داشته و با توجه به این مسئله و اعتماد داشتن به شریک کاری خود بدون خواندن و توجه کردن به متن قرارداد اقدام به امضاء قرارداد کاری بین خود و شریک کاری خود می‌کنند .

در بسیاری از موارد دیده شده که این امر مشکلات بسیار بزرگی را برای یکی از اشخاص به وجود آورده است و در بسیاری از موارد حق یکی از طرفین به صورت کامل ضایع شده است.

یکی از اصول اولیه شراکت یا بهتر بگوییم قانون شراکت در کار همانطور که در ابتدا مقاله نیز به آن اشاره کردیم ایجاد یک مرز بین روابط شخصی و کاری شرکا می‌باشد.

به هیچ عنوان روابط شخصی خود را در روابط کاری خود دخالت ندهید، اعتماد به طرف مقابل یکی از نیاز‌ها و شرایط اولیه‌ای به شمار می‌رود که دو طرف باید نسبت به یکدیگر داشته باشند، اما این موضوع باعث نمی شود تا فرد بدون توجه به متن قرارداد و بر حسب اعتماد به طرف مقابل خود قرارداد را بدون توجه و خواندن با دقت متن امضاء کند.

چرا که ممکن است متن قرارداد به صورت یک طرفه تنظیم شده باشد و با توجه به این امر یکی از طرفین ضرر و زیان بیشتر و قابل توجهی را نسبت به طرف دیگر داشته باشد.

قید کردن شرایط خاص در قرارداد شراکت

یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجهی ویژه داشت مشخص کردن میزان سود و زیان شرکای حقیقی و حقوقی شما در صورت بروز شرایطی خاص مانند آتش سوزی می‌باشد. به عنوان مثال اگر در شرایطی مانند آتش سوزی زیان قابل توجهی به بار بیاید باید تمامی افراد حقیقی و حقوقی که در کار مشارکت دارند به میزان آورده یا سرمایه‌ی خود زیان به بار آمده را متقبل شوند.

در مورد قبلی به این موضوع اشاره شد که باید متن قرارداد را تحت هر شرایطی به دقت بررسی کرد چرا که ممکن ابهامات و یا لفظ‌های دو پهلویی در قرارداد وجود داشته باشد که در مواردی همانند شرایطی که مثال زده شد به صورت نامساوی یا ناعادلانه زیان به بار آمده تنها متوجه شخصی یا اشخاص به خصوصی شود و دیگر شرکا متضرر نشوند.

بنابر این در متن قراردادی که بین دو طرفین یا اشخاص حقیقی و حقوقی شکل می‌گیرد باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشت و برای چنین شرایطی قوانین یا به طور کلی بند‌هایی در نظر گرفته شود، تا در صورت بروز هر نوع مشکلی همانطور که در ابتدا به آن پرداختیم هر کدام از شرکا به میزان آورده یا سرمایه‌ای که در کار گذاشته اند هزینه‌های ناشی از بروز هر نوع مشکل را متقبل شوند. با عقد قراردادی مناسب و درست می‌توان از بروز مشکلات بسیاری نظیر این مورد جلوگیری کرد.

  • میزان سود و ضرر شراکت به صورت ماهیانه مشخص شود

یکی دیگر از بند‌هایی که در قرارداد باید ذکر شود و باید به آن توجهی ویژه بشود این موضوع است که قرارداد خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که در متن آن ذکر شود که میزان سود و زیان باید در پایان هر ماه مشخص شود. این امر از چند مشکل احتمالی جلوگیری خواهد کرد؛

  • به شما این امکان را خواهد داد تا بر میزان سود و زیان کسب و کارتان تسلط و نظارت کافی را داشته باشید.
  • در صورتی که زیان به حد قابل توجهی برسد یا به نوعی بیش از حد مجاز باشد و خطر ورشکستگی وجود داشته باشد اقدامات پیشگیرانه و مناسب را انجام دهید.
  • برای بخش‌های مختلف کار همفکری‌های لازم را با توجه به میزان سود و ضرر انجام دهید تا شرایط را بهبود ببخشید.

مواردی که به آنها اشاره شد ۳ مورد از مهمترین مزیت‌هایی به شمار می‌رود که می‌توان در رابطه با کار و شراکت خود به آن دست پیدا کنید. در مقوله شراکت بحث مهمی که وجود دارد همفکری و هماهنگ بودن افراد می‌باشد.

در صورتی که سود شرکت، مغازه یا هر نوع کسب و کار دیگری که به صورت شریکی جلو میرود بالا باشد می‌توان با همفکری و مشورت با شرکا، کار خود را توسعه دهید و بخش‌های مختلفی به کسب و کار خود اضافه کنید. قوانین شراکت مغازه به چه صورتی است؟

اما اگر ضررها در گزارش‌های ماهیانه بیش از حد معمول و چشمگیر باشد با توجه به ویژگی که به آن اشاره شد (همفکری و مشورت) می‌توانید تصمیمات مهمی در این زمینه اتخاذ کنید و در جهت جبران خسارات اقدامات لازم را به عنوان یکی از شرکا و سرمایه گذاران انجام دهید.

مشخص کردن شرایط برای شریک یابی در کسب و کار

افرادی که به دنبال شریک یابی در کسب و کار هستند، باید بدانند که این کار صددرصد شرایط و قوانین خاصی دارد. اگر به این شرایط توجهی نداشته باشند، این امکان وجود دارد که مشکلات شراکت از همان ابتدای کار کسب و کار این افراد را تحت شعاع قرار می‌دهد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که سعی کنید همه چیز را در نظر بگیرید تا بتوانید به نحو احسن به وظایف شریک در کسب و کار نیز آشنا بشوید.

بدین ترتیب هر گونه دغدغه و استرس در کسب و کار را از ذهن خود دور نگه دارید. بسیاری از افراد زمانی که به دنبال کار شراکتی هستند، باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که مهارت و شایستگی از جمله موضوعات مهمی هستند که صددرصد می‌تواند یک کسب و کار را با شراکت به سمت‌وسویی هدفمند هدایت کند. بسیاری از شرکت‌ها و کسب و کارها به این دلیل با شکست روبه‌رو شده‌اند که شرایط شراکت کاری را به هیچ عنوان از همان اول در نظر نگرفته‌اند؛ به همین دلیل به پایان کار نرسیده با مشکلات و سرخوردگی‌های عمیق مواجه شده‌اند.

به سراغ افراد با مهارت بروید که مسئولیت پذیر باشند

برای این که شریک یابی در کسب و کار به نحو احسن انجام شود شما باید استانداردها و ویژگی‌های خاصی را برای شریک کاری خود در نظر داشته باشید؛ چراکه حرفه و شغل شما به اندازه‎ای مهم است که اگر شریک شما فرد قابل اعتمادی نباشد و یا ویژگی‌های دیگری را شما نتوانید در شخصیت وی شاهد باشید به مرور زمان متوجه اشتباه خود خواهید شد.

این گونه است که باید به مشکلات شراکت هر چه سریع‌تر فکر کنید. اما برخی از افراد متاسفانه به این موضوع هیچ توجهی ندارند و این چنین است که نمی‌توانند شرایط مناسبی را برای کسب و کار خود در نظر بگیرند.

 اما به شما توصیه می‌کنیم که همیشه وجود مهارت خاص را برای شریک خود در نظر بگیرید؛ چرا که اگر شریک شما مهارت خاصی نداشته باشد و در کسب و کار شما بخواهد از صفر شروع کند صددرصد برای شما مشکلات و البته هزینه‌های زیادی را بر جای خواهد گذاشت. به همین خاطر سعی کنید از همان ابتدای کار مسئولیت‌پذیری را در شریک خود بیدار کنید تا دچار مشکلات و ضررهای بالا در این زمینه نشوید.

مسئولیت‌پذیری به واسطه مهارت در انجام کار عاید افرادی می‌شود. این ویژگی از جمله ویژگی‌های یک شریک مناسب است؛ چنانچه شما به قوانین شراکت در کار توجه داشته باشید، این ویژگی را از همان ابتدای کار با شریک کاری خود در میان خواهید گذاشت.

عدم احترام در کسب و کار باعث ایجاد دل زدگی می‌شود

متاسفانه برخی از افراد به هر دلیلی نمی‌توانند احترام کاری را حفظ کنند. این امر به این دلیل است که شما را از همان ابتدای کار نسبت به شریک یابی در کسب و کار ناامید می‌کنند. اما زمانی که طبق قوانین شراکت کاری احترام بین شرکاء وجود داشته باشد از لحاظ مالی، اخلاقی و بسیاری از جنبه‌های دیگر شرکاء خواهند توانست همیشه در هر شرایطی در کنار یکدیگر حضور داشته باشند.

همچنین در صورت شکست هیچ‌گاه فردی دیگری را مقصر نمی‌داند. بلکه با مسئولیت‌پذیری خود بتوانند راهی را برای جبران در نظر بگیرند. البته امروزه به این دلیل که برخی از افراد بدون آگاهی به شریک پیدا کردن در کسب و کار می‌پردازند متاسفانه شرایط شراکت در کار آنچنان که باید شرایط درست و صحیحی نیست.

بدین ترتیب بسیاری از افراد به وظایف شریک در کسب و کار آگاه نیستند و مشکلات خاصی را به وجود می‌آورند. پس سعی کنید همیشه به احترام متقابل در هر نوع کسب و کاری توجه داشته باشید تا بتوانید در طولانی مدت به شکل اصولی و هدفمند به کسب و کار خود جهت خاصی را هدیه دهید.

اگر هم‌فکر نیستید شروع نکنید

توصیه ما به شما عزیزان این است، زمانی که به دنبال شریک مناسب در کسب و کار هستید، در ابتدای کار به این موضوع فکر کنید که یکی از قوانین شراکت در کار، هم فکر بودن شما است؛ چرا که اگر نتوانید در این زمینه به تفاهم برسید مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد. این مشکلات نخواهند توانست به ثبات و هدفمندی کار شما کمک کند. به همین خاطر ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که همیشه از همان ابتدای کار در مورد اهداف خود صحبت کنید.

با این کار می‌توانید ایده‌ها، هدف‌گذاری‌ها و تمام موارد را در کنار یکدیگر به شکل کاملاً اصولی قرار داده و این چنین ویژگی‌های هر کاری را بشناسید؛ چرا که اگر شرکا قادر نباشند با یکدیگر هم‌فکر باشند عدم تصمیم‌گیری مناسب باعث خواهد شد که مشکلات شراکت به راحتی خود را نشان داده و این چنین شرایط شراکت در کار شرایط بسیار سختی قلمداد شود.

خلاق باشید تا برنده شوید

تمامی افرادی که به صورت شراکتی کار می‌کنند به خوبی به این موضع آگاه هستند که داشتن ذهنی خلاق و ایده‌پرداز تا چه حد می‌تواند به بازدهی کار کمک کند. به همین دلیل است، که شما اگر بتوانید از همان ابتدا شریک خود را بشناسید و بدانید که مهارت‌ها و استعدادهای او در چه حد است و آیا ذهن باز و خلاقی دارد، صددرصد خواهید توانست بازدهی بالایی را در مسیر کسب و کار خود در نظر داشته باشید؛ چرا که در برخی از شرایط تنها به واسطه ذهن و ایده‌پردازی، افراد می‌توانند جلوی خسارت‌های بسیاری از مشکلات را به راحتی بگیرند.

به همین دلیل شریک مناسب در کسب و کار را در ابتدای کار با شناخت و ویژگی‌های شخصیتی طرف در نظر بگیرید. اگر وظایف شریک در کسب و کار را از همان ابتدا به ایده‌پردازی و استعداد شرکا مرتبط ندانید، نخواهید توانست منابع درستی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید؛ چرا که هر کسب و کاری در ابتدا اگر سرمایه مناسبی نداشته باشد تنها به واسطه مهارت و ایده‌پردازی ذهن شرکا می‌تواند منبع‌های مناسبی را برای خود ایجاد کند.

به همین دلیل توصیه ما به شما این است که شراکت در کار را از همان ابتدای کار با توجه به شخصیت افراد انتخاب کنید تا در طولانی مدت از انتخاب خود پشیمان نشوید.

اول دوست باشید سپس شریک

متأسفانه به واسطه این که تمامی افراد نمی‌توانند افرادی واقع‌بین باشند، ممکن است در هنگامی که به کسب و کار با شریک خود می‌پردازند به واسطه عدم سازگاری از نظر اخلاقی نتوانند کسب و کار خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنند. این چنین است که به شما توصیه می‌کنیم شریک یابی در کسب و کار را همان‌گونه که گفته شد از همان ابتدا با شناخت کامل و صحیح آغاز کنید؛ چراکه اگر شریک شما نتواند با شما هم‌فکر باشد و یا در لحظات سخت کنار شما حضور داشته باشد، شما از لحاظ روحی نخواهید توانست با وی ارتباط برقرار کرده و این امر صد در صد به نفع شما نخواهد بود.

به همین دلیل شریک یابی در کسب و کار را یک مسئله بسیار مهم در نظر بگیرید؛ چرا که در غیر این صورت تنها مشکلات مالی و آسیب‌های روحیه خاصی را باید سپری کنید. آن دسته از افرادی که در کسب و کار علاوه‌بر مسائل کاری صمیمیت بیشتری با شریک خود دارند به راحتی می‌توانند مشکل را به شکلی خاص بین خود حل کنند. به همین خاطر توصیه ما به شما این است که این مسائل را جدی گرفته تا بتوانید به شکل اصولی و مدیریت شده در طول دوران کسب و کار خود بدون مشکل به ادامه کار خود فکر کنید.

مسائل مالی را با بکدیگر در نظر بگیرید

اما زمانی که شما شراکت در کار خود را به نحو احسن در نظر می‌گیرید بهتر است این نکته را به خاطر داشته باشید که هر موضوعی در کسب و کار شما مهم است و باید با یکدیگر در میان بگذارید تا بتوانید تمامی امور مالی را به شکل خاص مورد بررسی قرار دهید.

متأسفانه برخی از افراد به این موضوع  واکنش مناسبی نشان نمی‌دهند و این چنین است که اگر دقت کنید در طی مدت زمان خاصی به مشکلات زیادی برمی‌خورند؛ چرا که هر مشکل مالی این اختیار را دارد که بتواند بازدهی کار را به شکلی غیرقابل اصولی پایین بیاورد. به همین دلیل توصیه ما به شما عزیزان این است از همان ابتدای کار تنها کاری که باید انجام دهید این است که تمامی امور مالی را به راحتی مدیریت کنید تا مشکل خاصی برای شما و شریک کاری شما به وجود نیاید.

اما با کمال تأسف باید بگوییم که هنگامی‌که شما شریک یابی در کسب و کار را با تمام ویژگی‌هایی که باید داشته باشد انتخاب می‌کنید؛ اما چنان‌چه صمیمیت را در کار طوری لحاظ می‌کنید که دیگر نمی‌توانید به راحتی حقیقت و مشکلات را بازگو کنید نمی‌توانید بسیاری از مسائل را به راحتی با شریک کاری خود در میان بگذارید.

به مشکلات بسیار شدیدی‌تری برمی‌خورید به همین دلیل سعی کنید همیشه یک حد و مرز خاصی را بین خود و شریک کاری خود قرار دهید. به هیچ عنوان با مسائل شخصی و زندگی روزمره خود را وارد بحث کار و همچنین شراکت نشوید؛ چرا که در غیر این صورت شما نخواهید توانست به صورت هدفمند به کسب و کار فکر کنید.

شرکا در هر شرایطی باید از یکدیگر حمایت کنند

از همان ابتدای کار سعی کنید که به شریک انتخابی خود در کسب و کار به گونه‌ای فکر کنید که انگار قرار است شریک شما عضو خانواده شما باشد. باید در هر شرایطی چه آسان و چه سخت و چه خوش و چه ناخوش در کنار یکدیگر باشید.

به همین دلیل سعی کنید انتظاراتی که از یکدیگر دارید را از همان ابتدا با یکدیگر در میان بگذارید. قانون شراکت در کار را رعایت کنید. در غیر این صورت تنها باید در کوتاه مدت به مشکلات و تنش‌های خاصی فکر کنید. از همان ابتدا به طور کاملا مشخص سعی کنید همه چیز را تعیین کنید تا به بهترین شکل ممکن از شریک خود در کسب و کار رضایت داشته باشید؛ چرا که در هر صورت اگر افراد انتظاراتی که از شریک کاری خود دارند را به هر دلیلی در حال برآورده شده نبینند، شریک یابی در کسب و کار تنها به ضرر آن‌ها تمام خواهد شد.

 داشتن انتظار یک موضوع بسیار مهم است که به صورت صددرصدی وقتی شما با کسی وارد کار می‌شوید از وی انتظار دارد که در شرایط خاص از شما حمایت کند. همچنین بسیاری از شرایط و قوانین را بتواند در حین کار به نحو احسن در نظر بگیرد، تا از مشکلات خاصی که می‌تواند موفقیت کار را تحت فشار قرار دهد به شکل خاص جلوگیری به عمل آورد. به همین دلیل از همان ابتدا تمام موارد را به صورت شفاف با شریک خود درمیان بگذارید.

نظرات خود را درباره قوانین شراکت در کسب و کار، قوانین شراکت مغازه، شراکت کار و سرمایه و همینطور در رابطه با نحوه جدا شدن از شراکت با ما به اشتراک بگذارید.

برخی از سوالات رایج

لازمه پیش بینی آینده درست برای شراکت در کار چیست؟

  1. برنامه ریزی کردن برای سال‌های آینده شرکت

      ۲. تشابه فکری در بین شرکای کاری

      ۳. مشخص کردن یک هدف مشترک در بین شرکا

دلیل ضرورت تنظیم قراردادی رسمی و کامل در یک شراکت چیست؟

تنظیم قرارداد این امکان را به شما و شریک کاریتان خواهد داد تا بتوانید در صورت انجام نشدن یا عمل نکردن به وظایف تعیین شده به صورت قانونی و با توجه به قوانین مدنی که در این رابطه موجود است، اقدامات لازم را در رابطه با محقق کردن حق و حقوقتان انجام دهید.

برای رعایت قوانین شراکت در کار چه مواردی ضروری است ؟

از ملزومات نوشتن یک قرار داد حقوقی بین شرکا ذکر کردن مشخصات کامل، میزان سهم و مشارکت در کار می‌باشد.




تاریخ: شنبه 18 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

انتخاب اسم شرکت ، معرفی چند نمونه و ایده برای انتخاب نام شرکت

هنگامی که صحبت از موفقیت یک شرکت یا برند می‌شود قطعاً موضوعات ریز و درشت زیادی باعث این موفقیت شده است. از تلاش‌هاش شبانه روزی مدیران گرفته تا انتخاب اسم شرکت. پس باید در نظر داشته باشید که اسم برای کسب و کار شاید در نگاه اول مهم نباشد اما در موفقیت یک برند نقش ویژه‌ای دارد.

به علت تصمیم گیری نام نامناسب در شروع بعضی کسب و کارها، بسیاری از شرکت‌ها و برندها در ادامه‌ی توسعه ایده کسب و کار خود ضررهای بسیار زیادی را محتمل شده‌اند. درحقیقت هزینه‌های برندسازی مجدد برای یک نام و نشان جدید بسیار زیاد است. به همین دلیل اگر شما در ابتدای مسیر تعیین نام شرکت یا برند هستید بهتر است وقت و دقت زیادی را صرف این موضوع کنید.

استفاده از نام مناسب شرکت می‌تواند اثر بخشی فوق‌العاده‌ای در ذهن مخاطب داشته باشد. شاید تعجب کنید که اسم بعضی از برندهای ایرانی ارزشی بیش ‌از ۳۰۰ میلیارد تومان دارد. پس بهتر است اسمی که انتخاب می‌کنید ویژگی‌های یک اسم خوب را داشته باشد تا در آینده از انتخاب آن پشیمان نشوید.

البته دقت داشته باشید که در تعیین نام مناسب شرکت در نقاط مختلف جهان قوانین مختلفی وجود دارد. در هنگام انتخاب نام برند باید به همه‌ی آن قوانین دقت کنید تا در ادامه‌ی مسیر به مشکل نخورید. اسم برند و شرکت شما باید انتقال دهنده‌ی تجربه، ارزش و همچنین برتری کسب و کار شما باشد.

در نظر داشته باشید که انتخاب نام مناسب شرکت فرآیندی پیچیده است که اگر به‌درستی انتخاب شود می‌تواند تاثیرات مثبت زیادی را در کسب و کارتان ایجاد کند. به‌ کمک مشاوران دکتر ویز می‌توانید ویژگی‌های نام مناسب شرکت را مشخص کنید.

در ایران تصمیم گیری برای نام برند جز اولین گام‌های اجباری برای ثبت شرکت است. ممکن است در روند ثبت شرکت‌ اسم‌های انتخابی‌تان چندین بار رد شوند زیرا برای تعیین اسم شرکت در ایران، قوانین خاص خود را دارد. پس در تمامی مراحل صبر و حوصله‌ی زیادی را به‌خرج دهید.

دریافت مشاوره برای انتخاب نام برند و شرکت شما

آیا نام شرکت و نام تجاری یکی هستند؟

ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا نام تجاری و نام شرکت یکی هستند یا تفاوتی بین این دو وجود دارد؟

پاسخ این است که بین اسم تجاری و اسم و برند تفاوت‌های زیادی وجود دارد. در واقع اسم تجاری اسم خاصی است که با مخاطب با شنیدن آن باید هویت شرکت مشخص شود.

در حقیقت به‌جود آوردن یک برند موفق کاری پر پیچ و خم است که انتخاب نام مناسب شرکت برای آن کسب و کار از ابتدایی‌ترین کارها برای خلق یک برند موفق است. با بهترین طراح لوگو آشنا شوید.

در نظر داشته باشید که اگر اسمی صرفا جذاب است لزوما اسم برای شرکت برای برند شما نیست. به‌طور خلاصه نام مناسب شرکت شما باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد.

  • دارای جذابیت و کشش مناسب باشد
  • متناسب با مفهوم کسب و کار شما باشد
  • به‌راحتی در ذهن مخاطب بماند
  • دامنه‌ی اینترنتی و حساب شبکه‌های اجتماعی آن موجود باشد

در نگاه اول ممکن است پیدا کردن اسمی با این ویژگی‌ها کار دشوار و مشکلی باشد. اما اگر مراحلی که در ادامه‌ی این مقاله گفته می‌شود را به‌خوبی انجام دهید می‌توانید اسم مناسب برای کسب و کار را به‌سادگی پیدا کنید. البته در همه‌ی این مراحل باید صبر داشته باشید و از انتخاب نام‌های عجولانه پرهیز کنید.

پیدا کردن نام مناسب شرکت مانند بوم کسب و کار از اهمیت بالای برخوردار است و معمولا حدود یک تا دو هفته زمان لازم دارد البته در بعضی شرکت‌های بزرگ این زمان به ۶ ماه هم می‌رسد. به شما توصیه می‌کنیم که در مدت پیدا کردن اسم مناسب یک کاغذ و قلم به همراه داشته باشید تا اسم‌هایی که به‌طور اتفاقی به ذهن‌تان می‌رسد را یادداشت کنید.

شاید باورش سخت باشد اما اسم بسیاری از شرکت‌های بزرگ به شکل اتفاقی به ذهن موسس یا مدیر آن مجموعه رسیده است. پس می‌توانید به راحتی نام مناسب شرکت خود را در ایستگاه اتوبوس، مترو و یا حتی موقع خواب پیدا کنید.

سعی کنید لیستی از همه‌ی اسم‌هایی که به ذهن‌تان می‌رسد را جمع کنید و اگر انتخاب آن اسم علت خاصی دارد جلوی آن اسم علت آن‌ را یادداشت کنید.

کمک گرفتن از دیگران نیز می‌تواند در فرآیند انتخاب نام مناسب شرکت کمک کننده باشد. البته باید در نظر داشته باشید که اگر افراد زیادی را برای نام برای شرکت، مشارکت دهید ممکن است کمی گیج شوید. در حقیقت در این‌صورت با تعداد زیادی سلیقه مواجه هستید که ممکن است بسیاری از آن‌ها تخصصی و حرفه‌ای نباشند. در مورد این کمک گرفتن از دیگران در ادامه‌ی مطلب توضیحات بیشتری را ارائه می‌کنیم.

ویژگی‌های یک اسم برای شرکت

از گذشته تا الان فرمول‌ها و روش‌های مختلف زیادی برای انتخاب نام مناسب شرکت و برند گفته شده است. تعداد زیادی از این روش‌ها توسط گروه‌های تحقیقاتی دانشگاه‌های معتبر ابداع شده است.

برای مثال در سال ۲۰۱۰ میلادی تعدادی از پژوهش‌گران دانشگاه آلبرتای کانادا در پژوهش‌های خود دریافتند که مخاطبان و مشتریان به نام‌هایی که از ساختار تکرار شونده استفاده می‌کنند رغبت بیشتری دارند. اسم‌هایی مانند کوکا ـ کولا، کیت ـ کت از این دسته نام‌ها هستند.

البته این نوع نام‌ها فقط در کشورهای خارجی استفاده نمی‌شوند و در ایران نیز برند‌هایی مانند چین ـ چین، مزـ مز، اشی ـ مشی نیز از همین شیوه استفاده کرده‌اند که از قضا موفق هم بوده‌اند.(البته در مقدمه‌ی مطلب نیز گفته شد که اسم، به تنهایی تضمین کننده‌ی موفقیت یا شکست یک برند نخواهد بود اما اگر رعایت شود می‌تواند موفقیت‌های زیادی را برای برند خلق کند.)

 

در ادامه‌ی این مطلب سعی شده است که همه‌ی ویژگی‌هایی که نام مناسب شرکت باید داشته باشد، به‌صورت دسته بندی بیان شود. اگر می‌خواهید نام مناسب شرکت‌تان را انتخاب کنید بهتر است همه‌ی این ویژگی‌ها را در انتخاب نام مورد نظرتان رعایت کنید.

مفهوم داشته باشد

اسم و نام یک برند در حقیقت شاکله و اصالت برند شما را به مخاطب و مشتریان نشان می‌دهد. پس باید یک تصویر قدرت‌مند در ذهن مخاطب ایجاد کنید که حس خوبی را به او القا کند.

برای مثال شرکت‌های تولید کننده نوشابه انرژی‌زا همگی سعی می‌کنند  از مفهوم قدرت‌مند بودن استفاده می‌کنند. برای مثال مانستر (هیولا)، ردبول (گاو قرمز)، راک‌استار (ستاره‌ی راک)، برن (سوختن) و بیگ بیر (خرس بزرگ) همگی در حال استفاده از مفهوم قدرت‌مند هستند.

 

اما در مقابل کمپانی‌های طراحی در بیشتر موارد از مفهوم‌های ظرافت و خاص بودن استفاده می‌کنند. پس در ابتدای تعیین نام برای شرکت یا برندتان مفهومی که در صنعت شما حائز اهمیت است را پیدا کنید و سپس سعی کنید مفهوم اسم‌ برندتان را حول آن پیدا کنید.

ایجاد حس تمایز برای شنونده

از گذشته تا الآن منحصر به فرد بودن اسم یک کمپانی موضوعی مهم و حائز اهمیت در انتخاب نام مناسب شرکت یا برند بوده است. البته بسیاری از کسب‌ و کارهای نوپا و کم تجربه در شروع کارشان سعی می‌کنند از نام برندهای معروف و بزرگ کپی برداری کنند. این کار می‌تواند به‌تنهایی ضربه‌ای به برند و شرکت شما برند که سال‌ها درگیر آن باشید.

برای مثال در کشور خودمان ایران شرکت دیجی کالا این اسم را در اواسط دهه‌ی ۸۰ شمسی برای خود انتخاب کرد. در دهه‌ی نود شمسی موجی از کپی‌ برداری‌های ناشیانه از این برند باعث شد تا کسب‌ و کارهای زیادی دچار اشتباه بزرگی بشوند.

حقیقت این است که کارهای ساده و پردرآمد خانگی در شروع کار خود اعتبار و ارزش زیادی ندارند که البته کاملا طبیعی و مشخص است. اما بعضی از این شرکت‌ها برای بدست آوردن این اعتبار کارهای اشتباهی می‌کنند که ممکن است در آینده ضررهای بزرگی را به برند و کسب و کارشان وارد کند.

 البته بسیاری از این فروشگاه‌هایی که کپی برداری‌های غیر حرفه‌ای کرده بودند غیر از این‌که ضررهای زیادی به اعتبار خود وارد کردند دچار موضوعات حقوقی و قضایی هم شدند. به‌یاد داشته باشید که برندهای بزرگ حاضرند برای محافظت از نام برند خود میلیون‌ها هزینه کنند. البته ممکن است برای شما سوال شده باشد که چرا در شروع کسب و کار نباید از اسم شرکت‌های بزرگ استفاده کرد؟!

در حقیقت زمانی که شما از نام یک برند معروف کپی برداری می‌کنید یک برند فیک و تقلبی به ‌نظر می‌آیید. شما حتی در شروع مسیر باید اعتماد به نفس بالا داشته باشید و با ارائه خدمات باکیفیت به مشتریان خود رضایت‌مندی آنان را جلب کنید تا بتوانید جایگاه اصلی‌تان را در بازار بدست آورید.

تعیین اسم برای شرکت سخت یا آسان؟!

بعضی افراد در شروع فرآیند تعیین نام شرکت دچار شک بین اسم سخت و اسم آسان می‌شوند. مثلا ممکن است نامی را پیدا کرده باشید که از لحاظ تلفظ و املایی سخت و دشوار است. اما برای توجیه اسم سخت می‌گویید که خب فلان کمپانی بزرگ هم اسم سختی دارد اما به‌خوبی موفق شده است.

مشکلی که این‌جا وجود دارد این است که شرکت‌های بزرگ منابع مالی زیادی در اختیار دارند که ممکن است در یک کسب و کار کوچک در شروع نداشته باشد. کسب و کارهای بزرگ هزینه‌ی زیادی را برای تبلیغات و برندینگ خود انجام می‌دهند که کسب و کارهای کوچک قادر به انجام آن نیستند.

متخصصان پیشنهاد می‌دهند اسمی که انتخاب می‌کنید باید راحت تلفظ شود و حتی راحت نوشته شود. برای مثال فرض کنید اسمی انتخاب کرده‌اید که هم عجیب و غریب است و هم به چند نوع مختلف نوشته می‌شود. حالا خودتان را جای کاربری بگذارید که قرار است اسم شما را در گوگل سرچ کند.

البته این مسئله بیشتر در زبان فارسی وجود دارد. به هر حال سعی کنید اسمی انتخاب کنید که نوشتار ثابتی داشته باشد و به‌ راحتی در ذهن مخاطب باقی بماند. اسم‌های مخخف یکی دیگر از موضوعاتی است که بسیاری از شرکت‌ها به سراغ آن می‌روند. البته این نمونه اسم گذاری هم پیشنهاد نمی‌شود مگر در شرایط خاص.

 

برای مثال شرکت‌هایی مانند بی‌ام‌و و یا آی‌بی‌ام از اختصار استفاده کرده‌اند اما لازم است یادآوری کنیم که این شرکت‌ها منابع عظیم مالی برای فرهنگ سازی نام برندشان در اختیار دارند. چیزی که ممکن است در شروع یک کسب و کار در دسترس نباشد.

در حقیقت علت اصلی مخالفت با اسامی مخفف این است که این اسم‌ها در بیشتر اوقات ترکیب جالبی ایجاد نمی‌کنند و سپردن آن به ذهن کار بسیار دشواری است. همچنین فهماندن این کلمات اختصار به مشتریان و مخاطبان هزینه‌های گزاف و بالایی دارد.

البته نمونه‌های موفق ایرانی کلمات مخفف هم کم نیستند. سایت‌هایی مانند پونیشا. در اصل موسسان وب سایت پونیشا سه نفر بودند که اسم کوچک آ‌ن‌ها پویا، نیما و شایان بود که با ترکیب این اسم‌ها به پونیشا رسیدند.

این ترکیب یکی از بهترین اسم‌های مخفف شده ایرانی در سال‌های اخیر است. پس توصیه می‌کنیم اگر اسم مخفف شده‌ی خیلی خاص و زیبایی پیدا کردید استفاده کنید اما در غیر این‌صورت قید استفاده از کلمات مخفف را بزنید.

مشکل ثبت نداشته باشد

اسم شرکت و یا برند شما نباید قبلا در دامنه‌های اینترنتی ثبت شده باشد. در واقع اگر نتوانید به‌ صورت قانونی برند خود را ثبت کنید، هر چه تلاش کرده‌اید به هدر می‌رود. پس باید قبل از انتخاب قطعی نام برند، با همه‌ی قوانین انتخاب اسم در ایران آشنا شوید تا به مشکل نخورید.

به آینده‌ی برند نگاه کنید

اگر برند شما محدود به شهر یا جغرافیای خاصی نیست بهتر است برند خود را فراتر از مرز‌های جغرافیایی انتخاب کنید. ممکن است در حال حاضر محدوده‌ی فعالیت برند شما یک شهر یا منطقه باشد اما ممکن است در سال‌های آینده سراغ بازارهای جهانی و منطقه‌ای بروید. مانند برند کاله و یا میهن در دسته‌ی لبنیات.

اگر قرار است از نام خانوادگی‌تان به عنوان اسم برند استفاده کنید بهتر است این حرکت را انجام ندهید. این کار باعث می‌شود کارتان کمی سخت و پیچیده شود. برای مثال شما ترجیح می‌دهید یک لپ تاپ مناسب را از اپل تهیه کنید یا از کمپانی برادران موسوی؟

البته ممکن است شما یک سلبریتی باشید که اسم شما برای مخاطبان‌تان آشناست. در این‌صورت انتخاب نام‌خانوادگی دیگر یک اشتباه نیست و اتفاقا کاری هوشمندانه و مفید است. این کار کمک می‌کند تا هزینه‌های مربوط به برندسازی‌تان به‌شدت کاهش یابد. در کشورهای مختلف سلبریتی‌ها برند خودشان را ساخته‌اند.

برای مثال کایلی جنر از نمونه سلبریتی‌های خارجی است که برند لوازم آرایشی را پایه‌گذاری کرده است. همچنین لیلا اوتادی از نمونه‌ سلبریتی‌های ایرانی است که اسم خود را بر روی برند عطر و ادکلن انتخاب کرده است.

در نظر داشته باشید اسم انتخابی‌ شما نباید حساسیت قشر خاصی از مردم جامعه را برانگیزد.  برای مثال اگر اسم برندتان را اسم یک تیم فوتبال بگذارید ممکن است طرفداران تیم رقیب‌تان به‌خاطر تعصبی که روی تیم‌شان دارند از شما خرید نکنند.

برای مثال فروشگاه‌های افق کوروش در زمان آغاز فعالیت خود در شهر قم با مشکلات زیادی مواجه شدند. علما کشور قم این اسم را یادآور زمان طاغوت می‌دانستند. این کار موجب شد این فروشگاه واژه کوروش را از تمامی سردرهای خود بردارد و با نام کوروش ادامه‌ی فعالیت کند.

هویت چشمی(بصری) داشته باشد

یکی دیگر از ویژگی‌های اسم خوب این است که بصری و قابل تصور کردن باشد. برای مثال کمپانی آمریکایی اپل را تصور کنید. اسم و لوگوی این برند در لحظه شکل یک سیب را به مخاطب یادآوری می‌کند. این کار کمک می‌کند تا برند شما در ذهن مخاطب یک تصویر کاملا مشخص و واضح داشته باشد. کمپانی‌های ردبول، حلواشکری عقاب و جگوار نیز از این شیوه‌ی نام‌گذاری بصری استفاده کرده‌اند.

دقت داشته باشید که این کار کمک می‌کند تا اسم انتخابی‌ شما قدرت مانور خوبی را برای طراح ایجاد کند و در قسمت‌های مختلف از هویت بصری این اسم درجاهای مختلف استفاده کنید.

گام‌های اساسی پیدا کردن اسم مناسب شرکت

تا اینجای کار دانستیم که اسم مناسب شرکت چه ویژگی‌هایی را باید داشته باشد. در ادامه‌‌ی کار سعی می‌کنیم گام به گام مراحل ساخت یک نام مناسب شرکت را بررسی کنیم.

در نظر داشته باشید که پیدا کردن اسم مناسب برند کاری چندان آسانی نیست و می‌بایست صبر و حوصله‌ی زیادی به‌خرج دهید. بسیاری از شرکت در طول مدت زمانی حدود ۶ ماه بیش‌از ۳۰۰۰ اسم مختلف را بررسی می‌کنند.

البته سایت‌هایی نیز برای کمک به پیدا کردن اسم وجود دارد که ممکن است در بعضی قسمت‌ها مفید باشند اما خیلی نباید روی آن‌ها متمرکز شوید. این سایت‌ها برای طوفان فکری بسیار مناسب هستند. هرچند ممکن است ترجمه‌ی اسامی پیشنهادی‌شان به زبان فارسی خیلی دلچسب نباشد.

گام اول – هویت اصلی برندتان را مشخص کنید.

در این مرحله شما باید هدف برند و مأموریت برند خود را مشخص کنید. هویت برندتان می‌تواند تاثیر زیادی را در پیدا کردن اسم مناسب شرکت داشته باشد. چشم‌ انداز، ماموریت و ارزش‌ شرکت شما همه‌ی اهداف برند شما را مشخص می‌کند.

گام دوم – طوفان فکری

این گام جالب‌ترین بخش انتخاب اسم مناسب شرکت است. همه‌ی دوستان، شرکا و همکاران خلاق خود را در جایی دعوت کنید و از آن‌ها بخواهید تا در مورد اسم شرکت شما نظر دهند. این کار کمک می‌کند تا تعداد زیادی اسم پیدا کنید. سعی کنید برای این جلسه چهارچوب مشخصی تعریف کنید تا بهترین استفاده را ببرید. سپس سعی کنید این اسامی را در دسته‌های خاصی قرار دهید تا بتوانید بهتر به بررسی آن‌ها بپردازید.

 

دقت داشته باشید که برای پیدا کردن اسم‌ مناسب شرکت در ایران می‌توانید از اسطوره‌های باستانی و سنتی استفاده کنید. این استوره‌ها در ذهن مردم ایران قهرمان‌هایی هستند که تصویری مثبت در ذهن مخاطب دارند. همچنین کمک‌ می‌کنند تا برند شما را قدرت‌مند نشان دهند. در این داستان‌های باستانی ایران تعداد زیادی اسم وجود دارد که می‌توانید آن‌ها پیدا کنید. البته کمی صبر و حوصله می‌خواهد.

بعد از این‌که این اسامی را مشخص کردید، متوجه می‌شوید که تعدادی از این اسم‌ها را بیشتر دوست دارید. پس این موضوع کمک می‌کند تا حد و حدود اسم مناسب‌تان را پیدا کنید. می‌توانید در انتهای کار تعدادی از این اسم‌ها را رای‌گیری کنید تا بهترین اسم ممکن را مشخص کنید.

گام سوم – بررسی اسم‌های در نظر گرفته شده

ممکن است بین ۵ تا ۱۵ اسم مشخص را پیدا کرده باشید که نمی‌دانید اسم مناسب شرکت کدام‌یک از این نام‌هاست. برای پایش بین اسم‌ها باید بدانید که از بین همه‌ی اسم‌های انتخاب شده درنهایت می‌بایست ۳ اسم باقی بماند.

قطعا تعداد زیادی از اسم‌هایی که انتخاب کرده‌اید قبلا رزرو شده‌اند. مجددا یادآوری می‌کنیم که اگر اسمی که انتخاب می‌کنید قبلا رزرو شده باشد همه‌ی تلاش‌های شما به هدر رفته است. پس سعی کنید به‌خوبی بین اسم‌های مشخص شده جستجو کنید و ۳ اسمی را که آزاد هستند انتخاب کنید.

به این منظور می‌بایست به سایت ثبت علائم تجاری رجوع کنید و اسامی مشخص شده‌تان را بررسی کنید. بدون هیچ تعصبی اسامی ثبت شده را کنار بگذارید. ممکن است در این مرحله کمی دچار ناامیدی شوید زیرا بسیاری از کلمات انتخاب شده‌تان قبلا ثبت شده باشد. اما باید باصبر و حوصله‌ی کافی کلمات انتخاب شده را بررسی کنید و در نهایت یکی را انتخاب کنید. 

گام چهارم – ارزیابی کنید

اگر تا این‌جای کار مشکلات قانونی را حل کرده‌اید می‌توانید سرغ مرحله‌ی تست نام برند بروید.

اگر مشتریان و مخاطبان فعالی دارید می‌توانید به کمک ابزارهای نظرسنجی آنلاین(ارسال ایمیل) از آن‌ها بخواهید تا در مورد اسم برند جدیدتان به شما کمک کنند. استفاده از ایمیل‌های انبوه هزینه‌ی زیادی را برای شما نخواهد داشت اما ممکن است به کمک یکی از مخاطبان و مشتریان‌تان یک اسم خیلی خوب و مناسب پیدا کنید.

البته می‌توانید در سوشیال‌های خود نیز یک مسابقه ترتیب دهید و جایزه‌ای را برای بهترین اسم پیشنهادی مشخص کنید. از مخاطبان‌تان بخواهید تا دوستان‌شان را نیز به این مسابقه دعوت کنند. این کار باعث می‌شود تا اسم‌های پیشنهادی به شما افزایش پیدا کند و در نتیجه حق انتخاب شما هم بیشتر می‌شود.

در حال حاضر می‌توانید به کمک طراحی یک صفحه لندینگ(صفحه فرود) این اسم‌ها را تست کنید. صفحات لندینگ صفحاتی ساده اما هدف‌مند هستند که برای دعوت مخاطب ایجاد شده‌اند. در این مرحله می‌بایست ۳ صفحه لندینگ یکسان طراحی کنید و در هر صفحه فقط نام برند را تغییر دهید. سپس به مدت ۷ روز این صفحات را برای مخاطب‌تان تبلیغ کنید.

و در مرحله‌ی آخر هر کدام از اسم‌ها که نرخ تبدیل بهتری داشتند، به‌عنوان اسم شرکت خود انتخاب کنید. در نظر داشته باشید که رفتار کاربران در انتخاب صفحه مناسب شما را شگفت‌زده می‌کند چراکه در بیش‌تر مواقع کاربران رفتاری مخالف رفتار مورد انتظار ما دارند.

گام پنجم – ثبت برند به‌صورت قانونی

بسیار خرسندیم که تا این مرحله پیش آمده‌اید. در این گام به‌سادگی و باخیال راحت می‌توانید اسم برند و محصول خود را در سایت مرکز مالکیت فکری ثبت کنید. البته باید اظهارنامه‌ای تکمیل کنید و همچنین مدارک مورد نیاز را ارسال کنید.

بهتر است بلافاصله پس از انتخاب اسم برند، دامنه‌ی اینترنتی مورد نظرتان را بخرید و اکانت شبکه‌های اجتماعی‌تان را نیز ایجاد کنید(به عنوان راهنمای انتخاب اسم برند حتما این موضوع را در نظر داشته باشی).

دریافت مشاوره برای انتخاب نام برند و شرکت شما

اگر هنوز برای انتخاب نام شرکت یا برندتان به نتیجه نرسیدید همین الان این فرم را تکمیل کنید

ویژگی های برند یا اسم شرکت

در ادامه مطلب چند نکته کلیدی برای ساخت اسم شرکت مناسب بیان شده است

آسان بودن تلفظ

نام انتخابی برای شرکت باید تلفظ آسان داشته باشد و از کلمات قلمبه سلمبه استفاده نشود. برای کسب و کار خود از نام های طولانی که برای اکثریت مشتریان تلفظ کردنش آسان نیست و نمیتوانند به خاطر بسپارند و معنا دار نیستند استفاده نکنید.

توجه به زیبایی در سادگی در ساخت اسم شرکت

نام شرکت خود را ساده و کوتاه انتخاب کنید. آن را به دو هجا محدود کنید. حتی اگر اسم خودتان مانند گوگل به یک فعل تبدیل می شود و الگوریتم خاصی دارد نیز می تواند برای نام شرکتتان مناسب باشد. مانند برند بهروز، بیژن و…

توجه به معنای اسم برای ساخت اسم شرکت

ممکن است شما اسمی برای شرکت خود انتخاب کنید که در زبان های دیگر معنای خوبی نداشته باشد یا ضد علائم تجاری باشد. بنابراین هنگام انتخاب اسم شرکت یا برند خود پیامدهای بین المللی را نیز در نظر بگیرد. تا به زبان های دیگر معنای منفی یا مبهم نداشته باشد و به اصطلاح یک نام بین المللی باشد.

سرنخ دهید

سعی کنید نامی که انتخاب می کنید اطلاعاتی از کسب و کار خود را به صورت نهفته در خود داشته باشد و با شغل و کسب و کار شما مطابقت داشته باشد.

از پسوندهای رایج برای ساخت اسم شرکت استفاده کنید

پسوندی برای نام شرکت خود در نظر بگیرید که رایج تر است و افراد هنگام سرچ کردن بیشتر از آن پسوند استفاده می کنند. به عنوان مثال پسوند استاندارد و رایج در بین مردم “.com” می باشد. حال اگر نام دامنه ی انتخابی شما در پسوند .com وجود نداشت بجای تغییر پسوند به “.net”, ”.info” , “.shop” نام جدیدی انتخاب کنید. یا اگر می توانید چند پسوند را خریداری کنید.

برای ساخت اسم شرکت خود را لای منگنه نگذارید

از انتخاب اسامی که به شما اجازه نمی دهد کسب و کار خود را گسترش دهید و شما را به یک نوع محصول یا فعالیت در یک موقعیت جغرافیایی محدود می کند اجتناب کنید زیرا اگر بخواهید تجارت خود را در مکان های مختلف گسترش دهید یا اقدام به راه اندازی خط تولیدی جدید کنید ممکن است شناخته نشوید و در کسب و کار خود متضرر شوید.

 

مشورت در مورد ساخت اسم شرکت

قبل از خرید دامنه در مورد اسمی که انتخاب کردید از خانواده، دوستان، مشتریان، سرمایه گذاران و همکاران خود مشورت بگیرید و پرس و جو کنید تا مطمئن شوید که اسم انتخابی شما تاثیرگذار بوده و بازخورد خوبی دارد.

استفاده از الگوی ساخت اسم شرکت نام تجاری استعاره‌ای

الگوی ساخت استعاره ای الگویی است که با استفاده از کلمه، جمله و یا تصویر به صورت غیر مستقیم به یک کلمه یا مفهوم دیگری اشاره می کند. این کلمات یا تصاویر باید هوشمندانه انتخاب شوند و هر چقدر بهتر مفهوم مورد نظرتان را برساند نشان دهنده ی ذکاوت شما به عنوان مالک یک نام تجاری می باشد. از بارزترین این نام های تجاری می توان به موارد زیر اشاره کرد.

استفاده از نام‌ های تجاری در ساخت اسم شرکت

آژانس مسافرتی مارکوپولو: این نام یک استعاره ی قدرتمند بوده و استعاره از مارکوپولو کسی است که مسافرت می رود و کالاً با نوع شرکت تطابق دارد.

موسسه زبان سفیر: سفیر استعاره از کسی است که به زبان هایی خارجی تسلط دارند. یک سفیر باید به چند زبان زنده دنیا تسلط داشته باشد بنابراین این نام استعاره ای نیز با نوع موسسه تطابق دارد.

کلینیک درمان ناباروری حضرت مریم: حضرت مریم استعاره از کسی است که با معجزه باردار می شود و کاملاً نامی مناسب برای یک کلینیک ناباروری می باشد.

نام‌های تجاری تصویری

نام‌های تجاری اپل، آمازون شامل این دسته هستند که با توجه با اسمشان تصویری در ذهنمان ایجاد می شود. مغز انسان از دو قسمت تقسیم شده قسمت کره ی راست و کره ی چپ. کره ی چپ مغز وظیفه ی تجزیه و تحلیل عدد و رقم را دارد. قسمت راست مغز مشغول عشق و حال و تصور و رویاهای خودش می باشد.

نیمکره ی راست راست در واقع وظیفه ی تجسم کردن و حل مسائل را به صورت تجسمی دارد. نیمکره ی راست ما مسائل را به صورت تصویری حل می کند.

مثلا اینکه یک فرد را امروز دیده ایم و 10 سال نیز او را ببینیم بشناسیم یا به نظرمان آشنا باشد همگی توسط سمت راست مغز اتفاق می افتد. به عنوان مثال بارها اتفاق افتاده است که حل یک مسئله ماها نیمکره چپ مغز ما را درگیر کرده باشد حال آنکه این مساله در کسری از ثانیه توسط نیمکره راست ما به صورت تجسمی حل می شود.

حال اگر شما نماد و نام شرکت خود را مانند برند اپل، پوما، آدیداس و… تصویری را در ذهن مخاطب ایجاد کند به طبع تاثیر بیشتری در بیاد ماندن نام شرکت در ذهن افراد خواهد داشت.

نام های تصویری دو دسته اند که هر دوی این دسته ها نام های قدرتمندی و خاصی را به وجود می آورند:

  1. نام‌های تصویری مرتبط با محصول یا خدمات
  2. نام‌های تصویری بی ارتباط با محصول یا خدمات

یکی از این نام ها برند اپل می باشد که توانست در دهه 70 میلادی که صنعت کامپیوتر در دست رهبران بازار و رقبای گردن کلفت با نام های اختصاری و کد گونه مانند آی بی ام و دی ای سی و… بود با انتخاب یک نام تصویری بی ربط به موضوع کامپیوتر و خلاف جهت نام های شرکت های دیگر پیش رفتن از یک شرکت زیر پله ای به جایگاهی که اکنون در آن قرار دارد برسد و این نام تصویری بی ربط به گران قیمت ترین برند تجاری دنیا به ارزش 178 میلیارد دلار که چندین برابر بودجه ی سالانه بسیاری از کشورهای جهان می باشد تبدیل شود.

نمی توان موارد و استراتژی هایی که استیو جابز برای برند خود بکار گرفته را در این موفقیت نادیده گرفت اما به جرات می توان گفت که انتخاب عنوان تجاری تصویری کمک زیادی به موفق تر شدن این برند نسبت به سایر برندها شده است.

استفاده از نام های تصویری ترکیبی برای ساخت اسم شرکت

برخی نام های تصویری مانند برند پوما هستند که در یک کلمه دو هجایی چند کلید اصلی برای انتخاب نام برند تجاریشان استفاده کرده اند.

پوما یک برند برتر ورزشی دنیاست که در ابتدا برادران داسلر در سال 1307 شمسی کارخانه ی کفش سازی خود را در کشور آلمان راه اندازی کردند اما سال ها بعد این دو برادر آلمانی از هم جدا شدند. آدولف دالسر همان ابتدا یک نام ترکیبی از اسم و فامیل خود با عنوان آدیداس (آدی+داسلر) برای کارخانه خود در نظر گرفت و از همان ابتدا نیز موفق بود.

اما رودلف که نام تجاری شرکت خود را رودا ترکیبی از اسم و فامیل خود گذاشته بود آنچنان که باید موفق نشد بنابراین بعد از مدتی کوتاه تغییر عقیده داد و نام پوما که یک نوع شیر آمریکای جنوبی می باشد را بر روی برند خود گذاشت که در مدت کوتاهی موفقیت خود را به اثبات رساند. حال به کلمات کلیدی نهفته در نام انتخابی پوما می پردازیم:

کلید اول ساخت اسم شرکت: کلید اول که بسیار هم حائز اهمیت می باشد نام استعاره ای این برند می باشد. پوما نوعی شیرکوهی در حال جهیدن است پس در قدم اول دارای هویت است.

کلید دوم ساخت اسم شرکت: جهش شیر استعاره از قدرت و توانایی بالای می باشد و تصویر انتخابی برند نیز گویای همین است که استعاره از یک برند قدرتمند و تواناست

کلید سوم ساخت اسم شرکت: تصویر همان شیر کوهی در حال جهیدن که در کنار سادگی بسیار ارزشمند بوده و یک برند ساده ی جهانی است.

استارباکس نام شخصیت پری دریایی در رمان موبی دیک

همگی از دیگر نام های تصویری تجاری موفق می باشند. بنابراین اگر ما هم بتوانیم چنین نام های قدرتمند و خاص تصویری را در ساخت اسم شرکت خود انتخاب کنیم در زمانی کوتاه می توانیم برند تجاری موفقی را داشته باشیم.

 برخی نام های تجاری هستند که مانند پوما کوتاه و ساده نبوده اما بسیار موفق هستند. البته می توان آن ها را به عنوان استثنا بیام کرد زیرا بیشتر برندهای موفق نام های کوتاه اما پر معنی دارند.

داستان ساخت اسم شرکت استارباکس! غول قهوه‌فروشی دنیا و چند شرکت دیگر

  1. یکی از نام های تقریباً پیچیده با لوگوی عجیب و غریب می باشد که رتبه 64 را در بین 100 برند برتر دنیا دارا می باشد و درآمدی برابر با 19 میلیارد دلار را دارا می باشد. البته استارباکس نام شخصیت پری دریایی در رمان موبی دیک، نهنگ سفید می باشد که این نام در کنار لوگوی پری دریایی نیز بی تاثیر در موفقیت و به یاد ماندن نام این شرکت نمی باشد.
  2. شرکت  یونایت فروتز  فروشنده بزرگ موز در آمریکای جنوبی بود که با تغییر نام به چیکتا به موز هویت داد و چیکیتا موز بی هویت را صاحب هویت و شخصیت کرد. و برای اولین بار فروش میوه به صورت فله ای را که امروزه در ایران شاهد آن هستیم را تغییر داد.
  3. گرین جاینت غول سبزیجات هم امروز در سراسر دنیا بسیار معروف است!
  4. برند ایرانی سس های خرسی مهرام که به خرس هویت بخشیده است.
  5. ماشین های آهو بیابان و سیمرغ که در ایران تولید می شدند که تولید شرکت پارس خودرو بودند.

اسم های خاص خارجی برای شرکت

حال در زیر به معرفی نام های گوناگون ایرانی و خارجی در زمینه های مختلف می پردازیم که برای ساخت اسم شرکت می‌توانید از آن‌ها الگو بگیرید.

  1. Shutter Up
  2. Flutter Me Shutters Photography
  3. Lensation Picture Studio
  4. Picturesque
  5. The Artsy Lens
  6. Pin Me Up Photography
  7. Say Cheese Photo Studio
  8. Sublime Pearl Smiles
  9. Capture the Moment
  10. Nick with his Pic
  11. Strike a Pose with the Masons
  12. Dream Wedding Studios
  13. Polka-Dots Studios
  14. Pristine White Studios
  15. Into the Wild Photo Shoots
  16. Click and Blink with the Jacksons
  17. Shutters on the Members
  18. Art And You In A Flash
  19. Lens-bians Photography
  20. Bracketeers Photography
  21. Ambient Portraiture
  22. Fade To Black Photographers
  23. Picture Perfect Moment
  24. Photo Pick Studio
  25. Click And Shoot Studio
  26. Moonlight Photography
  27. Perfectly Posed Photo Studio
  28. The Picture Patch
  29. Foxy Silver Snapshots
  30. Flawless Coral Photo Shoots
  31. Photo Phactory
  32. Lens Queen

 

  1. The People with the Lens
  2. Prefect Capture
  3. vivid snaps
  4. Impression Photography
  5. Imagix Photo Studio
  6. Delighted Pics
  7. The Ultimate look photography
  8. In a Pinch Pictures
  9. Special Moments Studio
  10. Celebration Photography Studio
  11. Stylish Pics Studios
  12. Mayo Studios
  13. Portrait simple
  14. Cean One photography
  15. Cliento Photography
  16. Photography by furla studio
  17. Fleming photo studio
  18. Bliss eleven
  19. Mthree studio
  20. سن ایچ
  21. آبسال
  22. ایران خودرو
  23. آیس پک
  24. رستوران های زنجیره ای بوف
  25. همراه اول
  26. ایرانسل
  27. اسنوا
  28. پاکشو
  29. ایکس ویژن
  30. سونی
  31. سامسونگ
  32. آدیداس
  33. نایک
  34. بیژن
  35. سی گل
  36. حوله برق لامع
  37. بوتان
  38. 78.صنایع غذايی بهروز
  39. بهنوش
  40. تک دانه

دریافت مشاوره برای انتخاب نام برند و شرکت شما

اگر هنوز برای انتخاب نام شرکت یا برندتان به نتیجه نرسیدید همین الان این فرم را تکمیل کنید

دیگر قوانین ساخت اسم شرکت

نام یک شرکت تجاری جزء سرمایه شرکت محسوب می­شود و در مالکیت شرکت است در نتیجه ساخت اسم شرکت مناسب اهمیت ویژه­ای دارد. در ایران قوانین زیادی برای ساخت اسم شرکت وجود دارد و در هنگام ثبت شرکت شما باید نام شرکت را مشخص کرده باشید. تایید نام یک شرکت توسط اداره کل شرکت­ها انجام می­شود و تایید موسسات صنعتی توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور انجام می­شود. پروسه ثبت نام یک شرکت و ساخت اسم شرکت به صورت اینترنتی انجام می­شود در نتیجه شما می­توانید به صورت اینترنتی از طریق سازمان ثبت شرکت­ها نام شرکت خود را ثبت و پیگیر ثبت نام شرکت باشید.

برخی از قوانین ساخت اسم شرکت عبارت اند از:

  1. در هنگام ساخت اسم شرکت باید دقت کنید نام شرکت دارای ریشه و مفهوم فارسی باشد. برای راحتی کار به یکی از لغت نامه­های دخدا، معین یا عمید مراجعه کنید.
  2. اسم شرکت باید یک اسم خاص باشد یعنی مستقیم بتوان آن را به عنوان نهاد جمله به کار برد. به این معنا که بر شخص یا شیء خاصی دلالت داشته باشد.
  3. ساخت اسم شرکت باید طبق شئونات جمهوری اسلامی ایران باشد.
  4. اسم شرکت نباید لاتین باشد.
  5. در هنگام ساخت اسم شرکت موردی که از همه مهم تر است این است که نام انتخابی شما دارای سابقه ثبت نباشد. زیرا در این صورت نام انتخابی شما رد خواد شد.
  6. نام انتخابی شما نباید حاوی اعداد به صورت ریاضی باشد و باید از اعداد به صورت حروفی استفاده شود.
  7. نام انتخابی باید دارای 3 ویژگی اسم خاص باشد.
  8. از عناوین شعرا و دانشمندان حاضر استفاده نشده باشد.
  9. از حرف اول چند کلمه به عنوان اسم مخفف استفاده نشده باشد، همچنین از ترکیب چند حرف استفاده نشود.
  10. از نام شهدا و ایثارگرانی که نام آنها انحصاراً تحت نظارت سازمان بنیاد شهدا و امور ایثارگران است استفاده نشود.
  11. در نام شرکت از حروف بعضی کلمات نظیر پی وی سی و … استفاده نشود.
  12. نام­های مشخصی وجود دارد که نباید جز نمونه اسم شرکت باشد نظیر :

تکنولوژی – اوریت – کارواش – تکنیک – تک نو – دیتا – بیو – ایتال – دفتر – ونوس – مونتاژ – کنترل – متریک – مترولژی – میهن – دکوراسیون – هدف – شهروند – ایمان – تست – باور – فانتزی –  استار – بنیاد – اقتصاد – آسانسور- جوانان – مرکز – شاهد – شهید – ایثارگر – فامیلی – شهروند – سازمان – نفت – پتروشیمی – ملت – نظام – کشور – ایران  – بهزیست – فیلتر – پیک

  1. به کار بردن نام شرکا در نام شرکت ممنوع است.
  2. هنگام تعیین نام برای شرکت دقت کنید نام­هایی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارند قابل قبول نیستند.
  3. نام­هایی خلاف موازین شرعی و حاوی الفاظ مستهجن باشند قابل قبول نیستند.
  4. نام اختصاری که رسماً متعلق به دولت باشد نظیر: ناجا، ایران و کشور امکان ثبت ندارند مگر با ارائه مجوز صلاحیت.
  5. مهلت اعتبار نام­های تشکیل شده نا محود است بغیر­از اینکه از زمان ثبت نام شرکت هیچ اقدامی برای ثبت شرکت انجام نشده باشد در اینصورت نام شرکت تنها 3 ماه معتبر خواهد بود. این زمان برای شرکت­های سهامی عام 6 ماه خواهد بود.

راه‌­های حمایت از نام شرکت

  1. ضمانت اجرای کیفری

یکی از راه­های حمایت از نام شرکت­های تجاری پیش بینی و ضمانت اجرای کیفری است به این معنا که، هر گاه شخصی حقیقی یا حقوقی از نام یک شرکت سوء استفادده کند و موجبات گمراهی افکار عمومی را نسبت به ماهیت یک شرکت یا موسسه تجاری مخدوش کند مجرم محسوب می­شود. همچنین شخص مجرم به پرداخت جریمه از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال محکوم می­شود.  امکان حبس تعزیری از یک روز تا شش ماه  نیز وجود دارد همچنین ممکن است هر دوی این­ها برای شخص حقیقی اعمال شود.

  1. ضمانت اجرای حقوقی

برای حمایت از نام شرکت­ها علاوه بر ضمانت اجرای کیفری ضمانت اجرای حقوقی نیز پیش بینی شده است که به معنای جبران خسارت وارده به شرکت­های تجاری است. یعنی اگر شخصی با سوء استفاده از نام یک شرکت تجاری مثلاً با تولید محصول مشابه و وارد آوردن خسارت به شهرت و اعتبار شرکت اصلی، مجبور به پرداخت خسارت مادی و ضرر معنوی به شرکت ثبت شده است.

نحوه درخواست اعتراض به عدم تایید نام درخواستی

در صورتی که شما به نحوه کارشناسی و رد نام شرکت خود اعتراض دارید می توانید اعتراض خود را در قالب یک فرم اعتراضی به سازمان ثبت شرکت­ها ارسال کنید. پس ازآن کارشناسی مجدد برای اسم درخواستی شما صورت می­پذیرد. در صورتی که برای بار دوم اسم دخواستی شما رد شود شما می­توانید مجدداً یک فرم حاوی دلایل اعتراض خود را این بار به سازمان ثبت شرکت­ها و موسسات غیر تجاری ارسال کنید. پس از این اعتراض نظر سازمان ثبت شرکت­ها و موسسات غیر تجاری با استعلام از فرهنگستان زبان صورت می­گیرد و تصمیم نهایی است. در نتیجه دیگر راهی برای اعتراض وجود ندارد.

نمونه­ اسم شرکت برای انتخاب نام شرکت

  • آریان ممتاز رسا
  • پارسیان ماشین ایران
  • توسعه تجارت پارسیان
  • تاجران نوین پاسارگاد
  • تجارت گستر ایرانیان
  • طاها گستر آرشام
  • دنیای مشاوران اخلاق
  • آینده سازان فرخنده
  • ایرانیان فناوران روز البرز
  • سارای نوین ایران
  • آسان ورزش ایرانیان
  • فردوس کیای پاشا
  • بهشت آفرین البرز
  • جاوید تجارت خاتم
  • پارس بتن آرمه
  • شایان اتحاد زاگرس
  • داده پردازان امنیت
  • منشور هنر آریایی
  • نماد معماری آینده
  • ستاره­های روناک کردستان
  • عمران سازه سانلی
  • غفار صنعت تهران
  • پارت پایا البرز
  • سایه بهشت سبز
  • راه آوران نامدار ایران

معرفی نرم افزار ساخت اسم شرکت

  1. “بانک جامع انتخاب” یک نام نرم افزار ساخت اسم شرکت است.
  2. سایت Anadea Business Name Generator یک سایت سازنده نام تجاری است. برای استفاده رایگان از این سایت فقط کافی است به قسمت Keyword وارد شوید تا ایجاد نام­های پیشنهادی برای شما شروع شود.
  3. سایت Wordlab Business Name Generator سایتی که از بین بیش از 7.2 میلیون اسم تجاری به صورت تصادفی برای شما نام­ تجاری پیشنهاد می­دهد.
  4. NameMesh ابزار قدرتمندی که به شما در انتخاب یک نام تجاری کمک می­کند.
  5. ابزار Business Name Generator با استفاده از این ابزار تنها با وارد کردن کلمه یا کلماتی لیستی از نام­های تجاری ممکن برایتان تولید و نمایش داده می­شود. این ابزار همچنین شناسایی نام­های دامنه برای نام هر کسب و کار را ممکن و مشخص می­سازد.
  6. سازنده نام تجاری Namesemith با ارائه پیشنهاد­های مناسب شما را در امر انتخاب نام مناسب شرکت یاری می­کند.

برخی از سوالات رایج

آیا نام شرکت و نام تجاری یکی هستند؟

پاسخ این است که بین اسم تجاری و اسم و برند تفاوت‌های زیادی وجود دارد. در واقع اسم تجاری اسم خاصی است که با مخاطب با شنیدن آن باید هویت شرکت مشخص شود.

ویژگی‌های یک اسم مناسب شرکت چیست؟

  • مفهوم داشته باشد
  • ایجاد حس تمایز برای شنونده
  • تلفظ آسان اسم انتخابی
  • مشکل ثبت نداشته باشد
  • هویت چشمی(بصری) داشته باشد



تاریخ: پنج شنبه 16 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

اشتباهات مرسوم در رشد و توسعه کسب و کار

توسعه کسب و کار مهارتی است که اگر در مسیر صحیح پیش برود می‌تواند زندگی شخصی و حرفه‌ای شما را دچار تحولات بزرگ و مثبتی کند. اما گاهی اوقات به علت نبود تجربه و دانش کافی در حوزه کارآفرینی شخص دچار اشتباهاتی می‌شود که ممکن است سال‌ها کسب و کار یک کارآفرین را به عقب بیاندازد.

در این مقاله سعی شده تمامی اشتباهات رایج در توسعه کسب و کار که یک کارآفرین  مرتکب می‌شود را به‌صورت دسته‌بندی بیان کنیم. توسعه کسب و کار از مهم‌ترین کارهایی است که هر کسب و کار بعد از راه اندازی و تست‌های اولیه باید انجام دهد. امروزه با وجود رقیب‌های بزرگ و قدرت‌مند در هر صنعتی می‌بایست به کمک مشاوران دکتر ویز کسب و کار مسیری سریع و میان‌بر برای توسعه کسب و کارتان پیدا کنید.

توسعه و ساخت یک کسب و کار بر روی بنیانی سست می‌تواند موجب شکست زود هنگام در بازار گردد. پس باید سعی کنید به کمک تجربه‌ی کارآفرینان بزرگ  از انجام این اشتباهات رایج در توسعه کسب و کار بپرهیزید.

طبق آخرین تحقیقات دانشگاه‌های معتبر آمریکا در شروع مسیر راه اندازی استارت آپ معمولا کارآفرینان از تجربه‌ی افراد باتجربه استفاده نمی‌کنند. همین عامل باعث شده است که بسیاری از کارآفرینان حوزه کسب و کار در شروع مسیر دچار مشکلات زیادی بشوند.

این مشکلات گاهی اوقات باعث می‌شود که شخص سال‌ها به لحاظ مالی عقب بیافتد و حتی بعضی کارآفرینان بخاطر اشتباهات جبران نشدنی خود، کارآفرینی را کنار می‌گذراند. پس دقت داشته باشید که اگر در شروع این مسیر توسعه هستید همواره مسیر خود را بررسی کنید و از مشورت با بزرگان و مشاوران این حوزه استفاده کنید تا بتوانید سریع‌تر پیشرفت کنید.

در ادامه‌ مقاله‌ی سعی شده است که اشتباهات رایج در توسعه کسب و کار به شکل تخصصی بررسی شود. لازم به ذکر است قسمتی از این اشتباهات از سخنان و تجربه‌ی کارآفرینان بزرگی چون استیوجابز و جان اوشر نقل شده است که می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

۱ـ عدم وقت گذاشتن کافی برای توسعه کسب و کار

به نقل از بسیاری از کارآفرینان بزرگ دنیا، بسیاری از افراد برای توسعه کسب و کار خود وقت کافی نمی‌گذراند و این موضوع باعث می‌شود که کسب و کار همیشه  در حال درجا زدن باشد و پیشرفت شاخصی را تجربه نکند.

در حقیقت بسیاری از کارآفرینان به اندازه کافی بر روی ایده اصلی کسب و کارشان یا بیزینس پلن کسب و کار وقت نمی‌گذراند. این موضوع باعث می‌شود که شخص کارآفرین هیچ‌گاه متوجه نشود که آیا این ایده واقعا ارزش اجرا و توسعه دارد یا نه؟

همین موضوع باعث می‌شود که توسعه کار مورد توجه کارآفرین قرار نگیرد و در طول زمان پیشرفت خاصی را تجربه نکند. پس بهتر است قبل از توسعه کسب و کار و صرف هزینه‌های زیاد با یکی از مشاوران دکتر ویز مشورت کنید و بپرسید که آیا واقعا کسب و کار شما ارزش توسعه دادن را دارد یا بهتر است در همین ابعاد باقی بماند؟!

متاسفانه بسیاری از افراد بدون هیچ تحقیقی دست به توسعه کسب و کارشان می‌زنند و بعد از صرف هزینه‌های زیاد و گزاف، تغییرات زیاد و مثبتی را در فروش خود مشاهده نمی‌کنند. این موضوع به‌خاطر آن است که کارآفرین قبل از توسعه کسب و کار، بازار خود را به‌خوبی مورد بررسی و تحقیق قرار نداده است.

بسیاری از کارآفرینان بعد از توسعه کسب و کار و عدم رشد کافی به این فکر می‌کنند که ممکن است کسب و کارشان را به شیوه‌ای غلط توسعه داده‌اند اما حقیقت آن است که این کسب و کار به‌طور کلی توسعه پذیر نبوده است. همین موضوع باعث شکست بسیاری از کسب و کارها می‌شود. پس به‌طور خلاصه این کارآفرینان به نقطه‌ی موفقی نمی‌رسند چون گام اول را به درستی برنداشته‌اند.

۲ـ تحلیل غلط بازار(بخش مشتریان، قیمت و استراتژی)

هیجان‌زده بودن در زمان توسعه کسب و کار از دیگر آفت‌هایی است که می‌تواند مسیر غلطی را در برابر شما قرار دهد. برای مثال بسیاری از افراد در هنگام توسعه‌ کسب و کار بعد از بدست آوردن اطلاعات سهم کل بازار که مثلا دوازده میلیارد تومان در سال است با خود می‌گویند که حتی اگر یک درصد این بازار را هم بدست آوریم، ماهیانه حدود ۱۰ میلیون تومان فروش داریم.

این تفکر غیر اصولی و غیرحرفه‌ای متاسفانه در توسعه بعضی کسب و کارها باعث می‌شود تا آن کسب و کار دچار ضررهای زیاد و جبران ناپذیری بشود.

۳ـ تحلیل غلط سرمایه لازم

سرمایه مورد نیاز برای توسعه یک کسب و کار زمانی باید مورد استفاده قرار گیرد که تحقیقات لازم برای خرج شدن اصولی و بهینه آن شکل گرفته باشد. درصورتی که سرمایه لازم تأمین شود اما استراتژی صحیحی برای به‌کارگیری آن وجود نداشته باشد، عملا سرمایه موجود به هدر می‌رود. در بسیاری از کسب‌ و کارها این سرمایه به علت قرضی بودن مشکلات زیادی را برای کارآفرین و سهام داران به‌وجود می‌آورد.

 قبل از توسعه یک کسب و کار بسته به نوع آن، می‌بایست گزارش‌های سالیانه (اعم از میزان فروش، سود حاصل از فروش و…) توسط یک کارشناس باتجربه بررسی شود و مشخص شود که این کسب و کار در حال حاضر قرار است به چه میزانی توسعه یابد و متناسب با آن شرح هزینه‌های جاری نوشته شود. البته ممکن است در این مرحله تشخیص داده شود که اساسا این کسب و کار توسعه پذیر نیست.

 در نظر داشته باشید که همیشه هزینه‌ای بیش‌تر از آنچه تخمین زده می‌شود برای توسعه نیاز است. رخدادهای غیر قابل پیش‌بینی، تورم و دیگر موضوعات، هزینه‌های توسعه کسب و کار را بیش‌تر از حد مشخص شده رقم می‌زند. البته اگر مشاورین مالی در تیم خود دارید این موضوع را در نظر می‌گیرند.

۴ـ نبود استراتژی مشخص برای مقابله با مشکلات احتمالی در زمان توسعه کسب و کار

کاملا واضح است که بعد از شروع هر کاری ممکن است اتفاقات پیش‌بینی نشده‌ی زیادی رخ دهد. در زمان توسعه یک کسب و کار، مدیر باید توانایی برنامه‌ ریزی مشخص برای این اتفاقات غیر منتظره را داشته باشد. ممکن است به‌خاطر مشکلاتی که حتی مسبب آن شما نیستید کسب و کارتان به خطر بیافتید؛ مشکلات اقتصادی، تورم و بسیاری از موضوعات دیگر باعث می‌شوند تا توسعه کار شما دچار مشکل شود.

برای مثال فرض کنید شما با یک سرمایه گذار به توافق رسیده‌اید که ۱۰۰ میلیون اعتبار دریافت کنید و در ازای آن ۳۰ درصد از سهام کسب و کارتان را به سرمایه گذار بدهید. اما به‌طور ناگهانی شرایط اقتصادی تغییر می‌کند و دلار ۳ برابر می‌شود. در این شرایط شما با مشکلات زیر مواجه هستید:

  • عدم سرمایه کافی برای توسعه
  • ضرر بسیار زیاد بابت پرداخت ۳۰درصد از سهام‌تان در ازای یک‌صد میلیون(یک‌صد ملیون بعد از افزایش قیمت دلار کاهش زیادی پیدا کرده است.)
  • پاسخ‌گویی توسعه کسب و کار به سهام‌داران

خب مشخص است که این مشکلات به‌ وجود آمده بخاطر مدیر یا شخص دیگری در این مجموعه نیست. اما به هر حال مدیر کسب و کار باید پاسخ‌گوی این مشکل باشد.

۵ـ تقسیم غیراصولی سهام برای گرفتن سرمایه بیشتر

در هنگام توسعه کسب و کار یکی از مشکلاتی که پیش می آید تأمین هزینه‌های سنگین آن است. این هزینه‌ها گاهی اوقات سبب می‌شود که مدیران مجموعه دست به تقسیم غیر اصولی سهام بزنند. سعی کنید قبل از اینکه بخواهید شریک انتخاب کنید میزان سرمایه مورد نیاز برای توسعه را در نظر بگیرید و سپس به کمک مشورت از افراد باتجربه، یک شریک خوب و مناسب انتخاب کنید.

دقت داشته باشید که انتخاب شریک مناسب برای توسعه کار ملاک‌های زیادی دارد و صرفا موضوع مالی نباید بررسی شود. همراه بودن و انعطاف‌پذیری فکری از مهم‌ترین ویژگی‌های یک شریک خوب است.

۶ـ استخدام غیرحرفه‌ای در زمان توسعه کسب و کار

جان اوشر، کارآفرین سریالی در تجربیات خود می‌گوید در ابتدای کار افرادی را استخدام می‌کردم که صرفا از بین فامیل و دوستانم بودند. اما بعد از مدتی متوجه شدم که این کار ضررهای زیادی را به من و توسعه بیزینس من وارد کرده است.

همه‌ی ما دنبال راحتی هستیم و ممکن است در نگاه اول برای استخدام در زمان توسعه کسب و کار سراغ دوستان و آشنایان نزدیک به خود برویم. گرچه ممکن است در بین دوستان و فامیل افراد قابل اعتمادی وجود داشته باشند، اما ممکن است تخصصی که شما به دنبال آن هستید در بین نزدیکان‌تان نباشد.

در نظر داشته باشید که اخراج افراد آن هم از زمانی که از بین دوست و آشنا هستند، کار آسانی نیست. پس بهتر است قبل از استخدام، وسواس زیادی به خرج دهید. بهتر است برای استخدام بر اساس مهارت‌های مورد نیاز اقدام کنید و دقت زیادی را برای این کار اختصاص دهید. حضور افراد متخصص نه‌تنها باعث دلگرمی شما و تیم‌تان می‌شود بلکه کمک می‌کند تا بتوانید از پس مشکلات موجود در مسیر توسعه هم بربیایید.

۷ـ غافل شدن از نظارت و مدیریت سازمان

در زمان توسعه  کسب و کار بیش‌تر تمرکز مدیران ارشد به ارتباط با مشاوران و برنامه ریزی برای آینده می‌رود. این موضوع در برخی از شرکت‌ها باعث می‌شود مدیران نظارت بر سازمان و کارمندان را از دست بدهند و دچار مشکلات زیادی شوند.

طبق آخرین تحقیقات در زمان توسعه‌ یک کسب و کار، مدیران ۵۰ درصد وقت روزانه‌شان را به کارهایی اختصاص می‌دهند که ۵ درصد کل فعالیت‌ها نمی‌شود. این موضوع باعث می‌شود تسلط بر قسمت‌های مختلف کاهش بیاید و پس از مدت زمان کوتاهی شرکت دچار مشکلات ریز و درشتی شود که شاید به راحتی قابل جبران نباشد.

برای اینکه در زمان توسعه دچار مشکلات این چنینی نشوید بهتر است قبل از شروع توسعه، وظایف هر مسئول و کارمند را به‌طور شفاف مشخص کنید و در زمان توسعه به‌طور منظم جلسات مشخصی برگزار کنید و تیم را مورد ارزیابی قرار دهید.

اگر شما می‌خواهید مشکلات کمتری داشته باشید بهتر است دید جامعی نسبت به شرکت و کسب و کار خود پیدا کنید و روی یک قسمت خاص از کسب و کارتان متمرکز نشوید.

متمرکز شدن روی قسمتی خاص از کسب و کار باعث می‌شود قسمت‌های دیگر دچار ضعف مدیریتی شوند و با بحران‌های مختلفی دست و پنجه نرم کنند. پس دقت داشته باشید که بیشترین انرژی را بر روی بررسی کل اکوسیستم کسب و کارتان بگذارید تا در زمان توسعه دچار افت کیفیت و خدمات به مشتریان نشوید.

داشتن یک تصویر مشخص از هدف توسعه کسب و کار کمک می‌کند تا ملاک قابل سنجشی از پیشرفت کار وجود داشته باشد. این کار کمک می‌کند تا بتوانید بخش‌های مختلف را ارزیابی کنید.

دقت داشته باشید که این دید باید کلی باشد تا شما بتوانید از بالا، کسب و کارتان را بررسی کنید و جزئی نگری را کنار بگذراید.

سعی کنید در زمان توسعه کارمندان‌تان را توجیه کنید و قبل از شروع توسعه از پیشنهادات و نظرات آن‌ها استفاده کنید. فراموش نکنید که کارمندان‌ شما افرادی هستند که بیشتر از خود شما با مشتریان ارتباط داشته‌اند و می‌توانند تجربه‌های مفیدی را در اختیار شما قرار دهند. همچنین اطلاع همه‌ی افراد سازمان از شروع توسعه کسب و کار می‌تواند کمک شایانی به ایجاد انگیزه در تیم کسب و کار داشته باشد.

۸ـ قبل از شروع توسعه کسب و کار در پی خلق ارزشی جدید برای آینده باشید

یکی از کارهایی که می‌بایست در هنگام توسعه‌ی کسب و کار انجام دهید خلق ارزشی جدید برای مشتریان است. مشتریان شما باید بعد از توسعه یک ارزش جدید هدیه بگیرند. برای به وجود آوردن یک ارزش جدید می‌بایست در حوزه‌ی خود تجربه‌ی زیادی داشته باشید و به کمک مشاوران کسب و کار ارزشی جدید را خلق کنید.

۹ـ توجه بیش از اندازه به فروش و توجه نداشتن به سود منطقی در هنگام توسعه

یکی از اشتباهات رایج در توسعه‌ی کسب و کار این است که افراد بیشتر به حجم بازار دقت می‌کنند. متاسفانه بین کارآفرینان این دید وجود دارد که هرچه بازار بزرگ‌تر باشد، شرکت دارای محبوبیت و اعتبار بیشتری است. اما حقیقت آن است که تعداد پرسنل، حجم بازار و دیگر پارامتر‌های ارزیابی، زمانی مفید هستند که سود آن شرکت قابل توجه باشد.

برای مثال سود شرکت تاکسی‌رانی اوبر در سال ۲۰۱۹ برابر با سود شرکت اپل از فروش ایرپاد پرو همان سال است. این موضوع نشان می‌دهد که بزرگی شرکت به‌تنهایی اهمیتی ندارد و آنچه مهم و حیاتی است سود حاصل از فروش محصول یا خدمت است.

 پس توصیه می‌شود که اگر در مرحله‌ی توسعه بیزنس خود هستید بهتر است سود حاصل از فروش یا معرفی محصول یا خدمت را مشخص کنید و سعی کنید تا حد امکان آن‌ را افزایش دهید.

۱۰ـ تمرکز نداشتن بر روی کارهای لازم و فروش محصولات در زمان توسعه

معمولا کارآفرین‌ها بخاطر حجم زیاد کارها نمی‌توانند مدیریت خوبی بر روی منابع انسانی و هدف‌های شرکت داشته باشند. به همین علت به‌جای اینکه تمرکز خود را بر روی درست انجام دادن کارها بگذراند بر روی کارهای غیرضروری می‌گذراند . همین موضوع سبب می‌شود تا خیلی زود قسمت‌های مختلف مجموعه دچار مشکلاتی بشود.

این عدم تمرکز مدیران، در زمان توسعه بیزینس بیشتر می‌شود زیرا در این برهه‌ی زمانی مشکلات بیشتری به وجود می‌آید و دغدغه‌های کارآفرین بیش‌تر از گذشته می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود از زمان شروع توسعه بیزنس، سند محتوایی مشخصی آماده شود که در آن، اهداف توسعه و همچنین گام‌های توسعه در زمان‌های مشخص نوشته شود. این کار کمک می‌کند ارزیابی بهتری از پیشرفت کار و توسعه صورت گیرد.

۱۱ـ مشخص و واضح نبودن هدف از توسعه کسب و کار

این سوال را قبل از هر اقدامی برای توسعه بیزنس از خودتان بپرسید. کسب و کارهای بسیاری می‌خواهند توسعه پیدا کنند اما حتی علت این کار را نمی‌دانند. این موضوع باعث می‌شود تا صرفا زمان و سرمایه به هدر رود. اما اگر واقعا بدانید که قرار است توسعه بیزنس شما چه اتفاقاتی را برای شما و کسب و کارتان رقم بزند می‌توانید تصمیم‌گیری‌های بهتری داشته باشید.

هدف بلند مدت و کوتاه مدت شما باید کاملا مشخص و واضح باشد. بهتر است اهداف بلند مدت را با سایر اعضای کسب و کارتان هم در میان بگذارید و از آن‌ها هم مشورت بخواهید.اگر می‌خواهید یک کسب و کار چند میلیون دلاری را پایه‌گذاری کنید می‌بایست بسیار ریزبینانه به بازار هدف خود نگاه کنید. البته می‌توانید در این مسیر از مشاوران با تجربه‌ی دکتر ویز کمک بگیرید.

۱۲ـ از دست داد اصالت و هویت بعد از توسعه کسب و کار

بعضی از شرکت‌ها پس از توسعه یافتن مسیر اصلی خود را گم می‌کنند و نمی‌توانند مانند قبل مشتریان خود را راضی نگه‌ دارند. یکی از علل این موضوع حفظ نکردن اصالت برند پس از توسعه است.

مشتریان شما انتظار دارند که پس از توسعه، با کیفیت بهتری خدمات شما را دریافت کنند اما قرار نیست این خدمات دچار افت کیفیت بشوند. پس سعی کنید اصالت و پیام اصلی خود را برای مشتریان قبلی خود حفظ کنید و فقط کیفیت محصول و خدمات خود را افزایش دهید.




تاریخ: پنج شنبه 16 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست