بیزینس پلن ، ضرورت بیزینس پلن و تاثیرش در موفقیت کسب و کار
در این مقاله میخواهیم به تعریف بیزینس پلن به عنوان یک اصل راهبردی در توسعه کسبوکار بپردازیم و بگوییم بیزینس پلن چیست و بتوانیم دلایل لزوم داشتن یک بیزنس پلن خوب، برای پیشرفت در سیستم خود را تشریح کنیم. پاسخ سؤالات خود را در این مقاله خواهید گرفت.
دکتر ویز در تلاش است تا با معرفی بهتر این مقوله به شما موجب پیشرفت در مسیر کاریتان شود. هر کسبوکاری برای شروع کار خود نیازمند تأمین منابع مالی است. سرمایهگذاران پول خود را برای افرادی سرمایهگذاری خواهند نمود که بتوانند آنها را قانع کرده و طرحشان سودآور باشد.
در پاسخ به سؤال بیزینس پلن چیست باید گفت بیان ایدههای کاری و توسعهای خود در قالبی قابل فهم و منطبق بر یک منطق اصولی و منظم، طرح کسب و کار یا به اصطلاح بیزنس پلن نام دارد. این منطق تجاری باید وسیله تیمی حرفهای تهیه شود به گونهای که این تیم در تعامل با فرد یا تیم بتواند یک سند کتبی آماده کند که سرمایهگذار از ابتدا تا انتهای پروژه را بصورت خلاصه ملاحظه کند و از سودآور بودن سرمایه گذاری خود به اطمینان برسد.
بیزینس پلن چیست؟
به بیان ساده بیزینس پلن یک سند است که اصول اولیه در مورد کسبوکار، محصولات و خدمات شما را مشخص میکند، بازاری را که هدف قرار دادهاید، اهدافی که برای کسب و کار دارید و چگونگی دستیابی به آن اهداف را بیان میکند. بیزینس پلن که آن را به «طرح کسبوکار» ترجمه میکنند به منظور کمک به شما برای رسیدن به اهداف کسبوکارتان طراحی میشود. این منطق تجاری باید وسیله تیمی حرفهای تهیه شود به گونهای که این تیم در تعامل با فرد یا تیم بتواند یک سند کتبی آماده کند که سرمایهگذار از ابتدا تا انتهای پروژه را بصورت خلاصه ملاحظه کند و از سودآور بودن سرمایه گذاری خود به اطمینان برسد. هم چنین در تعریف دیگری از بیزینس پلن اینطور آمده است که:
بیزینس پلن نقشه و مسیر کسب و کار و مجموعه اطلاعاتی است که قله و نقطه اوج کسب و کارتان را به شما نشان میدهد. زمانی که برای فعالیت تجاری خود بیزینس پلن دارید می توانید از نقطهای که اکنون در آن قرار دارید به سمت نقطه اوج حرکت کنید و مسیر رسیدن به قله برای شما مشخص است.
وقتی طرح کسبوکار را به صورت شفاف و متقاعد کننده تنظیم کنید، در هر مرحله از کار تمرکزتان را برای رسیدن به اهداف فردی و مالی هدایت خواهد کرد. یک بیزینس پلن خوب همچنین موجب ترقی افراد و سازمان هایی نظیر بانک ها به سرمایه گذاری در کسب و کار شما میشود.
چرا به یک بیزینس پلن نیاز دارید ؟
اگر ما به بیزینس پلن به شکل یک نقشه راه بنگریم، بهتر میتوانیم اهمیت آن را درک کنیم. برای رفتن از یک مبدأ و رسیدن به یک مقصد مشخص، همواره مسیرها و گزینههای متفاوتی پیش روی شماست. که از جنبه های گوناگون نظیر زمان، هزینه و تجربههای متفاوت با یکدیگر فرق دارند. در واقع با توجه به شرایط ما در یک فعالیت اقتصادی و مسیرهای موجود ما به یک بیزینس پلن مناسب خواهیم رسید.
دلایل گوناگونی برای تهیه یک بیزینس پلن وجود دارد که این موضو ع وابستگی زیادی به نو ع کسب و کار شما دارد و چگونگی استفاده از یک بیزینس پلن را متفاوت میکند. اما موضوع مشترک برای همه کسب وکارها این است که یک بیزینس پلن ضروری است. پس از همه، چگونه میتوانید بدون هیچ طرحی که به شما کمک کند، کسب و کار خود را راه اندازی و رشد دهید؟
دلایل متفاوتی را میتوان برای نیاز داشتن به بیزینس پلن مطرح کرد که برخی از آنها شامل موارد زیر میشود:
اگر میخواهید وام بانکی دریافت کنید، یک شریک برای کسب و کار خود بیاورید یا کسبوکار خود را به سرمایهگذاری تغییر دهید. به یک بیزینس پلن نیاز دارید .
برای درک بهتر بازار هدف خود، واجد شرایط ساختن ایدههای تجاری خود، تحقیق در مورد رقبا و امکانسنجی درباره بخشهای مختلف نیازمند یک بیزینس پلن است .
اینکه اکنون کجا هستید و میخواهید کجا باشید نیازمند یک بیزینس پلن کوچک خوب است. همچنین اقدامات خاصی که برای رسیدن به جایگاه هدف خود نیاز دارید به وسیله این طرح شناسایی می شود.
یک بیزینس پلن اطلاعات پایه ضروری، استراتژی و فرهنگ استخدام شامل مدیران و کارمندان را که موجب رشد کسب و کار شما میشود، برای شما به ارمغان میآورد.
بخش مالی طرح کسب و کار شما میتواند براساس بودجه کسب و کار شما و یک ابزار مفید برای مدیریت جریان نقدی به صورت ماهانه باشد.
اجزا و عناصر اصلی طرح کسب و کار
حالا که متوجه شدید بیزینس پلن چیست به این نکته توجه کنید که هر بیزینس پلن دارای جزئیات بسیاری است که بسته به حوزههای که مدنظر شماست متفاوت خواهد بود. در نوشتن بیزینس پلن باید از انگیزهها و دلایل خود برای راه انداختن کسب وکار بگویید. همچنین باید بازار هدف، رقبای اصلی و تفاوتهای شما با این رقبا را مشخص کنید.
آماده کردن طرح کسب و کار نیازمند شجاعت و تلاش زیاد است. یک کسب و کار صرفا برای رسیدن به درآمد راه اندازی نمیشود و برخی از صاحبان کسب و کار و کارآفرینان اهداف بزرگتری از به وجود آوردن کسب و کار دارند؛ بنابراین باید طرحی که تهیه میکنند جامع و کامل باشد تا در برنامهریزیها کمک زیادی به آنها بکند.
اگر فرد بداند درهر قسمت از طرح چه اطلاعاتی باید قرار بگیرد تا طرح هماهنگ و مفید باشد آنگاه این پلن می تواند یک منبع سودمند و موثر در تصمیم گیریها و برنامهریزیها باشد. یک طرح کسب و کار از قسمت های زیر تشکیل شدهاست:
مشارکتهای کلیدی
افرادی که به شما کمک می کنند که در کارتان موفق باشید و حمایتشان از شما حرفه ای است، شرکای کلیدی هستند. این شرکا می توانند باعث رشد و ترقی شما بشوند و شما را راهنمایی کنند و به شما انگیزه بدهند.
در بیزینس پلن بعضی از شرکتها، تهیه کنندگان و احزاب خارجی شرکای کلیدی هستند. که برای عرضه ارزش به مشتریان و به دست آوردن فعالیتهای کلیدی ممکن است به آنها محتاج باشید.
موضوع شرکای کلیدی این است که اگر صاحب کسب وکار نتواند به ارزشی که مدنظر است دست پیدا کند برای دستیابی به آن به چه کسی می توان تکیه کرد؟
به عنوان مثال، اگر من به مشتریان مواد غذایی مختلف میفروشم نیاز به نانوایی دارم که بتواند نان تازه در اختیار من قرار دهد؛ بنابراین نانوایی شریک کلیدی من است تا بتوانم به ارزشی دست پیداکنم که به مشتری قول داده بودم.
فعالیتهای کلیدی
برای رسیدن به ارزشی که به مشتری وعده داده شده است مجموعهای از کارها انجام میشود که به مجموعه این کارها و اقدامات، فعالیتهای کلیدی میگویند. منابع کلیدی، هدایت کننده فعالیتهای کلیدی هستند.
منابع مهم
برای انجام دادن اقدامات مورد نیازبرای کسب و کار( فعالیتهای کلیدی) به منابعی احتیاج دارید. درواقع برای این که یک کسب و کار به درستی انجام شود به منابع کلیدی و مهم نیازمند است. این منابع شامل موارد زیر می شوند:
فضا و محیط اداری
وسایل و تجهیزات اداری مورد نیاز
کارکنان
کامپیوتر و اینترنت
وسایل مورد نیاز برای حمل و نقل و جابهجایی
سایت
هرچند برای انجام دادن یک کسب و کار این منابع لازم هستند اما در وهله اول فرد باید متکی به خود باشد. منابع مهم و شخصی هر فرد نیز شامل تمایلات و علایق شخصی، دانش و مهارت و نوع شخصیت او میباشد.
گزاره ارزش
ارزش در یک کسب وکار، یک محصول بنیادی است. ارزشی که بین یک کسب و کار و مشتریان آن مبادله میشود بسیار مهم و اساسی است. هنگامیکه شما مشکل مشتری را برطرف میکنید و ناراحتی اورا ازبین میبرید تبادل ارزش از طرف مشتری با پول انجام میشود.
ارتباط با مشتری
چگونگی ارتباط متقابل یک کسب و کار با مشتریانش را، ارتباط با مشتری میگویند.
انواع مختلف ارتباط بین مشتریان و کسب و کارها بهصورت ارتباط حضوری، از طریق اینترنت و آنلاین، بهشکل تلفنی و یا از طریق برگزاری نمایشگاهها است.
قسمت مشتریان
در این بخش، مشتریان کسب و کار بر اساس سن، جنس، عادات و تمایلات خرج کردن مشابه در یک گروه قرار میگیرند. در بخش مشتریان باید به نکاتی توجه کرد که عبارتند از:
با این کسب و کار مشکل چه افرادی حل میشود؟
چه افرادی برای ارزش پیشنهادی من احترام و ارزش قائل هستند؟
این ارزش برای مردان جذابتر است یا زنان؟
آیا این ارزش می تواند نوجوانان یا افراد ۲۰ تا ۳۰ سال را جذب کند؟
خصوصیات افرادی که این ارزش برای آن ها جذاب است چیست؟
کانالها
کانالها مسیرهایی هستند که مشتریان با کسب و کار شما آشنا میشوند و بخشی از فروش شما از این طریق انجام میشود. این کانالها همان شیوههای بازاریابی شما هستند.
بعضی از این کانالها شامل بخشهای زیر هستند:
شبکه های اجتماعی که همان برنامه هایی هستند که عملکرد آن ها بر اساس اینترنت است.
سخنرانی عمومی
آدرسهای الکترونیکی ( ایمیل و جیمیل)
شبکه سازی
بازاریابی مبتنی بر موتورهای جستجو(( SEM
بهینه کردن و بهبود موتورهای جستجو( سئو)
تبلیغ از طریق تلویزیون، بیلبورد و رادیو
پلتفرمهای اجتماعی
ساختار هزینه
تمام هزینههایی که برای راهاندازی یک کسب و کار لازم است به عنوان ساختار هزینه تعریف میشود.
جریانهای درآمد
شیوهای است که یک کسب و کار ارزشی که پیشنهاد میدهد وهمچنین راهحلی که مشکل مشتری را رفع میکند به منفعت مالی تبدیل میکند. نکته مهم این است که سود و منفعت مالی باید متناسب با تلاش مشتری برای به دست آوردن خدمت و یا محصول شما باشد.
در ادامه مقاله در مورد ویژگیهای بیزنس پلن خوب با ما همراه باشید.
ویژگی های یک بیزینس پلن خوب
دکتر ویز در پی آن است تا مخاطبین خود را با اصولی آشنا سازد که موجب شکلگیری یک بیزینس پلن خوب شود. موارد زیادی هستند که میتواند یک بیزینس پلن را متمایز و مناسب در جهت پیشبرد اهداف کسب و کار شما کنند در زیر برخی ازین موارد را برای شما آوردهایم:
۱- کوتاه و مختصر
بیزینس پلنها به دو دلیل بهتر است کوتاه و مختصر باشند:
عموماً طرحهایی که شامل صفحات زیاد و متنهای فراوان باشد حوصله سر بر است و هیچ فردی زمان آن را ندارد تا یک بیزینس پلن ۱۰۰ صفحهای را بخواند. از آنجایی که هدف اصلی شما این است که بیزینس پلنی را که نوشتهاید خوانده شود. باید مختصر و کوتاه باشد.
یک بیزینس پلن طولانی به مرور زمان انگیزه شما را برای بازگشت به آن، اصلاح و استفاده مجدد کاهش میدهد و بعد از گذشت مدتی بی استفاده میشود. از آنجایی که هدف از تدوین بیزینس پلن مراجعه متعدد به آن و آپدیت کردن مطالب ان با توجه به تغییر شرایط استفاده کوتاه بودن امری ضروری است .
۲- شناسایی مخاطبان
بیزینس پلن خود را به گونهای تهیه کنید که برای مخاطبین هدف خود قابل فهم و درک باشد. همواره امر را به یاد داشته باشید که در بسیاری از موارد سرمایه گذاران دانش شما را نداشته و در زمینه کاری شما دانشمند نیستند. لذا برای جذب آنها نیاز دارید تا بیزینس پلن خود را قابل فهم و ساده بیان کنید تا با فهم و دانش همه مخاطبین خود هماهنگ باشد. این موضوع به ویژه در صورتی بسیار مهم میشود که کسبوکار شما دارای فرآیندهای پیچیده علمی بوده و موجب سردرگمی میشود.
۳- شناخت رقبا
برای رسیدن به موفقیت رقبای خود را بشناسید. شناخت رقبا و آشنایی با نقاط ضعف و قدرت آنها موضوعی مهم در پیشبرد اهدافتان است. نوشتن بیزینس پلن بدون توجه به بازار رقابتی در حوزه کسبوکارتان نمیتواند آنطور که انتظار دارید در به نتیجه رسیدن درست عمل کند.
شناخت رقبا و آشنایی با مفاهیم رقابت موجب می شود که به توان لازم به این عرصه وارد شوید و با تهیه یک بیزینس پلن مناسب بتوانید به رقابت درستی بپردازید.
۴- برنامه ریزی
برنامه ریزی درست و اصولی همیشه یکی از مهمترین اصول فعالیتهای اقتصادی بوده و هست. بیزینس پلن شما باید منطبق بر برنامههایی باشد که برای دورههای متناوب کاری خود در نظر دارید. بدون برنامهریزی طرح کسبوکار شما معنای خاصی ندارد. در نتیجه بیزینس پلن شما بیش از هر چیزی معرف برنامههای شماست و در جهت رسیدن به اهداف تجاری نهفته در این برنامهها.
۵- در نظر گرفتن همه جوانب
یکی از مهمترین اصول در فعالیتهای اقتصادی توجه به جزییات مهم و تعیین کننده است. یک بیزینس پلن که در موفقیت شما مؤثر باشد لازم است در تهیه آن به همه این جزییات مهم توجه شود؛ در واقع در بسیاری از موارد این جزییات میتواند مسیر کسبوکار را در شرایط بهتری قرار داده و موجب کارکرد بهتر بیزینس پلن شما شود.
۶- شجاعت
نوشتن یک بیزینس پلن در جای خود یک کار دشوار و زمانبر است و بسیاری از صاحبان مشاغل به آن به عنوان یک مانع نگاه میکنند. اما باید این نکته را بدانید که برای پیشرفت کسب و کار خود نباید بترسید و اگر شناخت کافی به حوزه کاری خود دارید دست به کار شوید.
بسیاری از سرمایه گذاران، صاحبان استارتاپها و کارآفرینان کارشناس نیستند و نظیر شما ممکن است ضعفهایی در حوزه کاری خود داشته باشند. لذا اگر مدرک دانشگاهی یا آموزشی خاصی در حوزه کاری خود ندارید در نوشتن بیزینس پلن شجاعانه عمل کنید و بهراحتی بیزنس پلن مناسب و استاندارد برای خود بنویسید.
۱۲ سوال که باید در بیزینس پلن جواب داده شود
یک بیزینسپلن خوب باید بتواند بهصورت کاملاً مختصر جوابگوی سوالاتی باشد که چشمانداز روشنی از آینده یک کسبوکار در اختیار ما میگذارد. 10 سؤالی که انتظار میرود در یک بیزینس پلن یا BP خوب به آنها جواب داده شده باشد، به شرح زیر هستند:
کسبوکار شما دقیقاً چیست؟
کسبوکار شما میخواهد چه مشکلی را برطرف کند؟
چهچیزی ارائه میدهید؟
وجه تمایز شما چیست؟
بازار هدف شما کجاست؟
مواد اولیه خود را چگونه تهیه میکنید؟
به چه تجهیزاتی نیاز دارید؟
چگونه مشتری پیدا میکنید؟
در حال حاضر منبع درآمد شما چیست؟
قرار است به کجا برسید؟
چه افرادی درگیری کسبوکار شما هستند؟
چقدر زمان لازم است تا چشمانداز نهایی کسبوکارتان محقق شود؟
جواب هریک از سوالات فوق میتواند یک وجه از کسبوکار شما را شفافسازی کند. بنابراین به بسط دادن و تبیین هریک از سؤالات میپردازیم تا ببینیم از این سؤالات انتظار چه جوابهایی داریم.
۱- کسب و کار و بیزنس شما دقیقاً چیست؟
بهتر است در جواب سؤال فوق، کسبوکار یا ایده کارآفرینی خود را نهایتاً در یک جمله مطرح کنید. سعی کنید با سادهترین کلمات و عبارات ممکن یک عنوان نسبتاً کوتاه و قابل فهم برای ایدهی کاری خود در نظر بگیرید. عبارات پیچیده نه تنها کار شما را جذاب جلوه نمیدهد بلکه باعث گنگی و غیرقابل فهم شدن ایدهتان میشود.
بنابراین اگر کار موردنظر شما ذاتاً اسم قلنبه سلنبهای دارد، سعی کنید در پرانتز عبارت متناسب و قابل فهمی برایش انتخاب کنید و در کنارش بنویسید. طوری عنوانتان را انتخاب کنید که هرکس با هر سطح دانشی بتواند آن را درک کند. مثلاً اگر ایدهکاری شما مربوط به تولید کودهای طبیعی زراعی است، میتوانید در کنار عنوان علمی، اصطلاح قابل فهم آن را نیز بنویسید. برای مثال: «عنوان کسبوکار: تولید سولفات کلرواسید (نوعی کود طبیعی زراعی)»
۲- کسب و کار شما میخواهد چه مشکلی را برطرف کند
ایدهها از نیازها سرچشمه میگیرند. بنابراین هر ایده کسبوکاری قابلیت حل یک مشکل را دارد. شما باید بهدرستی و کاملاً شفاف بتوانید هدف کار خود را به کسی که بیزینس پلنتان را مطالعه میکند انتقال دهید.
در این مرحله نیز با گریز از نوشتن اصطلاحات علمی، سعی کنید با ادبیاتی ساده هدفتان را مشخص کنید. یادتان باشد هرچقدر سادهتر بنویسید، بیزینس پلن یا طرح کسب و کار بهتری را ارائه می کنید.
البته اهدافی که اکثر طرحهای کسبوکار دنبال میکنند در زمینههای ورود تکنولوژی به کسبوکارهای سنتی و نحوه انجام راحتتر یک فعالیت هستند. چنین طرحهایی بهراحتی در یک بند میتوانند بهصورت کامل توضیح داده شوند.
۳- چه چیزی ارائه می دهید؟
ممکن است چیزی که شما در کسبوکارتان ارائه میدهید یک وسیله کاربردی یا یک خدمت باشد. بنابراین باید نام وسیله یا خدمت خود را بنویسید. آنگاه نحوه استفاده و دسترسی دیگران به آن را نیز مشخص کنید. ممکن است خود ایده شما در زمینه نحوه دسترسی افراد به یک خدمت خاص باشد؛ در اینصورت با استفاده از مثالها کارتان را قابل فهمتر کنید.
۴- وجه تمایز شما چیست؟
اگر ایده کاری شما شبیه به کاری است که هماکنون انجام میشود، باید وجه تمایزی برای کارتان در نظر بگیرید که اگر قصد جذب سرمایهگذار داشتید، آن فردی که میخواهد روی پروژه شما سرمایهگذاری کند را قانع کند. اگر کار شما هیچ وجه تمایز خاصی نداشته باشد، نه تنها بیزینسپلن شما ناقص خواهد بود، بلکه طرح کسبوکار شما به عنوان یک ایده اجرایی پذیرفته نمیشود. وجه تمایز میتواند مهمترین بخش یک طرح کسبوکار باشد.
۵- بازار هدف شما کجاست؟
مشخص بودن بازار هدف یک کسبوکار، قابلیت اجرای آن کار را کاملاً واقعی جلوه میدهد. بنابراین سعی کنید یک بازار هدف معین برای ارائه محصولات و خدمات خود در نظر بگیرید . البته این بازار باید در دنیای واقعی پذیرای محصولات شما باشد و فقط یک عنوان کاغذی نباشد.
شما میتوانید بعد از مشخص کردن بازار هدف، بهصورت آزمایشی کار خود را وارد آن بازار کنید یا فقط حرفش را در آن بازار بزنید و عکسالعمل آن بازار را بررسی کنید. البته مشورت با یک یا چند فرد کاردان میتواند بازار هدف را بسیار بهتر برای شما مشخص کند.
۶- مواد اولیه خود را چگونه تهیه میکنید؟
اگر ایده کاری شما مربوط به یک کسبوکار تولیدی است که نیاز به تهیه مواد اولیه دارد، باید منبع تهیه مواد اولیه خود را ذکر کنید. باید بتوانید این مواد اولیه را با کمترین واسطه و در حد امکان بهصورت مستقیم خریداری کنید.
هرچقدر واسطهای خرید شما بیشتر باشد، هزینه خرید مواد اولیه شما نیز بالاتر خواهد بود. بنابراین ذکر منبع اولیه تهیه مواد میتواند نقش مهمی در پیشبرد پروژه کاریتان داشته باشد. به همین دلیل هم باید در بیزینس پلن کسب و کار هم گنجانده شود.
۷- به چه تجهیزاتی نیاز دارید؟
اگر ایده کسبوکار شما برای اجرا نیازمند تجهیزات خاصی است، باید آن تجهیزات را در بیزینس پلن خود عنوان کنید. نوشتن تجهیزات لازم باعث میشود تا هزینههای تهیه آنها بهتر برآورد شود. بنابراین هم خود شما و هم سرمایهگذاران پروژهتان به این عناوین نیاز دارند.
۸- چگونه مشتری پیدا میکنید؟
پیدا کردن مشتری بستگی به بازار کار مشخص شده شما دارد . اگر بازار هدفتان کاملاً آماده پذیرش محصول شما باشد، مشتریانتان در همان بازار خواهند بود. گاهی بازار هدف شما یک جامعه گسترده را شامل میشود.
این مورد در ایدههای کسبوکار اینترنتی بیشتر دیده میشود. بنابراین استفاده از ابزارهای جدید تکنولوژی بهترین کمککننده شما برای معرفی و عرضه محصول یا خدمتتان به بازار هدف و مشتریان آن خواهد بود. در بازارهای ملموس و غیرمجازی میتوان مستقیماً مشترهای عمده یا خورده را مورد آزمایش قرار داد.
۹- در حال حاضر منبع درآمد شما چیست؟
منبع درآمد فعلی شما از آن لحاظ اهمیت دارد که بتوان میزان توان مالی شما برای حمایت از طرح کسبوکارتان را سنجید. اگر شما خود از توان مالی بالایی برخوردار باشید، نمیتوانید سرمایهگذاران را مجاب کنید چون آنها در جواب به شما خواهد گفت که خودتان سرمایهگذاری را انجام دهید.
اما معمولاً طرحهای کسبوکاری که نیاز به جذب سرمایهگذار دارند، متعلق به افرادی هستند که خود توان مالی کافی برای حمایت از پروژهشان را ندارند؛ در اینصورت میتوانید با بیان منبع و مقدار درآمد فعلی خود، سرمایهگذاران را ترغیب به حمایت از کارتان کنید.
البته گاهی این منبع درآمد شخصی شما نیست که اهمیت دارد بلکه وضعیت فعلی کسبوکاری است که کارهای ابتدایی آن را انجام دادهاید و میخواهید آن را گسترش دهید است که اهمیت دارد.
۱۰- قرار است به کجا برسید؟
اگر تمام برنامههای شما به خوبی پیش برود، در نهایت کسبوکار شما به چه شکلی درخواهد آمد؟ ارائه چشمانداز هدف و توصیف آینده کسب وکار، پاسخ خوبی برای این سؤال خواهد بود. چه بهتر که ایده کاری شما پتانسیل تبدیل شدن به یک کسبوکار تاپ را داشته باشد. بنابراین این مرحله یکی از مراحل ایدهآل تهیه بیزینس پلن هم برای خودتان و هم برای سرمایهگذاران خواهد بود. مکتوب کردن چرایی انجام یک کار و ایجاد یک چشمانداز قوی میتواند شما و تیمتان را از نظر روحی کاملاً پشتیبانی کند.
۱۱- چه افرادی درگیر کسب و کار شما هستند؟
منظور از افراد درگیر، تیم کاری شماست. افرادی که در اجرای کسبوکارتان با شما همکاری دارند، گزینه مهمی در اجرای درست آن کار است. بنابراین اگر افراد کاردان و متبحری در تیم شما باشد، امکان به نتیجه رسیدن کار چند برابر افزایش پیدا میکند. ممکن است افرادی بهصورت مستقیم و افرادی بهصورت غیرمستقیم درگیر کار شما باشند. وظیفه شما این است که تمام این افراد را شناسایی کنید و در طرح BP خود بنویسید.
۱۲- چقدر زمان لازم است تا چشم انداز نهایی کسب و کارتان محقق شود؟
هرکاری برای تثبیت و به ثمر نشستن به مدتزمان نسبتاً مشخصی نیاز دارد. شما چه مدتزمانی را در نظر گرفتهاید تا کسبوکارتان به مرحله شکوفایی برسد؟ این مدتزمان برای کسب و کارهای مختلف از شش ماه تا چند سال متفاوت است. سعی کنید در بیزینس پلن خود یک زمان معقول برای به ثمر نشستن کارتان در نظر بگیرید
جوابهای شما قبل از هرچیزی سندی برای یک برنامهریزی درست در مسیر تحقق یک کسبوکار اصولی هستند. بنابراین اگر جوابهایتان بتواند خود شما را قانع کند، به یقین میتواند سایر افراد و حتی سرمایهگذاران را نیز متقاعد کند. گاهی قانع کردن افراد متخصص برای همکاری سختتر و پیچیدهتر از قانع کردن سرمایهگذاران است.
البته وجود آن افراد متخصص میتواند مُهر تأییدی برای سرمایهگذاران نیز باشد. اگر فرد متخصص پروژه، خود شما هستید، این مورد را با جدیت و تأکید بیشتری در بیزینس پلن تان مطرح کنید. تخصص امتیاز بزرگی است که اگر صاحب اصلی یک ایده داشته باشد، میتواند آن را در مسیر پروژه به کار گرفته و نتایج سریعتری دریافت کند. زیرا اعتقاد به یک پروژه در سایر افراد دیرتر نسبت به صاحب اصلی پروژه اتفاق میافتد.
چه افراد و سازمانهایی به طرح تجاری نیاز دارند؟
افرادی که تصمیم ندارند وارد کار تجارت شوند، لزومی ندارد این طرح را تهیه کنند. این طرح مناسب افرادی است که در کار خود مصمم هستند وبه دنبال راه اندازی یک کسب وکار پرچالش هستند که منابع مالی آن مشخص است و زمان زیادی را باید برای آن صرف کنند.
کار آفرینان که می خواستند سرمایه گذاران را جذب کنند تا کسب وکاری جدید راهاندازی کنند قدیمیترین طرحهای تجاری را نوشتند بسیاری از شرکتهایی که در حال حاضر موفق هستند، طرح اولیه کسب وکار خود را از روی کاغذ آغاز کردند.
اشتباه است که تصور کنیم فقط کسب و کارهای جدید به پلن تجاری نیاز دارند؛ زیرا همه کسب و کارها چه در مرحله جذب سرمایه و چه برای سرمایه گذاری کردن روی سایر شرکتها به این طرح احتیاج دارند.
چه کسی باید طرح بیزینس پلن را طراحی کند؟
بسیاری از صاحبان پروژههای کاری، طراحی بیزینسپلن خود را به افراد دیگر میسپارند. این کار نمیتواند کار درستی باشد. وقتی جرقه ایجاد یک کسبوکار در ذهن شما زده شده باشد، چطور شخص دیگری میتواند طرح متقاعدسازی آن را بنویسد.
با اطمینان میتوان گفت که بهترین شخص برای نوشتن طرح کسبوکار شما، خود شما هستید. شما میتوانید در مسیر طراحی بیزینس پلن خود از دیگران کمک بگیرید اما آن را بهصورت کلی به اشخاص دیگر واگذار نکنید.
طرح کسب و کار به چه کسانی ارائه میشود؟
برخی فکر می کنند افرادی که قصد راه اندازی یک کسب و کار را دارند باید این طرح را تهیه کنند تا بتوانند سرمایه گذاران بیرونی را متقاعد کنند تا منابع مالی این کسب و کار را تامین کنند؛ ولی در حقیقت این طرحهای کسب و کار برای صاحبان کسب و کار و صاحبان شرکتها تهیه میشوند.
بیزینس پلن باید چند صفحه باشد؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید که هرچقدر ایده کاری شما قابل اجراتر باشد، میتوان آن را خلاصهتر مطرح کرد. گاهی یک ایده خوب در یک صفحه نیز قابل ارائه است. بعضی از پروژههای کاری منابع و تجهیزات بیشتری نیاز دارند، بنابراین برای ارائه بهتر به چند صفحه نیاز دارند.
هرچقدر بیزینس پلن شما کوتاهتر باشد، بهتر میتوانید آن را مرور کنید. اگر طرح کسبوکار شما ۱۰۰ یا ۲۰۰ صفحه باشد، هم مطالعه آن برای دیگران دشوار خواهد بود و هم مرور و آپدیت کردن آن برای خودتان سخت خواهد شد.
طولانی بودن طرحهای کسب وکار دلیل بر بهتر بودن آنها نیست. بنابراین از نوشتن طرحهای کسبوکار طولانی پرهیز کنید. اگر این کار در ابتدا برایتان سخت است، بهتر است طرح اولیه خود را هرچقدر هم که طولانی شد بنویسید. سپس آن را مرور کرده و موارد اضافیاش را حذف کنید و سایر مطالب را نیز خلاصهتر و کوتاهتر کنید. این کار را آنقدر ادامه دهید تا به یک بیزینس پلن کوتاه، مختصر و مفید برسید.
هدف اصلی بیزینس پلن ها باید چگونه باشد؟
هدفی که یک کسبوکار دنبال میکند، باید یک هدف مشخص و یکتا باشد. طرحی که چندین هدف برای کسبوکار ارائه دهد، هم باعث سردرگمی میشود و هم طرح شما را با نقص روبرو میکند. تصور میشود طرحهایی که چند هدف را دنبال میکنند به نسبت طرحهایی که تنها یک هدف خاص و مشخص را دنبال میکنند، پتانسیل اجرا و موفقیت کمتری دارند. بنابراین بهتر است تنها روی یک هدف واحد تمرکز کنید تا انرژی شما برای تحقق چند هدف تقسیم نشود.
انواع اشکال بیزنس پلن
بیزینس پلنها دارای انواع مختلفی هستند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مینیپلن (طرحی کوچک برای کسب وکارهای کوچک) این بیزینس پلن شامل مقدار سرمایه موردنیاز، برنامه بازاریابی، گردش مالی، تراز مالی و روش درآمدزایی است که حداکثر در ۱۰ صفحه میتوان تنظیم کرد.
ورکینگپلن (طرح کار یا برنامه کار) ورکینگپلنها میتوانند حاوی اطلاعات بیشتری نسبت به مینیپلنها باشند. بنابراین نسخه کاملتری از بیزینسپلن هستند که میتوانید طرحتان را با آن استارت بزنید.
پرزنتیشنپلن (برنامه ارائه کسبوکار) پرزنتیشنپلنها معمولاً از صفحات کاغذی و مجازی خارج شده و به شکل طرحهایی شفاهی درمیآیند که مناسب ارائه در جمع متخصصان یا سرمایهگذاران است.
آنلاینپلن (برنامه کسبوکار برخط یا آنلاین) اگر طرح کسبوکار خود را با استفاده از مجموعه نرمافزارهای آفیس (Office) به شکل آنلاین دربیاورید، یک بیزینسپلن آنلاین یا آنلاینپلن خواهید داشت. مزایای استفاده از این نوع طرحها شامل امکان به اشتراکگذاری اینترنتی آن و ویرایش و توسعه آسان آن است. امروزه افراد و شرکتها تمایل دارند تا طرحهای کسبوکار خود را بهصورت آنلاین دربیاورند. بنابراین استفاده از آنلاینپلنها روز به روز افزایش پیدا میکند.
چه زمانی میتوانیم بیزینس پلن خود را ویرایش کنیم؟
شما زمانی میتوانید بیزینس پلن خود را دستکاری یا ویرایش کنید که قصد بهتر کردن آن را داشته باشید. شما میتوانید هر ایده جدید برای کسبکارتان را یادداشت کنید. آنگاه در دورههای زمانی مشخص (مثلاً یکبار در هفته یا یکبار درماه) بیزینس پلنن خود را بهروزرسانی کنید.
در جریان بروزرسانی طرح کسبوکارتان، در نهایت به یک طرح جامع و بی عیب و نقص میرسید که در صورت ارائه میتواند هرکسی را قانع کند. قدرت بروزسانی را دست کم نگیرید و برای آن وقت بگذارید. نگذارید ایدههای کسبوکارتان در حد برنامههای قدیمی و غیرخلاقانه باقی بمانند.
استفاده از مایندمپ برای طراحی بیزینس پلن ها
مایندمپ یا Mind Map، یک سیستم آنلاین مختص طراحی چشماندازیهای آموزشی است که میتوان از آن برای طراحی بیزینس پلن هم استفاده کرد. مایندمپ یک نقشه ذهنی منظم به شما ارائه میکند که بهراحتی قابل دستکاری و ویرایش است. شما میتوانید به راحتی به کمک مایندمپ، بیزینس پلنهای خود را در هر سطحی که بخواهید بهصورت آنلاین تنظیم کنید.
استفاده از این برنامه بسیار راحت است. بنابراین برنامههای کاغذی خود را به کمک مایندمپ به یک طرح آنلاین و منظم تبدیل کنید. آنگاه آن را با افراد موردنظرتان به اشتراک بگذارید.
آیا بیزینس پلن باید طرح استهلاک نیز داشته باشد؟
یک بیزینس پلن خوب میتواند حتی شامل یک طرح توجیهی برای استهلاک پروژههای تولیدی یا طرح خروج از پروژههای آنلاین باشد. این طرح از آن لحاظ اهمیت دارد که بتوان نتیجه گرفت اگر به هر دلیلی امکان پیشبرد پروژه در مراحل بعدی امکانپذیر نبود، چطور میتوان از آن خارج شد؟! در واقع حداقل و حداکثر هزینه برای خروج از یک کسبوکار چه مقداری خواهد بود؟! مشخص کردن حد ضرر یک کسبوکار میتواند بخشی از بیزینس پلن آن باشد. اما اکثر افراد دوست ندارند در زمان ایدهپردازیهایشان در مورد شکستها بنویسند؛ بنابراین این گزینه را نادیده میگیرند.
بیزینس پلن خروج چیست؟
یکی از سختترین و تلخترین قسمتهای یک بیزینس پلن در کسبوکارهای اینترنتی نحوه تعطیل کردن کسبوکار است. به هر طریق هر تجارتی روزهای فراز و فرودی دارد و ممکن است در زمانی مجبور به تعطیلی آن شویم. اما آنچه که در چنین شرایطی مهم است نحوه صحیح خروج از کسب و کار است تا مانع از ضرر و آسیب بیشتر به ما شود.
این موضوع نیز در بیزینس پلن کسب و کار اینترنتی بسیار حائز اهمیت است و باید حتماً در آن بگنجانیم. در یک بیزینس پلن خوب حتی نحوههای خروج صحیح و راهکارهای مناسب جمعآوری کسبوکار نیز باید گنجانده شود تا در صورت بروز مشکل درتجارت آنلاین ما از آسیب بیشتر جلوگیری شود. در زیر به برخی ازین موارد اشاره کردهایم:
سعی خواهیم کرد که سایت و متعلقات مربوط به آن را به قیمت روز خود به فروش رسانیم. این متعلقات شامل لوازم و تجهیزات فیزیکی و همچنین بانک اطلاعاتی جمعآوری شده خواهد بود.
تمام خدمات مرتبط با کسبوکارمان را ظرف دو ماه تعطیل میکنیم. مشتریان دائمی و دیگر کسانی که به کسبوکارمان گره خورده بودند ر ا از فروش یا تعطیلی سایت آگاه کرده و آنها را به همکاران معتبر خودم معرفی میکنیم.
در طول زمان و از ابتدای راهاندازی سایت، مقداری از درآمد حاصل از کار را پس انداز کرده تا در همچنین روزهایی و یا شرایط نامساعد دیگر پشتیبان داشته باشیم.
پس از تعطیلی کار، حتماً آن را مورد بررسی و تحلیل قرار میدهیم تا مشکلات و ویژگیهای کار را پیدا کنیم. این تجربیات را هم در اختیار دیگران میگذاریم، هم در صورت نیاز بار دیگر خودمان به کار میگیریم.
طرح های کسب و کار آنلاین
ایده راهاندازی کسبوکارهای آنلاین یا ساخت فروشگاه اینترنتی هر روز در حال گسترش است. بنابراین شما میتوانید بخشی از کار خود را به اجرای آنلاین آن اختصاص دهید. مثلاً اگر قصد راهاندازی یک کارگاه تولیدی را دارید، بیزینس پلن خود را به دو بخش تبدیل کنید:
بیزینس پلن کلی کسب و کار
بیزینس پلن اجرای آنلاین کسب و کار
شما میتوانید با استفاده از قابلیتهای دیجیتال مارکتینگ، حتی قبل از شروع کسبوکارتان به فعالیت بپردازید و بازار هدف خود را بسازید. برای این کار از گزینه همکاری در فروش کسبوکارهای مشابه ایده خود شروع کنید.
با پیدا کردن بازار مناسب هدف و مشتریهای وفادار، راهاندازی کسبوکار مستقل خود را آغاز کنید. با این کار در نهایت هوشمندی از صفحات مجازی و تکنولوژی در حال گسترش شبکههای اجتماعی به نفع خودتان استفاده کردهاید. یادتان باشد میتوانید ابزارهای آنلاین را دست کم نگیرید و از آنها نهایت استفاده را ببرید.
وقتی نام «بیزینس» یا «Business» را میشنویم، در ذهن اکثریت ما، یک کسب و کار موفق با تعداد زیادی کارمند و واحدهای تولیدی و خدماتی تداعی میشود. البته یک کسب و کار فیزیکی موفق، حقیقتاً به همین شیوه است، اما گاهاً معنی بیزینس میتواند بزرگتر یا حتی کوچکتر و متفاوتتر از این تصویر باشد.
گاهی یک کسبوکار خدماتمحور اینترنتی، بدون استفاده از هیچ تجهیزات خاصی هم میتواند به معنی بیزینسی موفق باشد. تا به اینجا برخی از ابعاد بیزینس را بررسی کرده و به مفهوم بیزینس پلن هم پرداختیم، اما در ادامه به پیشنیازهای راهاندازی بیزینس و اصول راهاندازی آن خواهیم پرداخت تا این مبحث را کامل کنیم. لطفاً در ادامه نیز با ما همراه باشید تا با هم معنای بیزینس را بهتر درک نماییم.
لزوم تهیه بیزنس پلن برای کسب و کار های آنلاین
هدف مشاوره کسب و کار دکتر ویز ارائه راهکارهای مناسب و کارآمد در تهیه بیزینس پلن برای کسبوکارهای اینترنتی است. چرا که عموماً با توجه به شیوه و متد کار این قبیل تجارتها توجه کمتری به تهیه بیزینس پلن در آن میشود و این موضوع میتواند حلقه گمشده در کسبوکارهای اینترنتی باشد.
در نگاه اول تهیه یک بیزینس پلن برای بیزینس های اینترنتی شاید امری بیهوده تلقی گردد. اما همانطور که گفته شد داشتن بیزینس پلن خوب همانند یک نقشه راه است و میتواند شما را به اهداف برنامهریزی شده سریعتر برساند. پس نمیتواند در تجارتهای آنلاین از تهیه بیزینس پلن صرف نظر کرد. در نظر داشته باشید که داشتن بیزینس پلن علاوه بر مسیر و راهنمای رسیدن به اهداف کسب و کار اینترنتی شما، دید مناسبی نسبت به وضعیت واقعی شما و رقبایتان میدهد.
مواردی که در تهیه بیزینس پلن برای کسب و کار های آنلاین باید به آن ها توجه کنیم
۱- ایده های کسب و کار
در فعالیتهای آنلاین مهمترین رکن، ایدههای شکلدهنده به کسبوکار شماست. در واقع داشتن موضوعی که موجب شده تا شما به اینترنت به عنوان بستر فروش، بازاریابی و یا ارائه خدمات خود روی آوردهاید در بیزینس پلن شما نخستین گام است. شناسایی این ایده در رسیدن به بیزنس پلن موفق بسیار مهم است.
۲- شناخت مخاطب
مخاطب هدف در کسب و کارهای اینترنتی، اصلی مهم در رسیدن به بیزینس پلن مناسب است. هر محصول و یا خدمتی که به صورت آنلاین عرضه میگردد مخاطب خود را دارد و اگر شما بدون شناخت آن به فعالیت اقدام کنید در پیدا کردن کاربران حقیقی خود شکست خواهید خورد . در نتیجه بیزینس پلن شما باید در جهت خدمترسانی به مخاطبین واقعی سایت یا فضای مجازییتان باشد.
۳- تحلیل بازار
باید در هنگام تهیه بیزینس پلن بازارهای مشترک داخلی و جهانی کسب و کار اینترنتی خود را شناسایی و بررسی کنید. باید اطلاعات موجود به دست آمده از مشاهدات و تحقیقات دیگران را تحلیل و آن را در کنار اطلاعاتی قرار دهید که حاصل مشاهدات و روشهای جستوجوی خودتان هستند. در واقع تجربیات جهانی در زمینه تجارت آنلاین شما بسیار راهگشاست.
۴- اندازه کسب و کار
باید زمینه تولید و معرفی محصول خود را در اینترنت مشخص کنید. در واقع قسمتی از بازار که میخواهید پوشش دهید در تهیه بیزینس پلنتان بسیار مؤثر است. در قدمهای اول بهتر از از بازارهای کوچک شروع کنید تا بتوانید به مرور زمان مطابق با برنامه بیزینسی خود آن را گسترش دهید و به اهداف تعیین شده در بیزینس پلن خود برسید. شغل بیزینس چیست؟
۵- اهداف کسب و کار
یکی از مهمترین مراحل در تهیه بیزینس پلنهای کسب و کارهای اینترنتی نوشتن و مشخص کردن اهداف تجارت آنلاین شما است. این مسئله جز سه رکن اصلی بهبود کسبوکار اینترنتی شما بوده و سعی کنید در تعیین آن وقت بیشتری بگذارید.
۶- نیاز های اولیه
یکی از مسائل مهم در کسبوکارهای اینترنتی، نیازهای اولیه برای تجارت است. در واقع بیزینس پلن شما بر طبق این نیازها جلو رفته و در درجه اول به دنبال رفع آنها است. چرا که اگر به آنها در مسیر کاری خود توجه نکنیم میتواند در رسیدن به اهداف بعدی مشکل ساز شود.
۷- مدل عملکرد
در واقع این بخش بسته به نوع کسب و کار اینترنتی شما بوده و به بیزینس پلن شما جهت میدهد. در راستای بهبود کسبوکار خود باید به مدلی برسید تا براساس آن سایت خود را رو به جلو ببرید. به طور مثال:
در ابتدا به مدت سه ماه، روزی ۳ ساعت وقت بر روی سایت میگذاریم. هر هفته ۳ محصول و هر ماه ۲ مطلب به سایت میافزاییم.
مطالب توسط خود من تهیه و ترجمه میشود.
بعد از گذشت ۳ ماه، تا یک سال پس از راه اندازی فروشگاه، هر ماه ۴-۵ محصول و ۱-۲ مطلب به سایت باید اضافه کنیم.
بعد از گذشت ۳ ماه، تا یک سال، نیاز داریم وقت بیشتری برای کسب و کارمان بگذاریم: پاسخ به تماسها، تهیه پیش فاکتور، پیگیری مشتریان و … در این صورت نیاز است هر روز به طور تمام وقت به این کسب و کار بپردازیم.
در طول مدت یک سال پس از راهاندازی فروشگاه اینترنتی، در نمایشگاههای تخصصی حاضر شویم و با تولیدکنندگان و واردکنندگان اجناس وارد مذاکره کنیم. حداقلش این است که با آنها آشنا شده و لیستی از آنها در اختیار خواهیم داریم. همچنین کسبوکار خودمان را به آنها معرفی میکنیم تا در آینده راحتتر روی همکاریمان بتوانیم مذاکره کنیم و برای آنها نا آشنا نباشیم.
در صورت امکان، یک سال پس از ساخت فروشگاه اینترنتی، یک مسافرت بازاریابی بکنیم.
هدف اول و اصلی ما جمعآوری اطلاعات فروشندگان شهرهای مختلف در چند استان و نیز معرفی سایت به آنها است. هدف دوم پیدا کردن مشتری در همین سفر است.
در ۲ سال آینده با یکی یا دو نفر از فروشندگان بزرگ و خوش نام، به صورت نزدیک شروع به کار کنیم و بخشی از فعالیتهای فروش را از طریق آنها انجام دهیم. ضمناً سعی میکنیم از تجارب و اعتبار آنها نیز استفاده کنیم و بازار را بهتر و بیشتر بشناسیم و با تولیدکنندگان و عمده فروشان بیشتر آشنا شویم.
انواع plan business مناسب کسب و کارهای مختلف
طرحهای تجاری به فعالیتهای تجاری کمک میکنند تا هدفهای خود را بشناسند و در مسیر رسیدن به این اهداف ثابت قدم باشند. این طرحها هدفهای مختلفی را دنبال میکنند؛ بنابراین شکلهای مختلفی دارند. برخی از طرحهای کسب و کار شامل موارد زیر هستند:
بیزینس پلن سنتی
طرح کسب و کار سنتی در مقایسه با طرح نوین جزئیات بیشتری را پوشش میدهد؛ در نتیجه طولانی تر است. این پلن از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که شامل:
خلاصه مدیریتی
توضیح کسب و کار، مسیر و نقشه کسب و کار
تجزیه و تحلیل رقیبان کسب و کار
برسی و سنجش بازار هدف
توضیح و تفسیرزندگینامه و وظایف کارکنان
تحلیل و بررسی میزان سود سالانه و میزان سرمایه اولیه مورد نیاز
تفاهم نامههای همکاری، اسناد ثبت علامت تجاری و …
بیزینس پلن مدرن
اگر میخواهید طرح تجاری شما در اسرع وقت آماده شود و کسب و کاری دارید که به سادگی قابل توضیح است، طرح مدرن برای شما مناسب است. این طرح شامل قسمتهای زیر است:
ارزش کسب وکار شما برای بازار مقصد را در عبارتی کوتاه بیان میکند.
شرکای تجاری که در کنار شما فعال خواهند بود را به شما معرفی میکند و نقشه و مسیر راه را برای رسیدن به ارزش رقابتی نشان میدهد و منابع مختلف در ابداع ارزش را برای شما مشخص میکند.
مخاطب کسب و کار، راههای ارتباط با مشتریان، چگونگی داشتن ارتباط موثر و پایدار با مشتری را تعریف میکند.
فهرست جریانهایی را نشان میدهد که کسب و کار را به سود میرساند.
بیزینس پلن ناب
این بیزینس پلن نسبت به پلن یک صفحه ای حاوی اطلاعات مالی بیشتری است. اما در مقایسه با طرح سنتی کوتاهتر است. این پلن وسیله ای برای پیشرفت کسب و کار است. در پلن ناب مواردی که برای گرفتن وام و جذب سرمایه اهمیت دارد، وجود ندارد.
این طرح به پیش بینیها، ترسیم مسیر کسب وکار و هزینهها توجه زیادی دارد.در این پلن به پیشینه شرکت و کارکنان آن اشارهای نمیشود؛ زیرا افراد داخل شرکت این موارد را میدانند.
بیزینس پلن استارتاپی
این پلن ۹ بخش توصیف مشتری، ارزشی که کسب و کار برای بازار دارد، مسیرهای ارتباط با مشتریان، چگونگی ارتباط با مشتریان، روندهایی که برای کسب و کار درآمدزا است، منابع، فعالیت ها، شرکای مهم و تخمین هزینه هایی که کسب و کار دارد را شامل میشود.
بیزینس پلن بازاریابی
در بیزینس پلن بازاریابی یکی از موارد بسیار مهم است. شما باید درنظر بگیرید که هر فعالیت اینترنتی جهت ابقای خود باید تمهیدات مناسبی برای بازاریابی و جذب مخاطب داشه باشد. به طور مثال:
اساس بازاریابی اینترنت ی بر پایه «بازاریابی محتوا» و «سئو» و در زمینه اینترنت بنا شده است
ایجاد محتوای کاربردی و انتشار آن در وبلاگ فروشگاه و جذب مخاطبان دائمی
رعایت اصول سئو و بهینه سازی سایت و جذب مشتریان از طریق موتورهای جستجوگر
انجام یک سفر بازاریابی با هدف معرفی کسبوکار و جمعآوری اطلاعات فروشندگان، بازاریابی تلفنی و ارسال فکس و پیامک به شمارههای جمعآوری شده
ایجاد بخشی در سایت جهت دریافت شماره تماس بازدیدکنندگان، ارسال پیامکهای فروش ویژه و ارسال پیامکهای خاص به فروشندگان و همکاران (تبریک اعیاد، اعلام نمایشگاهها و … ).
چاپ کاتالوگ، بروشور و کیسههای تبلیغاتی با آرم و آدرس سایت
چرا بعضی از کسب و کار ها بدون بیزینس پلن هم موفق شدهاند؟
طراحی بیزینسپلن هیچ تضمینی برای موفقیت در یک کسبوکار نیست. در قسمت فوق اشاره کردیم که یک بیزینسپلن حتی میتواند شامل طرح خروج یا منحل کردن یک کسبوکار نیز باشد. بنابراین طرح کسبوکار یا Business Plan تنها جنبه شفافسازی دارد. این طرح مانند یک نقشه راه میماند که میتواند راهنمای ما باشد.
مطمئناً کسبوکارهایی وجود دارند که حتی بدون بیزینسپلن هم موفق شدهاند؛ اما این دلیل نمیشود که ما از ایجاد نقشه راه خود دست بکشیم. به ثمر نشستن ایدههای کسبوکار به عوامل زیادی بستگی دارند. نحوه مدیریت، قدرت مالی، سرمایهگذاران منصف، تیم حرفهای و کاربلد، بازاریابی مناسب، محصولات باکیفیت، ریسکپذیری، زمان و …. همگی در نزدیک شدن به چشمانداز نهایی پروژههای کاری نقش دارند.
امروزه روانشناسان حتی روحیات تیم و باورهای تیم را دخیل در تحقیق و توسعه کسب و کارها میدانند. بنابراین بیزینسپلن تنها بخش کوچکی از کاری است که باید قبل از شروع به ایجاد کسبوکارمان انجام دهیم. بهانه تراشی برای فرار از ایجاد نکردن طرح کاری، تنها شفافسازیهای لازم را از ما دور میکند. یادتان باشد یک ایده کاری در ابتدا بسیار ضعیف و شکننده است. طرح کسبوکار یا BP پروژهمان میتواند این شکنندگی را برطرف کند.
آیا برای نوشتن طرح کسب و کار به بیزینس کوچینگ نیاز داریم؟
زمانی که برای فعالیت خود طرح داشته باشید بهتر می توانید از کوچینگتان سود و درآمد به دست آورید. شما به خوبی پیش بینی می کنید. یک پلن به شما کمک می کند که برای پروژهها واهدافی که باعث ترقی فعالیت تجاری شما میشود زمان و انرژی صرف کنید.
یک بیزینس پلن شما را قادر میسازد که افکار و ایدههای مدنظر خود را بسنجید و به راحتی مشکلات کسب و کارتان را تشخیص دهید. طرح تجاری نه تنها وضعیت کنونی شما را ترسیم میکند بلکه تشخیص مسیر رو به روی شما را نیز آسان میکند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم به صورت مفصل درباره بیزینس پلن چیست صحبت کنیم. پاسخ بیزینس پلن یعنی چه را کاملا شرح دادیم.
آنچه که در این مقاله به آن پرداخته شد در واقع راهکاری است در جهت بهبود کیفیت کسب و کارهای اینترنتی با بیزینس پلن. این موضوع وابستگی فراوانی به شناخت و برنامه ریزی ما برای تجارت اینترنتی که در حال انجام آن هستیم دارد.
گفتیم که بیزینس پلن در واقع نقشه راه ما برای پیشرفت و رسیدن به اهداف تعیین شده است. در کسب و کارهای آنلاین نیز این موضوع بسیار حائز اهمین بوده و در بستر خود نیاز به برنامهریزی و توجه بیشتر به جزییات آن داریم.
تعیین گامهای مؤثر در نوشتن یک بیزینس پلن مناسب می تواند ما را به این نتیجه برساند که برای بیزینس پلن خود و رسیدن به اهداف چه نیازهایی داریم تا به جزییات و مسائل مهم کسب و کار اینترنتی خود توجه بیشتری داشته باشیم و در ضمن آن با شجاعت و درنظر گرفتن جامعه مخاطب خود و شناخت بیشتر رقبا به تدوین یک بیزینس پلن خود اقدام کنیم.
میتوانیم از هوشمندی و داشتن برنامهریزی برای کسب و کار آنلاین خود به عنوان مهمترین عوامل رسیدن به بیزینس پلن خوب و در امتداد آن تحقق اهداف بیزینس و پیشرفت در مسیر کاری خود یاد کنیم.
برخی از سؤالات رایج
بیزینس پلن چیست؟
بیزینس پلن یک سند است که اصول اولیه در مورد کسب و کار، محصولات، و خدمات شما را مشخص میکند.
ساختار یک بیزینس پلن به چه صورت است؟
هر بیزینس پلن دارای جزئیات بسیاری است که بسته به حوزه های که مدنظر شماست متفاوت خواهد بود.
دلیل ضروری بودن بیزینس پلن چیست؟
دلایل گوناگونی برای تهیه یک بیزینس پلن وجود دارد که این موضو ع وابستگی زیادی به نو ع کسب و کار شما دارد و چگونگی استفاده از یک بیزینس پلن را متفاوت می کند. اما موضوع مشترک برای همه کسب وکارها این است که یک بیزینس پلن ضروری است.
جشنواره فروش ساده ترین روش برای افزایش فروش محصولات و خدمات
یکی از بهترین و سادهترین راهها برای فروش بیشتر محصول(خدمات)، برگزاری جشنواره فروش فصلی و مناسبتی است. در این نوع جشنوارهها، شرکتها و فروشگاهها محصولات و یا خدمات خود را با تخفیف نسبتا زیادی عرضه میکنند تا فروش خود را بیشتر کند. امروزه در سراسر دنیا جشنواره فروش متعددی برگزار میشود که هدف از برگزاری همهی آن جشنوارهها صرفا فروش بیشتر و سود کردن نیست. در برخی موارد برگزاری جشنوارهها راهی است برای جلب اعتماد مشتریان و ترغیب آنان برای خریدهای بعدی.
در این بین هوشمندی فرد(تیم) برگزار کننده یک جشنواره فروش بسیار مهم است. برای برگزاری یک جشنواره فروش موفق ملاکها و معیارهای بسیار زیادی وجود دارد که باید به صورت دقیق و تخصصی برگزار شوند. برای مثال تحلیل رفتار و فروش رقیبتان در آخرین جشنواره فروش برگزار شده، بسیار مهم و حائز اهمیت است.
ممکن است با تغیرات بسیار اندکی نسبت به رقیبتان بسیار موفق شوید و یا برعکس، بخاطر بالا بودن بسیار اندک قیمت محصول نسبت به رقیب، دچار زیان مالی سنگینی بشوید.
در ادامهی این مقاله پس از بررسی گام به گام برگزاری یک جشنواره فروش موفق به سراغ بررسی ۷ اشتباه رایج در برگزاری یک جشنواره موفق میرویم.
۱ـ مشخص کردن هدف جشنواره
در بسیاری از جشنوارههای فروش هدف جشنواره مشخص نیست. در حقیقت زمانی که شما میخواهید فروش خود را بیشتر کنید باید یک استراتژی استفاده کنید و زمانی که قرار است اعتماد را بین مشتریان افزایش دهید باید استراتژی دیگری استفاده کنید. اگر مرز میان این استراتژیها را بهصورت روشن و واضح برای خود و تیمتان مشخص نکنید قطعا در طول اجرای جشنواره با مشکلات زیادی مواجه میشوید. حتی ممکن است جشنوارهی شما با زیان مادی و معنوی زیادی همراه باشد.
۲ـ کالا یا خدمت ویژهی خود را مشخص کنید
بهطور کلی کیفیت محصول یا خدمتی که قرار است مشتریان بابت آن به شما هزینهای پرداخت کنند بسیار مهم است. کوچکترین نقص در محصول و یا حتی بستهبندی محصول میتواند مشتری را ناراضی کند. پس قبل از برگزاری جشنواره فروش، کیفیت محصول یا خدمت خود را از هر نظر بررسی کنید. حتی برای اطمینان بیشتر میتوانید آنرا با محصول یا خدمت رقیب هم مقایسه کنید و نقاط ضعف آن را برطرف کنید. در حقیقت رضایت مشتری از خرید در جشنواره فروش، تضمین موفقیت جشنواره و کمپین شماست.
۳ـ شلوغ کاری نکنید!
بدیهی است موقع برگزاری یک جشنواره فروش مشتریان شما افزایش مییابند. پس بهتر است سعی کنید فضای مناسبی را در اختیار مشتریان قرار دهید و تا حد امکان مسیرهای فروشگاه شما گیج کننده و بیش از حد شلوغ نباشد.
۴ـ امکان خرید آنلاین برای خرید غیرحضوری در طول جشنواره
بسیار عادی و رایج است که در زمان برگزاری جشنواره فروش تعدادی از مشتریان شما امکان حضور فیزیکی در فروشگاه شما را نداشته باشند. همانطور که میدانید زمان برگزاری جشنواره باید محدود باشد پس با این شرایط ممکن تعدادی از مشتریان خود را از دست بدهید.
یکی از راهکارهایی که در سالهای اخیر به شدت در حال رشد است این است که جشنواره را بهصورت آنلاین و در بستر اینترنت هم برگزار میکنند تا به کمک آن بتوانند افرادی که به هر دلیلی امکان حضور بهصورت فیزیکی را ندارند، جذب کنند. تنها کافیست با ساخت فروشگاه اینترنتی به این بستر ورود پیدا نمایید.
یکی دیگر از دلایل جشنواره فروش آنلاین جلوگیری از اذحام جمعیت در محل فروشگاه است. برای مثال آخر هفته یا روز آخر جشنواره که ممکن است فروشگاه شما بیشتر از ظرفیت خود جمعیت داشته باشد، میتوانید به کمک سایت تعدادی از مخاطبان را به خرید غیرحضوری هدایت کنید تا از اذحام جمعیت جلوگیری کنید.
ارسال رایگان، اهدای اشانتیون و حامی محیط زیست بودن(خرید بدون آلوده کردن محیط زیست توسط خودرو) میتواند از جمله راههایی باشد که مشتریان را به خرید از سایت ترغیب کند. همچنین در طول برگزاری کمپین و جشنواره فروش میتوانید آمار و عکسهای مربوط به جشنواره را در سایت خود قرار دهید و مخاطبان را به خرید ترغیب کنید.
یکی از مهمترین موضوعات سایت، استفاده از نشانگرهای معکوس زمان است. این کار کمک میکند تا مشتری احساس کند باگذشت هر لحظه و خرید نکردن دچار ضرر شده و سریعتر محصول یا خدمت شما را خرید کند.
۵ـ میزان تخفیف محصول(خدمت) باید کاملا واضح باشد
بسیاری اوقات همهی محصولات یا خدمات شرکت(یا فروشگاه) در فروش ویژه قرار نمیگیرد. ممکن است به بنا به دلایلی فقط یک یا چند محصول(یا خدمت) در جشنوارهی فروش قرار گیرد.
پس اگر در هنگام جشنواره فقط روی یک یا چند محصول خود تمرکز دارید بهتر است که هنگام تبلیغات و برگزاری جشنواره بهصورت کاملا واضح بیان شود که کدام محصولات شامل تخفیف هستند و این تخفیف دقیقا به چه میزان است. یکی از برزگترین مشکلات در جشنوارههای فروش مشخص نبودن تخفیف هاست.
همچنین موقع جشنواره فروش سعی کنید بهترین و مرغوبترین محصولات خود را به فروش برسانید زیرا این محصولات نمایندهی برند شما هستند. به هیچ وجه سعی نکنید که در جشنواره فروش کالاهای بیکیفیت و نامرغوب انبار را به مشتریانتان بفروشید. ممکن است برای سالها یک جشنواره در ذهن مخاطبانتان بماند. پس سعی کنید بیشترین حساسیت را بر روی محصول و یا خدمتتان داشته باشید تا مشتریان بهصورت کامل از شما و خدماتتان رضایت داشته باشند.
۶ـ محل مناسب برای مراجعین و پارکینگ مناسب
برای داشتن فروش هرچه بهتر باید به فکر همه چیز باشید. محل مناسب برای مراجعین و جای پارک مناسب از مهمترین موضوعات پنهانی است که بسیاری از فروشندگان تازه کار به آن اهمیتی نمیدهند و باعث میشود که قسمتی از فروش خود را از دست بدهند. سعی کنید برای جشنواره فروش خود یک پارکینگ اختصاصی کرایه کنید و درصورت امکان مسیرهای مترو و اتوبوس منتهی به فروشگاه خود را نیز بر روی تبلیغات بنویسید.
یکی دیگر از کارهایی که ممکن است هزینه داشته باشد اما اجرای آن در برخی جشنوارهها بسیار مفید است، فراهم کردن سرویس حمل و نقل رایگان به مکانهای پرتردد شهری است.
۷ـ نگهداری از کودکان به کمک اتاق کودک
کودکان و خردسالان نهتنها باعث میشوند که پدر و مادر تمرکز کافی بر خرید نداشته باشند بلکه میتوانند موجب حواس پرتی دیگر مشتریان در طول جشنواره فروش هم شوند. حل کردن این مشکل کمک میکند تا مشتریان با دقت بیشتری خرید کنند و همچنین از فراهم کردن فضای مناسب برای نگهداری از کودکشان قدردان شما باشند. در نظر داشته باشید که این موضوع باید کاملا رایگان باشد چراکه در غیراینصورت نتیجهای عکس میدهد.
۸ـ رفتار حرفهای پرسنل
پرسنل و کارمندان نمایندهی برند شما در یک جشنواره فروش هستند. کارمندان و پرسنل باید حدود ۲ هفته قبل از شروع جشنواره یک دوره آموزش ببینند تا بتوانند اهداف جشنواره را درک کرده و ارتباط خوب و موثری با مشتریان برقرار کنند.
هر رفتار غیرحرفهای و غلط از پرسنل میتواند برند شما را به خطر بیاندازد و فروش شما را تحت تأثیر قرار دهد. نحوهی آداب و معاشرت کارمندان با مشتریان مهمترین موضوعی است که باید به کارمندانتان آموزش دهید.
۸ـ مقدار تبلیغ جشنواره
تبلیغات شما باید به اندازه و متناسب با جشنواره باشد. تبلیغ زیاد میتواند باعث عدم توانایی سرویس مناسب به همه مشتریان شود و همچنین برعکس، تبلیغ کم میتواند باعث فروش حداقلی محصول یا خدمت شما شود. لیستی از مهمترین کانالهای تبلیغ برای جشنواره فروشتان پیدا کنید و در کنار آن بودجهی تبلیغات جشنواره را نیز مشخص کنید تا بتوانید مدیریت تبلیغات را به دست بگیرید.
قرار نیست همهی بودجه تبلیغات قبل از شروع جشنواره و در روزهای ابتدایی جشنواره خرج شود. در روزهای اول جشنواره میتوانید بازخورد کانالهای مختلف را بررسی کنید و سپس تبلیغات خود را به بهینهترین شکل ممکن در روزها و لحظات آخر ادامه دهید.
۹ـ اجناس یا خدمات فروخته شده گارانتی بازگشت وجه دارند
در کسب و کارهای سنتی قدیم معمولا فروشندگانی که اجناس خود را پس میگرفتند،اعتبار بیشتری بین مردم داشتند و مشتریان رغبت بیشتری برای خرید داشتند. علت این موضوع فقط یک چیز است و آن هم ایجاد حس اعتماد در مشتری است. قطعا مشتریان و خریداران محصول و خدمت شما دوست دارند که در صورت هرگونه نارضایتی و مشکلی بتوانند وجه خود را بازپسگیرند.
۱۰ـ مشاوره رایگان و جامع خرید
پرسنل و کارمندان شما باید در مورد ویژگیهای محصول یا خدمت عرضه شده در جشنواره فروش اطلاع کامل داشته باشند تا بتوانند پس از مراجعه مشتریان و درخواست راهنمایی، بهطور کامل شرایط و ویژگیهای محصول را برای مشتری توضیح دهند. اگر مشاوران شما با دیگر کارمندان و پرسنل متفاوت هستند بهتر است لباس و فرمی آراسته و متفاوت از دیگر کارکنان داشته باشند.
۱۱ـ حفظ حریم خصوصی مشتریان در زمان خرید
برگزاری جشنواره فروش همیشه با چالشها و مشکلات متعددی روبرو بوده است که از جمله این مشکلات میتوان به سرقت رفتن وسایل و کیف پول مشتریان اشاره کرد. تیم حراست باید با تیز بینی خاصی افراد مشکوک را تشخیص دهد و از ورود آنان جلوگیری کند. همچنین دیگر آفتی که گاهی جشنوارههای فروش با آن مواجه میشوند حضور ناخوشایند تکدیگران و دستفروشان است که به کمک تیم حراست میتوانید آنان را کنترل کنید و از ورودشان جلوگیری کنید.
۱۲ـ طراحی و دیزاین فروشگاه برای جشنواره فروش
در طول برگزاری جشنواره فروش باید سعی کنید طراحی و دیزاین فروشگاهتان کاملا متفاوت و خاص باشد. مشتریان شما انتظار دارند که با طراحی جدیدی روبه شوند. البته سعی کنید زبان طراحی اصلی فروشگاهتان را حفظ کنید و با تغییراتی آن را زیباتر و جذابتر جلوه دهید.
در طراحی و دیزاین جدید به فکر جشنواره فروش برای مشتریان غیر حضوری هم باشید. مشتریان غیرحضوری انتظار دارند حال و هوای سایت شما متفاوتتر از گذشته باشند پس سعی کنید سایت خود را هم آپدیت کنید و دیزاین آن را جدید کنید. البته سعی کنید فضای سایت و فروشگاه به هم نزدیک باشد و زبان طراحی آن مشترک باشد. بهطور خیلی خلاصه سعی کنید ترکیب رنگ مورد استفاده سایت و فروشگاه یکسان باشد.
۱۳ـ کالاهای مشکلدار بلای جان جشنوارههای فروش
فرض کنید تا اینجای کار همهی گامهای مطرح شده را به درستی انجام دادهاید و انتظار یک فروش فوق العاده را دارید. اما ممکن است یک یا چند کالای مشکلدار، گریبان تعدادی از مشتریان را بگیرد و شاکی شوند. اگر آن مشتریان برای پس دادن کالای خود به فروشگاه شما بیایند و دیگر مشتریان متوجه این مشکلات شوند، میتواند فروش و اعتماد مشتریانتان را تا حد زیادی دچار مشکل کند.
پس حتی اگر در زمانهای عادی تک تک محصولاتتان را بررسی نمیکردهاید بهتر است چند کارمند را مخصوص چک کردن سلامت کالاهای انبار کنید تا از هر مشکل احتمالی جلوگیری کنید.
۱۴ـ با مشتریانی که امکان حمل محصول را ندارند چهکنیم؟
ممکن است مشتریان و کاربران شما بلافاصله بعد از خرید امکان حمل آن را نداشته باشند. برای این دسته از مشتریان باید سیستمی طراحی کنید که بعد از پرداخت هزینه، آدرسی به شما بدهند و سپس در زمان تعیین شده محصولشان را دریافت کنند. البته ممکن است محصول شما مرسوله خاصی مانند فرش یا مبل باشد که برای حمل و نقل به یک ماشین باربری نیاز است.
در اینصورت بهتر است برای این دسته از مشتریانتان برنامهای داشته باشید تا پس از خرید دچار سردرگمی نشوند و بهراحتی بتوانند محصول خریداری شده را به محل مورد نظر انتقال دهند. گاهی اوقات در جشنوارههای فروش(مانند جشنوارههای پیش فروش تلفن همراه) محصول نمونهای بهمنظور تست در فروشگاه وجود دارد.
علت این است که این محصول هنوز بهصورت رسمی آمادهی عرضه نشده است. در چنین مواقعی نیز فروشندگان با دریافت آدرس از مشتری، بلافاصله پس از عرضهی محصول آن را به دست مشتری میرسانند.
یکی از مهمترین جشنوارههای فروش در سراسر دنیا جمعه آخر ماه نوامبر است.
۷ اشتباه رایج در برگزاری جشنوارههای فروش
یکی از دلایلی که بسیاری از جشنوارههای فروش با شکست مواجه میشوند این است که شتابزده عمل کردهاند و جوانب مختلف جشنواره را نسنجیدهاند. در ادامهی مقاله ۷ مورد از بزرگترین اشتباهات در جشنواره فروش را بررسی میکنیم.
۱ـ جشنوارهی شتاب زده
ممکن است به دلایل مختلفی شما دیر به فکر برگزاری یک جشنواره فروش بیافتید. در این شرایط باید بین برگزاری یک جشنواره شتابزده و یا برگزار نکردن آن جشنواره تصمیمگیری کنید.
ارزیابی خودتان و شناخت کافی از عوامل و تیم اجراییتان میتواند کمک زیادی به تصمیم صحیح شما قبل از برگزاری جشنواره بکند. بسیار مهم است که بتوانید در این هنگام تصمیم درستی بگیرید زیرا برگزاری یک جشنوارهی غلط آسیب بزرگی به برند وارد میکند و از طرف دیگر برگزار نکردن جشنواره نیز میتواند موفقیت و فروش بزرگی را از شما سلب کند.
۲ـ کپی برداری بدون فکر از رقبا
فرض کنید رقیب شما ماهها در تدارک برگزاری یک جشنوارهی فروش تمام و کمال بوده است. حالا درست یک هفته قبل از شروع جشنواره فروش شما هم تبلیغات رقیبتان را دیدهاید و به فکر برگزاری یک جشنواره فروش افتادهاید.
خب شاید در نگاه اول یک هفته فرصتی کافی بهنظر برسد اما قطعا در مقابل زمانی که رقیبتان برای تدارک برگزاری این جشنواره گذاشته است زمان کمی است و جدای از اینکه میتوانید طی یک هفته کارهایتان را جفت و جور کنید یا خیر ممکن است مشتریانی که به هر دو جشنوارهی شما و رقیبتان میروند کیفیت جشنواره را ملاکی برای کیفیت برند شما بدانند و شما شکست بزرگی را نسبت به رقیبتان تجربه کنید.
جالب است بدانید بسیاری از برندهای بزرگ دنیا برای گمراه کردن رقیبانشان، جشنوارههای سوری برگزار میکنند تا رقیب را گمراه کنند و جشنوارههای اصلی بین این جشنوارههای سوری گم باشد. بدین صورت برای مدت زمان زیادی راز موفقیت آنان در پردهای از ابهام باقی میماند.
۳ـ کوچک بودن هدف جشنواره
فرض کنید شما صاحب یک فروشگاه ساعت هستید ممکن است شما در حالت میانگین روزانه ۱۰۰ عدد ساعت میفروشید و بهصورت میانگین روی هر ساعت ۵۰۰۰۰ تومان سود میکنید. حالا فرض کنید یک جشنواره فروش برگزار کردهاید که سود شما به ۲۰۰۰۰ تومان به ازای هر محصول رسیده اما تعداد محصولی که فروختهاید از ۱۰۰ به ۱۵۰ عدد رسیده است.
با یک محاسبه ساده میتوان فهمید که سود شما از ۵ میلیون تومان به ۳ میلیون تومان در روز کاهش پیدا کرده است. درعین حال هزینهی زیادی نیز برای تبلیغات، جذب نیرو و فضاسازی مناسب برای فروشگاه کردهاید.
پس میتوان گفت که با برگزاری این جشنواره نهتنها سود نکردهاید بلکه دچار زیان مالی بزرگی هم شدهاید. گاهی اوقات برگزاری یک جشنواره فروش نهتنها زیان مالی دارد بلکه مشکلات آن در ذهن مشتریان باقی میماند و هزینههای سنگینی را برای مدت زیادی به فروشگاه تحمیل میکند.
۴ـ جشنوارهی شما ارزشی برای مخاطب ندارد!
بعضی از جشنوارههای فروش آنقدر قدرت جذب کمی دارند که حتی دلتان هم نمیخواهد در آن شرکت کنید. برای مثال هیچ وقت تخفیف ۵ درصدی روی مواد خوراکی نمیتواند مشتریان را به فروشگاه شما روانه کند. این ارقام کشش کافی ندارند و نمیتوانند مخاطب را ترغیب به حضور در جشنواره کنند.
به همین روال تخفیفهای بیش از حد هم میتواند تأثیر روانی بدی روی مشتریان داشته باشد و آنان دائم از خود بپرسند که مگر قبل از این جشنواره سود این فروشگاه چقدر بوده است؟! معمولا این اتفاق از درصدهای ۵۰ به بالا میافتد.
۵ـ تیم اجرایی ضعیف جشنوارهتان را نابود میکند!
برگزاری یک جشنواره فروش خوب درست مانند برگزاری یک مهمانی بزرگ است. جشنواره باید درست طبق خواستهی شما و در بهترین حالت ممکن اتفاق بیافتد. هر مشکل کوچکی میتواند جشنوارهی شما را خراب کند. استدلال بسیاری از فروشندگان تازه کار این است که کارها خودشان سری میشوند.اما این دسته از فروشندگان پس از برگزاری و شکست(!) جشنواره به شدت دنبال مقصر میگردند.
در حقیقت باید چند روز قبل از برگزاری جشنواره وظیفهی تکتک افراد مشخص شده باشد و هرکس بداند قرار است چه کاری را انجام دهد. جشنوارهتان را از روز اولی که تدارک جشنواره را میبینید جدی بگیرید و با هرگونه کمکاری پرسنل در هنگام برگزاری جشنواره برخورد کنید.
۶ـ جشنواره فروش نیاید بیش از حد طولانی باشد
شاید در نگاه فکر کنید که هرچه زمان برگزاری یک جشنواره فروش بیشتر باشد فروش بیشتر است و استقبال مردم هم بیشتر میشود اما تجربه نشان داده است که زمان زیاد در برگزاری جشنواره نهتنها کمک نمیکند بلکه باعث میشود استقبال هم کمتر شود. یک جشنواره بلند مدت نهتنها پرسنل را خسته میکند بلکه باعث میشود که جشنواره از چشم مشتریان نیز میافتد.
۷ـ روزها و لحظات آخر طلایی است!
ممکن است در لحظات آخر دچار ناامیدی شوید اما دست نگه دارید! ممکن است درست در آخرین روز جشنواره، شما به اندازه چندین هفته بفروشید. مقداری از بودجهی تبلیغاتیتان را برای روزهای آخر ذخیره کنید. این کار کمک میکند تا تداوم تبلیغ در طول برگزاری جشنواره، مشتریان را به فروشگاه شما بکشاند. پس در طول برگزاری جشنواره صرفا سعی کنید که روی بهبود جشنواره کار کنید و تبلیغاتتان را نیز هدفمند کنید تا بهترین نتیجه و فروش را تجربه کنید.
میتوانید در ازای مقدار اندکی تخفیف، نظرسنجی جشنواره را از مشتریان انجام دهید و نقاط ضعف و قوتتان را از زبان مشتریان بشنوید تا در جشنوارههای بعدی از آن استفاده کنید.
اهمیت برند لوکس (Luxury Brand) ، آموزش مراحل ساخت برند لاکچری
شاید برای شما هم سوال پیش آماده است که برند لوکس چیست و چراباید به فکر ساخت برند لوکس برای حوزه خود باشیم؟ یکی از موضوعاتی که بعضی شرکتها را موفق و بعضی را شکست خورده میکند وجود یا عدم وجود برند لوکس در پس آن بیزنس است.
در نظر داشته باشید که برند سازی حرفهای، یکی از مهمترین اصول اولیه و پایهای هر کسب و کاری است. این اصول در واقع استراتژیها و جزییات خاص خود را دارد که اطلاع از این اصول، برای صاحبان هر کار و بیزنسی الزامی است.
متاسفانه در سالهای اخیر هر شخصی متناسب با حال و هوای کسب و کار شخصی خود تعریف برندسازی و برند لوکس را تغییر داده است. البته همهی تعریفها در نهایت به این جمله ختم میشوند که یک برند در اصل شخصیت کسب و کار شما از نظر مشتریان است.پس سعی کنید تا شخصیت کسب و کار خود را در ذهن مشتری به شکلی ترسیم کنی دکه برند شما جایگاهی ویژه در ذهن مخاطب داشته باشد.
چرا ساخت برند لوکس اهمیت دارد؟
در واقع کارشناسان زیادی اعتقاد دارند که صنعت غذایی ایران نسبت به بسیاری از رقبای خود در کشورهای دیگر، سطح بالاتر و قابل قبولی دارد. این در حالی است که بسیاری از صنایع ایران نسبت به کشورهای رقیب ضعیفتر است. براساس آخرین آمار در کشور ایران چند ده هزار واحد صنعتی ـ غذایی و دههاهزار واحد صنفی در صنعت غذایی ایران مشغول به فعالیت هستند. اما جالب است که اگر از هر شهروند ایرانی بپرسید که معروف ترین برندهای غذایی ایرانی کدام است، در بیشتر موارد نام برندهایی همچون کاله، پگاه، میهن و نهایت دو سه برند دیگر را بر زبان میآورد.
به نظر شما علت چیست؟ چرا بین تعداد زیادی برند غذایی داخلی برند کاله بین مردم معروف شده است؟شناخته شدن یک برند، زمینه ساز ارزشی مضاعف برای تولیدات آن شرکت میشود. همچنین موقع خرید تا حد زیادی پول آن برند را پرداخت میکنیم تا پول محصول خریداری شده را.
جالب است بدانید که تحقیقات دانشگاهی انجام شده در زمینه برند لوکس حاکی از آن است که بیشتر مردم در هنگام خرید حاضرند برای خرید یک محصول از برند لوکس، تا ۴۰ درصد هزینهی بیشتری بپردازند.
البته همانطور که میدانید برندهای لوکس و مطرح ایران و جهان یک شبه و یا اتفاقی به جایگاه کنونی خود نرسیدهاند. تمامی این برندها مسیری پیچیده و طاقتفرسا و گاهی چند ده ساله را طی کردهاند که گاهی لازم است به بسیاری از موضوعات ریز و درشت دقت کرد.
در دل یک برند لوکس موضوعات خیلی ریز نهفته است. از نام آن برند گرفته تا ویژگیهای ریز و درشت آن برند. دقت داشته باشد که زمانی که نام یک برند را میشنوید فقط به زمینهی کاری آنها دقت نمیکنید و حتی احساسی خاص یا مفهومی جالب در ذهن شما تداعی میشود مانند زنگ تلفن نوکیا یا آیفون اپل. این دقیقا همان قدرت برند لوکس است.
در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ میلادی برند نوکیا معروفترین برند تلفنهای همراه بود این برند در ذهن بیشتر مردم دنیا به کیفیت بالا و دوام زیاد معروف بود تاجایی که بسیاری از کاریکاتوریستهای معروف، گوشیهای نوکیا را به شکل چکش طراحی میکردند و در نمایشگاههای خود به معرض دید عموم قرار میدادند. این کار نشانگر جان سخت بودن و کیفیت بالای تولیدات شرکت نوکیا بود.
همهی این موضوعات اهمیت نیاز ساخت یک برند لوکس در زمینهی کاری و تخصصی شما است. اگر تا کنون به سراغ ساخت برند لوکس خودتان در زمینهی تخصصی خودتان نرفتهاید با مطالعه این مقاله میتوانید برند رویایی و خاص خودتان را بسازید و از پادشاهی کسب و کارتان لذت ببرید.
وقتی به دنبال ساخت یک برند خاص و لوکس هستید حتما یک ایدهی عالی و یا یک تخصصی دارید که میخواهید آن را به یک برند لوکس و رویایی تبدیل کنید. در قسمت زیر برای سهولت مطالعه تمامی مراحل ساخت یک برند لوکس در ۷ بند مجزا، بهصورت کامل نوشته شده است که میتوانید در ادامه آن را مطالعه کنید و برند لوکس خود را پایه گذاری کنید.
۷ مرحله برای ساخت برند لوکس
کیفیت محصول یا خدمتتان باید فوقالعاده باشد
هنگام ساخت یک برند لوکس میبایست محصول یا خدمتی با کیفیت و منحصر به فرد برای ارائه داشته باشید. کیفیت رمز موفقیت شما در تبدیل شدن به برند لوکس است. این موضوع دقیقا مصداق ضربالمثل خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج است. پس در نظر داشته باشید در محصول یا خدمتی که ارائه میدهید وسواس بهخرج دهید تا بعدا قدرت مانور کافی روی آن را داشته باشید.
تحقیقات در مورد رقبا، صنعت، محصول و مخاطبتان
این تحقیقات اطلاعات بسیار مفیدی در مورد رقیبان، صنعت مورد فعالیت، محصول، برند و مخاطبان(مشتریها) به شما ارائه میکند. به کمک این اطلاعات میتوان هر موضوعی را جداگانه بررسی کرد. در همهی مراحل ساخت یک برند لوکس در نظر داشته باشید که تحقیقات، به مشخص کردن مخاطبان هدف(نهایی) و ویژگیهای آماری آنها کمک شایانی میکند.
به کمک این اطلاعات آماری میتوانیم پیشنهادها و اهداف تبلیغاتی خود را بر اساس مشتریهای خاص خود و در جهت معرفی محصول طراحی و اجرا کنیم. اگر نمیدانید تحقیقات بازارو محصول خود را از کجا آغاز کنید و بهطور کلی برای تحقیقات خود به کمک نیاز دارید، تیم مشاوره کسب و کار دکتر ویز آمادگی دارد که در تمامی این مرحل شما را راهنمایی کرده و شما بتوانید در کمترین زمان ممکن و با حداقل هزینه برند لوکس خود را پایه گذاری کنید.
ساخت جایگاه محصول و ویژگیهای آن در بازار
بعد از طراحی محصول یا خدمت باکیفیت و انجام تحقیقات مرحلهی قبل میبایست برای محصول یا خدمت مورد نظرتان یک ویژگی خاص و منحصر به فرد آماده کنید. شما در ارائه محصول خود به چه ویژگیای معروف هستید؟
سریع ترین هستید؟
ارزان ترین هستید؟
لوکس ترین هستید؟
اولین هستید؟
این ویژگی در طی سالها قرار است پرچم برند لوکس شما را بالا نگه دارد. پس ارزشش را دارد که وقت و هزینهی زیادی بر روی این ویژگی(ها) صرف شود. تمایز و ویژگی خاص محصول شما باید دقیقا چیزی باشد که بهراحتی و در طی مدت زمان کم قابل کپی برداری نباشد. چراکه درصورت کپی شدن ویژگی خاص برند، شما دیگر نمیتوانید بر آن تکیه کنید.
همچنین هرچقدر تمایز و ویژگی محصول شما خاصتر و جذابتر باشد، برند شما را در ذهن مشتری تقویت میکند. سعی کنید بر وجه تمایز خود تمرکز کنید و آن را بهصورت مداوم بین کارکنان و مشتریان تقویت کنید. تمایز شما میبایست در همهی مراحل مدیریت ارتباط با مشتری خودنمایی کند.
بسته بندی، حال و هوای دفتر یا فروشگاهتان، انواع استراتژی، طراحی محصول و بسیاری از قسمتهای دیگر باید وجه تمایز برند شما را به نمایش درآورند. مهمترین نکتهی این قسمت که بسیاری از صاحبان کسب و کار و حتی برندهای معروف گاهی از آن غافل میشوند، تداوم نداشتن تمرکز، بر ویژگی خاص و منحصر به فرد آن برند است. پیام برند شما باید بهطور مداوم در ذهن مشتری جریان داشته باشد درست مانند جریان همیشگی آب در رودخانه.
تصویر سازی برند لوکس
آن ویژگی که قرار است از برند خود بسازید میبایست تصویری و شفاهی باشد. شناسهی بسیاری از برندهای لوکس مانند اپل، گوگل، کاله و میهن لوگوی آنان است. تأثیر داشتن یک لوگوی بصری جذاب بسیار زیاد است تا جایی که برندهای لوکس در برخی اوقات صدها هزار دلار برای این طراحی لوگو صرف میکنند.
موضوع بعدی استفاده از روانشناسی رنگها در برند کسب و کار شماست. استفاده از رنگ مناسب در ماندگاری برند در ذهن مخاطب نقش ویژهای دارد. برای مثال در استارت آپهای ایرانی دیجی کالا رنگ قرمز را برای برند خود برگزیده. علت برگزیدن رنگ قرمز در دیجی کالا افزایش هیجان در بین مشتریهاست. رنگ قرمز در روانشناسی رنگها، به منظور افزایش هیجان و برانگیختن احساسات مشتریان است.
همچنین شعار تبلیغاتی یک برند لوکس بسیار حائز اهمیت است. شعار تبلیغاتی میتواند سالها در ذهن مخاطبتان جا خوش کند پس در انتخاب آن دقت کنید. شعار تبلیغاتی تا حد ممکن باید کوتاه و اثرگذار باشد. نوشتن شعار تبلیغاتی کار هر کسی نیست و برای انجام این کار نیاز به شخصی با مهارت کپی رایتینگ دارید. حتما به یاد دارید که شعار برند نوکیا Connecting People و به معنای وصل کردن مردم به یکدیگر بود. این شعار از بهترین شعارهای خلق شده در بین برندهای لوکس و مطرح جهان است.
بازاریابی تصویر برند لوکس
این مرحله نیازمند آن است که تمامی مراحل قبل با دقت انجام شده باشد. به نمایش گذاشتن تصویر برند و همچنین بازاریابی آن نیازمند آن است که طی چندین سال مداومت وجود داشته باشد. این مداومت باید در کل سازمان(شرکت) نهادینه شود.
برای مثال در چندین دهه قبل، با پایه گذاری کفش ملی، هیچ یک از کارکنان این شرکت اجازه پوشیدن کفش از برندهای دیگر را نداشتند.جالب تر آن که بین کارمندان نیز اگر کسی از کفشی با برندی غیر کفش ملی استفاده میکرد، آن شخص بهشدت مورد نکوهش دیگران قرار میگرفت چون کفش ملی بسیار باکیفیت و دارای قیمتی مناسب بود. البته چنین اقدامی میطلبد که کیفیت محصول شما آنچنان خوب باشد که حتی نمونههای خارجی هم توان رقابت با آن را نداشته باشند.
همچنین برای بازاریابی برند لوکس خود میتوانید از موارد زیر کمک بگیرید:
قبول اسپانسرینگ همایشهای مرتبط با کسب و کار و صنعت شما
ارتباط و تعامل با اینفلونسرها و سرمایه گذاران حوزه مورد فعالیت
وبلاگ به روز با تولید محتوای جذاب مرتبط با صنعت یا خدمت برند شما
دعوت متخصصان حوزه شما به شرکت و دفتر
فعالیت در شبکههای اجتماعی و تولید محتوای بهروز و مرتبط با حوزه مورد فعالیت
میزان اهمیت پیام و هدف نهایی برند
برای تبدیل شدن به برند لوکس در صنعت خودتان،میبایست تعهدات و قولهای خود را به بازار انتقال دهید. فرقی ندارد که این انتقال، تصویر برند، جایگاه برند و یا پیشنهاد فروش محصول یا خدمت باشد. در تمامی مراحل ساخت یک برند لوکس بهخاطر داشته باشید که برند شما در نهایت با تعهداتش سنجیده میشود. انتقال این تعهدات به ذهن مشتریان کمک میکند تا برند شما جایگاهی دائمی در ذهن مخاطب داشته باشد.
این تعهدات باید در بین تمامی کارمندان و مدیران یک شرکت نهادینه شود تا در نهایت به ذهن مشتری و مخاطب برسد. مهمترین قسمت در این موضوع، کارمندانی است که بهصورت مستقیم در شرکت شما با مشتریان در ارتباط هستند. تفاوتی ندارد که این ارتباط بهصورت تلفنی(مجازی) باشد و یا حضوری. تجربه خرید مشتری از شما باید دقیقا طبق تعهدات سازمانی شما و یا حتی خیلی بهتر از آن باشد.
دقت داشته باشید زمانیکه به یکی از شعبههای اکبر جوجه میرویم، انتظار طعمی یکسان و مشابه با دیگر شعبههای اکبر جوجه را داریم.
اگر حتی در یکی از شعبههای رستوران اکبرجوجه ساختار رفتاری یا کیفیتی برند اکبر جوجه حفظ نشود ممکن است شما دیگر از رستورانهای اکبر جوجه استفاده نکنید و ذهنیت این برند برای همیشه در ذهن شما خراب شود. پس لازم است تمامی کارمندان یک شرکت، نوع رفتار با مشتری را درک کنند و توجیه شده باشند.
سنجش هویت برند رقبا و آنالیز آن
همانطور که گفته شد مداومت در خلق برند لوکس تأثیر بهسزایی دارد. اما ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که پس از گذشت زمانی خاص از کجا بفهمیم که موفق بودهایم یا خیر.
سنجیدن برند شما در برابر دیگر رقیبانتان، تنها راه برای سنجش و درک موفقیت یا عدم موفقیت شما در یک بازه زمانی است. مقایسه و ارزیابی برندتان در برابر رقبا را میتوانید به کمک تحقیقات بازار، مطالعههای میدانی و آنالیز قیمت خدمت(یا محصول) بررسی کنید.
برای ساخت یک برند لوکس پایدار میبایست مانند یک رود همواره در جریان باشید و اتفاقات بازار را موشکافانه رصد کنید. دقت داشته باشید در عصری زندگی میکنیم که ارزشهای جوامع به سرعت تغییر میکند. تغییر فرهنگ و معاشرت مردم به کمک رسانهها و اینترنت به سریعترین میزان خود رسیده است.
برای لوکس نگه داشتن برندتان در گذر زمان میبایست به طور مداوم این ارزشها را بررسی کنید و آنها را به تک تک کارمندانتان نیز انتقال دهید.
برند لوکس دقیقا (Luxury Brand) چیست؟
ایجاد برند لوکس یا لاکچری یکی از نیازهای کسبوکارهای کنونی و حتی کسب و کارهای خانگی و پولساز است. در واقع پیشبینی میشود در چند سال آینده تمام کسبوکارهای بدون برند (کسبوکارهای کوچک) مجبور میشوند کار خود را تعطیل کنند. اگر برند خود را بسازید باید بتوانید آن را به درستی هدایت کنید. شرکت نوکیا زمانی محبوبترین شرکت تلفنهمراه در بین مردم جهان بود؛ اما امروزه این شرکت از پایینترین محبوبیت برخوردار است.
دلیل این موضوع به عدم هدایت درست شرکت پس از تولید گوشیهای هوشمند مربوط میشود. بنابراین در برندسازی لوکس کسبوکارها باید جوانب زیادی را در نظر گرفت که در بین آنها تثبیت جایگاه نیز وجود دارد. در ادامه این متن میخواهیم به دلایل ایجاد برند لوکس و چگونگی ایجاد آن بپردازیم. پیش رفتن با آخرین متد تکنولوژی هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
چرا باید برند لاکچری خود را هرچه زودتر بسازیم؟
همانطور که گفتیم پیشبینیها حاکی از آن است که در سالهای آینده کسبوکارهای بدون برند باید تعطیل شوند. از همین حالا هم میتوان مسیر پیشبینی شده را مشاهده کرد. اگر توجه کرده باشید در سالهای اخیر در تمام شهرهای کشورمان فروشگاههای زنجیرهای و هایپرمارکتهای بزرگی ایجاد شدهاند که هریک محصولات خود را با تخفیفات ویژهای ارائه میکنند.
در واقع امروزه در هر محله چند هایپرمارکت بزرگ قرار دارد که تمام مایحتاج خانگی افراد را در یکجا فراهم آوردهاند. تصور کنید این روند ایجاد فروشگاههای زنجیرهای همچنان ادامه پیدا کند؛ در اینصورت دیگر بقالیها و سوپرمارکتهای کوچک نمیتوانند با چنین فروشگاههای بزرگی توان رقابت داشته باشند، پس مجبور میشوند یا به یکی از شعبههای این فروشگاهها تبدیل شوند یا کلاً کار خود را تعطیل کنند. مردم در عصر حاضر به دنبال محصولات لوکس و برند هستند؛ ایشان در اثر پیشرفت هر روزه تکنولوژی علاقهای به استفاده از محصولات ناشناخته و گمنام ندارند.
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که: «چطور امکان دارد تمام کسبوکارها تبدیل به برند لوکس شوند؟» یا «اگر همه محصولات و خدمات لوکس و دارای برندهای لاکچری باشند، چطور میتوان کسبوکارها را از هم متمایز کرد؟» در ادامه این مطلب به پاسخ این سوالات خواهیم رسید. جایگاه و مفهوم برند لوکس هر روز بیشتر در جامعه مطرح میشود. از همین نشانهها شروع کنید و قبل از اینکه دیر شود برند خودتان را ایجاد کنید.
ساخت برند لوکس و قبیلهسازی
هر برند طرفداران خاص خود را دارد. در کتابهای بازاریابی مدرن، طرفداران یک برند خاص را به یک قبیله تشبیه میکنند؛ هرچقدر قبیله یک برند لوکس بزرگتر باشد، آن برند از بقیه پیشی خواهد گرفت و فروش بیشتری را تجربه خواهد کرد.
حتماً در بازارهای محلی شاهد مشتریان اصلی یک کسبوکار خاص بودهاید. مثلاً یک مغازه پوشاکفروشی که همیشه یک سری مشتریهای خاص به آن رجوع میکنند یا یک اتوگالری که فقط افرادی خاص از آن ماشین تهیه میکنند.
کسبوکارهای امروزه که اکثراً بر پایه شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند، با مشتریان اصلی خود همواره در تعامل هستند. این تعامل باعث میشود تا نیازهای مشتریان خاص یک برند لوکس برطرف شود.
وقتی تعداد مشتریان زیاد میشود، تفاوتها و انتظارات نیز بیشتر میشود؛ در نتیجه هرچقدر طرفداران یک برند از قشر خاصی بوده و نیازهای مشابهی داشته باشند، برند لوکس موردنظرشان بهتر میتواند نیازهایشان را پوشش دهد.
این تخصصی شدن باعث میشود که تمام کسبوکارها بتوانند برای افراد خاصی از جامعه خدمات تخصصی ارائه دهند و در برابر این خدمات فروش و درآمد عالی کسب کنند. بنابراین بهتر است که شما نیز کسبوکار خود را در هر زمینهای که هست تبدیل به یک برند لوکس کنید و توسعه برند را جدی بگیرید تا بتوانید قبیله تخصصی خود را تشکیل دهید.
چگونه برند لوکس خود را بسازیم؟
حالا که اهمیت برندسازی لاکچری را بررسی کردیم، بهتر است به چگونگی ایجاد آن بپردازیم. در واقع برای اینکه یک برند لوکس ایجاد شود باید جنبههای مختلفی بررسی شوند؛ مانند کیفیت، نام، معنا و ….. هریک از این جنبهها باید بهصورت تخصصی بررسی شده و در نهایت پتانسیل تبدیل شدن به برند لوکس را داشته باشند.
برای این کار لازم است تا در تمام زمینههای مشاوره تخصصی دریافت کنیم. یک نام یا یک لوگو به تنهایی نمیتواند برای ایجاد برند لاکچری ما کافی باشد. بنابراین بهتر است تمام جنبههای ممکن برای ایجاد برند شخصی و تخصصی خود را بهصورت اصولی ایجاد کنیم. آنگاه به کمک افراد متخصص در این زمینه میتوانیم برند و قبیله خود را ایجاد کنیم و کسبوکار مدرن خود را مدیریت کنیم.
۱۰ مشاوره عالی برای ساخت برند لاکچری
بهتر است برای ساخت برند لوکس خود در زمینههای زیر مشاوره تخصصی دریافت کنیم. افراد زیادی میتوانند در تمام این زمینهها راهنمای ما باشند. بنابراین به بررسی هریک از این مشاورهها خواهیم پرداخت:
مشاوره هویت برند
هویت برند لوکس شما به عوامل زیادی بستگی دارد: اما بهتر است برای ایجاد هویت برندینگ خود، به یک سوال به صورت مفصل پاسخ دهید: «میخواهم برند من چه چیزی را در ذهن مردم تداعی کند؟» در واقع هویتی که شما به برند خود میدهید، به نامیکه انتخاب میکنید، پالت رنگی که برای آن در نظر میگیرید و تمام چیزهایی که مردم از برند شما میبینند بستگی دارد.
مشاوره نام برند
نام برند یکی از آیتمهای اصلی برندینگ شخصی است؛ در واقع برای انتخاب یک نام مناسب باید فاکتورهای زیادی را در نظر بگیریم. برای مثال یک نام برند مناسب باید جذاب و گیرا باشد، متناسب با شخصیت و شأن برند ما باشد، بهخاطر سپردن آن برای عموم مردم آسان باشد، معنای خوب و مثبتی داشته باشد، منحصر به فرد باشد، متمایز باشد، راحت تلفظ شود، قابل ثبت باشد و بتوان جلوههای بصری زیبایی به کمک حروف آن خلق کرد.
ممکن است تصور کنید هیچ نامی وجود ندارد که بتواند تمام این خصوصیات را در کنار هم داشته باشد. بخاطر همین تصور است که باید برای انتخاب نام برند لوکس خود مشاوره تخصصی دریافت کنید. در جهان تحقیقات گستردهای در زمینه تاثیر نام بر محبوبیت برندهای مشهور شده است.
محققان دریافتند که واکنش افراد در برابر نامهای تکرار شونده مانند کوکاکولا یا جلیبلی و …. حس مثبتتری در مردم ایجاد میکنند. نامهای برند تکرار شونده مانند چینچین یا مزمز نیز در کشور ما از محبوبیت بسیاری برخوردار هستند اما در حقیقت مردم نه تنها به نامهای تکرار شونده، بلکه به هر نامی که بتواند خصوصیات فوق را در بر داشته باشد، حس خوبی پیدا میکنند.
مشاوره لوگو برند
لوگو حاوی پیامهای بسیاری درباره برند لوکس شماست. لوگو همیشه در جلوی دید طرفدارن شما قرار خواهد داشت؛ بنابراین ایجاد و طراحی یک لوگوی متناسب با نام برندتان از کارهای اساسی است که باید در مسیر برندینگ خود انجام دهید. انتخاب فونت و رنگ مناسب برای لوگو از اهمیت بسزایی برخوردار است. بهتر است رنگی که برای لوگو یا آیکن برندتان انتخاب میکنید براساس روانشناسی رنگ باشد.
برای مثال، رنگ قرمز ایجاد هیجان، رنگ آبی ایجاد آرامش، رنگ سبز ایجاد سلامتی و رنگ زرد ایجاد نشاط میکند. اگر کسبوکار شما در زمینه تولید اسباببازی است، بهتر است از رنگهای زرد و نارنجی در لوگوی خود استفاده کنید. اگر هم کسبوکار شما در حیطه فروش محصولات ارگانیک است، بهتر است از رنگ سبز در لوگوی خود استفاده کرده باشید. فونتی که برای لوگو در نظر میگیرید هم باید هم زیبا و هم خوانا باشد.
اگر توجه کنید متوجه میشوید که فونت لوگوی دیجیکالا در نهایت سادگی، بسیار زیبا و خوانا است. پالت رنگ ایرانسل زرد و پالت رنگی همراه اول هم ترکیبی از رنگ آبی و نارنجی است که هریک حاوی پیام خاصی هستند.
مشاوره معنا برند
معنای نام یا لوگوی یک برند نیز از دیگر گزینههایی است که باید با دقت و وسواس فراوان انتخاب شود. اگر به نام نوشابههای انرژیزا توجه کرده باشید، میبیند که نام آنها بیانگر شیوه کار نوشابههای انرژیزا را میرساند. (Monster (هیولا)، RedBull (گاو قرمز)، RockStar (ستاره راک)، Burn (سوختن)، big bear (خرس بزرگ))؛ معمولاً نام برندها دارای معانی هستند که شیوه کار آن برند را میرساند که البته هریک به شیوهای متفاوت انتخاب میشوند.
مثلاً عنوان شرکت مایکروسافت یا اینتل برگرفته از شیوه کار آنهاست اما عنوان و معنای شرکت اپل بسیار ساده و به دور از شیوه کار برند آن است. چنین استثناهایی هم وجود دارند اما براساس قوائد برندینگ، معنای یک برند لوکس بهتر است متناسب با حوزه فعالیت و چشمانداز آن برند باشد.
مشاوره کیفیت برند
به اولین برندهای اتومبیل، چرم، ساعت، موتورسیکلت و ….. فکر کنید؛ آیا آنها از کیفیت پایین یا متوسطی برخوردار بودند؟ جواب به این سوال، یقیناً «خیر» خواهد بود. آنها از نهایت کیفیت برخوردار بوده و هنوز هم هستند. ماشینهای بنز و فراری هنوز هم جزو بهترین اتومبیلهای تولید شده در جهان هستند.
اگرچه امروزه رقیبهای جدی برای آنها پیدا شده اما همچنان در صدر محبوبیت جهانی قرار دارند. بنابراین کیفیت یکی از فاکتورهای اصلی برندسازی است. محصولات خود را در بهترین کیفیت ممکن تولید کنید. اگر کسبوکار شما مبتنی بر ارائه خدمات است، حتماً این خدمات را با بالاترین کیفیت ممکن ارائه دهید.
مشاوره تداوم برند
ممکن است برند لوکس شما در ابتدای کار با استقبالی که انتظار دارید همراه نباشد، اما به شما اطمینان میدهم اگر تمام اصول برندینگ را به درستی رعایت کنید و برای تمام جنبههای آن از مشاوران متخصص کمک بگرید، حتماً قبیلهای قدتمند تشکیل خواهید داد که در نهایت باعث شهرت و ثروت برند شما خواهند شد. اما وقتی طرفداران به شما اعتماد کردند، باید هر روز با آنها در تعامل باشید.
سرویسدهی به افراد قبیلهتان جزو مسئولیتهای کاری شما خواهد بود. بهتر است از ابتدا این مورد را در نظر داشته باشید که در صورت برندسازی در برابر عده زیادی از افراد جامعه مسئول خواهید بود؛ بنابراین باید در کار خود به درستی تداوم داشته باشید که البته آن هم تخصص خاص خود را میطلبد.
مشاوره طرفداران برند
اینکه چه کسانی قرار است از محصولات لاکچری شما بهره ببرند باید مشخص باشد. آیا محصول شما برای کارمندان مناسب است یا افرادی که شغل آزاد دارند؟ برای خانمها است یا آقایان؟ برای جوانان است با برای میانسالان؟ برای یک کشور خاص است یا در سطح جهانی قرار میگیرد؟ و …..
پاسخ دادن به چنین سوالاتی باعث میشود تا در تولید محصولات لاکچری و ارائه خدمات برتر خود بیشتر دقت داشته باشید و تخصصیتر عمل کنید. یادتان باشد هرچقدر حیطه کاری شما تخصصیتر باشد، کلاس آن بالاتر خواهد بود. بنابراین شناخت طرفداران، نحوه تعامل با آنها و ایجاد محصولات موردنظر آنها از گزینههای ضروری برندینگ است.
مشاوره تمایز برند
محصولات و خدمات لاکچری شما باید وجه تمایز بزرگی با سایر محصولات و خدمات مشابه داشته باشد. برای ایجاد این تمایز باید با افراد خبرهای مشورت کنید و خود نیز در این باره بسیار وسواسی و حساس عمل کنید. برای اینکه برند شما در ابتدای فعالیت جای خود را در بین مردم باز کند، باید منحصر به فرد باشد. این منحصر به فرد بودن یکی از قطعههای اصلی پازل برندینگ است.
مشاوره مدیریت برند
پس از اینکه طرفداران جذب برند لوکس شما شدند، باید بتوانید آنها را به درستی مدیریت کنید. بسیار پیش آمده که کسبوکارها با پیدا کردن طرفداران زیاد، حساب کار از دستشان خارج شده و نتوانستهاند نیاز تمام طرفداران خود را به درستی برطرف کنند. برای اینکه چنین مشکلی ایجاد نشود، بهتر است جهت مدیریت برند لاکچری خود آموزشهای کافی ببینید و برای روبهرو شدن با هر تعداد طرفدار از آمادگی کافی برخوردار باشید.
مشاوره تثبیت برند
ممکن است در نیمه های فعالیت شما برندهای مشابهی بتوانند با توجه بیشتر به مخاطبین و دادن امتیازات برتر، از شما پیشی بگیرند. در اینصورت باید بتوانید جایگاه خود را طوری در بازار و در بین طرفداران خود تثبیت کنید که چنین اتفاقی به راحتی رخ ندهد و هر برند دیگری نتواند شما را به راحتی از میدان بیرون کند. برای رسیدن به چنین جایگاه برتری باید در جهت تثبیت برند خود تلاشهای لازم را انجام دهید.
برندهای لوکس چطور با مشتریان خود تعامل میکنند؟
موضوع تعامل با مشتریان و طرفداران برند از اهمیت زیادی برخوردار است و باعث ایجاد سوالات زیادی در بین برندسازها شده است. تعامل میتواند بهصورت گروهی اتفاق بیفتد. یعنی اینکه با یک نظرسنجی گروهی به علایق مشترک طرفدارن پی ببرید و آن را در تولیدات بعدی خود لحاظ کنید. در اینصورت خیل عظیمی از طرفداران خود را راضی کردهاید.
میتوانید با در نظر گرفتن نمایندگانی بهصورت مستقیم با هریک از مشتریان خود ارتباط برقرار کرده و در مورد رضایت از محصولتان از آنها سوال بپرسید. ایجاد تیمهای تحقیق و بررسی برای دریافت اطلاعات در تمام زمینههای برندینگ و طرفداران شما نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. کارهایی زیادی میتوان برای ایجاد تعامل با طرفداران انجام داد؛ اما مهمترین موضوع در راضی کردن افراد قبیله برندتان، تولید باکیفیت خواهد بود. هرچقدر در راستای نیازهای جدید و مدرن آنها قدم بردارید، موجبات رضایت ایشان را بیشتر فراهم خواهید کرد.
چگونه قبیله ایجاد کنیم؟
برای ایجاد قبیله خود، باید یک گوشه از بازار را هدف بگیرید. یک گوشه سودآور. معمولاً برندهای لوکس برای مشتریان ثروتمند ارائه میشوند. اما پیشبینی میشود که در آینده اکثر مردم از برندها حمایت خواهند کرد. بنابراین برای ایجاد قبیله بهتر است بر گروه خاصی از مشتریان متمرکز شوید و سعی در برآوردن انتظارات آنها با تولیدات باکیفیت داشته باشید.
ایجاد ارتباط، آموزش به مشتریان، ایجاد نوستالژی یا ایجاد سرگرمی در ایجاد قبیله موثر خواهند بود. یادتان باشد افراد قبیله به شما و برند شما وفادار خواهند بود و بزرگترین بازاریابان شما در سطح جهان (بهوسیله اینترنت) خواهند بود.
قول برندهای لاکچری
قول برند همان چشماندازی است که برندهای لوکس برای طرفداران خود در نظر میگیرند. این چشمانداز در نهایت رفع شدن نیازهای لاکچری طرفداران را در بر میگیرد. یک برند لوکس باید توانایی عمل به قولبرندی خود را داشته باشد.
برند جورجیو آرمانی یک برند لوکس در زمینه طراحی و تولید لباس مردانه است. قول این برند تحت عبارت « the Armani jeans» قرار شده تماماً در جهت اهداف جوانان علاقهمند به مد (در محصولات جین) فعالیت کند. این قول تا زمانی محقق خواهد شد که جورجیو آرمانی محصولات، تبلیغات، طراحی و همه چیز خود را در راستای علایق جوانان علاقهمند به مد پیش ببرد. البته این برند لوکس تا به امروز در انجام قولبرند خود موفق عمل کرده است.
حرکت در جهت تکنولوژی
با توجه به اینکه تکنولوژی به سرعت نور در حال پیشرفت است، جا ماندن از این موج عظیم به معنی نابودی و شکست استارت آپها و کسب و کارهای نوپا ست (حتی کسبوکارهای محبوبی مثل نوکیا). بنابراین لازمه ماندن در جایگاه برتر و لوکس، توجه به آخرین متدهای تکنولوژی و پیش رفتن پایبهپای آخرین تحقیقات است. بهتر است پس از برندسازی و قرارگیری در جایگاه برتر، یک تیم برای تحقیقات تکنولوژی اختصاص دهید و با هر پیشرفت جدید، محصولات خود را با آن سازگار کنید. با انجام این کار همیشه در صدر باقی خواهید ماند.
مفهوم برند لوکس چیست؟
در طول تاریخ مفهوم لوکس بودن همواره به شکلهای مختلفی در جامعه وجود داشته است. همچنین نقش و تاثیر این ویژگی در جوامع مدرن و در امپراطوری های باستانی غربی و شرقی بسیار چشمگیر بوده است. این واژه به تنهایی تفاوتهای موجود در سبک زندگی طبقات اجتماعی و افراد معمولی را نشان میداده است و مصرف تجهیزات با کیفیت و گران تنها محدود به طبقات غنی جامعه میگشته است.
در طول تاریخ مفهوم تجمل گرایی بر اساس زیرساختهای اجتماعی، بودجه و عوامل سیاسی تغییر و تحولات ویژهای کرده است. با این وجود دستورالعمل اصلی آنچه که عمدتا لوکس نامیده میشود اغلب کاربردی غیرضروری و غالبا اغراق آمیز دارد. حال اگر بخواهیم برند لوکس را برای شما ریشه شناسی کنیم باید بگوییم که اصطلاح لوکس از لکسوس لندوساندلوکسوریا گرفته شده است که اشاره به انحراف از اندازه طبیعی یک چیز دارد.
حال به طور کلی همانطور که در ابتدای مقاله نیز به شما اشاراتی در این خصوص کردیم برند لوکس را میتوان اعتباری دانست که باعث تمایز یک محصول از سایرین میگردد.
اغلب برندهای لوکس دارای قیمت بالا، کیفیت خوب و تعدادی محدود هستند. از جمله برندهای لوکسی که توانستهاند اعتبار خود را در طول تاریخ حفظ کنند میتوان به گوچی و باربری اشاره کرد. حال علاوه بر این ویژگیها میتوان گفت که دلیل اصلی انتخاب یک برند لوکس توسط مشتریان هویت و نام تجاری کاملا شناخته شده آن محصول میباشد. نمونههایی از مارکهایی که به عنوان مارکهای لوکس شناخته میشوندعبارتند از:
لوئیس ویتون
ایو سن لوران
کالوین کلاین
هرمس
پرادا
Mulberry
شانل
بوتگا
ونتا
باربری
گوچی و لوبوتین
تاریخچه برندهای لوکس
خلاقیت، انحصارطلبی، کارهای ساخته شده توسط دست، دقت بالا، کیفیت فوق العاده، نوآوری و قیمت گران از اصلیترین ویژگیهای یک برند لوکس محسوب میشود. هنگامی که یک مصرف کننده کالایی را میخرد که چنین ویژگیهایی دارد علاوه بر لذت بردن از کیفیت آن نوعی احساس عزت و اعتبار نیز به او دست خواهد داد. در واقع اشخاصی که چنین محصولاتی را خریداری میکنند از طیف ثروتمند جامعه هستند که وقت و هزینه خود را صرف خرید چنین لوازمی میکنند.
به طور کلی این لوازم لوکس کاملاً جنبه تجملاتی دارند و هیچ نیاز ضروری به داشتن آنها وجود ندارد. در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بود که مارکهایی مانند شنل، باربری و لوییس ویتون تاسیس شدند.
در این برهه زمانی جامعه توسط سلطنت و اشراف زادگان اداره میشد و میتوان گفت نوعی سیستم سختگیرانه اجتماعی در جامعه حاکم بود که مردم را مجبور میساخت که سعی کنند خود را با آن معیارها تطابق دهند. در طول این دوران طراحانی مانند کریستین دیور، لوییس ویتون و گوچیو گوچی لباسها، چمدانها و کالاهای چرمی زیبایی را برای اشراف زادگان طراحی میکردند.
کار این طراحهای مشهور هنری بود که تولید آن چندین و چند هفته و گاهی ماهها به طول میانجامید و تمامی این فرایندها نشان دهنده تجمع و برند لوکس در آن زمان محسوب میشد و به دارنده این کالاها نوعی تجمل و اعتبار میبخشید. میتوان گفت در این بازه زمانی لباس پوشیدن از سر تا پا باید طبق معیارها و هنجارهای اجتماعی صورت میگرفت.
اما با ورود به قرن بیست و یکم این داستان شکل دیگری به خود گرفت و نگاه و دیدگاه مردم به برندهای لوکس به دلیل عوامل متعدد و مختلفی تغییر کرد. اولین دلیل نیز این بود که یک طبقه انبوهی از افراد ثروتمند در کل دنیا ظهور کردند. در قرن بیست و یکم طبقه اشراف و مصرفکنندگان برند لوکس تنها بخش خیلی کوچکی از جامعه را تشکیل میدادند که همگی آنها یک شکل به نظر میرسیدند.
دلیل بعدی نیز این است که در قرن بیست و یکم زمینه لازم برای پیدایش اقیانوسی از برندهای لوکس ایجاد گشت و همین امر باعث تغییر ماهیت برند لوکس شد.
معرفی ۱۵ برند لوکس
در این بخش از مقاله ما قرار است به شما ۱۵ تا از برترین بردنهای لوکس و لاکچری حال حاضر را معرفی کنیم که احتمالا تا کنون نام اکثر آنها را چنیدن و چند بار شنیدهاید.
رتبه بندی
نام تجاری
دسته بندی
۱
گوچی
فشن
۲
لویی ویتون
فشن
۳
شانل
فشن
۴
رولکس
ساعت
۵
دیور
فشن
۶
بالنسیاگا
فشن
۷
آرمانی
فشن
۸
ایو سن لوران
فشن
۹
تیفانی
جواهرات
۱۰
باربری
فشن
۱۱
هرمس
فشن
۱۲
کارتیه
جواهرات
۱۳
پرادا
فشن
۱۴
فندی
فشن
۱۵
لانکوم
زیبایی
سخن نهایی
اتخاذ تصمیمات استراتژیک در خصوص برندسازی نیازمند تخصص در این زمینه است. ساخت برند لوکس و لاکچری کار راحتی نیست؛ در واقع برای ایجاد یک وجهه برتر از کسبوکار یا حرفه خود باید همه چیز را در حد اعلا در نظر بگیرید. اگر برای ایجاد یا ارتقا یک کسبوکار معمولی تنها دریافت یک مشاوره یک ساعته کفایت میکرد، برای ایجاد برند لوکس باید در همه جوانبی که در این مطلب عنوان شد، ساعتها مشاوره تخصصی دریافت کنید.
خوشبختانه افراد زیادی در کشور ما برای ایجاد برند های لوکس آموزش میدهند و آموزشهای آنها در حد بالایی هم قرار دارد. البته امروزه بیشتر برندسازیها به کمک بسترهای اجتماعی مجازی ایجاد میشود. فعالیت در یوتیوب، اینستاگرام و توییتر میتواند از اصلیترین مسیرهای برندسازی شما باشد. علاوه بر آن وجود یک جایگاه فیزیکی لوکس، یک سایت باکیفیت (سئو شده و پربازدید) و پرنسل مجرب از دیگر ضروریات برندسازی هستند.
در نهایت تشکیل یک تیم حرفهای نیز میتواند به روند برندینگ شما سرعت بسیار بیشتری ببخشد. کسبوکار خود را ایجاد کنید و کمکم در راستای برند سازی لوکس آن دست به اقدام بزنید. دریافت اولین مشاورهها مسیر را برای ادامه کارتان هموارتر خواهد کرد.
برخی از سوالات رایج
مراحل ساخت یک برند لوکس چیست؟
کیفیت محصول یا خدمتتان باید فوقالعاده باشد تحقیقات در مورد رقبا، صنعت، محصول و مخاطبتان ساخت جایگاه محصول و ویژگیهای آن در بازار تصویر سازی برند لوکس بازاریابی تصویر برند لوکس میزان اهمیت پیام و هدف نهایی برند سنجش هویت برند رقبا و آنالیز آن
برند لوکس دقیقا (Luxury Brand) چیست؟
ایجاد برند لوکس یا لاکچری یکی از نیازهای کسبوکارهای کنونی و حتی کسب و کارهای خانگی و پولساز است. در واقع پیشبینی میشود در چند سال آینده تمام کسبوکارهای بدون برند (کسبوکارهای کوچک) مجبور میشوند کار خود را تعطیل کنند.
کاهش هزینه سازمان جزو دغدغه های اصلی هر کارفرمایی است. حتما این سوال برایتان پیش آمده که چطور میتوان این هزینهها را کم کرد و به میزان سود اضافه کرد.
مدیران همواره به دنبال کم کردن کاهش هزینه شرکت خود هستند. کاهش هزینه کسبوکار همیشه آسان نیست و به خلاقیت و امتحان راهکارهای نو احتیاج دارد که ممکن است به آن ها فکر نکرده باشید. در ادامه DrWays چند راه مؤثر برای کاهش هزینه شرکت را به شما معرفی میکند.روش کاهش هزینه ها در شرکت چیست ؟ راهکارهای افزایش درآمد و کاهش هزینه در شرکت ها چیست؟
۲۳ روش پیشنهادی برای کاهش هزینه شرکت در کسبوکار شما
راههای کاهش هزینه های شرکت عبارتند از:
۱-کاهش هزینهی شرکت با چاپ کمتر
چاپ کردن برگه بسیار هزینه بر است و به منابع و دستگاه های مختلف نیاز دارد.جوهر چاپگر ارزان نیست و اگر هر روز از آن استفاده می کنید باید هر چند ماه آن را عوض کنید، که بسیار هزینه بر است.به علاوه هزینهی تعمیر و نگهداری دستگاه ها را نباید فراموش کرد.
ما درعصر دیجیتال زندگی میکنیم استفاده از دیسک سخت(hard disk) بسیار به صرفه تر از کاغذ است.علاوه بر این با استفاده از کامپیوتر میتوانیم از اطلاعات خود نسخه ی پشتیبان تهیه کنیم، و امکان از بین رفتن آن مانند کاغذ وجود ندارد.
۲-صورت حساب های خود را زودتر پرداخت کنید
بسیاری از فروشندگان در صورت پرداخت زود هنگام صورت حساب تخفیفاتی را برای مشتریان در نظر میگیرند. این امر نشان دهندهی خوش حسابی شماست و همچنین باعث بهتر شدن رابطه ی شما با فروشنده ی مورد نظر و در نتیجه کاهش هزینه شرکت میشود.
۳-اجناس انبار خود را کاهش دهید
بسیاری از مدیران خریدها ی خود را به صورت عمده انجام میدهند، تا شامل تخفیفات و مزایا های بیشتری شوند.شاید از دید همگان این ایده مطلوب باشد در صورتی که اینگونه نیست.
با بررسی بازار میتوان نیازمان را دریابیم، که بیشتر از مقدار لازم خرید نکنیم.زیرا انبار کردن موارد مصرفی نیز میتواند شامل هزینههای نگهداری شود.
۴-استفاده از بازاریابی اینترنتی
به جای هزینه های بسیار برای تبلیغ در تلویزیون یا بیلبوردهای تبلیغاتی, میتوان برای افزایش بازدید کننده به سایت یا شرکت خود از موتورهای جست و جو گرو شبکه های اجتماعی استفاده کرد.
با استفاده از شبکه های اجتماعی میتوان مشتری های جدید را برای بازار محصول پیدا کرد. همچنین این روش ها بسیار ارزان تر از روش های سنتی است. زیرا به راحتی قابل دسترسی است. علاوه بر این هزینههای جانبی حمل و نقل و یا ارائه حضوری را کاهش میدهد.
در بسیاری از مواقع کسبوکار ها برای معرفی حضوری یک محصول نیازمند تهیه کاتالوگ یا بروشور هستند. این کار مقدمات پر هزینهی دیگری مانند عکاسی، ادیت، طراحی گرافیک و چاپ را دربر دارد. اما روشهای بازاریابی دیجیتال علاوه بر وسعت بیشتر امکانات متعدد دیگری را در اختیار ما قرار میدهد. مثل امکان صرفه جویی در زمان، همهگیر بودن، تسهیل در امر برندینگ، کاهش هزینه شرکت و بالا بردن میزان فروش که در حقیقت از اهداف اصلی ایجاد یا انجام هر کسبوکار است. چه کوچک و نو پا، چه بزرگ و گسترده باشند.
۵-کاهش هزینه شرکت با نیرو های کارآموز
امروزه افراد زیادی علاقه مند به پیوستن به بازار کار برای کسب تجربه هستند. این امر برای هر دو طرف سود آور است. بسیاری از کارآموزان افراد باهوش و با استعدادی هستند و به پیشرفت شرکت شما کمک میکنند.
اما شرایط شما باید مشخص باشد به گونهای که بدانید چه چیزهایی مد نظرتان است تا بتوانید سرمایه گذاریهای درستی در انتخاب افراد داشته باشید. زمانی که برای یک نیروی جدید صرف میکنید تا با شرایط کار ارتباط برقرار کند و به سود آوری برسد در واقع جزوی از هزینه محسوب میشود.
۶-فکر کردن به کار در منزل کارمندان
سعی کنید به کارمندان خود اجازه دهید که یک بار در هفته درمنزل خود کار کنند.این کار برای کسب و کار خانگی پولساز بسیار با همیت است به دلیل صرفه جویی در هزینه ها و همچنین انگیزهای که به کارمندان میدهد باعث بالا رفتن بازدهی افراد میشود.
در این شرایط میتوانید از خلاقیتها و پتانسیلهای بیشتری که افراد دارند استفاده کنید. به یاد داشته باشید که ایجاد روشهای جدید و طراحی یا تدوین استراتژیهای موفق جدید یک سرمایه گذاری با بازدهی بالا در مدت زمان مشخصی در آینده است.
۷- لوازم کارکرده خریداری کنید
به جای خریداری لپ تاپ ,کامپیوتر,پرینتر و یا هر وسیله ی الکترونیکی جدید، میتوان دستگاه های کارکرده ی در حد نو با قیمت پایینتر خریداری کنید.
همه ما میدانیم کسب در آمد نیازمند هزینه است. ولی راهی وجود دارد که باعث کاهش هزینه شرکت شویم؟هر شرکتی پتانسیل کاهش هزینه های جزئی دارد ولی کسی به آن توجه نمیکند. مشاوره کسب و کار دکتر ویز به شما کمک خواهند کرد تا علاوه بر کاهش هزینه شرکت، بهره وری شرکت و کارکنان خود را افزایش دهید.
باز بینی خط تولید و یا نوع خدماتی که میتوانید ارائه دهید میتواند با یک بررسی دقیق و هوشمندانه امکان پذیر باشد. در این بخش از بررسیها لازم است به ظرفیت، منابع و مهارتهای فردی یا تیمی افراد دقت کنیم تا بهترین عملکرد را داشته باشیم.
۸-در مصرف برق صرفه جویی کنید
صرفه جویی در مصرف برق ساده است. تنها کافی است، تا دفتر شما قوانین مؤکد را به درستی اجرأ کند.لوازم الکترونیکی که استفاده نمیشود یا کمتر استفاده دارند را از برق بکشید.در صورت عدم حضور افراد وسایل روشنایی مکان مورد نظر را خاموش کنید.در اتاق ها در حد امکان از نور طبیعی استفاده کنید. این امر علاوه بر صرفه جویی، راندمان کاری کارمندان را نیز افزایش میدهد.
۹-کاهش هزینه شرکت با خریداری لوازم اداری به صورت عمده
لوازم اداری از لزومات هر شرکت است.بهتر است لوازم را به صورت عمده خریداری کنید، تا در هزینه های کلی دفتر صرفه جویی شود. نکته بسیار مهم در اینجا امری است که در اکثر کسبوکار ها خصوصا کسب و کارهایی که نوپا هستند به دقت وارسی نمیشود، این است که افراد در ابتدا لیستی از ملزومات تهیه نمیکنند و این امر باعث میشود تا در هنگام خرید نتوان هزینه ها را بهبود داد. زیرا زمانی که شما شناخت دقیق در مورد نیازمندیهای اصلی خود نداشته باشید نمیتوانید مدیریت درستی روی داراییها داشته باشید.
پیشنهاد در این مرحله تهیه یک لیست قابل مشاهده است. این لیست باید شامل بندهایی باشد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
بودجه مورد نظر را مشخص کنید.
لیستی از لوازم و تجهیزات مورد نیاز تهیه کنید.
الویت بندی خود را از نظر قیمت، لزوم و مورد استفاده انجام دهید.
اکنون مرحله تحقیق است. باید بدانید با توجه به نیازتان چه مجموعهها یا شرکتهایی، قیمت به صرفهتر و کیفیت بهتری دارند و باعث کاهش هزینه شرکت میشوند.
خرید خود را انجام دهید و از خدمات پس از فروش اطمینان حاصل کنید.
۱۰-تبلیغات کلامی
از تبلیغات کلامی یا بازاریابی ویروسی بیشتر استفاده کنید. برای آنکه بتوانید به صورت محیطی در اطرافتان به شناخته شدن برسید لازم است تا روشهای سنتی را هم انجام دهید. در این روش میتوانید به معرفها درصدی تخفیف دهید تا به معرفی افراد بیشتر تشویق شوند.
۱۱-پنچ روز کاری در هفته
پنج روز کاری در هفته نه تنها باعث صرفه جویی در ابزار و وسایل میشود همچنین باعث افزایش نرخ بهره وری و روحیه ی کارکنان نیز خواهد شد. ممکن است فکر کنید که این کار باعث کاهش بهره وری میشود ولی پنج روز کاری در هفته باعث ایجاد فضای سالم و مثبت بین شما و کارمندانتان خواهد شد.
تا به حال چند بار شنیده اید که یک کارمند کار خود را به صورت کامل انجام داده ولی مجبور بوده که تا آخر ساعت کاری در جای خود بنشیند؟اگر ساعت کاری پنج روز در هفته باشد کارمند همیشه کار برای انجام دادن دارد و نیز باعث کاهش هزینه شرکت میشود.
۱۲-برای کاهش هزینه شرکت خود اسپانسر پیدا کنید
اگر برای کسب و کار خود مراسمی برگذار میکنید سعی کنید برای صرفه جویی در مخارج خود از اسپانسر یا حامی کمک بگیرید.در عوض این امر برای اسپانسر خود مزایایی مانند تبلیغات و تخفیفات اختصاص دهید.
۱۳-کارهای وقت گیر را خودکار کنید
کارکنان شما کارهای روزانه ی بسیاری را انجام میدهند که نیاز به دانش و تجربه ی خاصی ندارد.مانند:گذاشتن مطالب در شبکه های اجتماعی و …
این کارها ی وقت گیر راندمان کاری کارمندان را کاهش میدهد.این دسته از کارهای وقت گیررا با پرداخت مبلغی کم میتواند به صورت خودکار انجام داد.
۱۴-استفاده مناسب از فضای کاری = کاهش هزینه شرکت
هر ساله بسیاری از مدیران مبالغ گذافی را صرف اجاره ی دفتر کار خود میکنند.که ممکن است هیچ وقت از تمام فضای محل کار استفاده نشود.
یک راهکار خوب این است که محیط کاری و اجاره را با شرکت دیگر تقسیم کنیم.این امر به شما اجازه میدهد که مکانی مناسب در نقاط خوب شهر با هزینه ی کمتر تهیه کنید.
۱۵-کارمندان موقت استخدام کنید
هرچند وقت یکبار ممکن است شرکت شما نیازمند انجام کاری باشد که در تخصص شما نیست جذب نیروی کار تمام وقت برای این کار باعث هدر رفتن منابع مالی شما خواهد شد.ولی انجام دادن این کار لازم نیست.و شما میتوانید فردی را برای انجام آن کار خاص استخدام کنید و بعد از اتمام کار قرار داد منقضی میشود.با انجام این کار تعداد نیروی کار خود را در حد امکان محدود میکنید و تنها افرادی را که به صورت روزانه به آن ها نیاز دارید به استخدام دائم در می آورید.
۱۶-برای کاهش هزینه شرکت روی کیفیت تمرکز کنید
هرگز برای صرفه جویی کیفیت را فدا نکنید.همواره کیفیت بالا باعث افزایش و ماندگاری مشتریان میشود.
۱۷-روی کارکنان خود سرمایه گذاری کنید
استخدام کارمند جدید پرهزینه است. پس مطمئن باشید برای هر سمت شخص مناسبی را برگزینید. با شفاف کردن برنامههای بلند مدت خود، (البته تا حد امکان که سیاستهای اصلی حفظ گردد.)
میتوانید کارمندان را تشویق کنید تا با گسترش مهارتهای خود بتوانند بخشهای بیشتری را تحت پوشش قرار دهند و مدیریت استرس در محیط کار را به آن ها بیاموزید. به این صورت حتی میتوانند سطح درآمدشان را نیز بالا ببرند. همواره اضافه کردن به حقوق یک کارمند متعهد به صرفهتر از استخدام یک نیروی جدید است.
۱۸-کارهایی که تخصص شما نیست را به شرکت های دیگر واگذار کنید
هر کسب و کاری نقاط ضعف و قدرتی دارد. با بررسی توانایی کارمندان میتوانیم به نقاط قوت وضعف کسب و کار خود پی ببریم. بعد از پی بردن به نقاط ضعف خود بهتر است آن ها را به شرکت های دیگر واگذار کنید.با این روش فعالیت هایی که نقاط ضعف کسبوکار شماست را افراد متخصص با هزینه ی کمتر انجام میدهند.
۱۹- از درست کردن کارهای کاذب بپرهیزید
بعضی از افراد به انجام کارهایی میپردازند که صرفأ برای پر کردن وقت است و هیچ سود یا نتیجه ای برای شرکت ندارد.کارکنان خود را تشویق کنید که قبل از شروع انجام وظایف سودمندی و ثمر بخش بودن آن را در نظر بگیرند.
۲۰-از اخراج کردن نترسید
اگر به کسی آموزش دادید و برای وی شرایط پیشرفت را فراهم کردید ولی آن شخص توانایی لازم را کسب نکرد باید او را با شخص دیگری که توانایی های مورد نظر شما را دارا است تعویض کنید.
۲۱-برای کاهش هزینه شرکت بازه ی فعالیت خود را به حداقل محدود کنید
با کاهش بازه ی فعالیت میتوان برنامه ریزی بهتر و دقیق تری روی خدماتی که ارائه میدهیم داشته باشیم و این امر باعث افزایش کیفیت کار خواهد شد.
۲۲-مهارت کارکنان خود را افزایش دهید
یکی از راه های مؤثر برای پیشرفت در حوزه ی کسبوکار افزایش دادن مهارت کارکنان و اختصاص دادن مسئولیت های مهم به آنها است.ممکن است بعضی از کارها به بیش از یک نفر نیاز داشته باشد بهتر است که در صورت توان افراد با توانایی بالا را با دیگر کارکنان درگیر کنیم.
۲۳-خود را با رقیبانتان مقایسه کنید
با مقایسه خود با رقیبان میتوان نقاط ضعف و قوت کسبوکار را دقیق تر بسنجیم برای مثال اگر مخارج ما در قسمتی بیشتر از رقیبان باشد باید در این زمینه مخارج را کنترل کنیم و به حداقل برسانیم.
چند نکته کاربردی برای کاهش هزینه شرکت:
اکثر تیم افراد شما کلیت هزینه ها را نمیدانند.پس دو بار در سال هزینه های کلی را برای کارکنان شرح دهید.
اجناس قدیمی خود را که در انبار مانده اندارزان تر به فروش بگذارید.هزینه ی نگهداری اجناس قدیمی معمولأ بیشتر از سود فروش آن ها به قیمت روز است.
تا وقتی که مجبور نشدید بدهکار نباشید.بدهکاری زیاد باعث افت و محدود شدن شرکت میشود.
برای افزایش اعتبار کسب و کار خود سعی کنید بیشتر از تبلیغ کردن روابط خود را با رابط های اصلی بهتر کنید.این کار باعث افزایش اعتبار شما در صنف کاری مورد نظرخواهد شد.
برای بعضی از فعالیت های مهم کارکنان زمان مشخصی را تعیین کنید و برای تحویل سریع تر کارها پاداش در نظر بگیرید.
به صورت هفتگی یا ماهانه برای کارکنان خود وقت ملاقات مشخص تعیین کنید.در این قرار ها خواسته ها و انتظارات خود را با آن ها در میان بگذارید.
برای امنیت شرکت خود اهمیت ویژه ای قائل شوید.این کار ممکن است پر هزینه به نظر برسد ولی این امر بسیار حیاتی و قابل توجهی است.با این کار علاوه بر محافظت از اموال خود به کارکنان شرکت هم احساس امنیت منتقل میکنید که همین امر یکی از عوامل مهم افزایش بهره وری آنها و درادامه کاهش هزینه شرکت میباشد.
برای پرداخت مالیات از ابتدای سال آماده باشید که در موعد پرداخت آن غافل گیر نشوید.
۵۰% کاهش هزینه سازمان و کسب و کار در ۱۵ روز
کاهش هزینه سازمان و کسب و کار یکی از مهمترین دغدغههای مدیران یک شرکت است. این هزینهها درحقیقت هزینههایی هستند که باید برای حصول درآمد پرداخت شوند.
از همین رو اگر بتوان این هزینهها را کاهش داد، میتوان در آمد بیشتری را کسب کرد. این هزینهها شامل حقوق کارمندان، هزینه آب و برق و گاز و تلفن، هزینه تبلیغات و … هستند.
گاهی اوقات حتی ممکن است، هزینه از درآمد بیشتر شود. در اینصورت اداره یا سازمان و کارخانه شما مجبور به پرداخت ضرر و زیان خواهد شد.
افزایش هزینه نسبت به درآمد امری بعید نیست. زیرا گاهی اوقات ممکن است، مجبور شوید مدت زمان بیشتری را برای رسیدن به یک هدف خاص صرف نمایید.
در چنین شرایطی آشنایی با استراتژی های کاهش هزینه در سازمان، میتواند تا زمان رسیدن به آن هدف خاص، کمک کند تا هزینه کارخانه یا هزینههای پرسنلی را کاهش دهید.
در ادامه این مطلب با روشهای کاهش هزینه کسب و کار، کارخانه و … آشنا خواهید شد. اغلب این روشها، روشهای امتحان شده برای کاهش هزینه هستند.
این استراتژیها میتوانند به شما کمک کنند تا در مواقع بحران راهی غیر از اخراج پرسنل را برای کاهش هزینههای خود درنظر بگیرید.
آشنایی با استراتژی های کاهش هزینه در سازمان
استراتژی های کاهش هزینه در حقیقت اصول و فنونی خاص برای مدیریت هزینهها هستند. یک مدیر موفق نه تنها در شرایط بحرانی شرکت بلکه در شرایط عادی نیز باید با روش های کاهش هزینه سازمان آشنا باشد.
کاهش این هزینهها در شرایط عادی سازمان میتواند سبب حصول سود بیشتر شود. همچنین در شرایط بحرانی آن نیز میتواند جلوی ضرر و زیان کارخانه یا شرکت را بگیرد.
استفاده از سیستم هزینهیابی بر فعالیت (ABC)
منظور از سیستم هزینهیابی بر فعالیت، اندازهگیری هزینه تولید محصول و خدمات بر حسب فعالیتهای انجام شده برای تولید است. درحقیقت فعالیتهایی که برای تولید انجام میشود، سبب افزایش هزینهها خواهد شد.
هزینههای تولید محصول و خدمات را در تمام چرخه عمر محصول محاسبه نمایید.
مراحل چرخه عمر محصولات شامل مراحل قبل از ساخت، مرحله تلاش برای ساخت محصول و مراحل پس از ساخت آن است. تمامی مراحل این چرخه شامل هزینههایی هستند که به هزینه مراحل قبل از ساخت، هزینه مراحل تلاش برای ساخت و هزینه مراحل بعد از ساخت تقسیم میشوند.
برای مدیریت و کاهش هزینه سازمان ،کارخانه یا ادراه باید تمام مراحل چرخه عمر محصول را در نظر گرفت. زیرا تمام این مراحل در مجموع هزینهها نقش دارند.
آشنایی با استراتژی مدیریت بر مبنای فعالیت (AMB)
در این سیستم باید از روش شناسایی ( استراتژی مدیریتی ) و اندازه گیری فعالیتهایی که کارایی مناسبی ندارند استفاده کرد. برخی فعالیتها فاقد ارزش افزوده هستند. از همین رو باید از پرداختن به آنها صرف نظر شود.
زیرا بیشترین عدم کارایی از پرداختن به فعالیتهای فاقد ارزش افزوده حاصل میشود. برای مدیریت بر مبنای فعالیت، ابتدا باید هزینهها را برآورد کرد.
ارزیابی شرکتهای موفق
همواره یکی از روشهای که برای کاهش هزینه کارخانه، سازمان یا اداره در نظر گرفته میشود آنالیز رقبا و بررسی و ارزیابی عملکرد شرکتهای موفق است.
یک مدیر موفق، برتری شرکتهای رقیب را نسبت به خود میپذیرد. این امر سبب میشود تا بتوان با الگو برداری از شیوه مدیریتی آنها، هزینهها را کاهش داد. در عین حال نیز با کاهش هزینهها، نسبت به شرکت رقیب، برتری جست.
۵. مدیریت مواد اولیه با استفاده از رویکرد مدیریت زنجیره تأمین (SCM)
یکی از عمدهترین هزینههای هر سازمان و کارخانهای هزینه تأمین مواد اولیه است. برای کاهش هزینه سازمان میتوان از رویکرد مدیریت زنجیره تأمین (SCM) استفاده کرد.
منظور از SCM مدیریت تمامی فرآیندهایی است که در پی آنها مواد اولیه به محصول نهایی تبدیل خواهند شد. برای این کار باید ارزش مشتری را به حداکثر رساند. همچنین مزایای رقابتی بازار را به دست آورد. برای حصول این نتایج باید فعالیتهای جانبی عملکرد تجاری را سادهتر کرد.
بهبود کیفیت محصولات و روشهای کار
یکی از راههای مهم برای کاهش هزینه کارخانه بهبود مستمر کیفیت محصولات است. حتی در ادارات و سازمانها نیز باید به فکر بهبود کیفیت فرآیند انجام کار بود.
برای اینکه یک کارخانه بتواند سود بیشتری را به دست آورد باید در بازار رقابت با رقبا خود باقی بماند. یکی از روشهای باقی ماندن در این بازار بهبود کیفیت محصولات و معرفی محصول است.
وقتی محصول یا عملکردی کیفیت لازم را نداشته باشد؛ باید دوباره مورد بررسی و بهبود قرار گیرد. از همین رو هزینه بسیاری باید صرف دوباره کاری شود.
از همین رو اگر از ابتدا به کیفیت محصولات و خدمات خود اهمیت دهید، دوباره کاری معنا نخواهد داشت. با ارائه محصولات و خدمات باکیفیتتر، زودتر میتوان در رقابت با رقبا پیروز شد. بهعلاوه هزینهای نیز برای دوباره کاری دور ریخته نمیشود.
۷. استفاده از روش تولید به هنگام (JUST IN TIME)
یکی از روشها برای کاهش هزینه سازمان ، اداره یا کارخانه تولید به هنگام است. محصول نهایی شما هرچه که باشد از محتوا سایت گرفته تا محصولات یک کارخانه باید زمانی تولید شوند که نیاز به آن وجود داشته باشد.
بیشترین ارزش ریالی یک سازمان اغلب صرف تهیه مواد اولیه، کالای در حال ساخت و کالای ساخته شده میشود. اگر موجودی کالای ساخته شده بیشتر از حد نیاز باشد، طبیعتاً هزینه بیشتری صرف مواد اولیه و ساخت آن شده است.
اما هزینه دیگری نیز برای نگهداری و بهبود کیفیت و از بین بردن ایردات آنها صرف خواهد شد. همچنین فرصت مالی شما نیز برای تولیدات مهم دیگر از بین خواهد رفت. از همین رو با تولید به هنگام (just in time) میتوان ضایعات و در پی آن هزینهها را کاهش داد.
صرفهجوییهای بزرگ
از خساستهای ریز برای کاهش هزینه سازمان صرف نظر کنید و به جای آن صرفهجوییهای بزرگتر را جایگزین نمایید. برای مثال برای بهبود کیفیت محصول یا خدمت خود در بازار رقابت هزینه کنید. اما به فکر صرفهجوییهای بزرگ نیز باشید.
برای مثال یکی از راههای صرفهجویی این است که سرانه تولید یک محصول شامل کالا، محتوا، خدمت به ارباب رجوع و … را توسط یک نیروی خاص افزایش دهید.
همچنین افزایش سرانه تولید هر دستگاه یک کارخانه نیز میتواند موجب کاهش هزینه های کارخانه شود. بهعبارتی باید سهم هر واحد محصول را از هزینه ثابت کاهش داد. این امر سبب صرفهجویی و کاهش هزینهها خواهد شد.
حذف ضایعات کار با استفاده از روش تولید ناب و کایزن
یکی از استراتژی های کاهش هزینه سازمان کاهش ضایعات کار است. عدهای فقط ضایعات را مختص کارخانههایی میدانند که محصولی را تولید و آن را به بازار فروش عرضه میکنند.
اما ضایعات در هر سازمان و نهادی وجود دارد. این ضایعات شامل تصمیم گیریهای نادرست، عدم کارکرد مناسب کارمندان، ضایعات ناشی از عدم عملکرد مناسب ماشین آلات و … هستند.
در حقیقت ضایعات هزینه را جذب میکنند درحالی که سودی به شرکت نمیدهند. از همین رو با استفاده از اصول تولید ناب و فرهنگ بهبود مستمر (کایزن) باید این هزینهها را کاهش دهید.
۱۰. صرف هزینه برای آموزش کارکنان
از صرف هزینه برای آموزش کارکنان نترسید. این امر سبب کاهش هزینه سازمان در دراز مدت میگردد. کارکنان شما دارای سمت و دستمزد مشخص هستند.
از همین رو با آموزش آنها میتوانید سبب افزایش سوددهی آنها شوید. بدون اینکه هزینهای به دستمزد آنها اضافه کرده باشید. این روش یکی از ۱۰ قانون تولید ناب یعنی پرورش کارکنان توانمند است و سبب کاهش هزینه پرسنلی خواهد شد.
استفاده از تکنولوژی متناسب با ظرفیت
برای کاهش هزینه کارخانه باید تکنولوژی را متناسب با ظرفیت تولید در نظر بگیرید. برای مثال برای ظرفیتهای بالا تولید باید از تکنولوژی استفاده شود که سرمایهبر است. اما با صرف هزینه برای آن میتوان سبب کار اندوزی شد.
دقت به محل قرارگیری ماشین آلات و ابزارها
دقت به مسائل کوچک میتواند در کاهش هزینه سازمان در دراز مدت کمک کند. یکی از کارهایی که باید برای کاهش هزینهها در نظر گرفته شود صرفهجویی در زمان است. این امر حتی سبب کاهش هزینه پرسنلی نیز خواهد شد.
وقتی چیدمان ابزار و وسایل بهگونهای باشد که یک کارگر برای استفاده از آنها نیاز به طی مسافت زیاد نداشته باشد، سبب صرفهجویی در زمان خواهد شد.
این امر سبب بازده بیشتر نیروی کار شما و کاهش هزینهها میشود. این ابزار آلات میتوانند ابزار تولید یک کالای خاص در کارخانه باشند یا پرینتر شرکت کوچک شما که یکی از ابزار مهم کار گرافیست است.
تشکیل کمیته کاهش هزینه برای کسب تجربه و مشورت
یکی از استراتژی های کاهش هزینه کارخانه یا سازمان تشکیل یک کمیته راهبردی برای کاهش هزینهها است. هزینه زیادی ممکن است در یک سازمان در جایی پرت شود که حتی به چشم نمیآید. اما تشکیل شورا و کمیته راهبردی برای کاهش هزینهها میتواند سبب آگاهی مدیریت نسبت به جزییات شود.
۱۴. استفاده از رویکرد شش سیگما برای گسترش متدهای مدیریتی
رویکرد شش سیگما در حقیقت یک استراتژی برای تحول سازمانی است. این روشها با حل مشکلات یک سازمان یا کارخانه از طریق گسترش روشهای مدیریتی، درنهایت سبب تحول و جهش یک سازمان خواهد شد.
روش کار این رویکرد درحقیقت، روشی برای حذف عیوب در هر فرآیند است. این روش مسائلی همچون رشد سود نهایی و بهبود مسائل مالی، افزایش سهم بازار و کاهش هزینه سازمان بر اساس استراتژی کاهش هزینه و … را دنبال میکند.
ترویج کار گروهی
کار گروهی با کاهش هزینه های پرسنلی رابطه مستقیم دارد. وقتی کارمندان شما کار گروهی انجام دهند؛ کارها با سرعت بیشتری تمام خواهد شد. همچنین وقت خالی پرسنل پر خواهد شد. از همین رو کاهش پرتی سبب کاهش هزینهها در دراز مدت میشود.
آشنایی با موانع کاهش استراتژیک هزینه سازمان و روش رفع این موانع
حتی اگر با تمام استراتژی های کاهش هزینه سازمان و کسب و کار نیز آشنا باشید. همچنان موانعی سبب جلوگیری از کاهش استراتژیک هزینهها خواهند شد. بهعنوان یک مدیر موفق، لازم است که این موانع را بهخوبی بشناسید. این امر سبب میشود تا با رفع بهموقع این موانع بتوانید؛ سبب کاهش ۵۰ درصدی هزینهها و حتی بیشتر شوید.
عدم وجود عزم همگانی و پایبند نبودن برخی مدیران به این استراتژیها مانع بزرگی در این راه است. یک مدیر موفق با متقاعد کردن مدیران و کارمندان خود راه رسیدن به هدف را هموار میکند.
عدم شناخت دقیق و ریشهای مشکلاتی که سبب افزایش هزینه میشود.
نداشتن معیاری مناسب و یا بوم کسب وکار برای سنجش میزان موفقیت روشهای کاهش هزینه کسب و کار مانع این کار است.
فرآیند بلند مدت تحقق عقاید و اهداف یکی دیگر از موانع این موضوع است. با کوتاه کردن این فرآیند انگیزه بیشتری برای تحقق هدف ایجاد میشود.
تمرکز بر روی بخشهایی که پرتی هزینه در آنها کم است نیز سبب از دست رفتن زمان و کاهش اندک هزینهها میشود.
عدم استفاده کافی و مناسب از ظرفیتها مانع کاهش هزینه کارخانه یا سازمان است. منظور از ظرفیت، نیروی انسانی ماشین آلات و … است.
نبود سیستم جامع اطلاعات حسابداری نیز مانع کاهش هزینه سازمان خواهد شد. اطلاعات حسابداری برای تحقق اهداف یک مدیر موفق مانند دو چشم بینا عمل خواهد کرد.
قوانین و مقررات سختگیرانه نهتنها سبب کاهش هزینه کسب و کار شما نمیشود؛ بلکه سبب سرپیچی پرسنل نیز میشود. این امر باعث میشود تا اهداف شما با شکست مواجه شود. از همین رو بهتر است برنامهریزی منعطفی برای کاهش هزینهها داشته باشید.
تکنولوژی در جهت رشد بشر و تسریع در عملکرد آن است. عدم استفاده از تکنولوژی نیز مانعی برای کاهش هزینه پرسنلی، کارخانه و کسب و کار شماست.
مدیریت دیکتاتوری و عدم توجه به توصیههای دیگران نیز نهتنها سبب کاهش هزینه شما نخواهد شد؛ بلکه آنها را افزایش نیز میدهد. بهنحوی که حتی ممکن است برخی استراتژیهای شما برای کاهش هزینه نیز سبب افزایش هزینهها شود.
معرفی چند روش برای کاهش هزینه های شرکت با توجه به بحران های اقتصادی فعلی
با توجه به شرایط دشوار سیاسی و رکودهای اقتصادی که امروزه نه تنها ایران بلکه جهان را تحت تاثیر قرار داده است بسیاری از شرکتها با مشکلات زیادی در زمینه تولید،فروش و حتی سایر موارد مواجه شدهاند. در واقع مشکلات ناشی از ویروس کرونا باعث تغییر در روند عادی کاری تمامی کسب و کارهای دنیا گردیده است. حال به منظور رهایی از این مشکلات مدیران و صاحبان تجارتها مدتهاست به این فکر هستند که چگونه باید شرکت خود را با کمترین ضرر از این شرایط سخت خارج سازند.
حال به منظور پاسخ به این سوالات ما در ادامه این مقاله برای شما چندین روش را توضیح دادهایم که با اجرا کردن آنها شما موفق خواهید شد تا از بحرانهای اقتصادی فعلی که تمامی جهان در حال گذراندن آن هست گذر کنید و همچنین به کاهش هزینههای شرکت خود بپردازید.
کاهش هزینههای اختیاری
ممکن است برخی از شرکتها قصد ساختن ساختمانهای جدید متعلق به موسسه خود را داشته باشند و یا حتی ممکن است که تصمیم بگیرند در قسمتهای داخلی دفتر اداری و یا پیوستهای خود تغییراتی ایجاد نمایند. باید به شما بگویم که بهترین راه حل برای کاهش هزینه های شرکت با توجه به این شرایط دشوار فعلی لغو کامل تمامی این پروژهها و یا موکول کردن آنها به زمانی دیگر است.
رسیدگی کردن به تصمیمات خرید با دقت زیاد
طبیعی است که هر شرکتی وسایل ضرورری و مورد نیاز مرتبط با حیطه کاری خود را خریداری کنند و غالباً این شرکتها وسایل مورد نیاز خود را در مقادیر زیاد و با قیمتی کمتر از منابع معتبر خریداری میکنند. همانطور که میدانید هنگامی که از یک جنس بیشتر بخرید قطعاً قیمت آن برای شما مناسبتر حساب خواهد شد نسبت به خرید همان جنس اما در تعداد و یا مقداری محدودتر.
اما سوالی که اینجا مطرح میشود این است که چگونه میتوانید به منظور کاهش هزینه های شرکت وسایل مورد نیاز خود را در مقداری محدود اما با قیمتی مناسبتر خریداری نمایید؟
در حقیقت بحرانهای مالی ممکن است بسیاری از اصول و قوانین داد و ستد را تغییر دهند و از آنجایی که امروزه شرکتهای زیادی وجود دارند که صرف نظر از مقدار یا اندازه کالا حاضرند اجناس خود را با قیمتی پایینتر به شما بفروشند تنها کافیست تا این مراکز را بیابید و اجناس مورد نظر خود را با قیمتی پایینتر و بدون نیاز به خرید مقداری زیاد برای ذخیره سازی تهیه نمایید.
خرید دستگاهها و وسایل نقلیه مورد نیاز خود را متوقف کنید
خرید تجهیزات اداری مانند رایانه، چاپگر و حتی وسایل نقلیهای مثل اتومبیل و اتوبوس ممکن است در شرایط عادی برای شرکت امری طبیعی باشد اما با این وجود با توجه به شرایط دشوار اقتصادی و بحرانهای مالی فعلی بهتر است تا نسبت به خرید چنین اقلامی اندکی صبر کنید. این نکته را بدانید که شرایط فعلی به کنترل دقیق تصمیمات در زمینه خرید نیاز دارد.
کنترل خدمات
در شرایط ویژه فعلی کارفرمایان میتوانند به منظور نظارت بر خدمات داخلی شرکت خود مانند تلفنها، دستگاههای ارتباطی، اینترنت و سایر خدمات نظارت کنند تا مطمئن گردند که کارمندان از این وسایل تنها در راستای اهداف کاری و در حد مناسب استفاده میکنند.
حقوق و دستمزدهای بالا را کاهش دهید
انتخاب کاهش حقوق به منظوره کاهش هزینه های شرکت ممکن است بهترین گزینه ممکن برای صاحبین کسب و کارها نباشد، زیرا انجام این کار بسیار خطرناک است و ممکن است حتی بقای شرکت شما را تهدید کند و کارکنان را به ترک کار و رفتن به شرکتهای دیگر سوق دهد.
در واقع بحرانهای مالی موجود در یک کشور میتوانند این معادلات را تغییر دهند. بر فرض مثال اگر شما در جامعهای زندگی میکنید که یافتن شغل کار سختی است در این صورت شرکتها میتوانند به خود جرات انجام این کار را بدهند، زیرا مطمئناند که کارمندان به علت سختی یافتن کار، شغل خود را رها نخواهند کرد. پس بهتر است ابتدا حقوق کارمندان را اندکی کاهش دهید و این موضوع را به همه آنها اعلام کنید.
کاهش روزهای کاری هفتگی
شما میتوانید با کاهش روزهای کاری در یک هفته به ۴ یا ۵ روز هزینههای شرکت خود را کاهش دهید. در صورت پیروی از این ایده دیگر دستمزد کارمندان شما به صورت ساعتی محاسبه خواهد شد و چیزی حدود ۱۰ درصد کاهش مییابد. البته به این موضوع توجه کنید که تصمیماتی که قرار است در خصوص کاهش هزینههای شرکت اتخاذ کنید نیاز به آماده سازی روانشناختی کارکنانتان پیش از عملی کردن این ایده ها دارد.
کاهش تعداد کارمندان اخراج
تصمیم برای اخراج تعدادی از کارمندان میتواند یکی از دشوارترین تصمیماتی باشد که هر شرکت مجبور به گرفتن آن شود. با این وجود با توجه به شرایط سخت اقتصادی، مالی و اجتماعی فعلی برای برخی از شرکتها به منظور تامین هزینههای ضروری خود گزینه دیگری جز اخراج تعدادی از کارمندان باقی نمیماند به ویژه برای شرکتهایی که هزینه های زیادی بابت حقوق میپردازند. شرکتها معمولا کارکنانی را که سوابق شغلی ضعیفی دارند اخراج میکند و این امر را به صورت تدریجی انجام میدهند تا جایی که فقط افراد با صلاحیت و باتجربه باقی بمانند.
افزایش بازاریابی برای کاهش هزینهها
یکی از بهترین کارهایی که به منظور کاهش هزینه های شرکت میتوانید انجام دهید متمرکز شدن بر روی مراحل بازاریابی است. یکی از پیامدهای اصلی بحرانهای اقتصادی کاهش فروش در شرکت است و مناسب است که در چنین حالتی از بازاریابی و روشهای تبلیغاتی نسبتاً ارزان قیمت استفاده کنید. در زیر تعدادی از ابزارهای تبلیغاتی ارزان قیمت را به شما معرفی میکنیم که میتوانید با اطمینان کامل از آنها استفاده کنید و در نتیجه باعث کاهش هزینههای شرکت خود بشوید.
نتیجه گیری
کاهش هزینه سازمان و کسب و کار نیازمند داشتن برنامهریزی و استراتژی است. از آنجایی که این موضوع از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ استراتژیهای زیادی نیز برای آن تعریف شده است.
برای کاهش هزینه کارخانه، پرسنل و … باید ایرادات کار خود را بهخوبی بشناسید و استراتژیهای متناسب را برای کاهش هزینهها به کار ببندید.
در حین انجام این فرآیند، موانعی ممکن است روند حرکت شما را کند، کند. با شناخت و حذف موانع میتوان سرعت رسیدن به هدف را افزایش داد.
برخی از سوالات رایج
راهکارهای کاهش هزینه سازمان کدامند؟
کاهش هزینهی شرکت با چاپ کمتر صورت حساب های خود را زودتر پرداخت کنید اجناس انبار خود را کاهش دهید استفاده از بازاریابی اینترنتی کاهش هزینه شرکت با نیرو های کارآموز فکر کردن به کار در منزل کارمندان لوازم کارکرده خریداری کنید در مصرف برق صرفه جویی کنید
تاثیر تبلیغات کلامی بر کسب و کار چقدر است؟
از تبلیغات کلامی یا بازاریابی ویروسی بیشتر استفاده کنید. برای آنکه بتوانید به صورت محیطی در اطرافتان به شناخته شدن برسید لازم است تا روشهای سنتی را هم انجام دهید. در این روش میتوانید به معرفها درصدی تخفیف دهید تا به معرفی افراد بیشتر تشویق شوند.
نقش اسپانسر در کاهش هزینه سازمان و کسب و کار چیست؟
اگر برای کسب و کار خود مراسمی برگذار میکنید سعی کنید برای صرفه جویی در مخارج خود از اسپانسر یا حامی کمک بگیرید.در عوض این امر برای اسپانسر خود مزایایی مانند تبلیغات و تخفیفات اختصاص دهید.
موفقیت در مصاحبه شغلی ، نمونه سوالات مصاحبه شغلی ، نکات مهم در مصاحبه شغلی
نکات مصاحبه شغلی یکی از مهمترین مواردی است که باید برای دریافت یک شغل بدانید. آیا تابهحال به یک مصاحبه کاری دعوت شدهاید؟ یا درخواستی برای کسب یک موقعیت شغلی داشتهاید؟ اگر پاسخ شما مثبت باشد، حتماً میدانید که جلسه مصاحبه شغلی برای بیشتر افراد چالشبرانگیز است. افراد تمایل دارند تا با نشان دادن ویژگیهای مثبت و تخصص در حرفه مورد علاقه خود، مشغول بهکار شوند.
دراینبین، اهمیت یک مصاحبه موفقیتآمیز میتواند ما را به هدف نزدیکتر کند. دکتر ویز در این نوشته قصد دارد تا نکات مصاحبه شغلی برای برگزاری یک جلسه قدرتمند و رضایتبخش را برای شما بازگو کند. در این مقاله، ما نحوه مصاحبه شغلی را برای شما بررسی میکنیم تا بهاینترتیب، شغل موردنظر خود را دریافت کنید.
قبل از مصاحبه با خود جلسه بگذارید. در ابتدا لازم است این نکته را یادآوری کنیم که جلسات مصاحبه برای هر دو طرف (مصاحبهکننده و مصاحبهشونده) بهعنوان یک تجربه و فرصتی برای شناخت و تصمیمگیری میباشد. از سوی دیگر، فرد مصاحبهشونده باید قبل از شرکت در مصاحبه، به همه موضوعات فکر کند و خود را برای آن آماده نماید.
در ابتدا بهتر است با مدلهای رایج کسب و کار اینترنتی آشنایی داشته باشید تا در صورت نیاز، از این موارد در مصاحبه خود سخن بگویید. یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که باید سؤالات درستی درباره کسبوکار موردنظر از خود بپرسید. آیا این ساعت کاری برای من مناسب است؟ آیا میتوانم در این کار پیشرفت کنم؟ آیا با علایق من همخوانی دارد؟ آیا همراستا با ارزشهای من است؟ آیا تواناییها و مهارتهای من برای این شغل کافی است؟
از نظر دکتر ویز، باید قبل از مصاحبه با خود جلسهای بگذارید و در این جلسه، سؤالاتی که برای کارفرما اهمیت دارد را از خود بپرسید. این سؤالات باید کاملاً شفاف باشند تا کارفرما بتواند بهراحتی تصمیمگیری کند. شما با این کار، درواقع خود را برای این سؤالات و نکات مصاحبه شغلی آماده کرده و جوابهای خود را تنظیم مینمایید.
آیا واقعاً همه به شغل نیاز دارند؟
یکی از فیلسوفان بزرگ به نام «اندروتاگارت» درباره داشتن شغل، نظرات خود را ارائه داده است که در ادامه، این نظرات را مطالعه میکنیم. او اعتقاد دارد که نداشتن شغل، علاوه بر اینکه برای بسیاری از افراد خجالتآور است، تا حد زیادی هم موجب بروز مشکلات مالی میشود. با پیشرفت تکنولوژی در قرن اخیر و افزایش تهدید اتوماتیک شدن دستگاهها، برخی از مشاغل به طور کل از بین رفتهاند. به همین دلیل هم اطلاع از نکات مصاحبه شغلی بسیار مهم است تا بتوانید کار مناسبی داشته باشید.
از نظر اندرو تاگارت، ما انسانها منابع متفاوت و در دسترس بسیاری در اختیار داریم که این منابع، خیلی بیشتر از منابعی است که در سالهای گذشته داشتیم. ما انسانها، ماشینهایی درست کردیم که در طول تاریخ از هر انسانی بیشتر و بهتر کار میکنند. پس وقتی میتوان با کارکردن بهصورت پارهوقت، همان میزان دستمزد را دریافت کرد، چرا باید بهصورت تماموقت کار کنیم؟
اندروتاگارت مدتها روی این سؤال تحقیق کرده است و فهمید که مردم داشتن شغل را در همکاری با یکدیگر میبینند. به گفته او، «کار تماموقت» به معنی انجام کار کوتاهمدتی است فرد در آن هیچ نیازی به توانایی یا مهارت خاصی ندارد. ازاینرو، موجب میشود که فرد احساس مفید بودن در جامعه را نداشته باشد. در اینجاست که افراد احساس میکنند که باید یک کسب و کار موفق داشته باشند و مهمترین راه داشتن یک شغل موفق این است که نکات مصاحبه شغلی را بدانید.
چگونه شغل ایده آلی داشته باشیم؟
«اندرو تاگارت» اعتقاد دارد که جامعه مدرن خلاقیتی ندارد و به همین دلیل هم باید کار تماموقتی برای تأمین نیازهای مادی انسانها ایجاد شود. او روشی برای ایجاد این کار تماموقت معرفی میکند که «دادوستدهای محلی» نام دارند. این سیستم، میتواند تمام نیازهای مادی و معنوی افراد را مشابه روشهای سنتی برطرف کند.
در یک سیستم اینچنینی، مردم هنوز «شغل» دارند و هنوز کالا تولید کرده و به ارائه خدمات مشغول هستند. از سوی دیگر، تولید آنها به نیاز مردم بستگی دارد و همچنین در عین اینکه نیازی به کارکردن طولانیمدت ندارند، از حقوق خوبی هم برخوردار میشوند.
آیا می خواهید مصاحبه کاری خوب داشته باشید؟
راجع به صنعت و شرکت موردنظر تحقیق کنید
یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که ممکن است مصاحبهکننده از شما بخواهد که اطلاعاتی از رقبای آنها اراده دهید. به همین دلیل، سعی کنید مدتی قبل از اینکه مصاحبه کاری شروع شود، در مورد زمینه کاری و فعالیتهای سازمان مربوطه اطلاعات کافی کسب کنید. این کار به شما کمک میکند تا با دید بهتری وارد فضای مصاحبه شوید. علاوه بر این، کسب اطلاعات به شما این آگاهی را میدهد که در شغل موردنظر، چه کاری از شما میخواهند.
دلایل شفافی برای انتخاب شغل جدید خود داشته باشید
مورد دیگری که در نکات مصاحبه شغلی مهم است، دلایل خوبی برای انتخاب شغل موردنظر میباشد. این شما هستید که در مرحله اول باید شغل را انتخاب کنید. شما میتوانید در بین درخواستهای زیادی که از طرف مشاغل مختلف داده میشود، شغل موردنظر خود را انتخاب نمایید. زمان و مهارتهای شما سرمایههای ارزشمندی هستند که بهتر است در جای مناسب از آنها استفاده کنید.
قبل از مصاحبه به این نکات توجه کنید
دلیل اینکه شما بهترین گزینه برای استخدام در این شغل هستید را بیان کنید.
همچنین برای آن مثالی هم ارائه دهید. مثلاً «من روابطعمومی بالایی دارم».
یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که به مصاحبهکننده بگویید که چرا این شغل را انتخاب کردهاید و چه چیزی دررابطهبا این شغل برای شما جالب و ارزشمند است. اگر مصاحبهکننده فکر کند که شما به این شغل علاقهای ندارید، شما را قبول نخواهد کرد؛ حتی اگر تواناییهای بسیاری هم داشته باشید، اگر علاقه نداشته باشید از دریافت این شغل محروم خواهید شد.
نگرانیها و شروط مصاحبهکننده را پیشبینی کنید.
همیشه تعداد افرادی که برای استخدام درخواست میدهند، از تعداد نیرویی که آن کسبوکار نیاز دارد بیشتر است. ازاینرو، مصاحبه کنندگان میخواهند با استفاده از نکات مصاحبه شغلی سایر افراد را حذف کنند. خود را جای مصاحبهکننده قرار دهید و از خود بپرسید چرا باید شما را استخدام کنند؟ برا پاسخگویی به این سؤال، پاسخ مناسبی آماده داشته باشید.
برای سؤالاتی که در مصاحبه از شما میپرسند، خود را آماده کنید.
اگر بخواهید با اصول مصاحبه شغلی آشنا شوید، باید به نکات زیادی توجه داشته باشید. سعی کنید از قبل، به سؤالاتی که ممکن است از شما پرسیده شود، خوب فکر کنید. (مثلاً سؤالاتی درباره مدرک تحصیلی، حقوق درخواستی و…) سپس از قبل جوابهای خود را آماده کنید. این کار به شما کمک میکند تا روانتر پاسخهای خود را بیان کنید.
سؤالات خود را از قبل آماده کنید
یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که سؤالاتی را از مصاحبهکننده بپرسید. زیرا شما هم بهعنوان فردی که قصد شروع همکاری با آن کسبوکار را دارد، حتماً سؤالات مهمی همچون میزان پیشرفت شغلی خواهید داشت. برای اینکه بتوانید این سؤالات را با شفافیت و کیفیت بهتری بپرسید، بهتر است لیستی از این سؤالات و نکات مدنظر خود را آماده کنید.
پرسیدن سؤالات هوشمندانه، درواقع نشان میدهد که شما راجعبه کسبوکار موردنظر خود، دانش و اطلاعات کافی را دارید. همچنین این موضوع نشاندهنده علاقه شما به این رشته و استخدام در آن است. هنگامیکه مصاحبهکننده از شما میپرسد که آیا سؤالی دارید؟ حتماً یک یا دو سؤال درباره شرکت موردنظر از او بپرسید. اگر سؤالی نپرسید، مصاحبهکننده احساس میکند که شما علاقهای به این کار ندارید. برای مثال، یک سؤال خوب میتواند این سؤال باشد: «از نظر شما یک فرد ایدهآل برای این سمت، باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟».
یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی این است که برای مصاحبه با شرکتهای مختلف، سؤالات متفاوتی هم مطرح کنید. این سؤالات میتوانند شامل این موارد باشند: «به نظر شما بهترین ویژگی کار کردن در این شرکت چیست؟» و «از نظر شما مهارتهای لازم در این شرکت باید در چه سطحی باشند؟»
تمرین، تمرین، تمرین
یکی از نکات مهم در مصاحبه کاری این است که از قبل تمرین زیادی داشته باشید و خود را برای سؤالات پیچیده آماده کنید. خیلی مهم است که بتوانید با اعتمادبهنفس و کاملاً قانعکننده، به سؤالات پیچیده پاسخ دهید. برای مثال، یکی از رایجترین سؤالات در این زمینه، این سؤالات: «چرا ما باید شما را استخدام کنیم؟» میباشند. اگر شما بتوانید به این سؤال با اعتمادبهنفس کامل پاسخ دهید، شانس شما برای دریافت این کار بیشتر خواهد شد.
به یاد داشته باشید که موقع مصاحبه، زمان خوبی برای تمرین نیست و یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که قبل از آن باید تمرینهای زیادی داشته باشید. شاید برای شما سؤال پیش بیاید که بهترین روش تمرین چیست و چگونه میتوان یک تمرین کاربردی داشت؟ برای اینکه بتوانید یک تمرین درست داشته باشید، میتوانید با دو نفر از دوستان خود مصاحبه کردن را تمرین کنید. یک نفر بهعنوان ناظر، یک نفر بهعنوان مصاحبهکننده و یک نفر هم بهعنوان مصاحبهشونده انتخاب کنید. این کار را با عوض کردن نقشها چندین بار تکرار کنید.
راه دیگری که برای تمرین مصاحبه میتوانید انجام دهید، این است که جوابها را ضبط و برای خود پخش کنید. در ادامه، سعی کنید جوابهای بهتری آماده کرده و روانتر پاسخ دهید. یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی رسایی صدا میباشد. هنگام پاسخ دادن مطمئن شوید که پاسخهای خود را با صدایی رسا و شیوا بیان میکنید. زیرا به یاد داشته باشید که فقط درست بودن پاسخها کافی نیست؛ بلکه برای تأثیرگذاری بیشتر، نوع و لحن صدای شما نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
موفقیت را در پنج دقیقه اول مصاحبه به دست آورید
تحقیقات نشان میدهند که پنج دقیقه ابتدایی مصاحبه، دقایق طلایی هستند. این دقایق، مشخص میکنند که آیا مصاحبهکننده تمایل به همکاری با شما را دارد یا خیر. بههمین دلیل هم این مورد از نکات مصاحبه شغلی را فراموش نکنید.
با انرژی و انگیزه وارد شده و برای وقتی که به شما اختصاص دادهاند، کمال تشکر را کنید. همچنین تمایل خود را برای همکاری با مجموعه مصاحبهکننده ابراز کنید. برای مثال، جمله «خیلی منتظر مصاحبهای برای این فرصت شغلی بودم»، تأثیر بسیار مثبتی بر مصاحبهکننده دارد.
خونسرد باشید و این حس را به طرف مقابل هم انتقال دهید
یکی از مهمترین موارد در نکات مصاحبه شغلی این است که خونسردی خود را حفظ کنید. بسیاری از افراد، جلسه مصاحبه کاری را مانند یک میدان جنگ میپندارند. سعی کنید با سخنان بهجا و بهموقع، فضا را تلطیف نموده و جلسه کاری را به یک رابطه دو سر برد تبدیل کنید. این شیوه باعث میشود تا مصاحبهکننده هم احساس کند که شما در یک تیم هستید و به شما اعتماد بیشتری داشته باشد.
همانطور که گفتیم، یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که احساس آرامش داشته باشید و خونسردی خود را حفظ کنید. همواره به یاد داشته باشید که خود شما در ابتدا این شغل را انتخاب کرده و تصمیم گرفتید که به این مصاحبه کاری بیایید. با خود روراست باشید و سعی کنید این شفافیت را با آرامشی که نشان میدهید، ترکیب کنید. سپس این آرامش را به طرف مقابل هم انتقال دهید. در این صورت، میتوانید هم به هدف خود رسیده و در شغل موردنظر را دریافت کنید و هم تجربهای لذتبخش از این مصاحبه خواهید داشت.
مسئولیتپذیر و جسور باشید
یکی از نکات مصاحبه شغلی که از اهمیت بالایی برخوردار است، جسارت داشتن میباشد. جسارت را با گستاخی و مؤدب بودن را با منفعل بودن اشتباه نگیرید. جسارت و احترام، کاملاً همراستا و همارزش هستند. معمولاً مصاحبهکننده قبل از مصاحبه، تمام رزومه شما را مطالعه کرده است. بااینحال، باز هم بهتر است در مصاحبه بهصورت حضوری، برخی از نقاط قوت خود را بیان کنید تا تأثیر بیشتری بر وی بگذارید.
همانطور که میدانید، رابطه چشمی تأثیر بیشتری بر فرد میگذارد. شما میتوانید درباره ویژگیهای شخصیتی و کاربردی خود که ممکن است برای پیشبرد یا بهبود شرکت مربوطه کارآمد باشد هم صحبت کنید. این مورد از نکات مهم در مصاحبه استخدامی است.
مصاحبه کاری را با سخنان مثبت پایان دهید
دقایق پایانی مصاحبه شغلی هم مثل دقایق ابتدایی، نقش بهسزایی در تصویر ذهنی کارفرما از شما دارد. یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که بهتر است جلسه مصاحبه را با یک گفتگوی کوتاه، تأثیرگذار و مثبت به پایان برسانید.
قدردانی و تشکر کردن، نیروی بسیار با ارزشی است که میتواند نتایج معجزهآسایی داشته باشد. از طرف مقابل خود، بابت زمانی که برای شما در نظر گرفته تا جلسه مصاحبه را برگزار کند، قدردانی کرده و برای پیوستن به کسبوکار جدید، اشتیاق و حمایت خود را ابراز کنید. همچنین از خود هم قدردان باشید که با شرکت در این مصاحبه، ابعاد جدیدی از خود کشف کردهاید.
سایر راهکارهای نکات مصاحبه شغلی برای داشتن یک مصاحبه کاری ایدهآل:
بهتر است همیشه یک کپی از رزومه خود به همراه داشته باشید.
اگر با سؤال «از خودتان بیشتر بگویید»، مواجه شدید، به نحو احسن از آن استفاده کنید. در اینگونه سؤالات، سعی کنید بیشتر درباره تخصصهای خود صحبت کنید.
از زبان بدن تأثیرگذاری استفاده نمایید. علاوه بر این، لباس مناسب بپوشید، ارتباط چشمی ایجاد کنید، با مصاحبهکننده محکم دست دهید، به طرز ایستادن و نشستن خود توجه کنید، واضح صحبت کنید و درنهایت، خوشبو باشید.
امیدوار باشید و مأیوس نشوید!
در آخر این مورد از نکات مصاحبه شغلی را به یاد داشته باشید که شما انتخاب میکنید که چه شغلی داشته باشید. فراموش نکنید که نیازهای مادی، تنها بخش کوچکی از الزامات یک شغل است. نکته مهمتر در شغل، این است که به آن علاقه داشته باشید.
مصاحبه شغلی چیست؟
مصاحبه شغلی به گفتوگویی اطلاق میشود که بین یک کارفرمای بالقوه و یک متقاضی کار انجام میگردد. کارفرما میتواند در طول یک مصاحبه شغلی شخص متقاضی را تحتنظر داشته و شرایط عمومی و ظاهری او برای شغل موردنظر را ارزیابی کند. به همین دلیل هم متقاضی تلاش میکند که در مورد شغل موردنظر و همچنین کارفرما، اطلاعات بیشتری جمعآوری کند تا دریابد که آیا میتواند نیازها و علایق آنها را برآورده سازد یا خیر. به همین دلیل هم باید نکات مصاحبه شغلی را به یاد داشته باشید تا بتوانید از این نکات بجا استفاده کنید.
مصاحبه شغلی درواقع مکالمهای بین دو نفر میباشد که هر کس سعی میکند اطلاعات بیشتری درمورد طرف مقابل کسب کند. روند مصاحبه کاری مانند یک خیابان دوطرفه است. شما قصد رسیدن به یک هدف را دارید و آن هدف هم شغل مناسب شماست. از سوی دیگر، کارفرما هم در قصد دارد به یک هدف برسد و آن هم استخدام شخصی مناسب برای کسبوکار خود میباشد.
در مصاحبه استخدامی چه سؤالاتی بپرسیم؟
درواقع مصاحبه شغلی را میتوان نوعی فرصت برای کارگزار دانست که بتواند بهواسطه آن، کارجوی موردنظر خود را برای ورود به شرکت پیدا کند. ازاینرو، اگر شما کارگزار هم هستید، باید نکات مصاحبه شغلی را در نظر داشته باشید تا بتوانید سؤالات درست و مناسبی از شخص مصاحبهشونده بپرسید. فراموش نکنید که پرسیدن سؤالات مناسب و دقیق در طول مصاحبه شغلی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
ما بهعنوان یک استخدامکننده و کارفرما، باید نحوه مصاحبه شغلی را به طور کامل یاد گرفته باشیم. ما باید طی یک مصاحبه شغلی با مطرح کردن و پرسیدن تعدادی سؤال، شخص متعهد و مناسب برای شغل را انتخاب کنیم. سپس با جوابهایی که میشنویم، به بررسی شخص مقابل بپردازیم. ما در ادامه این مقاله، تعدادی از بهترین سؤالاتی که میتوانید از مصاحبهشونده بپرسید را گردآوری کردهایم. اگر شما هم میخواهید بدانید از شخص مقابل چه سؤالاتی بپرسید، با ادامه نکات مصاحبه شغلی همراه باشید.
شما چه مهارتی دارید که فکر میکنید برای این شغل مناسب هستید؟
زمان مصاحبه شغلی میتواند فرصت مناسبی برای شما باشد تا بتوانید با پرسیدن تعدادی سؤال، از مهارتها و استعدادهای فردی مصاحبهشونده آگاه شوید. اما باید توجه کرد که مهمترین هدف شما در طول یک مصاحبه، پیدا کردن فردی است که تمام شرایط لازم برای انجام کار موردنظر شما را داشته باشد. برای رسیدن به این هدف، باید تمام نکات مصاحبه شغلی را به یاد داشته باشید.
ازاینرو، سعی کنید سؤالاتی درباره میزان مهارت شخص مصاحبهشونده بپرسید. با پرسیدن این سؤالات، میتوانید جزئیات بیشتری درباره مهارتهای این داوطلب کسب کنید. سپس با بررسی این مهارتها، میتوانید صلاحیت مصاحبهشونده برای این شغل را تعیین نمایید. برای مثال، اگر شخص مصاحبهشونده درباره یک مهارت مهیج سخن گفت که هیچ ارتباطی هم به کسبوکار شما ندارد، میتوانید اینطور برداشت کنید که این شخص، برای کار موردنظر شما مناسب نیست و از پذیرفتن وی خودداری کنید.
تا به امروز، به کدام موفقیت حرفهای خود بیشتر از همه افتخار میکنید؟
بسیاری از افرادی که برای مصاحبه کاری حاضر میشوند، سعی میکنند با استفاده از نکات مصاحبه شغلی شما را تحت تأثیر قرار دهند. به همین دلیل هم ممکن است متقاضی چند موفقیت مهم در کارنامه خود داشته باشد که البته میتواند یک امتیاز مثبت برای او محسوب گردد.
این احتمال وجود دارد که موفقیتهای مصاحبهشونده به شکل یک جایزه یا گواهینامه باشد. همچنین ممکن است این موفقیتها درواقع انجام کامل یک پروژه بزرگ و موفقیتآمیز باشد. درهرصورت، پرسیدن این سؤال از مهمترین نکات مصاحبه شغلی میباشد که موجب میشود تا شما درک بهتری از نقاط قوت شخص مقابل داشته باشید.
به علاوه، پرسیدن این سؤال از مصاحبهشونده، به وی این امکان را میدهد تا بتواند ردباره موضوع موردعلاقه خود صحبت کند. همچنین این سؤال میتواند باعث تسکین اعصاب او و کاهش استرس شغلی در طول مصاحبه گردد. علاوهبراین، سؤالات اینچنینی به بالا بردن اعتماد به نفس مصاحبهشونده هم کمک بسزایی میکند.
چگونه میتوانید بر چالشها غلبه کرده و مدیریت بحران داشته باشید؟
این یکی از سؤالات خاص و محبوب مصاحبه شغلی میباشد که پرسیدن آن هم دلیل بسیار خوبی دارد. زیرا یک کارمند جدید پس از استخدام، ممکن است هر از چند گاهی با برخی موانع و مشکلات مقابله کند. این مشکلات ممکن است در تیم رخ داده یا در یک پروژه انفرادی باشد. اگر شخص مصاحبهشونده اطلاعاتی در زمینه مدیریت بحران و راههای غلبه بر مشکلات نداشت، شاید بهتر باشد که برای تأیید درخواست وی، تجدیدنظر کند. زیرا مدیریت بحران نهتنها یکی از نکات مصاحبه شغلی میباشد، بلکه برای توسعه کسبوکار هم اهمیت دارد.
نحوه کار شما به چه صورت است؟
یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی این است که درباره نحوه کار کارمند جدید خود اطلاعات کافی داشته باشید. دانستن این موضوع که کارمندی که قرار است استخدام کنید، دارای روحیه بالای کار تیمی باشد، میتواند تأثیر بسزایی در رونق کسبوکار شما داشته باشد.
مورد دیگری که در مصاحبه شغلی باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، این است که بدانید شخص مصاحبهشونده در کار گروهی و تیمی بهتر عمل میکند، یا ترجیح میدهد که بهصورت انفرادی و مستقل مشغول بکار شود. این سؤال کاربردی، در یافتن فردی مناسب به شما کمک میکند و همچنین با اطلاع از این موضوع، میتوانید شغلی متناسب با طرز کار مصاحبهشونده به او ارائه دهید.
چگونه مصاحبه کاری موفقی داشته باشیم؟
یک مصاحبه شغلی موفق به عوامل مختلفی بستگی دارد. صرفنظر از نوع مصاحبه که ممکن است هر مصاحبه با مصاحبه دیگری متفاوت باشد، میتوانید برخی از نکات مصاحبه شغلی و دستورالعملهای کلی را دنبال کنید. این دستورالعملها به شما کمک میکنند تا بتوانید کارفرمای خود را بیشتر تحت تأثیر قرار دهید. در این مقاله، برخی نکات مصاحبه شغلی را مرور میکنیم که میتوانند موجب موفقیت شما در طول یک مصاحبه گردند.
تکنیک جواب دادن خود را ارتقا دهید
درواقع مصاحبه شغلی به شما فرصتی برای درخشیدن میدهد. هرچه شما میگویید یا انجام میدهید، شما را به مرحله بعدی که استخدام است سوق داده یا شما را کلاً از رقابت حذف میکند. پس تلاش کنید که با اطلاع کافی از نکات مصاحبه شغلی بتوانید بهترین مصاحبه را برای خود رقم بزنید. در ادامه این مقاله، تمام تکنیکهای لازم برای یک مصاحبه رضایتبخش آورده شده است.
لباس مناسبی تن کنید
همیشه در اولین برخوردی که با شخص جدیدی داریم، به ظاهر و نحوه لباس پوشیدن وی توجه میکنیم. به همین دلیل هم لباس یکی از نکات مهم در مصاحبه شغلی است. اولین برداشتی که یک کارفرما از شما دارد، تفاوت زیادی در نتیجه مصاحبه شغلی شما ایجاد میکند. زیرا همانطور که گفتیم، اولین قضاوتی که مصاحبهکننده درباره شما دارد، بر اساس شکل ظاهری و پوشش شما خواهد بود. به همین دلیل هم پوشیدن لباس مناسب برای مصاحبه شغلی بسیار مهم است.
مهارتهای مصاحبهای خود را ارتقا دهید
یکی از فاکتورهای مهم در طول یک مصاحبه شغلی این است که بتوانید با مصاحبهکننده تعامل خوبی داشته باشید. همچنین سیار مهم است که بتوانید افکار خود را بهوضوح بیان کنید. این مهارت، بهاندازه مهارتهایی که در رزومه خود مینویسید، مهم هستند. بنابراین، قبل از مصاحبه وقت کافی بگذارید تا مطمئن شوید که مهارتهای مصاحبهای شما بهاندازه مهارتهای موجود در رزومه، آماده و کامل است. برای داشتن این مهارتها، باید تمام نکات مصاحبه شغلی را در ذهن خود داشته باشید.
استرس مصاحبه را به حداقل برسانید
مصاحبههای کاری برای شخص مصاحبهشونده استرسزا میباشند. حتی اگر تابهحال در مصاحبههای زیادی هم شرکت کرده باشید، باز هم نگرانیهایی وجود دارد که موجب افزایش استرس در شما میشود. شما میتوانید با استفاده برخی تکنیکهای کاهش استرس، میزان نگرانی و استرس خود را در حین مصاحبه شغلی به حداقل برسانید. درواقع با کنترل استرس، میتوانید مصاحبه موفقیتآمیزی داشته باشید.
در ابتدا کارفرما را تحت تأثیر قرار دهید
همانطور که پیشازاین هم گفتیم، برداشتی که کارفرما در ابتدا از شما دارد، از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است. همچنین باید به این نکته توجه کنید که در طول یک مصاحبه، وقت زیادی برای ایجاد تأثیر خوب و مثبت نخواهد داشت. از موقع ورود به محل موردنظر تا زمان خروج از ساختمان، شما بهعنوان یک استخدام جدید بالقوه ارزیابی خواهید شد. ازاینرو، بسیار مهم است که حین ملاقات با سایرین، بهترین رفتار ممکن را داشته باشید تا بتوانید او را تحت تأثیر قرار دهید. این مورد هم یکی از موارد مهم در نکات مصاحبه شغلی میباشد.
طرز رفتار درست افراد درونگرا در طول یک مصاحبه کاری
اگر فرد درونگرایی برای یک مصاحبه کاری حاضر شود، ممکن است با چالشهای زیادی روبرو شود. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، میتوانید با استفاده از برخی روشها، این چالشها را کنترل کنید. برای مثال، یکی از نکات مصاحبه شغلی برای افراد درونگرا این است که قبل از مصاحبه چندین بار تمرین کرده و جوابهای خود را آماده کرده باشند.
از مصاحبهکننده تشکر کنید
از اهمیت تشکر و قدردانی پیشازاین هم گفتیم. اگر شما بعد از مصاحبه شغلی از مصاحبهشونده تشکر کنید، این نشاندهنده آداب معاشرت خوب شماست. همچنین اگر میزان علاقه خود به شغل موردنظر را نشان دهید، ممکن است مصاحبهکننده دریابد که انگیزه کافی برای کار موردنظر را دارید. پس تشکر کردن یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی میباشد که نباید از آن غافل شد.
از ارتباطات مشترک خود استفاده کنید
یکی از موارد مهمی که در نکات مصاحبه شغلی از اهمیت بالایی برخوردار است، شناختن فردی در کسبوکار موردنظر میباشد. اگر شما این آشنایی و ارتباطات را داشته باشید، با استفاده از آنها میتوانید اطلاعاتی از داخل شرکت کسب کنید. همچنین میتوانید بفهمید که در طول مصاحبه ممکن است چه انتظاراتی از شما داشته باشند.
این اطلاعات میتواند شامل موارد زیر باشد:
شرکت را بررسی کنید
با لباس مناسب به مصاحبه شغلی بروید
چند دقیقه زودتر به محل مصاحبه برسید
تلفن همراه خود را خاموش یا بیصدا کنید
سؤالات اضافه نپرسید
با آرامش به سؤالات پاسخ دهید
ساعت و حلقه در دست داشته باشید
از یک تیپ رسمی استفاده کنید
رنگ لباسهای روشن یا تیره انتخاب کنید
لبخند بزنید
فن بیان در مصاحبه کاری
معمولاً افراد زیادی وجود دارند که علیرغم اینکه شایستگیهای لازم برای دریافت شغلی را داشتند، اما موفق به دریافت آن نشدند. شاید دلیل این موضوع، نداشتن فن بیان مناسبی در مصاحبه کاری باشد. پس فراموش نکنید که یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی این است که بتوانید به زیبایی سخن بگویید. معرفی خود در مصاحبه شغلی یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید با فن بیان بالا و به زیبایی انجام شود.
علاوه بر فن بیان، دست دادن هم میتواند تأثیر بسیار مثبتی بر مصاحبهکننده داشته باشد و یکی از نکات مصاحبه شغلی شناخته میشود. بهطورکلی، دست دادن محکم، نشاندهنده اعتمادبهنفس در فرد است. به یاد داشته باشید که دو ویژگی فن بیان و اعتمادبهنفس بالا، معیارهایی هستند که هر کارفرمایی خواهان آن است.
اگر میخواهید بدانید که چگونه یک مصاحبهگر خوب باشیم باید بگوییم که شما هر سمتی که در یک شرکت یا کارخانه داشته باشید، باز هم به فن بیان احتیاج پیدا خواهید کرد. درواقع، مهمترین هدف از داشتن فن بیان بالا در طول یک مصاحبه کاری این است که بتوانید پیام خود را بهروشنی و کاملاً واضح بیان کنید.
داشتن فن بیان مناسب به شما این امکان را میدهد که بتوانید بهراحتی در انجام کارهای تیمی یا برقراری ارتباط با مشتریان، موفق باشید. البته تنها داشتن فن بیان کافی نیست، بلکه شما باید مهارتهای گوش دادن، نوشتن و… را نیز در خود تقویت کنید.
در یک مصاحبه استخدامی باید چه بگوییم؟
هرکس در طول زندگی خود احتمالاً برای مصاحبههای شغلی زیادی آماده شده است. هر مصاحبه شغلی میتواند متفاوت از دیگری باشد زیرا هر شغل و هر مصاحبهکننده با یکدیگر تفاوتهای بسیاری دارند. اگر با نکات مصاحبه شغلی آشنایی داشته باشید، میتوانید بدانید که در یک مصاحبه چه سخنانی را بگوییم. در این بخش، چند نکته وجود دارد که باید همیشه در مصاحبههای کاری خود از آنها استفاده کنید.
اطلاعات خود از شرکت موردنظر را ابراز کنید
وقتی شما در مورد میزان دانش خود درمورد شرکت موردنظر خود صحبت میکنید، مصاحبهکننده احساس میکند شما برای دریافت این کار، اشتیاق بسیاری دارید. یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که قبل از مصاحبه، وبسایت، رسانههای اجتماعی، مقالات اخیر و سایر موارد مربوط به شرکت را مشاهده کرده و آنها را بهخاطر بسپارید. همچنین بهتر است از دامنه شرکت و رویدادهای فعلی آن آگاهی داشته باشید.
نشان دهید که روحیه تیمی دارید
یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی این است که توانایی خود در کارهای گروهی را نشان دهید. توانایی کار در تیم، یکی از ویژگیهای مهمی است که برای کارفرمایان اهمیت بسیاری دارد. یک مصاحبهکننده تمایل دارد که درباره کارهای تیمی قدیمی و موفقیت تیم شما اطلاعاتی کسب کند. نقش خود در تیم را بهروشنی توضیح داده و بگویید که شما چه تأثیری بر موفقیت آن داشتهاید.
نشان دهید که دائماً به دنبال یادگیری هستید
یکی از نکات مصاحبه شغلی این است که نشان دهید همیشه میخواهید چیز جدیدی را یاد بگیرید. همچنین کارفرمایان تمایل دارند بدانند که شما در انطباق و یادگیری روشهای جدید، چگونه عمل میکنید. درباره تمایل خود برای یادگیری کارهای جدید با آنها صحبت کنید. به مصاحبهکننده بگویید که دائماً مقالاتی درمورد روشهای جدید مرتبط با کار موردنظر میخوانید و برای مشاوره، با مربیان مخصوصی صحبت میکنید.
انگیزه خود را نشان دهید
نشان دادن انگیزه و اشتیاق در کار موردنظر، یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی است که بادی به آن توجه ویژهای داشته باشید. با گفتن اینکه انگیزه کافی برای انجام این کار دارید نکاتی را به طور غیرمستقیم به کارگزار میفهمانید. این نکات شامل موارد زیر میشوند:
شما قصد کمک به شرکت را دارید تا عملکرد خوبی داشته باشد.
شما توانایی این را دارید که یک کارمند مفید باشید.
هر دو موارد بالا، به کارفرمایان نشان میدهد که آنها میتوانند برای انجام کار خود، روی شما حساب کنند. توضیح دهید که انگیزه، چگونه در انجام کارها به شما کمک کرده است و چگونه دوباره میتوانید از این انگیزه برای انجام کارهای جدید خود استفاده نمایید. نقطهضعف در مصاحبه استخدامی این است که نشان دهید به کار موردنظر بیعلاقه هستید. در این صورت، کارفرما هرگز شما را قبول نخواهد کرد.
۲۶ نمونه سؤال مصاحبه کاری در ایران
سنوسال شما
هدف شما از استخدام
حقوق درخواستی شما
متأهل یا مجرد بودن شما
وضعیت تحصیلی
وضعیت کارت پایان خدمت
علت معافیت از سربازی
سابقه کار
محل زندگی
نوع شخصیت بر اساس نتایج تستهای MBTI
مهارتها و تخصصها
میزان علاقه شما به پیشرفت
معدل تحصیلی شما
وضعیت شغلی کنونی
شغل ایدهآل شما
میزان ریسک
برنامه شما برای چند سال آینده
نقاط قوت شخصی
نقاط ضعف شخصی
علاقه به کار تیمی
علت رها کردن شغل قبلی
میزان اطلاعات شما در خصوص شرکت
روشهای مدیریت زمان شما
چالشهای صنعت موردنظر
چرا باید شما را استخدام کنند
بزرگترین دستاورد حرفهای شما
ترفندهای مصاحبه کاری در ایران
اگر در پی یافتن شغل مناسبی برای خود هستید، حتماً به مصاحبههای کاری هم فکر کردهاید. اما شاید مصاحبه شغلی هنوز هم برای شما نقاط ابهامی داشته باشد که باعث ایجاد استرس در شما شده است و مانع از نشان دادن شخصیت واقعی شما میشود.
معمولاً سؤالاتی که در مصاحبهها پرسیده میشوند باعث نگرانی داوطلبان هستند. افراد فکر میکنند اگر نتوانند بهصورت صحیحی به سؤالات استخدامکننده پاسخ دهند، توسط ایشان انتخاب نشده و شغل را از دست خواهند داد. اگر موضوع مصاحبه شغلی برای شما هم به یک چالش بزرگ تبدیل شده، با ما همراه باشید تا با هم نکات مصاحبه شغلی و ترفندها و نمونه مصاحبههای کاری را بررسی کنیم.
چرا باید در مصاحبه شغلی شرکت کنیم؟
اگر شما یک متقاضی کار هستید، خود را بهجای کارفرما گذاشته و ببینید که اگر شما شغلی برای واگذاری به دیگران داشتید، چه افرادی را برای این کار انتخاب میکردید؟ قطعاً شما هم در مقام یک کارفرما، میخواهید با افراد زیادی صحبت کنید و با پرسیدن یک سری سؤالات، شناخت اولیهای نسبت به آنها پیدا کرده و درنهایت، فرد موردنظر خود را رسماً به همکاری دعوت نمایید.
پس مصاحبه شغلی، امری ضروری است که موجب میشود افراد مناسب برای انجام کارها تعیین شوند. اکثر مواقع، افراد در مصاحبههای شغلی زیادی شرکت میکنند تا درنهایت، شغل مناسبی بدست آورند. این در حالی است که گروهی دیگر از افراد، خواهان شغل خاصی بوده و تنها میخواهند در یک زمینه خاص به فعالیت بپردازند.
این گروه از افراد استرس بیشتری را در مصاحبه شغلی تجربه میکنند، چراکه با تمام وجود خواهان دریافت آن شغل هستند. اما دیگر افراد استرس زیادی ندارند، چون فقط میخواهند شغلی داشته باشند و نوع شغل برای آنها اهمیت چندانی ندارد!
اگر شما جز افرادی هستید که علیرغم داشتن شغل، نوع وظیفه و کاری که به شما محول میشود نیز برای شما مهم است، نکاتی که در ادامه این مطلب میخوانید، قطعاً کمک شایانی به شما خواهد کرد. چراکه گاهی تنها اجرای یکی از نکات مصاحبهای میتواند کارفرما را برای استخدام شما قانع کند.
۷ نمونه مصاحبه شغلی
وقتی صحبت از نمونه مصاحبه شغلی میشود، منظور ما نمونه سؤالاتی است که در جلسات مصاحبه استخدامی میپرسند. در اینجا ۷ نمونه از اصلیترین سؤالاتی که در مصاحبههای شغلی پرسیده میشود را عنوان میکنیم تا شما با ساختار اینگونه سؤالات بیشتر آشنا شوید. این سؤالات بهقرار زیر هستند:
خود را معرفی کنید.
چرا میخواهید در این حرفه کار کنید؟
آیا قبلاً در جای دیگری مشغول به کار بودهاید؟
چه مهارتهایی دارید؟
تحصیلات شما در چه حدی است؟
چقدر دستمزد یا حقوق میخواهید؟
آیا فکر میکنید از پس این شغل برمیآیید؟
این پرسشها و پرسشهای مشابه، نمونههایی هستند که معمولاً در اکثر مصاحبههای شغلی از داوطلبان پرسیده میشود. سپس هر فرد بسته به شخصیت، توانایی، تحصیلات و مهارت خود به آنها پاسخ میدهد. در پی همین پاسخهاست که کارفرما تصمیم میگیرد فردی که بیشترین تطابق را با معیارهای شرکت دارد، استخدام کند.
برخی از افراد سعی میکنند تا تواناییها و مهارتهای خود را فراتر از حدی که هست، نشان دهند. ممکن است این ترفند گاهی مؤثر واقع شود، اما افرادی که با تظاهر کردن نظر کارگزاران را جلب میکنند، پس از استخدام در مسیر کاری خود، دچار مشکلات فراوانی خواهند شد. بنابراین، لازم است تا تنها از نکات مصاحبه شغلی و ترفندهایی استفاده کنید که حقیقت وجود شما را آشکار کند، نه اینکه تواناییهای شما را فراتر از حد تصور نشان دهد.
ترفندهای مصاحبه استخدامی چه کمکی به ما میکنند؟
گاهی اوقات، افراد با وجود داشتن تمام فاکتورهای موردنیاز برای اشتغال در یک پُست، موفق به پذیرش آن در مصاحبه شغلی نمیشوند. این افراد اگرچه لیاقت، صداقت، مهارت، تحصیلات و توانایی کافی برای انجام کار موردنظر را دارند، اما به دلیل اینکه نحوه معرفی خود را نمیدانند، شغل موردعلاقه یا موردنظر خود را از دست میدهند.
این افراد میتوانند با فراگیری برخی نکات مصاحبه شغلی و ترفندهای موردنیاز، در مصاحبه شغلی خود موفق شوند. درواقع ترفندهای مصاحبه استخدامی به ما کمک میکنند تا بتوانیم در مدتزمانی اندک چند دقیقهای که با ما مصاحبه میکنند، تمام آنچه که لازم است کارفرما در مورد ما بداند را به او انتقال دهیم.
ممکن است فرد مصاحبهکننده تنها از تحصیلات و سابقه کاری ما بپرسد، اما ما تواناییهای بیشتری برای ارائه داشته باشیم. با این حساب لازم است تا در جواب سؤالات مختصر وی، جوابهایی کوتاه، کامل و قانعکننده بدهیم. در ادامه، ۵ ترفند را به شما آموزش خواهیم داد تا به کمک آنها بتوانید یک مصاحبه شغلی موفق را تجربه کنید.
۵ ترفند کاربردی در مصاحبه شغلی
نکات مصاحبه شغلی و ترفندهای روانشناسی بسیاری وجود دارند که میتوانند مسئول پذیرش یا افراد مصاحبهکننده را تحت تأثیر آنی قرار داده و امکان قبولی شما را تا حد زیادی افزایش دهد؛ اما باتوجهبه اینکه یکی از اصلیترین مسائل در مصاحبه کاری این است که خودتان باشید، باید به نکات دیگری توجه کنید.
در اینجا، بهجای عنوان کردن ترفندهای روانشناسانه برای تأثیرگذاری آنی، به ترفندهای کاربردیتری اشاره میکنیم تا صرفاً بتوانید تواناییها و لیاقت خود را بهصورت شفاف، دقیق و قانعکننده به دیگران انتقال دهید. اگر شما هم میخواهید بنیان کار خود را بر پایه صداقت بنا کنید، ترفندهای زیر را به کار بگیرید تا تأثیر مثبتی بر مصاحبهکننده بگذارید:
بلند، واضح و شمرده صحبت کنید
احتمالاً شما هم در دوران تحصیل خود در مدرسه افرادی را دیدهاید که ضمن ارائه انشاهای بسیار خوب، نمرههای پایینی گرفتهاند. وقتی این افراد دلیل نمره کم را از معلم میپرسیدند، معلم میگفت: «صدای خیلی ضعیفی داشتی، اصلاً متوجه نشدم چه چیزی نوشته بودی!».
این مثال بارها در مصاحبههای شغلی اتفاق میافتد و اکثر اوقات، مصاحبهکنندگان باوجوداینکه چیزی از حرفهای داوطلبان را نمیفهمند، مصاحبه را تمام کرده و کلاً چنین افرادی را از همان لحظه رد میکنند. دلیل دیگر این کار آنها این است که وقت محدود بوده و نمیتوانند دوباره سؤالات را از شما بپرسند.
به همین دلیل، همواره واضح، دقیق و شمرده صحبت کردن در مصاحبهها اهمیت بسزایی دارد. توانایی، مهارت، سابقه کاری و میزان تحصیلات شما هرچقدر که هست، آن را طوری مطرح کنید که مصاحبهکننده بهصورت کامل آن را دریافت کند.
سؤال بپرسید
مطمئناً هرکسی که برای مصاحبه شغلی در مکانی حاضر میشود یا بهصورت تلفنی با مصاحبهکنندگان صحبت میکند، او نیز سؤالات زیادی برای پرسیدن دارد، اما از مطرح کردن آنها اجتناب میکند. بیشتر افراد فکر میکنند که با سؤال پرسیدن، مصاحبهکنندهها را کلافه میکنند یا اصلاً حق پرسیدن سؤال را ندارند.
باید بدانید که چنین نگرشی کاملاً اشتباه است. همانطور که پیشازاین هم گفتیم، وقتی شما هیچ سؤالی نمیپرسید، یعنی هیچ اشتیاقی هم برای دریافت آن شغل ندارید و با مصاحبه کردن تنها تیری را در تاریکی پرتاب میکنید. پس هر سؤالی که در مورد کار موردنظر دارید را در جلسه مصاحبه، مطرح کرده و هرگز از مطرح کردن آنها باکی نداشته باشید.
از پیام مخفی استفاده کنید
گاهی در مصاحبهها سؤالات و مسائلی مطرح میشود که در آنها اشارهای به مهارتها یا تواناییهای بالقوه ما نمیکنند. ممکن است کارفرما تنها سابقه کاری یا دلیل استعفا از شغلی قبلی ما را ملاک قرار دهد و تنها بر روی آنها تأکید کند. در چنین شرایطی، بهتر است خود شما دستبهکار شده و ضمن پاسخگویی به سؤالات ایشان، موارد موردنظر خود را نیز بهصورت کوتاه بیان کنید.
برای مثال، اگر شما یک صفحه مجازی دارید که در آن به سؤالات و مشکلات افراد در زمینه تخصصی خود رسیدگی میکنید، میتوانید آن را بهصورت پیام مخفی به این صورت بیان کنید: «از کار قبلی خود استعفا دادم تا فرصت بیشتری برای ارائه تواناییهای خود داشته باشم. چراکه فکر میکنم بیشتر میتوانم به مردم کمک کنم و در صفحه مجازی خودم هم بارها این کار را انجام دادهام».
همچنین میتوانید بگویید: «بله یکی از دانشجوهای مجازی من قبلاً با این مورد برخورد کرده بود»، و … . البته بیان کردن چنین پیامهایی در مصاحبه، به زمینه کاری و خلاقیت شما بستگی دارد. سعی کنید در ارتباط درستی بین سؤال و پاسخ مخفی خود ایجاد نمایید.
در صورت امکان، خود شما مصاحبه را آغاز کنید
منتظر نباشید تا مصاحبهکننده پس از کلی وارسی کردن کاغذهای روبرو یا چک کردن موبایل خود، از شما سؤال بپرسد. بهتر است بهمحض ورود به جلسه یا شروع مصاحبه تلفنی، خود شما بحث را شروع کنید. برای این شروع، میتوانید از جملاتی همچون: «ممنونم که این فرصت را در اختیار من قرار دادید»، یا «من آماده هستم تا به تمام سؤالات شما پاسخ دهم»، استفاده کنید.
نقاط قوت و ضعف خود را با هم مطرح کنید
گاهی افراد در جلسات مصاحبهای، تنها نقاط قوت خود را بیان میکنند و حتی درصورتیکه مصاحبهکننده درباره نقاط ضعف آنها سؤالی میپرسید، همچنان از اشاره به نقاط ضعف خود طفره میروند. درواقع این افراد، قصد دارند تا وانمود کنند که نقطهضعف خاصی ندارد و سرشار از نقاط قوت هستند. اما باتوجهبه اینکه هیچ انسانی کامل نیست و همه ما ترکیبی از نقاط قوت و ضعف داریم، بهتر است در این مورد هم صادقانه هر دوی این موارد را مطرح کنیم.
وقتی در برابر پرسش کارفرما، صادقانه نقاط ضعف خود را بیان میکنید، حتماً نقاط قوت خود را هم یادآور شوید. در این صورت، نقاط قوت ما بیشتر به چشم میآیند. البته اگر خود مصاحبهکننده از نقطهضعف شما سؤال نکرد، دلیلی ندارد خود شما به آن اشاره کنید. (اکثر اوقات مصاحبهکنندهها از داوطلبان میخواهند تا نقاط ضعف کار خود را بیان کنند و معمولاً افراد نمیدانند چگونه این مورد را بگویند تا به شخصیت آنها خللی وارد نشود!)
تیپ مناسب مصاحبه کاری
زمانی که ما در مورد فن بیان در مسابقه استخدامی صحبت میکنیم شما باید به این گزینه توجه داشته باشید که یک تیپ مناسب برای مصاحبه کاری، میتواند به موفقیت شما در این مصاحبه کمک کند. استفاده از لباس مناسب و متناسب با محیط و توجه به زبان بدن در کنار لباس آراسته و اتوکشیده، باعث میشود که شما دیگر نتوانید با نقطهضعف خاصی در مصاحبه خود برخورد کنید.
یک تیپ مناسب در ابتدای کار آراستگی و نظم شما ا به نمایش میگذارد. همچنین آراستگی و لباس مناسب موجب بالا رفتن اعتمادبهنفس شما در حین مصاحبه کاری خواهد شد. مناسبترین کاری که در کنار فن بیان در مصاحبه استخدامی میتواند تأثیر بینظیری برای افراد داشته باشد، توجه به تیپ مناسب برای انتخاب یک سبک کاملاً ایدئال است.
مزیت فن بیان بالا در مصاحبه استخدامی
چنانچه بخواهیم که به بیان نقطهضعف در مصاحبه استخدامی اشاره داشته باشیم، بهتر است از این نکته کلیدی که در ادامه مطرح میکنیم، غافل نشوید. یکی از مهمترین نقاط ضعف در یک مصاحبه، نپرسیدن سؤال میباشد. بارها به این موضوع اشاره کردهایم که اگر شما در مصاحبه کاری خود تنها پاسخ داده و هیچگونه سؤالی بپرسید، ممکن است مصاحبه کاری شما نتیجه مناسبی در بر نخواهد داشت.
این نقطهضعف بزرگ میتواند به این مسئله اشاره کند که شما هیچ نوع اشتیاقی برای قبولی در مصاحبه کاری مذکور ندارید. اما در حالت کلی، این موضوع را همیشه بهخاطر داشته باشید که بیان نقطهضعف در مصاحبه استخدامی تا زمانی که از شما درباره آن سؤالی نشود، اصلاً درست نیست و بهتر است آن را بیان نکنید.
اما چنانچه مصاحبهگر علاقه داشته باشد تا شما نقطهضعف خود را برای او بازگو کنید، بهتر است بهدوراز دروغ، با صدایی کاملاً آرام، بهصورت واضح و بدون هیچگونه ابهامی شروع به صحبت کردن کنید. چراکه توجه به لحن صحبت، یکی از مهمترین موارد در فن بیان در مصاحبه استخدامی میباشد. همچنین فن بیان موجب افزایش روابطعمومی شما در حرفه موردنظر میشود که این موضوع هم برای کارفرما از اهمیت بالایی برخوردار است.
مزیت دیگری که فن بیان در مصاحبه استخدامی و جسور بودن شما دارد، این است که باعث میشود ضعف شخصیتی از شما دور شود. همچنین موجب میشود تا نقاط قوت شما به شکل خاصی خود را بروز دهند و این ویژگی شخصیتی به کارفرما نشان میدهد که با انتخاب شما، میتواند بازدهی کار خود را بالا ببرد. چراکه جسور بودن، باعث میشود تا افراد بتوانند مسئولیت کار خود را قبول کرده و همچنین فعالیت خود را هدفمندتر دنبال کنند.
سایر نکات مهم در مصاحبه شغلی
تقویت فن بیان در مصاحبه استخدامی و بیان نقاط ضعف در مصاحبه استخدامی باعث میشود که شما بتوانید خوب صحبت کنید. همچنین میتوانید به کارفرمای خود این موضوع را یادآوری کنید که روحیه شما برای انجام یک کار تیمی بسیار مناسب است. همانطور که گفتیم، این موضوع، شانس شما را برای دریافت شغل موردنظر بیشتر میکند.
یکی دیگر از نکات مصاحبه شغلی که پیشازاین هم به آن اشاره شد، شناختن حوزه کاری شرکت است. این موضوع، به مصاحبهکننده نشان میدهد که شما از آن جمله افرادی هستید که برای ورود به یک شغل، سعی میکنید تمام مزایا و معایب شرکت را مورد بررسی قرار دهید. همچنین انگیزه شما در شغل موردنظر بهصورت واضح مشخص میگردد.
نتیجهگیری
بهعنوان یک قاعده کلی، مصاحبه شغلی بخش مهمی از روند درخواست کار است و ممکن است از یک مکالمه غیررسمی گرفته تا بحث جدی با برخی از افراد شاغل در شرکت و بهصورت رسمی باشد. اگر متقاضی شغل، موفق به اخذ مصاحبه شغلی شود، نشاندهنده این است که کارفرما صلاحیتهای لازم در وی را مشاهده کرده و آن شخص را برای کار موردنظر، مناسب دیده است.
به طور معمول، یک متقاضی بعد از اینکه آگهی شغل را میبیند، به آن پاسخ داده و رزومه و سایر مطالب درخواستی را به کسبوکار موردنظر ارائه میدهد. سپس کارفرما درخواستهای دریافتی را بررسی کرده و تصمیم میگیرد که چه کسی باید برای مصاحبه دعوت شود. در برخی موارد، برای صرفهجویی در منابع و وقت هر دو طرف، ممکن است حتی مصاحبه از طریق تلفن انجام شود.
سؤالات متداول
در مصاحبه استخدامی چه بپرسیم؟
سعی کنید در مصاحبه استخدامی، سؤالاتی بپرسید که اطلاعات دقیقی درباره مهارت و تخصصهای مصاحبهشونده به شما ارائه دهد.
تأثیر فن بیان در مصاحبه کاری چه میزان است؟
یکی از مهمترین نکات مصاحبه شغلی این است که با فن بیان بالا سخن بگویید. داشتن فن بیان، موجب میشود اعتماد بیشتری به شما داشته باشند و شما هم بتوانید شغل موردنظر را از آن خود کنید.
برای گفتن نقاط ضعف در مصاحب شغلی چه کنیم؟
وقتی مصاحبهکننده درباره نقاط ضعف شما سؤال پرسید، سعی کنید با صداقت به آنها پاسخ دهید. اما درصورتیکه در این باره از شما سؤالی نشد، شما هم حرفی درباره این موضوع نزنید.
اصول کار گروهی (Teamwork) ، عوامل و مراحل کار تیمی موفق
یکی از موضوعاتی که امروزه دغدغهی بیشتر مدیران کسب و کارهاست، بهوجود آوردن فرهنگ کار تیمی و گروهی در کسبوکار است. اگر اهمیت کار تیمی و گروهی در سازمانی به درستی درک شود اتفاقات و پیشرفتهای بسیار خوبی در آن شرکت رخ میدهد که میتواند منجر به افزایش فروش و اعتبار آن مجموعه و برند گردد. کارگروهی چیست؟
البته به وجود آوردن فضایی که منجر به کارتیمی و گروهی شود کار چندان آسانی نیست اما اگر بتوانید مطالب گفته شده در این مقاله را به درستی انجام دهید، میتوانید کار تیمی را در بین کارمندانتان نهادینه کنید و نگران بسیاری از کارها نباشید زیرا بهشکل خودکار انجام خواهند شد. کار تیمی موفق چیست ؟
مایکل جردن، یکی از بزرگترین اسطورههای بسکتبال در مورد اهمیت کار گروهی و تیمسازی میگوید: با هوش و استعدادتان در یک مسابقه برنده خواهید شد اما با کار گروهی قهرمان مسابقات میشوید.
امروزه با پیشرفت دنیای تکنولوژی و پیچیدهتر شدن فعالیتهای سازمانی، اهیمت کار فردی کمرنگ شده است و اهمیت کارهای گروهی رو به افزایش است . درحقیقت شرکتهای بزرگ و بروز دنیا مانند اپل، سامسونگ، مکدونالد و دیگر سازمانهای بزرگ از سالها پیش دریافتند که کارهای تیمی میتواند نتایج بسیار درخشانی را در یک سازمان و کسب و کار ایجاد کند که انجام آن توسط یک فرد، کار و هدفی غیرممکن است.
از همان سالها تیمهای توسعه و تحقیقی شکل گرفت تا این شرکتها بتوانند فرهنگ کارگروهی را در شرکت خود ایجاد کنند. البته بهخاطر داشته باشید که ایجاد فرهنگ کارتیمی در یک کسب و کار امری زمانبر است.
تفاوت تیم و گروه و تعریف کار گروهی و تیمی
تعریف کار گروهی چیست؟ teamwork چیست؟ متاسفانه بسیاری از افراد و حتی مدیران برخی کسب و کارها تفاوت بین تیم و گروه را نمیدانند و به همین خاطر مشکلات و ضررهای زیادی به کسب و کارشان وارد میشود. بیشتر ما زمانی که دور هم جمع میشویم و کارهای خاصی را انجام میدهیم نام خود را تیم میگذاریم درحالیکه اگر به دنبال هدفی خاص و مشخص نباشیم، صرفا یک گروه هستیم و نه یک تیم.
تفاوتهای زیادی بین یک تیم و گروه وجود دارد. در واقع تیم به مجموعه افراد همفکری گفته میشود که با تمرکز کردن بر یک هدف و ارزشی یکسان برای رسیدن به آن هدف تلاش میکنند، اما در مقابل گروه به افرادی گفته میشود که اساسا بیشتر از دو نفر هستند اما الزاماً هدف و ارزش خاصی را دنبال نمیکنند. همچنین در کار گروهی و تیمی غیبت هر از اعضای تیم باعث میشود تا هدف نهایی تیم دچار مشکل و نوسان شود که البته در گروه اینطور نیست و اعضای گروه شخصیت مستقلتری نسبت به یک تیم دارند.
شش اصل کار گروهی در سازمانها و شرکتها
پژوهشگران شش اصل مقدماتی و لازم را برای شروع هر کار گروهی در سازمان ضروری میدانند و اعتقاد دارند اگر هر مجموعهای که خود را تیم میداند این ویژگیها را نداشته باشد نمیتواند به هدف و ارزش دلخواه خود برسد. این ۶ اصل از جمله عوامل مؤثر در موفقیت کار تیمی است.
تعداد افراد کم (حداکثر ۱۲ نفر)
ماموریت یکسان
وجود مهارتهای مکمل
اهداف یکسان و واضح
توافق در رویکرد یکسان و مشترک کار
پاسخگویی متقابل
کار تیمی و گروهی در کسب و کارهای ایرانی
دلایل زیادی وجود دارد که شما باید کار تیمی را در سازمان خود نهادینه کنید. البته ممکن است روزهای اول کمی دچار سختی و کند پیش رفتن کارها بشوید اما پس از یک زمان معقول انجام همهی کارها و خدمات بهبود پیدا میکند و سازمان پیشرفتهای چشمگیری مییابد.
فرهنگ کار گروهی در کشور ما از گذشته دچار مشکلات زیادی بوده است. بسیاری از روانشناسان ایرانی اعتقاد دارند یکی از علتهایی که ورزشهای فردی کشور ایران نسبت به ورزشهای تیمی، قدرت بیشتری دارد، نبود فرهنگ کار گروهی در مردم ایران است. اگر به مسابقات ورزشکاران ایرانی دقت کرده باشید متوجه میشوید که در ورزشهایی مانند کشتی، وزنهبرداری، تیراندازی و… که بهصورت تک نفره برگزار میشوند، عنوانها و مقامهای بسیار بهتری نسبت به ورزشهای تیمی بهدست میآوریم. روانشناسی کار گروهی چگونه است؟
پس ممکن است برای شروع کارتیمی در یک کسب و کار ایرانی با مشکلاتی مواجه باشید که در دیگر کشورها کمتر بهوجود میآید و ریشه در فرهنگ کشورمان دارد. البته باید در نظر داشته باشید که در سالهای اخیر سازمانهای بزرگی مانند دیجیکالا بهخوبی توانستهاند این فرهنگ را در بین کارمندان کسب و کارشان ایجاد کنند. پس سعی کنید فرهنگ کار تیمی را در سازمان و کسب و کارتان ایجاد کنید تا معجزهی کار گروهی و تیمی را احساس کنید.
در ادامهی مطلب به این موضوع پرداختهایم که چرا سازمانها و کشورهای توسعه یافته، بهجای اینکه مهارتهای شخصی را افزایش دهند بر تیم و تیمسازی اصولی متمرکز شدهاند و هزینههای زیادی را صرف این کار کردهاند.
اهمیت کار تیمی در کسب و کار
۳ دلیل برای اینکه کار تیمی را در کسب و کار خود ایجاد کنید.
در ادامهی مطلب ۳ مورد از مهمترین موضوعاتی که میتواند دلیل خوبی برای راهاندازی فرهنگ کارتیمی در سازمان شما باشد را بهصورت دقیق بررسی کردهایم و برای هر کدام مثالهایی آوردهایم تا بتوانید بهتر مسئله کار گروهی و تیمی را درک کنید. ۳ نکتهی زیر از جمله عوامل مؤثر در موفقیت کار تیمی است.
۱ـ داشتن تیم، مزیت رقابتی کسب و کارها در آینده
برای بهتر درک کردن این موضوع به سوال زیر فکر کنید. به نظر شما علت موفقیت کسب و کارها در کشوری مانند چین و یا دلیل شکست استارت های نوپا در دیگر نقاط چه موضوعی است؟
اگر فکر میکنید نیروی کار ارزان جواب این سوال است، سخت در اشتباه هستید. طبق نظرسنجی انجام شده در یکی از دانشگاههای آمریکا بیشاز ۹۰ درصد مردم، پاسخ این سوال را نیروی کار ارزان در کشورهای در حال توسعه میدانند.
اما حقیقت آن است که نیروی کار ارزان بهتنهایی نمیتواند یک کسب و کار را به موفقیت برساند. بلکه رهبران یک کسب و کار میبایست به کمک مدیریت و کار تیمی و گروهی از مزیتهای موجود در کشور خود بهخوبی استفاده کند.
برای مثال بسیاری از کشورهایی که اقتصادشان وضعیت خوبی ندارد اگر خدمات و محصولاتشان را به دلار و یا یورو به فروش برسانند میتواند چندین برابر رشد کنند. اما در همین کشور ایران که ریال ارزش بسیار کمی در برابر ارزهای خارجی مانند دلار و یورو دارد، چند کسب و کار را میشناسید که از این مزیت استفاده کند؟
پس در چین هم نیروی کار ارزان بهتنهایی چنین بازار خوبی را برای رشد کسب و کارها بهوجود نیاورده است. در واقع کشور چین توانسته هنر مدیریت و کار گروهی در نیروهای کار را بهخوبی ایجاد کند و به بهترین شکل از آن استفاده کند. هماهنگی بینظیر بین قسمتهای مختلف سازمانهای کشور چین بهخاطر تیمسازی اصولی است که از سالها پیش در این کشور برنامهریزی و پیاده شده است.
طبق آخرین تحقیقات دانشگاه میشیگان، بسیاری از واقعیتها و مستندات نشانگر آن است که نیروی کار ارزان در دنیای امروزی دیگر یک مزیت رقابتی پایداری محسوب نمیشود. البته در نظر داشته باشید که نمیگوییم نیروی کار ارزان مزیت یک کسب و کار نیست، بلکه میگوییم صرف وجود نیروی کار ارزان در یک کشور و یا سازمان نمیتوانیم به اهداف مشخص شده برسیم.
انجام کار گروهی و تیمی در یک سازمان میتواند مزیتی باشد که دانشمدان معتقدند جدیترین مزیت کسب و کارهای یک سازمان در سالهای آینده است. در انتهای قرن ۲۰ یک تحقیق معتبر در سازمانها و کسب و کارهای آمریکا انجام شد که حاکی از آن بود که کسب و کارهایی که تیم سازی و کار گروهی بهتری در شرکت خود داشتهاند پیشرفت سریعتر و بیشتری نسبت به دیگر شرکتها دارند.
اگر بهتازگی یک برند و یا کسب و کار پایهگذاری کردهاید و بدنبال ساخت برند لوکس هستید بهتر است از همین الان اصول تیمسازی و کار گروهی را در شرکت و سازمان خود پایهگذاری کنید.
طبق اصل دمینگ اگر از ابتدا یک کار را بهصورت اصولی انجام ندهید در آینده مجبور خواهید شد تا چندین برابر وقت و هزینهی بیشتری را برای به انجام رسیدن آن بگذارید.
در همین زمینه، پیتر دراکر میگوید:
“جانشین دنیای کارگری، جامعه فرهیختگان است. فرآورده نمونه سالهای ۱۹۲۰ يعني خودرو، حدود ۶۰ درصد از بهای تمام شدهاش صرف تهيه مواد خام و انرژی ميشد. فرآورده نمونه سال ۱۹۸۰ تراشه های نيمه رسانا ميباشد كه بهاي انرژی و مواد خام مصرفي آن حتی به ۲ درصد نميرسد.”
این موضوعات به علت اهمیت دادن به کار تیمی در کشورهای توسعه یافته است. شرکت اپل در سال ۲۰۱۵ احساس کرد که رقیبان روی بهبود عملکردهای دوربین سرمایهگذاری کردهاند و در آینده ممکن است دوربین تلفنهای هوشمندش از رقیبان عقب بیافتد. برای همین یک تیم ۵۰۰ نفره از بهترین متخصصان گردآوری کرد تا بتواند عملکرد دوربینهایش را بهبود دهد. اهمیت دادن به کار تیمی و تیمسازی در این سالها بیشتر از هر زمان دیگری شده است و این موضوع بخاطر آن است که شرکتها دریافتهاند که با کارتیمی میتوانند هزینههای خود را به حداقل برسانند.
جالب است بدانید در سال ۲۰۲۰ بازدهی تولید نسبت به سال ۲۰۱۲ در کشورهای توسعه یافته ۲ برابر شده است درصورتی که تعداد کارکنان بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته است. اگر کار تیمی بهدرستی و طبق اصول در یک سازمان انجام گیرد نیازی به تعدادی از کارمندان نمیباشد و در نتیجه هزینههای شرکت کاهش چشمگیری پیدا میکند.
۲ـ افزایش بازده کارکنان و رضایت شغلی بیشتر به کمک کار تیمی
اگر مدیر و یا رهبر یک سازمان و یا کسب و کار هستید احتمالا با این موضوع مواجه شدید که بعضی کارمندان شما با علاقهی تمام و انگیزهی کافی تلاش نمیکنند. شاید علتهای مختلفی را برای این موضوع در نظر گرفته باشید اما پژوهشگران حوزهی کسب و کار معتقدند نبود هدف و عدم وجود فرهنگ کار گروهی و تیمی در یک سازمان و یا استرس شغلی میتواند به کم شدن بازدهی کارمندان و نارضایتی شغلی آنان بیانجامد. اینکه کارمندان شما هدف و غایت کسب و کار شما را نمیدانند و صرفا هر روز یکسری وظایف را انجام میدهند و از رضایت شغلی کمی برخوردار هستند، باعث میشود پس از مدتی آنان نسبت به شغلشان بیرغبت شوند. وظایف اعضای گروه چیست؟
کارمندان شما باید در جریان بسیاری از تصمیمات کسب و کار و سازمان باشند تا بتوانند برای آن هدف تلاش کنند و احساس یکنواختی نداشته و درجا زدن نداشته باشند. کارتیمی میتواند کمک شایانی به افزایش بازده کارمندان شما داشته باشد.
ادگار شاین توصیه میکند، برای آنکه بتوانید فرهنگ کار تیمی را سازمانی نهادینه کنید، باید ابتدا تغییراتی را در خودتان بهوجود آورید و الفبای کار گروهی را یاد بگیرید و سپس گروهی کوچک از کارمندانی را که میدانید آموزشپذیر هستند انتخاب کنید سپس سعی کنید برای مدتی کارهای تیمی و وظایف گروهی به آنان پسپارید.
در این مدت اشتباهات و مشکلات زیادی را در انجام کارهای تیمی کارمندانتان میتوانید پیدا کنید و رفع کنید. از تیم کارمندانتان بخواهید تا پیشنهاداتشان برای بهتر شدن کار گروهی را با شما درمیان بگذراند. در این مدت سعی کنید مطالعات خود بر روی کار تیمی بیشتر کنید.
بعد از گرفتن بازخورد از کار گروهی سعی کنید جلسهای ترتیب دهید و از مزایای کارتیمی برای کارمندانتان بگویید. سعی کنید از دید یک رئیس صحبت نکنید و در ابتدای صحبتهایتان از پیشرفت کسب و کار خودتان نگویید بلکه از دست آوردهای کار تیمی برای خود کارمندان صحبت کنید. این هنر شماست که در ابتدا بتوانید کار گروهی را عامل موفقیت کارمندان جلوه دهید و از پیشرفت کارمندان به پیشرفت شرکت برسید و نه برعکس آن.
از نگاه شاین مدیران و رهبران کسب و کار بدون توجه به نکات بالا نمیتواند کارتیمی را در شرکت و کسب و کارش بهوجود بیاورند. پس سعی کنید نکات بالا را بهدرستی رعایت کنید و از همان ابتدا کار گروهی را در ابعاد بزرگ انجام ندهید چون بخاطر مشکلات اولی که برای هر کار جدیدی وجود دارد ممکن است سازمان یا شرکت شما برای مدتی دچار مشکلاتی شود و مشتریان شما را ناراضی و حتی عصبانی کن
۳ـ نقش کار گروهی در پرورش استعداد
طبق گفتهی یکی از فیلسوفهای بزرگ اگر به یک شخص فقط یکسری کارها و وظایف روزمره بدهید و سر ماه هم حقوقی مشخص به او بدهید او را دچار زندگی ماشینی کردهاید که بعد از مدتی قدرت خلاقیت در او کشته میشود.
زندگی ماشینی میتواند موجب شود تا شخص نتواند مانند یک انسان فکر کند و هیچ خلاقیتی در حل مشکلات از او نخواهید دید. اما اگر افراد یک سازمان در مجموعهای به اسم تیم قرار بگیرند سعی میکنند مشکلات را حل کنند و در مسیر حل مشکلات از همدیگر کمک میگیرند.
شاید در ابتدای کار باورش سخت باشد اما اگر اصول تیمسازی بهدرستی پایهگذاری شود تمام افراد یک سازمان، خود را در برابر کسب و کار مسئول میدانند. آنها تلاش میکنند تا سازمان را بهجلو ببرند و مشکلات سازمان را یکی پس از دیگری حل کنند. درچنین شرایطی مدیر و رهبر کسب و کار فقط نقش نظارت و ارزیابی بر واحدهای مختلف را دارد.
احساس مسئولیت ناشی از کار تیمی میتواند کمک کند تا تمامی کارمندان احساس کنند که این کسب و کار، کسب و کار خودشان است و برای پیشرفت سازمان تلاش کنند. درچنین حالتی کارمندان پیشرفت سازمان را پیشرفت خودشان میدانند. اما در سازمانهای توسعه نیافته کارمندان صرفا تلاش میکنند در محل کارشان حضور پیدا کنند تا در آخر ماه حقوق دریافت کنند.
کار تیمی در سازمان باعث میشود تا کارمندان امکان پیشرفت را در سازمان و خود احساس کنند. در حقیقت اگر تیمسازی اصولی در کسب و کارتان داشته باشید کارمندان شما مطمئن هستند که اگر تلاش کنند و بهدرستی مشکلات سازمان را حل کنند پاداش میگیرند و مرتبهی شغلیشان بهبود مییابد. در این حالت کارمندان با نهایت انرژی و انگیزه برای شما کار میکنند و در برابر مشکلات شرکت احساس مسئولیت دارند و برای حل مشکلات کنار شما هستند.
چند سال قبل استاد محمدپیام بهرامپور در یکی از سمینارهای آنتونی رابینز(سخنران برتر حوزهی کسب و کار و انگیزشی) در کشور هلند شرکت کرده بودند و خاطره جالبی از آن همایش و اهمیت کار تیمی نقل میکردند:
“هزینهی این همایش کسب و کار برای ۵ روز ۸۰۰۰ یورو بود و من احساس میکردم تمامی افراد و حاضران این مجموعه کارآفرینان بزرگ و مدیران کسب و کارهای ثروتمند هستند. اما با چندین نفر که صحبت کردم متوجه شدم که تعدادی از این افراد کارمندان شرکتهای مختلفی هستند که بهصورت تیمی در این همایش شرکت کردهاند. از آنها سوال کردم که شما چرا در این همایش کسب و کار شرکت کردید؟ و جوابی که دادند این بود که ما پسانداز چند سالمان را در این همایش سرمایهگذاری کردیم تا کسب و کار سازمانمان را بهبود ببخشیم و بتوانیم به پیشرفت سازمانمان کمک کنیم.”
نکتهی جالب آن است که این افراد برای پیشرفت سازمان و شرکتی که در آن کار میکنند از هزینهی شخصیشان استفاده میکنند. این تفکر قطعاً زمانی بهوجود میآید که کارمندان یک شرکت احساس کنند که شرکت متعلق به همهی آنان است و موفقیت شرکت یعنی موفقیت من.
شما به کمک مطالبی که برای کار تیمی در کسب و کار گفته شد میتوانید استعدادهای ساده و ارزان قیمت را کشف کنید و درمسیر توسعه کسب و کارتان از آنها استفاده کنید. نگران نباشید که ممکن است روزی آنها آنقدر بزرگ شوند که جایگاه شما بهخطر بیفتد. پیشرفت اینگونه افراد بدین صورت است که توأم با پیشرفت اشخاص، سازمان و شرکت شما نیز پیشرفت میکند.
این افراد بعد از چند سال میتوانند مدیریت بخشهای مختلف شرکت را بهدست بگیرند و مانند همیشه برای پیشرفت و توسعه کسب و کارتان مؤثر باشند.
اگر بتوانید بهخوبی سازمانتان را مدیریت کنید بهمحض کشف یک استعداد در بین کارمندانتان یک پوزیشن شغلی جدید برای او پیدا میکنید و کارهای مهمتری را به او میسپارید. باید سعی کنید اهمیت کار تیمی و گروهی را طوری سیستمسازی کنید که هر کارمند جدیدی که به تیم شما اضافه میشود بتواند در سریعترین زمان ممکن اهمیت کار گروهی را درک کند و برای رسیدن به هدف شرکت و سازمان تلاش کند.
استیو جابز موسس فقید شرکت اپل میگوید:
تمام کارها و اشیا اطراف شما توسط کسانی خلق شدهاند که الزاما از شما باهوشتر نیستند. افرادی که توانستهاند ارزشی را خلق کنند صرفا در مسیر و علاقهی شخصیشان قرار گرفتهاند و سعی میکنند بهترین خودشان باشند. پس سعی کنید پس از تیمسازی، استعداد و علاقهی کارمندانتان را بهخوبی درک کنید و آنان را در جایگاه صحیح شغلیشان قرار دهید.
ممکن است فردی در یک کار تیمی بهترین عملکرد را داشته باشد اما همان فرد در کارتیمی دیگری بدترین عملکرد را داشته باشد. ساخت تیم و آموزش کار گروهی در ابتدای کار وظیفهی رهبر و مدیر سازمان است اما بعد از سیستمسازی، کارمندان بهخوبی اهمیت کار تیمی و گروهی را درک میکنند و حتی به کارمندان جدید نیز آموزش دهند.
پیش بینی موفقیت یا عدم موفقیت کار گروهی
همهی ما میدانیم که امروزه امکان شناخت افراد و ویژگیهای شخصیتی آنان به کمک تستهای مختلف وجود دارد. تستهای هالند، Rorschach Belbin و MBTI از معروفترین این تستها هستند. البته تستهای هوش (IQ) و هوش عاطفی (EI) نیز برای بررسی دقیقتر شخصیت افراد وجود دارد. اما مشکل اینجاست که این تستها درکی از میزان پیشرفت و همچنین پرورش استعدادهای مدیریتی و کارهای تیمی (گروهی) به ما نمیدهد.
برای همین منظور در شرکتهای بزرگ خارجی تست معروفی استفاده میشود که به تست بلبین معروف شده است. بلبین دانشمند و پژوهشگری بود که در دههی ۷۰ میلادی در کالج مدیریت هنلی تحقیقات در مورد کار تیمی و گروهی را آغاز کرد و سعی داشت روش و راهکاری برای پیش بینی موفقیت کارهای گروهی و تیمی ابداع کند که درنهایت موفق به طراحی این تست شد.
جالب است بدانید غولهای بزرگ خارجی برای استخدام افراد از این تست استفاده میکنند. این موضوع اهمیت تست بلبین را نشان میدهد. بلبین نقشهای افراد در یک کار تیمی و گروهی را به چند دستهبندی مختلف تقسیم کرد. خصوصيات شخصيتي افراد عضو تيمهای موفق از نظر بلبین:
ایده پرداز
هماهنگ کننده
نشانگر و ارزیاب
مستقر کننده
کامل کننده
متخصص
اگر در شروع توسعه کسب و کار و یا پایهگذاری یک کسب و کار هستید میتوانید از این تست برای استخدام استفاده کنید. خروجی این تست، افرادی که دارای روحیه کارتیمی و گروهی هستند را برای شما مشخص میکند. (این تست بهزودی در مقالهی دیگری به شکل مفصل توضیح داده خواهد شد.)
۳۴ اصل کار گروهی (Teamwork) چیست؟
کار گروهی یا کار تیمی سالهاست که عامل موفقیت چندسالهی شرکتهای بزرگ دنیاست؛ در واقع آنچه که ارزش، اعتبار و امتیازات یک سازمان را بهسرعت بالا میبرد، ضرب شدن توانایی، انرژی و مهارتهای اعضای تیم یا گروهی است که در آن سازمان فعالیت میکنند.
اما هر سازمانی نمیتواند از کار گروهی به شیوهای کارآمد بهره ببرد؛ شرکتهای زیادی وجود دارند که هرگز موفق نشدهاند تیم خوبی ایجاد کنند یا آن را رهبری کنند؛ در همین راستا میخواهیم در ادامهی این متن به مزایا، معایب، اصول و تمام چونوچرای کارهای گروهی و تیمی بپردازیم. باشد که با رعایت اصول تیمی شما نیز بتوانید در کسبوکار خود موفقیتهای بزرگی کسب کنید.
مزایای کار تیمی
همانطور که اطلاع دارید، کار تیمی در فرهنگ ایرانی جایگاه بالایی ندارد؛ در واقع فرهنگ حاکم بر کشور ما بیشتر بر روی کارهای فردی و موفقیتهای فردی تأکید دارد تا کارهای تیمی.
البته کارهای دستهجمعی زیاد انجام میشود، اما کارهایی که بهصورت دستهجمعی انجام میدهیم، کار تیمی محسوب نمیشوند، چراکه کار تیمی خود دارای اصول و قوائد خاصی است که باید هریک از اعضا از این اصول آگاه بوده و آنها را رعایت کنند.
در واقع یکی از اصلیترین مزیتهای کار گروهی آگاهی و پیروی افراد از یک سری قوانین مشخص است. وقتی یک گروه تلاش کند، میتواند چندین برابر یک شخص نتیجه کسب کند. از دیگر مزایای کار گروهی یا تیمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش انگیزه اعضای سازمان
افزایش بهرهوری
بهبود ارتباطات
ارضا خلاقیت و ایجاد شکوفایی در سازمان
وقتی تعدادی از افراد برای محقق کردن یک هدف مشترک تلاش میکنند، انگیزه هریک از آنها بهوسیله دیگری تقویت میشود. وقتی شور، اشتیاق و انگیزه وجود داشته باشد، کارها با کیفیت بهتری انجام میشوند و در نتیجهی آن بهرهوری افزایش پیدا میکند.
همزمان با هر پیشرفت سازمان، افراد با یکدیگر بهتر رفتار میکند و این موضوع به بهبود ارتباط بین اعضا میانجامد؛ در نتیجه هریک از اعضا راهکارهایی تازه و خلاقانه از خود بروز میدهند که در نتیجه آن شکوفایی حاصل میشود. وقتی اولین قدمها برای کار گروهی درست برداشته شود، پیشرفتها تصاعدی خواهند بود. بنابراین بهتر است قبل از ایجاد گروه یا تیم با تمام قوائد آن آشنایی کامل داشته باشید.
معایب کار تیمی
در کنار فواید کار گروهی معایبی هم وجود دارد که دلیل اصلی شکست سازمانها در ایجاد تیم، برطرف نکردن این معایب توسط مدیران آنها و هم نداشتن بیزینس پلن مشخص می باشد است. اصلیترین معایب کار گروهی شامل موارد زیر است:
مشکل در همسو کردن افراد مختلف گروه یا تیم
به تعویق افتادن کارها تا جلب مشارکت اعضا
درگیر شدن اعضا در کارهایی که تخصص ندارند
اعضای یک نمیتواند شامل افرادی باشد که همگی به یک شیوه خاص فکر یا رفتار میکنند؛ اگر چنین باشد دیگر ماهیت گروه از بین میرود و خلاقیتی هم در کار نخواهد بود.
اگر قرار باشد تمام افراد یک تیم به یک شیوه فکر کنند و هیچ نظر مخالفی در جلسات تیمی وجود نداشته باشد، هیچ پیشرفتی هم حاصل نخواهد شد؛ اما متاسفانه همین متفاوت بودن اعضا اگر درست مدیریت نشود میتواند به اصلیترین مشکل یک گروه تبدیل شود.
به تعویق افتادن کارها و درگیر شدن اعضا در کارهایی که در آنها تخصصی ندارند هم دیگر مشکلاتی هستند که در صورت همسو نشدن افراد یک گروه ایجاد میشوند.
برای تشکیل گروه یا تیم چهکار باید کرد؟
وقتی بر مزایا و معایب کار تیمی آگاه باشیم، میتوانیم قدمهای خود را هوشمندانهتر برداریم؛ در این صورت شروع کار برای ما مشخص خواهد بود. با توجه به مزیتها و مشکلات کار گروهی که تا به اینجا بررسی کردیم، حالا میدانیم که برای ادامه کار خود به یک نقشه راه نیاز داریم. نقشه راه ما پیروی از اصول و قوائد کار تیمی خواهد بود.
در ادامه این مطلب به ۲۵ اصل اشاره میکنیم که با رعایت و توجه به آنها میتوانیم در تشکیل تیم سازمانی خود موفق شویم.
۲۵ اصل کار گروهی
جان ماکسول در کتابی تحت عنوان «۱۷ اصل کار گروهی» به نمونههایی از قوانین حاکم بر افراد یک گروه موفق اشاره میکند که میتواند موفقیت گروهی را به همراه داشته باشد. در اینجا با بررسی اصول موجود در کتاب آقای ماکسول و دیگر اصول بحث شده در کتابهای تخصصی کار تیمی به بررسی ۲۵ اصل میپردازیم که هم برای رهبر و هم برای هریک از اعضای تیم درسهای ارزشمندی در پی دارد:
دسته بندی تخصصهای لازم
برای اینکه افراد را مجبور نکنیم به کارهایی مشغول شوند که به آنها علاقه ندارد، باید براساس تخصصهای لازم برای سازمانمان افراد را استخدام کنیم. بنابراین تصمیم بگیرید تمام تخصصهایی که برای پیشبرد کار سازمانتان به آنها نیاز دارید را دستهبندی کنید.
پیدا کردن افراد متخصص
برای تخصصهایی که دستهبندی کردهاید، افراد مناسب و کاربلدی را انتخاب کنید. یادتان باشد هرچقدر تخصص افراد به کاری که میخواهند در سازمان انجام دهند نزدیکتر باشد، در انجام آن کار موفقتر عمل خواهند کرد. برای پی بردن به تخصص واقعی افراد میتوانید از آنها تست بگیرید. برای هر تخصص تست مشخصی را طراحی کرده و آن را به افراد داوطلب بدهید. مثلاً برای استخدام یک فرد در بخش اپراتور بهتر است تستی از افراد داوطلب این پست بگیرید که مهارت پاسخگویی تلفنی و برقراری ارتباط آنها را بسنجد.
شفافیت در بیان هدف گروه
وقتی افراد موردنظرتان را پیدا کردید، هدف اصلی و نهایی کار گروهی سازمان خود را بهصورت کاملاً واضح و شفاف با آنها در میان بگذارید. هر سوالی که در مورد هدف سازمان داشتند را پاسخ دهید و نگذارید هیچ نقطه ابهامی در خصوص هدف گروه باقی بماند. اگر بتوانید یک شعار خوب برای هدف گروه انتخاب کرده و آن را در جایی از ساختمان کاریتان آویزان کنید، هدف موردنظر همیشه جلو دید افراد گروه خواهد بود.
شفافیت در بیان نقشها
وقتی نقش افراد در گروه مشخص نباشد، بی نظمی بر گروه حاکم خواهد شد؛ در نتیجه گروه نمیتواند در مسیر برنامهریزيهای صورت گرفته حرکت کند. همین اتفاق زمانی میتواند تکرار شود که مسئولیتها و نقش اعضا شفاف نباشد.
هر چقدر نقش افراد تیم مشخصتر و تخصصیتر باشد، آنها بهتر میتوانند تواناییهای خود را در جهت هدفهای سازمان بهکار بگیرند. بنابراین نقشها را کاملاً واضع تعیین کنید و به تمام پاسخها جواب دهید تا هیچ ابهامی در این باره باقی نماند.
دانش رهبری
اگر در انجام وظایف فوق با مشکل برخورد کردید یا متوجه شدید که نمیتوانید افراد را در جای درست خود قرار دهید، به فکر تقویت دانش رهبری خود باشید. مدیریت یک گروه یا تیم به تخصص نیاز دارد؛ بنابراین بهتر است هر روز خود را با آخرین اطلاعات مدیریت سازمانی آپدیت کنید. تنها در اینصورت میتوانید از افراد گروهتان انتظار داشته باشید درست عمل کنند.
در واقع اولین کسی که باید به قوائد گروه پایبند باشد، مدیر یا رهبر آن گروه است. بهتر است بدانید یکی از مهمترین عوامل مؤثر در موفقیت کار تیمی نیز نحوه رهبری آن تیم است.
تأکید بر مزایای کار گروهی
ممکن است افرادی در گروه باشند که مزایای کار گروهی برای آنها مشخص نباشد و بخواهند تکرویی کنند. در این موقعیتها، وظیفه یک مدیر تاکید بر مزایای کار گروهی است. یکبار مطرح کردن مزایا کافی نیست؛ بهتر است هرچند وقت یکبار این مزایا را به افراد تیمتان یادآوری کنید.
احترام به جایگاه افراد
ممکن است تعدادی از افراد گروه تصور کنند که وظیفه و تخصص بقیه از کاری که آنها انجام میدهند با ارزشتر است؛ بنابراین ارزشگذاری برای تکتک وظایف و نقشها در یک گروه از اهمیت زیادی برخوردار است. توجه به تمام نقشها و بازگو کردن فعالیتهای ارزشمند آنان در جلسات میتواند این خلأ را کاملاً پوشش دهد.
ایجاد تعهد
تعهد به توانایی و استعداد افراد بستگی ندارد. بسیار پیش میآید که افراد بسیار کارآمد و متخصص در شرایط بحرانی گروه را رها کرده و به گروه دیگری پیوستهاند؛ بنابراین همه افراد یک گروه باید از حس تعهد کافی برای پیشبرد اهداف یک سازمان برخوردار باشند تا آن سازمان بتواند پلههای ترقی را یکی از پس از دیگری طی کند. معمولاً رهبران فرزانه این حس تعهد را با ارزشگذاری کار افراد یک تیم ایجاد میکنند. وقتی افراد یک گروه از ارزشی که برای یک سازمان یا جامعه دارند آگاه میشوند، به آن گروه تعهد بیشتری پیدا میکنند.
رهبری اشتراکی
وقتی تمام افراد تیم بتوانند در نقش رهبر عمل کنند، کارایی هر یک از افراد چندین برابر بالاتر میرود؛ در واقع یکی از بهترین اما حساسترین بخشهای کار گروهی، ایجاد رهبری اشتراکی است. در رهبری اشتراکی هریک از افراد بسته به موقعیت و شرایط خاص میتوانند تصمیمات مهمی اتخاذ کرده و در مورد انجام فعالیتها نظر بدهند.
البته لازمه ایجاد رهبری، طی کردن تمام مراحلی است که تا به اینجا بررسی کردهایم. وقتی افراد هنوز به تعهد کافی در برابر گروه نرسیدهاند یا از نقش اصلی خود خبر ندارند، در رهبری اشتراکی ممکن است خود را ببازند و گروه را دچار آشفتگی کنند.
ارتقا دادن دیگران
در یک گروه موفقیت فردی ارزش خود را از دست میدهد؛ در گروه همه افراد باید بتوانند تمام تلاش خود را در جهت یک هدف مشترک بهکار بگیرند. در چنین شرایطی افراد از ارتقا دادن سایر افراد تیم لذت میبرند. انسانها کسی که به آنها ارزش داده است را همیشه دوست خواهند داشت؛ بنابراین هرچقدر افراد یک تیم بتوانند یکدیگر را ارتقا دهند، حس بهتری نسبت به همدیگر پیدا میکنند. اگر رهبر یک سازمان بتواند افراد گروهش را ارتقا داده و به هریک از آنها ارزش بدهد، این حس در بقیه افراد گروه هم ایجاد میشود.
انعطافپذیری
افراد خشک و غیر قابل انعطاف نمیتوانند در جایگاه تیمی خود درست عمل کنند. در واقع برای فعالیت صحیح در گروه باید بتوانید انعطافپذیر باشید. اگر از این روحیه برخوردار نیستید، بهتر است قبل از پیوستن به گروه آن را در خود تقویت کنید تا نه خودتان اذیت شوید و نه باعث آزار سایر همتیمیهای خود شوید.
توجه به نتیجه
بهتر است کانون توجه یک گروه تنها و تنها نتیجهای باشد که در نهایت سازمان آنها کسب میکند. برای اینکه چنین کانون توجهی ایجاد شود، لازم است تا منافع هریک از افراد در گرو محقق شدن هدف نهایی سازمان باشد. وقتی افراد بدانند با ارتقا دادن نهاد خود سود میبرند، هریک از آنها نهایت تلاش خود را خواهد کرد. البته باید پاداشهایی هم برای هریک از آنها توسط سازمان در نظر گرفته شود.
از خود گذشتگی
هیچ تیمی نتوانسته است با تکرویی افراد خود به موفقیت برسد؛ یکی از لازمههای کار گروهی از خود گذشتگی هریک از افراد آن تیم است. از خودگذشتگی کار راحتی نیست اما در صورتی که روحیه غالب افراد گروه شود میتواند معجزه ایجاد کند. بنابراین بهتر است قبل از پیوستن به گروه این حس را در خود ایجاد کنید.
مسئولیت پذیری
محقق شدن هدف نهایی یک سیستم در گرو انجام مسئولیتهای هریک از اعضا قرار دارد. بنابراین اگر مسئولیتی به شما واگذار شد باید آن را به نحو احسن به انجام برسانید. البته حضور در گروه به صورت ناخودآگاه در افراد این حس مسئولیت را ایجاد میکند، اگر هریک از افراد خود تاحدی خود را مسئول بدانند، جو گروه آنها را بهصورت کامل مسئولیتپذیر خواهد کرد.
انضباط
در سایه انضباط است که یک تیم میتواند در مسیر هدفی که دارد حرکت کند. هر بینظمی در گروه برابر با عقب افتادن یک مرحله از کار گروه است. این انضباط است که استعداد را به توانایی تبدیل کرده و برنامهریزیها را به سمت اقدام و عمل میکشاند. یکی از فاکتورهای اصلی موفقیت در کار گروهی انضباط گروهی و فردی هریک از اعضا است. اگرچه این دو بر یکدیگر تاثیر میگذارند اما تاثیر انضباط گروهی بیشتر است.
کنترل احساسات
کنترل احساسات سبب میشود تا بدون تردید تمام کارها انجام شوند. اگر قرار باشد هریک از افراد گروه برای انجام هرکاری ابتدا به احساسات خود رجوع کنند، تمام کارها نصفه و نیمه رها میشود. وقتی تمام چشماندازهای نهایی تعیین شده و به عنوان یک هدف مشترک توسط اعضای گروه پذیرفته شده است، دیگر توجه به احساسات و تردیدها فقط رسیدن به هدف اصلی را با مشکل روبهرو میکند؛ بنابراین بهتر است هریک از اعضا بر احساسات شخصی خود کنترل داشته باشند و تنها انجام وظایف را در اولویت قرار دهند.
آمادگی
لازم است یک آمادگی همیشگی بر گروه حاکم باشد. آمادگی ترس را از محیط سازمان دور کرده و حس شجاعت را در اعضا تقویت میکند. در اینصورت تمام افراد در روبهرو شدن با هر موقعیتی میتوانند بلافاصله با یگدیگر هماهنگ شده و شرایط را مطابق با آن شرایط مدیریت کنند.
ارتقا مهارتهای شخصی
در جهت نیل به اهداف مشترک، افراد تیم باید هریک برای بهبود مهارتهای شخصی خود تلاش کنند. هرچقدر مهارتهای بیشتری کسب شود، منافع مشترک بیشتری کسب خواهد شد. تقویت مهارتهای شخصی در کنار مهارت کار گروهی قرار دارد؛ چراکه توانایی حضور و همکاری در یک گروه به اندازه مهارتهای شخصی مهم است.
امنیت کاری
این وظیفه سازمانها و رهبران آنهاست که برای اعضای تیم خود امنیت کاری ایجاد کنند. وقتی افراد یک تیم بدانند در صورت درست انجام دادن کارها و هماهنگ شدن با تیم از امتیازات کافی بهره خواهند برد، هریک با خیال راحت به انجام وظایف خود میپردازند.
حل کردن مشکلات و چالشها
جهتگیریها، مشکلات شخصی افراد و تعصبات نباید بر روحیه کار تیم تاثیر بگذارد. در واقع افراد یک تیم باید در هنگام مواجهه با مشکلات و چالشها بتوانند برای حل آن اقدام کنند بدون اینکه در صدد ارضای حس شخصی یا تعصبات خود باشند.
پیگیر بودن
پیگیر بودن یعنی اهمیت دادن به کیفیت انجام کارها. وقتی افراد تیم تنها در فکر از سر واکردن مسئولیتهای خود نباشد و دغدغه اصلی آنها درست انجام شدن وظایف باشد، آن تیم در جهت درستی حرکت میکند و یقیناً به نتیجه بزرگی منتهی میشود.
لذت کاری
وقتی محیط کار سازمان یک محیط خستهکننده و خشک باشد، میزان اشتیاق عمومی کاهش پیدا میکند. بنابراین بهتر است برای ایجاد لذت کاری نیز تدابیری اندیشیده شود. همانطور که انسان بعد از خستگی نیاز به استراحت دارد، افراد یک گروه هم برای پیشبرد کارها نیاز به لذتهای کوچکی دارند؛ برای مثال میتوان به حس شوخطبعی بین اعضا اشاره کرد.
سرسختی
سرسختی در یک تیم میتواند مشکلات را تبدیل به فرصتهای کاری کند. وقتی این حس سرسختی در تمام اعضای یک گروه وجود داشته باشد، موفقیت سازمان حتمی خواهد بود؛ چراکه افراد سرسخت تا رسیدن به نتیجه مطلوب دست از تلاش برنمیدارند و غیر از هدف نهایی هیچ چیز دیگری برای آنها اهمیت ندارد.
جلسات پیدرپی
برای اینکه موقعیت و شرایطی که در گزینههای فوق مطرح شد در یک سازمان نهادینه شود، بهتر است به صورت پیدرپی جلسات کاری برگزار شوند. در هر جلسه کاری باید ارزشهای فردی و اهداف مشترک نیز مرور شوند.
پاداشهای گروهی
اگر پس از انجام هر موفقیت کوچکی برای گروه پاداش در نظر گرفته شود، حس همکاری در تمام افراد بیش از پیش ایجاد میشود. در اینصورت اگر افراد نابهنجاری هم در گروه باشند، در پی این پاداشها به افرادی هماهنگ تبدیل خواهد شد. سیستم تشویق و پاداش همیشه یک سیستم کارآمد بوده است.
نکته مهم در کار گروهی
کار گروهی یکی از مفاهیمی است که به اندازهی حیات بشر بر روی این کرهی خاکی قدمت دارد. انسانها از دیرباز برای دست یافتن به اهداف بزرگتر، با هم همکاری میکردند و به نوعی تکمیل کنندهی فعالیتهای یکدیگر بودند. شاید در گذشته این امر تنها به صورت شکار دستهجمعی انجام میشده و بعدها به فعالیتهایی چون کشاورزی و دامداری ارتقا پیدا کرده؛ اما در هرحال کار گروهی نتایج بسیار بیشتری نسبت به کارهای شخصی و تک نفره دارد.
فرهنگ کار گروهی در ایران و ژاپن
فرهنگ برتر کار گروهی را میتوان در فرهنگ کشور ژاپن جستجو کرد. این کشور نماد کارهای گروهی است، به همین خاطر هم بدون داشتن هیچ یک از منابع غنی سایر کشورها، توانسته است در رده بالای صنعت جهان جای بگیرد. نمیتوان در مورد کشور ژاپن بحث کرد و به اصلهای کار گروهی آنان اشاره نکرد.
هر فرد ژاپنی میداند کار گروهی چیست و چگونه میتواند در یک گروه فعالیت کند. این در حالی است که فرهنگ کشور ما بر خودمحوری، رقابت شدید و از میدان خارج کردن دیگران تأکید دارد. طبیعی است که کشورهایی که درک کردهاند کار گروهی چیست و چگونه آن را انجام دهند، از کشورهایی که هنوز این مفهوم را درک نکردهاند، پیشی بگیرند. ممکن است در نگاه اول به دنبال دلیل این موضوع باشیم و با خود بگوییم: «چه چیز سبب میشود تا مردم ما ندانند کار گروهی چیست؟»
برخی از کارشناسان، دلیل این موضوع را در تربیت فرزندان یک ملت جستجو میکنند. ایشان معتقدند که حتی بازیهایی که در کودکی انجام میدهیم، بر درک ما از ماهیت کار گروهی تأثیر میگذارند. برای مثال، همهی ما تجربهی بازی با صندلی در مهدکودک، مدرسه یا جمعهای دوستانه را داشتهایم، در این بازی پنج عدد صندلی میگذارند و شش نفر به دور آن میچرخند؛ در نهایت هرکس که نتواند بر روی صندلیها جای بگیرد، بازنده محسوب میشود.
این بازی در کشور ژاپن به شیوه دیگری برگزار میشود که در آن پنج صندلی قرار میدهند و شش نفر به دور آن میچرخند، اما هرکس نتواند بر روی صندلیها جای بگیرد، همه بازنده میشوند! حالا خودتان قضاوت کنید که کدام یک از این دو قانون در بازی میتواند به ما بفهماند که کار گروهی چیست؟!
چگونه میتوانیم فرهنگ کار گروهی را در سازمان خود نهادینه کنیم؟
نهادینه کردن کار گروهی در یک سازمان، شرکت یا یک کارگاه، به درک هریک از اعضا از قوائد گروه بستگی دارد. اما قبل از هرچیز، باید مدیر یا رهبر یک پروژه بر اصل کار گروهی تأکید داشته باشد. وقتی یک رهبر بداند کار گروهی چیست و چگونه میتواند یک گروه را تبدیل به تیم کند، دیگر اعضا نیز از قوائد و شیوه کاری وی تبعیت خواهند کرد.
در غیر اینصورت ممکن است برخی از اعضای گروه بتوانند در قالب گروه بهدرستی فعالیت کنند، اما شیوه مدیریتی رهبر، آنها را به سمت رقابت بکشاند. برای ما که از ابتدای زندگی خود یاد نگرفتهایم تا بهصورت تیمی و گروهی فعالیت کنیم، آگاهی از قوائد کار گروهی اهمیت فراوانی دارد. بنابراین در ادامه به بررسی ۹ اصل کار گروهی میپردازیم تا این موضوع را بهتر درک کنیم.
۹ اصل کار گروهی
آگاهی از مراحل کار تیمی و اصول کار گروهی به ما کمک میکند تا کمکم خود را با ماهیت آن وفق داده و در جهت پیشبرد اهداف دستهجمعی به همگروهیهای خود کمک کنیم. این حس میتواند از محیط کار به محیط زندگی شخصی هم نفوذ کرده و تعامل بین افراد خانواده را نیز مستحکمتر کند. پس در اینجا به ۹ اصل و عوامل موثر در موفقیت کار تیمی اشاره میکنیم تا بدانیم کار گروهی چیست و چگونه میتوانیم خود را با گروه خود هماهنگ کنیم:
تربیت تیمی
برای انجام کارهای گروهی، بهتر است مدیران پاداشهای کاری را به صورت دستهجمعی در نظر بگیرند تا افراد برای رسیدن به یک هدف مشترک، در کنار هم فعالیت کنند. این امر میتواند پس از مدتی، حس همکاری گروهی را در اعضا برانگیخته کند. مثلاً یک مدیر میتوان افزایش حقوق یا مرخصی را منوط به انجام درست و کلی کار کند. در اینصورت هریک از اعضا برای پیشبرد کل کار تلاش میکنند و هرکدام در پی کمک به دیگری خواهد بود.
تأکید بر پیدا کردن راهحل
وقتی مشکلی در شیوه کار یک گروه ایجاد میشود، معمولاً تمام توجهات به سمت پیدا کردن مقصر جلب میشود تا تمام کاسه و کوزهها بر سر یک نفر خراب شود. اما اگر گروهی بخواهد به اعضای تیم خود یاد بدهد که کار گروهی چیست، باید دست از پیدا کردن مقصر بکشد و تنها روی راهحل تأکید داشته باشد.
در اینصورت، بهجای اینکه انرژی گروه در پی پیدا کردن مقصر تلف شود، تمام توجهات بر روی یافتن راهحل متمرکز خواهند بود. آنگاه هیچکدام از اعضا شاهد محاکمهی هم گروهی خود به عنوان مقصر نیست. مقصر کردن میتواند روحیه کلی گروه را کاهش داده و حس بدی را در درون اعضا ایجاد کند، این در حالی است که پیدا کردن راه حل میتواند منجر به یک موفقیت گروهی و نتایج شگفتانگیز شود.
پشتیبانی از هم
اگر ساختار کار گروهی به گونهای باشد که کار هریک از اعضا تکمیلکنندهی کار دیگری باشد، در این صورت هرکس سعی میکند تا کار خود را به بهترین شیوه ممکن از همگروهیاش دریافت کرده، آن را تکمیلتر کرده و به دست همگروهی بعدی برساند. پشتیبانی اگر به هرصورتی در داخل یک گروه بوجود بیاید، حس رقابت از بین رفته و تعامل مثبت ایجاد میشود.
اعتماد
اعتماد یکی از اساسیترین اصول کار تیمی است. در واقع وقتی افراد یک شرکت یا سازمان بدانند که کار گروهی چیست و بهدرستی در کنار هم فعالیت کنند، به یکدیگر اعتماد متقابل خواهند داشت. اعتماد کمک میکند تا اعضا با انرژی و حس بهتری به مسیر گروهی خود ادامه دهند و فعالیتهای خود را به درستی به انجام برسانند.
بهبود تمرکز
وقتی اعضای یک تیم به هم اعتماد داشته باشند، با خیال راحت فعالیتهایی که به آنها سپرده شده را انجام میدهند، بدون اینکه نگران از دست رفتن یا خراب شدن اطلاعات توسط رقیبان خود باشند. بنابراین بهبود تمرکز و تقویت حافظه ، یکی دیگر از اصول و دستاوردهای کار تیمی است که میتواند نتیجه نهایی فوقالعادهای در پی داشته باشد.
ایجاد تعهد
تعهد یکی دیگر از دستاوردهایی است که کارهای دستهجمعی و گروهی برای افراد به ارمغان میآورند. وقتی کار اعضا به هم وابسته باشد و در برابر آن، امنیت، علاقه و اعتماد در جایجای گروه جاری باشد، هرکس سعی میکند تا کاری که به او سپرده شده را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. این همان تعهدی است که مفهوم مقدس کار گروهی را بیشتر از پیش نمایان میکند.
داشتن تفکر سیستمی
داشتن تفکر سیستمی به این معنی است که هریک از اعضا، باید در فکر سیستم، تیم و گروه خود باشند. یعنی اهداف سازمان را در اولویت قرار داده و در هر بخش از کار خود، در پی بهبود سازمان خود باشد. وقتی شما اهداف یک سازمان را قبول نداشته باشید، نمیتوانید در جهت نیل به آنها نیز گام بردارید.
متأسفانه بیشتر افراد تنها برای پوشش دادن مسائل مالی خود به گروههای کاری میپیوندند، بدون اینکه اعتقاد خاصی به اهداف بلند یک سازمان داشته باشند. اگر شما خودتان مدیر یا رهبر یک پروژهی گروهی هستید، باید حتماً افرادی را برای همکاری استخدام کنید که همهدف و همآرمان با فعالیت شما باشند.
برای مثال، وقتی شما در جهت تولید محصولات ارگانیک فعالیت میکنید، افرادی که با شما همکاری میکنند نیز باید بر تولید و توزیع این محصولات تأکید داشته باشند و افرادی که اهمیتی برای این موضوع قائل نباشند، نباید وارد ورکگروه شما شوند.
استقلال فکری
در کنار تفکر سیستمی، هریک از اعضا نیز باید از یک طرز فکر کاملاً مستقل برخوردار باشند تا درصورت بروز مشکل بتوانند اعضای دیگر را از خطرات وارده بر گروه آگاه کنند. یادتان باشد که اعضای یک گروه حق اظهار نظر دارند تا ایدههای بهتری برای پیشبرد کارها ارائه دهند. بنابراین تنها مانند یک ربات کارهای محوله را انجام ندهید و خودتان نیز برای بهتر انجام شدن کارها ایدهپردازی کنید. کسانیکی استقلال فکری ندارند، نمیتوانند به شیوهای کارآمد در ورکگروپها به فعالیت بپردازند.
انعطافپذیری
انعطافپذیری به شما کمک میکند تا خود را بهتر با شرایط گروه وفق دهید. وقتی شما بدانید کار گروهی چیست و چگونه انجام میشود، به این موضوع نیز پی میبرید که ممکن است در طول انجام کار، وظایف متفاوتی به شما واگذار شود؛ پس زمانی میتوانید تمام ظایف خود را به خوبی انجام دهید که انعطافپذیری بالایی داشته باشید.
شاید فکر کنید با انعطافپذیر بودن، هرچیزی که به شما میگویند را باید بی چون و چرا بپذیرید، اما اینگونه نیست. در واقع افرادی که انعطافپذیری بالایی دارند، کنترل بیشتری بر خود داشته و تفکر سیستمی بهتری هم دارند. این افراد تا زمانیکه آرمانهای گروه با اهداف شخصیشان در یک راستا باشد، میتوانند فعالیت گروهی خود را به بهترین شیوه ممکن انجام دهند و اهمیت کار تیمی را به نمایش بگذارند.
سخن نهایی
هریک از اصول کار گروهی، تکمیل کنندهی سایر اصول است. مثلاً انعطافپذیری بالا، تفکر سیستمی را ارتقا میدهد یا حس تعهد، مشارکت کاری و اعتماد اعضا را بهتر میکند. بنابراین اگر شما در مقام یک رهبر یا یک عضو از یک گروه بتوانید چند مورد از اصول فوق را به درستی اجرا کنید، سایر اصول نیز خود به خود ایجاد خواهند شد. حالا که میدانید کار گروهی چیست، پس در انجام هر فعالیتی میتوانید این اصول را به کار بگیرید و بازدهی خود و گروهتان را بالا ببرید.
اصول کار گروهی هم برای رهبران و هم برای هریک از اعضای تیمها در نظر گرفته شده است. در واقع پیوستن به تیم برای فردی که هرگز با هیچ جمعی همکاری نکرده است، کار سختی است. در کشور ما پایههای کار تیمی در شرکتها بسیار ضعیف است؛ نباید انتظار داشته باشیم تمام خلأهای کار تیمی بلافاصله در جامعه ما حل شوند. لازم است این اصول رفتهرفته در بین گروههای کوچک شرکتها ایجاد شوند تا در نهایت روحیه کار فردی به بخش بزرگتری از اجتماع نفوذ کند. در عصر حاضر تمام پیشرفتها بهصورت صعودی و البته تصادعدی کسب میشوند.
برای همسو شدن با موج پیشرفتهای جهانی باید بتوانیم از این اصول بهره کافی را ببریم و تیمهای کاری خود را در جهت تحقق اهداف کسبوکارمان به پیش ببریم. البته قبل از هرچیز باید خود به تمام این قوائد عمل کنیم. وقتی خود متعهد نباشیم، نمیتوانیم از اعضای تیم نیز انتظار تعهد داشته باشیم و برای تقویت هر یک از اصول فوق باید خود اولین کسی باشیم که آنها را میپذیریم، چه در نقش رهبر گروه و چه در نقش یکی از اعضای گروه.
برخی از سؤالات رایج
کار گروهی چیست؟
متأسفانه بسیاری از افراد و حتی مدیران برخی کسبوکارها تفاوت بین تیم و گروه را نمیدانند و به همین خاطر مشکلات و ضررهای زیادی به کسب و کارشان وارد میشود. بیشتر ما زمانی که دور هم جمع میشویم و کارهای خاصی را انجام میدهیم نام خود را تیم میگذاریم درحالیکه اگر به دنبال هدفی خاص و مشخص نباشیم، صرفاً یک گروه هستیم و نه یک تیم.
دلایل اهمیت کار تیمی در کسب و کار چیست؟
داشتن تیم، مزیت رقابتی کسبوکارها در آینده
افزایش بازده کارکنان و رضایت شغلی بیشتر به کمک کار تیمی