آموزش کسب و کار, کسب درآمد اینترنتی، استخدام، کنکور
آموزش کسب و کار, کسب درآمد اینترنتی، استخدام، کنکور
آموزش کسب و کار, کسب درآمد,کسب درآمد اینترنتی , استخدام، کاریابی، کنکور و دانشگاه

آموزش کامل شروع کسب و کار و اصول راه اندازی کسب و کار پولساز

اصول راه اندازی کسب و کار قطعاً مسئله‌ای است که همه به‌دنبال آن هستند و حتماً بارها و بارها از کارآفرینان موفق شنیده‌اید که می‌گویند، هیچ فرمول موفقیت‌سازی یکتایی برای موفقیت در کسب‌وکار وجود ندارد؛ چرا که اگر وجود داشت، تاریخ شاهد شکست‌های متعدد در انواع حرفه‌ها و سازمان‌ها نمی‌شد.

باید گفت این جمله تا حدود زیادی درست است ولی با گویشی متفاوت باید آن را گفت. فرمول موفقیت‌ساز شما برای موفقیت در کسب‌وکارتان، در انتخاب‌های شما نهفته است. اگر به تاریخ بنگریم، در می‌یابیم که فرمول‌هایی وجود داشته‌اند که به صورت پایه‌ای شباهت‌های کسب و کار‌های موفق را تشکیل داده‌اند و عموماً در سال‌های شکل‌گیری آن‌ها دیده می‌شوند.

البته باید این نکته را بازگو کنیم که وقتی پای فرمول در میان باشد، معمولاً افراد اندکی در چهارچوب‌ها فرو می‌روند و به دنبال یک جواب سرراست می‌گردند و این نکته ممکن است باعث از بین رفتن خلاقیت در اجرای روش‌هایشان شود. شاید بتوان گفت در واقع گام‌های خاصی وجود دارد که موفق‌ها دنبال کرده‌اند و موفق‌تر‌ها به خوبی اجرا کرده‌اند. این قدم‌های نخست، نقش مهمی در میزان موفقیت آنها ایفا کرده‌اند. پیشنهاد می‌شود

در این نوشته قصد داریم اصول راه‌ اندازی کسب و کار یا همان قدم‌‌های نخست و حیاتی‌تر را بررسی کنیم و دریابیم چگونه می‌توان با آگاهی به آنها و اجرای هوشمندانه‌شان در تاریخ کسب و کار نامی از  خود به جا بگذاریم. چگونه یک کسب و کار راه‌اندازی کنیم ؟ کارآفرینان برای گسترش کسب و کار چه اقداماتی باید انجام دهند؟ قبل از هر تصمیمی در انتخاب کسب و کار چه اصولی را باید رعایت کرد

چرا شناخت اصول راه اندازی کسب و کار اهمیت دارد؟

برای راه اندازی کسب و کار چه باید کرد؟ بسیاری از ما به دنبال یک شبه پولدار شدن هستیم و رویاهای فراوانی در سر داریم ولی راه رسیدن به آنها را  نمی‌دانیم و از خود مرتباً می‌پرسیم چگونه کسب و کار راه بیندازیم؟

موفق شدن در هر زمینه‌ای نیازمند اطلاعات و اصولی است که راه درست را به ما نشان دهد و ریسک خطاها را کاهش دهد.

حال سؤال این است که برای راه اندازی یک کسب و کار چه فرایندی را باید طی کرد؟

کارآفرینان باید برای غلبه بر نیروهای که با پیدایش تغییرات مخالف هستند، فرصتی را کشف و ارزیابی و ایجاد کنند.

خود ارزیابی و کسب آمادگی:

شروع یک کسب و کار ساده و راحت نیست و یک کارآفرین برای رسیدن به رفاه اقتصادی و کسب درآمد بیشتر می‌بایست انرژی بیشتری صرف نماید و باید توانایی مقابله با مشکلات، محدودیت ها و شکست را داشته باشد. بدیهی است که شروع یک کسب و کار جدید، ریسک‌های زیادی به همراه دارد که با برنامه ریزی و انتخاب درست می‌توان شانس موفقیت را بالا برد بنابراین در ابتدا باید نقاط قوت و ضعف خود را به عنوان دارنده کسب و کار و ایده استارت آپ بشناسید.

چرا به یک نقشه راه نیاز داریم؟

هر کوهنورد با تجربه‌ای به خوبی نسبت به اصول حرفه‌اش آگاهی دارد. علاوه‌براین، قبل از شروع هر سفری جدید، نیازهای اصلی سفرش را مهیا می‌کند. حتی گاهی انجام تمرین به او کمک می‌کند تا آمادگی خود را تست کند تا بتواند با اطمینان بیشتری سفرش را آغاز کند. آغاز همواره مهم است، اما چیزی که از آن مهمتر است، «نقطه‌‍‌‌‌ی آغاز» است.

برای یک کوهنورد هم نقطه‌ی آغاز در نقشه‌ی راه مشخص است. او به خوبی می‌داند نقطه آغاز و پایان کجاست. جایگاهش را در طول مسیر تجسم می‌کند و بنابر نقشه راهش برنامه ریزی می‌کند. وقتی صحبت از اصول کسب و کار به میان می‌آید، داشتن یک نقشه راه کارآفرینی به خوبی حس می‌شود.

نقشه راه یک دید کلی از سکوهایی که باید فتح کنید را نشان می‌دهد. به شما می‌گوید که جایگاه‌یابی‌تان تا چه میزان اهمیت دارد. باید بدانید نقطه شروع کجاست و قرار است از این نقطه به چه سمت و با چه روشی یا چه میزان سرعتی حرکت کنید. حتی می‌تواند پیش‌بینی‌های شما را بهینه کند. چرا که با داشتن یک دید کلی می‌توانید حدس‌های درست‌تری بزنید.

پس می‌توان گفت که ابتدایی‌ترین اصل از اصول راه اندازی کسب و کار تهیه نقشه راه کارآفرینی است.

اما چطور می‌توان این نقشه را پیدا کرد؟ چگونه کسب کار راه بیندازیم؟

کجا باید به دنبال آن گشت؟

آیا این نقشه‌ها خریدنی است؟

یا باید آن را ایجاد کرد؟

پاسخ شما در نوع نگاه شما نهفته است. باید نوع نگاهتان را بهینه کنید.

بزرگ فکر کنید، کوچک شروع کنید و سریع رشد کنید:

شناسایی و انتخاب فرصت‌های درست برای ایجاد کسب و کار جدید مهم‌ترین توانایی یک کارآفرین موفق است .

اگرچه همیشه سؤالاتی مانند چرا و چه زمانی و چگونه فرصت‌ها برای خلق کالاها و خدمات به وجود می‌آید اما تحقیقات کمی در این مورد انجام شده که مورد قبول صاحب نظران باشد.

۱۱ راهکار اصولی راه اندازی کسب و کار:

خلاقیت و نو آوری

در این مرحله فرد برای ایجاد کسب و کار می‌بایست فرصت‌های نهفته در بازار و ایده‌های مناسب را استخراج و پس از ایجاد خلاقیت آن را بررسی و انتخاب کند و سپس آن را به مرحله اجرا برساند.

تحقیق و توسعه

این فرآیند با شناسایی نیاز بازار، شروع شده و در مراحل بعدی با ارائه ایده غربال کردن و انتخاب ایده مناسب، به طراحی محصول پرداخته می‌شود.

آزمون بازار و مطالعه امکان سنجی

در این مرحله، ایده که به عنوان ایده نهایی از مرحله توسعه و تحقیق به دست آمده از ابعاد مختلف مورد بررسی و امکان‌سنجی قرار می‌گیرد که این امکان سنجی شامل آزمون بازار امکان سنجی فنی و مالی است.

این فرصت تجربه خوبی برای کسب تجربه قبل از اینکه هزینه گزاف برای تولید و عرضه کالا انجام بگیرد را فراهم می‌کند.

تدوین مدل کسب و کار

مدل کسب و کار، یک ابزار مفهومی شامل مجموعه بزرگی از اجزا و ارتباطات بین آنهاست و منطق کسب و کار یک شرکت را تأمین می‌کند.

تدوین طرح کسب و کار

طرح کسب‌وکار یا همان بوم کسب و کار عبارت است از نقشه راه ایجاد کسب‌وکار و دستورالعملی که تمام مراحل و اقدامات ایجاد کسب و کار را پیش‌بینی کرده است.

به عبارت دیگر طرح کسب‌وکار سازماندهی منابع و فعالیت‌ها برای ایجاد و توسعه کسب‌وکار جدید و راهنمای اقدامات کارآفرینی است. کیفیت تدوین طرح کسب‌وکار به توانایی تعریف روشن و انتقال موارد مربوط به همه ذینفعان بستگی دارد.

ذینفعان مهم

خانواده کار آفرین، مشتریان، سرمایه‌گذاران، مشاوران، کارکنان آینده، تشکل‌های صنفی و دولت

تهیه مجوزهای قانونی

یک فرد به عنوان کارآفرین یا برای اصول راه‌ اندازی یک کسب و کار لازم است برای آغاز فعالیت مورد نظر خود پروانه و مجوز تأسیس را از مراکز و مراجع ذیصلاح و مربوطه کسب نماید.

منظور از جواز یا پروانه کسب‌وکار، هر نوع مجوزی است که باید از اتحادیه‌های امور صنفی، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، وزارتخانه‌ها و یا سایر مراجعه ذی‌صلاح برای ایجاد کسب‌وکار دریافت شود.

گردآوری و تشکیل منابع

مجموعه نهادهایی که در یک کشور نقش تأمین مالی بنگاه ها را به عهده دارند و عرضه و تقاضای اعتبار را تنظیم می‌کند. بازار مالی آن کشور را تشکیل می‌دهند.

بازارهای مالی جزء بسیار مهمی از نهادهای یک اقتصاد مولد و کارآمد آن که ستند و کارایی بازار مالی، سبب دست‌یابی به موقع بنگاه‌ها به منابع اعتباری، در شرایط رقابتی و با قیمت مناسب می‌شود.

سازماندهی

پس از اینکه منابع لازم جهت راه اندازی یک کسب و کار گردآوری گردید، بایستی این منابع در قالب و فرم خاصی که بهترین کارآیی را داشته باشند، قرار گیرد؛ این همان موضوع ساختار سازمانی است.

مدیریت کسب و کارهای نو پا

کارآفرین پس از تأسیس، راه اندازی و کسب منابع، باید آنها را در اجرای طرح کسب‌وکار به کار ببندد. مشکلات عملیاتی در اداره کسب و کار موضوعی است که به صورت عادی در همه کسب‌وکارها وجود دارد.

در این راستا، فرد کارآفرین بایستی توانایی‌ها و مهارت‌های در زمینه مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملکرد، فروش و مالی داشته باشد.

رشد و توسعه کسب و کار

نابودی، سرنوشت شرکت‌هایی است که به نوآوری و خلاقیت توجه نمی‌کنند. کسب و کارهایی که از نظر مالی موفقیت داشتند، اغلب تلاش می‌کنند تا کسب و کار نوآورانه دیگر را صاحب شوند و بدین طریق از رشد خود اطمینان یابند.

در عصر حاضر، برای بقا و پیشرفت و حتی حفظ وضع موجود، باید جریان نو جویی و نوآوری را در سازمان تداوم بخشید تا از رکود و نابودی آن جلوگیری شود. برای آنکه که بتوان در دنیای متلاطم و متغیر به حیات ادامه داد، باید به نوآوری و خلاقیت روی آورد و ضمن شناخت تغییرات و تحولات محیط، برای رویارویی با آنها، پاسخ‌های بدیع و تازه تدارک دید و همراه با تأثیر پذیری از این تحولات، بر آنها تأثیر نهاد.

با چنین نگاهی به موضوع نو آوری، بایستی راهبردهایی جهت توسعه محصولات جدید انجام داد. در این قسمت راهبردهای رشد همچون ادغام، خرید، تنوع، فرانشیز و….. بیان می‌گردد.

بزرگ فکر کنید، کوچک شروع کنید و سریع رشد کنید

حال که به دنبال راه‌اندازی کسب‌وکارتان (ایجاد کسب و کار) هستید و برای دریافتن اصول راه اندازی کسب و کار این نوشته‌ها را می‌خوانید، شما را دعوت می‌کنیم به یک بررسی ساده اما بسیار مهم و حیاتی، در این مسیر لازم است خوب آنالیز کنید، چرا که هدف از این گفته‌ها، ایجاد تغییر مثبتی در نوع نگاه شما نسبت به کسب‌وکارتان خواهد بود.

تا به‌حال به این فکر کرده‌اید که چرا بسیاری از تجار قدیمی بازارها با وجود کسب درآمد بالا و تجربه‌ی شایان، همچنان به همان شکل گذشته خود به حیاتشان ادامه می‌دهند؟ رشد چه شده؟ توسعه کجاست؟ و چرا حرکت‌های فکر شده به سمت به روز شدن کم‌ رنگ یا بی‌ رنگ‌اند؟

یکی از دلایل عمده در چشم‌اندازهای این صاحبان سرمایه درتجربه نهفته است. زمانی‌که تنها هدف کسب درآمد بوده و برای دورنما، از هیچ نقشه راهی استفاده نشده است. این افراد معمولاً نقدینگی خود را به جای سرمایه‌گذاری در بخش توسعه کارشان، صرف مستغلات جدیدشان کرده‌اند. در مجموع تصور آنها از کسب‌وکار به یک چهاردیواری ختم می‌شود.

لازم است فکرهای بزرگی در سر داشته باشید. اهداف مادی و کاری خود را به صورت مکتوب و قابل بررسی  تدوین کنید. اکنون باید قله‌های مسیر را مشخص کنید.

این که قله‌ها کجا هستند و چه تعداد هستند به شما کمک می‌کند تا دید وسیع‌تری داشته باشید. این نکته را فراموش نکنید، که در شما در بهترین حالت فقط به هدفتان می‌رسید تکرار می‌کنم در بهترین حالت، یعنی اینکه هر چه قدر که بخواهید در نهایت و بهترین حالت به آن عدد می‌رسید، پس پیشنهاد می‌کنم حداقل در خواسته‌هایتان از بلندپروازی دست نکشید و برای پردازش ایده‌ی خلق بهترین نمونه‌ ازخودتان زمان بگذارید.

می‌خواهید با دانستن اصول راه اندازی کسب و کار به چه سؤالاتی پاسخ دهید؟

آیا می‌خواهید فروشگاه‌های زنجیره‌‌ای در تهران، ایران، خاورمیانه یا سطح بین‌المللی داشته باشید؟

یا می‌خواهید بزرگترین وارد‌کننده در حرفه کاریتان باشید؟

آیا برای کسب‌وکارتان متصور هستید که در زمینه آنلاین روزی شریک کاری آمازون یا ebay باشید؟

قصد شما از کارآفرینی یاری رساندن مستقیم و غیرمستقیم به چند شخص، سازمان یا مجموعه است؟

کوچک شروع کردن چه مزیتی دارد؟

در ادامه مبحث اصول راه اندازی کسب و کار بحث به آغاز کار که می‌رسد، افراد معمولاً این تفکر را دارند که باید پر سر و صدا شروع کنند، تا موفق شوند یا معمولاً می‌گویند، اگر تو چشم نری به هیچ جا نمیرسی. اما واقعاً چگونه کسب کار راه بیندازیم؟اصول موفقیت در کسب و کار چیست؟

نکته‌ای که باید متذکر شویم این است، که چطور شروع کردن به اندازه‌ی دانستن اصول راه اندازی کسب و کار مهم است. افرادی که برای حرفه خود چشم‌انداز مناسبی متصوراند و آن را در حد یک ایده پردازش کرده‌اند و به واقعیت پذیری آن ایمان دارند، می‌توانند از جای کوچک نیز شروع کنند. زیرا می‌دانند چقدر ایستادگی دارند ودر دل اهداف، خود را می‌پرورانند.

در ابتدا با منابع موجود مثل تجربه و سرمایه موجود، روابط تجاری‌تان برند خود را توسعه ببخشید.

نکته کلیدی برای گذر از این مرحله، سریع رشد کردن است.

چگونه باید به رشد سرعت بخشید؟

افرادی که به قصد توسعه با استفاده از منابع در دسترس‌شان شروع می‌کنند، خوب می‌دانند، برای رشد نیازمند برنامه‌اند. زمانی که چشم‌انداز و مأموریت کسب و کارتان را مشخص کردید و نقطه شروع‌تان را برای مدیریت بهتر منابع اندکی محدود کردید،  باید بدانید محکوم به پیشرفت با رشد سریع شدید. یکی از راهکارهای اساسی برای سرعت بخشیدن در این مرحله استفاده از منابع دیگران است با راهبردهایی مثل:

  • کسب و کار زنجیره‌ای
  • تولید تحت لیسانس
  • خرید شرکت‌هایی با قابلیت رشد سریع
  • سرمایه‌گذاری اشتراکی

زمانی‌که ایده‌های بزرگتان را در سر پرورش دادید و به نتایج راضی کننده رسیدید، کسب و کار خود را شروع کردید و برای توسعه آن اقداماتی را ترتیب دادید همواره باید علاوه بر رعایت اصول راه‌اندازی و اجرای کسب و کار شغل و حرفه‌تان را تغذیه کنید.

خوراک مورد نیاز شغل شما چیست؟

۱-تمرکز بر روی برندینگ

«تمرکز در تخصصی گرایی» در طول پروسه‌های حرفه‌ای شغلی امروزه نقش بسیار پررنگی بازی می‌کند. اکثر کسب و کارها امروزه به تدریج در زمینه‌‌های طراحی، تولید، پخش و توزیع به سمت تخصصی شدن پیش می‌روند.

کسب و کار‌هایی که نیازمند تخصص بالایی هستند، بیشتر منابع در دسترس خود را بر روی برندینگ سرمایه‌گذاری کرده‌اند و قابل توجه اینکه کسب و کارهای کوچک، با رعایت اصول راه‌اندازی صحیح و هوشمندانه نیروهای مازاد خود و درصدی از هزینه‌های در گردش را، صرف این قسمت مهم از بخش توسعه کارشان می‌کنند.

سیاست بسیاری از حرفه‌های موفق در دنیا بر این اساس استواراند و البته این نکته حائز اهمیت است، که این اقدامات در نهایت، ارزش افزوده را به همراه دارد. در حقیقت برندسازی بهترین سرمایه‌گذاری ممکن برای کسب و کار خودتان به حساب می‌آید و هویت برند شما در طول حیات فعالیت شغلی‌تان جز دارایی‌های شما محسوب می‌شود و یک سرمایه‌گذاری برد برد برای شما، کارمندان و مشتریان خواهد بود.

زمانی‌که به لحاظ بازار هدف و نوع محصول، متمرکز و متخصص عمل کنید، لازم است تا از جنبه‌های مختلف و در هر نقطه تماسی که به نظرتان می‌رسد، خود را معرفی کنید. در این زمینه مشاوران متخصص دکتر ویز همراه کسب و کار شما هستند. می‌توانید در هر نقطه‌ای از مراحل کاری و در هر کجا که هستید از مزیت برندسازی حرفه‌ای به کمک مشاوران دکتر ویز استفاده کنید.

۲- نوآوری در ارائه خدمات و طراحی استراتژی‌های داخلی

تا چندی پیش داشتن نوآوری در محصول یا نوع ارائه آن به سرعت باعث رشد و توسعه یک کسب و کار بود و عملاً افراد تنها روش موفق و اصول راه‌اندازی کار را خلاقیت می‌دانستند. اما امروزه نوآوری و خلاقیت که در شکل انجام کار یا پروسه‌های انجام کار پیاده‌سازی شده شرط ورود به بازار رقابتی است، نه یک برتری.

۳- چالش‌های نوآوری

۱- اکثر مدیران و کارآفرینان از پتانسیل داشتن خلاقیت، برخوردارند اما در تبدیل آن به نوآوری با چالش مواجه می‌شوند. نوآوری در واقع یعنی تبدبل خلاقیت و پتانسیل بالقوه به یک ارزش واقعی برای برند و مشتریان.

۲- دومین چالش بزرگ در زمینه‌ی نوآوری که در اصول راه اندازی کسب و کار بررسی می‌شود.آنجاست که افراد در نقشه راهشان، برای پیشبرد و توسعه کاری، فقط با یک نوآوری وارد بازار پرتنوع و رقابتی می‌شوند.

این نکته بارها به اثبات رسیده که بعد از گذشت زمان هر نوآوری تبدیل به عادتی برای مشتریان می‌شود، علاوه بر این هر نوآوری که از طرف یک برند صورت می‌گیرد می‌تواند کپی برداری و حتی ارتقا داده شود که این توسط رقبا صورت میگیرد. وقتی کپی‌های ناقص یا حتی بهتر در سطح بازار موجود می‌شوند، بنابراین شما عملاً چیز دیگری برای عرضه ندارید.

حتی گاهی تمرکز به روی کیفیت هم پاسخگوی هزینه‌های در گردش شما نیست. شما باید تحقق بخشیدن به ایده‌های نو را در کارتان به یک راهکار موفق بدل کنید. راهکاری که در استراتژی کاری به آن به شدت توجه می‌شود و همواره ارزش‌های جدیدی  را به بازار و مشتریان عرضه کنید.

۳- خلاقیت و ارزش افزوده را نباید فقط در شکل محصول یا بسته‌بندی خلاصه کنید.

شما باید بتوانید با نوآوری در تمام اجزا سیستم کاریتان ارزشهای بیشتری را برای برندتان بخرید و به مشتریان عرضه کنید. مثل نوآوری در روش تولید، نوآوری در سیستم پخش و توضیع، نوآوری در مدیریت و تیم کاری و بسیاری از نقاط دیگر که برای مشتریان به صورت مستقیم و غیر مستقیم قابل لمس است.به این صورت برتری شما در بازار رقابتی هدفی در دسترس خواهد بود.

دکتر ویز نیز در این زمینه همراه شماست، تا با رهاسازی پتانسیل‌های درونی و محیطی حرفه و کسب و کارتان بتوانید، در این رقابت تنگاتنگ با رقیبان بهترین روش‌های مدیریتی و ارائه را اجرایی کنید.

یک مدیریت هوشمندانه به همراه درآمد بیشتر در زندگی کاری موفق شایسته شماست.

اصول راه اندازی کسب و کار در زمینه مدیریت:

اگر قصد دارید شغل تازه‌تان را شروع کنید یا می‌خواهید کسب و کار فعلی‌تان موفق‌تر باشد، در ادامه یک خط فکری مناسب را برایتان شرح داده‌ایم.

۱ – در زمینه توسعه و گسترش هدفمند فکر کنید

شما محصول یا خدمات مخصوص به خودتان را ارائه می‌دهید و این باعث می‌شود تا تمرکزتان بر روی بازار هدفمند باشد. باید این نکته را پذیرفت که همه مردم مشتری شما نیستند. بلکه گروهی خاصی از آنها جزء مشتریان برند شما قرار می‌گیرند. اما لازم است تا برای آنها نیز برنامه‌های بلند مدت طراحی کنید تا وفاداری مشتریان را حفظ کنید.

این نکته قابل ذکر است که علاوه بر نام تجاری، شعار یا هویت برندتان، مشتریان شما نیز جزء دارایی‌های شما نیز به حساب می‌آیند.

۲ – رقبا را بشناسید و متفاوت تر از آنها عمل کنید

از بازارهای شلوغ نهراسید.

در عوض رقبا را در مراحل نخست شناسایی کنید. با نحوه کار آنها آشنا شوید و نقاط تماس آنها را بیابید. نه تنها می‌توانید از روش‌های سودمندی که حاصل تجربه و آزمون و خطاهای رقباست استفاده کنید، بلکه ریسک استفاده از خلاقیت‌های غیر سودمند را هم کم می‌کنید.

زمانی که مطالعه شما روی روش‌های ارائه محصول در بازار کارتان کامل شد، خلاقیتان نیز بهینه می‌گردد و می‌توانید نوآوری کنید.

۳ – یک تیم حرفه ای و کارآمد تشکیل دهید.

آموزش تیم سازی و مدیریت آن یکی از اصول اساسی در مبحث اصول کسب و کار است که مراحل راه‌اندازی و چه در طی پروسه‌های مختلف کاری باید به آن دقت به خصوصی داشت.

برای پر نمودن جاهای خالی افراد را استخدام نکنید، بلکه افراد را به تیم خود راه دهید که بخشی از کسب و کار شما باشند.

۴ – تصمیم‌های نهایی خود را سریع عملی کنید.

ذهنتان را با کارهای خود یا دم دستی پر نکنید.

کارهایی وجود دارند که کم اهمیت‌ترند، اما با جمع شدن آنها روی هم فضای ذهنتان را دچار آشفتگی می‌کنید.

کارهایی که باید در زمان خاصی انجام شوند مثل پاسخگویی به ایمیل‌ها، تلفن‌های روزمره، گزارشات و آمارهای روزانه که در اصطلاح به آنها «junk file»  می‌گویند در زمان تعیین شده انجام دهید تا فضای ذهنتان برای پردازش خلاقیت خالی بماند.

۵– قدردانی کنید

به کارمندان و مشتریان خود بگویید که چقدر برایتان مهم هستند برای این کار خلاق باشید، می‌توانیم با کلام، رفتار و عمل، ارزشمندی و قدردانی را به طرف مقابل انتقال دهید و همچنین از خودتان قدردانی کنید که با آموختن اصول راه اندازی کسب و کار ریسک‌ها و چالش‌های مسیر را کمتر کردیم.

۶ – در استراتژی‌هایتان شفاف باشید اما مراقب پلان‌هایتان باشید

ایجاد اعتماد، یکی از اصول راه اندازی کسب و کار است که باید از ابتدا با شفاف سازی خودتان مسیر را برای کارمندان و مشتریان قابل اطمینان کنید این بدان معنا نیست که شما برنامه‌های بلند مدت را برای دیگران جار بزنید بلکه در جهت ایجاد اعتماد و حفظ وفاداری مشتریان به کار می‌آید.

۷ – خوشرو باشید و لبخند بزنید

به خودتان عشق بورزید و آن را در سطوح مختلف کاریتان جاری کنید.

لبخند بزنید تا روحیه کارمندانتان بالا رود چرا که ایجاد احساس شادی باعث جذب حداکثری افراد است.

۸ – نسبت به کارتان خوشبین باشید

به نکات مثبت در کارتان توجه کنید و از آنها در جهت رسیدن به اهدافتان استفاده کنید.

همیشه کمبود‌ها و یا نبودها قابل شناسایی هستند اما برگ برنده شما دریافتن نقاط قوتتان و استفاده از آنها برای خروجی حداکثری است.

۹ – نسبت به کارتان مطمئن حرف بزنید

یکی از راه‌های ارتباط مؤثر نوع پرزنت کارتان و یا محصولتان است.

اطلاعات را به‌روز کنید و همواره در دسترس کارکنان به صورت آخرین آپدیت قرار دهید؛ این عمل باعث می‌شود تا کسب وکارتان حرفه‌ای به نظر برسد.

۱۰ – همواره با آرامش برنامه‌هایتان را تدوین و اجرایی کنید

برای خودتان اتاق فکری تشکیل دهید و از افراد مطمئن برای شرکت در اتاق فکر دعوت کنید.

محیط را با آرامش مدیریت کنید تا ایده‌های خوب به ذهنتان برسد. توصیه دکتر ویز برای افرادی که به دنبال اصول راه اندازی اصولی کسب و کار خود هستند، یک روش برای برنامه‌ریزی مداوم طراحی کنید که بتوانید در بلند مدت آن را رصد کنید.

برای این کار سیستم مکتوب کردن اهداف و روش‌ها به شما توصیه می‌شود.

تمرین عملی

۱ – فهرستی از مهارت‌ها و توانایی‌هایتان را یادداشت کنید.

۲ – کارهای روزمره و مشاغلی را که با آنها آشنا هستید یا می‌توانید سریع یاد بگیرید یادداشت کنید.

۳ – با ۱۰ نفر از اطرافیانتان که در گروه‌های مختلف سنی و موقعیت‌های متفاوت شغلی هستند صحبت کنید تا بدانید چه نوع محصول یا خدماتی را نیاز دارند.

۴ – فهرست نیازهای جامعه را با فهرست مهارت‌ها و توانایی‌هایتان مقایسه کنید تا به یک یا حداکثر ۳ انتخاب برسید.

۵ – دوباره به سراغ همان ۱۰ نفر بروید و در مورد انتخاب‌هایتان به صورت غیر مستقیم نظرسنجی کنید. بررسی کنید که در مورد کدام یک می‌توانید دریافتی داشته باشید.

۶ – اکنون مرحله پردازش است:

ایده‌تان را بپرورانید و در این مسیر از کمک‌های حرفه‌ای مشاوران و راهنمای آنها استفاده کنید.

در این زمینه دکتر ویز با سابقه فراوان در کمک به افراد مختلف برای تحقق این نوع از اهداف مادی و کاریشان برای حمایت و راهنمایی‌های بیشتر همراه شماست.

اصول راه اندازی کسب و کار (۲۴ اصل)

با توجه به موضوع گسترش و پیشرفت هر روزه تکنولوژی و درگیری ذهنی جوامع، کمبود وقت و زمان کافی یکی از مشکلاتی که باید با سرعت بخشیدن به انجام کارها آن را تا حد زیادی مدیریت کرد.

در واقع کسب‌وکار ما زمانی‌ می‌تواند جزو کسب‌وکارهای برتر عصر حاضر قرار بگیرد که بتواند در حل مشکلات اساسی جامعه نقش خوبی را ایفا کند. در اینجا به ۲۵ مورد از اصول راه اندازی کسب و کار اشاره می‌کنیم که اگر کسب‌وکار شما همه یا بخشی از این موارد را شامل شود، می‌تواند در زمره کسب‌وکارهای برتر قرار بگیرد.

۱. بررسی تمام احتمالات ممکن قبل از آغاز به کار

فردی که قصد راه‌ اندازی یک کسب‌ و کار را دارد، حداقل باید یک چشم‌انداز ۱۰ ساله در مورد کسب‌وکارش داشته باشد. نمی‌توان برای کاری که تنها یک سال قصد انجام آن را داریم، برنامه‌ریزی منظمی انجام دهیم. وقتی صحبت از اصول راه اندازی کسب و کار می‌شود، منظور ایجاد یک شغل مستقل است که بتواند آینده ما را تضمین کند.

بنابراین ایجاد یک شغل حسابی نیاز به تحقیقات گسترده‌ای نیز دارد. پس از انتخاب کار موردنظر باید تمام احتمالاتی که ممکن است در آن کار اتفاق بیافتد را یاددشت کنیم. مثلاً کشور ما در تحریم قرار دارد، ممکن است با اعمال تحریم‌های جدید، نتوانیم مواد اولیه کارمان را از منبع قبلی تهیه کنیم؛ با بررسی چنین موردی، باید یک مسیر میانبر برای تهیه مواد اولیه خود داشته باشیم تا در صورت ایجاد چنین مشکلی، مجبور به تعطیلی کسب‌وکارمان نشویم.

۲. ارائه آنلاین کسب‌وکارمان

یکی از مهم‌ترین دغدغه کسب‌وکارهای سنتی، ورود به دنیای آنلاین است. بنابراین کسی که قصد دارد کسب‌وکاری را از ابتدا شروع کند باید قبل از آغاز به‌کار در مورد نحوه ارائه آنلاین شغل خود، تمهیدات لازم را در نظر بگیرد.

فرقی نمی‌کند شغل شما تولیدی، خدماتی، عمده یا خرده‌فروشی، مشاوره، آموزش یا هر کار دیگری باشد، یکی از راه‌های ایجاد مشتری برای آن شغل، ارائه آن توسط اینترنت به یک جامعه هدف بزرگتر است. در صورتی که خودتان توانایی لازم برای مدیریت بخش آنلاین شغل‌تان را ندارید، باید در فکر همکاری یا استخدام فرد متخصصی باشید که بتواند به‌خوبی جناح آنلاین شغل‌تان را نگه‌داشته و  آن را گسترش دهد.

۳. در نظر گرفتن نیازهای مشتریان

مشتریان عوامل اصلی ایجاد و بقای کسب‌وکارها هستند؛ بنابراین توجه به نیاز مشتریان می‌تواند گزینه‌ها و ایده‌های بکری را در ذهن مدیر کسب‌وکار ایجاد کند.

اگر بتوانید دقیقاً چیزی را در اختیار مشتری‌تان قرار دهید که به آن نیاز دارد، توانسته‌اید کسب وکاری بر پایه خدمت‌رسانی به مشتریانتان ایجاد کنید و موفقیت خود را حتمی کنید. منافع مشتریانتان را بر منافع خود ارجحیت دهید تا شاهد ظهور ایده‌های جدید و کارآمد در ذهنتان باشید.

۴. دسترسی آسان مشتریان به محصولات

اگر مشتریان شما عموم مردم باشند، امکان دسترسی آسان آنها به محصولات فیزیکی باید به راحت‌ترین شکل ممکن امکان‌پذیر باشد. مثلاً ایجاد امکان تحویل یک محصول درب منزل به مشتری، می‌تواند مشتریان بیشتری برای شما جذب کند. آن‌ها می‌دانند تنها کاری که لازم است انجام دهند، یک ثبت سفارش ساده است.

آن‌گاه بقیه کارها را شما انجام داده و محصول را درب منزل به آن‌ها تحویل می‌دهید. در مورد دسترسی مشتریان عمده‌ نیز می‌توانید قوانین کاری‌ وضع کنید که بهتر بتوان با آن‌ها کنار آمد. همین‌طور دسترسی مشتریان به محصولات آنلاین نیز باید با انواع خطوط ضعیف اینترنت امکان‌پذیر باشد. چگونگی انجام این کار بر عهده شماست.

۵. کیفیت

برای ایجاد یک کسب‌وکار تازه، باید به کسب‌وکارهای موفق قبل نگاه کنیم. آن‌گاه متوجه می‌شویم که تنها کسب‌وکارهایی باقی می‌مانند که از کیفیت کافی در نظر مردم برخوردار بوده‌اند.

کیفیت عامل ماندگاری یک محصول در بین مردم است (محصول فیزیکی یا محصول آنلاین). بنابراین تمرکز بر کیفیت محصولات، جزو فاکتورهایی است که باید از ابتدا مورد توجه مدیران قرار بگیرد. نبود کیفیت یا کیفیت پایین می‌تواند بزرگترین آسیب محصولات یا خدمات شما باشد.

۶. اعتمادسازی

سابقه کاری عامل اصلی اعتماد مردم به آن کار است. اما شخصی که تازه می‌خواهد کسب‌وکار خود را راه‌اندازی کند نیز به اعتماد مردم نیاز دارد. در چنین شرایطی باید به عواملی فکر کرد که بتواند در سریع‌ترین زمان ممکن، اعتماد مشتریان را جلب کند. یکی از شگردهای اعتمادسازی سریع در بین مشتریان، تضمین یا ارائه رایگان است.

اگر شغل مورد نظر شما یک شغل آموزشی است، می‌توانید بخشی از آموزش خود را به‌صورت رایگان در اختیار مردم قرار دهید. اگر کار شما مشاوره است، می‌توانید چند دقیقه مشاوره رایگان بدهید. اگر کار شما فروش یک محصول یا ارائه یک خدمت خاص است، می‌توانید برای رضایت مشتریان یک گارانتی دهن‌پر‌کن در نظر بگیرید (مثلاً گارانتی بازگشت دوبرابر وجه در صورت نارضایتی).

اگر محصولات شما از کیفیت کافی برخوردار باشند، ارائه هریک از تضمین‌های عنوان شده برای‌تان ممکن خواهد بود. پس در نظر داشته باشید که اعتمادسازی یکی از اصول راه اندازی کسب و کار است و اهمیت بسیار بالایی هم دارد.

۷. اشانتیون

اکثر مشتریان عاشق محصولات اشانتیونی هستند. بنابراین شما نیز می‌توانید از این علاقه مشتریان در کار خود بهره برده و محصولاتی را برای اشانتیون در نظر بگیرید. هرچه اشانتیون شما بسته‌بندی شیک‌تری داشته باشد، از نظر مشتری بهتر است.

۸. بازاریابی دهن به دهن

تحقیقات ثابت کرده است که بازاریابی دهن به دهن جز بهترین روش‌های بازاریابی در جهان است. در واقع پایه‌گذاری بازاریابی شبکه‌ای نیز بر همین اساس بوده است. بنابراین با در نظر گرفتن امتیازات خاصی برای افرادی که محصولات یا خدمات شما را به فرد دیگری معرفی کنند، می‌تواند این توع بازاریابی را برای شما فعال کند. شما می‌توانید اشانتیون‌، تخفیف، امتیاز یا محصولات ویژه برای افرادی که شما را به دیگران معرفی می‌کنند، در نظر بگیرید.

۹. آینده‌نگری

اگر کسب‌وکار شما پتانسیل کافی برای تبدیل شدن به یک کسب‌وکار تاپ را دارد، فریب وضعیت و موقعیت‌های نابسامان کنونی را نخورید. در موقعیتی که مشتریان کمی دارید و اهداف کوتاه‌مدت یا میان‌مدت شما برای کارتان محقق نشده است، ناامید شدن کار راحتی است. اما یادتان باشد که کسب‌وکارهای خوب تا رسیدن به محبوبیت در بین مردم به فرصت و تلاش بیشتری نیاز دارند.

به آینده شغل خود فکر کنید و از تلاش دست برندارید. گاهی برای رسیدن به اهداف بلندمدت، لازم است از اهداف کوتاه‌مدت صرف‌نظر کرد.

مثلاً فردی که کسب‌وکار خود را بر پایه آموزش آشپزی بنا کرده، می‌داند که از توانایی لازم برای تبدیل شدن به یک ستاره آشپزی برخوردار است اما تعداد کم مشتریان او را ناامید کرده‌اند.

چنین شخصی دو انتخاب پیش رو دارد: یا می‌تواند کارش را تعطیل کند و به فکر اجرای ایده دیگری باشد یا اینکه با بررسی‌های لازم و اجرای ایده‌های تازه در کسب‌وکار کنونی‌اش به فکر پیدا کردن مشتری‌های بیشتر باشد.

انرژی که این شخص برای راه‌اندازی کار جدید می‌خواهد بسیار بیشتر از انرژی کافی برای پیاده‌سازی ایده‌های تازه در همین کسب وکاری است که انجام می‌دهد و به آن علاقه نیز دارد. این شخص با آینده‌نگری در مورد کسب وکار کنونی‌اش می‌تواند افق‌های تازه‌ای را ببینید و ایده‌های بهتری را عملی کند و به اهداف بزرگ خود نیز برسد.

۱۰. کسب دانش فنی

ممکن است کسب تمام مهارت‌های لازم برای کار تولید یک محصول و ایجاد بستر آنلاین برای ارائه آن کار سختی باشد. توصیه‌های حرفه‌ای حاکی از آن است که بهتر است بر روی یک کار مشخص متمرکز شوید و انرژی خود را بر روی چند گزینه متفاوت نگذارید؛ اما گاهی نداشتن مهارت در بعضی از کارها باعث می‌شود تا اختیار آن بخش از کارمان از دسترس ما خارج شود.

مثلاً شخصی که کار تولید قارچ انجام می‌دهد، هیچ اطلاعی از نحوه ایجاد سایت و فروش اینترنتی محصول خود ندارد و آن را به شخص دیگری واگذار کرده است. برای این شخص مشکلی در ارائه آنلاین قارچ‌ به مشتریانش پیش می‌آید. شخص پیگیر مدیر فنی سایتش می‌شود اما مدیر فنی به دلیل اینکه سرگرم پروژه‌هایی دیگر است، جواب سربالا می‌دهد و هربار حل کردن مشکل را به زمان دیگری موکول می‌کند.

ممکن است مشکل پیش آمده تنها با دستکاری یک گزینه کوچک در سایت قابل حل باشد اما چون شخص هیچ‌گونه آگاهی از عملکرد آنلاین سایت ندارد، مجبور است منتظر باشد تا مدیر فنی بیاید و آن را درست کند. اگر این شخص یک‌سری اصول اولیه مدیریت سایت (نه در حد حرفه‌ای) را بلد بود، می‌توانست در چنین مواردی به‌سرعت مشکل کار خود حل کند. بنابراین اطلاع و کسب دانش فنی در سایر امور مربوط به کسب‌وکار نیز برای یک مدیر ضروری است و جز اصول راه اندازی کسب و کار به حساب می‌آید.


۱۱. استخدام افراد مناسب

هرچقدر کسب‌وکار شما گسترده‌تر باشد، به افراد بیشتری برای همکاری نیاز دارید. وجود افراد ناکارآمد در یک سازمان، خلل بزرگی برای یک کسب‌وکار است. بنابراین برای استخدام افراد مناسب معیارهای مشخصی داشته باشید و تنها افرادی را استخدام کنید که معیارهای موردنظر شما را داشته باشند.

۱۲. توجه به زیردستان

اگر افرادی را در سازمان یا شرکت خود دارید که برای شما کار می‌کنند، توجه خاصی به آن‌ها داشته باشید. سعی نکنید در زمان‌های نامناسبی در فکر مچ‌گیری از کارمندان خود باشید؛ به‌جای آن سعی کنید کوچک‌ترین تلاش‌ها و زحمات آن‌ها را تحسین کنید. آن‌گاه می‌بینید که چقدر با اخلاص برایتان کار می‌کنند. یادتان باشد، رضایت مشتریان شما در گرو کار باکیفیت کارمندانتان قرار دارد.

۱۳. بسته‌بندی مناسب

بسته‌بندی شیک یکی از عوامل جذب مشتری‌های تازه و از اصول راه اندازی کسب و کار است. اگر شما تولیدکننده یک محصول فیزیکی هستید، در انتخاب بسته‌بندی شیک اما به‌صرفه دقت کافی را داشته باشید. اگر هم شما ارائه دهنده یک محصول یا خدمت آنلاین هستید، بهتر است برای معرفی کار خود از لوگو و پوسترهای باکیفیت و حرفه‌ای اسفاده کنید. بسته‌بندی، لوگو و پوستر‌ها در واقع ویترین کار شما هستند.

۱۴. تبلیغ حرفه‌ای

تبلیغاتی که برای فروش یا ارائه خدمات و محصولات خود می‌نویسید باید براساس بازاریابی ذهنی باشد. گاهی استفاده از واژه یا یک جمله خاص در تبلیغات، ممکن است مشتریان را از شما دور کند. بنابراین خساست به خرج ندهید و با صرف هزینه‌ای مشخص از یک متخصص تبلیغ‌نویسی بخواهید تبلیغ مناسبی برایتان طراحی کند.

۱۵. توجه به جزئیات

اگر در کسب‌ و کارتان خللی وارد شد، همیشه لازم نیست به فکر اصلاح زیرساخت‌ها باشید بلکه نگاهی به اصول راه اندازی کسب و کار خود بیاندازید؛ گاهی با یک تغییر جزئی مانند تغییر ظاهر فروشگاه (فیزیکی یا اینترنتی)، عوض کردن صندلی‌ها، تغییر متن تبلیغ، ارائه یک اشانتیون بهتر و ….. می‌توانید نتایج شگفت‌انگیزی بگیرید.

۱۶. تاثیر خدمات پس از فروش در اصول راه اندازی کسب و کار

ارائه خدمات پس از فروش برای اکثر کسب‌وکارها معجزه می‌کند و جز اصول راه اندازی کسب و کار است. وقتی مشتری می‌داند در صورت بروز مشکل در کالای خریداری شده‌اش، شما پاسخگوی او هستید، بدون شک از شما خرید می‌کند. بسته به نوع کسب وکار خود، خدمات پس از فروش خوبی برای مشتریان‌تان در نظر بگیرید. ممکن است کمی دردسر داشته باشد اما به نتایج بزرگی که دارد می‌ارزد.

۱۷. ارائه راهنما

کسب وکار شما در هر زمینه‌ای که باشد با ارائه راهنمای صحیح استفاده از محصول موردنظر به مخاطبان یا مشتریان خود، می‌توانید موجبات رضایت آنان را فراهم کنید. راهنما می‌تواند یک فیلم، تصویر یا یک دفترچه راهنما باشد.

۱۸. دیجیتال مارکتینگ

با توجه به بیشتر شدن هر روز کاربران شبکه‌های اجتماعی، فروش از طریق این شبکه‌ها جایگاه خاصی پیدا کرده است. اگر بتوانید خودتان پیج‌های مختلفی از کارتان ایجاد کرده یا فردی را برای این کار استخدام کنید، می‌توانید با پیوند دادن صفحات مجازی خود به سایت‌تان که به نوعی پایگاه اصلی کارتان محسوب می‌شود، مشتریان جدیدی پیدا کنید.

در واقع افراد زیادی هستند که به محصولات یا خدمات شما نیاز دارند اما شما را نمی‌شناسند. شبکه‌های اجتماعی این فرصت را به شما می‌دهند که خود را به تمام افرادی که به شما نیاز دارند معرفی کنید. اگر نمی‌دانید چگونه این کار را بکنید، متخصصان دیجیتال مارکتینگ زیادی هستند که آماده‌اند به شما کمک کنند. دیجیتال مارکتینگ از اصلی‌ترین اصول راه اندازی کسب و کار است که باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشید.

۱۹. کاتالوگ

یک کاتالوگ مرتب و حرفه‌ای برای معرفی محصولاتتان طراحی کنید چرا که داشتن کاتالوگ خوب و باکیفیت یکی از اصول راه اندازی کسب و کار است. این کاتالوگ را هم به‌صورت چاپ‌شده در دفتر کارتان بگذارید وهم نمونه الکترونیکی آن را برای مشتریان ثابت خود بفرستید و عکس‌های باکیفیت صفحات آن را در پیج‌های مجازی خود منتشر کنید. هرچقدر کیفیت تصاویر کاتالوگ شما بالاتر باشد، بیشتر توسط مشتریان و کاربران دست به دست می‌شود. بنابراین افراد بیشتری با شما آشنا می‌شوند.

۲۰. قرعه کشی 

قرعه‌کشی شبیه به بازی است و ذهن انسان بازی را دوست دارد. گذاشتن یک سری جوایز و دادن آن به مشتریان خود بعد از قرعه‌کشی می‌تواند محبوبیت بیشتری برای کارتان ایجاد کند. هرچقدر جوایز بیشتری داشته باشد، مشتریان بیشتری هم از قرعه‌کشی شما نفع خواهند برد. به‌غیر از قرعه‌کشی هر چیز دیگری که بتواند خرید یا بازدید از محصولات شما را تبدیل به یک بازی کند، در رونق کسب‌وکارتان تأثیر خواهد داشت.

۲۱. سیستم مناسب حسابرسی

از همان ابتدای کارتان، یک سیستم حسابرسی و حسابداری منظم تشکیل دهید. کوچکترین خرج‌ها و سودهای خود را در آن ثبت کنید. اینگونه حساب کارتان به تمامی در دستان خودتان قرار خواهد داشت. با آگاهی از سودها و خرج‌ها، می‌توانید هربار منابع ارزان‌تری برای خرید (مواد اولیه) و منابع گسترده‌تری برای فروش پیدا کنید. اگر حساب کارتان همیشه در دستان خودتان نباشد، هرگز متوجه خرج‌های اضافی نخواهید شد. بنابراین هرگز هم به فکر جایگزین کردن منابع نخواهید بود.

۲۲. ایجاد کمپین فروش

طراحی یک «جشنواره فروش با تخفیفات ویژه» در یک دوره زمانی کوتاه‌مدت می‌تواند کمبودهای فروش شما را جبران کند. کمپین‌های فروش اگر به صورت اینترنتی اجرا شوند و تبلیغ‌نویسی مناسبی برایشان شده باشد، در بازه زمانی که اعلام می‌کنید، معجزه می‌کنند.

۲۳. ارائه محصولات جدید

یکی از اصول راه اندازی کسب و کار این است که هر از چندگاهی یک محصول جدید به طیف محصولات خود اضافه کنید. یادتان باشد محصول جدید باید در گروه محصولات قبلی شما باشد. مثلاً اگر شما فروشنده محصولات بهداشتی هستید و می‌خواهید یک محصول جدید به لیست خود اضافه کنید، اضافه کردن گلدان یا کیف‌پول نمی‌تواند گزینه مناسبی باشد بلکه باید در بین سایر محصولات بهداشتی موجود، محصول جدید خود را انتخاب کنید.

۲۴. سیستم‌سازی

با پیدا کردن مشتریان جدید و رونق کسب‌وکارتان، به افراد بیشتری نیز برای مدیریت شغلتان نیاز پیدا می‌کنید. در کنار استخدام افراد مناسب باید به فکر سیستم‌سازی سازمان کاری‌تان نیز باشید. سیستم‌سازی شامل قرار دادن افرادی با توانایی مدیریت در راس امور و همچنین قرار دادن افراد مناسب برای انجام سایر امور تحت نظارت مدیرانی که تعیین کرده‌اید، است.

در این‌صورت مجبور نخواهید بود تمام وقت خود را به کار اختصاص دهید. سیستم‌‌ کاری‌تان تمام فعالیت‌های لازم را انجام می‌دهد و به شما گزارش می‌کند. سازمان‌های بزرگ کاری حتماً به سیستم‌سازی نیاز پیدا می‌کنند در غیر این‌صورت مدیر کسب‌وکار مجبور می‌شود تمام وقت و زندگی خود را برای کارش بگذارد.

۲۵. ارزیابی دوره‌ای آخرین گام از اصول راه اندازی کسب و کار

تمام بخش‌های کسب‌وکار خود را به صورت دوره‌ای، مثلاً هر چند ماه یکبار یا هرسال یکبار مورد ارزیابی دقیق و کامل قرار دهید. ارزیابی‌ها همیشه ضعف‌های کسب‌وکار را نمایان می‌کنند. شما می‌توانید هربار بعد از ارزیابی خود، مشکلات آن دوره کارتان را حل کنید. با حل کردن هر مورد کارتان، باعث بهبود شغل خود خواهید شد.

تصور کنید که چند سال از آغاز کسب‌وکار شما می‌گذرد و شما حتی یکبار آن را به طور کامل ارزیابی نکرده‌اید، می‌توانید دریابید که کارتان نشت‌های زیادی دارد اما نمی‌دانید از کجا هستند. زمانی‌ می‌توانید به مشکلات کارتان پی ببرید که یک ارزیابی دقیق انجام دهید و تمام بخش‌ها را شخصاً بررسی کنید.

استفاده از هر یک از این اصول راه اندازی کسب و کار می‌تواند موجب توسعه کسب ‌و کار شما شود. گاهی اجرای چند مورد از گزینه‌های فوق مشکل کار شما را برطرف می‌کند یا باعث برنامه‌ریزی صحیح‌ تری قبل از شروع کارتان می‌شود. تشخیص اینکه کدام گزینه مناسب کسب‌وکارتان است، بر عهده شماست.

یادتان باشد در تمام طول مسیر برنامه کاری که در گزینه ۱ نوشته بودید را به همراه داشته باشید و همواره از قوانین شخصیتی خود پیروی کنید. اگر پیشنهاد وسوسه‌انگیزی دریافت کردید که شما را ترغیب می‌کرد کسب‌وکار فعلی‌تان را که با زحمت پایه‌گذاری کرده‌اید را رها کنید و دنبال کسب‌وکار دیگری بروید به امید اینکه پول هنگفتی کسب کنید، مطمئن باشید از این کار پشیمان خواهید شد.

شما تنها زمانی می‌توانید به ایجاد کسب‌‌وکار دیگری فکر کنید که شغل فعلی‌تان را به درجه یک کسب‌وکار تاپ برسانید تا بتوانید بدون دردسر آن را واگذار کنید و متحمل هیچ ضرری نشوید.

جدیدترین اصول کسب‌ و کار

در عصر حاضر، اصول راه اندازی کسب و کار نسبت به گذشته تفاوت زیادی دارد. در واقع امروزه تمام کسب‌وکارها به طرف تخصصی‌ شدن و برندسازی‌های شخصی به پیش می‌روند. بنابراین در این مطلب نیز به معرفی اصولی می‌پردازیم که برای راه‌اندازی هر کسب‌وکاری می‌تواند به شما کمک کند. پس با ما همراه باشید.

برای راه اندازی یک کسب و کار چه باید کرد؟

مراحل راه اندازی یک کسب و کار را نام ببرید. برای راه اندازی یک کار تازه، باید به این درک برسید که چرا به راه‌اندازی آن کار نیاز دارید!  اگر شما یک کارمند هستید، وارد شدن به مسیر کارآفرینی و چالش‌های آن برای‌تان بسیار سخت‌تر از کسی است که آب‌ باریکه‌ای در زندگی خود ندارد و برای رسیدن به هدفش از هیچ خطری نمی‌ترسد. پس برای اینکه بدانید برای مراحل راه اندازی یک کسب و کار جدید چه باید کرد، ابتدا هدف خود از ایجاد آن کسب‌وکار را کاملاً مشخص کنید.

وقتی هدف شما واضح و روشن باشد، در هر جایگاهی که باشید، بیکار، کارمند یا آزادکار می‌دانید که چگونه از منابع و امکاناتی که هم‌اینک در اختیار دارید، در مسیر تازه‌ی خود استفاده کنید. پس اولین اصل از اصول راه اندازی کسب و کار تازه، داشتن یک هدف مشخص است.
اگر مدت‌هاست که برخی ایده‌های کارآفرینی در ذهن‌تان جرقه می‌زند، همین حالا از خواندن ادامه‌ی این مطلب دست بکشید و روی یک کاغذ اهداف خود از ایجاد کار تازه را یادداشت کنید. سپس به سراغ مطالعه‌ی ادامه‌ی مطلب بروید. می‌توانید از پاسخ به سؤالات زیر شروع کنید:

  • چرا می‌خواهم کسب‌وکار تازه‌ای داشته باشم؟
  • اگر در راه‌اندازی این کسب‌وکار موفق شوم، شرایط زندگی‌ام چگونه خواهد شد؟
  • اگر ایده‌های خود را رها کنم، چه می‌شود؟

چگونه یک کسب و کار شخصی راه اندازی کنیم؟

راه اندازی کسب و کار شخصی چگونه است ؟ ممکن است ایده‌های شما آنقدر بزرگ باشند که به تنهایی نتوانید آن‌ها را اجرا کنید و به یک تیم برای ادامه‌ی مسیر نیاز داشته باشید. مطمئناً پیدا کردن افرادی که با شما همفکر و هم‌هدف باشند، کار راحتی نیست تا ایده‌های خود را با آن‌ها به اشتراک بگذارید. معمولاً افراد زمانی به کارآفرینان اعتماد می‌کنند که نتیجه‌ی مشخصی از فعالیت آن‌ها دیده باشند. بنابراین در ابتدای امر باید خودتان تنهایی همه کارها را انجام دهید. برای اینکه بدانید از کجا باید شروع کنید، اهدافی که در مرحله‌ی قبل یادداشت کردید را مرور کنید و سپس سؤالات تازه‌ای از خود بپرسید:

  • چه ایده‌هایی برای راه‌اندازی کسب‌وکار تازه در ذهن دارم؟
  • ایده یا ایده‌های من برای اجرا به چه منابعی نیاز دارند؟
  • چند نیروی کار برای شروع لازم است؟
  • به چه مقدار سرمایه نیاز دارم؟

پاسخ به این سؤالات در مرحله‌ی ابتدایی، ممکن است هیچ چشم‌انداز یا امیدی به شما ندهد؛ بنابراین شرایط خود را در نظر بگیرید و سعی کنید ایده‌تان را با شرایط فعلی‌تان هماهنگ کنید:

  • کدام منابع و امکانات اجرای ایده‌ام را هم‌اکنون در اختیار دارم؟
  • کدام بخش کار را می‌توانم به تنهایی انجام دهم؟
  • چگونه می‌توانم منابع و امکانات جدید را به کار بگیرم؟

اگر پس از پاسخ دادن دقیق به تمام سؤالات فوق، موفق شدید تا نسخه‌ی اولیه و قابل اجرایی برای راه‌اندازی کسب‌وکار خود ایجاد کنید، آن‌گاه قدم اول را برداشته‌اید و باید در پی تجربیات تازه برای قدم‌های بعدی باشید. در ادامه ۱۲ اصل مهم از اصول راه اندازی کسب و کار (راه اندازی کسب و کار شخصی) را با شما در میان می‌گذاریم که توجه به تک‌تک آن‌ها می‌تواند مسیر را برای شما هموارتر کرده و دید واضح‌تری به شما بدهد.

۱۲ اصل مهم راه اندازی یک کسب و کار

اصول راه اندازی کسب و کار بسیار فراوانی وجود دارند که هریک برای راه‌اندازی کسب‌وکار در زمینه‌ی خاصی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرند؛ اما یک سری اصول هستند که برای راه‌اندازی هرنوع کسب‌وکاری می‌توانند به ما کمک کنند. اصول راه اندازی کسب و کار ۱۲‌گانه‌ی زیر می‌تواند در هر زمینه‌ی کاری، راهنمای مسیر شما باشد:

  • به ایده‌ها و اهداف خود ایمان داشته باشید

داشتن ایمان و باورهای صحیح، اولین و مهم‌ترین اصل برای اجرای هر ایده در زندگی است. وقتی شما به افکار، ایده‌ها و تمایلات خود ایمان نداشته باشید، چطور می‌خواهید با چالش‌های بزرگ و کوچکی که برایتان پیش می‌آید، روبه‌رو شوید؟! برای رسیدن به این ایمان، باید اهدافی که برای راه‌اندازی کسب‌وکار خود یادداشت کرده‌اید را هر روز مرور کنید و همچین هر روز به شرایط و آینده‌ی ایده‌آل خود پس از اجرای ایده‌تان فکر کنید.

به شما توصیه می‌کنیم که تا نرسیدن به ایمان و باور قلبی در مورد مسیر کسب‌وکارتان، هیچ قدمی در زمینه‌ی اجرای آن برندارید. یادتان باشد که بدون ایمان نمی‌توانید مسیر را طی کنید. پس هرچقدر هم که طول بکشد، تا رسیدن به آن باور قدرتمند، هر روز اهدافتان را مرور کنید.

  • مهارت‌ های تازه کسب کنید

وقتی ایمان قلبی نسبت به مسیر و ایده‌ی خود پیدا کردید، حالا باید به فکر کسب کردن مهارت‌های تازه باشید. ببینید در اجرای ایده‌ی خود به چه مهارت‌هایی نیاز دارید و کدام‌یک از آن‌ها را می‌توانید یاد بگیرید. مثلاً اگر ایده‌ی شما در مورد راه‌اندازی یک کسب‌وکار آنلاین باشد، باید توانایی و مهارت کار با ابزارهای آنلاین، ایجاد وب‌سایت و مدیریت شبکه‌های اجتماعی را فرا بگیرید. اگر ایده شما در زمینه‌ی ایجاد یک فروشگاه فیزیکی است، باز هم باید به فکر کسب مهارت‌های بازاریابی، حسابداری، فروش و …. باشید.

  • روی رشد شخصی خود کار کنید

برای بدست آوردن نتایج جدید در زندگی‌تان، باید تبدیل به یک شخص جدید شوید! ببینید کارآفرینان برتر چه رفتارها و عادت‌هایی دارند که شما نیز باید آن‌ها را در خود ایجاد کنید. شما باید از نظر شخصیتی، اخلاقی و حرفه‌ای به یک کارآفرین تبدیل شوید. اگرچه در اصول راه اندازی کسب و کار، کمتر به رشد شخصی اشاره می‌شود، اما این موضوع مانند ایمان و باورهای صحیح، یکی از اصول پایه‌ای برای راه‌اندازی کارهای تازه است. بنابراین باید برای موفق شدن در مسیری که برای خود انتخاب کرده‌اید، از نظر شخصیتی، اجتماعی، مهارتی و ….. در سطح بالاتری قرار بگیرید.

  • از افراد آگاه مشورت بگیرید

گاهی در همان ابتدای مسیر ناامید شده یا دچار سردگمی می‌شویم. با خودمان فکر می‌کنیم که مسیرمان بیش از حد طولانی است و توان لازم برای ادامه‌ی آن را نداریم. وقتی دچار چنین حالتی شدید، حتماً از یک شخص آگاه مشورت بگیرید. این شخص می‌تواند یک مربی سبک زندگی (لایف‌کوچ) یا یک مربی کسب‌وکار (بیزینس کوچ) باشد. این افراد با داشتن اطلاعات صحیح در مورد تمام مراحل و اصول راه اندازی کسب و کار (راه اندازی کسب و کار شخصی)، می‌توانند راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه دهند. حتی اگر با ایشان به توافق برسید، می‌توانند در کل مسیر همراه‌تان باشند.

  • یک نقشه‌ی راه برای خود ترسیم کنید

پس از ایجاد باور و عادت‌های تازه در خود و بدست آوردن مهارت‌های لازم، آن‌‌گاه باید مسیر کاری خود را مشخص کنید. ابتدا یک نقشه‌ی اولیه تهیه کنید و سپس با بررسی دوباره‌ی آن، اصلاحات لازم را انجام دهید. مسیر را بیش از حد فشرده نکنید که فشار زیادی به شما وارد شود. مثلاً اگر می‌خواهید یک آموزشگاه راه بیندازید، گزینه‌هایی مانند مکان، زمان، محل و نوع تبلیغات، حداقل و حداکثر دانشجوها و …. را مشخص کنید.

البته سعی کنید در ابتدا از مکان‌های ارزانتر یا بدون هزینه شروع کرده و از اجاره‌ی مکان‌های بزرگ با هزینه بالا بپرهیزید. در مورد سایر کسب‌وکارها هم از این الگو کمک بگیرید و تا حد امکان هزینه‌ها و سختی کار را کاهش دهید.

  • اقدام کنید

در اکثر اصول راه اندازی کسب و کار که می‌بینیم، اقدام کردن را در مرحله‌ی اول یا دوم قرار می‌دهند؛ این در حالی است که اگر افراد بدون کسب پیش‌نیازهای باور، مهارت، رشد شخصی و مشورت شروع به اقدام کنند، معمولاً آنقدر شکست می‌خورند که در نهایت تمام این گزینه‌ها را از سر می‌گذرانند یا کلاً تسلیم می‌شوند. پس یادتان باشد که زمانی آماده‌ی اقدام هستید که مراحل فوق را طی کرده باشید. آن‌گاه براساس نقشه‌ی ترسیمی خود، اقدامات لازم را انجام دهید.

  • شکست‌ها را با درس‌های بزرگ پشت سر بگذارید

حتی در صورت گذراندن پیش‌نیازهای نامبرده هم ممکن است با شکست مواجه شوید، اما این شکست را بخشی از مسیر خود بدانید و هربار پس از گرفتن درس‌های لازم، دوباره اقدام کنید. درس از شکست، شما را بیشتر از قبل از نظر شخصی ارتقا می‌دهد.

  • خود را ارزیابی کنید

گاهی یادمان می‌رود از شکست‌ها درس بگیریم و بارها یک شکست را تجربه می‌کنیم. برای اینکه این اتفاق پیش نیاید، هربار عملکرد خود را مورد ارزیابی قرار دهید و هرگز اجازه ندهید دوبار یک شکست تکراری را متحمل شوید

  • از آخرین متدهای کسب‌وکار آگاه شوید

برای موفق شدن در اصول راه اندازی کسب و کار عصر حاضر، باید از آخرین شیوه‌های کاری باخبر باشید. امروزه تمام کسب‌وکارهای اینترنتی و غیراینترنتی، برای برندسازی شخصی به رسانه‌های اجتماعی نیاز دارند. البته این تنها یکی از متدهای کسب‌وکار است. شما برای ادامه‌ی مسیر و دیدن نتایج بهتر، باید با دیگر روش‌های تازه نیز آشنا شوید.

  • خود را به چالش بکشید

ممکن است شیوه‌های بسیاری برای اجرا در کسب‌وکارها وجود داشته باشد که اجرای همگی آن‌ها برای شما ممکن نباشد، بنابراین بهتر است کاربردی‌ترین شیوه را انتخاب کرده و آن را در کسب‌وکار خود اجرا کنید. اجرای شیوه‌های تازه همیشه با چالش همراه است، اما همین چالش‌ها می‌توانند افق‌های تازه‌ای را برای شما نمایان کنند.

  • هربار بهتر از قبل عمل کنید

وقتی اصول راه اندازی کسب و کار را تنها یا یک روش مشخص طی کنید، دیر یا زود متوجه رکود در کار خود خواهید بود؛ بنابراین برای اینکه همیشه در مسیر رشد باقی بمانید، باید هربار عملکردتان را بهتر از قبل کنید. ممکن است در ابتدای کار این بهتر شدن برایتان سخت باشد، اما در هر صورت از آن غافل نشوید تا همراه با تثبیت شدن جایگاه کارتان، همچنان شاهد رشد بیشتری هم باشید.

  • خودتان را به خدا بسپارید

وقتی تمام مراحل فوق را به درستی انجام داده و هر روز در پی بهتر شدن باشید، دیگر باید ادامه‌ی مسیر و کسب نتایج را به خداوند واگذار کنید. معمولاً افراد بدون انجام این مراحل و با گفتن: «خدا کمک‌مان می‌کند!» دست به اقدام می‌ز‌نند. اما خداوند به کسانی کمک می‌کند که ابتدا خودشان به خود کمک کرده باشند. بنابراین وقتی تمام تلاش‌تان را انجام دادید و سعی کردید بهترین خود باشید، حالا وقت آن است که نتایج را به او واگذار کنید!

اصول راه اندازی کسب و کار

با توجه به تغییرات عمده‌ای که هرساله از لحاظ تکنولوژی، سیاسی، اقتصادی و …. تجربه می‌کنیم، بیشتر افراد به دنبال این هستند تا بدانند در هر سال چه کارهایی را می‌توانند راه‌اندازی کنند تا بازده بیشتری از آن بگیرند. در قسمت‌های قبل، مهم‌ترین اصول راه‌اندازی کسب و کار را با شما در میان گذاشتیم. اما در ادامه دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار، اصول لازم برای مرحله‌ی پیش از راه‌اندازی کسب و کار و همچنین منابع لازم برای راه‌اندازی یک کار جدید را با شما در میان خواهیم گذاشت. باشد که این اصول در کنار دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار بتواند بخش زیادی از مسیر انتخاب شغل مناسب را برای شما هموار کرده و دید واضح‌تری نسبت به دنیای فعالیت‌های مالی در سال جاری را پیش روی شما قرار دهد. در ادامه نیز با ما همراه بمانید تا با هم این اصول مهم را بررسی کنیم.

مهمترین اصولی که قبل از انتخاب کسب و کار باید رعایت کرد کدامند؟

قطعاً همه‌ی اصول کسب و کار را نمی‌توان برای مرحله‌ی اجرایی آن در نظر گرفت، چراکه قبل از راه‌اندازی فعالیت هم باید به یک سری نکات مهم توجه داشته باشیم. چه بسا کسانی که در آخرین مراحل اجرایی کار خود، به این نتیجه رسیده‌اید که کار موردنظر را نمی‌خواهند یا نمی‌توانند به انجام برسانند. بنابراین، اگرچه اصولی که قبل از راه‌اندازی کسب و کار باید رعایت شود، مورد بی‌توجهی و کم‌لطفی افراد قرار می‌گیرد، اما حقیقتاً مهم‌تر از مراحل و اصول اجرایی کسب‌وکارها هستند. حالا برای اینکه بدانیم مهمترین اصولی که قبل از انتخاب کسب و کار باید رعایت کرد کدامند، باید نکات زیر را در نظر داشته باشیم:

  • علاقه‌مندی شخصی

اگرچه هنوز هم موضوع علاقه شخصی به کسب‌وکارها بسیار نادیده گرفته می‌شود و افراد صرفاً به دنبال کارهایی هستند که درآمد بیشتری داشته باشد، اما حقیقتاً اگر کاری را انجام دهیم که به آن علاقه درونی داشته باشیم، انجام آن کار حتی با تمام سختی‌هایش برای ما لذتبخش خواهد بود. بنابراین بهتر است اول پتانسیل کارهای موردعلاقه خود را بررسی کنید و قابلیت اجرایی آن‌ها را بسنجید، سپس به سراغ بررسی دیگر فعالیت‌ها بروید.

  • توانایی و مهارت‌ ها

هرکسی در یک سری کارها و فعالیت‌های خاص مهارت، تخصص یا اطلاعات جامع و دقیق دارد. شما در چه زمینه‌هایی مهارت، تخصص یا اطلاعات دارید؟!  آن‌ها را یادداشت کنید و ببینید آیا تخصص شما در راستای علایق‌تان قرار دارد یا خیر و اینکه آیا با تخصصی که دارید می‌توانید کسب‌وکار خوبی را راه‌اندازی کنید یا خیر؟!
پاسخ این سؤالات به شما کمک می‌کند که چند قدم جلو بیفتید، چراکه اگر بخواهید کسب‌وکار کاملاً تازه‌ای را شروع کنید که نیاز به تخصص و مهارت‌های جدید داشته باشد، باید وقت و انرژی زیادی برای آن بگذارید، اما اگر از قبل مهارت آن را کسب کرده باشید، می‌توانید روی دیگر جنبه‌های آن کار متمرکز شوید.

  • نیاز جامعه

جوامع در عصر حاضر، نیازهای متفاوتی دارند که نیاز به رفع شدن دارد که بیشتر این نیازها در گذشته اصلاً وجود نداشتند. برای مثال، در گذشته افراد از اینترنت استفاده چندانی نمی‌کردند و شخصی به نام سئوکار اصلاً وجود نداشت، اما امروز سئوکاران جزو افرادی هستند که بیشترین تأثیر را در کسب‌وکارهای آنلاین دارند. بنابراین ضمن در نظر گرفتن علایق، مهارت‌ها و کسب‌وکارهای زودبازده، به نیاز جامعه خود نیز توجه داشته باشید. چراکه اگر کسب‌وکار شما محلی باشد، باید بتوانید نیازهای جامعه اطراف خود را پوشش دهید، مگر اینکه کسب‌وکار شما ملی یا جهانی باشد که در هر صورت باید آن را به درستی ارزیابی کنید و تمام زوایای آن را بسنجید.

  • امکان فعالیت در فضای مجازی

ببینید آیا کسب‌وکارهایی که شما نسبت به انجام آن‌ها تمایل دارید، قابلیت اجرا در سطح آنلاین را دارند یا فقط به صورت فیزیکی قابل ارائه هستند. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که همه‌ی کسب‌وکارها به نوعی می‌توانند به فضای آنلاین کشیده شوند. پس باید برای این قسمت از کار هم چاره‌جویی کنید و ببینید فعالیت‌های فیزیکی و آنلاین خود را چگونه مدیریت کنید.

  • بررسی اصول اختصاصی هر زمینه کاری

همه‌ فعالیت‌های مالی با هم تفاوت داشته و ویژگی‌ها و معایب مختص به خود را دارند. بنابراین شما ضمن در نظر گرفتن ویژگی‌های عمومی کسب‌وکارتان، باید ویژگی‌های اختصاصی آن را نیز دسته‌بندی کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا بهتر در مورد کسب‌وکارهای انتخابی خود تصمیم بگیرید و کمتر به خطا بروید.

حالا که می‌دانیم مهمترین اصولی که قبل از انتخاب کسب و کار باید رعایت کرد کدامند، حالا می‌توانیم قبل از اینکه به راه‌اندازی کسب‌وکار فکر کنیم، موقعیت خود را بسنجیم و در صورت امکان از امکانات و قابلیت‌هایی که داریم، بهره لازم را بگیریم.

دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار کدامند؟

اینکه ببینیم دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار کدامند، به ما کمک می‌کند تا باز هم به گرفتن بهترین تصمیم ممکن، نزدیک‌تر شویم. در واقع، وقتی بدانیم دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار کدامند، حتماً سعی می‌کنیم که آن‌ها را رعایت کنیم و در نهایت در کار خود موفق باشیم. این دو اصل مهم به قرار زیر هستند:

  • مراحل تکامل را در نظر بگیرید

خیلی‌وقت‌ها در مسیر راه‌اندازی کسب‌وکار خود، انتظارات زیادی از خود و جامعه داریم و در واقع می‌خواهیم بسیار زود به آرزوهای مالی خود از طریق کاری که راه‌اندازی کرده‌ایم برسیم. اما این‌گونه اندیشیدن اشتباه است و در هر صورت به ما و کسب‌وکارمان ضربه می‌زند. برخی از قوانین و مقرراتِ، جهانی هستند و تحت هیچ شرایطی نمی‌توان از آن‌ها تخطی کرد. یکی از قوانین جهانی که باید سعی کنیم همواره آن را رعایت کنیم، قانون تکامل است. قطعاً کسب‌وکار نوپای ما، نیاز به زمان، انرژي، تلاش و خلاقیت دارد تا بتواند به تدریج رشد کرده و به یک کسب‌وکار بزرگ و موفق تبدیل شود.

  • متمرکز فعالیت کنید

بعضاً پیش می‌آید که تصور می‌کنیم اگر کارهای متنوعی را انجام دهیم و بخش بزرگی از خدمات و محصولات را ارائه کنیم، بازدهی بیشتری خواهیم داشت، اما این یک تفکر کاملاً اشتباه است که در کسب‌وکارهای عصر حاضر جایی ندارد. شما هرچقدر تخصصی‌تر و متمرکزتر کار کنید، موفق‌تر خواهید بود. جامعه هوشمند امروزی به متخصص‌ها اعتماد می‌کند، نه به همه فن حریف‌ها!!

دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار، همانا توجه به مراحل تکامل و همچنین متمرکز بودن بر روی ارائه‌ی یک محصول یا خدمت تخصصی است که باید به آن توجه ویژه داشته باشید!!

برای راه اندازی کسب و کار از چه منابعی استفاده کنیم؟

اینکه برای راه اندازی کسب و کار از چه منابعی استفاده کنیم نیز دیگر موضوع مهمی است که باید به آن پرداخته شود. چراکه منابع کسب و کار بر ۴ مدل زیر هستند:

  • منابع فیزیکی «Physical Resources»

منابع فیزیکی را می‌توان همان امکانات و تجهیزات در نظر گرفت، مانند دستگاه‌های تولیدی، ساختمان‌ها، وسایل نقلیه، سیستم‌ها، پایانه‌های فروش، شبکه‌های توزیع و …. این دسته از منابع برای برخی از کسب‌وکاها اهمیت فراوانی دارند، اما برخی دیگر از کسب‌وکارها نیز زیاد به آن وابسته نیستند و به تجهیزات یا گزینه‌های فیزیکی گسترده‌ای نیاز ندارند.

  • منابع فکری «Intangible Resources»

منابع فکری را نیز می‌توان همان ایده‌ها، خلاقیت‌ها و نقشه‌های ذهنی تصور کرد که در صورت اجرایی شدن می‌توانند موجب رشد کسب‌وکار ما شوند. این منابع به منابع نامشهود هم مشهور هستند، چراکه جنبه‌ی فیزیکی ندارند و صرفاً یک فکر یا ایده هستند.

  • منابع انسانی «Human Resources»

اانسانی بیشتر به نیروی انسانی کارآمد اشاره دارد. برخی از کسب‌وکارها بشدت به نیروهای انسانی در تمام بخش‌های خود نیاز دارند و باید روی گسترش این منبع مانور بدهند. این در حالی است که برخی دیگر از کسب‌وکارها به این منبع وابسته نیستند و تنها چند نیروی انسانی که در بخش‌های اصلی مشغول به کار باشند، کافیست.

  • منابع مالی «Financial Resources»

منابع مالی به ضمانت‌نامه‌ها، خطوط اعتباری و دیگر گزینه‌های مالی اشاره دارد که می‌تواند نقش مهمی در پیشرفت کار یک واحد کسب‌وکار داشته باشد. برخی از کسب‌وکارها از منابع مالی خود بالاترین بهره را می‌گیرند و بشدت به آن‌ها وابسته هستند.

حالا که می‌دانیم برای راه اندازی کسب و کار از چه منابعی استفاده کنیم و با انواع آن‌ها آشنا شدیم، می‌توانیم منابع کسب‌وکار خاص خود را بسنجیم. البته علاوه بر مواردی که بیان شد یک نوع دیگر هم از منابع وجود دارد که به آن «منابع معنوی» گفته می‌شود و به برند، اختراع، حق تکثیر، مشارکت و مشتریان اشاره دارد. ایجاد این نوع از منابع برای کسب‌وکارها دشوار است، اما گر ایجاد شود می‌تواند موفقیت چشمگیری را به همراه داشته باشد. مانند موفقیتی که برندهایی مانند سونی، نایکی و اپل از نام برند خود گرفته‌اند.

در انتخاب کسب و کار چه اصولی را باید رعایت کرد؟

در قسمت‌های قبلی به شما گفتیم که در انتخاب کسب و کار چه اصولی را باید رعایت کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به اصول ۲۵ گانه راه اندازی کسب و کار اشاره کرد. شما با استفاده از این ۲۵ مورد می‌توانید از تمام جنبه‌ها کسب‌وکار خود را رشد دهید و در نهایت به موفقیت مالی که انتظارش را دارید، برسید.

اما قبل از توجه به این ۲۵ مورد بهتر است به یک اصل اساسی دقت داشته باشید که به «اصل صداقت» مشهور است. اگر شما در تولید محصولات و ارائه‌ی خدمات خود صداقت نداشته باشید، هرچقدر هم ظاهر کسب و کار خود را موجه جلوه دهید، مخاطب و مشتریان شما، عدم صداقت شما را درک خواهند کرد. پس قبل از توجه به هر مورد دیگر، با خود و مشتریانتان صادق باشید. جنسی که تولید می‌کنید را با کیفیت مطلوب ارائه دهید. آن‌گاه اگر صداقت کامل وجود داشته باشد، دیگر مراحل نیز با موفقیت طی خواهند شد.

وقتی دقیقاً بدانید در انتخاب کسب و کار چه اصولی را باید رعایت کرد و همچنین بر دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار نیز تسلط داشته باشید، حتماً می‌توانید کسب و کار موفقی را راه اندازی و مدیریت کنید. چون شمایی که در حال مطالعه‌ی این متن هستید و تا به اینجا پیش آمده‌اید، حقیقتاً به فکر یادگیری هستید و این خصوصیت شما، مطمئناً باعث ارتقای کسب و کارتان خواهد شد.

سخن نهایی

در مطالب فوق، دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار به همراه منابع و اصول پیش از راه اندازی کار را مطرح کردیم. قطعاً راه اندازی اصولی کسب و کار، کار سختی است و به ساعت‌ها تفکر و جمع آوری اطلاعات نیاز دارد. اما در عمل به دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار، باید دقت بالاتری داشته باشد تا انتظارات بلندپروازانه و ناروا، کسب و کاری که می‌توانست در آینده بسیار موفق باشد را دچار نابودی نکند.

همین که هربار مقداری نسبت به قبل در کارتان رشد کرده باشید و از آموزش و تلاش دست برندارید، برای موفقیت کارتان کافیست. پس حتماً دو مورد از اصول انتخاب صحیح در کسب و کار را جدی بگیرید و ضمن توجه به دیگر اصول راه اندازی کسب و کار، آن را نیز همواره و در هر شرایطی در نظر داشته باشید.

در این نوشته قصد داشتیم تا دنبال کنندگان اصول راه اندازی کسب و کار را با روش‌ها و مبانی پایه‌ای این حرفه آشنا کنیم. درباره چگونه یک کسب و کار راه اندازی کنیم، اصول موفقیت در کسب و کار گفتیم.

روش‌های حرفه‌ای و شخصی‌تری در مورد این مبحث بیان شد. همچنین در باره دلایل اهمیت شناخت این حوزه برای انواع کسب وکارها صحبت کردیم.

این نکته بسیار مورد توجه است که افراد با داشتن یک کسب و کار موفق می‌توانند زندگی کاری و خانوادگی بهتری را نیز تجربه کنند. به شما پیشنهاد میکنیم دوستانتان را دعوت کنید تا از این مطالب استفاده کنند.

برخی از سؤالات رایج

راه اندازی کسب و کار شخصی چگونه است؟

معمولاً افراد زمانی به کارآفرینان اعتماد می‌کنند که نتیجه‌ی مشخصی از فعالیت آن‌ها دیده باشند. بنابراین در ابتدای امر باید خودتان تنهایی همه کارها را انجام دهید.

چگونه باید به رشد در کسب و کار  سرعت بخشید؟

زمانی که چشم‌انداز و ماموریت کسب و کارتان را مشخص کردید و نقطه شروع‌تان را برای مدیریت بهتر منابع اندکی محدود کردید،  باید بدانید محکوم به پیشرفت با رشد سریع شدید.

اصول راه اندازی کسب و کار در زمینه مدیریت چیست؟

  1. در زمینه توسعه و گسترش هدفمند فکر کنید
  2. رقبا را بشناسید و متفاوت تر از آنها عمل کنی
  3. یک تیم حرفه ای و کارآمد تشکیل دهید.
  4. تصمیم‌های نهایی خود را سریع عملی کنید.
  5. قدردانی کنید.



تاریخ: پنج شنبه 16 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

انتخاب شغل خوب ، بررسی ویژگی های شغل خوب

در این نوشته قصد داریم پیرامون شغل مناسب و ویژگی‌شغل خوب گفتگو کنیم، تا بدانیم شغل مناسب در تعریف ما چیست؟ و چطور میتوانیم با این نوع شناخت زندگی کاری بهتری را تجربه کنیم.

چرا پاسخ به سوال شغل خوب چیست اهمیت دارد؟

زمانی که به افراد پیشنهاد کاری میشود نکته قابل توجه و مدنظر در اولین نگاه تایم کاری و درآمد است. اما دانستن ویژگی شغل خوب و موقعیت شغلی مورد بحث یا شرایط کاری تا چه اندازه اهمیت دارد؟

پاسخ به این سوال میتواند بسیار تاثیر گذار و هائز اهمیت باشد. در مراحلی حتی نحوه ی پاسخگویی یا نوع نگاه شخص تعیین کننده خواهد بود.

مساله ی اصلی در یافتن یک شغل خوب این است، که ما بدانیم  ویژگی شغل خوب از نظرمان چیست؟  و در ادامه زمانی که میخواهیم کسب و کاری راه اندازی کنیم از خودمان بپرسیم آیا این شغل خوبی برایم هست یا نه؟ چرا که زندگی و سلامت روانی و فیزیکی ما به شدت تحت تاثیر عملکردهای حیطه شغلی و تاثیراتش بر ما میباشد.

شغل ما آن بخش از زندگی ماست که گاهی از دوران نوجوانی شروع میشود و بیشتر زمان بزرگسالی ما را در بر میگیرد. علاوه بر این تاثیراتش بر روان و بیولوژیک بدن ما در دهه‌های مختلف زندگی محسوس است.

شغل خوب چیست؟

وقتی صحبت از شغل و حرفه ی کاری به میان می آید، همیشه پاسخ به سوال شغل خوب چیست؟ یک جواب میلیون دلاری خواهد بود.

افراد شاغل در رتبه های متفاوت و با سمت های گوناگون همواره یک نظر واحد در مواجه با این سوال دارند.

عموما پاسخ ها حول محور درآمد میگردد. اما جالب اینجاست طبق پژوهش‌های معتبر درآمد در رتبه ی سوم مولفه های لازم در رضایت‌مندی شغلی مطرح است.

دانلد سوپر روان‌شناس مشهور(۱۹۷۵) میگوید: شغل خوب این امکان را فراهم میکند تا شما آن تصویری را که از خود در ذهن دارید، به فعل درآورید و آن را ابراز کنید.

شغل مناسب ما در واقع آن کاری است که حاضریم برای انجامش صبح با روحیه برخیزیم و تا پایان کار علی رغم تمام چالش‌ها نیرومندی خود را حفظ کنیم.

کاری است که ما با رسیدن به اولین سکوهای بلند، به جای جا زدن و استعفا دادن انعطاف را انتخاب میکنیم، و حاضریم برای فتح هر سکو با رها سازی پتانسیل‌هایمان و خلاقیت قدمان را به جایگاه جدید برسانیم.

تاثیر شغل مناسب در زندگی ما چیست؟

شغلی که انتخاب میکنیم تاثیر مستقیم بر سبک زندگی ما دارد.

با یک بررسی ساده میتوانیم به نتایج قابل توجهی برسیم. اگر انتخاب شغل صرفا برای کسب درآمد باشد، با توجه به هدف که همان کسب پول بیشتر است، ممکن است به هر فعالیتی دست بزنیم و برایمان مهم نباشد که چه تاثیراتی روی خودمان یا دیگران دارد.

اما برخی مشاغل هستند که علاوه بر اهداف مالی نیازهای معنوی را نیز ارضا میکنند. برای هر فرد زندگی کاری و اجتماعی پاسخگوی نیازهای ارتباطی او نیز هست. فرد با قرارگیری در محیط کاری بخشی از روانش که نیاز به انگیزه و به چالش کشیده شدن را دارد، پر میکند. علاوه بر این شغل ما در ارتباط با ارزش‌های وجودیمان میتواند، در بلند مدت ما را تبدیل به فرد دیگری کند. حتما این جمله را شنیده‌اید که افراد پس از مدتی شبیه به آن کاری میشوند که انجام میدهند. این جمله گواه نکته‌ای است که متذکر شدیم.

در بررسی تاثیرات فیزیکی میتوان گفت فعالیت کاری ما به طور مستقیم بر ساعت بیولوژیک بدن ما تا ثیرگذار است. ساعات کاری، محیط کار همچنین میزان و نوع فعالیت فیزیکی بر سلامت فرد شاغل موثرند.

اگر فرد در سنین نوجوانی و جوانی وارد عرصه‌های کاری شود، لازم است تاثیرات نوع فعالیت و حرفه‌ی خود را بر نقطه نگاهش در آینده مد نظر داشته باشد. دایره اطلاعات اجتماعی ما، استعدادها و خلاقیت‌هایمان در محیط‌های پویای کاری پیشرفت بیشتری دارد. در ابعاد  دیگر زندگی کاری موفق خانواده، ازدواج و معاشرتهای ما را نیز دستخوش تغییر قرار میدهد. بسیاری از افراد اذعان داشته‌اند که مسائل کاریشان به شدت بر ازدواجشان اثر گذاشته در نهایت برای برطرف کردن موارد پیش‌آمده نیازمند کمک حرفه‌ای بوده‌اند.

 

از کجا بدانیم شغلمان ویژگی های شغل خوب را داراست ؟

یکی دیگر از پرسش های حرفه ای  افراد در زمینه ی رضایتمندی شغلی این است

واقعا من به چه شغلی میتوانم علاقه مند باشم؟از کجا بدانم عاشق چه شغلی هستم؟

در نگاه اول این سوال ها نباید با پیچیدگی های دنیای حرفه ای شغلی پاسخ داد.  بهترین پاسخ در درون فرد نهفته است و زمان بروز آن را به سادگی میتوان در نحوه ی برخورد با شروع هفته ی کاری جست.

اگر شروع روز کاری برایتان انگیزه بخش یا محرک پویایی است این شغل میتواند برایتان مناسب باشد. و برعکس اگر حتی با فکر کردن به یک هفته‌ی کاری پیش‌رو احساس خستگی و بی حوصلگی میکنید، این جاست که باید حواستان به چراغ های هشداری که در وجودتان روشن میشوند، باشید.

درآمد و ساعات کاری مناسب تنها دو مولفه از کیفیت های کاری را تعیین میکنند. اما تاثیر علاقه و انگیزه کیفیت رضایتمندی را تا چند سطح میتوانند بالا ببرد.

 

علائمی وجود دارد که به صدا درآورنده ی زنگ هشدار است و به شما میگوید به حرفه‌ی خود هوشیارانه تر نگاه کنید. باید یک تصمیم حرفه ای بگیرید و اندکی آینده نگر باشید.

شغل اصلی خود را انتخاب و تصمیم خود را جدی اجرا کنید.

مراقب اتفاقات قابل پیشگیری در این مسیر باشید. مثلا اگر بیش از حد صبر کنید در نهایت تسلیم میشوید.  پیشگیری از آثار مخرب زمانی قابل اجراست، که به علائم هشدار دهنده آگاه باشید که در زیر به آنها اشاره میکنیم:

آیا شما برای تعطیلات آخر هفته انتظار میکشید؟

ایا همواره انتظار وقت استراحت را میکشید؟

ایا شما برای رسیدن به محل کار تاخیر دارید؟

آیا در مورد شغل جدیدتان رویا پردازی میکنید؟

آیا در مورد درخواست و ارتقاء شغل خود دچار تردید هستید؟

شما تنها نیستید

یک شغل مناسب برای شما میتواند نتیجه قرارگیری شما در یک موقعیت جدید یا یک اتفاق نتیجه مدت‌ها تفکر. در هر صورت لازم است، به دنبال واقعی کردن رویاهایتان باشید. نکته طلایی برای هر فرد در خودباوری اوست. باور به اینکه شما شایسته شادی، عشق و موفقیت هستید، تحرک و پویایی به همراه می‌آورد.

شغل شما ممکن است کاری باشد که دوست دارید انجام دهید نه کاری که پول زیادی بیاورد. حرفه‌ای که دوست دارید ممکن است از نگاه دیگران منفی باشد یا خانواده شما ان را دوست نداشته باشند اما شما از ان خسته نخواهید شد، و حاضرنباشید ان را تعویض کنید.

این خود شما هستید که تصمیم میگیریدف پای تصمیم‌هایتان می‌ایستید و آن‌ها را اجرایی میکنید. در این مسیر تنها نیستید و میتوانید از تجربه مشاوران و تشویق افرادی که حمایتتان میکنند استفاده کنید.

در این زمینه ما برایتان مجموعه‌ای از ویژگی‌ های شغل خوب و مناسب را در نظر گرفتیم، که برای هر فرد به صورت خصوصی میتواند دیدگاه جدیدی ایجاد کند.

ویژگی‌ شغل خوب چیست؟

در مقالات متعدد جهانی برای این مورد مطالب زیادی تدوین شده است. افرا در رشته‌های گوناگون سیاست، اقتصاد، مدیریت، روانشناسی و کسب و کار و بازار شناسی جهانی نظرات متفاوتی داشته‌اند، البته در چندین زمینه توافقاتی وجود دارد مثل: علاقه، مهارت و نیاز بازار.

اما پاسخ به این سوال در یک جمله میتواند کامل و سازنده باشد. ویژگی‌های یک شغل خوب، همسو با ویژگی‌ها و خواسته‌های فردی است، که به دنبال یافتن و انجام شغل زندگی‌اش میگردد.

در این جمله توجه به تفاوت‌های فردی که میتواند نقاط قوت منحصر به فرد بسازد، به چشم میخورد.

همه‌ی افراد با ویژگی‎‌های خود شناخته و از هم هویت سازی میشوند البته ویژگی شغل خوب هم در بلند مدت در ویژگی شخصیتی شما نقش اساسی دارد. انسان‌ها به دلیل تفاوت‌هایی که دارند، میتوانند در کنار هم به تکامل برسند. پس باید از این نعمتی که با آن خلق شدیم استفاده کنیم، تا نه فقط خود را بشناسیم، بلکه از نتایج این شناخت برای چشیدن لذت رسیدن و انجام دادن فعالیتی مناسب خودمان استفاده کنیم.

به خود عشق بورزیم و باور داشته باشیم کاری است که باید قله‌های موفقیت آن را فتح کنیم. این شغل باید شرایط و ویژگی‌های فردی ما را پاسخ دهد. فرمول یکسانی وجود ندارد. تنها فرمول واقعی در درون ما نهفته است. باید آن را بیرون بکشیم و پرداختش کنیم تا بتوانیم به برنامه‌ای قابل اجرا تبدیلش کنیم.

برای این منظور تمرینی تدوین کردیم که بتوانید با انجام آن اندکی بیشتر نسبت به خودتان آگاهی پیدا کنید.

تمرین عملی برای شناسایی ویژگی شغل خوب برای شما

۱-لیستی از مهارت‌ها، توانایی‌ها، خواسته‌ها و نقاط قوتتان تهیه کنید.

۲-حال برای هر کدام از این مولفه‌های فردی یا خواسته‌ها مسیری را برای شکوفایی و رسیدن طراحی کنید.

۳-اکنون محیطی را که میتوانید از این پتانسیل‌های فردی بهره ببرید یا به اهدافتان

(چه در زمینه کسب و کار و چه توسعه فردی) تجسم کنید.

۴-محیط کاری مناسب شما که دارای ویژگی‌های مورد نظر است، شتوسط خودتان شناخته شد.

۵- حال لازم است تا این شرایط را بازبینی کنید تا به تطبیق‌هایی که مد نظرتان هست برسید.

آیا شغل فعلی را باید رها کرد یا ویژگی شغل خوب را دارد؟

برخی از افراد به دلیل نارضایتی از شرایط کار خود مدام با تجسم شغل دلخواهشان ساعات کاری را تحمل و سپری میکنند. بله این یک واقعیت است که ممکن است شما مشغول انجام کاری باشید که ویژگی شغل خوب و مورد نظر شما را ندارد. اما به یاد داشته باشید بخشی از این ویژگی‌ها ساختنی است. بهتر است ابتدا پتانسیل‌های محیط فعلی را بررسی کنید. اندکی از چارچوب‌ها و محدودیت‎های ذهنی فاصله بگیرید و در شرایطی آرام و بدون سوگیری فعالیت فعلی‌تان را باز بینی کنید.

اگر محیط کاری شادی دارید، این یک ویژگی شغل خوب است. اگر مسیر رفت و آمدتان آسان و در دسترس است، اگر پله‌های ترقی را در نزدیکی خود احساس میکنید، اگر گستره کاریتان برای شما جذاب است، اگر شغل شما به افراد بسیاری کمک میکند، اگر درآمدتان مناسب است، اگر احساس مفید بودن دارید ویا فکر میکنید با خواندن این مطالب توانسته‌اید با کارتان ارتباط برقرار کنید، باید بگوییم همه این‌ها صفات و ویژگی شغل خوب هستند.

اما اگر با بالا رفتن اگاهیتان به این فکر میکنید که جایگاه شما در عرصه‌ی دیگر یا در محیطی دیگر تعریف شده لازم است اقداماتی را برای خارج شدن از این وضعیت انجام دهید. اما این اقدامات باید حرفه‌ای و قابل اجرا باشد به گونه‌ای که به موقعیت مالی و روانی شما آسیب نزند.

اینکه شما در انتخاب‌تان اشتباه کردید خطایی قابل جبران است و باید بپذیرید که اکنون این نیاز در شما ایجاد شده که به دنبال رویایتان روانه شوید.

فرصت را غنیمت بدانید و اجازه ندهید پروسه تحقق خواسته‌تان به تعویق بیوفتد.

همین حالا اقدام کنید اما همواره حرفه‌ای عمل کنید. اولین قدم میتواند گفتگو با یک فرد که در این زمینه تخصص دارد، باشد. در این صورت ریسک‌های احتمالی را سالم و کم میکنید.

توصیه

اگر هنوز به صورت جدی وارد بازار کار نشده اید یا نیاز به یافتن عرصه کاری مد نظرتان را احساس میکنید، پیشنهاد ما برایتان این است که روی گزینه شناخت خود بیشتر وقت بگذارید.

اینکه چه نوع دیدگاهی دارید؟ محرک های اصلی انگیزه بخش‌تان چیست؟

بودش و وجودتان برای انجام چه رسالتی خلق شده است؟

علاوه بر این ها سوالات تخصصی تر در زمینه کاری وجود دارند، که در مبحث برنامه‌ریزی شغلی و ویژگی شغل خوب بسیار مورد استفاده هستند. میخواهید رهبر باشید یا یک متخصص؟ میخواهید با چالش ها برقصید یا در یک چهارچوب از پیش تعیین شده حرکت کنید؟ از کجا باید شروع کنید؟ برنامه راهبری شما چیست؟ چطور برنامه هایتان را اجرا میکنید؟

نکته بسیار مهم این است که هیچ تیپ شخصیتی نسبت به دیگری برتری ندارند علاوه بر  این مشاوره ها برای ارتقا شخصیتی و خلق پتانسیل حداکثری افراد است.

زمانیکه برای رهایی از محدودیت ها اقدام به انجام مشاوره حرفه ای میکنید و زمانتان را برای توسعه فردی و زندگی کاریتان سرمایه گذاری میکنید تا زندگی بهتر و درآمد بیشتر را تجربه کنید با همراهی دکتر راه ها با سرعت بالاتری به تجربه تحقق خواسته ها دست میابید.

نکات مهم در انتخاب شغل خوب

این روزها شغل‌های خوب کم نیستند و باید در نظر داشته باشید که هر شغلی برای شخص خاصی مناسب است؛ برای مثال ممکن است همان شغلی که برای شما بسیار مناسب است برای نزدیک‌ترین دوست‌تان شغل مناسبی نیست. شغل‌های مناسب هر شخص به راحتی مشخص نمی‌شوند اما تست‌های روان‌شناسی خاصی وجود دارند که علایق و استعدادهای شما را مشخص می‌کنند و انتخاب شغل را برای شما راحت‌تر می‌کنند. بهتر است این تست روان‌شناسی در سنین نوجوانی و جوانی گرفته شود اما اگر به هر دلیلی تا کنون تست‌های مهارتی روان‌شناسی را شرکت نکرده‌اید می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید و مطمئن باشید که این کار در مسیر شغلی شما نقش مهمی خواهد داشت. البته از علاقه هم غافل نشوید، ممکن است شما به شغل خاصی علاقه داشته باشید اما مهارت خاصی در آن نداشته باشید. در این صورت با تلاش می‌توانید این مهارت را به دست بیاورید و به بهترین نتیجه ممکن برسید.

اگر در مسیر شغلی‌تان سعی کنید در حرفه‌های خاصی فعالیت کنید. یکی از راه‌هایی که به کمک آن می‌توانید در مسیر شغلی‌تان موفق شوید این است که از یک متخصص باتجربه در حرفه خودتان استفاده کنید و در مسیر شغلی‌تان از او کمک بگیرید. همچنین در نظر داشته باشید که اگر حرفه شما امکان کارآموزی دارد بهتر است یکی دو سالی در مقام کارآموزی یک شخص حرفه‌ای باشید. البته کارآموزی شاید درآمدی نداشته باشد و یا درآمد آن بسیار کم باشد اما از طرف دیگر می‌توانید در کنار یک شخص حرفه‌ای تجربه کسب کنید و مشتریان خوبی جذب کنید. از طرف دیگر در نظر داشته باشید که کارآموزی این فرصت را به شما می‌دهد که برخی از پروژه‌های آسان را خودتان انجام دهید و اگر کارفرما از شما راضی باشد احتمالا بعد از ایام کارآموزی به صورت مستقیم با شما کار می‌کند.

همان‌طور که گفته شد شغل‌های خوب کم نیستند اما ممکن است برای اشخاص متفاوت باشند.  البته تغییر شغل ممکن است در روزهای اول انتخاب شغل جدیدتان کمی خطرناک باشد چراکه ممکن است شغل و درآمد خود را از دست بدهید. در این عنوان پیشنهاد می‌کنیم ابتدا شغل جدید خود را در وقت‌های آزاد جلو ببرید و در صورت داشتن رضایت از شغل قبلی خود استعفا دهید اما قبل از این کار حتما مطمئن شوید که به درآمد پایداری رسیده‌اید. درآمد پایدار در شغل خوب ممکن است از نظر هر شخص متفاوت باشد؛ شاید شما به ماهیانه ۲۰ میلیون تومان رضایت داشته باشید و دوست شما حقوق ۳ میلیون در ماه را یک درآمد خوب و مناسب بداند. به هر حال باید در نظر داشته باشید که شرایط افراد متفاوت است و نباید همه جنبه‌های شغلی را یکسان تصور کرد.

 

شغل خوب اینترنتی

امروزه بسیاری از مردم به‌دنبال شغل‌های اینترنتی هستند و رویای داشتن یک کسب و کار اینترنتی را دارند.  در این مطلب نیز می‌خواهیم شغل‌های خوب اینترنتی را برای شما توضیح دهیم و بررسی کنیم که چگونه با کمترین زمان و هزینه ممکن بهترین شغل اینترنتی را راه‌اندازی کنید.

راستش را بخواهید قبل از راه‌اندازی کسب و کار اینترنتی باید به موضوعات زیادی توجه کنید تا بتوانید یک شغل خوب را راه‌اندازی کنید. شغل خوب می‌تواند زندگی شخصی و کاری شما را متحول کند پس سعی کنید زمان زیادی برای راه‌اندازی آن صرف کنید. مهم‌ترین نکته در شروع یک شغل خوب اینترنتی داشتن اطلاعات کافی در زمینه کسب و کارهای اینترنتی است.

کسب و کارهای اینترنتی چند سالی است که در کشور ایران رونق گرفته و موجب کارآفرینی‌های زیادی شده است. برای این‌که بتوانید یک شغل اینترنتی مناسب راه‌اندازی کنید باید دقت زیادی به حوزه مورد نظرتان داشته باشید. برای مثال شرکت‌هایی مانند اسنپ و تپسی ایده‌های بسیار نابی بودند که توانستند در زمان کمی کل بازار حمل و نقل درون شهری کشور را در اختیار بگیرند اما آیا چنین ایده‌ای هنوز هم جواب می‌دهد؟ جواب این سوال مسلما منفی است و باید در نظر داشته باشید که این بازار چند سالی است در حالت اشباع قرار گرفته است؛ به عبارت دیگر راه‌اندازی یک کسب و کار در حوزه‌های خاصی نمی‌تواند موفقیت آمیز باشد.

البته اگر پول زیادی داشته باشید شاید بتوانید با شرکت‌های بزرگ حوزه مورد نظرتان رقابت کنید اما منظور ما از پول زیاد صد میلیون و دویست میلیون نیست. برای مثال اگر شخصی بخواهد به حوزه تاکسی‌های اینترنتی وارد شود باید سرمایه‌ای در حدود پانصد میلیارد تومان داشته باشد. این عدد تازه برای شروع کار است و در ادامه باید به‌صورت مداوم به این سرمایه، پول تزریق شود. اما حوزه‌های کوچک می‌توانند برای شروع یک کسب و کار اینترنتی بسیار ناب باشند. برای مثال فروشگاه اینترنتی مدیسه یکی از این فروشگاه‌هایی بود که در ابتدا با پوشاک فعالیت خود را آغاز کرد اما این روزها کالاهای بسیار زیادی را به فروش می‌رساند و به تازگی وارد حوزه سوپر مارکت یا همان دسته FMCG(کالاهای زود مصرف) نیز شده است. اما اگر از همان ابتدا می‌خواست در همه حوزه‌ها وارد شود قطعا به چنین موفقیتی نمی‌رسید.

مهارت‌های شغل خوب اینترنتی

بسیاری از افراد می‌پرسند که برای شروع یک کسب و کار اینترنتی چه مهارت‌هایی لازم است؛ پاسخ این سوال ممکن است بستگی به نوع آن کسب و کار داشته باشد اما در حالت کلی باید شخص مورد نظر یک آشنایی کلی با فضای دیجیتال داشته باشد و طراحی سایت و مباحث فنی هم در حد مبتدی کفایت می‌کند. در شروع کار بهتر است از یک نسخه سبک از ایده‌تان را به کمک یک سایت‌ساز و یا یک پیج اینستاگرامی راه‌اندازی کنید و بازخورد کاربران را بسنجید. در ادامه اگر به این نتیجه رسیدید که این شغل مناسب است و شغل خوب به حساب می‌آید می‌توانید آن را در ابعاد بزرگ اجرا و پیاده‌سازی کنید.

آشنایی با وردپرس(یک سیستم مدیریت محتوا) یکی از سریع‌ترین راه‌هایی است که به کمک آن می‌توانید ایده‌تان را در بستر اینترنت اجرا کنید اما باید در نظر داشته باشید که این سایت صرفا برای شروع کار است و ممکن است در ادامه مجبور به ساخت وب سایت اختصاصی شوید. همچنین آشنایی نسبی با شبکه‌های اجتماعی نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که باید توجه ویژه‌ای به آن بشود. برای سرازیر کردن کاربران به سایت‌تان می‌توانید از سئو استفاده کنید که نیاز به تخصص دارد اما استفاده از کاربران شبکه‌های اجتماعی و انتقال آن‌ها به وب سایت یکی از بهترین‌ و کم هزینه‌ترین کارهایی است که می‌توانید انجام دهید.

نتیجه

در این مقاله با تعریف شغل مناسب و تاثیرات و دلایل اهمیت شناسایی آن آشنا شدیم. همچنین دریافتیم شناخت ویژگی‌ شغل خوب در درون ما نهفته است. علاوه بر این میتوانیم با انجام یک تمرین حرفه‌ای و کاربردی به شناخت نسبتا خوبی از شرایط درخواستیمان دست پیدا کنیم.




تاریخ: پنج شنبه 16 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

استرس شغلی ، آموزش کاهش و مدیریت استرس شغلی در محیط کار و زندگی شخصی

قبلا در مطلب تعریف شغل و انواع شغل ها با اینکه به چه کسانی شاغل میگویند آشنا شدیم. اما همراه شغل معمولا استرس شغلی نیز ما را درگیر خود میکند. انواع استرس شغلی در کسب و کار و اهمیت آن زمانی آشکار می‌شود که ما بدانیم در مقطعی از زمان زندگی می کنیم که، پیوستگی زیادی میان خودمان و عملکردمان وجود دارد. اغلب با عملکردمان یا کاری که انجام می دهیم سنجیده و شناخته میشویم.

امروزه میان زندگی فردی و شغلی مرز مشخصی وجود ندارد، مرزها را جا به جا کرده ایم و درهمه حال به فکر خلق شرایط بهتر و بالا بردن کیفیت سبک زندگیمان هستیم. این امر واضح است که یکی از درگاه های ما برای دستیابی به خواسته هایمان و تجربه لذت تحقق هدف مسیر کسب و کار زندگی ماست.

لازم است تا در این به هم پیوستگی بین خودمان وشغلمان هوشیارانه کاری را انتخاب کنیم و انجام دهیم که نه تنها موجبات اولیه زندگی و سطحی از رفاه را برای ما فراهم می کند بلکه کسب و کار زندگی‌ ما نیز باشد. (در این زمینه توصیه می کنیم مقاله‌ی چگونه شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم را بخوانید.) شغل ما جنبه ای از زندگی ماست که صرف نظر از تامین منابع مالی، دیگر نیازهای اساسی آدمی را مثل اشباع روانی وبدنی، تمایلات اجتماعی واحساسی و دیگر ارزشمندی‌های ما را پاسخ می دهد.

با این وجود می تواند منبع فشار روانی نیز باشند. از آنجایی که ما بیشتر زندگی خود را صرف انجام کسب و کار زندگیمان می کنیم لازم است با حفظ آرامش تجربه لذت و انعطاف پذیری شغلی را در خود ایجاد کنیم  و از این جهت قصد داریم تا درباب مدیریت استرس شغلی برای دستیابی به حس رها سازی پتانسیل درونی برای کشف نقاط قوت منحصربه فرد و همچنین افزایش کیفیت سبک زندگیمان گفتگو کنیم.

در ابتدا لازم است به صورت کوتاه درباب تعریف استرس شغلی بحث کنیم.

تعریف استرس شغلی

طبق نظر سازمان ملی امنیت و سلامت شغلی ایالات متحده ( NIOSH ) در پاسخ به سوال “استرس شغلی چیست؟” میتوانیم فشار روانی ناشی از کسب و کار راچنین تعریف کنیم:

پاسخ های فیزیکی و احساسی مضری هستند که، وقتی الزامات کار مطابق توانایی‌ها، منابع یا نیازهای کارگر نیست، به وجود می‌آید. این امر ممکن است به بیماری یا جراحت منجر شود.

به زبان ساده‌تر انواع استرس شغلی زمانی تجربه می شود که رابطه متقابل میان فرد شاغل و محیط کاری به گونه ای باشد که درخواست های محیط از توانایی و ظرفیت فرد بیشتر باشد. در این شرایط حالتی در فرد شاغل پدید می آید که ترکیبی از واکنش های فیزیکی و گفتگوهای  ذهنی استرس‌زا است.

ارتباط استرس شغلی با عملکرد

عملکردی که فرد دارد، با توجه به ویژگی های شخصی و تجربی او، میزان و شدت فشار روانی حس شده و ایدئولوژی تشکیلات مربوطه شکل می‌گیرد .

در این شرایط مدیریت استرس شغلی در سطح فردی یا در سطوح بالاتر ( سطح مدیران ) میتواند موجب رفع فشار و حرکت رو به جلو درجهت اهداف سازمانی و اهداف فردی شاغل شود.

زمانی که تنش‌های روانی ناشی از کار رخ می دهد، نتیجه آن مثبت یا منفی تحت تاثیر شرایط است و کاملاً واکنشی است یا عکس العمل محسوب می شود.

برای داشتن عملکردی سازنده و مثبت لازم است استرس خود را با روش کارآمد رفع کنیم. برای این منظور به  روند  بررسی و رفع  آن می پردازیم.

استرس به همان میزان که می تواند آسیب‌زا باشد به شرط مدیریت و هوشیاری به آن، میتواند سازنده و تاثیر گذار نیز باشد. از این جهت تعریف استرس شعلی مفید به میان می‌آید.

استرس شغلی مفید

استرس شغلی مفید آن مقدار از هیجان پروسه و اتمام کاراست که از قبل از شروع و تا پایان انجام کاری احساس می کنیم که موجب توسعه فردی نیز می شود. این مفهوم نباید با نگرانی اشتباه شود. وقتی استرس وجود نداشته باشد کارکنان دچار تنبلی و کسالت می شوند و وقتی درصد آن افزایش یابد عملکرد  و سرعت بالا می رود و کارکنان آمادگی ذهنی برای رویارویی با چالش‌ها را به دست می‌آورند.

فاکتورهای اساسی برای بررسی استرس شغلی :

  1. شناسایی عوامل و نشانه ها استرس شغلی
  2. شناسایی افراد مستعد به استرس شغلی
  3. شناسایی راهکارهای مدیریت استرس شغلی

عوامل و نشانه‌های استرس شغلی:

همانطور که گفتیم فشار روانی کاری به دلیل رابطه متقابل میان فرد شاغل و شرایط کاری ایجاد می‌شود. در این بین عناصر سازنده این رابطه ممکن است منبع ایجاد یا شدت‌گیری استرس ما باشند.

در مورد دلیل ایجاد تنش‌های روانی نظرات و دیدگاه های متفاوتی وجود دارد اما اتفاق نظر

در باره‌ی مولفه‌های اصلی آن این دلایل را به سه دسته تقسیم میکند. از این مولفه‌ها با عنوان  محرک‌های استرس‌زا یاد میکنیم.

  1. عوامل فردی
  2. عوامل محیطی
  3. عوامل سازمانی

بررسی عوامل فردی:

سوال‌های بسیاری در این زمینه وجود دارد که ویژگی‌های شخصیتی شاغل اهمیت بیشتری دارد یا شرایط کاری وی؟

در واقع این سوال‌ها مهم است چرا که پاسخ به آن‌ها در شیوه‌ها‌ی مربوط به کاهش یا جلوگیری از ایجاد استرس موثرند.

برخی بر این باورند که تفاوت‌های فردی شامل شخصیت، مهارت‌ها و توانایی‌های منحصر به فرد، طیف تغییرات در ظرفیت و انعطاف پذیری که از مهمترین عوامل این مساله هستند، نقش پررنگتری را ایفا میکنند.

چیزی که برای یک فرد استرس‌زاست شاید برای فرد دیگری آزاردهنده نباشد. توجه به ایجاد تفاوت‌های فردی در خلق راهکارهایی کارآمد در جهت مداخله در تنش‌های کاری بسیار مهم هستند.

چند نمونه از شخصیت‌هایی که ایجاد استرس میکنند

۱-افرادی که موقعیت‌های استرس‌زا را تکرار میکنند:

این افراد در ذهنشان مدام تجربه‌های استرس‌زای گذشته را مرور میکنند. ممکن است هر بار راه حل‌های بهتری را برای مقابله با آن مساله‌ی تنش‌زا را پیدا کنند، اما زمان اکنون را از دست میدهند که در واقع تنها زمانیست که در اختیار دارند تا عملکرد بهتری نسبت به قبل نشان دهند.

ساختار ذهن به گونه‌ای عمل میکند که تفاوتی میان چیزی که به آن فکر میکنیم و اتفاقی که واقعا در حال انجام است نمیگذارد. در نتیجه وقتی به چیزی فکر میکنیم احساسی را در ما ایجاد میکند که تشخیص میدهد در این شرایط باید تجربه کنیم.

توصیه‌ای که به این افراد میکنیم داشتن افکار و گفتگوهای درونی مثبت است. گذشته در گذشته است و آینده جایی است که در حال حاضر مقدماتش را فراهم میکنیم. لازم است زمانی را برای مدیتیشن یا مراقبه و آماده سازی ذهنمان برای دریافت انرژی‌های مثبت در نظر بگیریم.

۲-افرادی که آماده اتفاقات ناگواراند:

این افراد در گفتگوهایشان با خودشان پیش از وقوع واقعه‌ای یا انپتمام کاری بدترین حالت ممکن را تجسم میکنند و حتی ممکن است یک مرحله جولوتر رفته و راه حلی برای مساله پیش نیامده و ساختگی خود تعریف کنند. این افراد در حقیقت بازی‌های از پیش باخته را شروع و تمام میکنند. حتی اگر به موفقیت هم دست بیابند، نمیتوانند لذت آن را کامل بچشند، زیرا نگرانی شکست و دلهره اتفاقات ناگوار به آن‌ها اجازه لذت بردن از پیروزی‌هایشان را نمیدهد.

توصیه‌ای که به این افراد میکنیم در سیستم پرسش و پاسخ در ذهنمان بررسی میشود.

ذهن ما بسیار قدرتمند و آماده است، درواقع ذهن ما همانطور که تربیتش میکنیم بار می‌آید. وقتی خوراک ذهنمان از جنس موفقیت و دلگرمی باشد، تمام تلاش و پتانسیل درونی ما طوری مدیریت میشود که در جهت اهدافمان کارایی داشته باشیم. برعکس اگر خوراک ذهن ما شکست و دلهره باشد به سختی بر تحقق خواسته‌هایمان تمرکز میکند.

لازم است گفتگوهای درونیمان را مدیریت کنیم.

سوال‌هایی که از خودمان میپرسیم باید از جنبه‌ی حل مساله و راه حل باشند تا اینکه ما را ضعیف یا شکست خورده نشان دهند.

ذهن ما پاسخ هر چیزی که از او بپرسیم را خواهد یافت. لازم است به لحن، کلمات و حتی ترکیب جمله بندی‌هایمان دقت کنیم که از جنس عشق به خود و اعتماد به نفس و خودباوری باشد.

۳-افرادی که کارهایشانن را به تعویق می‌اندازند:

این نوع شخصیت‌ها به اضطراب همیشگی‌شان شناخته میشوند. این افراد مدام در حال انجام کاری هستند، اما همچنان از نداشتن وقت کافی غر میزنند و از نتایج کارهایشان احساس رضایت نمیکنند. احساس کافی نبودن زمان و عدم رسیدن به نتیجه دلخواه نه تنها به این افراد استرس و تنش وارد میکند بلکه میتواند در نقش فرد و تاثیر این نقش در محیط خانواده، گروه همکاران و مراجعین کاری موثر باشد. نتیجه این نوع از مولفه شخصیتی در کار بازدهی پایین و پایین آمدن نمودارهای رشد سازمانی است.

توصیه‌ای که به این افراد میکنیم در یک جمله میتواند خلاصه شود، کاری که الان میتوانی انجام دهی به یک دقیقه بعد موکول نکن.

لازم است برنامه‌ای منظم و هدفمند تهیه کنیم و این برنامه باید انعطاف پذیر و قابل اجرا در زمان تعیین شده باشد، همچنین توجه به توانایی‌های فردی و عامل زمان برای تنظیم آن اهمیت دارد.

داشتن یک برنامه هدفمند مرحله اول است. در مرحله بعدی لازم است وقت خود را ارزشمند بدانیم. باید کارها را اولویت‌بندی کنیم و هر الویت را در زمان خودش انجام دهیم.

۴-افرادی که مدام خود را مقایسه و نقد میکنند:

این افراد دائما در حال مقایسه خود با دیگران و یا خودشان هستند. اتفاقی که میتوانیم در یک مدت مشخص رقم بزنیم، نیازمند زمان و تمرکز و مهارت ماست. اما زمانی که وقت بیشتری داشته باشیم ممکن است نتایج بهتری را حاصل کنیم. این حرف میتواند تنها یک امکان باشد و لزومی ندارد همینطور باشد. هیچکس از آینده خبر قطعی ندارد.

تنها میتوانیم با بررسی عملکردها حدس‌هایی بزنیم. اما اگر مدام خود را شکنجه دهیم که اگر زمان بیشتری داشتم بهتر عمل میکردم، فقط به خودمان آسیب میزنیم و رسیدن به نتیجه را به تعویق می‌اندازیم.

سختگیری بیش از حد و غیر منطقی نسبت به خودمان، همچنین انتقادهای نا عادلانه میتواند برای ما ایجاد تنش کند.

توصیه‌ای که به این افراد میکنیم پذیرفتن خود واقعی است.

باید این نکته را بپذیریم که ما در یک زمان خطی حرکت میکنیم و هر کدام یک ظرفیت و توانایی جداگانه داریم، پس نباید خود را با دیگران مقایسه کنیم. همچنین همه ما میتوانیم در طول زمان پیشرفت کنیم و فردای بهتری را ایجاد کنیم که هم سرعت بالاتری را داشته باشیم و هم کیفیت بهتری، اما در حال حاضر نمونه‌ی کاملی از خودمان هستیم پس تمامیت خود را برای کاری که انجام میدهیم میگذاریم. از نتایج خود لازم است راضی باشیم اما همواره جا برای بهتر بودن و دستاوردهای بزرگتر داریم.

به یاد داشته باشید که شما میتوانید مدام پیشرفت کنید.

۵-افرادی که همواره دیر میرسند:

همانطور که گفتیم کمبود زمان از جمله عوامل استرس‌زاست که در افراد ایجاد تنش و فشار روانی مضاعف میکند. برای برخی از افراد کمبود زمان کم کم تبدیل به یک خصوصیت میشود. این افراد کسانی هستند که در تمام موقعیت‌هایی که باید حضور داشته باشند دیر میرسند، و همیشه بهانه‌هایی برای توجیه خود دارند.

همه ما ممکن است تجربه دیر رسیده به یک قرار مهم را داشته باشیم و یا برخی از ما در حال حاضر دچار این مساله هستیم. در این حالت دلهره‌ای در ما پدید می‌آید، ممکن است حتی سرعت عمل ما را پایین بیاورد و ما را دچار سردرگمی نیز کند.

توصیه مقابله با انواع استرس شغلی ناشی از دیر رسیدن در منظم بودن و ارزشگذاری است.

دیر رسیدن نباید مولفه شخصیتی ما باشد و باید با نظم عادت آن‌ را برطرف کنیم.

برای برطرف کردن این عادت میتوانیم برنامه ریزی زمانی کنیم و در آن شرایط جوی، شدت ترافیک، فاصله زمانی،مقدمات و تجهیزات مورد نیاز و زمان آماده سازی را در نظر بگیریم. باید این کار را برای تمام قرارهایمان انجام دهیم و تمرین کنیم تا تبدیل به یک عادت سازنده گردد. همچنین باید علاوه بر اینکه برای زمان خود ارزش قائلیم برای زمانی که دیگران به ما اختصاص میدهند نیز ارزش بگذاریم. احساس اعتماد به نفس و شرافت در کلام و خود باوری نتیجه‌ای است که از این تجربه خواهیم داشت.

در محیط کسب و کار زمانی که اشخاص با تاخیر وارد میشوند معمولا زمانی را صرف جا آمدن حالشان میکنند و همین باعث میشود تا زمانی را از دست بدهند. این اتفاقات مانند یک دومینو میتواند کل روزشان را تحت تاثیر قرار دهد.

عادت سازنده مدیریت زمان یک مهارت است که در تمام ابعاد زندگی میتواند به ما یاری برساند تا نمونه‌ی کارآمد تری از خودمان را خلق کنیم.

عوامل محیطی:

البته که توجه به ویژگی‌های فردی مهم است اما تجربه نشان داده است، اما طبق شواهد تجربی و عملی پر تنش ترین افراد حاصل قرار گیری در شرایط محیطی استرس‌زا هستند. شرایط پر استرس کاری، شرایطی است که در ان فرد شاغل توانایی و ظرفیت لازم برای اجرای توقعات محیط کاری را ندارد یا هنوز کسب نکرده است.

طبق طحقیقات NIOSH عوامل محیطی پر تنش به صورت مستقیم به روی امنیت و سلامت فرد شاغل اثر میگذارد. برخی از این عوامل را مختصر بررسی میکنیم.

۱-کمبود یا نبود امکانات تجهیزات:

مثل عدم دسترسی به وسایل رفاهی وعدم دسترسی به منابع مورد نیاز کاری

۲-شرایط فیزیکی نامطلوب یا خطرناک:

مثل شلوغی یا سکوت آزاردهنده در محیط، صدای مزاحم یا تکرا شونده، عدم تهویه مناسب و دمای مطلوب محیط، عدم نورپردازی مناسب در فضا، آلودگی هوایا شرایط ارگونومیک، خطرات شغلی و امکان آسیب دیدگی از کار

۳-نگرانی‌های محیطی:

مثل عدم حضور به موقع پرسونل، عدم وجود سیستم پیگیری و اصلاح، عدم شفافیت در نوع پرداخت‌ها و موقیت شغلی

۴-عوامل اقتصادی:

مثل نداشتن درآمد کافی، عدم تناسب میزان کار و درآمد حاصل از آن و نداشتن بودجه کافی برای زندگی

۵-عوامل تکنولوژیکی:

مثل نداشتن دانش دیجیتال کافی برای کسب و کار مورد نظر و عدم انطباق با سیستم‎‌های جدید و تکنولوژی‌های روز در محیط کاری

۶-عوامل اجتماعی:

مثل نوع نگاه و رویکرد های غالب در سیستم ارزشگذاری به مشاغل و رویکردهای حاکم.

عوامل سازمانی:

۱-ساختار سازمان

۲-فرایند های سازمان

۳-خط مشی‌های سازمان

۴-عوامل ارتباطی در سازمان

۵-سیستم طراحی وظائف (شامل توجه به حجم کاری، مهارت نیروهای آماده، مدیریت شیفت‌های کاری و بررسی مولفه نقش‌ها)

در مبحث مدیریت استرس شغلی در سطح مدیران راهکارهایی برای بهینه کردن عوامل محیطی و سازمانی خواهیم داشت.

مدیریت استرس بهترین راهکار:

شناخت روش‌های مدیریت استرس میتواندبه ما کمک کند تا با انجام تمرین‌های شخصی و تکرار آن‌ها به سرعت نشانه‌های استرس در خودمان شناسایی کنیم و در جهت رفع آن بر بیاییم.

باید این نکته را در نظر بگیریم که در شرایط استرس‌زا و پرتنش تنها مولفه‌ای که قابلیت دخالت سریع و کارامد ما را دارد مدیریت روی خودمان است.

باید تمرکزمان را از عواملی که نمیتوانیم آن‌ها را کنترل کنیم، برداریم و به جای آن بر خودمان و احساساتی که بر ما میگذرد مدیریت داشته باشیم.

در آخر این ما هستیم که قرار است تحت هر شرایطی که پیش آمده و با توجه به تمام فشارها و خواسته‌هایی که از ما دارند، نه تنها دوام بیاوریم بلکه کیفیت خوبی نیز ارائه دهیم.

راهکارهای مدیریت استرس

چگونه استرس را مدیریت کنیم؟

  1. راهکارهای فردی.
  2. راهکارهایی در سطح مدیریت.

راهکارهای فردی برای مقابله با استرس:

 

  • دلیل استرس خود را بیابیم:

معمولا زمانی که استرس به سراغ ما می‌آید، این فکر بر ما غالب میشود که همه چیز در حال آوار شدن بر سرمان است. کم کم فشار را از همه طرف حس میکنیم و ممکن است جملات ما همراه با بار منفی باشند که البته تنها همین کار عمق اتفاقات پیش‌آمده را در ذهنمان بیشتر میکند.

در این شرایط اکثر ما حالت تدافعی نسبت به موضوعات و اتفاقات اطراف میگیریم. نکته جالب این است که در این شرایط حتی دفاع خوبی هم نخواهیم داشت بلکه تنها آسیب پذیرتر میشویم.

لازم است به جای سخت‌گیری و مقاومت برابر شرایط، دلیل اصلی ایجاد تنش را در وجودمان بیابییم. گاهی اتفاقی ناخوش‌آیند دلیل ایجاد فشار روانی ماست و حتی ممکن است تنها یک جرقه کوچک باشد که کوهی از بهانه‌ها آن را همراهی میکنن. دلیل هرچه باشد با اندکی حضور در خودمان میتوانیم آن را شناسایی کنیم.

دانستن دلیل اصلی کمک میکند تا راه حل بهتری بیابیم که همسو با اتفاق رخ داده باشد. مثلا اگر دلیل ما تنها انجام نشدن یک گزارش یا نامه اداری است لازم است بدانیم باید از کجا برای رفع ان شروع کنیم و اگر لازم شد در مسیر حمایت بگیریم.

  • بر چیز هایی که میتوانیم مدیریت کنیم تمرکز کنیم:

نباید به دنبال کنترل افراد یا اتفات باشیم. تنها میتوانیم مهارت مدیریت را در خودمان ایجاد کنیم. نمیتوانیم رفتار رئیس یا وضعیت مالی‌مان را در این لحظه تغییر دهیم، اما میتوانیم به جای عکس‌العمل نشان دادن، عملکردمان را در جهت سازنده مدیریت کنیم. به جای بحث کردن با افراد مختلف در مورد نوع برخوردشاند یا وضعیت اقتصادی روی خودمان تمرکز میکنیم.

اغلب ما ممکن است دچار استرس ناشی از تلاشمان برای کنترل افراد یا اوضاع شده باشیم. لازم است بدانیم این نوع رفتار خودش عامل تنش‌زاست. خوب است موارد کنترل نشدنی را رها کنیم و روی بهبود اقداماتمان برنامه ریزی کنیم. این بدان معنا نیست که تاثیرگذاری نداشته باشیم بلکه به این معناست که ما تنها مسئول کارهای خودمان هستیم.

در این مرحله پس از شناسایی دلیل استرس روی نقاطی که به عملکردمان برمیگردد تمرکز میکنیم و با بهبود کیفیت عملی و بالا بردن ظرفیت روانی با مدیریت روی خودمان از این تنش‌ها رها میشویم.

  • کارهای مورد علاقه‌مان را اجام دهیم:

یکی از بهترین پاکسازی‌های ذهنی انجام کار مورد علاقه است. در این حالت ذهن آرام میشود و به راحتی موضوعی میابد که نه تنها میتواند مدیریت کند بلکه این کار را بسیار هم خوب انجام میدهد. خوب است زمانی را برای تفریحات و کارهای شخصی خودمان قرار دهیم. باید در برنامه ریزی‌هایمان زمانی را فقط برای کارهای معنا داری که ما را شاد میکنند در نظر بگیریم.

  • مهارت مدیریت زمان را در خودمان ارتقا دهیم:

یکی از عوامل تنش‌زا برای افراد مساله کمبود زمان است. افراد معمولا میگویند کارهایم زیاد است و زمان از دستم در میرود. شاید همه ما حداقل یک بار این فکر به ذهنمان خطئر کرده باشد که کاش زمان بیشتری داشتیم. این خواسته میتواند واقعی باشد.

به گفته “لائورا واندرکام” نویسنده کتاب ۱۶۸ ساعت از آنچه فکر میکنیم بیشتر زمان داریم. این گفته توسط افرادی ثابت شده که هم کسب و کار دارند و هم از فرزندانشان نگهداری میکنند و علاوه بر این به تفریحات خود نیز میرسند و ساعت خواب خوبی نیز ذارند. در نهایت این افراد را موفق میدانیم. آن‌ها تنها مدیریت زمان را در خود ارتقا داده‌اند.

  • از راهکارهای کارآمد خود لیستی تهیه کنیم:

راهکارهای مقابله با استرس ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد زیرا ما شخصیت‌های مختلفی داریم. علاوه بر آن باید روش‌های گوناگونی را در نظر بگیریم زیرا روش ‌های مدیریت در کاهش استرس برای تمام شرایط یکسان نیست. مثلا روش مدیریت استرس در زمانی که در ترافیک سنگین هستیم با زمانی که لازم است در زمان مشخص شده کارهایی را به اتمام برسانیم متفاوت است.

باید همواره این روش‌های خصوصی خودمان را بشناسیم و حتی از آن‌ها لیستی تهیه کنیم.

باید به یاد داشته باشیم که همواره زمان‌هایی هستند که حال خوبی را تجربه نمیکیم. اگر فراموش کنیم چه چیزی باعث عوض شدن احساس و بهتر شدن حالمان شده دیگر نمیتوانیم در مواقع لزوم آن‌ها را تکرار کنیم.

  • کارهایی که الان میتوانیم انجام دهیم را به یک دقیقه بعد موکول نکنیم:

میتوانیم برنامه‌های منظم و انعطاف پذیر زوزانه و هفته‌گی تهیه کنیم. باید موارد حذف شدنی را یکی یکی به سرانجام برسانیم. فهرست فعالیتهایی که انجام میدهیم را بنوسیم از خودمان بپرسیم آیا فعالیتی که انجام میدهم لازم است؟ این فعالیت در جهت کدام یک از اهداف من است؟ آیا زمان من صرف تحقق خواسته‌هایم میشود؟ آیا وقتم را برای کسانی میگذارم که بیش‌ترین تاثیر را روی بهبود کیفیت زندگی آنها دارم؟

این قبیل سوالات میتوانند در نوع برنامه ریزی ما موثر باشند.

چرا راهکارهایی در سطح مدیران مهم هستند؟

شناخت روش ‌های فردی بسیار به ما کمک میکند، اما تنها استفاده از آن‌ها میتواند هزینه‌هایی دربر داشته باشد زیرا اثر آن‌ها کوتاه مدت است و در صورت عدم هوشیاری به آن‌ها بازگشت تنش ممکن است. اغلب اهمیت دلایل ریشه‌ای استرس را نادیده میگیرند ئ فقط بر فرد تمرکز میشود نه محیط فرد. از این جهت راهکارهایی در سطح مدیران برای بهبود شرایط محیطی شاغل نیز ارائه میکنیم.

اقدامات کاربردی مدیران در کاهش استرس شغلی:

ازجمله اقدامات لازم مدیران مدیریت سیستماتیک است. لازم است سستمی طراحی شود که افراد با تعاریف اصلی در سازمان یا مجموعه مربوطه آشنا باشند.

تعریف ویژگی‌های کسب و کار:

شناخت نحوه عملکرد در سیستم کاری و استراتژی حرکت در مسیر اهدلف سازمانی تاثیر به سزایی در واکنش‌های فرد شاغل و سرعت عمل او در کسب وکار دارد. مدیران باید در مورد شرایط کاری، همکاران، روزهای کاری و نحوه انجام کارها شفاف باشند.

راهکاری که برای بهینه کردن این مولفه پیشنهاد میکنیم توجه به چهارگانه آهنگ کار، تکرار کار، نوبت کاری و تقسیم بندی کاری است.

تعریف نقش‌ها و ویژگی‌های نقش‌های کاری:

افراد باید نقش خود را در سیستم یک سازمان یا مجموعه بدانند و نسبت به مسئولیت‌های خود آگاه باشند. شناختی جامع از آنچه فرد شاغل انجام میدهد و چگونگی مسیر انجام کار باید توسط مدیران ارائه شود.

برای بهینه کردن این مورد راهکار چهرگانه تعریف نقش را توصیه میکنیم:

  • شفافیت نقش‌ها: باید تمامی مسئولیت‌ها و خطوط کاری افراد واضح باشد و به صورتی ساده و قابل فهم برای کارکنان شرح داده شود.
  • توجه به گرانباری نقش‌ها: وظایف و مسئولیت‌ها بایید به گونه‌ای تعریف شده باشد که فرد مسئول بتواند در مدت زمان مشخص به طور مطلوب به کارهایش رسیدگی کند.
  • توجه به کمباری نقش‌ها: نقشی که افراد در کسب و کار ایفا میکنند باید با سطح توانایی‌های آن‌ها همسو باشد. گاهی کم کاری یا نداشتن کاری برای به سرانجام رساندن موجب فشار کاری در برخی افراد میشود.
  • توجه به ناسازگاری نقش‌ها: لازم است نقش‌ها به گونه‌ای تدبیرانه توزیع شده باشند که وارد محدوده یکدیگر نشوند. این به معنای کمک نگرفتن از همکاران نیست بلکه به معنای توجه به عدم ورود به حوزه تحت نظارت افراد دیگر است. همچنین نباید این نقش‌ها با یکدیگر در تضاد باشند.

در نظر گرفتن منابع و سیاست‌های سازمانی:

همه چیز از بدو ورود به یک سازمان یا مجموعه کاری آغاز میشود. با اندکی تدبیر از ابتدا میتوانیم شرایط را بهینه کنیم.

توصیه‌ای که در این زمینه داریم توجه به ساختارو جو سازمانی، مدیریت منابع انسانی و فناوری و خصوصیات مادی است.

  • ساختار و جو سازمانی: ساختارهایی که حق انتخاب و ابراز خلاقیت بیشتری به کارکنان خود میدهند استرس کمتری دارند.
  • مدیریت منابع انسانی: در سیستمی که افراد در سطح توانایی خود ظاهر میشوند و به درخواست‌هایشان پاسخ به موقع داده میشود، تنش‌های روانی کمتری دیده میشود. این افراد احساس آرامش و اطمینان بیشتری در خود و ذر مجموعه دارند.
  • فناوری و خصوصیات مادی: سیستم‌های کارآمد همواره در جهت بالا بردن دانش، آگاهی دیجیتال و سطح مهارت‌های افراد کارمند خود حمایت‌هایی ارائه میدهند. سرمایه گذاری روی نیروی کار موثر یکی از بهترین، پر سودترین و زود بازده‌ترین سرمایه گذاری‌هاست.

چرا مدیران باید مدیریت استرس شغلی بدانند؟

محرک‌های استرس‌زا در محیط کاری میتوانند در طولانی مدت و با مداومت شرایط تنش‌آور پیامدهای فیزیولوژیکی، روانی و رفتاری در فرد شاغل داشته باشند.

افرادی که استرس شغلی زیادی را تحمل میکنند تحت تاثیر فشار روانی، بیشتر انرژی خود را صرف رهایی از آن میکنند، در نتیجه ممکن است توجه کمتری نسبت به کسب و کار خود داشته باشند. در نهایت این آسیب‌ها به فردشاغل و در مرحله بعد به گروه همکاران و در اخر به سازمان مربوطه وارد میشود.

به طور کلی فشار روانی کاری بازدهی و بهره‌وری کارکنان را پایین می‌آورد. راهکارهایی که میتوانیم به مدیران مجموعه ‌ها ارائه دهیم مدیریت هوشمندانه از جنس شفافیت و انعطاف‌پذیری است.

راهکار حرفه‌ای در ریشه کن کردن استرس شغلی و بهینه سازی سیستم:

یکی از راهکارهای کاهش استرس شغلی راهنمایی مشاوران و کارشناسان است. این روش مستقیم ترین راه برای شناسایی و رفع تنش کاری و حتی فردی است. مشاوران و کارشناسان میتوانند از جنبه‌های مختلف کار و سازمان مربوطه را رصد کنند و استراتژی‌های لازم را تدوین کنند.

راهکار های استرس شغلی

استرس شغلی یکی از عوامل تأثیرگذار در شرایط روحی اغلب کارکنان است. در حقیقت کار و زندگی شخصی رابطه بسیار تنگاتنگی با یکدیگر دارند. از همین رو نمی‌توان تأثیر استرس در محل کار را در زندگی شخصی نادیده گرفت.

اغلب بیماری‌ها با استرس ارتباط دارند. استرس اغلب به دلایل فیزیکی محیطی و اجتماعی ایجاد می‌شود. استرس شغلی انواع مختلفی دارد.

 این امر می‌تواند ناشی از ارتقای شغلی یا اخراج از کار باشد. در حقیقت مقدار کم استرس می‌تواند سبب توسعه فردی شود. اما مقدار زیاد آن سلامتی را به خطر می‌اندازد. به همین علت است که بحث مدیریت استرس در محل کار به یکی از مباحث بسیار مهم بدل شده است.

در حقیقت عواملی مانند تحریم‌های متعدد، وضعیت اقتصادی نا به سامان کشور و بسیاری از عوامل دیگر سبب شده‌اند تا افراد همواره با استرس‌هایی نظیر از دست دادن شغل و … دست و پنجه نرم کنند.

اگر توانایی و نیازهای کارگر نیز مطابق با موقعیت شغلی آن نباشد، به این اضطراب دامن خواهد زد. این عوامل سبب شده‌اند تا استرس ناشی از شغل به مقوله بسیار مهمی تبدیل شود.

مقوله‌ای که باید علل آن را یافت و راهکارهایی را برای مدیریت آن ارائه داد. برای مدیریت این موضوع  ابتدا باید با تعریف استرس شغل به‌خوبی آشنا شد.

 

استرش شغلی چیست؟

استرس شغلی واکنش‌های زیان آور جسمی و روانی توصیف می‌شوند که می‌توانند سلامتی نیروی کار را تحت تأثیر قرار بدهند. وقتی فردی توانایی انجام کای را نداشته باشد و اجرای خواسته کارفرما بیشتر از توانایی او باشد، استرس ایجاد خواهد شد.

همچنین زمانی که فرد برای انجام کاری امکانات لازم را نیز نداشته باشد، استرس ایجاد خواهد شد. این نوع استرس می‌تواند مسائل زیان‌باری را در زندگی فرد ایجاد کند.

برای مثال در بسیاری از موارد این استرس سبب شده است تا فرد برای تهیه لوازم مورد نیاز برای کسب و کار خود، دست به دزدی بزند.

بروز چنین رفتارهایی از فرد می‌تواند دلیل خوبی برای پی بردن به اهمیت مدیریت استرس شغل باشد. البته این نوع رفتارها تنها نمود روانی این نوع استرس هستند.

استرس در محل کار دارای نمود فیزیکی نیز هست و می‌تواند سبب افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، سختی تنفس و … شود.

تداوم این استرس نیز می‌تواند سبب خستگی و فقدان انرژی شود. این خستگی و فقدان انرژی می‌تواند مسائل کوچک و بزرگ را در زندگی شخصی بوجود آورد.

علل استرش شغلی کدام است؟

علل استرس شغلی در حقیقت همان عواملی هستند که سبب ایجاد این مشکل خواهند شد. این عوامل متعدد هستند و در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند.

در حقیقت این نوع استرس تنها ناشی از عوامل اجتماعی نیست. بلکه ویژگی‌های فرد یا همان ویژگی‌های نقش نیز در این نوع استرس تأثیرگذار هستند.

از دیگر علل این نوع استرس می‌توان به ویژگی‌های شغل، روابط بین فردی، ساختار سازمان یا محل کار و … اشاره کرد.

  1. ویژگی‌های نقش

ویژگی‌های نقش یکی از مهم‌ترین علل ایجاد این نوع استرس هستند. برای هر نقش ۴ نوع ویژگی وجود دارد. ابهام، گرانباری، کم‌باری و ناسازگاری نقش. هر یک از این ۴ ویژگی به نوعی سبب ایجاد استرس در محل کار خواهند شد.

برای مثال ابهام نقش زمانی ایجاد می‌شود که فرد نقش معینی در یک شغل خاص نداشته باشد. به‌نحوی که هدف از انجام آن شغل و حدود مسئولیت‌های آن برای فرد مشخص نباشد. البته این مشکل زمانی که اطلاعات لازم برای انجام شغل کافی نباشد نیز ایجاد خواهد شد.


گرانباری نقش نیز به این معنی است که فرد قادر به انجام کاری مشخص که بخشی از کار اصلی آن است نباشد. مثال ساده آن فردی است که به‌عنوان کارمند اداری در یک شرکت مشغول شده است، اما هیچ اطلاعاتی از نحوه کارکردن با کامپیوتر ندارد. این امر سبب می‌شود تا فرد دچار استرس شود.

کمباری نقش نیز یکی دیگر از ویژگی‌های نقش است. در این حالت تمام توانایی‌ها و اطلاعات فرد در یک شغل خاص به کار گرفته نمی‌شود. کارکردن یک برنامه نویس با اطلاعات به‌عنوان یک کارگر کافی نت مثال مناسبی برای این ویژگی است. این موضوع مسلماً سبب نارضایتی فرد از شغل و استرس شغلی خواهد شد.

ناسازگاری نقش نیز به این معنی است که برخی از الزام‌های شغلی فرد با برخی دیگر از الزامات شغلی آن ناسازگار باشند.

  1. ویژگی‌های شغل

ویژگی‌های شغل نیز از علل دیگر به وجود آمدن استرس در محل کار هستند. برای مثال تکرار کار یکی از ویژگی‌های شغل است. هر چقدر شغل تکراری‌تر باشد استرس زا تر است.

همچنین آهنگ کار نیز می‌تواند یکی‌دیگر از عوامل ایجاد استرس در محل کار باشد. منظور از آهنگ کار سرعت انجام کار است. سرعت انجام کار زمانی سبب استرس می‌شود که کنترل زیادی بر روی آن انجام گیرد.

از دیگر علل استرس شغل ناشی از ویژگی‌های شغل می‌توان به کارکردن خارج از زمان کاری و کارکردن‌های طولانی و چند شیفتی اشاره کرد.

  1. روابط کاری بین افراد

هر فرد بخش زیادی از زمان زندگی خود را در محیط کار سپری می‌کند. از همین رو روابط بین فردی در محیط کار می‌تواند بر روی استرس شغلی تأثیر بگذارد.

برای مثال این استرس در فردی که روابط بهتری با سایر کارکنان در محل کار دارد. کمتر ایجاد خواهد شد. علاوه‌بر روابط فرد با سایر کارکنان، روابط فرد درون گروه‌های کار و روابط او با رییس و مدیر عاملان هر بخش نیز در این امر تأثیر دارند.

  1. روش مدیریت منابع انسانی

امور کارکنان مدت مدیدی است که رنگ و بوی تازه‎‌ای به خود گرفته است. از همین رو نیز نام آن از امور کارکنان به مدیریت منابع انسانی تغییر کرده است.

وظیفه منابع انسانی پرداختن به امور خاص کارکنان نظیر آموزش، حقوق و مزایا و … است. اگر مدیر منابع انسانی کار خود را به‌درستی انجام ندهد، کارکنان ممکن است در فشار روانی بسیار زیادی قرار  بگیرند.

  1. شرایط محیطی

شرایط محیطی مناسب برای هر شغل نشان دهنده امنیت شغلی است. اگر شرایط محیطی مناسب مانند تهویه، ارتعاش، نور، صدا و … برای کارکردن محیا نباشد، قطعاً سبب استرس فرد در محیط شغلی خواهد شد.

از علل دیگر استرس شغلی می‌توان به تیپ شخصیتی هر فرد، جنسیت فرد و … اشاره کرد. افزایش روز افزون حضور زنان در موقعیت‌های شغلی مختلف سبب شده است تا مشکلاتی برای آن‌ها پدید آید. مشکلات مرتبط با مشاغل زنان بسیار بیشتر از مردان است، از همین رو استرس در محل کار بیشتر گریبان‌گیر زنان است تا مردان.

راهکارهایی برای مدیریت استرس شغلی

بطور کلی استرس شغلی را می‌توان ناش از نارضایتی از شغل و شرایط بد کاری دانست. این نوع استرس می‌تواند عوارض روانی نظیر حساسیت، افسردگی، خستگی، ناکافی، انزوا و حتی خودکشی را برای فرد ایجاد کند.

از عوارض جسمی آن نیز می‌توان به بیماری‌های قلبی، اختلات جسمی و گوارشی اشاره کرد. این مشکل نحوه کارکردن فرد را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند سبب رها کردن شغل، افزایش پرتی، کاهش کیفیت کار و … شود.

از همین رو باید با روش‌های مدیریت استرس ، جلوی استرس ناشی از شغل را گرفت. برای مدیریت استرس ابتدا باید ماهیت و منبع استرس را به‌خوب شناسایی کرد. سپس با استفاده از شرایط فردی و سازمانی در جهت کاهش آن‌ها کوشید.

 

 

روش‌های فردی برای مدیریت استرس شغلی

مهم‌ترین عواملی که می‌توانند به هر فرد برای مدیریت استرس شغلی کمک کنند، روش‌های فردی آن هستند. روش‌های فردی برای مدیریت استرس در محل کار، روش‌هایی است که خود فرد با به کار بستن آن‌ها سبب کاهش استرس در محیط کار خواهد شد.

  1. استفاده از تکنیک پذیرش ذهنی

این تکنیک به فرد کمک می‌کند تا شرایط موجود را بپذیرید و اهداف و ارزش‌های خود را بر اساس آن برنامه ریزی کنید. برای مثال شما هرگز نمی‌توانید رفتار رییس یا ما فوق خود را تغییر دهید. در عین حال نیز امکان تغییر شغل برای شما وجود ندارد. از همین رو بهترین راه برای مقابله با استرس پذیرش شرایط با استفاده از تکنیک‌های پذیرش ذهنی است.

  1. تولید کردن افکار خوب

افکار خوب همواره می‌تواند موقعیتی را که درون آن هستید تغییر دهد. اگر به بدی‌ها بیندیشید، افکار منفی بر شما غلبه می‌کند و انرژی شما را به تحیل می‌برد. اما افکار شاد همواره انرژی بخش است.

  1. مقابله با ترس از دست دادن موقعیت شغلی

شما هر آن ممکن است به دلایل مختلف موقعیت و حتی موفقیت شغلی خود را از دست بدهید. این واقعیت را بپذیرید. این امر کمک می‌کند حتی در هنگام مواجهه با چنین رویدادی آن را فانی بدانیم و بتوانیم به موفقیت و موقعیت بهتر دست یابیم.

  1. از تغییر خود شروع کنیم.

بشر همواره در تلاش است تا دیگران را در ایجاد موقعیت‌های ناگوار خود مقصر بداند. اما اگر هر فرد بتواند تغییر را از خود شروع کند قطعاً در محیط کاری و موقعیت‌های مختلف شغلی نیز با استرس کمتری مواجه خواهد شد.

  1. افکار بیهوده را بیرون بریزید.

برای دور ریختن افکار بیهوده می‌توانید از قلم و کاغذ خود کمک بگیرید. این افکار را بر روی کاغذ بیاورید و آن‌ها را دور بریزید. باز اندیشی روش خوبی برای کاهش استرس شغلی است. پذیرش اشتباهات و زود فراموش کردن می‌تواند در این راه کمک کننده باشد.


خودتان را با خودتان مقایسه کنید.

درست است که عده زیادی در موقعیت مشابه شما شرایط شغلی بهتری دارند. اما همچنان عده‌ای وجود دارند که موقیعت شغلی آن‌ها بدتر از شماست و حتی شغلی ندارند. از همین رو بهتر است موقعیت شغلی خود را بر حسب توانمندی‌های خودتان بسنجید.

  1. خشم در مقابل خلاقیت

شما می‌توانید به جای خشم و ناخشنودی از یک کار، آن را با یک ایده خلاقانه کنترل کنید.

  1. کاهش استرس با گفتن حقیقت

دروغگویی همواره عواقب جبران ناپذیری دارد. از همین رو سعی کنید همواره در محیط کاری خود بر اصل حقیقت‌گویی پایبند باشید. در چنین شرایطی ممکن است استرس آنی به سراغ شما بیاید. اما پس از آن آرامش را تجربه خواهید کرد.

  1. مدیریت زمان

زمان یکی از مهم‌ترین عواملی است که باید به مدیریت آن توجه شود. اغلب افراد برای مدیریت پول برنامه‌ریزی مشخصی دارند. اما به برنامه ریزی روزانه توجهی نشان نمی‌دهند. برای کاهش استرس شغلی بهتر است که کارهای دشوارتر را در اولویت قرار دهید. این کارها بیشتر روی ذهن تأثیر می‌گذارند. از همین رو زودتر باید از شر آن‌ها خلاص شد.

  1. حرص نخورید.

حرص خوردن در تمام مراحل زندگی سبب ایجاد استرس خواهد شد. بنابراین اگر در محیط کاری نیز حرص بخورید، مضطرب‌تر هستید.

  1. به حرف مردم اهمیت ندهید.

هیچ وقت به این موضوع فکر نکنید که مردم درباره شما و کسب و کارتان چه می‌گویند. اگر همواره به حرف مردم بیندیشید همواره دچار استرس شغلی خواهید بود.

راهکارهای سازمانی برای مدیریت استرس شغلی

یکی از کارهایی که هر سازمان باید انجام دهد، تلاش برای مدیریت استرس شغلی کارکنان است. توجه به این عامل سبب می‌شود تا بازدهی کارکنان یک سازمان بیشتر شود.

برای مدیریت استرس کارکنان در محیط کار بهتر است تا در مورد ماهیت و منابع استرس و اثرات آن بر روی سلامت آن‌ها توضیح داده شود.

همچنین آنان را در جریان نقش مهارت فردی در کاهش استرس قرار داد. بهتر است یک محیط مشاوره‌ای برای مشاوره با کارکنان ترتیب دهیم.

تغییر روش سازمانی به معنی تغییر روش کار، تولید یا تغییر ساختار سازمانی نیز از راهکارهایی است که می‌تواند بر روی مدیریت استرس شغل، تأثیرگذار باشد.

همچینین باید تلاش شود تا در یک سازمان مسئولیت‌ها متناسب با توانایی فردی کارکنان تقسیم شوند. باید مشاغل را به‌گونه‌ای طراحی کرد که در فرد انگیزه و هدف ایجاد کند. بهبود ارتباطات بین کارکنان و تعامل با افراد زیر دست می‌تواند سبب کاهش استرس در آن‌ها شود.


نتیجه گیری

بطورکلی می‌توان استرس را یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد و دامن زدن به مشکلات روحی و جسمی دانست. سپری شدن بخش زیادی از روز در محیط کار سبب می‌شوند تا افراد همواره درگیر استرس شغلی باشند.

شرایط کار، شرایط محیط کار، میزان دستمزد و توانمندی‌های هر فرد از عوامل مهمی هستند که می‌توانند این تنش‌ها و اضطراب را در هر فرد ایجاد کنند.

اما با مدیریت صحیح می‌توان تنش و استرس محیط کار را به حداقل رساند. کار مدیریت استرس می‌تواند به‌صورت فردی انجام شود. همچنین هر سازمان نیز می‌تواند برای بازدهی بهتر بر روی مدیریت استرس کارکنان خود مانور دهد.

 

مسلما هرچقدر افراد از سلامت روان و آرامش شغلی بیشتری برخوردار باشند، عملکرد بهتری هم خواهند داشت؛ بنابراین توجه به این مسئله و شناخت عوامل استرس‌زا در محیط کار و تلاش برای رهایی از استرس شغلی، اولین قدم در راستای بالا‌بردن بهره‌وری هر چه‌بهتر کارمندان خواهد بود.

منظور از استرس شغلی چیست؟

انواع استرس شغلی متنوع با تعاریف مختلف وجود دارد اما به‌طور‌کلی می‌توان گفت، کنش متقابل بین شرایط کاری و ویژگی‌های فردی شاغل به‌گونه‌ای که خواسته‌های محیط کار بیش از توان فرد و خارج از تحمل او باشد.

تاریخچه

در قرن پانزدهم میلادی، برای اولين‌بار واژه‌ی «استرس» به معنای فشار بدنی مورد‌استفاده قرار گرفت. از حدود سال ۱۸۰۰ ميلادی يک کارخانه‌دار انگليسی به نام «رابرت اون» برای اولين‌بار نياز‌های نيروی انسانی در سازمان را مورد بررسی قرار داد و بهبود شرایط محیط کار را مطرح کرد. در اواخر قرن ۱۹ ميلادی، معانی استرس يا فشار گسترش يافت و تنش بر روی اعضای بدن يا نيروی ذهنی را هم در برگرفت.

انواع عوامل ایجاد استرس در کار

عوامل فردی: مثل تضاد در نقش، ابهام در نقش، تعارض در هدف‌های فردی، اتفاقات غیر‌منتظره شخصی و مسائل اقتصادی و… که نقش مهمی در ایجاد انواع استرس شغلی ایفا می‌کنند.

عوامل سازمانی: از جمله ساختار سازمانی، فرایندهای سازمانی، خط‌مشی‌های سازمانی، عوامل ارتباطی، الزامات شغلی، شرایط فیزیکی سازمان و مراحل حیات سازمان

عوامل محیطی: شامل عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی و عوامل تکنولوژیکی

انواع استرس شغلی

فرسودگی شغلی

خستگی در محیط کار امری عادی است و معمولا با خواب و استراحت برطرف می‌شود. درواقع خستگی فیزیولوژیک قابل جبران است اما فعالیت‌های یکنواخت و طولانی و انجام کار در شرایط نامساعد به‌تدریج باعث کوفتگی، اختلالات خواب و آسیب‌های روحی و جسمی خواهد شد. درصورتی‌که این علائم نادیده گرفته شوند، در نهایت منجر به خستگی مفرط شده که یکی از انواع استرس شغلی است و تمام اعمال جسمی و ذهنی فرد را مختل می‌کند.

استرس مبنی‌بر ترس

یکی دیگر از انواع استرس شغلی، از ترس نشئت می‌گیرد. این استرس می‌تواند به دلیل ترس ازدست‌دادن شغل و یا یک رئیس سمی در محیط کار ایجاد شود که تجربه‌ی ناخوشایندی خواهد بود؛ بنابراین یا می‌توانید با بالابردن توانایی‌های خود، به دنبال فرصت‌های شغلی بهتر بگردید یا درباره‌ی این ترس‌ها با سرپرست واحدتان صحبت کنید و قدمی در راه مدیریت استرس شغلی بردارید.

کارکردن بیش از حد

نشانه‌های رایج کار کردن بیش از حد شامل عوامل زیر می‌شود:

بی انرژی بودن

بی‌خوابی

نادیده‌گرفتن خواب

احساس پریشانی و نداشتن تمرکز

ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن

روحیه و حال بد

افزایش یا کاهش وزن

ناتوانی در ایجاد تعادل بین کار و زندگی اجتماعی

چگونه استرس شغلی را کاهش دهیم؟

  • عوامل استرس‌زا را بشناسید.
  • فهرستی از راهکارهای حل این مشکلات تهیه کنید.
  • یکی از موارد فهرست را انتخاب کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنید.
  • موفقیت‌های گذشته‌تان را به خود یادآوری کنید.
  • رویدادهای خوب را در ذهنتان نگهدارید و فهرستی از آن‌ها تهیه کنید.
  • اگر به فرد رازداری دسترسی دارید، در مسیر مدیریت استرس در محیط کار خود از او کمک بگیرید.

راهکارهای کاهش استرس شغلی کارکنان

راهکارهای کاهش استرس شغلی کارکنان به چه صورت است؟ مدیران ادارات و مشاغل، می‌توانند نقش مهمی در جهت رهایی از انواع استرس شغلی ایفا کرده و به کارمندان خود کمک کنند. در ادامه به چند نمونه از موارد کارآمد اشاره می‌کنیم:

  • به کارمندان اجازه داشتن یک فضای شخصی کاری را بدهید.
  • از صندلی‌های اداری ارگونومیک استفاده کنید.
  • یک اتاق استراحت برای کارمندان خود در نظر بگیرید.
  • آب‌وهوای مطبوعی را در فضای کاری حفظ کنید.

در نهایت باید اشاره کرد که اگر از مسائل مختلفی در محیط کار خود رنج می‌برید، آن را نادیده نگیرید و حتما به دنبال شناخت دقیق انواع استرس شغلی و کنترل آن‌ها باشید.

برخی از سوالات رایج

استرس شغلی چیست؟

پاسخ های فیزیکی و احساسی مضری هستند که، وقتی الزامات کار مطابق توانایی‌ها، منابع یا نیازهای کارگر نیست، به وجود می‌آید. این امر ممکن است به بیماری یا جراحت منجر شود.

عوامل محیطی تاثیرگذار بر استرس شغلی کدامند؟

کمبود یا نبود امکانات تجهیزات
شرایط فیزیکی نامطلوب یا خطرناک
نگرانی‌های محیطی
عوامل اقتصادی
عوامل تکنولوژیکی
عوامل اجتماعی

علل استرش شغلی کدام است؟

ویژگیهای نقش
ویژگیهای شغل
روابط کاری بین افراد
روش مدیریت منابع انسانی
شرایط محیطی

 



تاریخ: پنج شنبه 16 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

مقاله کامل درباره استرس و اضطراب ، دلایل استرس ،درمان انواع استرس

استرس واقیت زندگی و جزء جدایی ناپذیر از آن است. تلاش برای حذف استرس از زندگی بی‌نتیجه خواهد بود. در واقع استرس می‌تواند از نقطه نگاهی دیگر معنا بخش باشد، زیرا بدون اندکی هیجان و استرس مسیر زندگی راکد  خواهد بود و در پی آن خاموشی ذهن اتفاق می‌افتد.

از سوی دیگر استرس بیش از حد تعادل بدن را برهم میزند و موجب واکنش‌های فیزیکی و روانی در بدن می‌شود. برای جلوگری از بروز این اختلالات در زندگی، لازم است فشار روانی یا همان استرس را بشناسیم و از نشانه‌های ایجاد کننده آن مطلع باشیم تا همواره بتوانیم در مواقع لزوم با تشخیص درست و هوشمندانه از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کنیم.

در این قسمت از (مطالبی پیرامون استرس)  قصد داریم تا چیستی، نشانه‌ها، عوامل ایجاد استرس و خصوصا فشار روانی در شغل را بررسی کنیم تا تفاوتهای بین راهکارهای موثر و ناموثر را برای رسیدن به روشی عملی را تشخیص دهیم.

استرس چیست؟

استرس و اضطراب چیست ؟ استرس یک عکس العمل فیزیکی در برابر هر اتفاقی است که بدن نیاز به واکنش دارد. بدن انسان، این واکنش را در احساسات، فیزیک و ذهن فرد ایجاد میکند.

دقت کنیم، نتایج استرس هم بر روی احساسات دیگرمان اثر می‌گذارد، هم بر روی جسم و فیزیک ما اثر می‌گذارد و هم اینکه ذهن ما را درگیر می‌کند.

فرد در وضعیت استرس‌زا در یک موقعیت خاص ذهنی یا واقعی دچار تنش می‌شود. در این حالت باتوجه به ساختار روانی و جسمانی خود و همچنین تجربیات و شناختی که از خود دارد، دارای عمل یا دچار عکس‌العمل «کنش یا واکنش» است.

نتایجی که عمل‌کرد او ایجاد می‌کند بر شدت استرس و پیامدهای حاصل از آن اثر میگذارد.

نکته‌ی دیگری که در تعریف استرس قابل توجه است، تشخیص استرس مضر و مفید است، که به اختصار به آن میپردازیم.

 استرس مضر و مشکلات استرس چیست؟

وقتی که بر اثر اتفاقی، فشار روانی که فرد تجربه می‌کند بالا برود تا حدی که عملکرد وی را مختل کند «استرس مضر» است.

در این حالت فرد  سازنده نیست بلکه نسبت به رخداد پیش‌آمده تنها عکس‌العمل از خود نشان می‌دهد.

در برخی افراد این عکس‌العمل‌ها به سرعت و در برخی به کندی انجام میگیرد، و در هر دو حالت سازندگی رخ نمیدهد و فقط موجب به هم ریختگی بیشتر اوضاع و ذهن میگردد.

یکی از پیامدهایی که این نوع از تنش درپی دارد و ممکن است اکثر ما در طول زندگی با آن مواجه شده باشیم احساس بی‌انگیزگی و به تاخیر انداختن کارهاست.

 

در طولانی مدت تاثیرات «استرس مضر» بازتاب ذهنی و جسمی  و احساسی خواهد داشت و ممکن است باعث بیماری‌ها و آسیب‌های اجتماعی جدی گردد.

چهار الگوی پیامد استرس ذهنی:

پیامد‌های فشار روانی زیاد را در چهار الگو به اختصار بررسی میکنیم.

  پیامدهای الگوی عاطفی در استرس چیست:

موجب احساس عصبانیت (در اکثر مواقع غیر واقعی و تلقینی) و خشم، ناراحتی و آزردگی، افسردگی و اضطراب دائمی و در نهایت ناامیدی و بی‌انگیزگی می‌شود.

  پیامدهای الگوی شناختی:

موجب عدم تمرکز ذهن، انفعال ذهن، عدم توانایی تصمیم‌گیری، بی‌ثباتی و ناشکیبایی میشود.

  پیامدهای الگوی رفتاری در استرس چیست:

موجب بروز خشونت، پرخاشگری، عدم مسئولیت‌پذیری و انجام وظایف و رفتارهای خطرناک اجتماعی و فردی می‌شود.

  پیامدهای الگوی جسمانی:

با خستگی و دردهای بدنی شروع می‌شود و میتواند به انواع میگرن‌ها و ناراحتی‌های قلبی منجر شود. همچنین بی‌خوابی و بی‌اشتهایی اتفاق می‌افتد که بسیار آسیب زننده هستند.

استرس مفید و مزیت‌های استرس چیست؟

استرس در حد کم مفید است و عامل انگیزه و بالا بردن سرعت عمل در انجام کارها یا انتخاب و تصمیم‌گیری است.

علاوه بر این‌ها زمانی که منجر به عملی سازنده می‌شود، موجب خود باوری و احساس عزت نفس بالا است. عزت نفس عنصری است که توجه به آن و بالا بردن ارزشش در وجودمان خالق موفقیت در زندگی کاری و فردی است.

به طور ساده‌تر استرس مفید نوعی نیاز جسمی یا ذهنی است که این امکان را برای ما ایجاد می‌کند تا با خطر مبارزه کنیم یا از آن بگریزیم. مقدار متعادل و منطقی از استرس می‌تواند باعث بهبود عملکرد در وضعیتهای خاصی باشد، مانند هیجانی که ورزشکاران در وضعیت مسابقات تجربه میکنند، یا استرس آزمون که معمولا باعث میشود سرعت عمل در یادگیری و درک مفاهیم بالا رود.

شاید اکثر ما این تجربه را داشته باشیم که در شب آزمون مطالب بیشتری را فراگرفته باشیم و این کار را با سرعتی بالاتر از شرایط معمولی انجام داده‌ایم.

به این گونه از تجربه احساس استرس، استرس مفید می‌گوییم.

دلایل عمده فشار روانی و استرس چیست؟

همانطور که گفتیم استرس یک واکنش فیزیکی نسبت به یک محرک است. این محرک یا عامل تنش‌زا می‌تواند از حوادث بیرونی یا از واکنش‌های درونی نشات گیرد، یا ترکیبی از هر دو باشد.

از علت‌های اصلی پیدایش آن می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

تاثیر تغییرات جدی سبک زندگی در استرس چیست:

این تغییرات میتواند فشار روانی ایجاد کند یا حتی بر میزان تفسیرها و دغدعه‌های ذهنی بیافزاید. از جمله مواردی که می‌توان نام برد، مهاجرت یا نقل مکان جغرافیایی، انتقال محل کار، ازدواج، طلاق، اخراج از شغل و برای مادران جدید هم ممکن است اتفاق بیفتد.

نقش فشارهای محیطی در استرس چیست:

استرس شغلی، فشارهای مربوط به مسائل خانوادگی، مشکلات مالی، سابقه مورد حمله جسمی قرار گرفتن و بیماری‌های پزشکی سخت.

نقش محرک‌های اجتماعی در استرس چیست:

این عوامل در ساختار اجتماعی تنش‌زا وجود دارند و از عوامل اصلی میزان فشار روانی موجود در یک جامعه و جامعه آماری میانگین به حساب می‌آیند. مثل ترافیک‌های سنگین، اغتشاشات هویتی که جامعه برای برخی افراد به صورت غیر مستقیم می‌سازد، حوادث محیطی اجتماعی، محدودیت‌های فرهنگی، تعارضات و ناکامی‌های موجود در لایه‌های اصلی جوامع.

محدودیت‌ها:

مثل محدودیتهای زمانی، محدودیت‌های جنسی، محدویت‌های مالی، محدودیت‌های مربوط به مرزهای جغرافیایی و نژادی و محدودیت‌های جسمی و فیزیکی

ما اغلب فشار روانی را یه منشا خارجی نسبت میدهیم، اما باید این نکته را در نظر بگیریم که حوادث فشارزا نیستند، بلکه نوع دیدگاه و تفسیرهای ذهنی ماست که آن‌ها را تبدیل به مساله یا مشکل میکند.

این موضوع را میتوانیم در تفاوت پاسخ‌هایی که افراد در مواجه با یک اتفاق مشترک دارند، به وضوح دریافت.

احساس استرس در بدن چطور عمل می‌کند؟

فشار چه مثبت باشد چه منفی، منجر به واکنش فیزیکی در بدن می‌شود، که روی میزان هورمون‌هایی که در بدن ترشح میشود اثرگذار است. این هورمون‌ها به صورت مستقیم بر روی کارکرد قلب، ریه‌ها، عضلات بدن و سایر ارگان‌ها و اندام‌ها موثر است.

زمانی که تحت تنش و فشار قرار داریم بدن مرتب در حال تحریک شدن و ترشح هورمون‌های ناشی از احساس استرس است و در طولانی مدت موجب فرسایش بدن ما می‌شود.

 

اما زمانی که احساس امنیت و آرامش را دوباره تجربه کنیم کارکرد بدن ما به حالت سابق خود برمی‌گردد.

لازم است با علم به این اتفاقات در بدنمان همه روزه و هر لحظه ممکن است اتفاق بیفتد، استرس را تشخیص دهیم و زمان تاثیرات آن را کم کنیم. برای تحقق این امر میتوانیم به علائم هشدار در بدن توجه کنیم.

علائم هشدار بدن در مواجه با فشار روانی:

علائم هشداری وجود دارند که نشان دهنده شروع مرحله آسیب پذیری بدن هستند. با توجه به بدن خودمان و تمرکز روی سیستم عملکردش می‌توانیم از بروز آسیب و پیشرفت آن جلوگیری کنیم.

مرحله اول:

بدن با افزایش ضربان و فشار خون مواجه می‌شود. ترشح آدرنالین و کشیدگی عضلات اتفاق می‌افتد. این علائم سعی دارند به ما اخطار قرار گرفتن در موقعیت استرس‌زا قرار داریم.

مرحله دوم:

ممکن است بدن با مقاومتی که از خود نشان می‌دهد سرعت عمل را بالا ببرد. در این مرحله توجه به احوالات درونی و گفتگوی درونی بسیار مهم است. باید زمانی را به خود اختصاص دهیم و ذهن را آرام کنیم تا با عکس‌العمل‌های نابه‌جا باعث استرس بیشتر برای خودمان نباشیم.

در این حالت سیستم ایمنی بدن فعال شده و ممکن است تا مدتی انرژی بیشتری را برای ما مدیریت و حفظ کند.

مثلا برخی از افراد تحت فشار زیاد به یکباره سرعت کار را بالا برده و نتایجی را حاصل میکنند اما در نهایت به خاطر نبودن عنصر تمرکز راضی کننده نیست. این مقاومت در افراد متفاوت است اما در نهایت با ادامه شرایط به  آسیب منجر میشود.

مرحله سوم:

فرسودگی اتفاق می‌افتد. فرسودگی یعنی تحلیل رفتن قوای جسمی و انفعال ذهنی. زمانی که بدن تحت فشار تصمیم‌های نادرستش را هم نمی‌تواند عملی کند. بی‌انگیزگی، ناامیدی و افسردگی اتفاق می‌افتد و برای درمان آن باید مدت‌ها زمان صرف کرد و هزینه‌هایی دربر دارد.

در مورد فشار روانی سه عنصر را باید در نظر داشت:

  1. منبع فشار روانی
  2. شناخت نشانه‌ها و علائم
  3. چگونگی مقابله و راهکارهای آن

در مورد امکانات بررسی منشا توضیحاتی داشتیم. همچنین به صورت کوتاه در باره نشانه‌ها بحث کردیم. برای مقابله با استرس باید دو نکته را در نظر بگیریم.

نکات مهم در مقابله با استرس چیست؟

  • آیا ما تحت فشار روانی قرار داریم؟

درباره این سوال، آزمون خود ارزیابی ترتیب دادیم تا تشخیص‌مان به واقعیت نزدیک باشد. همچنین بتوانیم حرفه‌ای و منطقی وضعیت خود را بسنجیم.

آزمون خود ارزیابی

گاهی تغییراتی کوچک در احساساتی که به صورت معمول تجربه میکنیم، میتواند ناشی از فشار روانی باشد. با خود ارزیابی میتوانیم از وجود آن آگاه شویم و بیشتر روی خودمان تمرکز کنیم.

در این باره هشت سوال طراحی شده را به دقت بخوانید و منصفانه پاسخ دهید. (دقت کنید که این یک آزمون شخصیتی نیست بلکه نشان دهنده داشتن یا عدم وجود فشار روانی و استرس است.)

  1. آیا تجربه آرامش و شوخ طبعی برایتان ممکن است؟
  2. آیا به راحتی تحت تاثیر محیط و محرک‌های عصبی قرار میگیرید؟
  3. آیا راحت به خواب میروید و در طول خواب آرام و بی تنش هستید؟
  4. آیا فکر میکنید مسئولیت‌هایتان زیاد و بیش از ظرفیت زمانی و توان جسمس و فکریتان است؟
  5. آیا علائم جسمانی دارید که نشان دهنده فشار روانی باشد؟(سر درد، بی‌خوابی، بی‌اشتهایی، پریدن پلک و تیک‌های عصبی، درد معده و مشکلات گوارشی و…)
  6. آیا انزوا را به حضور در اجتماع ترجیح میدهید؟
  7. آیا در انجام وظایفتان از عدم تمرکز رنج میبرید؟
  8. آیا مصرف سیگار یا داروهای آرام‌بخش را اخیرا افزایش داده‌اید؟

اگر به چهار سوال از هشت سوال ذکر شده پاسخ مثبت داده‌اید لازم است در ابتدا دلیل استرس خود را از میان علت‌های اصلی ایجاد فشار روانی بیابید و در صدد مقابله با این احوال بربیایید.

  • فشار روانی در ما از چه درگاهی ایجاد میشود تا تمرین و درمانی هوشمندانه برای رفع آن به کار بریم؟

با بررسی این دو پارامتر گفته شده به راحتی می‌توانید تنش و استرس خود را بررسی کنید

بررسی یک علت شایع در ایجاد استرس مضر در زندگی روزمره

امروزه مرز میان «زندگی کاری» و «زندگی شخصی» افراد بسیار کم رنگ است. به طوری که یک فرد بیشتر زمان مفید خود را در محل کار میگذراند یا در حال انجام فعالیت‌های کاری در محیط غیر کاری است.

از این جهت یکی از عوامل موفقیت کاری و کسب درآمد بالا از کار و کسب یافتن و انجام دادن شغل زندگی است. شغل زندگی همان کاری است که حاضریم برای انجام آن صبح زود هنگام بیدار شویم و تا انرژی داریم در جهت پیشبرد آن کار کنیم. به عبارتی یکی از بهترین انگیزه بخش‌ها در زندگی داشتن شغل ایده‌آل است.

علاوه بر این ساختار اجتماعی، ویژگی‌های شخصیتی و اهداف فردی باعث میشود تا فشار کاری برای رسیدن به زندگی دلخواه و تحقق خواسته افزایش یابد. ما معمولا برای پاسخ‌گویی به خواسته‌های خود و خانواده‌مان از درگاه کار و شغل وارد میشویم، بنابراین میتوانیم نتیجه‌گیری کنیم استرس شغلی یکی از نمونه‌های روزمره و دائمی از تنش و فشارهای روانیست که میتوانیم با آن مواجه باشیم.

برای بررسی راهکارهای مقابله با آن لازم است استرس شغلی را بشناسیم و عوامل و نشانه‌های آن را بدانیم.

آزمون مناسب استرس چیست:

یرای تحقق خواسته‌ها و آزاد سازی پتانسیل درونی جهت دست‌یابی به اهداف داشتن آرامش و البته کمی هیجان پیش برنده در شغل زندگی لازم است.

برای دست‌یابی یه این منظور میتوانیم با خود شناسی و آگاهی از سطح فشار شغلی خود شروع کنیم و در ادامه مسیر را به درستی طی کنیم. در این مسیر اگر لازم بود مدیریت استرس را بیاموزیم و تمرین کنیم. برای شروع میتوانید آزمون (فشار کاری) را انجام دهید.«این آزمون در محل موسسه قابل انجام خواهد بود.»

انواع استرس چیست؟

استرس به دو دسته منفی و مثبت تقسیم می‌شود. نمیتوان همیشه گفت که استرس خوب نیست استرس گاهی اوقات میتواند مفید باشد و سبب پیشرفت و ارتقا شما و افزایش انگیزه شما در محل کار، مسابقه و یا هرجای دیگر شود. اما اگر استرس خود را تحمل نکنید و طولانی مدت شود ، می تواند به طور جدی در شغل ، زندگی خانوادگی و سلامتی شما تداخل ایجاد کند.

 

در ادامه در رابطه با ۰ تا ۱۰۰ استرس و انواعی که دارد صحبت خواهیم کرد. همچنین راه‌حل‌هایی را برای درمان هر یک متذکر خواهیم شد تا بتوانید شرایط را به‌خوبی تحت کنترل درآورید. انواع استرس چیست؟

استرس نوع مزمن

موضوعی که در رابطه با دو مورد قبلی از انواع استرس وجود دارد، این است که در آن‌ها کمی شور و هیجان دیده می‌شود؛ اما استرس مزمن این‌چنین نیست و هیچ شور و هیجانی ندارد. این استرس به‌قدری پیشرفت می‌کند که می‌تواند زندگی فرد را از پای درآورد و جسم و روح او را تحت تاثیر بگذارد. باید متذکر شد که این نوع از استرس آهسته و پیوسته در بدن انسان پرورانده می‌شود و آثار مخربی که دارد را به‌آرامی می‌گذارد.

به‌طورمعمول دلیل‌هایی که می‌تواند منجر به استرس نوع مزمن شود؛ شامل مواردی چون فقر، ازدواج ناموفق، شرایط بد خانه و خانواده، داشتن شغل نامناسب و … است. اگر فرد در هر یک از شرایط احساس کند که راهی برای نجات از شرایط ندارد و نمی‌تواند خود را از بدبختی نجات دهد، به این نوع از انواع استرس مبتلا می‌شود.

گاهی اوقات استرس مزمن ریشه در کودکی افراد دارد و به استرس و اضطراب‌هایی که در دوران کودکی تجربه کرده‌اند، مربوط می‌شود. گاهی اوقات تجربه افراد تلخ و بد است و همین موضوع باعث می‌شود که آن‌ها گمان کنند دنیا جای خوبی نیست و هیچ امیدی به آینده نداشته باشند. همان‌طور که می‌بینید این نوع از استرس مشکلات بسیاری را به همراه دارد و بدتر از انواع استرس قبلی است؛ پس باید حتما درمان شود. انواع استرس چیست؟

استرس نوع عاطفی

یکی از انواع استرس که امروزه بسیار شایع شده؛ نوع عاطفی است. این نوع از استرس اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که فرد مشکلاتی چون شکست، طلاق، از دست دادن فرد عزیز و مهم، دعوا و تنش زناشویی را تجربه کند. حال این فرد با چنین تجاربی به‌احتمال‌زیاد با مشکل افسردگی مواجه می‌شود و قطعا مشکلات جدی‌تری در آینده برای او پیش خواهد آمد.

استرس نوع عاطفی می‌تواند بر بدن فرد تاثیر بگذارد و مشکلات جدی اعم از تغییرات وزن، کم‌خوابی، احساس پریشانی، خستگی مزمن و … را به همراه داشته باشد؛ اما از آنجایی که این دست از مسائل اهمیت بالایی دارند، باید نسبت به برطرف کردن این مشکل تدابیری انجام شود.

برای مثال اگر شما با همسر خود مشکل دارید، بهتر است به‌جای فکر و خیال در رابطه با مشکل که کم‌کم به استرس ختم می‌شود، با او حرف بزنید تا مشکل به‌راحتی برطرف شود. حتی اگر نتوانستید مشکل را خودتان برطرف کنید، می‌توانید با یک مشاور در ارتباط باشید و از او کمک بخواهید تا درست‌ترین راهکارها جلوی پا شما قرار گیرد. گاهی اوقات مشکل پیش آمده ساده‌تر از آنچه فکر می‌کنید برطرف می‌شود.

استرس نوع فیزیکی

از متداول‌ترین انواع استرس در روانشناسی می‌توان به نوع فیزیکی اشاره کرد. این استرس در حقیقت به حوادث و شرایطی مربوط می‌شود که فرد در یک موقعیت سخت قرار می‌گیرد که امکان دارد بدنش تضعیف شود. برای مثال می‌توان مسافرت اشاره کرد. زمانی که فرد در مسافرت است، زمان خواب، غذا و بسیاری از کارهای دیگر به هم می‌خورد. همچنین مشکلاتی اعم از مدت زمان طولانی بودن در راه، نداشتن شرایط راحت و قابل قبول همگی از جمله عواملی هستند که می‌توانند بدن فرد را تضعیف کنند. این شرایط زمینه را برای استرس فیزیکی آماده می‌کند و باعث می‌شود که فرد شرایط سختی را تجربه کند.

استرس نوع پنهان

یکی دیگر از انواع استرس در روانشناسی که بسیار شایع است را می‌توان استرس پنهان دانست. این نوع از استرس بدون آنکه فرد مطلع باشد، بدن بیمار را درگیر می‌کند. در حقیقت تاثیرگذاری این استرس بر ضمیر ناخودآگاه است و فرد در اکثر مواقع از چنین استرسی بی‌خبر است. همین موضوع باعث شده که شرایط درمان سخت شود؛ زیرا فرد نمی‌داند که درگیر استرس شده است.

گاهی اوقات ضمیر ناخودآگاه به‌قدری درگیر می‌شود که به یک روانشناس مراجعه می‌کند و سپس طبق تشخیص روانشناس متوجه ابتلا به این استرس می‌شود. در ادامه نیز راهکارهایی را در اختیارتان قرار می‌دهد که بتوانید از طریق آن شرایط خانه، محیط کار و اطراف خود را به‌خوبی کنترل کنید و دچار مشکل نشوید.

علت استرس چیست؟

هرکسی محرک استرس متفاوتی دارد. طبق نظرسنجی ها ، استرس کاری در بالای لیست قرار دارد. چهل درصد کارگران آمریکایی اعتراف می کنند که استرس در دفترکار را تجربه کرده اند و یک چهارم آنها می گویند کار بزرگترین منبع استرس در زندگی آنها است.

دلایل استرس چیست:

  • در شغل خود ناراضی بودن
  • داشتن یک کار سنگین یا مسئولیت بیش از حد
  • ساعتهای طولانی کار کردن
  • داشتن مدیریت ضعیف ، انتظارات نامشخص از کار خود ، یا بدون گفتن در روند تصمیم گیری
  • کار در شرایط خطرناک
  • در مورد شانس خود برای پیشرفت یا خطر خاتمه دادن ناامن باشید
  • مجبور به سخنرانی در مقابل همکاران
  • در کار با تبعیض یا آزار و اذیت مواجه شوید ، به خصوص اگر شرکت شما پشتیبانی نکند

استرس های زندگی نیز می توانند تأثیر زیادی داشته باشند. نمونه هایی از استرس های زندگی و علائم استرس چیست:

  • مرگ عزیزی
  • طلاق
  • از دست دادن شغل
  • افزایش تعهدات مالی
  • ازدواج كردن
  • انتقال به خانه جدید
  • بیماری مزمن یا آسیب دیدگی
  • مشکلات عاطفی (افسردگی ، اضطراب ، عصبانیت ، غم ، احساس گناه ، اعتماد به نفس پایین)
  • مراقبت از یکی از اعضای خانواده سالخورده یا بیمار
  • یک رویداد آسیب زا ، مانند یک فاجعه طبیعی ، سرقت ، تجاوز ، یا خشونت علیه شما یا یکی از عزیزانتان

در پاسخ به سوال استرس چیست گاهی اوقات استرس بیش از آنکه از بیرون باشد از درون ناشی می شود. فقط با نگرانی در مورد مسائل می توانید خود را استرس دهید. همه این عوامل می توانند منجر به استرس شوند:

از دیگر عوامل استرس چیست را می توان مواردی نظیر ترس و عدم اطمینان وقتی مرتباً اخبار مربوط به تهدیدات حملات تروریستی ، گرم شدن کره زمین و موادشیمیایی سمی را می شنوید، دانست. این موارد می توانند استرس را در شما ایجاد کنند ، خصوصاً به این دلیل که احساس می کنید هیچ کنترلی بر آن وقایع ندارید.

حتی اگر بلایا به طور معمول وقایع بسیار نادری هستند ، پوشش زنده آنها در رسانه ها ممکن است باعث شود که گویی احتمال وقوع آنها بیش از آنچه در واقعیت هستند ، باشد. دیگر پاسخ به استرس چیست همچنین می تواند ترس ها و نگرانی هایی، از جمله اینکه نگران باشید در پروژه کاری یک پروژه را به پایان نبرید یا در ماه جاری پول کافی برای پرداخت صورتحساب خود نداشته باشید.

موارد مختلف استرس چیست؟

نگرش ها و برداشت ها نگاه شما به جهان یا یک موقعیت خاص می تواند تعیین کند که آیا باعث ایجاد استرس می شود. به عنوان مثال ، اگر دستگاه تلویزیون شما به سرقت رفته باشد و این نگرش را داشته باشید که “مشکلی نیست ، شرکت بیمه من هزینه جدیدی را پرداخت می کند” ، استرس شما بسیار کمتر از این خواهد بود که فکر کنید “تلویزیون من از بین رفته است و من” هرگز آن را پس نخواهم گرفت! اگر دزدها به خانه من برگردند تا دوباره سرقت کنند چه؟

به همین ترتیب ، افرادی که احساس می کنند کار خوبی در محل کار خود انجام می دهند تحت تأثیر یک پروژه بزرگ آینده کمتر از کسانی که نگران بی کفایتی خود هستند ، تحت فشار قرار می گیرند.

انتظارات غیرواقعی نیز می توانند یکی از علل دیگر در پاسخ به سوال استرس چیست است. توجه کنید هیچ کس کامل نیست. اگر شما انتظار دارید که همه کارها را به طور مداوم انجام دهید ، مقصر هستید که وقتی همه چیز مطابق انتظار پیش نمی رود احساس استرس کنید.

تغییر دادن جوابی دیگر برای درک معنی استرس چیست می باشد. هر تغییر اساسی در زندگی می تواند استرس زا باشد – حتی یک اتفاق شاد مانند عروسی یا ارتقا شغل. حوادث ناخوشایندتر مانند طلاق ، شکست اقتصادی بزرگ یا مرگ در خانواده می تواند منابع قابل توجهی از استرس باشد.

سطح استرس شما براساس شخصیت و نحوه پاسخگویی شما به موقعیت ها متفاوت خواهد بود. برخی از افراد همه چیز را همان لحظه پشت سر می گذارند. از نظر آنها ، استرسهای کاری و استرسهای زندگی فقط دست اندازهای جزئی در جاده زندگی هستند. اما برخی دیگر به معنای واقعی کلمه خود را بیمار می کنند.

تأثیرات استرس چیست (بر سلامتی شما)

عوارض استرس و فشار عصبی چیست؟ هنگامی که در یک وضعیت استرس زا هستید ، بدن شما یک پاسخ فیزیکی را شروع می کند. سیستم عصبی شما دوباره شروع به کار می کند و هورمون هایی را ترشح می کند که شما را برای جنگیدن یا بلند شدن آماده می کند. این پاسخ “جنگ یا فرار” نامیده می شود.

به همین دلیل است که وقتی در یک موقعیت استرس زا هستید ، ممکن است متوجه شوید که ضربان قلب شما بالا می رود ، تنفس شما تندتر می شود ، عضلات شما متشنج می شوند و شروع به تعریق می کنید. این نوع استرس کوتاه مدت و موقتی است (استرس حاد) و بدن شما معمولاً به سرعت از آن بهبود می یابد.

دیگر عوارض استرس چیست؟

اما اگر سیستم استرس شما برای مدت طولانی فعال باقی بماند (استرس مزمن) ، می تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی تر یا تشدید شود. هجوم مداوم هورمون های استرس می تواند ساییدگی زیادی بر روی بدن شما ایجاد کند و باعث پیرتر شدن سریع آن و مستعد بیماری شود.

اگر مدت کوتاهی استرس داشته باشید ، ممکن است برخی از این علائم جسمی را مشاهده کنید:

  • سردرد
  • خستگی
  • مشکل خوابیدن
  • مشکل در تمرکز
  • معده ناراحت
  • تحریک پذیری

عوارض جدی تر استرس چیست؟

وقتی استرس طولانی مدت می شود و به درستی برطرف نمی شود ، می تواند منجر به تعدادی از بیماری های جدی تر سلامتی شود ، از جمله:

  • افسردگی
  • فشار خون بالا
  • ضربان قلب غیر طبیعی (آریتمی)
  • سخت شدن عروق (تصلب شرایین)
  • بیماری قلبی
  • حمله قلبی
  • سوزش معده ، زخم ، سندرم روده تحریک پذیر
  • معده ناراحت – گرفتگی عضلات ، یبوست و اسهال
  • افزایش یا کاهش وزن
  • تغییر در میل جنسی
  • مشکلات باروری
  • شعله ور شدن آسم یا آرتروز
  • مشکلات پوستی مانند آکنه ، اگزما و پسوریازیس

کنترل استرس می تواند یک تغییر واقعی در سلامتی شما ایجاد کند. یک مطالعه نشان داد که زنان مبتلا به بیماری قلبی اگر تحت یک برنامه مدیریت استرس قرار بگیرند ، عمر طولانی تری دارند.

۱۶ راه‌های کاهش انواع استرس (دشمن استرس چیست؟)

  1. تلاش کنید که دید بهتری به زندگی داشته باشید و تمام وقایع را منفی پیش‌بینی نکنید.
  2. زمانی از تایم روزانه را به انجام امور مورد علاقه خود اختصاص دهید.
  3. برای خود برنامه‌ریزی انجام دهید و سعی کنید تمام شرایط را مطابق با آن برنامه پیش ببرید.
  4. این موضوع را بپذیرید که گاهی اوقات امکان کنترل شرایط را ندارید و باید برخی از مسائل را بپذیرید.
  5. در برنامه غذایی خود از غذاهای سالم و متعادل استفاده کنید.
  6. در جهت کاهش استرس به سمت مصرف سیگار و مشروبات الکلی نروید.
  7. ورزش کردن به‌صورت دائم را در برنامه خود قرار دهید. دقت داشته باشید که اگر بدن شما تناسب لازم را داشته باشد، می‌تواند در برابر استرس مقاومت بهتری داشته باشد.
  8. از خواب کافی غافل نشوید و به‌اندازه کافی استراحت کنید. دقت داشته باشید که گاهی اوقات بسیاری از انواع استرس ناشی از بی‌خوابی است.
  9. توانایی نه گفتن را داشته باشید. بسیاری از شرایط سختی که با آن‌ها مواجه می‌شوید، به دلیل عدم توانایی در نه گفتن است.
  10. در صورت وجود مشکل از مراجعه به پزشک خودداری نکنید. دقت داشته باشید که بسیاری از استرس‌ها در ابتدا قابل درمان هستند، اما اگر به آن‌ها توجه نکنید، می‌توانند مشکل‌آفرین شوند.

استرس ذهنی سیستم عصبی دلسوز شما را فعال می کند و به بدن شما نشان می دهد که به حالت “جنگ یا گریز” در می آید.در طی این واکنش ، هورمون های استرس ترشح می شوند و علائم جسمی مانند ضربان قلب سریعتر ، تنفس سریعتر و رگ های خونی منقبض را تجربه می کنید.

 

تمرینات تنفس عمیق می تواند به فعال سازی سیستم عصبی پاراسمپاتیک کمک کند ، که پاسخ آرامش را کنترل می کند. انواع مختلفی از تمرینات تنفس عمیق وجود دارد ، از جمله تنفس دیافراگم ، تنفس شکمی ، تنفس شکمی و تنفس ضربان دار.

هدف از تنفس عمیق این است که آگاهی خود را بر روی نفس خود متمرکز کنید، و آن را کندتر و عمیق تر کنید. هنگامی که از طریق بینی نفس عمیق می کشید ، ریه های شما کاملاً منبسط شده و شکم شما بالا می رود. این کمک می کند ضربان قلب شما کاهش یابد ، و به شما امکان می دهد آرامش بیشتری داشته باشید.

  1. گذراندن اوقات با حیوان خانگی راهی آرامش بخش و لذت بخش یکی از راهکارهای کاهش استرس است.

علائم روانی و عاطفی استرس چیست؟

برخی از علائم روانشناختی و عاطفی که ثابت می‌کنند تحت فشار قرار گرفته‌اید عبارتند از:

  1. افسردگی یا اضطراب
  2. عصبانیت، تحریک پذیری یا بی قراری
  3. احساس خستگی، عدم انگیزه یا عدم تمرکز
  4. مشکل خوابیدن یا خواب زیاد
  5. افکار رقابتی یا نگرانی مداوم
  6. مشکلات حافظه یا تمرکز شما
  7. تصمیم گیری‌های بد

چه عواملی می‌تواند باعث ایجاد استرس در ما شود؟

استرس می‌تواند ناشی از هرگونه محرک جسمی یا عاطفی و حتی موقعیتی باشد و اصولا افراد با موارد مختلفی از استرس از جمله استرس کار، استرس رابطه یا استرس والدین در طول زندگی خود سر و کار دارند. همانطور که در اواسط این مقاله انواع استرس را به شما معرفی کردیم لازم است تا دوباره ذکر کنم که استرس انواع مختلفی دارد و  به مراحل خاصی از زندگی مانند پیری، بارداری و سال‌های نوجوانی یا دوران یائسگی نیز مرتبط می‌شود.

شاید جالب باشد اما کودکان هم حتی می‌توانند تحت تاثیر استرس قرار گیرند. حال با توجه به عوامل مختلف و روحی یک فرد استرس می‌تواند غیرقابل کنترل و یا طاقت‌فرسا گردد. موارد زیر که در ادامه برایتان ذکر خواهیم کرد نشان دهنده استرس غیرقابل کنترل هستند:

  1. مشکلات اجتماعی و مالی
  2. بیماری جسمی یا روحی
  3. استرس حاصل از شبکه‌های اجتماعی
  4. سابقه خانوادگی وجود استرس یا اختلاف خانوادگی

استرس چگونه بر بدن تأثیر می‌گذارد؟

استرس ابتدا بر احساسات یک فرد تأثیر می‌گذارد و سپس در او علائم روانی ایجاد می‌کند. علائم اولیه که استرس در یک فرد ایجاد می‌کند ممکن است شامل احساسات زیر باشد:

  1. اضطراب
  2. عصبی بودن
  3. حواس پرتی
  4. گفت و گویی درونی
  5. نگرانی بیش از حد
  6. فشار درونی
  7. تغییر در الگوی خواب

سپس این حالات عاطفی می‌توانند ظاهر فرد را هم تحت تأثیر قرار دهند. ممکن است فرد مبتلا به گونه زیر به نظر برسد:

  1. غیرمعمول مضطرب یا عصبی
  2. پریشان
  3. تحریک پذیر یا عصبانی

در واقع با توجه به سطح استرس موجود در یک فرد و مدت زمانی که این روند قرار است در او ادامه پیدا کند، فرد ممکن است علائم شدید عاطفی یا جسمی بیشتری را در این بازه زمانی تجربه کند مانند موارد زیر:

  1. خستگی بیش از حد
  2. افسردگی
  3. داشتن افکاری در خصوص صدمه زدن به خود یا دیگران
  4. سردرد
  5. حالت تهوع و استفراغ
  6. اسهال
  7. احساس درد یا فشار روی قفسه سینه
  8. بالا رفتن ضربان قلب
  9. سرگیجه یا گرگرفتگی
  10. عجله یا بیقراری
  11. تنگی نفس
  12. احساس خفگی

البته لازم به ذکر است که در اکثر موارد این علائم ذکر شده بسیار جزئی هستند و نمیتوانند صدمات جدی بر یک فرد ایجاد کنند. در صورت شدیدتر یا زیادتر شدن شدت آن‌ها دیگر زمان آن فرا می‌رسد تا به دنبال کمک‌های پزشکی باشید.

در صورت مواجهه با استرس چه زمانی باید با پزشک تماس بگیریم؟

درصورتی که قادر به شناسایی منشا استرس خود نیستید و یا اینکه علائم در شما خیلی پررنگ و قابل مشهود هستند دیگر زمان آن است تا با با پزشک خود تماس بگیرید.

  1. گر با استفاده از کمک دوستان، خانواده و مشاوران خود نتوانستید ریشه و منشاء اصلی استرس خود را شناسایی کنید باید به سراغ یک پزشک بروید.
  2. گاهی در پشت پرده استرسی که از آن رنج می‌برید یک دلیل پنهان وجود دارد و به منظور کشف این دلیل لازم است تا از یک مشاور کمک بگیرید و همچنین لازم به ذکر است که بعد از صحبت کردن با یک مشاور، پزشک نیز می‌تواند شخص مناسبی به منظور درمان علائم استرس شما باشد.
  3. بدانید که هر چه زودتر از یک راه‌حل مناسب در این راستا کمک بگیرید به نفع شما خواهد بود و باعث می‌شود تا زودتر از شر این حس مزاحم خلاص شوید. همچنین اگر علائم جسمی دارید که به نظر می رسد ارتباط چندانی با استرس موجود در شما ندارند باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

اگر استرس شما منجر به بروز هر یک از عوامل زیر شود باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیک‌ترین بیمارستان اطراف خود رجوع کنید:

  1. افکار آسیب رساندن به خودتان
  2. افکار آسیب رساندن به دیگران
  3. درد موجود در قفسه سینه
  4. وجود ضربان قلب سریع
  5. سردرد

تکنیک‌های مدیریت استرس

شما همواره می‌توانید برای جلوگیری از استرس اقدام کنید و سعی داشته باشید تا بر آن غلبه کنید.حال به منظور مدیریت استرس و کنترل هرچه بهتر آن ما به شما راهکارهایی در ادامه معرفی خواهیم نمود:

  1. اهداف و محدودیت‌های واقع بینانه‌ای برای خود تعیین کنید.
  2. حداکثر سعی خود را کنید تا از مسائل ناچیز یا نسبتاً بی‌اهمیتی که از اطرافیان خود می‌شنوید ناراحت نشوید.
  3. در کلاس‌های مدیریت استرس، مدیریت زمان، یا کنترل خشم شرکت کنید.
  4. فعالیت‌هایی را که از آن‌ها لذت می‌برید را پیدا کنید و زمانی را به منظور تخصص یافتن در آن‌ها اختصاص دهید.
  5. در تمرینات بدنی منظم شرکت کنید.
  6. از مصرف الکل و کافئین اجتناب کنید .
  7. به زندگی نگاه مثبت داشته باشید.
  8. به خاطر کارهای خوبی که هر روز انجام می‌دهید از خودتان سپاسگذاری کنید.

استرس را بشناسید

استرس یکی از مشکلات بسیار رایج این روزهای زندگی افراد محسوب می‌شود. استرس بدون توجه به جنسیت و سن ممکن است به هر دلیل به وجود آید و در انواع گوناگون مشاهده شود. در این بین، شما باید با علائم استرس بیش از حد آشنایی داشته باشید تا بتوانید برای درمان استرس شدید اقدامات لازم را انجام دهید. ممکن است این سؤال برای شما ایجاد شود که استرس از چیست؟ دلایل زیادی برای ایجاد استرس وجود دارد؛ بسیاری از مسائل همانند طرز فکر، باور، دیدگاه و مشکلات روحی و گاها جسمی افراد بدین ترتیب باعث بروز انواع استرس می‌شود.

همچنین بسیاری از فرآیندهای زندگی افراد را مختل می‌سازد و به همین دلیل است که استرس می‌تواند در انواع گوناگون و به طور شدید گاها مشاهده شود. شما برای درمان استرس شدید باید هر چه سریع‌تر وارد عمل شوید؛ چرا که هرچه استرس به قول معروف در سبک زندگی، شخصیت و جسم افراد کهنه‌تر شود قطعا درمان آن شما را با مشکلات بالاتری رو‌به‌رو خواهد کرد. خاطر نشان می‌کنیم که به واسطه استرس بسیاری از هدف‌های زندگی افراد از بین می‌رود و انسان بدین شکل ممکن است با بی انگیزگی مواجه شود. قطعا این بی‌انگیزگی می‌تواند پیامدهای فوق‌العاده وحشتناکی داشته باشد.

راه درمان استرس شدید را پیدا کنید

زمانی که شما بتوانید این موضوع را برای خود روشن کنید که استرس از چیست آنگاه علائم استرس بیش از حد را نیز خواهید شناخت. همچنین برای درمان استرس شدید به دنبال راه چاره خواهید بود؛ چرا که اگر استرس درمان نشود صددرصد می‌تواند به واسطه پیامدهای سنگینی که دارد مشکلات روحی و روانی و حتی جسمی بسیار خطرناکی را برای شما به وجود آورد. توجه داشته باشید بسیاری از افرادی که دچار استرس شدید هستند عموما با یک سری احساس‌های آزاردهنده ساعات خود را میگذارند.

این احساسات به ناامیدی منتهی می‌شود. ناامیدی نیز باعث حرکات وحشتناکی در زندگی می‌گردد؛ چرا که در این بین شما انواع خشم و عصبانیت را می‌توانید در رفتار این گونه افراد احساس کنید.اینچنین است افرادی که استرس شدید دارند را در بسیاری از شرایط به عنوان افراد افسرده می‌شناسند. چنانچه افراد به دنبال راه درمان نباشند و آن را جدی نگیرند و راه درمان آن را شروع نکنند چه بسا با انواع بیماری‌های جسمی رو‌به‌رو نشوند و به همین ترتیب ما به این افراد توصیه می‌کنیم که از استرس خود را بشناسند و به فکر راه درمان باشند.

چنانچه به هر دلیل با علائم استرس بیش از حد روبه‌رو باشند، هر چه سریع‌تر باید به درمان استرس شدید اقدام کنند؛ چرا که این روزها با پیشرفت تکنولوژی به راحتی می‌توانند راهکارهای مناسبی را برای درمان استرس مورد استفاده قرار دهند.

استرس آنچنان هم بد نیست

زمانی که شما متوجه شوید استرس از چیست راحت‌تر خواهید توانست به درمان آن اقدام کنید؛ چرا که در این بین بعضی از استرس‌ها مضر نیستند. باید به این نکته کلیدی توجه داشته باشید که چنانچه افراد مقداری استرس را در فرایند زندگی خود دنبال نکنند، نخواهند توانست در زندگی خود نظم لازم را نیز جدی بگیرند. بدین ترتیب انواع فعالیت‌های افراد با سرعت عمل قابل توجهی مواجه نخواهد شد. به همین دلیل است که شما نمی‌توانید استرس را یک فرایند مطلقا آسیب‌زا و مضر در نظر بگیرید. با مشخص کردن نوع استرس خود خواهید توانست ماهیت اصلی آن را بشناسید؛ چرا که برخی استرس‌ها و اضطراب‌ها لازمه زندگی هستند تا افراد بتوانند به نحوی به برنامه‌ریزی منظمی بپردازند و طبق آن به اهداف خود فکر کنند.

به چه دلیلی استرس به وجود می‌آید

توجه داشته باشید که استرس به وسیله علت‌های خاصی به وجود می‌آید. یکی از این‌ها دلایل سبک زندگی افراد است. به این دلیل که شما با توجه به روشن شدن نوع استرس خود خواهید توانست آن را شناسایی کرده و چنانچه استرس شدیدی داشته باشید به فکر درمان استرس شدید خود باشید. اما مشاهده شده است بسیاری از افراد به خاطر فرایند‌های خاصی مانند طلاق و یا حتی گاها ازدواج ممکن است دچار استرس شوند. همچنین به خاطر انواع مشکلات خانوادگی مانند مشکلات مالی با استرس‌های شدید و گوناگونی مواجه شوند.

اگر هر چه سریع‌تر به فکر درمان استرس شدید نباشید این استرس‌ها می‌تواند عواقب بسیار بدی را به وجود آورد؛ چرا که افراد در جامعه اگر ذهن آرامی نداشته باشند، صد درصد برای جامعه آسیب‌های فراوانی را ایجاد خواهند کرد. البته بسیاری از محدودیت‌ها به لحاظ جغرافیایی و یا حتی محدودیت‌های مالی می‌تواند یکی از دلایل استرس به حساب آید؛ چرا که سبک زندگی افراد با یکدیگر متفاوت است.

چنانچه شما نتوانید سبک زندگی خود را مدیریت کنید بدون شک با وجود عوامل استرس‌زا زندگی شما نخواهد توانست روال عادی خود را به دست گیرد. این چنین است که بسیاری از نکات و باورهای مثبت را نخواهید توانست به شکلی کاملا خاص احساس کنید و همیشه ذهن شما با انواع تنش رو‌به‌رو خواهد بود.

همه چیز را جدی نگیرید

اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که استرس به واسطه فشارهای بسیار خاص روحی می‌تواند روی جسم بدن نیز تاثیرات بسیار شدید و مضری را وارد آورد؛ چرا که انواع استرس شدید به راحتی باعث از دست رفتن ثبات و ساختار اصلی بدن می‌شود و همچنین در برخی از اوقات شما ممکن است با وجود استرس به دردهای خاصی مانند دردهای شدید میگرنی و یا دردهای عضلانی در بدن روبه‌رو شوید و همان گونه که می‌دانید تمامی دردها منبع و منشأ خاصی دارند. استرس نیز به عنوان یک منبع اصلی شناخته می‌شود و بدین ترتیب شما بهتر است درمان استرس شدید را جزء ضرورترین درمان‌ها قرار دهید.

گوشه گیر نباشید

طبق موارد گفته شده برای این که بتوانید به نحو احسن همیشه جوان، سرزنده و شاداب بمانید از انواع استرس که منبع اصلی بسیاری از بیماری‌ها است شدیدا دوری کنید؛ چرا که در غیر این صورت استرس در سبک زندگی شما جز به تباهی چیز دیگری را نخواهد توانست تبدیل کند. پس تا حد امکان برای درمان استرس شدید به دنبال تکنیک‌ها و راهکارهای مناسب باشید. به این دلیل که شما اگر نتوانید این نکته را برای خود روشن کنید که تمامی مسائل و قضای زندگی آنچنان مهم و جدی نیست که شما بخواهید به وسیله آن زندگی را برای خود و اطرافیان تلخ کنید تا حدودی از بروز انواع استرس جلوگیری کرده‌اید.

به دنبال شغل مناسب باشید

اما یکی از دلایلی که افراد به واسطه آن بسیار به دنبال درمان استرس شدید هستند به خاطر انواع استرس کاری است؛ چراکه این نوع استرس در گروه رایج‌ترین انواع استرس قرار گرفته است. به هر حال راضی نبودن از منبع درآمد باعث می‌شود که انسان همیشه با مشکلات مالی بسیاری دست‌وپنجه نرم کند.

به همین دلیل استرس کاری از جمله استرس‌های بسیار شایع محسوب می‌گردد که در برخی از اوقات مشاهده شده است به خاطر وجود ساعت‌های کاری طولانی افراد نتوانسته ظرفیت خود را بالا ببرند و این چنین تنها به دنبال درمان استرس شدید بوده‌اند. البته برخی از سوء تفاهم‌ها و تبعیض‌های جنسیتی نیز باعث می‌شود که انسان به طور ناخودآگاه با استرس روبه‌رو شود و به همین دلیل همیشه دنبال یک شغل کاملا مناسب برای خود باشید؛ چرا که شغل یکی از مهم‌ترین مسائل به‌روز زندگی است که شما بیشتر زمان خود را با آن سپری می‌کنید، پس اگر رضایت کافی نداشته باشید نخواهید توانست به بازدهی بالا در شغل کار خود فکر کنید.

اعتماد به نفس خود را بالا ببرید

بسیاری از انواع استرس‌های شدید نیز به خاطر وجود انواع بیماری به وجود می‌آید. اما اگر شما روحیه و خونسردی خود برای بروز انواع بیماری حفظ کنید، صددرصد روحیه بالای شما باعث خواهد شد تا روند درمان به شکل مناسب تری طی شود و به درمان سریع نیز منجر خواهد شد. البته نمی‌توان اعتماد به نفس پایین را یکی از دلایل استرس به حساب نیاورد؛ چرا که اعتماد به نفس تاثیر بسیاری روی ساختار ذهنی انسان می‌گذارد و هرگونه پایین‌بودن اعتماد به نفس بدون شک باعث وجود استرس و اضطراب می‌گردد.

به همین خاطر سعی کنید، اعتماد به نفس خود را همیشه بالا ببرید و تا حد امکان در سیر اتفاقات گذشته نباشید که دچار احساس گناه شوید؛ چرا که احساس گناه انسان را با ناامیدی روبه‌رو می‌کند و این موارد جزء موارد کلیدی برای بروز انواع استرس محسوب می‌شود.

درمان استرس شدید را جدی بگیرید

چیزی که نمی‌توان آن را نادیده گرفت قدرت ذهن و باور است و زمانی که شما قادر نباشید ذهن خود را مدیریت کنید، استرس به شکل ویژه باعث خواهد شد که شما به واسطه عدم تمرکز نتوانید در شغل و زندگی خود موفق باشید. اگر از انواع باور و نگرش منفی دوری کنید صددرصد به انواع استرس شدید دچار نخواهید شد و دیگر لازم نیست به فکر درمان استرس شدید باشید؛ چراکه ماهیت اصلی زندگی با فراز و نشیب‌های بسیاری رو‌به‌رو است که اگر شما بخواهید این موارد را جدی بگیرید تنها به استرس و اضطراب دامن زده‌اید. همان‌گونه که شاید شما بهتر بدانید استرس می‌تواند ضربان قلب شما را به شدت بالا آورده و حتی انواع مشکلات گوارشی، سردرد و بی‌خوابی را به وجود آورد.

جمع‌بندی

به طور کامل با استرس چیست و عوامل موثر بر درمان سریع استرس آشنا شدیم. اگرچه ممکن است استرس و اضطراب در محل کار و زندگی شخصی شما بوجود آید ، اما روشهای ساده بسیاری برای کاهش فشار وارده وجود دارد. این نکات اغلب شامل دور شدن ذهن از منبع استرس است. ورزش، هوشیاری، موسیقی و صمیمیت جسمی همه می توانند در رفع اضطراب موثر باشند همچنین تعادل کلی کار و زندگی شما را بهبود می بخشند.

برخی از سوالات رایج

استرس چیست؟

استرس یک عکس العمل فیزیکی در برابر هر اتفاقی است که بدن نیاز به واکنش دارد. بدن انسان، این واکنش را در احساسات، فیزیک و ذهن فرد ایجاد میکند.

استرس مضر و مشکلات استرس چیست؟

وقتی که بر اثر اتفاقی، فشار روانی که فرد تجربه می‌کند بالا برود تا حدی که عملکرد وی را مختل کند «استرس مضر» است.

دلایل عمده فشار روانی و استرس چیست؟

تاثیر تغییرات جدی سبک زندگی در استرس چیست
نقش فشارهای محیطی در استرس چیست
نقش محرک‌های اجتماعی در استرس چیست
محدودیت‌ها




تاریخ: پنج شنبه 16 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

کاریابی و استخدام ، شیوه یافتن شغل مورد علاقه

شغل دلخواه من چیست؟

داشتن شغل دلخواه بیش از آنچه  فکر کنید در زندگی ما اثرگذار است. اینکه من به چه شغلی علاقه دارم؟ چگونه شغل دلخواهم را پیدا کنم؟ چگونه شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ چگونه شغل مورد علاقه پیدا کنیم؟ چگونه علاقه شغلی خود را کشف کنیم ؟ چگونه شغل آینده خود را پیدا کنیم؟

سؤالاتی است که اکثر ما در زمان­‌هایی از زندگی ‌مان از خود پرسیده‌­ایم. این سؤالات معمولا از جنس خودشناسی هستند و زمانی مطرح می ‌گردند که نیازی از جنس هدف ‌مندی در ما پدید می­‌آید. این سؤالات می‌توانند سر آغاز قصه ­‌های بزرگ ما باشند، قصه‌هایی از جنس خواستن، تلاش کردن و رسیدن.

نکته­‌ای که باید در نظر بگیریم این است که افرادی که شغل دلخواه خود را یافته‌اند و ما آنها را در این زمینه موفق می‌دانیم، همان کسانی هستند که تصمیمات جدی گرفته­‌اند و هزینه­‌های زیادی داده‌­اند تا کاری را انجام دهند، که برای آن متولد شده­‌اند و به گفته­‌ی خودشان برای انجام آن کار ساخته شد‌ه­‌اند.

این افراد همان کسانی هستند که می­‌گویند: «هیچ کس نیست که بتواند بیشتر از من به این کار عشق بورزد یا آن را بهتر از من انجام دهد». تست پيدا كردن شغل مورد علاقه به چه صورتی است؟

«ایسای»، برنده جابزه سال ۲۰۱۵ TED گفته: «درون افرادی که شغل دلخواه خود را پیدا کرده­‌اند، عطشی موج میزند. آنها کسانی هستند که برای صبح بیدار شدن و سرکار رفتن لحظه­ شماری می‌‌کنند».

شغل مورد علاقه، چه تأثیر­ی در کیفیت زندگی ما دارد؟

کاری که به آن مشغول می‌شویم اغلب تحت تأثیر شرایط مختلف اجتماعی، اقتصادی، نظام ارزشی و خانوادگی است. عوامل دیگری هم هستند که هوشیاری به آنها می‌تواند در تصمیم‌­گیری­‌ها نتایج بهتری را بوجود بیاورد.

بخشی از اهداف زندگی انسان رسیدن به لذت و تجربه تحقق خواسته است.

امروزه زندگی شخصی و کاری ما، پیوندی ناگسستنی با هم دارند. بخش قابل ملاحظه­‌ای از فعالیت­‌های روز­مره­ ما صرف ایجاد تغییر در زندگی از طریق کار و کسب می‌شود. در این مسیر، لذت بردن و داشتن آرامش درونی از این ‌که، کاری که انجام می‌دهید موجب رضایت شما می‌شود و یا کیفیت زندگی‌تان و دیگران را بالا می‌­برد، می‌تواند نیرومندی و پتانسیل درونی شما را برای عمل‌کردی هرچه بهتر حفظ کند.

افرادی که  به انجام شغل دلخواه‌شان مشغولند، نه ­تنها از مسیر خود لذت می ‌برند، بلکه در زمینه کسب درآمد هم موفق­­تر عمل می‌کنند و شادی و سرزندگی ازجمله خصوصیات آن‌هاست.

آیا شغل فعلی من، همان شغل دلخواه من است؟

لازم است شما هم ایده کار و کسب دلخواه خود را بشناسید. طبق تحقیقات «اسکات­دلیز­مور» سخنران TED هشتاد درصد مردم از شغل‌ شان راضی نیستند.

او این بررسی را با طرح سؤال ساده­‌ای انجام داد و پرسید: «چرا مشغول این کاری؟» این سؤالی است که شما هم باید از خودتان بپرسید تا در دسته انسان­هایی قرار گیرید که از فعالیت شغلی‌شان راضی‌اند. چه‌جوری شغل مورد علاقمو پیدا کنم؟

 

علاوه بر این، شغلی که انتخاب می‌کنید ارتباط مستقیمی با شخصیت شما دارد، در این راستا می‌توانید مقاله ما را در باره انواع شخصیت‌‌ها بخوانید.

تأثیر متقابل شخصیت و شغل چیست؟

وقتی راجع به افراد مختلف حرف می‌زنیم، شخصیت آنها مد نظر است که آمیزه‌­ای از خصوصیات مختلف است که در مواجه با موقعیت­‌های مختلف، به شکل­‌های متفاوتی ابراز می‌شود.

شخصیت شما مجموعه­‌ای از ویژگی‌های شماست که به واسطه نگاه‌تان به زندگی و نظام ارزشی شما در عملکردتان نمایان می‌شود.

همان‌طور که پیش­تر گفته شد، کاری که مشغول به انجام آن می‌شوید از همین نظام ارزشی و ویژگی­‌های شما می­‌آید.

حتماً شنیده­‌اید که افراد به کاری که انجام می‌دهند  تبدیل می‌شوند. باید بگوییم که با توجه به تأثیرات عمیقی که شغل بر شخصیت شما دارد این گفته درست است.

شغل مورد علاقه من چیست؟

کار مورد علاقه من چیست؟ یکی از راه­‌های تشخیص شغل دلخواه‌تان، توجه به ویژگی­‌هایی است که از خودتان سراغ دارید. برای شناسایی ویژگی‌های خودتان می‌توانید از فیدبک (Feed back)  یا همان نظرات دیگران استفاده کنید.

در این بین نقش علایق‌تان را در نظر بگیرید. افراد تعریف­‌های مختلفی از شغل ایده­‌آل خود دارند، اما یکی از تعریف­‌های مشترک بین اغلب این افراد این است که: شغل ایده­‌آل فعالیتی است که به آن علاقه داریم.

علاقه چیست؟

علاقه، تمایل یا رغبت، مولفه­‌ای است که در برخورد با موضوعات، باعث ایجاد حس در ما می‌شود. این حس، منجر به عمل یا عکس‌العملی از سمت ما می‌گردد که می‌تواند نمایان‌گر استعدادها ما باشد.

علاقه یا اشتیاق کشش خاصی است که برای هر یک از ما به گونه‌ا­ی خاص بروز می‌کند. اگر این حس را با کار ترکیب کنیم، در نتیجه پیشرفت، درآمد و لذت را ایجاد خواهیم کرد. ن

چرا نقش علاقه مهم است؟

علاقه همان انگیزه‌­ای است که همچون نوری در تاریکی باعث امیدواری است. نیرویی که در هنگام خستگی موجب برخواستن ماست و هدف ­ها و خواست­ه‌هایمان از دل علایقمان متولد می‌شوند.

افرادی که علاقه­‌‌شان را می‌دانند جهت و سمت سو دارند. دارای برنامه­‌های منظم و تدوین شده‌­ای هستند و این نظم، کلید موفقیت آنهاست.

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد تنها ۲۰% افراد، از شغل‌شان رضایت دارند. برای آنکه در زمره این افراد قرار گیرید نقش علاقه به کارتان را دست کم نگیرید.

روش های ساده برای پیدا کردن شغل مورد علاقه:

۱ – رها باشیم :

صدایت را رها کن و گوش‌هایت را باز کن و از خودت بپرس کار و کسب مورد علاقه من چیست و چطور می‌توانم هر روز با بالا بردن کیفیت زندگی کاری‌ام زندگی بهتری را تجربه کنم.

۲ – عاشقی کن و کار کن :

به کاری که می‌کنی عشق بورز و قدردان خودت باش و کیفیت زندگی دیگران را ارتقاء ببخش.

این ترکیب کمک می کند تا درون‌تان فضای آرام برای پیشبرد کارهای‌تان ایجاد کنید .

۳ – از تجربیات دشوار نهراسید و شجاعانه بایستید:

برای ایجاد فضای آرام در وجودتان به تجربه‌های عمیق نیاز دارید با این تفکر می‌توانید سخت‌ترین یا پرهزینه‌ترین تجربیات را فرصت‌هایی برای پیشرفت بدانید .

به یاد داشته باشید شیرین‌ترین دستاوردها یا بزرگ‌ترین اکتشافات برای اولین بار آسان به دست نیامده است .

۴ – غفلت از فرصت یا قدردانی از زندگی:

از فرصت‌هایی که زندگی در اختیارتان قرار می دهد غافل نشوید و هوشیار لحظاتی باشید که در فرآیندی ساده در مسیر زندگی‌تان ندایی عجیب و آشنا از دل خود می‌شنوید که همان فرصتی را که سال ها در انتظار آن بوده‌اید را به شما تقدیم می کند .

حتماً این جمله را شنیده‌اید که شانس یک بار در خانه‌تان را می‌زند، واقعیت این است که شانس هر روز به شما رو می کند اما اگر قدردان این فرصت‌ها نباشید آن را از دست می‌دهید .

مراقب «آوای خوش اقبالی خودتان» وقتی زندگی به شما رو می‌کند، باشید.

۵ – با پیچ و خم های مسیر دوست شوید :

هیچ‌گاه دست از آموختن نکشید، همواره لازم است دیدی نسبت به مهارت‌هایی که باید در آنها متخصص شوید داشته باشید و برای رسیدن به آنها برنامه‌های منظم بریزید .

گاهی لازم است به صورت نیمه وقت یا کارآموز کار کنید تا پیچ و خم های مسیر را یاد بگیرید و به درآمد برسید و در این کار از انگیزه و علایق‌تان کمک بگیرید تا بتوانید مداومت خود را در کارهای‌تان حفظ کنید .

مداومت یکی از نکات کلیدی افراد موفق است و این را می‌توان با مطالعه زندگی این افراد به وضوح دریافت.

۶ – وقت تلف نکن:

وقتی حرکتی صورت نگیرد توقف دائمی را در پی دارد. شروع کنید و در طول مسیر تکه‌های پازل را کامل کنید، بیش از آنچه حرف می زنید عمل کنید.

ارزش زمان خود را بدانید، انسان به طور متوسط یک سوم  بهترین دوران زندگی خود را صرف کار و کسب می‌کند، از این وقت به خوبی استفاده کنید.

به این نکته توجه داشته باشید که داشتن کسب و کار دلخواه هم، یک خواسته است مانند باقی خواسته‌های‌تان پس لازم  است برای تمام آنها به یک اندازه و نیرو تلاش کنید.

سوالات خود در زمینه کسب و کار از ما بپرسید و پاسخ آنها را به راحت‌ترین شکل دریافت کنید .در ادامه با چگونه شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ همراه ما باشید.

چگونه شغل مورد علاقه من پیدا می‌شود؟

چگونه علاقه شغلی خود را پیدا کنیم؟ پیدا کردن شغل مورد علاقه من یکی از آرزوهای بسیاری از افراد است چرا که انتخاب شغل مناسب و مورد علاقه می‌تواند تأثیر بسیار مثبتی روی همه جهات زندگی داشته باشد. انتخاب شغلی یکی از کلیدی‌ترین انتخاب‌های زندگی است که می‌تواند بر روی مسیر موفقیت شما در زندگی تأثیر بسیار زیادی داشته باشد.

در این مقاله قصد داریم به شما راه‌هایی را نشان دهیم که با استفاده از آن ها بتوانید شغلی که مورد علاقه شما است را پیدا کنید. اما واقعاً شما می‌دانید به چه شغلی علاقه‌مند هستید؟ می‌دانم پاسخ برخی از شما مبهم است بنابراین شما ابتدا باید بتوانید شغل مورد علاقه خود را انتخاب کرده و سپس به دنبال راه‌هایی برای پیدا کردن شغل مورد علاقه خود باشید.

در ادامه قصد داریم موانع  انتخاب شغل محبوب و همچنین ویژگی‌ها و کار هایی که لازم است انجام دهید تا شغل مورد نظر خود را به دست آورید برای شما بیان کنیم.

از کجا بفهمیم به چه شغلی علاقه داریم؟

چگونه شغل مورد علاقه خود را انتخاب کنیم ؟ شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد که شغل مورد علاقه من از کجا باید پیدا شود و اساساً ویژگی‌های شغل مورد علاقه من چه پارامترهایی دارد!! بسیار مهم است که بدانید به چه شغلی علاقه دارید. برای این کار به شما راهکارهایی پیشنهاد می دهیم تا راحت‌تر متوجه شوید به چه شغلی علاقه‌مند هستید.

برای این منظور با ما همراه باشید تا براساس کتای ایسای  به شما راه موفقیت در پیدا کردن شغل مورد علاقه را نشان دهیم.

تجربه شغل های مختلف

سعی کنید ابتدا چیزهایی را که دوست ندارید مشخص کنید. سپس به آن چه علاقه داریم توجه می‌کنیم در نتیجه دایره انتخاب‌های ما با این کار محدود شده و از بین گزینه های موجود یک گزینه را انتخاب می کنیم. یکی از مهم‌ترین سؤالات و به خصوص نوجوانان این است که در آینده چه کاره شویم؟ چه شغلی موفقیت را برای ما به ارمغان خواهد آورد؟

در پاسخ به این سؤالات توصیه می‌کنیم هرگز از تجربه کردن نترسید. اجباری نیست که شما یک شغل را انتخاب نموده و تا آخر عمرتان به آن مشغول شوید. افراد بسیاری در شغل‌های مختلف شکست خورده‌اند تا در نهایت به موفقیت کامل رسیده‌اند.

احتمالاً شما گلایه دارید پس هزینه و زمانی که صرف این کار کرده ایم چه می‌شود؟ فراموش نکنید هر چیزی بهایی دارد و وقت و هزینه‌ای که صرف کرده‌اید نیز بهای تجربه‌ای است  که شما به دست آورده‌اید.

مهم‌ترین عامل در مسیر موفقیت شما تجربه است که موجب رشد شما می‌شود و در آینده و در سایر کارها به شما کمک بسیاری زیادی در مسیر موفقیت خواهد کرد. برای مثال اگر دریک جلسه کاری شرکت کرده‌اید تجربه فنون و اصول مذاکره کردن را فرا گرفته‌اید که تا آخر عمر به شما کمک بسیاری خواهد کرد.

برای یافتن شغل مورد علاقه من باید به هر سه ضلع این مثلث دقت داشته باشید و به یک اندازه به آن‌ها توجه کنید.

توانایی ایجاد ارتباط مؤثر

یکی از مهم‌ترین دستاوردهایی که در شغل‌های مختلف تا رسیدن به شغل مورد علاقه خود به دست آورده‌اید ایجاد ارتباط مؤثر است که می‌تواند در سایر زمینه‌های کاری و تجربه‌های زندگی برای شما کمک بسیار بزرگی باشد. خوب امیدوارم تا کنون برای یافتن شغل مورد علاقه خود به نتایجی رسیده باشید.

داشتن دید مثبت نسبت به تجربه شکست های کوچک

می‌خواهم به شما یک چیز را یاداوری کنم که هیچ وقت نباید فراموش کنید: شکست‌ها برای شما در واقع سکوهای پرتابی هستند برای رسیدن به موفقیت. فراموش نکنید تجربه شکست‌های کوچک می‌تواند زمینه‌ساز یک موفقیت بسیار بزرگ باشد.

از تجربه‌کردن کارهایی که احساس می‌کنید برای پیدا کردن شغل اصلی یا حتی شغل دوم مورد علاقه شما لازم است نترسید و با جسارت در مسیری که پیش روی شما است قدم بگذارید.

شغل مورد علاقه من چگونه پیدا می‌شود؟

چطور شغل مورد علاقه مان را پیدا کنیم؟ پس از این که متوجه شدید به چه شغلی علاقه مند هستید حالا باید بتوانید این شغل‌ها را پیدا کنید.

در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به شما راه‌هایی برای به دست آوردن شغل مورد علاقتان به شما نشان دهیم.

مهم‌ترین مسأله در مسیر پیشرفت شغلی شما پیدا کردن کاری است که بتوانید با عشق و علاقه قلبی آن را انجام دهید. بر طبق کتاب شغل دلخواه: اهداف و علایق در کار از ایسای قصد داریم به شما راهکارهایی ارائه دهیم تا بتوانید راحت‌تر شغل مورد علاقه خود را پیدا کنید.

انتخاب شغل دلخواه با استفاده از نمودار ون

این نمودار به شما کلیدی می‌دهد: کاری مورد علاقه شما است که انتخاب آن به شما حس خوب بودن، قدرت‌مند بودن و مفید بودن را در شما ایجاد کند. هنگامی که این سه چیز در کنار هم قرار می گیرند مانند یک جرقه عمل می نمایند.

ایسای در کتاب خود می‌گوید داشتن شغل مورد علاقه به معنی دکتر یا مهندس بودن نیست بلکه اگر یک خدمتکار رستوران به گونه‌ای با مشتریان خود رفتار کند که حس کنند دوستشان دارد به این معنا است که آن شخص در کار خود موفق بوده و در واقع آرامش درونی دارد.

پس اگر می‌خواهید شغل مورد علاقه خود را انتخاب کنید ببیند چه شغلی درون شما حس آرامش ایجاد می کند. وقتی به‌دنبال یافتن شغل مورد علاقه من هستید با روش‌های زیادی برخورد می‌کنید اما یکی از مهم‌ترین روش‌های یافتن شغل مورد علاقه همین نمودار ون است.

پیدا کردن شغل مورد علاقه من با تجربه کردن

داشتن تجربه‌ای سخت می‌تواند در ایجاد شغل مورد نظر شما تأثیر گذار باشد یک مثال ساده کسی که دانشجوی پزشکی است به واسطه درس‌هایی که برایش سخت هستند موجب می‌شود نسبت به آن شغل پایبندی پیدا کند و به آن علاقه مند شود. ایسای در این زمینه از پسر جوانی می‌گوید که قصد داشت دکتر شود اما چون پدرش توسط یک مجرم به قتل رسید.

 

متوجه شد او برای معلم شدن آفریده شده است. آن معلم تعریف می کرد هر گاه وارد کلاس می‌شدم احساس می‌کردم، پدرم همراه من وارد می‌شود. بنابراین این چنین تجربه‌هایی می تواند در  انتخاب شغل شما و مسیر زندگیتان مؤثر باشد.

شجاع و جسور باشید تا به شغل مورد علاقه خود برسید

ایسای یکی دیگر از عوامل پیدا کردن شغل را داشتن شجاعت برای رسیدن به موفقیت در آن شغل می‌داند. در جایی از کتاب او می‌خوانیم برای مثال برنل کاتلن در محله قدیمی‌ای که در آن زندگی کرده بود اولین فروشگاه را بعد از طوفان کاترینا افتتاح کرد تا بتواند روحیه محله را  تقویت کند.

گاهی اوقات رسیدن به شغل دلخواه یعنی مقاومت در برابر نشدن‌های بسیار. در این گونه موراد معمولاً شما با علاقه و پشتکار و روحیه‌ای شکست ناپذیر شغل مورد نظر خود را پیدا خواهید کرد.


نقش دیگران پیدا کردن شغل دلخواه

در این مورد ایسای از زندگی شارون لانگ می‌گوید که در طول زندگی خود شغل‌های مختلفی داشت. او روزی برای تسویه حساب دخترش به دانشگاه رفته بود در این هنگام که خزانه دار دانشگاه برگه‌های حساب را به دخترش دارد شارون آرام گفت ای کاش من هم بتوانم به دانشگاه بیایم.

خزانه‌دار که این حرف را شنید به اون نگاه کرد و گفت: خیلی هم دیر نشد. از آن پس شارون به دانشگاه رفت و در رشته انسان شناسی قانونی را ادامه داد.

در واقع هدف ایسای این است که به ما بگوید ارتباطات چقدر در پیدا کردن شغل مورد علاقمان مؤثر هستند. گاهی دیگران بدون اطلاع شما با رفتار و حرف‌هایشان شما را به این طرف و آن طرف هل می‌دهند. اما گاهی همین مسأله موجب پیشرفت شما و پیدا کردن شغل مورد علاقه شما می‌شود.

تأثیر سن در انتخاب شغل مورد علاقه من

در این باره ایسای معتقد است انسان‌ها باید به شغل مورد علاقه خود برسند و این مسأله هیچ ربطی به سن ندارد. برای مثال او در یکی از مصاحباتش با اشخاصی روبرو شد که در سن ۱۵ سالگی دوست داشت داور شود و کسی دیگر در سن ۳۰ سالگی علاقه داشت حسابدار شود اما در آخر هر دو فهمیدند که شغل مورد علاقه آن‌ها تکه کردن ماهی است.

تأثیر اتفاقات بعد از پیدا کردن شغل انتخابی        

ایسای معتقد است پیدا کردن شغل دلخواه یک پروسه ادامه دار است و می‌گوید: این که شما درک کنید چه شغلی دارید با این که این کار را با تمام وجود انجام دهید بسیار متفاوت است. پیدا کردن شغل دلخواه شاید شما را وادار کند مدتی برای کسی دیگر شاگردی کنید یا یک دوره کارآموزی طولانی مدت بگذرانید تا بتوانید به شغل مورد علاقه خود دست یابید.

یافتن شغل مورد علاقه من شاید شما را با چالش‌های جدیدی در زندگی‌تان مواجه کند پس باید خود را برای مقابله با این چالش‌ها آماده کنید.

رها کردن شغل پر درآمد برای پیدا کردن شغل مورد علاقه من

یکی دیگر از نکاتی که در انتخاب شغل دلخواه بسیار دیده شده است این است که افرادی دیده شده که کار با درآمد بالا را رها کرده و برای انجام کاری که دوست دارند حقوق کم‌تری دریافت کرده‌اند اما دیده شده که آن‌ها از این روند راضی هستند. ایسای معتقد است انجام کاری که دوستش داریم با جدیت تمام می‌تواند در مسیر زندگی ما بسیار اثر گذار باشد. او از ما می‌خواهد به داستان‌ها نگاه کنیم و ببینیم که انجام کار مورد علاقه چقدر می‌تواند در زندگی شخص مؤثر واقع شود.

۳ ویژگی برای انتخاب شغل مورد علاقه من

در انتخاب شغل باید به چه نکاتی توجه کنیم ؟ می‌خواهیم به شما سه ویژگی را معرفی کنم که در انتخاب شغل مورد علاقه بسیار مهم هستند و می‌توانند در ادامه مسیر شغلی برای شما مفید واقع شوند.

تأثیر شناخت خود در شغل مورد علاقه من

اولین مرحله از نظر ما شناخت خود شما از خودتان است. اگر شما ندانید به دنبال چه چیزی هستید و شغل مورد علاقه شما چیست؟ کسی دیگر هم نخواهد توانست به شما کمک کند. رشته‌ای در دانشگاه وجود ندارد که به شما بگوید به چه شغلی علاقه‌مند هستید. بنابراین من به شما یک کلید می‌دهم که می‌تواند در ادامه مسیر به شما کمک کند.

وقتی از خواب بیدار می‌شوید اولین کاری که دوست دارید انجام بدید چه کاری است؟  بدون در نظر گرفتن پول و صرفاً با توجه به نقاط قوت خود و احساسی که در این زمینه دارید به این سؤال فکر کنید. پیداکردن و یافتن شغل مورد علاقه من به طرز عجیبی با میزان شناخت شما از خودتان دارد پس قبل از هر اقدامی سعی کنید خودتان را خوب بشناسید.

ارتباط ارزش های ما با شغل مورد علاقه های من

داشتن درک درستی از  از سلسله مراتب تصمیمات و اهداف ما می‌تواند بسیار در این زمینه مؤثر باشد. برای مثال آیا برای شما شادی مردم و سلامتی آن‌ها و خانواده‌تان مهم است یا صرفاً موفقیت بی قید و شرط خودتان؟ داشتن درک صحیحی از باطن و درون ما می‌تواند در انتخاب شغل مورد علاقه ما بسیار مؤثر واقع شود.

نقش تجربه‌ها در یافتن شغل مورد علاقه من

یکی دیگر از  ویژگی‌هایی که در انتخاب شغل به ما کمک می‌کند، تجربیات ما است. ما دائماً در حال یادگیری هستیم. کارهایی را تجربه می‌کنیم که آن‌ها را دوست داریم یا از آن‌ها متنفریم. شما روزانه افرادی را می‌بینید که در حال انجام کارهای مختلف هستند و دوست دارید به جای آن‌ها باشید ولی واقعاً چه چیزی موجب می‌شود شما آرزو کنید به جای یک نفر دیگه باشید.

پیدا کردن موانع و انجام دادن شغل مورد علاقه من

معمولاً آدم‌ها به دو دلیل به طرف شغل مورد علاقه خود نمی‌روند. این افراد معمولاً فکر می‌کنند نمی‌توانند به آرایشگاه بروند و یا دیگران دائماً به آن‌ها می‌گویند تو نمی‌توانی این کار را انجام دهی. در واقع این افراد گرفتار دچار محدودیت می‌شوند.

فراموش نکنید برای موفقیت اولین و مهم ترین گام شروع یک کار است که می تواند شما را از این محدودیت نجات دهد بنابراین از همین الان شروع کنید. با شروع کردن یک کار و پیشرفت در آن اعتماد به نفس شما افزایش پیدا می کند و در ادامه مسیر موفقیت شما بیشتر خواهد شد.

تحقیق در مورد شغل مورد علاقه من

همان‌طور که گفتیم انتخاب شغل مورد علاقه بسیار مهم است و می‌تواند در مسیر پیشرفت شما بسیار مؤثر واقع شود. شناختن نقاط ضعف و قوت برای این که بتوانیم شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم ضروری است. لازم است شما در زمینه شغل‌های مختلف تحقیق کنید تا بتوانید شغل مورد علاقه خود را پیدا کنید.

یافتن شغل مورد علاقه من امری زمان‌بر است و ممکن است تا چندین ماه زمان بگیرد پس برای پیدا کردن آن عجله نکنید.

فراموش نکنید انتخاب شغل باید با توجه به استعدادهای شما باشد. زیرا در غیر این صورت می تواند برای شما فقط یک تجربه شکست باشد تا یک شغل مورد علاقه. گاهی شما باید عملاً وارد چندین شغل شوید تا بتوانید شغل مورد علاقه خود را پیدا کنید.

تحقیق در مورد شغل محبوب شما به شما این امکان را می‌دهد تا گاهی برای آن شغل مهاجرت کنید و یا از شهری به شهر دیگر بروید تا بتوانیددر شغل مورد علاقه خود موفق شوید.

۶ نکته مهم در انتخاب شغل مورد علاقه

اینکه آیا تازه از دانشگاه خود فارغ التحصیل شده‌اید و یا اینکه یک کارمند قراردادی هستید که به دنبال یافتن یک محل کار جدید و بادوام‌تر می‌گردید می‌تواند برای شما اندکی استرس آور باشد.

در حقیقت یافتن شغلی متناسب با سبک زندگی و نیازهای شما موضوعی است که باعث می‌شود نتوانید به راحتی هر شغلی را به منظور کسب درآمد خود قبول کنید. پس اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که دائما از خود می‌پرسید شغل مورد علاقه من چیست باید به شما بگویم که با مطالعه این بخش از مقاله تا حدودی می‌توانید به پاسخ مورد نظر خود برسید.

با توجه به این مسئله ما تصمیم گرفتیم تا برای شما ۷ نکته ذکر کنیم که با کمک آن می‌توانید راحتتر شغل مورد نظر خود را پیدا کنید.

  1. مجموعه مهارت‌های خود را مشخص سازید

برخی از افراد جستجو در راستای یافتن شغل مورد علاقه خود را تنها با مشاهده عناوین شغلی که مناسب با اهداف آن‌هاست محدود می‌کنند. بهتر است به جای این کار ابتدا اقدام به مشخص کردن مجموعه مهارت‌هایی کنید که در آن‌ها تخصص دارید و یا اینکه سعی کنید این مهارت‌ها را گسترش دهید با انجام این کار می‌توانید مشاغلی را که به بهترین وجه ممکن با تجربیات و آموزه‌های شما مطابقت دارند را شناسایی نمایید و بر اساس علاقه خود اقدام به انتخاب یکی از آن‌ها کنید در این راه توسعه فردی کلید موفقیت شما خواهد بود.

  1. از منابع آنلاین و وب سایت‌های شرکت‌ها استفاده کنید

این روزها به لطف اینترنت یافتن شغل مورد نظر خود اندکی نسبت به گذشته راحت‌تر شده است، زیرا شرکت‌ها دیگر با استفاده از وب‌سایت خود اقدام به تبلیغ فرصت‌های شغلیشان می‌نمایند و همچنین وجود برنامه‌ها و سیستم عامل‌های جستجوی کار نیز می‌تواند به شما در راستای یافتن بهترین شغل مورد نظر کمک کند.

در خصوص استفاده از این برنامه‌ها باید به شما بگویم که از آن‌ها تنها به منظور یافتن یک موقعیت شغلی خاص استفاده نکنید بلکه به دنبال یافتن «مشاغل مشابه» یا «مشاغل پیشنهادی» که ممکن است سیستم به شما ارائه دهد نیز باشید.

  1. بهترین گزینه‌ها را جستجو کنید

اگر عاشقانه به دنبال یافتن شغل موردعلاقه خود هستید بهتر است تا جستجوی خود را تنها محدود به موقعیت‌هایی کنید که متناسب با مجموعه مهارت و اهداف شغلی شما باشد. همچنین برای اینکه بتوانید نسبت به شغل مورد نظرتان اطمینان کسب کنید بهتر است تا کمی قبل از پذیرفتن این موقعیت شغلی درباره زمینه‌های کاری آن شرکت تحقیق کنید تا بتوانید اهداف و ارزش های اصلی آن را درک کنید.

  1. رزومه خود را متناسب با  موقعیت شغلی مورد نظرتان تنظیم کنید

نکته مهم بعدی در خصوص یافتن شغل مورد علاقه من این است که حتی اگر به دنبال یافتن مشاغلی هستید که همگی به یک صنعت تعلق دارند باز هم مهم است که رزومه خود را متناسب با آن شغل خاص که می‌خواهید به منظور پذیرش در آن درخواست دهید تنظیم کنید. با انجام این کار شما نسبت به رزومه‌هایی که سایر رقیبان شما به منظور استخدام به به شرکت ارائه می‌دهند اندکی جلوتر می‌افتید.

  1. برای مصاحبه کاری خود به بهترین نحو ممکن آماده شوید

قبل از مصاحبه ما به افراد جویای کار پیشنهاد می‌کنیم که سه کار زیر را انجام دهند:

  • در وهله اول باید درباره شرکتی که می‌خواهید در آن مشغول به کار شوید اندکی تحقیق کنید.
  • اقدام به مطالعه سؤالات سخت و رایج در مصاحبه‌ها کنید و اندکی آن‌ها را تمرین نمایید.
  • به جستجوی اطلاعات درباره شخصی که قرار است از  شما مصاحبه کند بپردازید.
  1. حلقه آشنایان خود را گسترش دهید

اگر همواره از خود می‌پرسید که شغل مورد علاقه من چیست و چگونه باید به آن برسم باید بگویم که افزایش حلقه و تعداد آشنایان گزینه بعدی است که شما به واسطه آن ممکن است بتوانید به شغل رویایی خود دست پیدا کنید.

همانطور که می‌دانید یافتن شغل رویایی امری دشوار است، بنابراین شما با گفت و گو با دوستان همکاران و اعضای خانواده که حلقه آشنایان شما محسوب می‌شوند ممکن است تا حدودی سرعت رسیدن به این خواسته‌تان را بهبود ببخشید، زیرا گزارشات حاکی از آن است که ۳۵ درصد از افراد توانستند از طریق خانواده و دوستان مشترکشان شغل رویایی خود را پیدا کنند. دوستان شما به چه مشاغلی علاقه دارند؟

برخی از سؤالات رایج

شغل مورد علاقه، چه تاثیری در کیفیت زندگی ما دارد؟

افرادی که به انجام شغل دلخواه‌شان مشغولند، نه ­تنها از مسیر خود لذت می‌برند، بلکه در زمینه کسب درآمد هم موفق­­تر عمل می‌کنند و شادی و سرزندگی ازجمله خصوصیات آن‌ هاست.

 علاقه چیست؟

علاقه، تمایل یا رغبت، مولفه­‌ای است که در برخورد با موضوعات، باعث ایجاد حسی در ما می‌شود. این حس، منجر به عمل یا عکس العملی از سمت ما می‌گردد که می ‌تواند نمایان ‌گر استعدادها ما باشد.

چرا نقش علاقه در شغل مهم است؟

علاقه همان انگیزه­ای است که همچون نوری در تاریکی باعث امیدواری است.نیرویی که در هنگام خستگی موجب برخواستن ماست و هدف ­ها و خواسته‌هایمان از دل علایقمان متولد می‌شوند.

افرادی که علاقه­‌شان را میدانند جهت و سمت سو دارند. دارای برنامه­‌های منظم و تدوین شده­ای هستند و این نظم، کلید موفقیت آنهاست.




تاریخ: چهار شنبه 15 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست

بررسی جایگاه دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها

 با ارائه آماری از جمعیت آنلاین جهان قصد داریم اهمیت دیجیتال مارکتینگ را در دنیای امروزی به شما نشان دهیم.

آمار افراد آنلاین جهان:

در مارس ۲۰۰۰ حدود ۳۰۴ میلیون نفر درجهان به اینترنت دسترسی داشتند، در مارس ۲۰۰۳ این رقم دو برابر شد به ۶۰۸ میلیون نفر رسید، در دسامبر ۲۰۰۵ جمعیت انلاین جهان از ۱ میلیارد نفر گذشت این یعنی ۲۰ درصد جمعیت جهان آنلاین بودند.

در سال ۲۰۱۲ این رقم از مرز ۲.۴ میلیارد نفر گذشت و در ۳۱ مارچ ۲۰۱۹ حدود ۴ میلیارد و سیصد هشتاد میلیون نفر جمعیت انلاین جهان است که در مقایسه با جمعیت ۷.۷ میلیاردی جهان نشان میدهند که حدود  ۶۲.۶درصد جمعیت جهان آنلاین هستند.

قطعا در سالیان آینده این درصد همچنان افزایش پیدا خواهد کرد. تمامی ارقام بالا نشان دهنده این واقعیت است که رشد روز افزون وارد شدن مردم به دنیای آنلاین را داریم.

به مرور زمان تمامی کسب و کارهای آفلاین در حال فروپاشی و جابه جا شدن و تمایل شدید مردم به دنیای آنلاین لزوم وارد شدن در دنیای آنلاین را برای همه کسب و کارها ایجاب میکند.

۲۱ اهمیت دیجیتال مارکتینگ برای کسب‌وکار شما

اهمیت دیجیتال مارکتینگ برای تمام مشاغل شناخته‌شده است. در حال حاضر بیشتر کسب‌وکارهای سنتی، بخشی از فعالیت خود را از طریق دیجیتال مارکتنیگ انجام می‌دهند. در واقع آن دسته از صاحبان مشاغل که به اهمیت دیجیتال مارکتینگ پی برده‌اند، زودتر دست به کار شده‌اند و در حال حاضر سهم خوبی از بازار محصولات خود را در دست گرفته‌اند. پیشنهاد می شود در مورد تبلیغات کلیکی بیشتر بخوانید.

این در حالی است که برخی دیگر از صاحبان مشاغل هنوز هم به شیوه قدیمی عمل می‌کنند و متوجه اهمیت دیجیتال مارکتینگ نیستند.چه شما یک کسب‌وکار سنتی داشته باشید که بخواهید آن را سرپا نگه داشته و رونق دهید و چه یک کسب‌وکار مدرن مبتنی بر ارائه خدمات و محصولات آنلاین داشته باشید، در هر صورت با درک اهمیت دیجیتال‌مارکتینگ می‌توانید به هدف خود برسید. در اینجا به ۲۱ اهمیت دیجیتال مارکتینگ اشاره می‌کنیم که توجه به آن‌ها می‌تواند برای فعالیت در بازارهای جدید کمک کننده باشد. این ۲۱ مورد به قرار زیر هستند:

  • مشتریان بیشتر

کسب‌وکارهای قدیمی بازار محدودی دارند. شما یک فروشگاه فیزیکی را تصور کنید که تنها می‌تواند به مردم یک محله یا نهایتاً یک شهر اجناس خود را بفروشد. این در حالی است که اگر همین فروشگاه یک وبسایت تخصصی برای محصولات خود راه‌اندازی کند و در دیگر بسترهای اجتماعی نیز فعالیت کند، می‌تواند به تمام مردم یک کشور محصولات خود را ارائه کند. محدود نبودن مشتریان به یک منطقه خاص از اولین و مهم‌ترین ویژگی‌ دیجیتال مارکتینگ است.

  • کار با انواع رسانه‌های اجتماعی

وقتی شما وارد دنیای دیجیتال مارکتینگ شوید، دیگر تنها به داشتن یک وبسایت بسنده نمی‌کنید، بلکه در انواع شبکه‌های اجتماعی پرقدرت به ارائه محصول، تبلیغات و برندسازی می‌پردازید. از جمله برترین رسانه‌های اجتماعی می‌توان به فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و یوتیوب اشاره کرد. بنابراین فعالیت در دیجیتال مارکتینگ می‌تواند در بسترهای متفاوت اجتماعی صورت گرفته و طیف بزرگتری از مشتریان را جذب کسب‌وکارها کند.

  • استفاده از متن، تصویر و ویدئو به‌صورت همزمان

گفتیم که افراد و صاحبان مشاغل می‌توانند در انواع شبکه‌های اجتماعی و بسایت‌ها به فعالیت بپردازند. اما این فعالیت نیز شیوه و ابزار گوناگونی دارد که بسته به نوع محصول می‌توان از هریک از این روش‌ها استفاده کرد. شما می‌توانید محتوای دیجیتالی خود را به‌صورت متن، تصویر، ویدئو یا اینفوگرافی (تصاویر توضیح دهنده) ارائه کنید. هر مخاطب نوع خاصی از محتوا را می‌پسندد که شما می‌توانید با بهره‌گیری از انواع روش‌های تولید محتوا، مخاطبین با انواع سلایق را به طرف خود جذب کنید. (بازاریابی محتوا یکی از پرطرفدارترین شیوه‌های بازاریابی دیجیتال است.)

  • فعالیت هدفمند

وقتی شما یک کسب‌وکار فیزیکی را اداره می‌کنید، چهارچوب‌های فعالیت شما و مشتریان‌تان مشخص هستند. با این وجود شما نمی‌توانید اهداف خاصی را برای آینده کاری خود در نظر بگیرید.

این در حالی است که دیجیتال مارکتینگ به‌راحتی اجازه هدفگذاری‌ را به فعالیت‌های شما می‌دهد. می‌توان گفت که هدفمند بودن فعالیت‌ها، دیگر اهمیت دیجیتال مارکتینگ است که باعث می‌شود در راستای رسیدن به اهداف خود به پیش برویم. (هدف می‌تواند رسیدن به فروش دو یا چند برابر در ماه یا سال آینده باشد!)

  • ایجاد یک بازار صمیمی

در دنیای دیجیتال مارکتینگ، شما به صورت پیوسته و هدفمند با مخاطبین فعلی و بالقوه خود در تعامل خواهید بود. این تعامل که از طریق تولید محتوا و دیگر شیوه‌های بازاریابی دیجیتال انجام می‌شود، بین شما و مشتریانتان صمیمیت ایجاد می‌کند. ایجاد چنین صمیمیتی در کسب‌وکارهای قدیمی امکان‌پذیر نیست.

  • تعامل با دیگر کسب ‌و کارها

در دنیای دیجیتال‌مارکتینک، شما به راحتی می‌توانید محتوای خود را با دیگر کسب‌وکارهای مرتبط با کارتان به اشتراک بگذارید. برای مثال یک تولیدکننده مبلمان می‌تواند محتوا، تبلیغ و دیگر گزینه‌های کسب‌وکار خود را با سایت‌ها و صفحات تولید چوب، پارچه، اسکلت و دیگر گزینه‌های مرتبط با حرفه خود، اشتراک‌گذاری کند. پس شما علاوه بر تعامل با مشتریان، می‌توانید با دیگر مشاغل نیز تعامل داشته باشید.

  • قابلیت رقابت بالاتر

کسب‌وکارهای قدیمی نمی‌توانند با روش‌های قدیمی از رقبای قَدَر خود پیشی بگیرند. صاحبان این کسب‌وکارها تنها زمانی می‌توانند به فکر رقابت با سایر رقیبان خود باشند که از روش‌های نوین دیجیتال‌‌مارکتینگ استفاده کنند. قابلیت رقابت در این بازار بسیار بالا است و همین موضوع می‌تواند باعث بهبود کسب‌وکار شما در مسیر رقابت نیز شود.

  • کسب شهرت

دیگر اهمیت دیجیتال مارکتینگ این است که برندسازی شخصی و تبدیل شدن به یک برند مشهور در آن طبق روال خاصی قابل انجام است. اگر شما بتوانید دستورات خاصی را طبق اصول دیجیتال‌مارکتینگ در پیش بگیرید، تبدیل به یکی از برندهای مشهور در حیطه کاری خود خواهید شد. این در حالی است تبدیل شدن به برند با روش‌های قدیمی در حال حاضر اصلاً ممکن نیست.

  • هزینه تبلیغات پایین‌تر

هزینه تبلیغات (تبلیغات تعاملی با دیگر سایت‌ها و صفحات آنلاین یا تبلیغات مبتنی بر محتوا) در دیجیتال‌مارکتینگ کمتر از تبلیغات سنتی (تبلیغات در تلویزیون و رادیو، چاپ بیلبورد، بنر و ….) است. شما می‌توانید هزینه چند ثانیه از تبلیغات تلویزیون را صرف تبلیغات گسترده در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌ها کنید که صدها برابر نیز اثربخش‌تر خواهند بود.

  • بازگشت سرمایه

یکی از موضوعات اساسی برای بهترین ایده های کسب و کار در ایران، بازگشت سرمایه آن است. در کسب‌وکارهای قدیمی باید مبلغ بالایی برای اجاره ملک، خرید محصولات فراوان برای پر کردن مکان اجاره شده و تبلیغات صرف شود. حال آن‌که اگر کسب‌وکار شما مبتنی بر بازاریابی دیجیتالی باشد، نیازی به اجاره مکان و پرداختی‌های بالای راه‌اندازی یک کسب‌وکار فیزیکی نخواهید داشت. بنابراین نرخ بازگشت سرمایه در دیجیتال مارکتینک بالاتر از روش‌های قدیمی است.

  • خلاقیت بالا

دنیای بازاریابی دیجیتال، در واقع دنیای خلاقیت‌های کاری است. اگر در کسب‌وکار سنتی خود فرصت چندانی برای ابراز و شکوفایی خلاقیت خود نداشته‌اید، دیجیتال‌مارکتینگ این امکان را برای شما فراهم می‌کند. در دیجیتال‌مارکتینگ، هرکس که خلاقیت بیشتری به خرج دهد، می‌تواند در شغل خود موفق‌تر باشد.

  • شناسایی مخاطبین

شناخت پرسونای مخاطبین «بررسی خصوصیات فردی و نیازهای مخاطبین» یکی دیگر از گزینه‌های قابل اهمیت در دیجیتال‌مارکتینگ است. در روش‌های قدیمی هیچ شناختی از مشتریان و مخاطبین صورت نمی‌گرفت، اما در بازاریابی دیجیتالی، شناخت مشتری یکی از مهم‌ترین فاکتورهای راه‌اندازی کسب‌وکار است. اطلاعات مشتریان به شما کمک می‌کند تا طبق نیاز ایشان محصولات و خدمات خود را ارائه دهید.

  • دسترسی آسان مشتریان به محصولات

مطمئناً برای شما هم پیش آمده است که به تمام فروشگاه‌های شهرتان سر بزنید اما محصول مورد نظر خود را پیدا نکنید. شما به‌راحتی می‌توانید محصولات موردنظر خود را از طریق سایت‌های فروشگاهی بزرگ پیدا کرده و آن‌ها را سفارش دهید. معمولاً بین دو یا سه روز کاری محصول درب منزل به دستتان می‌رسد و دیگر لازم نیست برای پیدا کردن محصولات خاص تمام شهر را بگردید.

  • ایجاد نفع برای مشتریان

اهمیت دیجیتال مارکتینگ بیشتر از کسب‌وکارها به نفع مشتریان و مخاطبین است، چراکه در بازاریابی دیجیتالی، شناخت مشتریان و تعامل با ایشان در درجه بالایی قرار دارد. این شناخت و تعامل باعث ایجاد حس خوب در مخاطبین و تولید محصول و خدمت دقیقاً براساس نیاز آن‌ها می‌شود. همه ما علی‌رغم اینکه ممکن است صاحب کسب‌وکار باشیم، مشتری و مخاطب سایر کسب‌وکارها هم هستیم، پس بهتر است این امتیاز بزرگ را نادیده نگیریم.

  • عدم محدودیت زمانی

شما در هر ساعت از شبانه‌روز که بخواهید، می‌توانید وارد سایت یا صفحه محصول موردنظر خود شوید و آن‌چه را می‌خواهید را سفارش دهید یا دانلود کنید. خدمات دیجیتال‌مارکتینگ به صورت ۲۴ ساعته ارائه می‌شود و محدودیت زمانی ندارد.

  • عدم محدودیت مکانی

همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، شما برای پیدا کردن محصولات مورد نظر خود، لازم نیست تک‌تک فروشگاه‌های فروش آن محصول را بگردید. شما تنها با جستجو کردن نام محصولتان، می‌توانید آن را در فروشگاه‌های آنلاین ارائه دهنده آن پیدا کنید. حال اگر خودتان صاحب یک فروشگاه آنلاین باشید، مشتریان شما به‌راحتی می‌توانند در اقصی‌نقاط کشور به محصولات شما دسترسی داشته باشند و هیچ محدودیت مکانی برای ارسال محصولات و خدمات وجود ندارد.

  • مشتری‌ مداری

مشتری‌مداری نیز یکی دیگر از اصول اساسی دیجیتال‌مارکتینگ است. در واقع وقتی شما برای ارائه محصولات و خدمات خود از بازاریابی دیجیتالی استفاده می‌کنید، احترام به مخاطب و مشتری اهمیت فراوانی پیدا می‌کند. امروزه تمام روش‌های نوین به سمت مشتری‌مداری و گاهی حتی به سمت «مشتری‌نوازی» هدایت می‌شود.

  • حتی در خواب هم مشتری دارید

عدم محدودیت زمانی و مکانی در بازاریابی دیجیتالی سبب می‌شود تا صاحبان کسب‌وکارها حتی وقتی که در خواب هستند، مشتری داشته باشند. تصور کنید شما یک فروشگاه فیزیکی (فروش پوشاک) دارید. شما یک سایت و یک پیچ قدرتمند هم ایجاد کرده‌اید تا محصولات خود را به شیوه آنلاین نیز ارائه کنید. زمانیکه در فروشگاه فیزیکی خود حضور پیدا می‌کنید، مشتریان می‌آیند و خرید می‌کنند.

وقتی شب به خانه می‌روید، دیگر فروشگاه فیزیکی شما نمی‌تواند فروش داشته باشد، اما سایت و پیج‌تان همچنان در حال پیگیری سفارشتان فروش شماست. یعنی وقتی که خواب هستید، مشتریان محصولات آنلاین شما را خریداری می‌کنند و به حسابتان پول واریز می‌شود.

  • ارائه آموزش

یکی از شگردهای بازاریابی دیجیتالی، ارائه آموزش‌های کوتاه به مشتریان قبل از فروش به آن‌هاست. هرچیزی در دنیای دیجیتال‌مارکتینگ قابل آموزش است (حتی نحوه خرید یک محصول). این آموزش‌ها اطلاعات عمومی افراد را بالا برده و برند شما را نزد مشتریان محبوب‌تر می‌کند.

  • پشتیبانی قوی

معمولاً در کسب‌وکارهایی که از دیجیتال‌مارکتینگ بهره می‌برند، پشتیبانی‌های خود را به‌صورت ۲۴ ساعته ارائه می‌دهند که دیگر مزیت این کار برای فروشندگان و خریداران است.(فروشندگان می‌توانند با پاسخگویی به سوالات مشتری‌ها، موجبات رضایت آنان را فراهم کنند و مشتریان نیز با گرفتن پاسخ‌های خود می‌توانند خرید بهتری انجام دهند.)

  • استفاده از آخرین متد بازاریابی

شما به کمک دیجیتال ‌مارکتینگ می‌توانید از آخرین دستاورهای جهان در جهت فروش بهتر باخبر شده و از ابزارهای ارائه شده برای آن‌ها استفاده کنید. مثلاً می‌توانید از آخرین سرویس‌های گوگل برای بهینه‌تر کردن محتوای وبسایت خود استفاده کنید تا مخاطبین بهتر بتوانند شما را پیدا کرده و از شما خرید کنند.

نتیجه‌گیری

شما با درک اهمیت دیجیتال مارکتینگ می‌توانید با جدیدترین روش‌های موجود به فعالیت پرداخته و سهم بزرگی از بازار هدفتان را نصیب خود کنید. اجرای روش‌های دیجیتال‌مارکتینگ به کمک متخصصین این رشته و مشاوره گرفتن از ایشان به راحتی امکان‌پذیر است.

امروزه اهمیت بازاریابی دیجیتال به ۹۰٪ صاحبان کسب ‌و کارها اثبات شده است. البته ضرورت دیجیتال مارکتینگ باعث شده تا ارائه خدمات و محصولات به شیوه صحیح‌تری انجام شود. خوشبختانه با استفاده از این شیوه، دیگر هیچ محدودیتی برای فروش یا خرید محصولات و خدمات وجود ندارد.

برخی از سوالات رایج:

۱. اهمیت دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کار آنلاین چیست؟

۱. افزایش مشتری
۲. کار کردن با رسانه های اجتمایی
۳. استفاده از چند داده مثل متن و عکس
۴. فعالیت موثر و هدفمند

۲. اهمیت دیجیتال مارکتینگ در دنیای امروز چیست؟
با توجه به گستردگی اینترنت و فضای مجازی در دنیای امروز اهمیت این فضا برای کسی پوشیده نیست. این فضا امکانات زیادی دارد که با توجه به بستری که برای هر کسب و کار فراهم است می توان از آن استفاده کرد.

۳. بازگشت سرمایه به چه روشی می تواند باعث اهمیت فضای مجازی و دیجیتال شود؟
در کسب و کارهای سنتی افراد به مکانی برای راه اندازی کسب و کار خود احتیاج داشتند اما در این روش و در این فضا نیازی به صرف این هزینه نیست به همین جهت نرخ بازگشت سرمایه بیشتر است.




تاریخ: چهار شنبه 15 آذر 1402برچسب:,
ارسال توسط پول دوست